PALUBA
May 26, 2019, 08:05:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Muzej vazduhoplovstva Beograd više ne postoji
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 29   Go Down
  Print  
Author Topic: Udruženje podmorničara Srbije, Hrvatske i Slovenije  (Read 92206 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
miki_paracinac
mornar
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #45 on: April 05, 2010, 08:28:36 pm »

Da kod Kosanovica je greska. On je u penziju otisao kao kapetan fregate.
Logged
pljozgo
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #46 on: December 01, 2010, 04:30:00 pm »

pozdrav svima
« Last Edit: December 01, 2010, 04:36:25 pm by pljozgo » Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 097


« Reply #47 on: December 09, 2010, 06:13:31 pm »

Ozbiljne su pripreme za tu monografiju. Povezani su svi podmorničari sa naših prostora. Milan Komar je glavni recenzent, on je taj kroz čiju ruku prolaze svi tekstovi, i on ih konačno uređuje i priprema za štampu. Znam da veoma vredno radi.
Obećao mi je jedan primerak, i sve što bude interesantno, podeliću sa vama.
(doduše, mislim da će u toj monografiji biti sve interesantno)

Jedino mi nije mi jasno zašto su toliko konspirativni. Jedini su od svih koji su posle kraha ostali na vezi, to je zaista za pohvalu.
Pojedine bivše podmorničare sam lično zvao na Palubu - vidim da ih još nema!

Taj projekat se veoma ozbiljno i veoma dugo realizuje. Ako se po jutru dan poznaje, knjiga ce zaista biti vrhunska. Sa svoje strane sam se potrudio da i ja na poziv pukovnika Komara dam svoj skromni doprinos pisuci jedno od poglavlja te knjjige.... Wink
Logged
galeb
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 467« Reply #48 on: December 09, 2010, 10:43:10 pm »

A možemo i mi "mali palubarci", da nabavimo jedan izvod monografije ili je to uskoro već sve rezervisano ?
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #49 on: May 01, 2011, 09:02:28 am »

Gossa podo i bivše kolege vidim da je pokrenuta dikusija vezana za Monografiju 88 DP.Recenzija knjige je gotova pored bivših podmorničara sa naše strane učestvuje gospodin Miroslav
Lazanski ,kolege iz Hrvatske prestavlja dr.Andrija Korbar .Slovenci nisu dostavili ime svog saradnika.U izradi monografije su učestvovali predstavnici sva tri udruženja koja aktivno deluju.Knjiga obuhvata period od formiranja pa do gašenja jedinice.Knjiga bi trebala biti prestavljena javnosti na jesen na Beogradskom sajmu knjiga.
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #50 on: May 02, 2011, 10:26:50 am »


Susret u Novom Sadu

Podmorničari su se ponovo okupili  9. aprila 2011. godine u restoranu "Oaza".

Prisutne podmorničare i poštovaoce podmorničarstva, u ime organizacionog odbora, pozdravio je Ogar Vlade i poželeo ugodan boravak u Novom Sadu.
 Prisutnima se obratio i Dragan Kosanović, predsednik Upravnog odbora udruženja. Posebno je pozdravio mlade podmorničare koji su prvi put došli na čuveno podmorničko druženje, Nikolić Gradimira, Stojanović Nenada, kao i drage goste iz Hrvatske i Crne Gore Stjepana Vrančića i Stevana Markovića. Svima je poželeo dobro zdravlje i što više ovakvih druženja.
 U ime Uređivačkog odbora podmorničke monografije, Vladimir Milatović, upoznao je prisutne da je izrada monografije u završnoj fazi, te da se njeno izdavanje očekuje u toku ove kalendarske godine.
 Druženje je proteklo u dobroj podmorničkoj atmosferi koju neguju  “gospodari morskih dubina” i njihovi prijatelji, kao i svi oni kojima su more i mornarica u srcu.
 Do novog "ronjenja" - druženja sa vama i vašim porodicama želimo dobro zdravlje.

Upravni odbor udruženja “Podmorničar” Beograd
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #51 on: May 02, 2011, 10:28:58 am »


Presek stanja na izradi Monografije 88. FP (DP, BP)

 

U Zagrebu je 18. februara 2011. godine održan sastanak Uređivačkog odbora podmorničke monografije na kome je razmatran završni tekst rukopisa. Tom prilikom prihvaćen je rukopis monografije u potpunosti, pa je dogovoreno da se do susreta u Puli, krajem marta ove godine, izvrši prelom kako bi se podmorničari koji se nađu na tom susretu upoznali sa monografijom i pristupilo nalaženju sponzora, lektorisanju na srpskom i hrvatskom jeziku, kao i recenziji.

