PALUBA
July 17, 2019, 11:28:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Oružane snage RH u međunarodnim misijama i operacijama  (Read 78431 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 508


« Reply #285 on: January 23, 2015, 06:42:10 pm »

Видим да не користе ову нову хрватску пушку. Зар Авганисатн није згодна прилика да се провери у реалним условима и уједно мало покаже другима?
« Last Edit: January 23, 2015, 08:08:55 pm by dzumba » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #286 on: January 23, 2015, 06:51:30 pm »

Pričalo se da je i nešto puški išlo za Afganistan ali ja nisam vidio nijednu sliku.

poz.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #287 on: January 25, 2015, 01:07:07 am »

Pričalo se da je i nešto puški išlo za Afganistan ali ja nisam vidio nijednu sliku.

poz.

Bilo je nekoliko slika gdje se vidi VHS1 čak i na jednom videu gdje VP obučava Afganistance
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #288 on: January 25, 2015, 11:22:48 am »

U naoruzanju HV ili domacih, moze link ili barem neki trag da potrazim.

poz.
Logged
Kaćo
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 914


« Reply #289 on: January 25, 2015, 11:48:22 am »

Видим да не користе ову нову хрватску пушку. Зар Авганисатн није згодна прилика да се провери у реалним условима и уједно мало покаже другима?
Nemam oćale pri sebi..ali mu se čini da vidim HK G36 (C ili KE ili.. tako nešto)
« Last Edit: January 25, 2015, 11:54:11 am by Kaćo » Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #290 on: January 25, 2015, 08:02:43 pm »

Iskusni pilot lijepo zbori.....(u vezi helikoptera)  Wink (LINK)

25.1.2015.

HRVATSKI TOP GUN

JUNAK IZ AFGANISTANA 'Amerikanci su me proglasili najboljim pilotom borbenog helikoptera'

‘U Afganistanu sam dvaput spasio posadu od pada među talibane, a Amerikanci su se najviše čudili tome kako tako nježno upravljam letjelicom. Rekao sam: To je ruska škola’* krizanec_758757S1.jpg (63.86 KB. 652x326 - viewed 151 times.)

Amerikanci su ga proglasili najboljim pilotom helikoptera u Europi, u Afganistanu se spuštao na najnepristupačnije planine koje su zauzeli talibani, preživio je pad helikoptera, a na usavršavanju u Alabami pitali su ga gdje je tako dobro naučio hrvatski. Riječ je o pukovniku Michaelu Križanecu, zagrebačkom dečku sa zavidnom vojnom karijerom, koji je u Glavnom stožeru oružanih snaga izvršni časnik prvog čovjeka Hrvatske vojske generala Drage Lovrića.

“Helikopteri su u pravilu neudobne sprave koje služe za prijevoz od točke A do točke B. Sve ono što se vidi u filmovima, sva ta silna tehnika, samo je opasnost da se brže i lakše pokvari. Ako govorimo o pilotskoj vještini, o tome kako netko nježno upravlja helikopterom, mislim da Amerikanci definitivno nisu najbolji, a nisu ni među prvih deset. Oni rade druga taktičko-operativna čuda, a ne usađuju im preciznost ni detalje i finese u upravljanju. Sve ono što hrvatski piloti imaju. Mi smo drukčija škola, naši korijeni su u ruskoj školi, koja ‘govori’ fino, nježno, polako, precizno, detaljno. A američka je ‘samo daj, poleti, sleti’, nije bitno je li to lijepo ili ružno, oni su usmjereni na rezultate, a mi na umjetnički dio”.


* Untitled-11_758777S0.jpg (71.02 KB. 460x301 - viewed 59 times.)

Kobna greška s livadom u Afganistanu

Veza Hrvata s ruskim helikopterima MI-171 SH počela je kada je prebijen klirinški dug s Rusijom i nabavljeno deset takvih letjelica koje dobro služe još i danas, a zbog dobrih karakteristika, kupuju ih čak i Amerikanci. Na jednom sličnom helikopteru, u Afganistanu, pukovnik Križanec doživio je nezgodu koje će se vjerojatno sjećati cijeloga života. Nakon što je dva puta bio u misijama na Kosovu, našao se u negostoljubivom Afganistanu, zemlji s mnogo problema, gdje su brojke upozoravale i na opasnosti za pilote helikoptera. Od 120 nesreća u jedanaest godina, 99 helikoptera je izgubljeno zbog tehničkog kvara ili greške posade, ali je strah uvijek bio okrenut prema talibanima, da ne sruše letjelicu. “Letio sam u lipnju 2012. s MI-17 afganistanskog ratnog zrakoplovstva u koji stane 24 putnika. Sastav posade u Afganistanu drukčiji je nego kod nas ili u misijama na Kosovu, jer su uključena i dva ‘pucača’ za potrebe samozaštite, a posada se uvijek sastoji od lijevog i desnog pilota, i tehničara u sredini. Sve je krenulo po zlu kada smo trebali sletjeti na jedno područje na kojem sam već prije bio. Iza nas je išla druga posada s afganistanskim pilotima koji su pratili let”.


