PALUBA
August 20, 2017, 08:13:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages:  1 ... 43 44 [45]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Kosmonautike  (Read 135166 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #660 on: April 15, 2017, 10:11:16 pm »

12 zanimljivosti koje možda niste znali o Sunčevom sistemu
V. V./ Novosti online   15. april 2017.

Sunčev sistem je pomalo bizarno mesto sa neobičnim planetama, misterioznim lunarnim objektima i čudnim pojavama


* ThinkstockPhotos-464902060.jpg (39.42 KB. 620x426 - viewed 38 times.)


U nastavku vam predstavljamo najzanimljivije činjenice o planetama, kometama i drugim neverovatnim objektima širom Sunčevog sistema.

Uran je nagnut u stranu

Na prvi pogled, Uran izgleda kao bezlična plava lopta, ali ovaj gigant na spoljašnoj strani Sunčevog sistema je prilično neobična pojava. Pre svega, njegova osa rotacije je položena na bok, skoro u ravan njegove revolucije oko Sunca iz razloga koji je nejasan naučnicima. Jedno od najverovatnijih objašnjenja leži u nekoj vrsti jednog ili više velikih sudara u davnoj prošlosti.

Još jedna neobičnost Urana jesu njegovi prstenovi. Otkriveni su 1977. godine, kada je Uran zaklonio zvezdu. Kasnije analize su pokazale da su preko zvezda prelazili Uranovi prstenovi.

Relativno skoro, astronomi su primetili oluje u atmosferi Urana nekoliko godina nakon njegovog najbližeg pristupa Suncu, kad se atmosfera najviše zagreva.

Mars ima najveći vulkan

Iako se sada čini prilično mirnim, u prošlosti su se na Marsu dešavale velike erupcije vulkana. Ovo uključuje i „Olympus Mons“, najveći vulkan koji je ikada otkriven u Sunčevom sistemu.Proteže se na 602 km (što je otprilike veličine Arizone) i visok je 25 km, što je trostruko više od Mont Everesta, najviše planine na zemlji.

Mars ima i najdužu dolinu

Sistem kanjona „Valles Marineris“ na Marsu se proteže na 4.000 km, što je 10 puta duže od Grand Kanjona na Zemlji. Ova dolina nije primećena sve do globalne misije mapiranja Mariner 9 1971. godine, a ono što je još neverovatnije je da je ova dolina dugačka koliko i SAD.

Venera ima supermoćne vetrove

Venera je paklena planeta s visokim temperaturama i visokim pritiskom na površini. Čak i iznad površine, ova planeta ima bizarno okruženje. Naime, naučnici su otkrili da je njen protok gornjih vetrova 50 brži od rotacije Venere. Evropska letelica Venera Ekspres je u periodu od 2006. do 2014. godine pratila vetrove duži period i uočila periodične varijacije, a takođe je otkrila da vetrovi jačine uragana postaju sve jači vremenom.

Letelica je posetila svaku planetu

Naučnici istražuju svemir više od 60 godina i zahvaljujući njima možemo da saznamo i vidimo dovoljno fotografija nebeskih objekata. Pre svega, bitno je da su letelice posetile sve planete u Sunčevom sistemu. Najviše podataka i najviše preleta su obavile Nasine letelice Vojadžer 1 i Vojadžer 2, koje su napustile Zemlju 1977. godine i još skupljaju podatke izvan Sunčevog sistema u međuzvezdanom prostoru.

Merkur se i dalje smanjuje

Mnogo godina su naučnici verovali da je Zemlja jedina tektonski aktivna planeta u Sunčevom sistemu.To se promenilo nakon što je letelica MESSENGER (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) sprovela prvu misiju na Merkuru, mapiranjem cele planete i dobijanjem novog pogleda na funkcije na njenoj površini. Otkriveno je da se ispod užarene površine planeta Merkur hladi, a posledica tog procesaje njeno skupljanje.

Planine na Plutonu

Pluton je dugo bio smatran za devetu planetu, ali sada pripada patuljastim planetama. U neverovatna otkrića na Plutonu spadaju ledene planine visoke 3.300 metara, što ukazuje na to da je Pluton bio geološki aktivan pre 100 miliona godina. Ipak, geološka aktivnost zahteva energiju, a izvor te energije unutar Plutona je i dalje misterija.

