PALUBA
June 25, 2019, 01:06:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Oružane snage RH u međunarodnim misijama i operacijama  (Read 77849 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 733


« Reply #15 on: March 19, 2010, 06:57:06 pm »

Jadan čovek, baš nije imao sreće.  Sad
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« Reply #16 on: March 19, 2010, 07:53:02 pm »

Tuga, šta drugo reći Sad
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #17 on: March 19, 2010, 07:58:35 pm »

Tužno i žalosno. Pavković je preživio i ostaće teški invalid.
Mornarički potporučnik kojeg je jedan taksista pokupio negdje 1989. u Šibeniku ostao je na mjestu mrtav. Čovjek se vraćao kući tzv. tehnološkom cestom i poginuo. Takvih slučajeva ima mnogo i nažalost ponavljaće se i ubuduće.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 475« Reply #18 on: March 19, 2010, 08:14:36 pm »

Sačuvaj bože, šta ti je sudbina...užas. Sad
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #19 on: May 06, 2010, 01:09:18 pm »

četvrtak, 06. Svibanj 2010.

Četvrti kontingent OS RH u misiji KFOR (Kosovo)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Četvrti kontingent od 20 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva transportna helikoptera Mi-171-Sh, upućen je u četvrtak, 6. svibnja 2010. u mirovnu operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu, na razdoblje od četiri mjeseca.

Rotacija između trećeg i četvrtog  kontingenta izvršena je od 29. travnja do 6. svibnja. Zapovjednik 4. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je satnik Ivan Đelagić.
Četvrti  hrvatski vojni kontingent bit će razmješten na području Campa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta je prevoženje ljudi i tereta, a kontingent se sastoji od tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore.

Izvor: MORH web


* kfor_06052010_13_c.jpg (48.31 KB, 330x248 - viewed 280 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #20 on: June 13, 2010, 08:15:34 pm »

Petak, 11. Lipanj 2010.

Peti kontingent OS RH u misiji UNDOF

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Peti kontingent od 92 pripadnika Oružanih snaga RH, koji čine pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane HKoV-a, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, te Zapovjedništva za potporu upućen je u četvrtak, 10. lipnja 2010. u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda (UNDOF) na Golansku visoravan na razdoblje od šest mjeseci.

Rotacija između četvrtog i petog kontingenta izvršena je od 1. i 10. lipnja 2010.  Zapovjednik 5. HRVCON-a je pukovnik Slavko Stojanović iz sastava Gardijske oklopno mehanizirane brigade HKoV-a. Na Golanskoj visoravni, u mirovnoj misiji UNDOF, koja traje od 1974. godine, pripadnici Oružanih snaga RH nastavit će provedbu nadzora područja razdvajanja između Izraela i Sirije.

Izvor: MORH web


* hrvcon_11062010_c.jpg (73.62 KB, 330x248 - viewed 275 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #21 on: July 06, 2010, 01:28:56 am »

Petak, 02. Srpanj 2010.

Posjet izaslanstva OS RH misiji UNDOF

Izaslanstvo OS RH, na čelu sa zamjenikom načelnika GS OS RH za planove i resurse, general pukovnikom Slavkom Barićem, boravilo je od 28. lipnja do 2. srpnja 2010. godine u posjetu pripadnicima OS RH u mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni.

Tijekom posjeta upriličen je susret sa zapovjednikom Misije, filipinskim general bojnikom Nataliom Ecarmom, predstavnicima zapovjedništva UNDOF-a i austrijske bojne u sklopu koje je raspoređena većina hrvatskih pripadnika. Pri svakom susretu sugovornici su isticali profesionalan odnos i vrlo dobru suradnju s hrvatskim pripadnicima. Kroz prezentacije, brifinge i obilaske kampa Faouar i svih promatračkih pozicija na kojima dužnost obnašaju hrvatski pripadnici izaslanstvo je upoznato sa zadaćama i uvjetima života u misiji.
Od početka lipnja 2010. godine u misiji UNDOF nalazi se 5. HRVCON sa 95 pripadnika  od kojih je glavnina (76) raspoređena u 3. satniji u sklopu austrijske bojne (AUSBAT), a preostali dio u zapovjedništvu bojne, odnosno UNDOF-a, na pozicijama stožernih časnika, vojne policije te medicinskog i osoblja za potporu. Zapovjednik kontingenta je pukovnik Slavko Stojanović.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #22 on: July 21, 2010, 02:20:19 pm »

Utorak, 20. Srpanj 2010.

Ministar vanjskih poslova posjetio pripadnike OSRH u ISAF-u

Povodom svog sudjelovanja na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković posjetio je u utorak, 20. srpnja 2010. godine, u Kabulu, pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava 15. hrvatskog vojnog kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu.