Recenzenti su dali saglasnost, lektor za srpski jezik takođe, a za hrvatski jezik je u toku.

Štampanje monografije obaviće se u Beogradu pošto su pribavljene tri ponude renomiranih štamparskih kuća. Monografija će se najkasnije pojaviti u oktobru na sajmu knjiga u Beogradu ove godine.
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #52 on: May 02, 2011, 10:42:51 am »

                                                                          KRATAK ISTORIJAT

            88. Flotila podmornica (88. FP) je ukinuta odlukom Vrhovnog saveta odbrane 1.aprila 2005. godine posle 77 godina postojanja.

            Period između dva svetska rata


            Prva podmornička grupa Kraljevine SHS je formirana 8. aprila 1928. godine kada su dignute vojnopomorske zastave na prve dve podmornice koje su tog dana uplovile u Boku iz Engleske, gde su sagrađene.

            Podmornice HRABRI (1) i NEBOJŠA (2) su predstavljale tih godina najmoderniju i najelitniju snagu Kraljevske mornarice.

            Njihovim porinućem i prebaziranjem u otadžbinu od strane naših posada afirmisala se prvi put naša ratna zastava u inostranstvu. Te dve posade su bile posebno odabrane, pa je tadašnja štampa pisala o njihovom otmenom, disciplinovanom i stručnom nastupu u Engleskoj. Spremnost i visokomoralno shvatanje svojih dužnosti tumačeno je kao deo pomorske tradicije i pravo na pomorsku budućnost države kojoj su pripadali.

            Naše prve podmorničare je iz Tivta za Englesku odvezao pomoćni brod Hvar burno pozdravljen sa obale u Tivtu i od drugih jedinica tadašnje Mornarice.

            Posle uspešne obuke, prvih vožnji i ronjenja naše podmornice i matični brod su 11. marta 1928. godine napustile engleske vode uputivši se prema Gibraltaru, gde je sastav bez ikakvih problema prošao moreuz i ploveći uz obalu Alžira stigao u Maltu 1. aprila. Odatle je sastav isplovio 6. aprila rutom prema domovini.

            Doček u našim vodama, u Boki 8. aprila 1928. godine bio je veličanstven. Prve pozdrave podmorničarima je doneo hidroavion, a zatim je došla u susret Flota pa Eskadra hidroaviona uz veliko oduševljenje čitavog naroda Boke Kotorske.

            Obe podmornice su sa matičnim brodom činile prvu podmorničku grupu koja je poslužila za obuku više generacija podmorničara. Odmah posle nabavke ovih podmornica iz Engleske, ugovorene su i izgrađene još dve modernije u Francuskoj. Bile su to podmornice SMELI (3) i OSVETNIK (4) koje su sa svojim matičnim brodom uplovile u Boku 4. decembra 1929. godine i činile drugu podmorničku grupu. 

            Sredinom tridesetih godina Mornarica se odlučila za nabavku novih podmornica iz Nemačke i to dve nove obalske od po 250 tona koje zbog izbijanja Drugog svetskog rata nisu isporučene Jugoslaviji.

            Od četiri podmornice koje je imala Kraljevska mornarica samo je podmornica NEBOJŠA preživela rat. Tokom prvih dana rata ona je zatečena na krstarenju koje se po naređenju Vrhovne komande prekida 12. aprila 1941. godine da bi već uveče 17. aprila isplovila iz Kotora za Grčku, a zatim i za Aleksandriju. U toku rata je plovila pod jugoslovenskom zastavom i pod komandom britanske mornarice (Royal Navy), a služila je za obuku savezničkih protivpodmorničkih brodova i aviona.

            Ostale tri podmornice su tokom rata zaplenjene od strane neprijatelja, pa je jedna raspremljena, a dve potopljene
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #53 on: May 02, 2011, 10:44:18 am »

                                                                         Posle II svetskog rata


            Posleratno podmorničarstvo počinje povratkom podmornice NEBOJŠA u zemlju 1946. godine, koja je iste godine delimično remontovana i uvrštena u flotnu listu. Zbog dotrajalosti vitalnih uređaja i mehanizama podmornici je bilo zabranjeno zaronjavanje, pa je samo služila za specijalističku obuku podmorničkih kadrova i posada površinskih brodova. Pod imenom TARA je izbrisana iz flotne liste i rashodovana 1953. godine.

