PALUBA
August 21, 2019, 10:05:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Oružane snage RH u međunarodnim misijama i operacijama  (Read 79679 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 25 984« on: July 25, 2009, 07:17:48 pm »

Oružane snage RH u međunarodnim misijama i operacijama

Ova tema nastala je spajanjem svih tema koje su se odnosile na sudjelovanje pripadnika OS RH u međunarodnim misijama i operacijama pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU.

Na globalnoj razini, sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama, Oružane snage Republike Hrvatske pridonose svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti.

Republika Hrvatska od samog je početka prepoznata kao zemlja predana očuvanju i uspostavi mira. Sudjelovanje u operacijama potpore miru započela je 1999., kad je deset pripadnika OSRH, kao vojni promatrači, bilo angažirano u mirovnoj misiji UN-a UNAMSIL u Sijeri Leoneu. Sudjelovanje je nastavljeno upućivanjem pripadnika OSRH u NATO-ove i EU-ove misije i operacije.

Oružane snage Republike Hrvatske mogu sudjelovati u operacijama potpore miru na temelju odluke koju donosi Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade RH i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike.

Daljnjim sudjelovanjem OSRH u operacijama potpore miru osigurava se kontinuitet doprinosa Republike Hrvatske izgradnji stabilnosti i sigurnosti na globalnoj razini.


Hrvatski vojnik: OSRH u međunarodnim misijama i operacijama (INTERAKTIVNA KARTA)


Oružane snage RH u NATO misiji ISAF - International Security Assistance Force (Afganistan)


* ISAF-Logo.png (16.03 KB. 200x197 - viewed 259 times.)

Operacija ISAF, u kojoj je Republika Hrvatska započela svoje sudjelovanje u veljači 2003. godine upućivanjem voda vojne policije od 50 pripadnika, najbrojnija je i najzahtjevnija operacija potpore miru u kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH. Odlukom Hrvatskog sabora od 10. prosinca 2010. godine u misiju je tijekom 2011. i 2012. godine, moguće uputiti do 350 pripadnika OSRH po rotaciji. Trenutno se (2012.) u Afganistanu nalazi 19. hrvatski kontingent (HRVCON) od 339 pripadnika OS RH i 4 pripadnika MUP-a raspoređenih u dva regionalna zapovjedništva – Kabulu i Mazar-e-Sharif (Zapovjedništvo Sjever). Najbrojnija sastavnica HRVCON-a u operaciji je pješačka satnija koja obavlja zadaće osiguranja kampa Marmal (Zap. Sjever), dok najzahtjevniju sastavnicu čine operativni timovi za mentoriranje i vezu (OMLT), mentorski timovi za obuku afganistanske policije (POMLT), mentorski tim za obuku pilota helikoptera afganistanske vojske, instruktori za školu logistike te instruktorski tim za obuku sastava vojne policije. Prenoseći svoje bogato znanje i iskustvo, pripadnici OSRH pomažu postrojbama Afganistanske nacionalne vojske i policije u razvoju operativnih sposobnosti za samostalno planiranje i provedbu zadaća. Pripadnici OSRH, kao stožerno osoblje, također sudjeluju u radu zapovjedništava operacije svih razina.

Više o zbivanjima u Afganistanu u vezanoj temi - Dešavanja u Avganistanu.

leut


_________________________________________________


25.07.2009.

Seksualna afera u hrvatskom kontigentu u Avganistanu

Hrvatski oficir koji služi u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu vraća se kući pre isteka mandata zbog optužbi za seksualno uznemiravanje na koje se njegovim pretpostavljenima požalila pripadnica hrvatskog kontingenta, piše "Večernji list".


* hrvatiavganistan2reuter.jpg (41.22 KB. 470x313 - viewed 141 times.)
Foto:Reuters

List navodi da je povlačenje u zemlju prva mera koja se poduzima protiv problematičnih oficira i drugih pripadnika misija. Komandir čete, star 39 godina, koji je bio smešten u Mazar-e-Šarifu navodno se često problematično ponaša, jer su se na njega žalile devojke iz nemačkog kontingenta.

Za sada je odgovoran samo za kršenje discipline i nedolično ponašanje, prema Zakonu o službi u oružanim snagama, a o pokretanju postupka za njegovu eventualnu krivičnu odgovornost odlučiće njegov pretpostavljeni, komandant hrvatskog kontingenta Martin Starčević.

