PALUBA
September 16, 2019, 03:48:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Down
  Print  
Author Topic: Republika Hrvatska i NATO  (Read 29921 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 194« Reply #135 on: June 29, 2018, 05:38:26 pm »

29.6.2018.

Održana Inicijalna planska konferencija skupa vježbi


* inicijalna_planska_konferencija_skupa_vjezbi_29062018_v.jpg (211.36 KB. 1200x800 - viewed 21 times.)

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica – Barba" i u Domu HV "General-bojnik Ivo Jelić" u Splitu u petak, 29. lipnja 2018. godine završila je petodnevna Inicijalna planska konferencija skupa vježbi u okviru – Južne kampanje vojne vježbe "Black Sea/Balkan Region Exercises (BS/BRE)", na kojoj je sudjelovalo preko tri stotine sudionika iz više od 20 zemalja i NATO zapovjedništava.

Inicijalna planska konferencija za skup vježbi u okviru – Južne kampanje, pod vodstvom Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM), sastoji se od šest velikih različitih vježbi (Immediate Response, Astral Knight, Swift Response, Sabre Guardian, Black Swan, Agile Spirit). Prva vježba u toj seriji "Immediate Response 19" održat će se na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a završna vježba u sklopu aktivnosti Južne kampanje bit će "Saber Guardian 19" u Rumunjskoj.

Cilj vježbe je povećanje interoperabilnosti i integracije saveznika i partnera te uvježbavanje procedura i postupaka prilikom prelaska državnih granica kako bi se u slučaju ugroze u što kraćem vremenu snage mogle premještati poštivajući pozitivne propise zemalja kroz koje se obavlja izmještanje snaga.

U ime direktora Glavnog stožera OS RH viceadmirala Roberta Hranja konferenciju je otvorio zamjenik zapovjednika Zapovjedno operativnog središta GS OS RH brigadir Robert Suntešić.

Foto: MORH / M. Škovrlj, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 194« Reply #136 on: July 14, 2018, 08:48:48 am »

11.7.2018

Ministar Krstičević na NATO summitu u Bruxellesu


* bruxelles_11072018_v.jpg (187.36 KB. 1200x800 - viewed 25 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, u sklopu izaslanstva Republike Hrvatske sudjeluju na sastanku predsjednika država odnosno vlada Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koji se održava 11. i 12. srpnja 2018. godine u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Ceremonija svečanog početka NATO summita održana je u srijedu, 11. srpnja 2018. godine u novom sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Uoči NATO summita, ministar Krstičević je istaknuo: "NATO summit koji se održava na razini predsjednika država odnosno vlada NATO-a iznimno je bitan za Hrvatsku i Savez. Cilj summita je jačanje Saveza, jačanje odvraćanja i obrane, jačanje stabilnosti i borba protiv terorizma, jačanje suradnje NATO-a i Europske unije te pravedniju raspodjelu tereta“.

"Na sastanku će se raspravljati i o dva nova Zapovjedništva - Zapovjedništvu za Atlantik i Zapovjedništvu za vojnu pokretljivost s ciljem bržeg i efikasnijeg kretanja opreme, naoružanja i ljudi kroz Atlantik i kroz Europu kako bi bili brži i spremniji odgovoriti ugrozama i rizicima. Također, uspostavit će se inicijativa 4x30 čime NATO želi podići sposobnost podizanja spremnosti na 30 manevarskih bojni, 30 zrakoplovnih jedinica i 30 brodskih jedinica koje će biti u spremnosti u roku od 30 i manje dana. To nisu nove snage, nego postojeće kojima se diže razina spremnosti i prilagodba procesa u okviru NATO-a", istaknuo je Krstičević pojasnivši kako u tome i Hrvatska ima značajnu ulogu.

"Neprestano jačamo sposobnosti Hrvatske vojske te podižemo kvalitetu života i rada vojnika", a nakon dugogodišnjeg uzastopnog pada, ova Vlada je zaustavila pad proračuna prije dvije godine i imamo projekcije za povećanje proračuna i za iduće godine“, poručio je ministar Krstičević naglasivši kako je Republika Hrvatska odgovorna članica NATO saveza te će nastaviti s kontinuiranim povećanjem izdvajanja za obranu prema ciljanih 2% BDP-a.

"Vlada RH donijela je zaključak o predanosti Republike Hrvatske o ispunjavanju obveza investiranja u obranu koje je NATO usvojio na summitu u Walesu 2014. godine. Novim Strateškim pregledom obrane, Strategijom nacionalne sigurnosti i zaključkom Vlade RH, nastavit ćemo s povećanjem izdvajanja za potrebe obrane, uvažavajući fiskalne i ekonomske mogućnosti Republike Hrvatske, te povećanjem udjela troškova opremanja i modernizacije u obrambenom proračunu prema ciljanih 20%, čime će se osigurati daljnji razvoj obrambenih sposobnosti", pojasnio je ministar Krstičević.

