PALUBA
October 21, 2020, 02:57:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 62 63 64 65 66 [67] 68 69 70 71 72   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Kosmonautike  (Read 279895 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #990 on: April 22, 2020, 11:53:22 am »

УТОРАК, 21. АПР 2020,
Научници претпостављају да су открили паралелни свемир који се креће уназад кроз време

Научници су у леденим областима Антартика у неколико наврата успели да региструју изузетно чудне честице чија природа им је за сада потпуно непозната, а које би могле потпуно да уздрмају све постојеће законе физике.

Најпре су Насини стручњаци још 2006. године, а затим и 2014. на Антартику помоћу балона са детектором честица (Antarctic Impulsive Transient Antenna, ANITA) уочили необичне сигнале. Временом су схватили да се ради о високоенергетским честицама које су се кретале под углом који показује да су несметано јуриле кроз нашу планету.

Последња анализа тих чудноватих честица искључила је сва могућа објашњења њихове појаве стандардним моделом, то јест теоријом у физици елементарних честица која успешно описује три од четири фундаменталне интеракције између елементарних честица од којих се састоји сва позната материја – електромагнетизам, јака и слаба нуклеарна интеракција.

Према досадашњим сазнањима, новооткривене честице могу се објаснити једино изван принципа стандардног модела, што значи да је за њихово разумевање потребна нека сасвим нова физика.

Да ли се ради о неутринима?

Научници су најпре разматрали идеју да се ради о неутринима, врло необичним честицама без електричног набоја минимално утичу на материју, односно, за које се зна да без проблема пролазе кроз друге твари. Међутим, нове честице су откривене на врло високим фреквенцијама, те да се ради о неутринима, они би при таквим фреквенцијама ипак реаговали са честицама унутар Земље, а не би тако с лакоћом клизили кроз хиљаде километара тла. Поједини научници сматрају да се можда ипак ради о високоенергетским неутринима који су дошли из свемира, можда из неке далеке галаксије која их је погурала и убрзала на путу ка нама.

Зато је група научника одлучила да провери ову хипотезу, а посла су се прихватили физичар Алекс Пицуто са Универзитета у Висконсину и његов колега који који ради у опсерваторији "IceCube Neutrino", посебном пројекту на Антарктику унутар кога се могу открити широки спектри неутрина, укључујући и оне нижих енергија.

Такви нискоенергетски неутрини би требало да су из истог извора стигли на Земљу и у исто време као и високоенергетски које је регистровала ANITA, уколико је почетна хипотеза тачна.
Истраживачки тим је у јануару завршио вишегодишње анализе свих прикупљених података тражећи доказе о постојању таквих сигнала, но нису успели да открију никакве трагове.

„Шта год да је узрок тим честицама, било да је реч о новој физици или неком процесу који нам је за сада непознат, ово је изузетно занимљиво раздобље“, каже физичар Стефан Солднер-Ремболд са Универзитета у Манчестеру.

Доказ суперсиметрије

У научној заједници појавиле су се нове теорије о томе шта би моге бити ове загонетне честице, ако заиста доводе у питање стандардни модел.

Астрофизичар Дерек Фокс са Државног универзитета у Пенсилванији сматра да се можда ради о „стау“ неутринима, односно тежем облику „тау“ неутрина. Такав сценарио би одговарао теорији суперсиметрије – теорији да све елементарне честице имају своје много масивније суперсиметричне партнере.

Проблем је у томе што други експерименти осмишљени за откривање суперсиметричних честица, попут Великог хадронског сударача честица у Церну нису успели да уоче такве честице.

Важна је СРТ симетрија


За научну дисциплину која се бави проучавањем раздобља непосредно после великог праска, веома је важан појам симертије, идеја да физички закони опстају упркос некој трансформацији у физичком систему. Такве се трансформације називају симетричним и на пример, резултати експеримената не би смели да зависе од позиције лабораторије или о тренутку у времену у коме се изводе.

Ове симетрије се означавају знацима – С је ознака за промену која мења честицу античестицом, а да при том не утиче на њено понашање. П означава симетрију трансформације паритета, при чему се физика у једном сценарију не разликује од оне у одразу, односно у просторном одразу. Т представља симетрију преокрета времена, што значи да поступак изведен уназад у времену не криши никакве физичке законе.