Ako se ne broji upadanje u žensko kupatilo, zbog čega je pre nekoliko godina jedan hrvatski vojnik prijavljen za seksualno uznemiravanje, ovo je prvi slučaj takvog ponašanja u šest i po godina koliko pripadnici hrvatskih oružanih snaga učestvuju u misiji pod upravom NATO-a.
  
Vest o seksulanom uznemiravanju dolazi dva dana posle vesti o napadu talibana na osam hrvatskih vojnika u dva vozila tipa "LMW Iveco".

Posle puškaranja s talibanima, koji su ih na severu Avganistana napali raketnim bacačima i pešadijskim naoružanjem, vojnici su se u oštećenim vozilima, ali nepovređeni vratili u bazu.

Ovo nije prvi napad na hrvatske vojnike, ali su dosadašnji prolazili bez gubitaka, osim u jednom slučaju kad je vojnik ranjen.

Zbog bolesti i nesrećnih slučajeva samoranjavanja iz Avganistana je povučeno nekoliko vojnika. Hrvatski kontigent u Avganistanu broji oko 300 vojnika i policajaca.

Izvor: Tanjug

« Last Edit: March 01, 2018, 01:41:27 pm by leut » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 480


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #1 on: July 25, 2009, 10:57:09 pm »

Šta da rade živi ljudi, svako ima potrebe pa i oni. Wink

Baš me zanima da li je to regulisano nekako (mislim na ljudske potrebe) kao što je recimo to regulisano u Legiji. Kada su duže na terenu dovedu im ono šta im treba, i to kako sam razumeo ide sve službenim putem, ništa inkognito.

Ma ima ovih slučajeva mnogo više nego što se objavljuje. A drugo ispod ovoga se možda krije nešto sasvim treće. Ko zna šta se radi sada po Avganistanu, po zadnjim nama dostupnim vestima, u kojim se sve cenzuriše i umanjuje za mnogo puta, tamo je pravi pakao.

Na ovo mislim:
Quote from: Dread
Vest o seksulanom uznemiravanju dolazi dva dana posle vesti o napadu talibana na osam hrvatskih vojnika u dva vozila tipa "LMW Iveco".

Ko zna šta se radi i gde ih guraju, ili im začepljuju usta šta se stvarno desilo povodom napada na hrvatske pripadnike ISAF-a, pa se sada "setili" između ostalog da vade iz naftalina neke stvari od pre nekoliko godina.
« Last Edit: July 25, 2009, 11:07:22 pm by Broker » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 25 984« Reply #2 on: August 17, 2009, 08:06:28 pm »

17.08.2009.

MORH o najavama da će hrvatski vojnici štititi Glavni stožer u Kabulu

Ministarstvo obrane (MORH) reagiralo je danas na medijske napise da će hrvatski vojnici koji sudjeluju u NATO-ovoj mirovnoj misiji ISAF-u u Afganistanu štititi njezin Glavni stožer navodeći da se "ponuda britanske strane Hrvatskoj da u Kabulu dodatno angažira snage razine voda na zadaćama osiguranja zapovjedništva ISAF-a razmatra kao jedna od mogućnosti u daljnjem osmišljavanju modaliteta našeg sudjelovanja u operaciji ISAF-u".

Pritom zadaće koje nam nude naši britanski saveznici nisu ni u čemu posebno različite ili rizičnije od zadaća koje naš vojnici već obavljaju ili su obavljali, navodi se u priopćenju MORH-a.

MORH navodi da Oružane snage upravo, na temelju nedavne rasprave u Vijeću za obranu, razmatraju mogućnost organizacijskoga i teritorijalnog okrupnjavanja naših snaga koje su raspoređene na četiri glavne lokacije u Afganistanu.

U idućem razdoblju Hrvatska će nastojati koncentrirati vlastite snage na manjem broju lokacija te na temelju šestogodišnjega neposrednog iskustva iz ISAF-a stručno i organizacijski prilagoditi strukturu svojeg kontingenta.

Jedan od prioriteta bit će i jači angažman na uvježbavanju oružanih snaga i policije u Afganistanu, jer je to pitanje procijenjeno kao jedan od ključnih elemenata za uspjeh izlazne strategije NATO-saveza.

