PALUBA
January 20, 2021, 03:50:09 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 73 74 75 76 77 [78]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Kosmonautike  (Read 295586 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 940


« Reply #1155 on: January 03, 2021, 05:41:44 pm »

SUBOTA, 02. JAN 2021,
IZVOR:
RTS, SKY NEWS

Zemlja je „imala sreće“ što je na njoj opstao život već tri milijarde godina, navode naučnici

Nedavno sprovedeno istraživanje simulacije evolucije klime sugeriše da većina planeta ne bi uspela da podrži život tako dugo koliko je on uspeo da se održi na našoj planeti. Uspeh Zemlje u tome da ostane naseljiva milijardama godina delimično je i stvar sreće, tvrde naučnici.

Eksperiment masovne simulacije evolucije klime sugeriše da većina planeta ne bi mogla da se izbori sa radikalnim promenama vremena, a da se život na njoj održi tri milijarde godina koliko na Zemlji, tvrde naučnici.
Istraživači sa Univerziteta u Sautemptonu stavili su 100.000 nasumično generisanih planeta kroz efekat klimatske evolucije, svaku pojedinačno po 100 puta.

Prema rezultatima koji su objavljeni u časopisu Nejčr komunikejšns, kako prenosi Skaj njuz, samo 8.700, odnosno, manje od 10 odsto planeta, uspelo je tokom simulacije da ostane stabilno bar jednom.

Profesor Tobi Tirel navodi da ovakvi rezultati pokazuju da je slučajnost glavni faktor u odleđivanju da li planete, poput Zemlje, mogu da nastave da podrže život milijardama godina.

„Stabilnost klime i postojanje života na Zemlji je prilično zbunjujuće. Naši susedi, Mars i Venera, nemaju uobičajene temperature, mada ih je Mars nekada imao“, dodaje profesor.
„Zemlja danas ne samo da ima temperaturu koja održava život, već je to uspela da zadrži u svakom trenutku tokom tri do četiri milijarde godina – neverovatan raspon geološkog vremena. Sada možemo da kažemo da je Zemlja toliko dugo ostala pogodna za održanje života zahvaljujući, barem delimično, čistoj sreći“, naglašava Tirel.

Kako objašnjava profesor, da je malo veći asteroid pogodio Zemlju, ili da je to učinio u nekom drugom trenutku, onda bi Zemlja možda izgubila svojstva potrebna da se stvori i održi život.

„Drugim rečima, da je inteligentan posmatrač bio prisutan u trenutku ranog nastanka Zemlje, kada su se pojavili prvi znaci života, i bio u stanju da izračuna koja je verovatnoća da će se život održati u narednih nekoliko milijardi godina, verovatno bi joj dao male šanse“.

Zato profesor Tajler smatra i da je jako mala verovatnoća i da negde u svemiru postoji „blizanac“ naše planete na kome bi život opstao tako dugo.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2523/nauka/4208607/zemlja-jedina-odrzala-zivot-tri-milijarde-godina.html
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 278« Reply #1156 on: January 07, 2021, 09:31:27 am »Kina ove godine gradi svoju prvu svemirsku stanicu


Kineska korporacija za svemirsku nauku i tehnologiju (CASC) saopštila je da u 2021. godini planira više od 40 misija svemirskih lansiranja, a glavni prioritet biće izgradnja prve kineske svemirske stanice.

Kako je objavila Kineska medijska grupa (CMG), jedna od misija je Tijenven-1, prva kineska sonda koja ide ka Marsu.

Sonda je poletela krajem jula iz lansirnog centra Venčang, na tropskom ostrvu Hajnan, na jugu Kine i trebalo bi da stigne do orbite Marsa tokom februara. Cilj misije je da se uz pomoć teledirigovanog robota analizira površina crvene planete.