Ministar Jandroković posjetio je u Kabulu multinacionalni kamp međunarodnih snaga zemalja koje sudjeluju u misiji ISAF, gdje je smješten i dio hrvatskog kontingenta, s 50-ak pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, pretežito vojnih policajaca. U razgovoru s hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima, zanimao se za uvjete života i rada u kojima obavljaju svoj posao, kao i za njihove poglede na aktualnu situaciju u Afganistanu.

Hrvatska je od zemlje kojoj je bila potrebna međunarodna pomoć postala zemlja koja tu pomoć pruža drugima, od Kosova do Afganistana, istaknuo je ministar Jandroković. Govoreći o ugledu kojeg Oružane snage Republike Hrvatske uživaju u vojnim krugovima, ukazao je kako je upravo kombinacija iskustva iz Domovinskog rata te iskustva iz misije u Afganistanu ono što hrvatskim oružanim snagama daje prednost u odnosu na ostale zemlje regije, ali i mnoge druge članice NATO-a.

Napomenuvši kako na međunarodnoj sceni,  godinu dana nakon ulaska u NATO, Hrvatska danas ima više vanjskopolitičkog samopouzdanja, istaknuo je u tome i doprinos hrvatskog kontingenta u Afganistanu. Oružanim snagama zahvalio je i na konkretnoj podršci koju hrvatski kontingent u Afganistanu kontinuirano pruža hrvatskim diplomatima na službi u toj zemlji. U tom smislu, u znak zahvalnosti i priznanja, ministar Jandroković uručio je zapovjedniku 15. hrvatskog vojnog kontingenta brigadiru Berislavu Jezidžiću plaketu i zahvalnicu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatska u misiji ISAF pod odobrenjem rezolucije 1386 Vijeća sigurnosti UN sudjeluje od veljače 2003. godine. Hrvatski je sabor u travnju 2010. godine donio odluku o sudjelovanju do 320 pripadnika OS RH u misiji ISAF u 2010. i 2011. godini, uz mogućnost rotacije. Redovite rotacije vrše se svakih šest mjeseci, a trenutno je u Afganistanu raspoređen 15. hrvatski kontingent (HRVCON). Do danas je u misiji ISAF sudjelovalo preko 2.000 hrvatskih vojnika, zajedno s pripadnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstva unutarnjih poslova. Osnovna zadaća ISAF-a sastoji se u  pružanju podrške Vladi Afganistana u uspostavi sigurnosti i stabilizaciji zemlje, te ustrojavanju i obuci nacionalnih sigurnosnih struktura kao i u programima razoružanja i projektima obnove.

Izvor: MORH web
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 396WWW
« Reply #23 on: July 23, 2010, 02:34:06 pm »

Hrvatska odbila zahtev za Avganistan

21.07.2010.

Zagreb neće poslati dodatnih 70 policijskih i vojnih instruktora,
kako je tražio NATO, jer "to prevazilazi kadrovske i finansijske
mogućnosti"
.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Hrvatska je odbila predlog savezničkih snaga da u Avganistan, u kome već ima 320 vojnika, pošalje i dodatne instruktore, piše zagrebački nedeljnik "Globus".

List navodi da se o predlogu koji su mu uputile savezničke snage, šef glavnog štaba Hrvatske vojske Josip Kucić konsultovao s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, nakon čega je taj predlog odbio zato što "prelazi kadrovske i finansijske mogućnosti".

Zahtev za novim vojnim snagama Lucić je dobio 6. jula prilikom posete zamenika Vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi Džona MekKola.

Traženo je 20 vojnih instruktora za Avganistansku vojsku i 50 instruktora za obuku policije. Zahtev je došao dve meseca nakon što je Sabor odobrio slanje 20 novih hrvatskih vojnika u Avganistan, čime se njihov broj popeo na 320.

Kako budžet Ministarstva odbrane jedva pokriva tekuće potrebe, Lucić je objasnio da nema para za novih 20 instruktora, dok je MUP izvestio da u svom sastavu nemaju 50 policijskih instruktora koji su obučeni za obuku avganistanskih policajaca.

Hrvatskoj je predloženo da postane vodeća nacija u vojno polijskoj školi u Kabulu, jer za nekoliko meseci ističe mandat Slovačkoj, a hrvatski su vojni policajci cenjeni. O tome će Glavni štab HV odlučivati u septembru, piše list.

U Avganistanu je juče boravio hrvatski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković koji učestvuje u radu Međunarodne konferencije o Avganistanu. On je u Kabulu posetio deo pripadnika hrvatskih oružanih snaga iz sastava 15. hrvatskog vojnog kontingenta u misiji ISAF u Avganistanu i razgovarao o uslovima njihovog života i rada.