Познато је само неколико процеса у које су укључене стандардне честице које крше С, Р или Т симетрију. Но у свим случајевима као компензација крше се и остале две симетрије, тако да у целини гледајући, никада се не нарушава СРТ симетрија, пише New Scientist.

Нил Турк са Института за теоријску физику у Канади и његови сарадници Латам Бојл и Киран Фин покушали су још 2018. године да открију како би изгледала СРТ симетрија у првим тренуцима нашег свемира. По њиховом прорачуну у Великом праску је постојао строго ограничен број и врста честица. Међу њима се нашла хипотетска честица десног неутрина која је била кандидат за тамну материју.

Кандидата за тамну материју има доста, међутим, овај десни неутрино имао је масу од 500 милиона милијарди електроволта, односно, оно што Турк у то време није знао, исту масу као честице које је забележио балон ANITA.

Паралелни свемир

Ако је ова претпоставка истинита и ако се у првим тренуцима стварања свемира одржала СРТ симетрија, онда је наш свемир садржавао једнаке количине материје и антиматерије. Ове две твари се међусобно не подносе и када би се судариле, одмах би се уништиле остављајући за собом само енергију.

С обзиром на то да у данашњем свемиру има много више материје него антиматерије, многи космолози сматрају да симетрија СРТ није у потопуности постојала на почетку стварања свемира.

Зато су се Турк и његове колеге поново запитали – како то да уопште постоји наш свемир? А одговор изгледа опет лежи у поменутој симетрији. Тако Турк претпоставља да су се током Великог праска створила два паралелна свемира, с тим да је већина завршила у нашем свемиру, а већина антиматерије у другом, паралелном свемиру.

У том другом свемиру све би требало да се одвија у супротном смеру, а звезде или планете биле би сачињене од антиматерије, а не од материје. Што је још занимљивије, овај би се свемир временом вратио уназад ка Великом праску, а не би се ширио од њега као наш свемир.

Потребни су додатни докази

Идеја о оваквом паралелном свемиру радакалан је помак од важеће космологије, али Турк верује да ће он и колеге успети да разреше све потешкоће без увођења још једне нове честице.

Ако је ANITA заиста ухватила десни неутрино који претпоставља теорија анти-свемира, онда би морале да га открију и друге неутринске опсерваторије.

С друге стране, теоријски физичар Луј Анчордаги са Универзитета у Њујорку сматра да се високоенергетски „тау“ неутрино може заменити с „муон“ неутринима ниже енергије, који је уочен у "IceCube" опсерваторији, што би значило да су на оба места откривени докази о постојању паралелног свемира.

Izvor: www.rts.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #991 on: May 01, 2020, 05:59:56 am »

NASA izabrala kompanije za izgradnju letelica za Mesec
01.05.2020.

NASA je izabrala tri kompanije koje će izraditi letelice kojima će u narednim godinama astronauti sleteti na Mesec u okviru programa Artemis.

Izabrane su kompanija Džefa Bezosa "Blu oridžin", "Spejs eks" Ilona Maska i "Dajnetik "iz Alabame, prenosi BBC. Ukupna vrednost ugovora za sve tri kompanije je 967 miliona dolara, a oni će biti sklopljeni za osnovni period od 10 godina.

Bela kuća želi da 2024. godine na Mesec pošalje jednog muškarca i prvu ženu, a zatim treba da uslede i druge misije. Tokom misije 2024, površinom Meseca hodaće prvi astronauti od 1972. godine.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 150« Reply #992 on: May 01, 2020, 08:04:56 am »

Sve se outsursuje. NASA ništa ne pravi više sama. Razlog? Jednostavan. NASA, pošto je državna firma, mora na zahtev politike da predoči poslovanja, koliko para i na šta se troši, dok ako se ousursuje, privatne kompanije nisu dužne dati na uvid trošenje poreskih para političarima, i tako je više prostora za "sive projekte"

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #993 on: May 05, 2020, 05:24:56 pm »

Кина успешно лансирала најновију ракету-носач „Дуги марш 5Б”
уторак, 05.05.2020.

ПЕКИНГ - Кина је први пут успешно лансирала своју најновију ракету-носач „Дуги марш 5Б” из сателитског лансирног центра „Венчанг” на југу Кине, јавила је Кинеска централна телевизија.