            Pionirsku ulogu u razvoju posleratnog podmorničarstva nastavlja podmornica SAVA (802), bivša talijanska pod imenom Tritoni  koja je od strane savezničke avijacije bila potopljena uz dok brodogradilišta "Uljanik" u Puli. Posle dizanja iz mora 1948. godine, remontovanja, opremanja i ispitivanja uvrštena je u flotnu listu 1953. godine. Sa njom su izvršena prva statička i dinamička ronjenja, odlazak na radnu i maksimalnu dubinu, prva torpedna gađanja i prve vežbe sa protivpodmorničkim brodovima, a do kraja eksploatacionog veka (1968. godine) bila je učiteljica više generacija podmorničara.
   
             Paralelno sa opremanjem SAVE početkom pedesetih godina radilo se na opremanju džepne podmornice MALIŠAN (901). U toku osmogodišnje eksploatacije pored uloge u obuci podmorničara poslužila je i sagledavanju potreba izgradnje ovakvih objekata i njihovog mesta i uloge u sistemu odbrane, što će doći do izražaja tri decenije kasnije gradnjom sličnih objekata.

            Iskustva stečena kroz remont, rekonstrukcije, opremanje i održavanje podmornica TARA, SAVA i MALIŠAN predstavljali su pravi i dragoceni kapital za podmorničke kadrove,  kao i kadrove iz pratećih struktura.

            Instituti, brodoprojektne organizacije, brodograđevna industrija i remontni zavodi činili su bazu i oslonac za organizacioni i tehnološki proces gradnje novih podmornica, pa je tako krajem pedesetih odlučeno da se počne sa izgradnjom podmornica osloncem na vlastite kapacitete.

            Prvi rezultat takve odluke je ulazak u flotni sastav dve nove podmornice SUTJESKA (811) i NERETVA (812) 1960/1961. godine. Nakon modernizacije krajem šezdesetih povećana im je autonomija, sigurnost plovljenja i ronjenja, kao i mogućnost otkrivanja i praćenja objekata na moru.

            Tehnička rešenja primenjena na 811 i 812 su omogućila značajan iskorak u razradi novih taktičkih i tehničkih postupaka u poboljšanju borbenih mogućnosti sledeće serije podmornica.

            Šezdesete godine, kako u svetu, tako i kod nas predstavljaju izrazit i kvalitetan skok u razvoju podmornica što se pozitivno odrazilo i na naše podmorničarstvo. U toj dekadi se projektuju i izgrađuju tri nove podmornice HEROJ (821), JUNAK (822) i USKOK (823) uz punu primenu novih metoda u izradi čvrstog trupa, ugradnji kvalitetnijih akumulatora, primeni automatizacije u upravljanju podmornicom i glavnim tehničkim sistemima, poboljšanju mikroklimatskih i drugih uslova za život i rad posada, ugradnjom savremenog naoružanja i opreme. Dosegnute su dubine 200 metara, povećane su podvodna brzina i autonomija, mogućnosti u otkrivanju ciljeva na moru, njihovom praćenju i određivanju elemenata kretanja.

            Krajem sedamdesetih u podmorničkom stroju se našlo pet podmornica što je već predstavljalo respektivnu snagu naše Mornarice u koncepciji odbrane Jadranskog pomorskog vojišta.

            Polovinom osamdesetih počinje gradnja dve još modernije i ubojitije podmornice koje ulaze u flotnu listu 1978. godine - SAVA (831) i 1980. godine - DRAVA (832). Čvrstoća trupa kod ovih podmornica obezbedila je dubinu ronjenja do 300 metara, hidrodinamička forma i automatizacija upravljanja omogućile su veće manevarske sposobnosti, povećana je autonomija, poboljšana energetika, usavršena propulzija. Borbeni komplet je povećan za 40 % u odnosu na prethodnu seriju što je donelo novi kvalitet jedinici i RM.