* Untitled-8_copy_758763S0.jpg (76.44 KB. 460x703 - viewed 69 times.)
Polijetanje u Afganistanu

Let je bio detaljno isplaniran, a pukovnik je pamtio mjesto slijetanja, kada je koji mjesec ranije to bila livada. U lipnju se sve pretvorilo u pješčanik. “U samom procesu slijetanja napravljena je greška u načinu prilaza, i došli smo visoko i sporo, umjesto nisko i brzo. Oblak prašine koji smo podigli rotorom zatvorio se i nastao je mrak. Izgubili smo vidljivost u kabini i pokušali smo se osloniti na osjećaj kod ono malo instrumenata koji postoje, ali smo pritom rotorom lupili u jedan zid i izvrnuli se”.


* Untitled9_758760S0.jpg (69.29 KB. 460x348 - viewed 118 times.)
Rušenje u Kunaru

Na sreću, od pet članova posade i putnika nitko nije stradao, i ubrzo su se svi vratili na svoje dužnosti. Je li pukovniku Križanecu to jedino loše iskustvo s helikopterom? “U Afganistanu je bilo dosta teških situacija, imali smo i kvarove na letjelicama na negostoljubivim mjestima. Bilo je i dvojbi hoćemo li sletjeti na mjesta koja su držali talibani ili ćemo nastaviti do naših baza”.

Posebno pukovnik pamti let kada se poletjelo od Gardeza u istočnom dijelu Afganistana, do pokrajine gdje su izraženi talibanski napadi. U helikopteru je vozio uzvanike, a posada je bila mješovita, s time da je afganistanski pilot bio na obuci. “Vozili smo civilne dužnosnike koji su otvarali dionicu ceste. Polijetanje je prošlo u redu, no odjedanput se u kabini osjetio miris vanilije, a to je miris kada počnu gorjeti kabeli. Poslao sam tehničara da donese protupožarnu bocu u kabinu, što su putnici pratili s velikim zanimanjem”. Dim se osjećao u kabini i dvojba je bila vratiti se ili nastaviti let. Piloti su se dogovorili da idu dalje i razradili što će napraviti ako bude većih problema s elektrosustavom, a na kraju je sve dobro prošlo. “Područje je bilo krajnje rizično za prinudno slijetanje, a možete samo zamisliti kako bismo se proveli da smo sletjeli među talibane”.

S treće na prvu godinu

Pukovnik Križanec završio je u Zagrebu srednju zrakoplovnu školu, a nakon toga je upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje. “Nakon 3,5 godine rekao sam ‘odlazim’. Nikome nije bilo jasno zašto bi se netko s treće godine prebacivao na prvu, a ja sam želio početi studij na Fakultetu prometnih znanosti, smjeru za vojne pilote”. Nakon završetka studija neki su završili na avionima, a neki na helikopterima, s time da Hrvatska tada nije imala školske helikoptere. “Počeli smo s obukom na MI-8, a velika je stvar da se tako počne učiti letjeti. Diplomirao sam u prvoj generaciji pilota 1997. a velika promocija je bila na Sveticama, kada je svečanost završila bacanjem šapki”.

Šesnaest godina pukovnik Križanec bio je u eskadrili helikoptera na Lučkom i prošao sve od kopilota do pilota, a školovanje je nastavio u Americi u Alabami, gdje je cjelokupna školska zajednica američkog ratnog zrakoplovstva. “To je škola koja se ne bavi letenjem, već vodstvom i zapovijedanjem te pripremom časnika za obavljanje viših dužnosti. Nakon povratka u Hrvatsku završio sam školovanje za kapetana zrakoplova i gradio put prema svim pilotskim vještinama koje su potrebne za ovaj posao. Još sam jedanput bio na školovanju u Americi, u zapovjednoj stožernoj školi, a završni stadij školovanja slijedio je u Garmisch Partenkirchenu. Od 2005. godine počeo je operativno najzahtjevniji dio moje karijere”.

Križanec je prvo bio zamjenik zapovjednika eskadrile u Lučkom, a 2009. postao je i zapovjednik. Nakon rata jedno se vrijeme smatralo kako ne treba previše novca ulagati u našu helikoptersku flotu, pa je 2003. situacija bila jako loša. No, onda je slijedio remont helikoptera naslijeđenih iz rata, i tada se otvorila mogućnost nabavke ruskih helikoptera MI-171 SH, jer su Rusi željeli tako prebiti stare dugove. “Taj je helikopter prvi koji je izašao iz Rusije s takvom razinom opreme i sposobnostima da smo mogli zadovoljiti sve zahtjeve koji su bili postavljeni pred nas. Promijenili smo i naziv eskadrile transportnih helikoptera u eskadrilu namjenskih helikoptera”.


* Untitled-13_758769S0.jpg (61.63 KB. 460x292 - viewed 54 times.)

Sigurno će se pokvariti

Što je teže, biti pilot vojnog zrakoplova ili helikoptera? Pukovnik odgovara da su psihofizička opterećenja koje trpi pilot lovačkog aviona MIG-21 veća od onih pilota helikoptera. “Ali, helikopter je stroj koji neprirodno leti, za razliku od aviona, koji već izgledom podsjeća na pticu. Kod ovog našeg bumbara s rotorom iznad glave nije pitanje može li se nešto pokvariti, već kada će se pokvariti, jer je posve sigurno da će se to dogoditi. Kod nas, pilota helikoptera, uvijek je prisutno očekivanje kada će to biti, i gdje. Zato je i obuka naglašenija na to da budemo spremniji odgovoriti na neke izvanredne postupke u nuždi. A pilot aviona uvijek ima onu prekrasnu komociju da iz njega može iskočiti”.