Према Кинеској канцеларији за свемирско инжењерство, "5. маја 2020. у 18:00 сати по локалном времену из космодрома „Венчанг” у Кини лансирана је ракета-носач „Дуги марш 5Б” са пробном верзијом свемирске летелице и прототипом капсуле за повратак терета”, наводи се у извештају, пренео је Тасс.

Неких 488 секунди касније, прототип свемирског брода заједно са пробном верзијом повратне капсуле успешно се одвојио од ракете и стигао до задате орбите, а мисија је успешно завршена, наведено је саопштењу, преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #994 on: May 06, 2020, 09:30:03 am »

Amerikanci “dele” Mesec: Tramp neće Rusiju na zemljinom satelitu
NovostiOnline   06. maj 2020.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa priprema nacrt novog međunarodnog sporazuma o kopanju ruda na Mesecu, koji uključuje nekoliko država, ali ne i Rusiju, prenosi agencija Rojters.

Prema pisanju agencije, sporazum koji će dobiti naziv „Artemis akords“, predviđa formiranje „bezbednosnih zona“ oko budućih baza na Mesecu s ciljem „sprečavanja nanošenja štete ili mešanja konkurentnih zemalja ili kompanija, koje rade u neposrednoj blizini“. Osim toga, dokument je usmeren na to da kompanijama koje kopaju resurse na Mesecu obezbedi pravo da postanu vlasnici tih resursa.

Agencija precizira da američki zvaničnici planiraju da u narednim nedeljama formalno razmotre sporazum sa zemljama kao što su Kanada, Japan, članice EU, kao i UAE. Rusija neće biti među tim zemljama u početnoj fazi, što je povezano sa činjenicom da Pentagon „sve češće gleda na Moskvu kao na neprijatelja“ zbog navodno „pretećih“ manevara ruskih satelita. Pritom, kako je istakao jedan od izvora agencije, ne radi se o nekim „teritorijalnim pretenzijama“.

„Ideja je da ako vi nameravate da se približite mestu gde neko radi, a oni su formirali bezbednosnu zonu oko sebe, onda pre toga treba da ih kontaktirate kako biste se konsultovali i utvrdili kako to možete da učinite da bi bilo bezbedno za sve“, pojasnio je izvor agencije Rojters.

Podsetimo, američka svemirska agencija NASA prošle godine je najavila projekat lunarnog programa „Artemis“, koji će se sastojati od tri faze. Poslednja faza programa predviđa sletanje astronauta na Mesec.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 386« Reply #995 on: May 06, 2020, 02:48:13 pm »


 Bez ruskih motora Huh? amerikanci mogu samo da odu u Salem da pokupe sve metle i na njima leta na Mesec.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #996 on: May 06, 2020, 04:39:06 pm »

Може ли да озелени црвена планета
Аутор: Александар Тодоровић уторак, 05.05.2020.

Ослобађањем у атмосферу угљен-диоксида који је заробљен на половима планете могла би да се подигне температура површине, одледи вода и омогуће услови за раст биљака

Научници годинама размишљају да ли постоји начин да се сува и хладна површина Марса озелени како би била погодна за живот људи. Идеја је толико популарна да је више пута коришћена као тема у научнофантастичним романима и филмовима. Још није познато да ли је ова идеја спроводљива. Није познато ни да ли на планети постоје довољне количине угљен-диоксида који би, повратком из тла у атмосферу могао да створи заштитни слој од којег би и температура на површини Марса порасла.

Стручњаци још немају одговор на питање којом технологијом би то могло да се уради, али је Илон Маск, милијардер, власник „Тесле” и научни ентузијаста истакао да би то могло да се уради слањем нуклеарних бомби које би експлодирале на половима планете. Топлота која би се ослободила експлозијом ослободила би угљен-диоксид који је вероватно заробљен на половима Марса што би довело до стварања ефекта стаклене баште и подизања температуре на површини.

Данас поуздано знамо да на Марсу не живе Mарсовци, мада је могуће да под земљом живе одређене врсте микроба, преносе електронски медији. НАСА и ЕСА више од 50 година планирају и спроводе роботске мисије кроз које су на површину планете спуштали возила која анализирају тло, сликају и шаљу податке назад на Земљу како би их научници проучили.