            Upotreba podmornica deplasmana od 800-1000 tona nije bila mogućna ili efikasna u svim delovima Jadranskog mora zbog određenih ograničenja sigurnosti i tajnosti dejstva pa se vrlo brzo i efikasno prišlo projektovanju nove serije malih podmornica. U periodu 1983.-1988. godine izgrađene su i uvrštene u flotnu listu tzv. džepne podmornice deplasmana od 100 tona i to : TISA (911),  UNA (912),  KUPA (913), ZETA (914),  SOČA (915) i VARDAR (916). Reč je o malim podmornicama koje je veoma teško otkriti, izvanrednog radijusa kretanja zahvaljujući dobro projektovanim akumulatorima i odličnim manevarskim sposobnostima. Različit pristup borbenoj upotrebi (mine ili prevoz i ubacivanje pomorskih diverzanata sa njihovim naoružanjem) ih čine značajnim elementima borbenih mogućnosti. Podmornička flotila sa njima (ukupno 11 podmornica)  u godinama 1988. - 1991. čini najubojitiju flotnu snagu RM.
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #54 on: May 02, 2011, 10:48:05 am »

                                                                           Posle raspada SFRJ


            Zaoštravanjem situacije u zemlji, podmornice su dobile zadatak i prebazirale iz matične luke Lora u Tivat, sem 914 koja je zatečena u remontu i ostala je u brodogradilištu Split.

            Građanski rat i raspad SFRJ su imali veliki značaj i odraz na ukupno stanje Flotile na novoj lokaciji. Nagli odliv iskusnih kadrova, gubljenje infrastrukturnih oslonaca za kvalitetno održavanje, promena shvatanja značaja i uloge 88. FP, sve manja sredstva za zanavljanje opreme i opšte trošenje najznačajnijih resursa su doveli jedinicu u stanje iz koga nije bilo izlaza.

            U periodu 1991. - 1999. godine činilo se da ima šansi za revitalizaciju dela Flotile (831, 832, 913, 915 i 916), jer se do prelomne 2000. godine vozilo i ronilo, ali sa određenim ograničenjima.

            Period 2000. - 2005. godina predstavljao je pravu agoniju 88. FP, pa je tako dovedena do neslavnog kraja jedna sjajna jedinica kojom se Ratna mornarica ponosila decenijama i čiji su pripadnici visokomoralno, profesionalno i dostojanstveno branili svoje boje, a ujedno i ugled čitave Ratne mornarice.

            Sudbina podmornica:
821 – odlukom MO CG ostavljena za muzejsku postavku u nautičnom centru "Porto Montenegro" koji se gradi na lokaciji porušenog Remontnog zavoda "SAVA KOVAČEVIĆ" u Tivtu,
822 – rashodovana i isečena 1997. godine u RZ u Tivtu,
823 – rashodovana 1999. godine, a otegljena na rezanje u Izmir (Turska) januara 2007. godine,
831 – prodata kao furda, nalazi se na vezu rashodovanih brodova na Pristanu, uz bok RF-31
832 – prodata kao furda i isečena juna 2008. godine u Tivtu,
911 – odlukom MO CG ostavljena za muzejsku postavku (isto kao 821),
912 – odlukom MO CG biće ustupljena Društvu PODMORNIČAR iz Ljubljane
913 – odlukom MO CG biće ustupljena Udruzi PODMORNIČAR iz Pule,
914 – ostala u Hrvatskoj, predviđena za muzej, status nepoznat,
915 – prodata kao furda, isečena jula 2008. godine u Tivtu,
916 – odlukom MO CG biće ustupljena Udruženju PODMORNIČAR iz Beograda   

831 na vezu rashodovanih brodova u Pristanu, uz bok RF-31, septembar 2009.    
    
832 u fazi rezanja u bivšem Remontnom zavodu u Tivtu, juni 2008.
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #55 on: May 02, 2011, 11:38:05 am »

      svi podaci gore navedeni skinuti su sa sajta Udrženja"Podmorničar"
     
      link za sajt Udruženja:

      http://www.podmornicar.com/

      http://www.podmornicar.hr/
     
       http://www.podmornicar.si/
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #56 on: May 02, 2011, 11:49:48 am »

Bravo vlade021 na ovim informacijama i čestitke podmorničarima koji se redovito okupljaju. Moram ovdje ipak dati malu opsaku a odnosi se na imena diverzantskih podmornica koja u prikazu nisu dobro navedena.
Naime, diverzantske podmornice nosile su slijedeća imena:
P-911 Tisa
P-912 Una
P-913 Zeta
P-914 Soča
P-915 Kupa
P-916 Vardar
Ovo se može provjeriti i na Web stranici Udruženja podmorničara iz Beograda.

