PALUBA
June 25, 2017, 11:32:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 ... 43 44 [45]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Kosmonautike  (Read 129934 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 23 843« Reply #660 on: April 15, 2017, 10:11:16 pm »

12 zanimljivosti koje možda niste znali o Sunčevom sistemu
V. V./ Novosti online   15. april 2017.

Sunčev sistem je pomalo bizarno mesto sa neobičnim planetama, misterioznim lunarnim objektima i čudnim pojavama


* ThinkstockPhotos-464902060.jpg (39.42 KB. 620x426 - viewed 25 times.)


U nastavku vam predstavljamo najzanimljivije činjenice o planetama, kometama i drugim neverovatnim objektima širom Sunčevog sistema.

Uran je nagnut u stranu

Na prvi pogled, Uran izgleda kao bezlična plava lopta, ali ovaj gigant na spoljašnoj strani Sunčevog sistema je prilično neobična pojava. Pre svega, njegova osa rotacije je položena na bok, skoro u ravan njegove revolucije oko Sunca iz razloga koji je nejasan naučnicima. Jedno od najverovatnijih objašnjenja leži u nekoj vrsti jednog ili više velikih sudara u davnoj prošlosti.

Još jedna neobičnost Urana jesu njegovi prstenovi. Otkriveni su 1977. godine, kada je Uran zaklonio zvezdu. Kasnije analize su pokazale da su preko zvezda prelazili Uranovi prstenovi.

Relativno skoro, astronomi su primetili oluje u atmosferi Urana nekoliko godina nakon njegovog najbližeg pristupa Suncu, kad se atmosfera najviše zagreva.

Mars ima najveći vulkan

Iako se sada čini prilično mirnim, u prošlosti su se na Marsu dešavale velike erupcije vulkana. Ovo uključuje i „Olympus Mons“, najveći vulkan koji je ikada otkriven u Sunčevom sistemu.Proteže se na 602 km (što je otprilike veličine Arizone) i visok je 25 km, što je trostruko više od Mont Everesta, najviše planine na zemlji.

Mars ima i najdužu dolinu

Sistem kanjona „Valles Marineris“ na Marsu se proteže na 4.000 km, što je 10 puta duže od Grand Kanjona na Zemlji. Ova dolina nije primećena sve do globalne misije mapiranja Mariner 9 1971. godine, a ono što je još neverovatnije je da je ova dolina dugačka koliko i SAD.

Venera ima supermoćne vetrove

Venera je paklena planeta s visokim temperaturama i visokim pritiskom na površini. Čak i iznad površine, ova planeta ima bizarno okruženje. Naime, naučnici su otkrili da je njen protok gornjih vetrova 50 brži od rotacije Venere. Evropska letelica Venera Ekspres je u periodu od 2006. do 2014. godine pratila vetrove duži period i uočila periodične varijacije, a takođe je otkrila da vetrovi jačine uragana postaju sve jači vremenom.

Letelica je posetila svaku planetu

Naučnici istražuju svemir više od 60 godina i zahvaljujući njima možemo da saznamo i vidimo dovoljno fotografija nebeskih objekata. Pre svega, bitno je da su letelice posetile sve planete u Sunčevom sistemu. Najviše podataka i najviše preleta su obavile Nasine letelice Vojadžer 1 i Vojadžer 2, koje su napustile Zemlju 1977. godine i još skupljaju podatke izvan Sunčevog sistema u međuzvezdanom prostoru.

Merkur se i dalje smanjuje

Mnogo godina su naučnici verovali da je Zemlja jedina tektonski aktivna planeta u Sunčevom sistemu.To se promenilo nakon što je letelica MESSENGER (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) sprovela prvu misiju na Merkuru, mapiranjem cele planete i dobijanjem novog pogleda na funkcije na njenoj površini. Otkriveno je da se ispod užarene površine planeta Merkur hladi, a posledica tog procesaje njeno skupljanje.

Planine na Plutonu

Pluton je dugo bio smatran za devetu planetu, ali sada pripada patuljastim planetama. U neverovatna otkrića na Plutonu spadaju ledene planine visoke 3.300 metara, što ukazuje na to da je Pluton bio geološki aktivan pre 100 miliona godina. Ipak, geološka aktivnost zahteva energiju, a izvor te energije unutar Plutona je i dalje misterija.