Kao jedan od prioriteta za ovu godinu Kineska korporacija za svemirsku nauku i tehnologiju (CASC) navela je ubrzanje primene BeiDou navigacionog satelitskog sistema u drugim oblastima, uključujući civilno vazduhoplovstvo, prenosi RTCG.


izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 655« Reply #1157 on: January 10, 2021, 11:05:40 am »

Profesor sa Harvarda tvrdi da su naučnici pronašli prvi znak inteligentnog života iz svemira
V.N. 10. 01. 2021.

HARVARDSKI profesor Avi Loeb, profesor doktor fizike i predsedavajući harvardovog Odseka za astronomiju, u knjizi "Vanzemljsko" zvanično iznosi argument da su 2017. naučnici pronašli "prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje".

U delu najavljenom za 26. januar "Vanzemaljsko: Prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje" objašnjava zašto misli da bi objekat koji se 2017. godine približio Zemlji mogao biti vanzemaljskog porekla.

Havajski naučnici 2017. videli su "objekat koji se vinuo kroz naš unutrašnji Sunčev sistem, krećući se tako brzo da je mogao biti samo sa druge zvezde", kaže se u knjizi. U knjizi Loeb iznosi argument da je objekat zapravo bio "svemirsko smeće" iz druge galaksije. Predmet se zvao "1I / 2017 U1 'Oumuamua". "Bilo je samo jedno zamislivo objašnjenje: objekat je bio deo napredne tehnologije koju je stvorila daleka vanzemaljska civilizacija", kaže se u knjizi, navodi Jahu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 046


« Reply #1158 on: January 10, 2021, 08:30:38 pm »

[b
Havajski naučnici 2017. videli su "objekat koji se vinuo kroz naš unutrašnji Sunčev sistem, krećući se tako brzo da je mogao biti samo sa druge zvezde", kaže se u knjizi. U knjizi Loeb iznosi argument da je objekat zapravo bio "svemirsko smeće" iz druge galaksije. Predmet se zvao "1I / 2017 U1 'Oumuamua". "Bilo je samo jedno zamislivo objašnjenje: objekat je bio deo napredne tehnologije koju je stvorila daleka vanzemaljska civilizacija", kaže se u knjizi, navodi Jahu.


Baš bi vanzemaljci tek tako proleteli kroz nas sunčev sistem - a da nam se ne jave? Nema logike!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 278« Reply #1159 on: January 13, 2021, 03:14:22 pm »Ruski Kosmički savet predložio da se za letove na Mesec koriste rakete „Angara“


Kosmički savet Ruske akademije nauka je, nakon izveštaja generalnog direktora ruske korporacije „Roskosmos“ Dmitrija Rogozina, predložio da se za letove na Mesec koriste rakete iz porodice „Angara“ umesto superteške rakete „Jenisej“, navodi se u rešenju Saveta.

U dokumentu se navodi da Savet preporučuje generalnim konstruktorima „Roskosmosa“ da u prvom polugodištu 2021. godine obezbede „razvoj i odobravanje zasebnog 'lunarnog' potprograma u okviru državnog programa Rusije 'Kosmička aktivnost Rusije', koji predviđa slanje ekspedicije sa posadom na površinu Meseca do 2030. godine, koristeći šeme leta sa više lansiranja, zasnovane na korišćenju svemirskog raketnog kompleksa „Angara-5V“.

Kosmički savet Ruske akademije nauka takođe je preporučio da se odloži pravljenje superteške rakete za ekspediciju na Mesec sa posadom.

„Rukovodstvo RAN i državna korporacija 'Roskosmos' trebalo bi da se obrate ruskom predsedniku sa predlogom da odloži pravljenje svemirskog raketnog kompleksa superteške klase za kasniji datum“, navodi se u odluci saveta.

Naučnici predlažu da se prilikom pravljenja rakete koriste revolucionarne, perspektivne i ekonomski opravdane tehnologije.