Tako Hrvatska namjerava sastaviti i dva tima za uvježbavanje i mentorstvo civilne policije Afganistana u kojima bi, osim vojne policije, sudjelovali i predstavnici civilne policije iz Hrvatske.

MORH podsjeća da naši vojnici rade kao vojni instruktori u timovima za mentorstvo i vezu (tzv. OMLT), kao stručnjaci za civilno-vojnu suradnju u provincijskim timovima za obnovu (PRT), rade na čuvanju i osiguranju te na ispunjavaju klasične vojno-policijske zadaće. U ovom trenutku u Kabulu hrvatski kontingent ima 50-ak pripadnika na raznim stožernim, logističkim i vojno-policijskim zadaćama.

U tom se smislu i ponuda britanskih saveznika treba promatrati kao jedna od mogućnosti koja ni po čemu ne izlazi iz okvira mandata koji naše snage imaju u Afganistanu, stoji u priopćenju MORH-a.

Izvor: Slobodna Dalmacija
« Last Edit: June 14, 2012, 12:08:57 pm by leut » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 25 984« Reply #3 on: September 22, 2009, 01:28:23 pm »

21.09.2009

Na bunker bez bombe!


* NATASAphoto.jpg (24.31 KB. 288x199 - viewed 141 times.)

Hrvatska javnost je u šoku jer je otkriveno da država već nekoliko godina šalje golobrade mladiće kao podršku snagama NATO u Avganistan praktično nenaoružane i bez minimalne lične zaštite. Skandal, koji je gotovo slučajno otkrio zagrebački “Jutarnji list”, potresao je oružane snage i Ministarstvo odbrane, pa i sam državnih vrh, jer je uz sve to otkriveno da nije bilo nikakve koordinacije, pa ni komunikacije među odgovornim hrvatskim institucijama za misiju u Avganistanu.

- Kad preuzme pušku, vojnik ima dva do tri dana da se na nju privikne. Međutim, vojnike u Mazar Šarifu nisu čekale puške, a panciri su bili bez zaštitnih ploča. Osim toga, nisu imali pištolje kad su stigli u Avganistan, pa su im kolege u bazi u Mazaru dale kratko naoružanje. Zašto su stigli bez pištolja, nije nam poznato - navodi „Jutarnji list".


* hrvati-avganistan2-reuters-x.jpg (41.22 KB. 470x313 - viewed 162 times.)

Skandal je buknuo kada su mediji otkrili da su četvorica od nešto više od 200 Hrvata iz sastava savezničke vojne policije u Avganistanu nedavno odbila da odu iz baze u okolini Kabula na zadatak u mesto Pul i Kurmi u blizini Mazar el Šarifa, udaljenog oko 200 kilometara od glavnog grada. Četvorica vojnika, koji su nedavno odbili da idu u opasno područje i odmah vraćeni kući, posvedočili su da je, suprotno svim pravilima, trebalo da krenu na verovatno najopasnije područje bez obaveznih i predviđenih kratkih i dugih cevi, bez propisanih pancir prsluka i u kamionima mađarskog kontingenta, koji je umesto zaštitnih oklopa bio pokriven samo - pocepanom ceradom!

Reč je o kamionu bez ikakve balističke zaštite. Tovarni prostor je bio prekriven običnom ceradom sa procepom na vrhu. Videvši to, vojnici su odbili da se voze oko 200 kilometara u takvom kamionu i koloni za koju nije bilo predviđeno ni obezbeđenje s oklopnim vozilima. Uz to, na snazi je bilo naređenje da vojnici moraju da nose svu zaštitnu opremu, kratko i dugo oružje.

- Kada je hrvatski zapovednik u Pul Kurmiju saznao za „pobunu" svojih vojnika, o tome je trebalo da obavesti zapovednika hrvatskog kontingenta u Kabulu. Međutim, on je zvao Glavni štab u Zagrebu, čime je preskočio važnu kariku u zapovedničkoj liniji. Mađarska strana ubrzo je poslala i protestnu notu u zapovedništvo ISAF-a i NATO-a. Hrvatska komanda u kabulu tek dan posle incidenta obaveštena je o svemu. Započeta je istraga, ali je zaustavljena jer je načelnik Glavnog štaba, general Josip Lucić, već odlučio da četvoricu „neposlušnih" vrati u Hrvatsku. Niko zapravo ne zna s kojim obrazloženjem - piše „Jutarnji list", i dodaje da je vojni skandal otvorio pitanja o funkcionisanju komandnog lanca u hrvatskoj vojsci.