Hrvatska u misiji ISAF pod odobrenjem rezolucije 1386 Saveta bezbednosti UN učestvuje od februara 2003. godine. Hrvatski sabor u aprilu 2010. godine doneo je odluku o učešću do 320 pripadnika oružanih snaga u 2010. i 2011. godini, uz mogućnost rotacije.

Redovne rotacije vrše se svakih šest meseci, a trenutno je u Avganistanu raspoređen 15. hrvatski kontingent. Do danas je u misiji ISAF učestvovalo više od 2.000 hrvatskih vojnika, zajedno s pripadnicima Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osnovni zadatak ISAF-a sastoji se u pružanju podrške vladi Avganistana u uspostavljanju bezbednosti i stabilizaciji zemlje, formiranju i obuci nacionalnih bezbednosnih struktura, programima razoružanja i projektima obnove.

Do sada među hrvatskim vojnicima i policajcima nije bilo smrtnih slučajeva, a u borbi je zabeleženo samo jedno ranjavanje kad je vojnik dobio parčad protivtenkovskog projektila u, kako je i službeno sapšteno, "debelo meso". Osim toga, jedini gubici bili su zbog lakšeg samoranjavanja zbog neopreznog rukovanja naoružanjem i bolesti.Izvor: Tanjug

_________________________

Samo mogu da kažem pametno.


* avganistan.jpg (143.03 KB, 610x400 - viewed 179 times.)
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 709« Reply #24 on: July 23, 2010, 03:51:02 pm »

Koliko vidim ovo ce sutra i nas da ceka!!!
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 733


« Reply #25 on: July 23, 2010, 04:17:31 pm »

Slažem se sa Brokovim komentarom - PAMETNO!

Neka traže topovsko meso na drugoj strani.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 396WWW
« Reply #26 on: July 28, 2010, 05:17:43 pm »

Hrvati u Avganistanu: U ladu ili pod vatrom

28.07.2010.

Hrvatski vojnici u mirovnoj misiji nisu učestvovali ni u kakvim borbenim akcijama,
već su samo pomagali unesrećenima nakon napada, tvrdi ministar odbrane.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ministar Branko Vukelić u Slunju je negirao tvrdnje "Jutarnjeg" lista da je ministarstvo zataškavalo neke vanredne događaje vezane za hrvatske vojnike u toj zemlji.

Vukelić je rekao da se proverava u čemu je izveštaj Amerikanaca drugačiji od hrvatskog i dodao da izveštaji koji su došla s terena govore o učešću vojnika u izvlačenju ranjenika.

"Jutarnji list" navodi da je među dokumentima o Avganistanu objavljenima na (pogledati temu na Palubi) Vikiliksu (WikiLeaksu) opisano i delovanje pripadnika Hrvatske vojske, pa je 19. avgusta 2009. nekoliko hrvatskih vojnika iz sastava tima za obuku (OMLT), zajedno s pripadnicima avganistanske vojske, upalo u talibansku zasedu kod grada Šanšaran.

Došlo je do razmene vatre u kojoj su ranjena dvojica pripadnika avganistanske vojske.

Ministarstvo odbrane, navodi list, izostavilo je i detaljan opis ranjavanja vojnika Ivana Husara 30. decembra 2009. u američkom kampu Šaen.

Iz informacije da je vojnik ranjen parčadima granate od 40 mm prilikom vežbanja, Ministarstvo je izostavilo podatak da je hrvatskog vojnika ranio američki vojnik koji je nepravilno ispalio granatu, naveo je hrvatski list.

O opasnosti misije govori i izveštaj od 23. jula 2009. kada su hrvatski i avganistanski vojnici napadnuti granatama iz ručnog bacača i mitraljeza. Bili su pod unakrsnom vatrom iz dva smera, napad je trajao oko deset minuta. Oštećena su dva terenska vozila LMV u vlasništvu Hrvatske vojske, a povređenih nije bilo, naveo je "Jutarnji list".

U još jednoj rizičnoj situaciji, hrvatski vojnici pomogli su savezničkim snagama koje je granatama iz ručnih raketnih bacača i vatrom iz mitraljeza napao nepoznati broj talibana, piše list.


Izvor: Tanjug


* avganistan.jpg (162.18 KB, 610x400 - viewed 150 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #27 on: September 01, 2010, 12:24:19 am »

Ponedjeljak, 30. Kolovoz 2010.

Peti kontingent OS RH u misiji KFOR (Kosovo)

Peti kontingent sastavljen od 20 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva transportna helikoptera Mi-171-Sh, upućen je u ponedjeljak, 30. kolovoza 2010. u mirovnu operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu, na razdoblje od četiri mjeseca.