Velika crvena pega na Jupiteru se smanjuje

Osim što je najveća planeta u Sunčevom sistemu, Jupiter je takođe domaćin najvećih oluja. Poznata kao Velika crvena pega, primećena je još 1600-tih godina, a niko ne zna zašto oluja besni vekovima. Međutim, poslednjih decenija se javila još jedna misterija. Mrlja je sve manja, pa se tako 2014. godine oluja protezala preko 16.500 km, što je polovina onoga što je ikad izmereno u istoriji na Jupiteru.

Većina kometa je primećena teleskopom za posmatranje Sunca

Komete su nekad bile proizvod astronoma amatera, koji su noći provodili posmatranjem neba kroz teleskop. Dok su neke profesionalne opservatorije takođe otkrivale komete, prava otkrića su počela 1995. godine lansiranjem Solarne i heliografske opservatorije. Od tada je letelica pronašla više od 2.400 kometa, što je neverovatno zato što je primarna misija posmatranje Sunca.

Neptun zrači više toplote nego što dobija od Sunca

plava planeta daje više toplote nego što dobija, a to je neobično jer je Neptun tako daleko od Sunca. Naučnici bi voleli da znaju odgovor, zato što se veruje da bi velika razlika u temperaturi mogla da utiče na vremenske prilike i procese na planeti. NASA procenjuje da je razlika između izvora toplote i vrhova oblaka -160 stepeni Celzijusa.

Saturn ima heksagonalne oluje

Saturnova severna hemisfera ima razjarenu šestostranu oluju nazvanu heksagon. Otkud baš ovaj oblik još je misterija, ali ono što znamo jeste da je ovaj šestougao ovde decenijama, ako ne i stotinama godina.

Sunčeva atmosfera je mnogo toplija od površine

Dok vidljiva površina Sunca, fotosfera, ima 5.500 stepeni Celzijusa, gornja atmosfera ima temperaturu od milion stepeni. Ova velika razlika u temperaturi za sada nema mnogo objašnjenja. NASA ima neke ideje odakle dolazi i kako se stvara grejanje: jedna od njih su toplotne bombe, koje se dešavaju kad se magnetna polja ukrste i poravnaju u koroni (zadnjem, spoljnem delu Sunčeve atmosfere), a drugo kada se talasi plazme kreću preko sunčeve površine u koronu.

Izvor: www.novosti.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 23 843« Reply #661 on: May 13, 2017, 06:46:36 am »

Naučnici pronašli vodu na planeti u udaljenoj galaksiji
Srna   13.05.2017.

Nakon najnovijeg istraživanja naučnici su otkrili velike količine vode u primitivnoj atmosferi jedne planete van Sunčevog sistema, izjavio je Dejvid Sing, profesor na Univerzitetu u Ekseteru.
 

* 01.jpeg (122.24 KB. 470x421 - viewed 16 times.)


Sing je rekao da je atmosfera ove planete, koja je od Zemlje udaljena oko 430 svetlosnih godina, "skoro u potpunosti sastavljena od hidrogena i helijuma, sa relativno oblačnim nebom". Tim međunarodnih istraživača, predvođen Singom i Hanom Vejkford iz Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), sprovodi istraživanje planete, koju su zbog veličine naučnici nezvanično nazvali "topli Neptun". Primitivna atmosfera ove planete navodi na pretpostavku da je nastala ili nakon što je Neptun nastao ili je nastala bliže svom suncu nego ledena planeta našeg solarnog sistema, prenosi "Sputnjik". Ovo otkriće moglo bi da promeni mišljenje naučnika o tome kako su nastali i kako su se razvijali planetarni sistemi u udaljenim galaksijama. Otkriće "toplog Neptuna" svima onima koji učestvuju u istraživanju svakako predstavlja događaj za pamćenje, što se ne može reći i za naziv planete, koju su naučnici zvanično nazvali "HAT-P-26b".

Izvor: www.blic.rs

Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 272« Reply #662 on: May 25, 2017, 06:24:50 pm »

Данас у 09.34 по московском времену , са космодрома Плесецк у Архангелској области успешно је лансирана  у орбиту ракета средње класе Сојуз 2.1б . Од терета је носила нови сателит «Космос-2518» за потребе МО РФ.