S ruskim helikopterima hrvatski su piloti, među kojima je bio Križanec, sudjelovali i u misiji na Kosovu. “Bili smo svjesni da su postojale mogućnosti ugroze za nas, ali se to, na sreću, nije dogodilo. Ni kada je bilo napeto na sjeveru Kosova, nitko od mojih kolega nije doživio ništa što bi ga ugrozilo”. S druge strane, piloti se u Afganistanu susreću sa svime i svačime, pješčanim olujama i jakim vjetrovima po ljeti, koji dignu prašinu do visine od tri kilometra. “Ali, tamo je bila i kruna moje letačke karijere. Ta mi je zemlja mnogo dala, sve ono što kao pilot nikad ovdje ne bih imao prilike doživjeti i osjetiti, iskušati maksimalne performanse helikoptera. Slijetao sam na četiri kilometara nadmorske visine, na vrhove planina, a tada se ispeče zanat do kraja”.


* Untitled-14_758772S0.jpg (62.5 KB. 460x301 - viewed 63 times.)

Helikopter ili magarac

I sama nezgoda s padom helikoptera za hrvatskog pukovnika bila je poticaj da upozori svoje kolege na sve izazove koji ih čekaju u Afganistanu. “Sa svojim partnerima s kojima smo pripremali pilote, dogovorili smo promjenu načina priprema te pokrenuli projekt za pilote koji odlaze u Afganistan, koji je prepoznat u NATO-u”. Nije se vježbala samo tehnika na simulatoru, već i način komunikacije između pilota, kojima često u Afganistanu pomažu prevoditelji, kada neki od njih ne znaju dobro engleski jezik. Nakon savladavanja te obuke, incidenata kakve je doživio hrvatski pukovnik nije bilo, i nijedna helikopterska misija s pilotima koji su kod nas prošli obuku nije doživjela udes. “To smatram i svojim uspjehom, jer sam kao pilot pripremio kolege da im se ne dogodi ono što se meni dogodilo”.


* Untitled-2_758775S0.jpg (57.21 KB. 460x311 - viewed 62 times.)

Kad se u američkim filmovima vidi unutrašnjost helikoptera, čini se da su i zadnji modeli Airbusa ili Boeinga samo “vlakovi” drugog razreda, što Michael Križanec odmah demantira. “U stvarnosti to tako nije. Specijalne postrojbe imaju tako skupe igračke, ali 90 posto svega toga je obična konfekcija. Helikopter prije svega mora doći tamo gdje ništa drugo ne može doći. A kada sam vidio u američkim, talijanskim, australskim najsuvremenijim helikopterima pretjerivanje sa sofisticiranom opremom, odmah sam pomislio na to kako sve to pilota dovodi u situaciju da nije posve operativan. Jer, tehnika se i lako kvari. A kod ruskih helikoptera to nije slučaj, može padati po njima prašina, kiša, snijeg i ništa se neće dogoditi”. Što je neki helikopter u Afganistanu jednostavniji, to je učinkovitiji, tvrdi Križanec. “Možete birati samo između helikoptera i magarca, jer cesta, željeznica i plovnih rijeka nema. Zato helikopteri nisu rađeni tako da putnicima bude u njima lijepo i ugodno, već da obave svoju misiju”.

Hrvatska danas ima dvadeset i četiri transportna helikoptera pomoću kojih je moguće provesti sve zadaće za hrvatsko zrakoplovstvo. Da nije bilo nekih od tih helikoptera, teško da bi i akcija na Maslenici bila tako uspješna, kada je cijela jedna brigada iz Slavonije prebačena na zadarsko bojište u najkraće vrijeme. “Naši helikopteri su radni konji, ali tehnološki napredak tjera nas na to da moramo ići u korak sa svijetom”.


* Untitled-6_758778S0.jpg (66 KB. 460x345 - viewed 57 times.)
‘Sastav posade u Afganistanu drugčiji je nego kod nas jer su, uz lijevog i desnog pilota te tehničara u sredini, zbog samozaštite tu i dva pucača’

Pukovnik kaže da su helikopteri uvijek tri puta skuplji od aviona iste nosivosti i da tri puta više troše gorivo. Ali, za njih ne trebaju aerodromi, pa je u konačnici računica ipak drukčija. “U modernim sukobima i krizama helikopter je potrebnije sredstvo od aviona”. Sada nam Amerikanci žele pokloniti male, lake, naoružane izviđačke helikoptere OH-58 D Kiowa Warrior, što bi za naše zrakoplovstvo značio jedan značajan skok, jer je riječ o vrlo kvalitetnim letjelicama. “Ovaj helikopter može djelovati i danju i noću, a lako ga možemo uklopiti u postojeću organizaciju. Mogućnosti helikoptera su velike pa, recimo, može otkriti i civila koji se noću izgubio na Biokovu ili neko plovilo na moru, jer registrira sve što je tri stupnja toplije od okoline”. Pukovnik Križanec kaže da će nakon ove američke donacije naše zrakoplovstvo postati ne samo borbeno sposobnije, već će moći djelovati lakše i u civilnom dijelu, realizirati neke stvari koje su do sada bile nezamislive.