Ranije je bilo planirano da se za letove na Mesec koristi super-teška raketa-nosač „Jenisej“. Pravljenje prvih modula rakete-nosača započeto je u proleće 2020. godine u Rusiji.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 278« Reply #1160 on: January 14, 2021, 07:23:21 am »
Objavljeno otkriće: Velika eksplozija dogodila se u svemiru, bljesak protutnjao Sunčevim sistemom


Velika eksplozija dogodila se u našoj galaksiji, ogroman bljesak protutnjao je Sunčevim sistemom, a naučnici veruju da je eksploziju izazvala neobična, vrlo moćna neutronska zvezda poznata kao magnetar, koja je mogla da izazove probleme u mobilnoj mreži širom planete.

Otkriće ove eksplozije može pomoći u razumevanju gama-zraka, koji su deo najmoćnijih eksplozija u svemiru, preneo je Independent, pozivajući se na naučni magazin Nejčr Astronomi.

Zemlju povremeno pogađaju slabi i kratki gama-zraci, ali velike eksplozije su retke, kao novootkrivena GRB200415A, koja je emitovala više energije nego Sunce.

Kako navodi Indipendent, ovo otkriće naučnika objavljeno je danas i pokazuje kako velike zvezde, znatno veće od našeg Sunca, mogu svoj život da završe na drugačiji način nego one koje su veličine Sunca.

„Naše Sunce je obična zvezda. Kada bude umrlo, postaće sve veće i prerasti u crvenog džina. Posle toga će kolabirati u malu kompaktnu zvezdu poznatu kao beli patuljak“, kazao je Sebur Razak sa Univerziteta u Johanesburgu, koji je predvodio istraživanje.

On je objasnio da zvezde koje su znatno veće drugačije završavaju svoj život. One eksplodiraju u supernove, a onda iza sebe ostave male, kompaktne zvezde poznate kao neutronske zvezde. One su male, ali imaju toliku gustinu da bi samo jedna kašičica napunjena materijalom od kog su napravljene težila nekoliko tona.

Takve zvezde su izvor najsnažnijih eksplozija u univerzumu, koje u današnje vreme mogu da utiču na signal mobilne telefonije, ali mogu i da budu i prozor u same početke kosmosa, odnosno poruke koje nam stižu iz perioda kada je on bio daleko mlađi.

Otkriće naučnika koje je danas objavljeno zasniva se na signalu koji su zabeležili Međunarodna svemirska stanica, mreža satelita oko Zemlje i teleskopi 15. aprila 2020. Tada je snažan bljesak, kog su naučnici označili sa GRB 200415A prošao pored Marsa i Zemlje.

Iako nije bio prvi takav bljesak koji je „dodirnuo“ našu planetu, jedan sličan je zabeležen 2016. godine, bio je prvi koji su mogli da zabeleže moćni teleskopi koji su u međuvremenu pušteni u rad i tako omoguće naučnicima da ga pomno prouče, iako je trajao samo 140 milisekundi.

Naučnici se nadaju da bi proučavanjem takvih bljeskova mogli bolje da razumeju kako se svemir širi i evoluira tokom vremena.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 278« Reply #1161 on: January 14, 2021, 08:25:58 am »„Gagarin“ ponovo leti u svemir


Jedna od ruskih svemirskih letelica sa posadom iz serije „Sojuz“, koja će odleteti na Međunarodnu svemirsku stanicu u toku ove godine, biće nazvana u čast Jurija Gagarina, navodi se u planu pripreme i proslave 60. godišnjice leta Gagarina u svemir.

„Nazvati po Juriju Gagarinu transportnu svemirsku letelicu sa posadom 'Sojuz MS' koja će biti lansirana 2021. godine“, navodi se u planu, koji je odobrio potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov.

Ove godine planirano je lansiranje tri svemirske letelice „Sojuz MS“. Ranije je saopštavano da će se jedno lansiranje održati 9. aprila, što je malo pre Dana kosmonautike koji Rusija obeležava 12. aprila. Sledeći svemirski brod će biti poslat u svemir u oktobru, dok bi u decembru trebalo da poleti „Sojuz MS“ sa dvoje turista. Ne navodi se koja od navedenih letelica će biti nazvana u čast Gagarina.