* vojnik-hrvatske-u-avganista.jpg (25.87 KB. 210x159 - viewed 320 times.)
 
Hrvatska javnost je otkrila da je od prvog dolaska pripadnika vojne policije iz Hrvatske u Avganistan posle odluke Sabora krajem 2006, uprkos propisima da novopridošle čeka oružje prethodne smene, uobičajena praksa bila da - ne dobiju ništa i da se sami snalaze.

Generalštab hrvatske armije odmah je pokrenuo istragu, a pred njegovim istražnim odeljenjem svedočiće četvorica “vraćenih”. Odbor za odbranu hrvatskog Sabora, kancelarija predsednika Hrvatske i ministar odbrane zatražili su hitne odgovore od načelnika generalštaba hrvatske vojske generala Josipa Lucića. Pogotovu, kako se sada ispostavilo, što je on po izbijanju ovog skandala u Kabulu pokušao da zataška ceo slučaj.  


Problem s Mađarskim vojnicima

Drugi vojnik koji je nedavno bio u Mazar Šarifu tvrdi da hrvatski vojnici imaju velikih problema s Mađarima u Pul Kurmiju.

- Javnosti je prećutano da je prilikom jedne svečanosti mađarski vojnik hrvatsku zastavu bacio na pod, gazio po njoj i pljuvao je. On je poslat kući, da bi se uskoro kao zamena pojavio isti taj vojnik, s istim činom. Kad su naši pitali šta je sad to, Mađari su odgovorili da je to brat blizanac izgrednika koji, eto, ima i isti čin - ispričao je vojnik.

Izvor: Večernje Novosti, Press, Jutarnji List   

« Last Edit: June 14, 2012, 12:09:49 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #4 on: October 13, 2009, 07:59:04 pm »

Oružane snage Republike Hrvatske u NATO misiji KFOR - Kosovo Force (Kosovo)

Ova tema nastala je spajanjem svih tema koje su se odnosile na sudjelovanje pripadnika OS RH u NATO operaciji KFOR na Kosovu.
Više o zbivanjima na Kosovu u vezanoj temi - Dešavanja u Srbiji - Kosovo i Metohija.

KFOR – Kosovo


* KFORlogo.png (10.7 KB. 220x281 - viewed 288 times.)

I prije negoli je postala punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza Hrvatski sabor donio je 15. srpnja 2008. godine Odluku kojom se u mirovnu operaciju KFOR na Kosovo upućuje do 20 pripadnika Oružanih snaga RH s dva helikoptera HRZ i PZO. Prvi hrvatski kontingent upućen je 2009. godine. Njegova je zadaća prevoženje snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a nalaze se pod izravnim zapovijedanjem zapovjednika operacije. Trenutno se (2012.) na Kosovu nalazi 9. hrvatski kontingent od 20 pripadnika s dva helikoptera Mi-171 Sh.
Odlukom Hrvatskog sabora od 27. svibnja 2011. u operaciju KFOR moguće je tijekom 2011. i 2012. godine uputiti do 25 pripadnika i 2 helikoptera OS RH.
Iako su se od njene uspostave 1999. godine zadaće operacije potpore miru na Kosovu proširile, primarni cilj održavanja sigurnog okruženja za cjelokupno stanovništvo ostao je u fokusu operacije. Posebna se pozornost daje zaštiti manjina i nacionalne baštine.
         
         
Više o operaciji www.nato.int/kfor/

__________________________________________________


09.10.2009.

Drugi kontingent OS RH u misiji KFOR (Kosovo)

U mirovnu operaciju NATO-a na Kosovu (KFOR) upućen je u petak, 9. listopada 2009. drugi hrvatski kontingent od 20 pripadnika OS RH, većinom pripadnika HRZ-a i 2 transportna helikoptera Mi-171-Sh koji se nalaze u području operacije, na vremensko razdoblje od 4 mjeseca.