Iako je sada jedan od najbližih suradnika generala Lovrića, zapovjednika Glavnog stožera Oružanih snaga, vrsnog profesionalca koji je uza sve svoje činove zadržao jedan posve običan, ljudski odnos sa svojim vojnicima, pukovnik Križanec kao pilot i dalje ima obavezu održavati temelj svojih vještina.


* Untitled-7_758781S0.jpg (51.28 KB. 460x340 - viewed 80 times.)

“Smatram se pričuvom za mlađe kolege u eskadrili”. Leti svake godine barem desetak sati, a postoji i program koji pokazuje koliko treba da se postignu pune borbene sposobnosti.

Kaže da je kod sebe otkrio samo jedan talent, a to je lako učenje jezika. Engleski je doveo do perfekcije, a s imenom Michael, pa i izgledom, često je znao zbunjivati svoje zapovjednike i kolege na školovanju u Americi, koji su bili sigurni da je Amerikanac. “Gdje si samo tako dobro naučio taj čudni jezik, hrvatski”?

Kada su američki zapovjednici generalu Lovriću prenijeli kompliment za pukovnika Križaneca da je “najbolji u Europi”, mladi pukovnik se nije dao baš previše impresionirati.

“Znate, to da sam baš ja najbolji pilot helikoptera u Europi uzmite s malom rezervom. Sam sebe nikada ne bih proglasio najboljim, jer siguran sam da među mojim kolegama ima onih koji su precizniji, nježniji s helikopterom i neke stvari rade bolje od mene”.


Autor: Jurica  Körbler, Foto: Sandra Šimunović/CROPIX, Jutarnji.hr


« Last Edit: January 26, 2015, 03:06:38 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #291 on: January 26, 2015, 06:47:57 am »


"a završni stadij školovanja slijedio je u Garmisch Partenkirchenu...."

Nisam siguran da je ova škola tu, koliko ja znam  je škola u Oberamergau - relativno blizu Garmisch Partenkirchen-a.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #292 on: March 02, 2015, 03:14:04 pm »

Vir: Defender.hr

HRZ i PZO se ipak vraća u Afganistan na Mi-17 V5

Datum objave: 02.03.2015

Premda je u srpnju 2014. odrađena posljednja rotacija pripadnika HRZ i PZO u Afganistanu, koji su sudjelovali u obuci afganistanskih pilota i tehničara, idući tjedan HRZ i PZO se vraća u Afganistan sa jednim pilotom i tehničarem, doznali smo u vrhu HRZ i PZO. Oni će u sklopu Multinacionalnog tima u Kabulu, u kojem se nalaze Česi, Mađari i Amerikanci, obučavati afganistanske pilote i tehničare na helikopterima Mi-17 V5. Zapravo, radi se o gotovo o istom tipu helikoptera kojeg imaju i u HRZ i PZO, osim što je zapadna integracija NAV/COM opreme, radi ga zavod u Kazanu dok je hrvatske Mi-171Sh radio Ulan Ude.

Za vrijeme trajanja misije ISAF do kraja 2014. godine, hrvatski kontingent pilota i tehničara boravio je sa Amerikacima u Mazar-e-Sharifu, Mađari su bili sa Amerikancima u Shindadu, a Česi u Kabulu. Sada će svi oni biti u Kabulu, a zapovjedat će im češki časnik.


* Afganistan126.jpg (72.28 KB. 600x400 - viewed 82 times.)


« Last Edit: March 03, 2015, 09:11:48 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 145« Reply #293 on: March 05, 2015, 09:14:16 am »

4.3.2015.

Ispraćaj 2. HRVCON-a u misiju „Resolute Support“ u Afganistanu


* 0001_es_04032015_v.jpg (216.95 KB. 1200x800 - viewed 171 times.)

Svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru "Resolute Support" (Odlučna potpora) u Afganistanu održan je danas, 4. ožujka 2015. godine, u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na zagrebačkom Plesu.

Pripadnike kontingenta u vojarni ispratili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić sa svojim izaslanstvima te članovi diplomatskog zbora i drugi uvaženi gosti.
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović pred postrojenim pripadnicima izrazila je iznimnu čast i zadovoljstvo što ih kao njihova vrhovna zapovjednica može ispratiti u Afganistan. "Odlazak iz domovine uvijek je težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove. Zato vam zahvaljujem na hrabrosti i odlučnosti kojom se donijeli vrlo odgovornu odluku, bitnu za sigurnost Hrvatske i cijele međunarodne zajednice", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. Naglasila je da je i sama više puta posjetila Afganistan te kao civil bila raspoređena u misiju ISAF, gdje je svjedočila vrhunskoj profesionalnosti naših pripadnika. "Kroz rad u ISAF-u prošlo je oko 4500 pripadnika OSRH koji su svakako pridonijeli uspjehu te operacije. Napredak je vidljiv na svakom koraku, ali nas još čeka puno posla. Vaša zadaća u okviru nove misije Odlučna potpora je zato iznimno bitna u mnogim područjima", zaključila je predsjednica i izrazila nadu će se s pripadnicima uskoro susresti negdje na poljima Afganistana.