Velika crvena pega na Jupiteru se smanjuje

Osim što je najveća planeta u Sunčevom sistemu, Jupiter je takođe domaćin najvećih oluja. Poznata kao Velika crvena pega, primećena je još 1600-tih godina, a niko ne zna zašto oluja besni vekovima. Međutim, poslednjih decenija se javila još jedna misterija. Mrlja je sve manja, pa se tako 2014. godine oluja protezala preko 16.500 km, što je polovina onoga što je ikad izmereno u istoriji na Jupiteru.

Većina kometa je primećena teleskopom za posmatranje Sunca

Komete su nekad bile proizvod astronoma amatera, koji su noći provodili posmatranjem neba kroz teleskop. Dok su neke profesionalne opservatorije takođe otkrivale komete, prava otkrića su počela 1995. godine lansiranjem Solarne i heliografske opservatorije. Od tada je letelica pronašla više od 2.400 kometa, što je neverovatno zato što je primarna misija posmatranje Sunca.

Neptun zrači više toplote nego što dobija od Sunca

plava planeta daje više toplote nego što dobija, a to je neobično jer je Neptun tako daleko od Sunca. Naučnici bi voleli da znaju odgovor, zato što se veruje da bi velika razlika u temperaturi mogla da utiče na vremenske prilike i procese na planeti. NASA procenjuje da je razlika između izvora toplote i vrhova oblaka -160 stepeni Celzijusa.

Saturn ima heksagonalne oluje

Saturnova severna hemisfera ima razjarenu šestostranu oluju nazvanu heksagon. Otkud baš ovaj oblik još je misterija, ali ono što znamo jeste da je ovaj šestougao ovde decenijama, ako ne i stotinama godina.

Sunčeva atmosfera je mnogo toplija od površine

Dok vidljiva površina Sunca, fotosfera, ima 5.500 stepeni Celzijusa, gornja atmosfera ima temperaturu od milion stepeni. Ova velika razlika u temperaturi za sada nema mnogo objašnjenja. NASA ima neke ideje odakle dolazi i kako se stvara grejanje: jedna od njih su toplotne bombe, koje se dešavaju kad se magnetna polja ukrste i poravnaju u koroni (zadnjem, spoljnem delu Sunčeve atmosfere), a drugo kada se talasi plazme kreću preko sunčeve površine u koronu.

Izvor: www.novosti.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #661 on: May 13, 2017, 06:46:36 am »

Naučnici pronašli vodu na planeti u udaljenoj galaksiji
Srna   13.05.2017.

Nakon najnovijeg istraživanja naučnici su otkrili velike količine vode u primitivnoj atmosferi jedne planete van Sunčevog sistema, izjavio je Dejvid Sing, profesor na Univerzitetu u Ekseteru.
 

* 01.jpeg (122.24 KB. 470x421 - viewed 24 times.)


Sing je rekao da je atmosfera ove planete, koja je od Zemlje udaljena oko 430 svetlosnih godina, "skoro u potpunosti sastavljena od hidrogena i helijuma, sa relativno oblačnim nebom". Tim međunarodnih istraživača, predvođen Singom i Hanom Vejkford iz Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), sprovodi istraživanje planete, koju su zbog veličine naučnici nezvanično nazvali "topli Neptun". Primitivna atmosfera ove planete navodi na pretpostavku da je nastala ili nakon što je Neptun nastao ili je nastala bliže svom suncu nego ledena planeta našeg solarnog sistema, prenosi "Sputnjik". Ovo otkriće moglo bi da promeni mišljenje naučnika o tome kako su nastali i kako su se razvijali planetarni sistemi u udaljenim galaksijama. Otkriće "toplog Neptuna" svima onima koji učestvuju u istraživanju svakako predstavlja događaj za pamćenje, što se ne može reći i za naziv planete, koju su naučnici zvanično nazvali "HAT-P-26b".

Izvor: www.blic.rs

Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 388« Reply #662 on: May 25, 2017, 06:24:50 pm »

Данас у 09.34 по московском времену , са космодрома Плесецк у Архангелској области успешно је лансирана  у орбиту ракета средње класе Сојуз 2.1б . Од терета је носила нови сателит «Космос-2518» за потребе МО РФ.

Опширније на званичном сајту Министарства одбране РФ

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #663 on: June 19, 2017, 06:12:52 am »

Ovaj robot ide na Mars da ga pripremi za dolazak ljudi
T. Č.   19.06.2017.