Po drugi puta u hrvatskom kontingentu u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu nalazi se i jedna žena, nadnarednica koja će biti angažirana na poslovima logističkog dočasnika, NEP (Nacionalni element potpore).

Rotacija između četvrtog i petog kontingenta izvršena je od 23. do 30. kolovoza 2010. Zapovjednik 5. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je pukovnik Michael Križanec, koji je bio i zapovjednik 1. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu.

Peti hrvatski vojni kontingent bit će razmješten na području Campa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta je prevoženje ljudi i tereta, a kontingent se sastoji od tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore, te dva transportna helikoptera Mi-171-Sh.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #28 on: September 04, 2010, 01:40:18 am »

Petak, 03. Rujan 2010.

Ispraćaj 16. kontingenta za misiju ISAF u Afganistanu

U prostorima 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO u Velikoj Gorici danas, 3. rujna, u poslijepodnevnim satima, upriličen je službeni ispraćaj 16. kontingenta OS RH čija se glavnina snaga, od ukupno 304 pripadnika OS RH, ovih dana upućuje na sudjelovanje u misiju ISAF u Afganistanu. Ispraćaju je nazočilo visoko izaslanstvo OS RH i MUP-a na čelu sa zamjenikom načelnika GS OS RH za operacije, kontraadmiralom Zdenkom Simičićem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon prijavka koji je podnio zapovjednik kontingenta kapetan bojnog broda Marileo Staničić, kontraadmiral Simičić je postrojenim pripadnicima kontingenta čestitao na trudu i obuci koju su prošli i uspješno završili, te istaknuo da je za uspješno obavljanje zadaća najbitnije održavanje kolektivnog duha unutar kontingenta. "Naročitu pažnju treba posvetiti odnosu prema stanovništvu Afganistana, poštivanju njih, njihovih običaja i religije, rekao je kontraadmiral Simičić. Istaknuo je kako pripadnici kontingenta, kao i članovi njihovih obitelji, imaju punu potporu MORH-a, MUP-a, kao i svih pripadnika OSRH koji ostaju u Hrvatskoj i njihovih postrojbi. "Želimo da izvršite zadaću, a najbitnije je da se svi sigurno vratite", zaključio je kontraadmiral Simičić.

Pripadnici 16. HRVCON-a u misiji ISAF bit će raspoređeni u Regionalno zapovjedništvo Sjever u Mazar-e Sharifu i Regionalno zapovjedništvo u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog hrvatskog kontingenta, a riječ je, između ostalog, o namjenski organiziranim snagama Vojne policije, Operativno mentorskim timovima za vezu, namjenski organiziranim snagama pješaštva te stožernom osoblju.
Također u sastavu 16. kontingenta u misiji ISAF bit će upućen i policijski operativni mentorski timovi za vezu, mentori u vojno policijskoj školi i Logističkoj školi u Kabulu, te zračni mentorski tim.

Izvor: MORH web


* hrvcon_03092010.jpg (77.68 KB, 630x454 - viewed 132 times.)
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 474« Reply #29 on: September 09, 2010, 06:07:13 pm »

Hrvatski vojnici tužili državu zbog dnevnica

09.09.2010.

Hrvatsku je zbog dnevnica tužilo 50 pripadnika šestog kontingenta Hrvatskih mirovnih snaga u Avganistanu, a kako piše "Poslovni dnevnik", te bi tužbe budžet mogle da koštaju 3,5 miliona kuna (480.800 evra).

Prva tužba rešena je u korist sada penzionisanog oficira Hrvatske vojske kome država mora da isplati skoro 60.000 kuna (8.240 evra), a uz to i zatezne kamate, a treba i da podmiri troškove parničnog postupka, što iznosi još oko 20.000 kuna (2.748 evra).

Problem je nastao kada su vojnici desetak dana pre odlaska u Avganistan u avgustu 2005. godine potpisali ugovor sa svojim ministarstvom odbrane, prema kome su ostvarili pravo na terenske dnevnice od 65 evra, dok su vojnici pre njih dobijali dnevnice od 80 dolara.

Pre odlaska u misiju rečeno im je da će imati platu kao i do tada i još dnevnicu od 65 evra. Greška je bila što je Hrvatska kao neoporezivo primanje obračunala samo 250 kuna (34,34 evra), dok su ostatak do 65 evra oporezovali, iako terenske dnevnice ne podležu pravilniku o porezu na dohodak.

Zbog te greške vojnici iz tog kontingenta imaju penzije manje i do 500 kuna (68,7 evra) od onih iz pređašnjih kontingenata.

Jedan od sudskih veštaka izjavio je da je problem nastao zbog pogrešne formulacije u ugovorima, jer termin terenska dnevnica ne znači ništa, s obzirom na postojanje izraza "terenski dodatak" ili "dnevnica".

Izvor: Tanjug
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.