Ministar obrane Ante Kotromanović na ispraćaju kontingenta također je rekao da će se susresti u Afganistanu, u području misije Resolute Support.  "Ovo je savjetodavna misija. Smanjili smo kontingent u odnosu na prethodne, ali ćemo i dalje biti nazočni u Afganistanu. Želimo završiti posao koji smo počeli i dalje biti odgovorna članica NATO-a“, kazao je ministar Kotromanović koji je dodao da je rad s pripadnicima 50 različitih zemalja veliko iskustvo za naše Oružane snage. „Pozdravljam i naše partnere iz zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje koji su nam vrlo važni i pokazatelj koliko nam je stalo do stabilnosti i sigurnosti u regiji", zaključio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić pripadnicima 2. HRVCON-a poželio je sretan put te poručio kako će u novoj misiji steći nova iskustva i znanja,. „Naš doprinos u obuci i mentoriranju afganistanskih snaga sigurnosti svakim je danom sve vidljiviji, a svaki naš novi kontingent svoje snage će sve više usmjeravati na prijenos znanja i potporu u razvoju afganistanske vojske i policije“, rekao je general Lovrić. Zapovjednik kontingenta brigadir Stanko Paradžiković rekao je da je ponosan što je zapovjednik 2. kontingenta jer u postroju stoje pravi profesionalci koji su prošli zahtjevnu obuku i pripreme. "Ovaj kontingent je poseban i multinacionalan jer je sastavljen od pripadnika oružanih snaga pet zemalja", istaknuo je zapovjednik u svom obraćanju kontingentu.

U sastavu 2. hrvatskog kontingenta misije RS je 81 pripadnik Oružanih snaga RH, od čega tri žene, te 21 pripadnik oružanih snaga iz Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Novost u sastavu 2. HRVCON- a RS je dodatni savjetnički tim u Središtu za obuku specijalne policije Afganistana, a OS RH će biti vodeća nacija u tom savjetničkom timu. Novost su i savjetnici u zrakoplovnom savjetničkom timu koji će provoditi savjetovanje helikopterskih postrojbi Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Po završetku misije ISAF krajem 2014. godine, zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile su svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru „Resolute Support“, koja je započela 1. siječnja 2015. godine.

Posljednji, 24. HRVCON operacije ISAF koji je prošle godine otišao u Afganistan, s početkom ove godine postao je 1. HRVCON nove misije "Resolute Support".
Od početka angažmana pripadnika OS RH u operaciji potpore miru ISAF odnosno misiji Resolute Support u Afganistanu, od 2003. godine do danas, sudjelovalo je ukupno 4525 pripadnika OS RH, od kojih je i 162 žena.


* 0006_es_04032015.jpg (66.39 KB. 630x420 - viewed 162 times.)


* 0009_es_04032015.jpg (60.22 KB. 630x420 - viewed 102 times.)


* 0014_es_04032015.jpg (203.01 KB. 1200x800 - viewed 51 times.)

Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 145« Reply #294 on: March 10, 2015, 05:53:28 pm »

6.3.2015.

Odlazak Zrakoplovnog savjetodavnog tima u Afganistan


* st_Bartoluci_brg_Brajkovic_nn_Koletic.jpg (1169.68 KB. 2353x1569 - viewed 65 times.)

Iz 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni "Lučko" 06. ožujka 2015. godine ispraćen je 1. Zrakoplovni savjetodavni tim (Rotary Wing Mi-17 Air Advisory Team – RW Mi-17 AAT) iz sastava 2. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Zrakoplovni savjetodavni tim sastoji se od dvojice pripadnika HRZ-a i PZO-a iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze, a čelnik tima je satnik Bernard Bartoluci.

Ovo je ukupno 11. AAT iz sastava HRZ i PZO u Afganistanu. Pripadnici HRZ i PZO kao dio AMT (Air Mentoring Team), a kasnije AAT (Air Advisory Team) nazočni su u operaciji potpore miru ISAF od 2010. godine do srpnja 2014. godine. U sastavu 438. Air Expeditionary Winga isprva su bili stacionirani na Kabulskom aerodromu, a kasnije u Mazar-e-Sharifu. Pripadnici su provodili mentoriranje pilota i tehničara Afganistanskih oružanih snaga. Gašenjem operacije ISAF i smanjenjem broja pripadnika koalicijskih snaga u srpnju 2014. vraća se zadnji kontingent AAT-a.

Pokretanjem nove misije „Resolute support“ 01. siječnja 2015. godine iskazuje se potreba za slanjem novog kontingenta AAT, ovoga puta samo mentora pilota i tehničara-letača. U odnosu na prijašnji angažman u ovom će, zajedno surađivati u mentoriranju pripadnici mađarskog, češkog, hrvatskog i zrakoplovstva SAD-a po
d zapovjedništvom češkog časnika na Kabulskom aerodromu. Mentori su već zajedno surađivali kroz preduputnu obuku kroz AAT-PTC koji su se odvijali na simulatoru u Češkoj Republici i na helikopterima Mi-171sh i Mi-8MTV u Hrvatskoj.