Данас је познато да је Марс некад имао јако магнетно поље које је временом ослабило, затим, некада су његовом површином протицале реке од којих су данас остали празни речни канали, а било је и језера која су такође пресушила. Сва та сазнања променила су и наш начин разумевања ове планете и заинтересовала велики број научника који данас проучавају податке који свакодневно стижу.

Научним истраживањем утврђено је да је велики део угљен-диоксида ове планете одлетео у свемир, а мала количина која је остала могла би да се врати у атмосферу.

Атмосферски притисак на Марсу је око шест милибара, то јест свега пола процента притиска који влада на површини Земље. Угљен-диоксид се налази на половима у виду гаса који су апсорбовале реголитне стене. Притисак преосталог гаса мањи је од 100 милибара, док би само 20 милибара од укупне количине могло да буде пуштено у атмосферу. Иако је то мала количина, она је велика у односу на свега пола милибара атмосферског притиска планете тако да би могла да је загреје и да одледи залеђену воду.

На Земљи има довољно угљен-диоксида – његова количина знатно је увећана сагоревањем фосилних горива. Међутим, да би озеленели површину Марса, не би био довољан сав угљен-диоксид који је човек створио од почетка своје историје. За озелењавање било би потребно милион брегова, дугачких на километре широм Марса, пуних угљен-диоксида.

Други начин озелењавања без употребе велике количине угљен-диоксида јесте стварање и пуштање у атмосферу гасова који се стварају кроз ефекат стаклене баште који би лакше ослобађали температуру. Ипак, оба начина су сведена на ниво теорије, јер још немамо техничке могућности ни да пошаљемо људску мисију на Марс. Међутим, технологија вртоглаво напредује из дана у дан што даје наду да ћемо у будућности доћи до најбољег решења како да се безбедно преселимо на другу планету, али и да нашу што више очувамо за будућа поколења.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #997 on: May 08, 2020, 06:41:28 am »

Доналд Трамп предлаже поделу Месеца без Русије
Аутор: Биљана Митриновић четвртак, 07.05.2020.

Америчка администрација је припремила нацрт међународног споразума који ће понудити својим партнерима у свемиру, а његова суштина је у стварању зона на Месецу у којима ће моћи несметано да истражују и ваде руде, али и да направе нови међународни споразум који би регулисао поседовање ресурса које буду експлоатисали.

Програм Националне ваздухопловне и свемирске агенције (НАСА) назван је „Артемис” и предвиђа формирање „безбедних зона” око будућих база на Месецу како би се „спречило наношење штете или мешање конкурентских земаља или компанија које раде у непосредној близини”. Овим споразумом би компанијама које буду изводиле рударске послове на Месецу било омогућено да поседују природна богатства која изваде, односно да их однесу на Земљу и с њима раде шта год желе: да их продају или прерађују.

Агенција Ројтерс, која је ову вест објавила под ознаком „ексклузивно”, тврди да нацрт споразума још није понуђен будућим партнерима и да амерички званичници планирају да током наредних недеља и формално преговарају с Канадом, Јапаном и европским земљама, као и с Уједињеним Арапским Емиратима, отварајући могућност за то да буду у истом послу с државама за које администрација Доналда Трампа сматра да имају истоветне интересе у ископавањима на Месецу.

Русија, главни партнер НАСА на Међународној свемирској станици, неће бити међу тим земљама у почетној фази, што је повезано с чињеницом да Пентагон „све чешће гледа на Москву као на непријатеља” због наводно „претећих” маневара руских сателита.

Притом, како је истакао један од извора Ројтерса, није реч о „територијалним претензијама” на Месец, што би било кршење Уговора о свемиру из 1967. године, који су потписале многе државе света, па и САД. Овај споразум подразумева да ће истраживања свемира бити спровођена само у корист свих земаља, односно да ће планете бити јавно добро. Споразум јасно забрањује било којој влади да својата планете и констатује да су Месец и сва небеска тела заједничко наслеђе човечанства.

У Вашингтону сада објашњавају да „безбедне зоне” представљају управо примену једног од чланова овог споразума, у којем се наводи да небеска тела и Месец не могу и неће бити власништво ниједног националног субјекта, коришћењем, употребом или на било који други начин. Ово се само надовезује на закон донет 2015. Године, којим се, заправо, компанијама дају имовинска права на ресурсе које пронађу у свемиру. Такво право, међутим, не постоји у међународној заједници.