Pre deset godina, kada se proslavljala 50. godišnjica od kada je prvi čovek poleteo u kosmos, svemirska letelica „Sojuz TMA-21“ dobila je ime „Gagarin“.

Tada se u letelici isticao amblem sa natpisom „50 godina od Gagarinovog leta u svemir“ i portret kosmonauta.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 278« Reply #1162 on: January 14, 2021, 05:07:17 pm »
Quote
Angara — raketa koja Rusiji vraća status velike kosmičke sileLogged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 655« Reply #1163 on: January 16, 2021, 08:58:30 am »

петак, 15.01.2021.
Александар Тодоровић

Нови ровер за Марс

„Аксел” је опремљен роботском руком која може да прикупља узорке док уграђене специјалне камере снимају и складиште фотографије

Нови „двоосовинац” добио је овај назив, јер је направљен спајањем два „Аксела”. „Аксел” је једноосовински прости ровер који може да се споји са већим возилом и на тај начин му даје додатну стабилност приликом кретања и истраживања кратера. „Аксел” је опремљен роботском руком која може да прикупља узорке док уграђене специјалне камере снимају и складиште слике околине кроз коју возило пролази. „ДуоАксел” састоји се од два „Аксела” који су спојени, с тим што се задњи део понаша као сидро, док предњи део може да се одвоји и да самостално истражује непознат терен.Када „ДуоАксел” пронађе кратер или јаму или било какав отвор у тлу, или наиђе на неки тешко проходан терен, може да стане, спусти шасију и усидри се пре него што се одвоји на два дела. Задњи део остаје у месту, док се предњи одваја, али остаје спојен сајлом како би имао додатну стабилност док истражује тло. Када заврши посао, предњи крај се враћа и спаја са задњим делом.

Прошле јесени инжењери из НАСЕ обавили су тестирања новог возила у пустињи Мохаве. „ДуоАксел” је постигао одличне резултате, јер је успешно успео да се креће по непознатом и за кретање тешком терену, пренео је сајт Спејс. Предност новог возила јесте у томе што може знатно брже и флексибилније да обавља истраживања, док стари стандардни ровер на четири точка има предност што за кратко време може да пређе велику километражу. Главна предност „ДуоАксела” састоји се у томе да не мора да се спусти на тачно предвиђено место слетања. Када буду организоване наредне мисије истраживања површине Марса „ДуоАксел” ће моћи да слети на једно место, али и лако да се помери ка месту чије истраживање је планирано.

Иако је планирано да се „ДуоАксел” користи за истраживање површине Марса, његова поузданост и практичност употребе моћи ће да се искористе и за истраживање површине Месеца, вероватно и Меркура, па чак и површине Европе – Јупитеровог месеца. Научници се слажу да је нови ровер изузетан. Уместо да се чува од опасности на које може да наиђе током кретања, рецимо, превртања, што је била бољка старих ровера, „ДуоАксел” ће моћи да их пређе без опасности. Ново возило још није тестирано у свемиру, али научници се договарају на који мисију би било најбоље да га пошаљу. За то време, он ће додатно бити усавршаван.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 655« Reply #1164 on: January 16, 2021, 04:30:09 pm »