Robot Valkira bi mogao da bude ključan za dolazak ljudi na Mars jer bi on pripremao teren i osiguravao opremu koja će nam biti potrebna na Crvenoj planeti, međutim prvo mora da nauči kako da hoda.Jedno je hodati po ravnom, ali Mars nudi težak teren i robot mora da nauči kako da se kreće po stenama. U najnovijem videu koji je NASA objavila, Valkira robot je pokazao koliko je daleko stigao sa uvežbavanjem kretanja po neravnim terenima, piše 24sata.hr. Nije naročito brz, ali mu neravni teren nije bio nemoguća misija i uspeo je da savlada moguće prepreke. Robot inače ima LIDAR, senzor kakav koriste i samovozeći automobili kako bi videli svet oko sebe i znali koliko su udaljene prepreke i da li ih ima uopšte.Valkira je već bio u svemiru na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a najnovija verzija može da hoda i obavlja jednostavne zadatke. NASA se nada da će on uspeti da napravi prve korake na Marsu i da pripremi teren za dolazak ljudi. Zato su tri robota poslali na više fakulteta kako bi ih naučili različitim radnjama.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #664 on: June 20, 2017, 08:02:01 pm »

Otkriveno novih 10 planeta na kojima će biti moguć život
M. B.   20.06.2017.

Nacionalna američka svemirska agencija NASA otkrila je deset novih planeta nalik Zemlji, a naučnici poručuju da su najnovija otkrića veliko ohrabrenje kada je reč o potrazi za vanzemaljskim životom.NASA je objavila otkriće 219 potencijalnih planeta izvan Sunčevog sistema. Od tog broja, deset planeta imaju čvrsto tlo poput Zemlje i nalaze se u optimalnoj Zoni Zlatokose koja osigurava postojanje tekuće vode.

- Naučnici su uz pomoć teleskop Kepler prepoznali 219 potencijalno novih svetova - napisala je NASA na svom Tviter nalogu. Kepler je do sada otkrio 4.000 potencijalnih egzoplaneta.

- Koliko se planeta poput naše Zemlje nalazi u galaksiji? Ovaj pažljivo napravljen katalog je osnova za direktni odgovor na jedno od najzanimljvijih pitanja astronomije - izjavila je Suzan Tompson, istraživačica na Institutu SETI. NASA je u saopštenju istakla da je Kepler primetio 4.034 moguća nova sveta, od čega su 2.335 potvrđene egzoplanete, prenosi Gardijan.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #665 on: June 25, 2017, 06:28:46 am »

Bugari se vinuli u svemir
V. N.   24. jun 2017.

Prvi bugarski geostacionarni komunikacijski satelit lansiran je u svemir, objavio je u subotu bugarski operater Bulsatkom.

Satelit Bulgarija Sat-1 koji će omogućavati televizijske i komunikacijske usluge u Evropi i severnoj Africi lansirala je američka aeronautička firma Space X iz NASA svemirskog centra "Kenedi" na Floridi. Taj će se objekt moći koristiti i u vanrednim situacijama kao što su zemljotresi, oluje i poplave, kad mreža na zemlji ne može funkcionisati. "Ovaj smo svemirski projekt započeli pre više od 10 godina, svesni da će za njegov završetak trebati strpljenje, predanost i ozbiljan tim", rekao jeMaksim Zajakov, direktor Bulgarija Sata i Bulsatkoma. "Lansirali smo svoj Bulgarija Sat-1 i postali jedna od vodećih svemirskih nacija u Evropi, otvorivši put razvoja za druge bugarske visokotehnološke sektore i talentovane specijaliste." Satelit će se pozicionirati na orbiti udaljenoj 36.000 kilometara iznad zemlje, a u funkciji će biti do 20 godina. Bulsatkom je 235 miliona dolara za ovaj projekt osigurao uz pomoć Američke banke za uvoz i izvoz i konzorcija evropskih banaka, kojeg predvodi Deutsche Bank.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #666 on: July 12, 2017, 06:30:38 pm »

Kineski naučnici teleportovali objekat u Zemljinu orbitu!
M. Milikšić , Business Insider   12.07.2017.

Prvi put u istoriji naučnici su teleportovali jedan objekat u Zemljinu orbitu, preneo je “Biznis insajder”.


* 01.jpg (7.99 KB. 470x312 - viewed 9 times.)


Kineski naučnici uspešno su teleportovali foton sa Zemlje na satelit u orbiti na visini većoj od 500 kilometara. Satelit “Misijus” je visoko osetljivi foto prijemnik sposoban da detektuje kvantna stanja pojedinačnih fotona ispaljenih sa tla. “Misijus” je lansiran kako bi naučnici mogli da testiraju razne tehnološke gradivne materije za kvantna dostignuća, uključujući mrežu, kriptografiju i – teleportaciju. Ova teleportacija takođe je prvi rezultat ovih eksperimenata. Ne samo što su prvi put teleportovali objekat sa tla u orbitu, naučnici su stvorili i prvu kvantnu mrežu satelit-tlo, i oborili rekord za najveću razdaljinu na kojoj je izmereno umrežavanje.