Извор Ројтерса тврди да нацрт најновијег међународног споразума не одражава територијалне претензије: „Идеја је да, ако ви намеравате да се приближите месту где неко ради, а они су формирали безбедну зону око себе, онда пре тога морате да контактирате с њима и договорите се како то можете да учините тако да то буде безбедно за све”. „Безбедне зоне”, чија би величина варирала зависно од операције, омогућавају „рупу у закону”: дозвољавају актерима у свемиру да експлоатишу одређене зоне на Месецу и другим планетама, а да законски не полажу право на тај део територије као на своје власништво. Тиме се избегава да било која нација буде власник, а у ствари се формира „нација истомишљеника”, која себи обезбеђује право да експлоатише природна добра из нечега што је класификовано као јавно добро.

НАСА је прошле године најавила лунарни програм „Артемис”, који ће се састојати од три фазе, а последња фаза предвиђа слетање астронаута на Месец. САД, али и Русија, сматрају Месец стратешким богатством у свемиру. Овај Земљин сателит такође има вредност за дуготрајна научна истраживања која би могла да омогуће мисије на Марсу. Давно успостављени режим међународног свемирског права Трампова администрација сматра застарелим, а овај нови споразум са савезницима је део плана да се на Месецу поставе свемирске станице и људске посаде.

Крајем априла НАСА је најавила да ће три компаније радити на путу на Месец до 2024. године и стварању „одрживог присуства” на јужном полу Месеца, након чега ће приватне компаније почети са истраживањем и експлоатацијом руда. То су „Спејсекс” милијардера Илона Маска, „Блу ориџин” Џефа Бeзоса и „Дајнетикс”, део холдинга „Лајдос” у Алабами.

Џим Брајденстајн из НАСА јуче је подсетио да у данашњем времену ова америчка агенција постаје оружје дипломатије, јер државе широм света желе да буду део тог пројекта, што је елемент националне моћи.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 923


« Reply #998 on: May 09, 2020, 08:45:52 pm »

Sva ta svemirska osvajanja, teško da će  izvesti pojedinačne države (kao nekada kolonizaciju planete Zemlje), jer to trenutno prevazilazi mogućnosti bilo koje pojedinačne države koja bi pokušala sama krenuti u takvu avanturu (novac, znanje, tehnologija).

Jedino ujedinjavanjem svih pojedinačnih napora najrazvijenih zemalja čovečanstvo se može nadati nekakvom proboju u svemir. No, političari još uvek nisu spremni za tako nešto.

Konkretan primer je planirano putovanje na Mars... postoje istraživanja, najviše u USA, ali praktično sva pitanja su još uvek otvorena, iako se o problemu razglaba već dugi niz godina.

Ubeđen sam da ljudska noga neće kročiti na Mars, barem još 50 godina.
Isto tako, eksploatacija bogatstava Meseca, je bajka, koja će biti aktuelna tek u narednom veku - ako preživimo dotle!
Logged
DusanC
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 87


« Reply #999 on: May 09, 2020, 09:07:44 pm »


 Bez ruskih motora Huh? amerikanci mogu samo da odu u Salem da pokupe sve metle i na njima leta na Mesec.
Bilo nekad.
Sad postoje Merlin, Raptor i BE4, Falcon9 i Falcon Heavy su jeftiniji i pouzdaniji od svega na trzistu, dolazi Vulcan, New Shepard i Starship.
Probudila se USA privatna svemirska industrija.
Ako starship uspe svi ostali bi mogli preziveti samo uz potpune subvencije ili u nisama trzista.
Logged
DusanC
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 87


« Reply #1000 on: May 09, 2020, 09:09:52 pm »

Sva ta svemirska osvajanja, teško da će  izvesti pojedinačne države (kao nekada kolonizaciju planete Zemlje), jer to trenutno prevazilazi mogućnosti bilo koje pojedinačne države koja bi pokušala sama krenuti u takvu avanturu (novac, znanje, tehnologija).

Jedino ujedinjavanjem svih pojedinačnih napora najrazvijenih zemalja čovečanstvo se može nadati nekakvom proboju u svemir. No, političari još uvek nisu spremni za tako nešto.