Rotacija između prvog i drugog kontingenta izvršena je u razdoblju od 1. do 9. listopada 2009. Zapovjednik 2. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je bojnik Andreas Duvnjak. Drugi hrvatski vojni kontingent bit će razmješten na području najveće američke vojne baze u Europi, Camp Bondsteel. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta je prevoženje ljudi i tereta.
Ovo je prva NATO operacija na području Balkana u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici s vlastitom zračnom transportnom komponentom.

Izvor: MORH web www.morh.hr

« Last Edit: June 15, 2012, 02:51:38 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #5 on: December 01, 2009, 12:46:45 am »

Ponedjeljak, 30. Studeni 2009.

Završeno sudjelovanje pripadnika OS RH u misiji MINUSTAH

S početkom ovoga tjedna završeno je sudjelovanje pripadnika OS RH u mirovnoj misiji UN-a MINUSTAH na Haitiju u kojoj je kao posljednji časnik sudjelovao bojnik Zvonimir Majer. Bojnik Majer na dužnosti vojnog psihologa u području ove mirovne misije proveo je osamnaest mjeseci, a ujedno je bio prvi i posljednji pripadnik OS RH koji je sudjelovao u misiji MINUSTAH.
Pripadnici OS RH sudjelovali su u misiji MINUSTAH od samog njezinog osnivanja, od lipnja 2004. godine. Pored pozicije vojnog psihologa, od 2007. godine OS RH u misiji MINUSTAH imale su još dvojicu časnika, jednog na operativnoj dužnosti u Zapovjedništvu misije, a drugog na dužnosti časnika za odnose s javnošću. U petogodišnjem razdoblju, u misiji MINUSTAH sudjelovalo je 10 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih i dvije časnice, vojne psihologije.

Izvor: MORH web
« Last Edit: February 26, 2018, 03:17:17 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #6 on: December 02, 2009, 03:17:05 pm »

Oružane snage Republike Hrvatske u mirovnoj misiji UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force)

Prva dvojica hrvatskih časnika upućeni su u područje misije u svibnju 2008. god. Upućivanje prve postrojbe OS RH u područje mirovne misije provedeno je početkom lipnja 2008. god. Od prosinca 2011. na Golanskoj visoravni raspoređena je osma rotacija hrvatskog kontingenta. Hrvatska trenutno ima 96 pripadnika hrvatskog kontingenta u UNDOF-u, od toga dva stožerna časnika u Zapovjedništvu UNDOF-a.

_____________________________________________


4. HRVCON upućen u misiju UNDOF

U mirovnu misiju Ujedinjenih naroda (UNDOF) na Golansku visoravan u utorak, 1. prosinca, upućen je četvrti kontingent kojeg čine pripadnici Gardijsko motorizirane brigade HKoV-a, Hrvatske ratne mornarice, te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vremensko razdoblje od 6 mjeseci.
Rotacija između trećeg i četvrtog kontingenta izvršena je u razdoblju od 25. studenoga do 1. prosinca 2009. Na Golanskoj visoravni, u mirovnoj misiji UNDOF, koja traje od 1974. godine, 95 pripadnika Oružanih snaga RH nastavit će provedbu nadzora područja razdvajanja između Izraela i Sirije. Prva dvojica hrvatskih časnika upućeni su u područje misije u svibnju 2008.god. Zapovjednik 4. HRVCON-a UNDOF je bojnik Marijan Madjerić iz sastava Gardijsko motorizirane brigade HKoV-a.

Izvor: MORH web
« Last Edit: May 23, 2012, 01:49:26 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #7 on: December 09, 2009, 12:58:20 am »

Sabor: Nema slanja novih vojnika u mirovne misije

Hrvatski je sabor, na samom kraju današnjeg zasjedanja, objedinjeno raspravio odluke po kojima će Hrvatska u 2010. slati svoje vojnike u mirovine misije UN-a, NATO-a i EU.

Nepodijeljenu podršku zastupnika dobila je odluka po kojoj će u misiji ISAF u Afganistanu slijedeće godine sudjelovati 300 hrvatskih vojnika, kao i ove godine, unatoč pozivu SAD-a da partneri u NATO-u pojačaju svoj doprinos toj misiji.