Također, dodao je kako je jedna od trajnih zadaća svih članica NATO saveza ulaganje u sigurnost koja je iznimno bitna i za Hrvatsku i za Savez kako bismo se mogli nositi sa svim ugrozama i rizicima. "Hrvatska ima nacionalni plan i sve što je potrebno kako bismo doprinijeli međunarodnoj sigurnosti", poručio je u Bruxellesu ministar Krstičević.

Uoči dolaska američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u službeni posjet Republici Hrvatskoj, u petak, 13. srpnja 2018. godine, ministar Krstičević je istaknuo: "Sjedinjene Američke Države su naš ključan partner u području obrane i sigurnosti, a Posebni sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) na kojemu će sudjelovati i američki ministar Mattis je potvrda da je Republika Hrvatska stabilna i sigurna zemlja te je sigurnosni čimbenik na prostoru jugoistočne Europe".

Foto: Ured Predsjednice RH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 194« Reply #137 on: February 14, 2019, 07:23:54 pm »

14.2.2019.

Mihatov sudjelovao na sastanku ministara obrane NATO-a


* nato-bruxelles_14022019_v.jpg (445.25 KB. 2200x1250 - viewed 17 times.)

O sigurnosnim izazovima u kritično vrijeme za transatlantsku sigurnost, razgovarali su 13. i 14. veljače 2019. ministri obrane NATO-a na svom redovitom sastanku u Bruxellesu, na kojem je, ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske, sudjelovao pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov.

Ministri obrane NATO-a održali su zasebne rasprave o: INF sporazumu, NATO postavu za odvraćanje i obranu, raspodjeli tereta između saveznika, operacijama i misijama Saveza te europskoj suradnji u području obrane. U ulozi pozvane države, svim sastancima nazočila je i ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, dok je ispred SAD-a po prvi put na sastanku u ovom formatu sudjelovao obnašatelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan.

U pogledu ruskog kršenja INF sporazuma, svih 29 saveznica je suglasno kako raketni sustav SSC-8 koji je razvila i rasporedila Rusija predstavlja značajan rizik za sigurnost saveznica. Savez je najavio kako razmatra posljedice ruskog kršenja Sporazuma, te će svi daljnji koraci biti obrambeni, odmjereni i koordinirani. Također, obzirom na navedeno, saveznice su podržale objavu SAD-a o njihovoj namjeri da se povuku iz tog Sporazuma.

Ministri su raspravljali o kredibilnom postavu za odvraćanje i obranu, uključujući i o tzv. „4x30“ -  NATO inicijativi spremnosti, koja podrazumijeva spremnost u roku do 30 dana za 30 borbenih brodova, 30 zračnih eskadrila te 30 manevarskih bojni. U tom smislu će sve saveznice, pa tako i Republika Hrvatska, tijekom ove godine raditi na implementaciji odluke koja se tiče inicijative spremnosti i koja osim u ovim konkretnim brojkama, treba pomoći saveznicama na razvoju kulture spremnosti diljem oružanih snaga članica. Ministri su i usvojili nove političke smjernice za obrambeno planiranje.

Tema radne večere bila je raspodjela tereta, na kojoj je glavni tajnik izrazio zadovoljstvo dosad postignutim, ali jednako tako i podsjetio na važnost daljnjeg rada na implementaciji ranije usvojenih obveza koje se tiču izdvajanja za obranu (2% BDP-a) te usmjeravanja sredstava u modernizaciju oružanih snaga (20% obrambenih proračuna), u prvom redu u tražene ciljeve sposobnosti. Od 2016. europski saveznici i Kanada povećali su obrambena izdvajanja za ukupno 41 milijardu američkih dolara, dok se procjenjuje kako će 2020. taj ukupni rast dosegnuti 100 milijardi američkih dolara.

Drugog dana sastanka, ministri su raspravljali o operacijama i misijama Saveza uključujući Afganistan, Kosovo, Irak te pomorske operacije Saveza. Pritom je istaknuto kako NATO kontinuirano podupire sigurnosne snage Afganistana u kreiranju uvjeta za mirno rješenje, dok u Iraku pomaže u preveniranju ponovnog bujanja ISIL-a ili drugih terorističkih grupa. Sastanak je završio diskusijom o NATO-EU suradnji na kojoj je sudjelovala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini te ministri obrane partnerskih država Kraljevine Švedske i Finske.     

Pomoćnik ministra Mihatov izvijestio je o trenutnim aktivnostima i planovima Republike Hrvatske za ispunjavanje Zavjeta o obrambenim izdvajanjima iz Walesa, implementaciji ciljeva sposobnosti i sudjelovanja u NATO-ovim misijama i operacijama kao i ojačanoj prednjoj prisutnosti Saveza.

Republika Hrvatska je izrazila zadovoljstvo novim Političkim smjernicama za obrambeno planiranje te iznijela stav o usklađivanju Inicijative spremnosti s trenutnim naporima u okviru Koncepta vodećih snaga. Vezano uz operaciju Odlučna potpora u Afganistanu, pomoćnik ministra Mihatov je ukazao na nužnost zajedničkog planiranja daljnjih koraka te podsjetio na važnu ulogu NATO-ove misije KFOR na Kosovu za stabilnost jugoistočne Europe.

morh.hr

Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 26 queries.