Imena su davana po rijekama, svaka iz jedne nekadašnje Republike pa su na porinuća ili na prijem u Flotnu listu doalzili predstavnici gradova iz dotićnih republika a koji su bili na tim rijekama.
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #57 on: May 02, 2011, 02:17:26 pm »

         
   ja sam skinuo članak sa sajta te nisam ulazio u tačnost postavljenih podataka.

   R.Crna Gora je odvojila tri male podmornice kao poklon udruženjima koja održavaju tradiciju podmorničarstva.
 
   Slovenci su 913 prebacili u muzej:
       
                                                          " Prihod diverzantske podmornice P-913 Zeta v Park vojaške zgodovine Pivka

Po večletnih naporih je naša upornost rodila sadove. V nedeljo 17. Aprila je kot darilo Republike Črne Gore prispela diverzantska podmornica P – 913 v Park vojaške zgodovine v Pivko.

Sam transport je potekal iz Pristana , do Tivta po morski poti s trajektom , nadaljevala je po cesti do luke Bar, kjer so jo zopet natovorili na trajekt in po morski poti do Italijanske luke Bari. Nadaljevala je po italijanski strani po cesti do nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči, kjer je prispela v soboto pozno popoldan.  Po kratkem predahu pa je nadaljevala do Pivke.

V nedeljo so jo ob prisotnosti visokih gostov  ministrice za obrambo ga. Ljubice Jelušič, župana občine Pivka g. Smrdelj Roberta, vodje Parka vojaške zgodovine g. Boštjančič Janka, dir. Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« iz Pirana ga. Martina Gamboz, predsednika ZSČ dr. Potočnik Bojana, predstavnice kulturnega ministrstva, predstavnikov Vojaškega muzeja, vojaških atašejev Rusije in Črne Gore, predstavnikov Slovenske vojske, članov Društva Podmorničar, ter lastnikov podjetja CEM – TIR ga. Martine Winkler in  g. Silvana Cornialija kot dudi lastniki podjetja DVIG d.o.o. z Vrhnike g. Jeraj Franc s sinovoma , ter ostali obiskovalci, kot tudi velikega števila domačih novinarjev.

Po svečanih nagovorih pivškega župana g. Smrdelja, ministrice za obrambo ga Jelušičeve in vodje parka vojaške zgodovine g. Boštjančiča je sledil svečano premeščanje podmornice z vlačilca na slovenska tla. Premeščanje je bilo pospremljeno z velikim navdušenjem vseh prisotnih.

Po postavitvi je sledil še podelitev priložnostnih zahval vsem udeležencem od strani občine Pivka in ministrstva za obrambo in na koncu slovesnosti so še sledili kratki intervjuji  z vsemi akterji, brez katerih se  ta naloga nebi mogla izvesti.

Društvo Podmorničar se zahvaljuje vsem akterjem, ki so sodelovali v tem podvigu in to:

-          članu Marjanu Pogačniku,

-          članu Gorup Vojku,

-          nekdanjem podmorničarju Soldat Momirju

-          nekdanjem podmorničarju Mlačnik Rudolfu in njegovemu sinu

-          mornarici R. Črne Gore

-          posadki luškega dvigala LD 18

-          posadki trajekta "Grbalj", ter

-          vsem ostalim ki so pripomogli pri izvedbi tega projekta.

Še posebej se zahvaljujemo donatorjem podjetjem CEM – TIR iz Vrtojbe, ki je doniralo prevoz in krilo vse stroške okoli prevoza, DVIG d.o.o. z Vrhnike za dvigovanje podmornice in postavitev, ACRONI Jesenice za donirane železne plošče za podstavek podmornice, Gorski reševalni službi iz Kranjske gore za prevoz plošč iz Jesenic do Vrtojbe. "

 

Tekst: Oman Ljuboslav; foto: Oman Ljuboslav, Jesenik Ivan, Bertoncelj Tomaž, Majda Rasinger
Logged
vlade021
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 092« Reply #58 on: May 03, 2011, 09:23:35 pm »

         
        evo neke slike sa P-811


         


* 1239.jpg (343.38 KB, 1392x1052 - viewed 112 times.)
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #59 on: May 03, 2011, 10:45:34 pm »


E klaso, svaka čast, da se vidi kako je izgledala "Radnička klasa". Narod misli kako smo se
samo kicošili i kitili, a da se ništa nije radilo. Alal vera na slici. Wink
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 29   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.