Ispraćaju 1. RW Mi-17 AAT-a nazočili su izaslanik zapovjednika HRZ i PZO-a, brigadir Darko Brajković, zapovjednik 91. zrakoplovne baze i zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb. bojnik Saša Crnec.

Tekst: HRZ i PZO/ Goran Seretin, Foto: HRZ I PZO, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 145« Reply #295 on: March 18, 2015, 11:50:58 am »

17.3.2015.

Povratak 1. hrvatskog kontingenta iz misije "Odlučna potpora" u Afganistanu


* Family_foto_HRVCON.JPG (491.3 KB. 2480x1772 - viewed 87 times.)

Nakon šest mjeseci boravka u Afganistanu, 16. ožujka 2015. oko 20.30 sati u Hrvatsku se vratio 1. hrvatski kontingent (HRVCON) u NATO misiji "Odučna potpora" (Resolute Support). Prvi hrvatski kontingent u misiji "Odlučna potpora" ujedno je bio i zadnji 24. hrvatski kontingent u operaciji ISAF. Hrvatski kontingent je stigao transportnim zrakoplovom C-17 Ratnog zrakoplovstva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Svečani doček kontingenta organiziran je u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, a dočekali su ga zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedno operativnog središa brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Boris Šerić, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadir Željko Dadić i drugi visoki zapovjednici Oružanih snaga RH.

Zapovjednik 1. HRVCON-a brigadir Slobodan Krathovil predao je prijavak brigadnom generalu Ivanu Juriću. General Jurić zahvalio je pripadnicima 1. HRVCON-a na uspješno obavljenoj zadaći i dostojnom predstavljanju svoje Domovine te im je poželio puno uspjeha u budućem životu i radu.

Brigadir Kratohvil je također zahvalio na uspješno obavljenoj zadaći i rekao da je ponosan na sve što su pripadnici kontingenta učinili u Afganistanu.

Glavne zadaće 1. hrvatskog kontingenta bile su savjetovanje 209. korpusa Afganistanske nacionalne armije te Afganistanske policije i zaštita savjetničkih timova. Pored 83 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (većinom pripadnici bojne "Pauci" iz Gardijske motorizirane brigade HKoV-a) te 13 pripadnika Vojske Crne Gore koji su bili dio 1. hrvatskog kontingenta, istim zrakoplovom stigla su i još 2 pripadnika Vojske Crne Gore koji su bili na stožernim dužnostima te 5 pripadnika Armije Makedonije. Istim zrakoplovom vratio se i mehaničar za pješačko naoružanje koji je otputovao s 2. hrvatskim kontingentom te 2 službena psa.

Nakon primopredaje opreme pripadnici 1. HRVCON-a u misiji "Odlučna potpora" upućeni su svojim domovima.


* Postroj_i_pas.JPG (447.22 KB. 2480x1772 - viewed 170 times.)


* Postroj_HR_i_CG.JPG (495.81 KB. 2480x1772 - viewed 94 times.)


* CG_i_gen_Seric.JPG (467.04 KB. 2480x1772 - viewed 66 times.)

Foto: MORH/Tomislav Brandt, osrh.hr

« Last Edit: March 18, 2015, 11:53:38 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 145« Reply #296 on: March 24, 2015, 08:32:59 am »

23.3.2015.

18. HRVCON upućen u operaciju KFOR na Kosovu


* kfor_23032015_v.jpg (237.38 KB. 1200x900 - viewed 64 times.)
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Prvi dio snaga 18. kontingenta Oružanih snaga RH upućen je danas 23. ožujka 2015. helikopterom Mi-8 MTV iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja kod Trogira, u operaciju potpore miru  NATO-a na Kosovu - KFOR (Kosovo Force).
 
U kontingentu je 12 pripadnika OS RH, kojima će se u narednim danima priključiti i ostali te će kontingent brojiti ukupno 17 pripadnika. Zapovjednik kontingenta je satnik Ante Siniša Kozina, pilot helikoptera Mi-8 MTV, a u sastavu kontingenta su tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore, te dva helikoptera Mi-8 MTV.

Prije polaska na Kosovo zapovjednik kontingenta, satnik Ante Siniša Kozina istaknuo je kako su svi pripadnici kontingenta spremni za provedbu misije, te dodao kako je novost ovog kontingenta što je cijeli letački dio posada iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, te će po prvi put u misiji sudjelovati helikopterima Mi-8 MTV koji su i inače u sastavu ove eskadrile. Kozina je još naglasio kako je za eskadrilu važno što će praktički cijeli sastav eskadrile imati iskustvo rada u međunarodnom okružju čime eskadrila u cjelini razvija sposobnost sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama i s ljudstvom i s tehnikom.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca.

morh.hr

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #297 on: March 24, 2015, 05:46:36 pm »

Vir: Defender.hr

Zbog potrebe za povećanim naletom pilota Mi-171Sh, na Kosovo će dvije Mi-8-ice

Datum objave: 24.03.2015

Zbog potrebe za povećanim naletom pilota na helikopterima Mi-171Sh, na Kosovo će u u operaciju potpore miru NATO-a na Kosovu - KFOR (Kosovo Force), u sklopu 18. kontingenta Oružanih snaga RH, odletjeti prvi puta dva helikoptera Mi-8 MTV iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja kod Trogira.