Konkretan primer je planirano putovanje na Mars... postoje istraživanja, najviše u USA, ali praktično sva pitanja su još uvek otvorena, iako se o problemu razglaba već dugi niz godina.

Ubeđen sam da ljudska noga neće kročiti na Mars, barem još 50 godina.
Isto tako, eksploatacija bogatstava Meseca, je bajka, koja će biti aktuelna tek u narednom veku - ako preživimo dotle!
Ovo je druga igra, istrazivanje svemira je samo dimna zavesa, madjionicarska finta.
Bojno polje se prenosi iznad Karmanove linije a mi samo vidimo maskirovku.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 434


« Reply #1001 on: May 10, 2020, 09:22:46 am »


 Bez ruskih motora Huh? amerikanci mogu samo da odu u Salem da pokupe sve metle i na njima leta na Mesec.
Bilo nekad.
Sad postoje Merlin, Raptor i BE4, Falcon9 i Falcon Heavy su jeftiniji i pouzdaniji od svega na trzistu, dolazi Vulcan, New Shepard i Starship.
Probudila se USA privatna svemirska industrija.
Ako starship uspe svi ostali bi mogli preziveti samo uz potpune subvencije ili u nisama trzista.

Ako je tako, zašto preko 50% ruske industrije raketnih motora radi za narudžbine SAD? Ovo se naročito odnosi na motore najveće snage, gde je oko
80 % narudžbi za SAD.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #1002 on: May 10, 2020, 02:13:33 pm »

Nova crna rupa - Astronauti je slučajno spazili dok su istraživali zvezde i otkrili da je ona najbliža Zemlji od svih do sada
J.A.K. 09.05.2020.

Novootkrivena crna rupa udaljena je oko 1.011 svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema, što možda deluje kao velika udaljenost, ali zapravo je 2.500 svetlosnih godina bliža od sledeće po redu.Istraživači koji su je otkrili nisu bili u potrazi za crnim rupama, već su je spazili slučajno dok su pokušavali da otkriju nešto više o paru zvezda. Iako su naučnici proučavali sistem zvezda još od osamdesetih, crna rupa je donedavno prošla nezapaženo, prenosi "Junilad".

- Izgleda da nam se skrivala pred očima. To je dovoljno svetla zvezda da su je ljudi proučavali još 80-ih, ali izgleda da je došlo do nekih iznenađenja - objašnjava astronom Karim El-Badri, doktor sa Berklija. Istraživači su odavno procenili da se u Mlečnom putu nalaze stotine miliona crnih rupa, mada je većina njih u našoj galaksiji nevidljiva, što znači da je jedini način da ih pronađemo posmatranje njihovih gravitacionih efekata na okolne objekte.

Tokom 2014. istraživači su sproveli četvoromesečnu kampanju posmatranja XP 6819 sistema zvezda (u kojem je pronađena i najnovija crna rupa), koja je otkrila znake da sistem nije standardni par zvezda. Izgledalo je kao da unutrašnja zvezda orbitira oko drugog objekta jednom u 40,3 dana, dok se veća, spoljašnja zvezda kretala na većoj udaljenosti kružeći oko unutrašnje i trećeg nedefinisanog objekta.

Tek 2019. Tomas Rivinijus, vođa studije, sa svojim timom posmatrao je taj treći objekat i došli su do zaključka da je prevelik da bi bio zvezda i shvatili da je u pitanju crna rupa.

- Obično kada imate crnu rupu sa zvezdom oko nje, mi zapravo ne možemo da vidimo da je zvezda obilazi. Ova je tako blizu, da bi trebalo da vidimo to kretanje - kaže koautorka studije Marijan Hejda. Naučnici planiraju da nastave sa istraživanjem novootkrivene crne rupe u budućnosti.

Izvor: www.blic.rs
Logged
DusanC
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 87


« Reply #1003 on: May 10, 2020, 06:35:53 pm »


 Bez ruskih motora Huh? amerikanci mogu samo da odu u Salem da pokupe sve metle i na njima leta na Mesec.
Bilo nekad.
Sad postoje Merlin, Raptor i BE4, Falcon9 i Falcon Heavy su jeftiniji i pouzdaniji od svega na trzistu, dolazi Vulcan, New Shepard i Starship.
Probudila se USA privatna svemirska industrija.
Ako starship uspe svi ostali bi mogli preziveti samo uz potpune subvencije ili u nisama trzista.