Šta je Kjuriositi otkrio za 3.000 dana na Marsu
IT Autor: N1 16. Jan. 2021

Robotsko vozilo Kjuriositi NASA već 3.000 dana boravi u istraživačkoj misiji na Marsu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kako navodi portal Space, prošlo je 3.000 dana otkako je ovo izviđačko vozilo sletelo na površinu Crvene planete 2012. godine. NASA je tim povodom na zvaničnoj internet stranici objavila panoramske fotografije koje je rover snimio 18. novembra 2020. godine, prenosi N1. Na fotografijama se mogu videti kameni obluci na području Oštre planine (Mount Sharp) na koju se Kjuriositi penje od septembra 2014. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lansiran u svemir 2011. godine, Kjuriositi je u krater Gale na Marsu sleteo 2012. godine. Robotsko vozilo Kjuriositi koje već devet godina boravi u istraživačkoj misiji prikupilo je brojne dokaze kojima je utvrđeno postojanje elemenata potrebnih za bilo kakav oblik života na Crvenoj planeti. Kjuriositi je već otkrio tragove glinenih minerala i organskih molekula na Marsu. Organske supstance nužno ne znače život, već ime dobijaju zato jer su same po sebi sastojci potrebni za nastanak života.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: www.nova.rs


* 001.jpg (30.85 KB, 725x384 - viewed 2 times.)

* 002.jpg (84.66 KB, 1024x520 - viewed 1 times.)

* 003.jpg (93.5 KB, 1024x544 - viewed 2 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 655« Reply #1165 on: January 16, 2021, 04:55:16 pm »

NASA danas po prvi put testira sve motore najmoćnije rakete na svetu
M.I.M. 16.01.2021.

Danas je ključni test četiri glavna motora koja su zadužena za pogon u prvoj fazi velikog Svemirskog lansirnog sistema (SLS) američke agencije NASA, a to je ujedno i poslednji izazov za planirani probni let bez posade krajem ove godine.

Lansiranje je do sada više puta odlagano, što se pokazalo i skupim. Nadograđeni kriogeni raketni motori “Aerodžet roketdajn RS-25” upaliće se na punih osam minuta u 17.00 sati po istočnom vremenu (23.00 po našem). Isto toliko će raditi tokom stvarnog leta, ukazuje “CBS njuz”. Uključno sa letovima šatla i testovima nakon leta, motori RS-25 pokretani su do sada više od 3.000 puta i radili su ukupno preko 18.000 minuta, ali nikad sva četiri istovremeno i nikad sa raketom veličine kao što je SLS, naslednica “Spejs šatla”. Cilj je testirati performanse u celini u uslovima leta.

- Radujemo se da vidimo ključnu fazu paljenja najmoćnije rakete u svetu po prvi put – rekao je direktor programa RS-25 Džef Zoti.

Raketa će težiti 2,6 miliona kilograma, imaće visinu od skoro 100 metara i generisaće četiri miliona kilograma potiska pri poletanju, što je čini najmoćnijom operativnom raketom u svetu i najmoćnijom ikad napravljenom u Sjedinjenim Državama. NASA planira i moćnije varijante za svoj program za Mesec “Artemis”, sa potiskom od 4,3 miliona kilograma, navodi “CBS njuz”. Za takozvani “zeleni test” u subotu raketa će biti napunjena sa 537.000 galona tečnog vodonika i 196.000 galona tečnog kiseonika za planiranih 485 sekundi rada motora teških 3.526 kilograma. Ukoliko sve prođe kako treba, NASA će baržom prebaciti prvu fazu rakete – visoku 64 metra a široku 8,4 – do Svemirskog centra Kenedi u februaru, gde će se postaviti na mobilnu lansirnu platformu. NASA se nada da će lansirati raketu na prvi let kasnije ove godine.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 655« Reply #1166 on: January 17, 2021, 03:03:51 pm »

Motori radili minut pre prekida - Test “najmoćnije rakete” u svetu okončan pre vremena, NASA negira neuspeh
Tanjug 17.01.2021.

Ispitivanje motora nove rakete američke svemirske agencije (NASA), koja bi trebalo da lansira Amerikance na Mesec, završeno je pre vremena, ali agencija negira da je test bio neuspešan.Nešto pre 17.30 u subotu, prema Istočnoj vremenskoj zoni (EST), četiri motora megarakete uspešno su se upalila, radila jedan minut, a test je potom prekinut. Ova procena osnovne faze lansiranja moćne rakete Sistema za lansiranje u svemir (SLS) izvedena je u Svemirskom centru Stenis u Misisipiju. SLS je deo NASA-inog programa Artemis, koji ima za cilj da vrati Amerikance na površinu Meseca u narednim godinama. Međutim, motori megarakete trebalo je da rade osam minuta da bi simulirali uspon rakete u orbitu. Iako se to nije dogodilo, plan je da ova raketa izvede prvi let kasnije ove godine. Ovo će SLS učiniti najmoćnijom raketom koja je ikada odletela u svemir.