Nije tajna među pripadnicima HRZ i PZO kako je održavanje Mi-171Sh u posljednje dvije godine nailazilo na dosta problema zbog nedostatka dijelova, pa se pribjegavalo nekoj vrsti kanibaliziranja helikoptera, doznaje Defender. U principu nije to bilo klasično kanibaliziranje, već je primjerice nekom od helikoptera Mi-171Sh otišlo nešto što se nije moglo zamijeniti (nije bilo dijelova), pa bi taj helikopter stajao u 2. stupnju.

Kad bi neki drugi helikopter Mi-171Sh došao u 2. stupanj sa nekim drugim neispravnim dijelom onda se netko dosjetio da se može "posuditi" na par mjeseci nedostajući dio sa onog prvog i tako se kolo pokrenulo i u jednom trenutku je bilo 5 helikoptera Mi-171 u statusu kanibalizacije. S druge strane, eskadila u Divuljama konstantno je letjela i bila u zraku, osobito medicinski prijevoz.

Nalet je mogli bi reći zbog toga bio "ispucan" i za Divulje i za Lučko zajedno. Situacija se u posljednje vrijeme popravila, dijelovi pristižu za Mi-171Sh, pa je i mogućnost za letenjem, trenažom i obukom sada znatno veća. Stoga je učinjena preraspodjela resursa kojom će se pilotima na Mi-171Sh osigurati primjerena obuka i trenaža dok će pilotima iz Divulja biti privremeno "oduzeta" dva helikoptera za potrebe misije.

Naime, piloti helikoptera sa Lučkog imali su u prosjeku 50-60 sati naleta godišnje za razliku pilota iz eskadrile u Divuljama koji su brojali preko 100 sati naleta godišnje, prvenstveno zbog medicinskih letova. U Divuljama je i manje pilota nego u Lučkom pa je razlika u naletu razumljiva.

Što se tiče Kosova, u kontingentu je 12 pripadnika OS RH, kojima će se u narednim danima priključiti i ostali te će kontingent brojiti ukupno 17 pripadnika. Po jednoj rotaciji na Kosovu može se imati maksimalan nalet od 200 sati ukupno za oba helikoptera i tri posade helikoptera. Zapovjednik kontingenta je satnik Ante Siniša Kozina, pilot helikoptera Mi-8 MTV, a u sastavu kontingenta su tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore, te dva helikoptera Mi-8 MTV. Prije polaska na Kosovo zapovjednik kontingenta, satnik Ante Siniša Kozina istaknuo je kako su svi pripadnici kontingenta spremni za provedbu misije, te dodao kako je novost ovog kontingenta što je cijeli letački dio posada iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, te će po prvi put u misiji sudjelovati helikopterima Mi-8 MTV koji su i inače u sastavu ove eskadrile.
« Last Edit: March 25, 2015, 08:42:28 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 145« Reply #298 on: March 26, 2015, 01:45:31 pm »

26.3.2015.

OS RH sudjeluje u obuci afganistanskih posada helikoptera


* 01rs_hrz.JPG (137.92 KB. 1200x900 - viewed 88 times.)

Pripadnici Međunarodnog savjetničkog tima zrakoplovnih snaga na helikopterima MIL MI 17 u Kabulu, a u čijem sastavu su i dvojica pripadnika Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, završili su s upoznavanjem pravila, propisa i načina rada u području misije Resolute Support u Afganistanu.

Nakon uspješno obavljenih certifikacijskih letova koji su potrebni za početak mentoriranja posada helikoptera Afganistanskog ratnog zrakoplovstva, uključeni su u rad 438. AEAS-e (AEAS - Air Expeditionary Advisory Squadron).

Pripadnici Oružanih snaga RH u misiju Resolute Support stigli su 8. ožujka 2015. te se nalaze u sastavu Međunarodnog savjetničkog tima u kojem je vodeća nacija Češka, a zapovjednik sastavnice je iz sastava Češkog ratnog zrakoplovstva.

Trenutno su, zajedno s kolegama iz zrakoplovstava Mađarske, Češke i Sjedinjenih Američkih Država uključeni u program osposobljavanja pilota Afganistanskog ratnog zrakoplovstva za kapetane helikoptera.


* 02rs_hrz.JPG (114.19 KB. 1200x900 - viewed 65 times.)


* 03rs_hrz.JPG (64.53 KB. 1200x900 - viewed 76 times.)


* 04rs_hrz.JPG (131.23 KB. 1200x675 - viewed 134 times.)


* 05rs_hrz.JPG (132.08 KB. 1200x900 - viewed 60 times.)


* 06rs_hrz.JPG (128.21 KB. 1200x900 - viewed 72 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 145« Reply #299 on: April 10, 2015, 10:53:20 am »

9.4.2015.