"Afganistan je zemlja koju je teško kontrolirati. Ne bježimo od toga, ali nismo za to da se broj vojnika u misiji povećava bez određenih kriterija", rekao je Miljenko Dorić.

Arsen Bauk (SDP) raspravu je iskoristio kako bi još jednom zatražio da u Ustavu ostane odredba po kojoj se za slanje vojske u inozemstvo traži dvotrećinska saborska većina.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

Autor: (H)
Izvor: Slobodna Dalmacija http://www.slobodnadalmacija.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #8 on: January 21, 2010, 05:51:52 pm »

Srijeda, 20. Siječanj 2010.

Treći kontingent OS RH u misiji KFOR (Kosovo)


* kfor_20012010.jpg (61.68 KB. 330x248 - viewed 316 times.)

U mirovnu operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu upućen je u srijedu, 20. siječnja 2010. treći hrvatski kontingent od 20 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva transportna helikoptera Mi-171-Sh, na razdoblje od četiri mjeseca. Po prvi puta u hrvatskom kontingentu KFOR na Kosovu nalaze se i dvije žene, jedna pilotkinja i jedna tehničarka.
Rotacija između drugog i trećeg kontingenta izvršena je danas, 20. siječnja. Zapovjednik 3. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je bojnik Marijan Skorija. Treći hrvatski vojni kontingent bit će razmješten na području Campa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta je prevoženje ljudi i tereta, a kontingent se sastoji od tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore.
Ovo je prva NATO operacija na području  Balkana u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici  s vlastitom zračnom transportnom komponentom.


* kfor21012010.jpg (73.46 KB. 630x472 - viewed 258 times.)


Izvor: MORH web http://www.morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #9 on: February 05, 2010, 02:15:35 am »

Srijeda, 03. Veljača 2010.

Konferencija "Sudjelovanje OS RH u međunarodnim operacijama i snagama NATO i EU"

Čelnici i zapovjednici svih relevantnih ustrojbenih cjelina OS RH, načelnici službi MORH-a, te dužnosnici Ureda predsjednika RH nazočili su u srijedu, 3. veljače, konferenciji „Sudjelovanje OS RH u međunarodnim operacijama/misijama i snagama NATO i EU“.
Cilj konferencije, koja se u organizaciji GS OSRH održavala u Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta «Petar Zrinski» bile su raščlambe, prezentacije i spoznaje dosadašnjeg sudjelovanja Hrvatske u međunarodnim misijama i operacijama, aktualnog stanja, kao i budućih planova. U iznesenim prezentacijama obuhvaćeni su svi segmenti „trenutno najsloženijih zadaća za OS RH“, kako je međunarodne operacije opisao načelnik GS general zbora Josip Lucić, koji je otvorio i predsjedao konferencijom.
U prvom dijelu konferencije govorilo se o sudjelovanju OS RH u mirovnim vojnim operacijama sukladno DPR-u, planovima sudjelovanja za ovu godinu, strukturiranju snaga za mirovne vojne operacije, odabiru i pripremi kandidata za pojedinačne dužnosti u MVO  i trenutnom sudjelovanju OSRH u MVO. Posebnim izlaganjima obuhvaćen je 15. kontingent OSRH koji će biti upućen u misiju ISAF, te poduzete aktivnosti na pripremama slijedećih kontingenata. Treća cjelina bila je posvećena prezentacijama o implementaciji prihvaćenih ciljeva snaga iz nadležnosti OS RH, sudjelovanju OSRH u NATO-ovim Snagama za brzi odgovor i Borbenim skupinama EU, uključivanju OS RH u vojnu komponentu Kvadrilaterale i sudjelovanju u Multinacionalnoj bojni vojne policije. Završna tema odnosila se na upućivanje pripadnika OS RH na rad u NATO tijela i u Vojno predstavništvo RH pri NATO-u i EU.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #10 on: February 24, 2010, 03:16:03 pm »

24.02.2010.

Ispraćaj 15. kontigenta OS RH u mirovnu operaciju ISAF

U mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu 24. veljače 2010. godine ispraćen je 15. HRVCON na čelu sa zapovjednikom brigadirom Berislavom Jezidžićem. Ispraćaju su nazočili brigadni general Dragutin Repinc, brigadni general Tomo Medved i brigadir Vlado Šindler.