Nakon toplotnog testa, SLS će biti poslat u svemirski centar Kenedi na Floridi. NASA će potom lansirati zajedno SLS i svemirsku letelicu Orion na put oko Meseca kako bi testirala performanse, bezbednost i komunikacijske sposobnosti letelice. Prva misija pod nazivom Artemis I trebalo bi da bude izvedena ove godine, ali bez astronauta. Još nije poznato šta se zapravo dogodilo tokom ispitivanja megarakete. Džon Hanikat, menadžer programa SLS-a u NASA centru u Alabami, rekao je samo da je bilo "puno dinamike" kada se motor ugasio. NASA negira da se radi o bilo kakvom neuspehu. Kako kažu, upravo zbog toga se ispituju rakete.

- Pre nego što američke astronaute stavimo u američke rakete, one moraju biti savršene, rekao je administrator NASA Džim Brindenstin.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 940


« Reply #1167 on: January 17, 2021, 07:15:07 pm »

А екологија, загађење ваздуха и сл... то је изгледа намењено само оним сиромашнима....
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 046


« Reply #1168 on: January 17, 2021, 10:36:11 pm »

Interesantno je paljenje raketnih motora, čak i kod najsavremenijih modela - kao da palite običan upaljač: iz motora puste plin (gorivo i oksidans), i onda neko počne da baca iskre dok motor ne ''kresne''
Logged
poklopac
mornar
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #1169 on: January 18, 2021, 12:17:33 am »

Interesantno je paljenje raketnih motora, čak i kod najsavremenijih modela - kao da palite običan upaljač: iz motora puste plin (gorivo i oksidans), i onda neko počne da baca iskre dok motor ne ''kresne''
Zapravo, priča je malo kompleksnija. Iskre koje se vide na videu ne služe za paljenje motor, već su proizvod dizajna motora. U ovom slučaju je to motor tzv. "otvorenog ciklusa", gdje se za pokretanje pumpi koje ubacuju goriva u komoru raketnog motora koristi "preburner", manji "mlazni motor" koji pokreće turbinu koja onda vrti te pumpe. A kad je otvoreni ciklus u pitanju, plinovi iz preburnera se ne vraćaju u komoru, već se "ispuštaju sa strane". Kako je ovo motor gdje se u preburner dovodi mješavina koja je bogatija gorivom tj. vodikom nego oksidansom, u trenutku ispuštanja dolazi do spajanja viška vodika sa kisikom iz atmosfere i posljedičnog iskrenja.

Samo paljenje goriva raketnog motora se dešava u komori motora, što se iz tehničkih razloga ne može snimati. Kod nekih goriva, tzv. hipergolična goriva nije potreban nikakav inicijator jer pri samom mješanju goriva i oksidansa dolazi do reakcije. Primjerice hidrazin i dušikov-tetraoksid i slične kombinacije, sve prilično toksične materije.
Kod ostalih goriva je potrebno potaknuti reakciju, čak i kod kombinacije vodik-kisik koja pri atmosferskom tlaku sama reagira... Kad je raketni motor namijenjen za samo jedno paljenje u toku leta, najlakše je stvar riješiti piropatronom smještenoj u komori. Stvar se komplicira kod motora koji se više puta pale u toku leta. Neki noviji ruski motori laserom "pokreću" motor, a primjerice SpaceX u svojim motorima ubaci manju količinu hipergoličnih goriva koji onda svojom reakcijom "pale" gorivo u motoru.
Logged
Pages:  1 ... 73 74 75 76 77 [78]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 23 queries.