BORBA PROTIV ISIL-A

Hrvatski vojnici obučavat će kurdske topnike i pilote

Misija na sjeveru Iraka ne bi trebala biti rotacijska, poput one u Afganistanu, nego je riječ o jednokratnoj obuci koja može trajati od tri do pet mjeseci* 89a2efb045506446c8478408bdd6681d.jpg (97.21 KB. 780x505 - viewed 69 times.)
Foto: Vanja Moskaljov

AUTOR: Davor Ivanković

Ministar obrane RH Ante Kotromanović potvrđuje da je državni i vojni vrh na sjednici Vijeća za obranu razgovarao i o novoj međunarodnoj misiji u kojoj bi sudjelovali hrvatski vojnici. Ministar govori o odlasku "nekoliko desetaka instruktora" koji bi obučavali snage sigurnosti u Kurdistanu, jer je, kaže, "to naša zadaća, mi smo članica antiterorističke koalicije". Hrvatska, naime, stalno smanjuje svoj kontingent vojnika u Afganistanu, tako da sada u obzir dolaze i druge misije u svijetu. Ideja je da naši instruktori budu angažirani na sjeveru Iraka, u Kurdistanu, poput onih iz Njemačke, koji su u takvoj misiji već nekoliko mjeseci. Ministar naglašava kako bi i u tom slučaju bila riječ o neborbenoj misiji, što je važno radi hrvatske javnosti, koja tolerira angažman naših vojnika, no na poslovima na kojima im ne prijeti svakodnevna pogibelj.

Daleko od prvih linija

Kotromanović u Kurdistanu tako vidi uglavnom naše instruktore koji će trenirati kurdske vojnike, Pešmerge u vojnim bazama udaljenim od prvih linija sukoba prema isilovcima.

– O Kurdima i vladi u Bagdadu ovisi koje ćemo instruktore poslati, uglavnom na sjever Iraka, a to je stvar bilaterale – kaže Kotromanović i objašnjava da nije riječ o misiji koja će, poput one u Afganistanu, biti rotacijska, nego o jednokratnoj obuci Pešmerga, koja može trajati od 3 do 5 mjeseci. Osim te mogućnosti postoji i dodatna – da pripadnici kurdske vojske dolaze na obuku u Hrvatsku, gdje bi se mogla, primjerice, organizirati obuka pilota helikoptera. Kotromanović naglašava da taj budući angažman hrvatskih vojnika otvara poslije i vrata dolasku naših tvrtki, pa želi da se ondje pojave i naši vojnici. Oni iz Njemačke već su tamo, stižu i Talijani, a za slanje instruktora zainteresirana je i Srbija. Radi se o bilaterali ili, eventualno, o zajedničkoj misiji sa još nekoliko zemalja, ali nije riječ o misiji NATO-a, no svejedno je potrebno provesti zakonsku proceduru u RH kako bi uslijedilo upućivanje naših vojnika u Kurdistan. Prvo je potrebno da se s misijom složi i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, za koju Kotromanović već tvrdi da je odobrila misiju. Potom, svoju dozvolu za misiju mora dati i Hrvatski sabor.

– Rizik uvijek postoji, ali Pešmerge su potisnule ISIL sve do Mosula – ističe ministar i dodaje zadovoljstvo što predsjednica, kao bivša dužnosnica NATO-a, "razumije temu pa je u kratkom vremenu sve sagledala, dok bi nekom drugom na njezinu mjestu trebalo za to tri dana".

U Uredu predsjednice RH potvrđuju Kotromanovićeve riječi, no ipak se pomalo čude što se ministar požurio i o svemu obavijestio javnost, premda priprema misije može potrajati mjesecima, a kako je riječ o turbulentnim područjima i treniranju boraca koji se bore protiv ISIL-a, na Pantovčaku su od ministra očekivali veći oprez. No i oni vide korist od te misije. Kažu da je razgovarano o upućivanju dvadesetak vojnih instruktora koji bi provodili topničku obuku, a vjerojatno i obuku pilota helikoptera. Podaci kažu da je na sjeveru Iraka sada mirno, sigurnije nego na jugu Turske, a naši bi instruktori bili smješteni u bazama i područjima oko Arbila, sjedišta Kurdske autonomne oblasti, koji ima oko milijun i pol stanovnika, te na području grada Sulejmanije.

Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak, pak, ne vidi nikakav problem što je Kotromanović "rano zakukurikao" i otkrio vjerojatnu novu misiju hrvatskih vojnika, jer to nije nova ideja.

Hrvatska plaća trošak

– Kotromanović je o angažmanu naših instruktora govorio još prije nekoliko mjeseci, nakon povratka iz područja na sjeveru Iraka – kaže Tabak i dodaje da će misija, s obzirom na to da nije UN-ova, koji jedini plaća angažman vojnika, biti o našem trošku. I Tabak govori da su u naličju vojne misije – gospodarski odnosi. Podsjeća da je Hrvatska već prerađivala kurdsku naftu, što je izazvalo iskrenje sa središnjom vlasti u Bagdadu.

– No, sada ne vidim takve potencijalne probleme jer Bagdad ne vidi problem u obuci Pešmerga, kao što nije radio probleme ni pri prodaji hrvatskog oružja Pešmergama, što su pohvalili i Amerikanci. Ta bi misija stoga mogla proći pod motom "ugodno i korisno", a naša vojska već ima velikog iskustva sa sličnim mentoriranjem afganistanskim snagama sigurnosti – zaključuje Tabak.

Večernji.hr

Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 25 queries.