General Repinc srdačno ih je pozdravio i poručio kako vjeruje da će dostojno predstavljati Republiku Hrvatsku i njene Oružane snage te cjelokupno djelovanje u cilju provedbe zadaća u sklopu operacije ISAF.

Zapovjednik kontigenta, brigadir Jezidžić, naglasio je kako je osnovna zadaća 15. kontigenta OS RH u mirovnoj operaciji ISAF da kao i svi prethodnici profesionalno i kvalitetno obavljaju svoje zadaće i provedbom istih pokažu kako su nastali na čvrstim temeljima Oružanih snaga RH te da se profesionalno nose s izazovima koji ih čekaju. Izaslanstvo Oružanih snaga RH na čelu s generalom Repincom 15. kontigentu OS RH zaželio je puno uspjeha u radu te da se sretno vrate svojim domovima.

Izvor: OSRH web
« Last Edit: June 15, 2012, 01:58:49 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #11 on: March 14, 2010, 12:22:31 am »

Petak, 12. Ožujka 2010.

NATO CHANNEL: Hrvatski vojnici u zajedničkoj patroli Ghowrom

Novinarska ekipa NATO Channela posjetila je početkom ožujka Provincijski rekonstrukcijski tim (PRT) Chagcharan u kojem pod litvanskim vodstvom djeluju i pripadnici hrvatskog kontingenta.

Sudjelovali su u jednoj od brojnih patrola u provinciji Ghowr tijekom kojih se u susretima sa seoskim glavarima, vjerskim autoritetima i stanovnicima stječe uvid u potrebe stanovništva i osigurava pomoć u nužnim namirnicama i potrepštinama kako bi se lakše prebrodile ekstremno hladne zime. Sama provincija Ghowr, jedna je od najsiromašnijih  afganistanskih provincija, smještena u planinskom području Hindukush gorja.

Pripadnici hrvatskog kontingenta u PRT-u Chagcharan svojim predanim radom na uspostavi što kvalitetnijih civilno-vojnih odnosa postali su prepoznatljivi stanovnicima ovog planinskog kraja.   
Prilog o zajedničkoj patroli i radu u ovom području možete pogledati na NATO Channel TV.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 968« Reply #12 on: March 14, 2010, 09:50:51 am »

Nakon uspostave  diktature 2000. godine i vojna terminologija se počela mijenjati. Polako, onako puzajući.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 25 984« Reply #13 on: March 19, 2010, 05:07:27 pm »

19.03.2010.

Zagreb: Iste večeri po povratku iz Avganistana ostao bez obe noge

Kapetan (Satnik) Marko Pavković (43), samo nekoliko sati nakon što se vratio u Zagreb iz mirovne misije u Avganistanu, ostao je bez obe noge kada je na njega automobilom nalatela pijana profesorka Filozofskog fakulteta Bernardina Petrović.

Nakon što se pozdravio s kolegama, piše "Jutarnji list", seo je u automobil i krenuo kući, a posle kratke vožnje osetio je da mu je izduvana guma.

Na zagrebačkom Mostu slobode stao je u krajnju desnu traku, uključio sva četiri žmigavca i otvorio gepek da bi izvadio rezervnu.

Na Pavkovića je tada velikom brzinom naleteo "Hjundai", za čijim volanom se nalazila profesorka, docent na Filozofskom fakultetu, udario ga i priklještio uz njegov golf, zdrobivši mu obe noge.

Njoj su policajci na mestu nesreće izmerili 1,84 promila alkohola u krvi.

Po dovoženju u bolnicu lekari su Pavkoviću amputirali obe noge, jednu u kuku a drugu iznad kolena, čime mu je završena vojnička karijera kojoj je posvetio poslednjih 19 godina života.

Profesorki je sudija za prekršaje iste večeri oduzeo vozačku dozvolu na dvadeset meseci i čeka je krivični postupak, a ona se odrekla prava na žalbu.


Izvor: Fonet
« Last Edit: June 15, 2012, 02:25:18 pm by leut » Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 766« Reply #14 on: March 19, 2010, 06:22:14 pm »

Eto sta ti je sudbina, prezivis Avganistan bez ogrebotine a onda kod kuce nastradas zbog budale. 
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.