* 02.jpg (122.24 KB. 470x421 - viewed 11 times.)


- Teleportacija na velike daljine prepoznata je kao osnovni element u protokolima poput kvantnih mreža na velikoj skali i distribuirano kvantno računanje. Prethodni eksperimenti sa teleportacijom između udaljenih lokacija bili su ograničeni na distance od 100 kilometara, usled gubitka fotona u optičkim vlaknima ili Zemljinoj optičkoj komunikaciji u slobodnom prostoru - saopštio je tim naučnika za “MIT tehnolodži rivjuv”. “Biznis insajder” podseća da su naučnici ne tako daleko, početkom devedesetih, samo nagađali da je teleportacija uz pomoć kvantne fizike moguća. Od tada je ovaj proces postao standardna operacija u kvantnim optičkim laboratorijama širom sveta. Prošle godine dva odvojena tima obavila su prvu u svetu kvantnu teleportaciju van laboratorije.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #667 on: July 13, 2017, 11:02:52 am »

Čuvari galaksije - Amerika osniva svemirsku jedinicu, glavni cilj je odbrana od vanzemaljaca
M. Milikšić , space.com   13.07.2017.

Naučna fantastika uskoro bi mogla da postane stvarnost – Komitet donjeg doma Kongresa za vojnu službu predložio je stvaranje novog ogranka američke vojske – posvećenog odbrani SAD od vanzemaljskih pretnji, prenosi portal "Spejs".

Predlog za osnivanje takozvanog "Spejs korpsa" (svemirski korpus; Space Corps) podržan je glasovima članova komiteta u odnosu 60:1. Ukoliko se ratifikuje, Spejs korps će biti prvi novi vojni ogranak osnovan u SAD od osnivanja Američkog ratnog vazduhoplovstva 1947. Zakon o ovlašćenju nacionalne odbrane, u kojem je predstavljen Spejs korps i okvirna pravila te jedinice, kaže da je njena funkcija da "obezbedi svemirske snage spremne na borbu, koje će omogućiti komandantima borbenih komandi da se bore i pobeđuju u ratovima". Ovim zakonom Spejs korps je stavljen u kategoriju vazduhoplovnih snaga, na isti način na koji marinci funkcionišu u Mornarici, ukazuje "Spejs".

Šefa Spejs korpsa biraće predsednik SAD, na mandat od šest godina, a odgovaraće direktno sekretaru Američkog ratnog vazduhoplovstva pri Ministarstva odbrane SAD. Jedina prepreka, kako ukazuje "Spejs", je opozicija u samim vazduhoplovnim snagama. Sekretarka Heder Vilson je protiv stvaranja Spejs korpsa i zagovara inkorporisanje predloženih funkcija korpusa u već postojeće vojne jedinice.

- To bi dodatno zakomplikovalo stvari i mnogo bi koštalo – rekla je ona. "Spejs" podseća da ovo nije prvi put da američk vlada govori o potrebi vojne zaštite u svemiru. Svemirska komanda vazduhoplovnih snaga radi na ulasku u kosmos od 1982, dok je bivši predsednik SAD Ronald Regan 1984. predložio Stratešku odbrambenu inicijativu – globalni štit kojeg su mediji tada prozvali "Ratovi zvezda".

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #668 on: July 21, 2017, 12:38:24 pm »

Veštačka zvezda - Dospela je u svoju orbitu, ali je još niko nije video
dailymail.co.uk / M.A.   21 07.2017.

Ruska “veštačka zvezda” Majak, delo inženjera Univerziteta za mehanički inženjering u Moskvi, dospela je u svoju orbitu i mogla bi da postane jedan od najsjajnijih objekata na noćnom nebu.


* 01.jpg (13.55 KB. 470x295 - viewed 10 times.)