Опширније на званичном сајту Министарства одбране РФ

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 23 843« Reply #663 on: June 19, 2017, 06:12:52 am »

Ovaj robot ide na Mars da ga pripremi za dolazak ljudi
T. Č.   19.06.2017.

Robot Valkira bi mogao da bude ključan za dolazak ljudi na Mars jer bi on pripremao teren i osiguravao opremu koja će nam biti potrebna na Crvenoj planeti, međutim prvo mora da nauči kako da hoda.Jedno je hodati po ravnom, ali Mars nudi težak teren i robot mora da nauči kako da se kreće po stenama. U najnovijem videu koji je NASA objavila, Valkira robot je pokazao koliko je daleko stigao sa uvežbavanjem kretanja po neravnim terenima, piše 24sata.hr. Nije naročito brz, ali mu neravni teren nije bio nemoguća misija i uspeo je da savlada moguće prepreke. Robot inače ima LIDAR, senzor kakav koriste i samovozeći automobili kako bi videli svet oko sebe i znali koliko su udaljene prepreke i da li ih ima uopšte.Valkira je već bio u svemiru na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a najnovija verzija može da hoda i obavlja jednostavne zadatke. NASA se nada da će on uspeti da napravi prve korake na Marsu i da pripremi teren za dolazak ljudi. Zato su tri robota poslali na više fakulteta kako bi ih naučili različitim radnjama.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 23 843« Reply #664 on: June 20, 2017, 08:02:01 pm »

Otkriveno novih 10 planeta na kojima će biti moguć život
M. B.   20.06.2017.

Nacionalna američka svemirska agencija NASA otkrila je deset novih planeta nalik Zemlji, a naučnici poručuju da su najnovija otkrića veliko ohrabrenje kada je reč o potrazi za vanzemaljskim životom.NASA je objavila otkriće 219 potencijalnih planeta izvan Sunčevog sistema. Od tog broja, deset planeta imaju čvrsto tlo poput Zemlje i nalaze se u optimalnoj Zoni Zlatokose koja osigurava postojanje tekuće vode.

- Naučnici su uz pomoć teleskop Kepler prepoznali 219 potencijalno novih svetova - napisala je NASA na svom Tviter nalogu. Kepler je do sada otkrio 4.000 potencijalnih egzoplaneta.

- Koliko se planeta poput naše Zemlje nalazi u galaksiji? Ovaj pažljivo napravljen katalog je osnova za direktni odgovor na jedno od najzanimljvijih pitanja astronomije - izjavila je Suzan Tompson, istraživačica na Institutu SETI. NASA je u saopštenju istakla da je Kepler primetio 4.034 moguća nova sveta, od čega su 2.335 potvrđene egzoplanete, prenosi Gardijan.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 23 843« Reply #665 on: Today at 06:28:46 am »

Bugari se vinuli u svemir
V. N.   24. jun 2017.

Prvi bugarski geostacionarni komunikacijski satelit lansiran je u svemir, objavio je u subotu bugarski operater Bulsatkom.

Satelit Bulgarija Sat-1 koji će omogućavati televizijske i komunikacijske usluge u Evropi i severnoj Africi lansirala je američka aeronautička firma Space X iz NASA svemirskog centra "Kenedi" na Floridi. Taj će se objekt moći koristiti i u vanrednim situacijama kao što su zemljotresi, oluje i poplave, kad mreža na zemlji ne može funkcionisati. "Ovaj smo svemirski projekt započeli pre više od 10 godina, svesni da će za njegov završetak trebati strpljenje, predanost i ozbiljan tim", rekao jeMaksim Zajakov, direktor Bulgarija Sata i Bulsatkoma. "Lansirali smo svoj Bulgarija Sat-1 i postali jedna od vodećih svemirskih nacija u Evropi, otvorivši put razvoja za druge bugarske visokotehnološke sektore i talentovane specijaliste." Satelit će se pozicionirati na orbiti udaljenoj 36.000 kilometara iznad zemlje, a u funkciji će biti do 20 godina. Bulsatkom je 235 miliona dolara za ovaj projekt osigurao uz pomoć Američke banke za uvoz i izvoz i konzorcija evropskih banaka, kojeg predvodi Deutsche Bank.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 43 44 [45]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 33 queries.