Ako je tako, zašto preko 50% ruske industrije raketnih motora radi za narudžbine SAD? Ovo se naročito odnosi na motore najveće snage, gde je oko
80 % narudžbi za SAD.

Rusija za USA pravi samo RD181. Ti procenti su verovatno odnosi u ceni. Odraz su drasticno smanjenog broja ruskih lansiranja poslednjih godina na sta je direktno uticao SpaceX. Proton je mrtav, jedino Sojuz leti, Angare jos realno nema.
Taj RD181 ce biti zamnjen veoma skoro sa BE4 i Vulkanom.

Pogledaj statistike ko sve i sta lansira poslednjih godina iz ruskog izvora http://www.russianspaceweb.com/2020.html
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 106« Reply #1004 on: May 16, 2020, 06:13:01 am »

НАСА објавила планове за насељавање Месеца
Аутор: Александар Тодоровић петак, 15.05.2020.

Прва база примиће четири астронаута који ће имати услове да недељама бораве у њој

Програм Артемис мисија је током које ће људи успоставити прву базу на Месецу. Планирано је да буде спроведена 2024. године. Тим поводом НАСА је објавила извештај на 13 страна у ком је детаљно описано који су циљеви будуће мисије. У овом извештају НАСА је представила своје циљеве и оправданост мисије, али и дугорочне планове о формирању базе на Земљином сателиту.

После двадесет година живота у ниској орбити Земље (на Међународној свемирској станици), наш следећи циљ јесте почетак експлоатације свемира и формирање окружења погодног за живот људи на Месецу, истакао је администратор НАСЕ Џим Бриденштајн.

У наредним годинама мисија Артемис служиће нам као звезда водиља која ће нам показати који су кључни кораци које морамо да предузмемо како би се људи поново, али на дуже време, вратили на Месец, објаснио је Бриденштајн. Током мисије Артемис биће формирана база на Месецу, вероватно код кратера Шеклтон на јужном полу Месеца.

У објављеном документу стоји да ће база бити опремљена тако да може да угости четири астронаута који ће моћи у њој да бораве недељама.

Дугорочни циљ јесте да база има сектор за комуникацију, као и постројења за производњу струје и одлагање отпада. План је и изградња штита од радијације и места за слетање.

База ће бити погодна за тестирање развоја нових технологија, али и проучавање лунарне прашине које на површини Месеца има у изобиљу и која може доста да омета астронауте приликом кретања. Веома ће бити вредна истраживања хладних лунарних ноћи, али и проучавање могућности да се материјали са Месечеве површине искористе као ресурси.

Артемис камп биће опремљен са два мобилна система, и то лунарним возилом које ће олакшати кретање астронаута и мобилном платформом захваљујући којој ће моћи да се организују истраживања ван територије базе у трајању до 45 дана. Исти систем развија се и за мисије које ће бити организоване када људи буду слетели на Марс.

У извештају стоји да ће мобилност бити главна одлика Артемис базе, преноси сајт Спејс. Мобилност ће бити преко потребна како би могла квалитетно да се истражи површина Месеца.

Осим тога, ниска орбита Месеца биће искоришћена за постављање орбиталне станице која ће орбитирати око њега и бити тачка од које ће кретати будуће мисије ка Марсу. Битан план јесте да ће на орбиталној станици бити организоване мисије увежбавања лета ка Марсу у којима ће екипа од четири астронаута симулирати услове и време потребно да се допутује до Марса. Ове мисије представљаће најдуже мисије путовања човека у дубоки свемир и биће тест спремности људи на дуга путовања и изолованост. То показује колико је озбиљна и важна организација и спровођење мисије Артемис, јер ће њеном успешним реализацијом доћи до наглог развоја свемирске технологије и бржег и лакшег продора у дубоки свемир и будуће експлоатације површине Марса.

Камп Артемис биће развијан током година, док ће технологија бити постављана у сваком кутку његове површине. Очекивања научника су да ће руде које буду пронашли моћи да се искористе за развој кампа и снабдевање потребним енергентима и ресурсима. Осим тога, биће изводљиво постављање радио телескопа на даљој страни Месеца којим ће се управљати директно из базе Артемис.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 62 63 64 65 66 [67] 68 69 70 71 72   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 24 queries.