Po dolasku u svoju orbitu, satelit lansiran 14. jula raketom "Sojuz 2.1a" sa Kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, razvio je reflektor sunčeve svetlosti u obliku piramide, površine 16 kvadratnih metara. Reflektujući omotač je napravljen od polimernog materijala, oko 20 puta tanjeg od ljudske dlake. Ruski tim koji radi na projektu mikrosatelita Majak prikupio je posredstvom masovnog finansiranja na internetu 20.000 dolara za konstrukciju i testiranje satelita, koji bi, prema rečima dizajnera, mogao da nađe primenu u rešavanju problema svemirskog otpada, tako što bi pomoću strukture nalik na padobran spuštao orbite otpada kako bi sagoreo u Zemljinoj atmosferi. Neki astronomi ocenili su ruski poduhvat kao “sulud” projekat, koji može da ugrozi posmatranje neba. Struktura nalik na padobran spuštala bi svemirski otpad na nižu orbitu kako bi sagoreo u Zemljinoj atmosferi

Struktura nalik na padobran spuštala bi svemirski otpad na nižu orbitu kako bi sagoreo u Zemljinoj atmosferi

* 02.jpg (21.49 KB. 470x295 - viewed 7 times.)


Zahvaljujući materijalu koji odbija svetlost, “Majak” (u prevodu svetionik) trebalo bi da bude sjajniji od bilo kog objekta na nebu, izuzev Sunca.

- Toliko se borimo za tamno nebo na našoj planeti i oko nje. Činjenica da naše napore može da uništi besmisleni projekat finansiran na internetu dovodi me do očaja - rekao je za IFL Science Nik Hous, astronom i bivši zamenik direktora Opservatorije Kilder u Nortamberlendu. Satelit se nalazi na visini od 600 kilometara iznad Zemlje i kružiće oko nje.


* 03.jpg (29.1 KB. 470x329 - viewed 6 times.)


Cilj projekta je da promoviše svemirska istraživanja u Rusiji i zainteresuje mlade za nauku i mašinstvo.

- Šaljemo u orbitu svemirsku letelicu, koja će biti najsjajnija zvezda na nebu, vidljiva sa svake tačke na našoj planeti - izjavio je Aleksandar Šaenko, šef Odseka za savremenu kosmonautiku Državnog univerzitetu za mašinstvo u Moskvi.

- Želimo da pokažemo da je istraživanje svemira uzbudljivo i zanimljivo i, što je najvažnije, dostupno svim zainteresovanima. Donatori će, naime, moći da prate položaj satelita posredstvom aplikacije za iOs i Android. Majak se navodno nalazi u heliosinhronoj orbiti, 600 kilometara iznad Zemlje. To znači da će uvek biti na putu Sunčeve svetlosti i sijati na različita mesta kako se Zemlja bude okretala


* 04.jpg (25.91 KB. 470x329 - viewed 7 times.)


Iako ruski tim tvrdi da je reflektor uspešno razvijen, odgovarajuća aplikacija za praćenje satelita još nije dostupna, a astronomi amateri još nisu uspeli da ga vide.

- U ovom momentu nije jasno da li je Majak uspešno razvio reflektor - prenose Sky i Telescope.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #669 on: July 26, 2017, 07:30:12 am »

Najnovije otkriće menja sve što smo mislili da znamo o Mesecu
M.I.M. , USA today   26.07.2017.

Zemljin satelit možda sadrži ogromne količine vode ispod svoje površine, kažu naučnici, prenosi “USA Today”.


* 01.jpg (21.48 KB. 470x353 - viewed 8 times.)


Satelitski podaci koje su proučavali naučnici Univerziteta Braun otkrivaju neobično velike količine vode zarobljene u vulkanskim depozitima širom mesečeve površine, što ukazuje na ogromne količine ovde u dubinama. Naučnici su mislili da je unutrašnjost Meseca uglavnom suva do 2008, kad su otkriveni tragovi vode u vulkanskim staklenim kuglicama koje su donate sa Apolo misija tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Kasnija istraživanja pokazala su da Mesec sadrži više vode, mnogo više nego što se prethodno mislilo. To bi moglo da promeni naše znanje o poreklu meseca. Naučnici misle da je nastao od ostatka masivnog objekta veličine Marsa, koji je davno udario u Zemlju. Toplota od tog udara trebalo je da eliminište vodonik potreban za stvaranje vode.

- Ovo čini Mesečevu unutrašnjost još misterioznijom – rekla je koautorka istraživanja Šuai Li, dodajući da ako se ti depoziti vode mogu izvući odstranili bi potrebu za donošenjem vode sa Zemlje kod budućih lunarnih ekspedicija.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #670 on: July 30, 2017, 09:10:27 am »

Zabeležena druga najsnažnija eksplozija posle Velikog praska
Tanjug   30. jul 2017.

Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguće videti je sa Zemlje samo pomoću dvogleda, iako je bila udaljena 10 milijardi svetlosnih godina


* 01.jpg (74.44 KB. 620x348 - viewed 6 times.)


TIM međunarodnih naučnika zabeležio je najsnažniju eksploziju u istoriji istraživanja univerzuma, prenosi Dejli mejl.

Eksploziju je prouzrokovala smrt masivne zvezde, a ovaj događaj omogućio je stvaranje najjasnije slike bljeskova gama zraka, koji ne prestaju da fasciniraju astronome još od njihovog otkrića ranih šezdesetih godina.

Do eksplozije dolazi kada masivna zvezda postane nestabilna jer ne može da proizvede dovoljno energije da se suprotstavi sopstvenoj masi. Ona tada doživi kolaps pod uticajem sile sopstvene gravitacije i pretvori se u neutronsku zvezdu ili crnu rupu. U toku ovog procesa, snažni mlazevi gasa otpuštaju se u univerzum brzinom svetlosti.

Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguće videti je sa Zemlje samo pomoću dvogleda, iako je bila udaljena 10 milijardi svetlosnih godina, navode naučnici.

Za nekoliko sekundi oslobođeno je onoliko energije koliko jedna zvezda emituje u periodu od 10 milijardi godina.

Dužina trajanja ovog fenomena iznosi od nekoliko sekundi do jednog minuta.

Naučnici su ovaj put imali priliku da se pripreme zahvaljujući tome što je u junu 2016, pre eksplozije, zabeležen kratak svetlosni bljesak koji je nazvan GRB 160625B.

“Eksplozija je usledila nakon 100 sekundi, što znaci da smo imali dovoljno vremena da postavimo teleskope u odgovarajući položaj”, rekao je profesor Karol Mundel sa Unierziteta u Batu koji je učestvovao u istraživanju, prenosi B92.

Izvor: www.novosti rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #671 on: August 07, 2017, 05:31:46 pm »

Pet godina na Marsu - Čuveni rover odoleva surovim uslovima Crvene planete
M.I.M. , Space   07.08.2017.

Pet godina nakon sletanja na Mars rover američke svemirske agencije NASA “Kjuriositi” i dalje pravi velika otkrića, piše “Spejs”. Robot veličine automobila sleteo je na crvenu planetu 5. avgusta 2012, a signal o njegovom uspehu stigao je na Zemlju 14 minuta kasnije, nakonšto je prešao 247 miliona kilometara između dve planete.Nekoliko nedelja po sletanju u krater Gejl, širok 154 km, “Kjuriositi” je počeo da istražuje drevne kanale kojima je nekad tekla voda na Marsu. Nedugo potom, naučnici su objavili da je pre više milijardi godina obližnje područje, poznato pod nazivom Zaliv Jelovbej, bilo deo jezera koje je podržavalo mikrobiološko život. Rover je od tada nastavio da skuplja detalje o okolini drevnog kratera Gejl, gde je proveo prvu godinu na Marsu. Potom se uputio ka planini Šarp u centru kratera, visokoj 5,5 km. Poslednje tri godine rover je na tom mestu proučavao slojeve stena, tražeći tragove o Marsovoj tranziciji od relativno toplog i vlažnog sveta do hladnog mesta kakvo je danas.

Rover je generalno u dobrom stanju, iako od decembra prošle godine ne može da koristi bušilicu. Originalna misija rovera, “teška” 2,5 milijardi dolara, trebala je trajati dve zemaljske godine, podseća “Spejs”, i nema razloga da “Kjuriositi” ne provede još tri godine na crvenoj planeti.

Izvor. www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 24 271« Reply #672 on: Yesterday at 01:24:13 pm »

Bliski susret - Zemlji se približava asteroid kakav se viđa jednom u 500 godina
Sputnjik   19.08.2017.

Američka svemirska agencija NASA objavila je snimak kako će izgledati prolazak asteroida Florens pored naše planete.Kako se predviđa, asteroid prečnika 4,4 kilometra proći će na udaljenosti od oko sedam miliona kilometara od Zemlje. "Bliski susret" asteroida sa Zemljom predviđen je za 1. septembar. Iako je dosad bilo i drugih "bliskih susreta" sa asteroidima koji su u određenim trenucima bili daleko bliži našoj planeti, Florens je prvi asteroid koji je prilično veliki, što će omogućiti naučnicima da ga detaljnije izuče i utvrde šta ima na njemu. Asteroid Florens se našoj planeti približava jednom u 500 godina.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 43 44 [45]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 40 queries.