PALUBA
June 15, 2019, 11:28:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 109   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija o modernizaciji vojske  (Read 196873 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
ssekir75
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 815


« Reply #570 on: November 12, 2015, 10:15:09 pm »

да ли неко може да буде толико наиван да мисли да је русима нешто промакло што се цензуре тиче?
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #571 on: November 12, 2015, 10:29:54 pm »

Dešava se, i to su ljudi...
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 996


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #572 on: November 13, 2015, 08:16:04 am »

Evo šta kažu zvaničnici o snimatelju.  Grin Grin Grin GrinOvo nikako nije slučajno.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 359


« Reply #573 on: November 13, 2015, 10:20:04 pm »

Naravno da se dešavaju takve greške, ali da se nakon toga "udari u talambase", pa se još kaže kako je hitno dat nalog da se uklonjene sa svih TV stanica (Interneta), a ovamo se snimci vrte na sve strane... Uostalom šta se pa vidi na onom snimku. Ima ovde eksperata za torpeda pa se eventualno mogu izjasniti. Po meni na samom snimku nema baš ništa "tajno". Neka načelna skica i/ili sličice neke podmornice i to je to.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 996


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #574 on: November 14, 2015, 10:43:03 am »

Русија о модернизацији војске:

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 405


« Reply #575 on: November 14, 2015, 10:49:13 am »

Naravno da se dešavaju takve greške, ali da se nakon toga "udari u talambase", pa se još kaže kako je hitno dat nalog da se uklonjene sa svih TV stanica (Interneta), a ovamo se snimci vrte na sve strane... Uostalom šta se pa vidi na onom snimku. Ima ovde eksperata za torpeda pa se eventualno mogu izjasniti. Po meni na samom snimku nema baš ništa "tajno". Neka načelna skica i/ili sličice neke podmornice i to je to.

Načelna shema "vrlo teškog torpeda", "teškog samohodnog podvodnog aparata" sa "specijalnom" BG. Ništa što ne bi i obavešteni amater znao iz "otvorenih izvora".
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 405


« Reply #576 on: November 14, 2015, 11:12:31 am »

Русија о модернизацији војске:Згодан рекламни клип, Миланче. Програм обнове оружја биће коригован и унеколико смањен, али оно што ми је важније, то је усавршавање система командовања и везе, а нарочито обука, обука и опет обука.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 359


« Reply #577 on: November 14, 2015, 05:06:06 pm »

Quote
а нарочито обука, обука и опет обука.

Да, то је суштина, уз примерену контролу (која не сме бити сама себи сврха). Тамо где смо у ЈНА и ВЈ инсистирала и на овоме увек је било добрих резултата.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 517« Reply #578 on: November 16, 2015, 02:15:58 pm »

Супертајни пројект „Статус-6” подсећа на идеју академика Сахарова о Цар-торпеду

КРЕМЉ је прилично лако признао да су до сада тајни системи наоружања заиста „откривени” у програму федералних телевизијских канала. Ова лакоћа сугерише да је овде реч о психолошком рату, чији је циљ – убеђивање САД да одустану од пројекта глобалне противракетне одбране.* 1447428072_status-6.jpg (49.65 KB. 800x450 - viewed 64 times.)


Ако је тако, провокација је успела – англосаксонски медији су у паници.
Прича о наводно „случајном откривању” планова новог тајног нуклеарног оружја – подводног аутономног (тј. беспилотног) торпеда пројеката „Статус-6” усталасала је западни свет и постала безмало главна вест већ неколико дана.

Већина највећих и најугледнијих листова енглеског говорног подручја испунила је своје странице текстовима на ову тему и бројним коментарима стручњака. Није ни чудо: говори се о неочекиваној рањивости Сједињених Америчких Држава од фундаментално новог типа руског оружја, као и његовом „људождерском” карактеру.
Тек у другом палну је да се уставари ништа принципијелно ново није догодило и да о „људождерству” нема ни говора.

Почнимо са чињеницом да је у телевизијски кадар ушао само један презентациони лист, чији је већи део био нејасан, што указује на цензуру потпуно својствену оваквој ситуацији. А цела „процурела информација” је ионако била позната свима, па и самим Сједињеним Америчким Државама, у којима се о креирању новог типа руских нуклеарних торпеда расправља већ неколико година. Јер, овде је у суштини реч не о суперновом пројекту, већ о префабрикацији старог пројекта.
На пример, претпостављени спољашњи изглед пројекта 09851 „Калитка-СМП”, сада познатог као подморница (станица) „Хабаровск”, објављен је још прошлог лета. Прецизније, одмах после презентације и банкета који је уследио после објављивања пројекта 27. јуна 2014. године у бродоградилишту „Севмаш”, учесницима овог догађаја подељени су поклони, између осталог и оловке, на којима је био изгравиран труп будуће подморнице. Међутим, тек је њена сврха била пропраћена гласинама.

Најбезазленија од њих је била гласина да је „Хабаровск” – дуго очекивана подморница за сонарну патролу – фундаментално нов и руској флоти крајње неопходан тип оружја (попут старог „Афалина”). Тада се управо и родила претпоставка да је „Хабаровск” предвиђен за транспорт и управљање дубинским апаратима, укључујући и оне строго поверљиве.

У вези са овим пројектом, амерички стручњаци су за протеклих годину дана измислили и полу-фантастичне верзије. Нарочито треба поменти недавну причу како је командант америчке подводне флоте у Атлантику, адмирал Фредерик Пере претпоставио да руске подморнице могу оштетити оптичке каблове постављене на дну океана. Тада су се адмиралу смејали сви, не размишљајући о томе да је Пери имао у виду теоријску могућност опремања „Хабаровска” и „Белгорода” дубоководним апаратима који су стварно способни за такве диверзије. Зашто – није јасно, али адмирал Пере је просто објавио једну од гласина, коју је њему пренела војно-морнаричка обавештајна служба – трећа по капацитету обавештајна структура САД.

Следећа, по времену објављивања, била је гласина о преквалификовања „Хабаровска” у класу нуклеарних дубоководних станица (АГС), која је мутирала до претпоставке да пројекат уопште неће бити борбени, већ ће бити намењен само за тестирање будућих оружаних система. Сада се ова претпоставка практично претворила у тврдњу да је „Хабаровск” намењен за коришћење у оквиру пројекта „Статус-6”, иако уз њега може бити коришћена и експериментална подморница „Саров”.

Генерално, за опслуживање торпеда „Статус-6” неопходна су најмање два пловила (укључујући специјално), која треба да обезбеде сигурност торпеда у случају ванредне ситуације. Уосталом, „Саров”, који је ушао у флоту 2008. године, такође је древни пројекат: његов труп је изграђен још у совјетско време, а затим је пребачен у Новгород на разраду и дораду.

Подаци о носачима, укључујући „Хабаровск”, понекад су се појављивали и у штампи. Довољно је да пажљиво прочитате отворени годишњи извештај „Севмаша” за 2014. годину, у којем је објављен уговор №120-14 од 03. 06. 2014. године. Промоција подморнице је обављена тек 27. јула 2014. године у радионици №50.

Сам пројекат „Статус-6” је снажно повезан са вековном идејом о „Цар-торпеду” академика Сахарова – Т-15. Ова, чудовишна по величини машина представља 24 метара дугачки торпедо тежине 40 тона са термонуклеарном главом од 100 мегатона, која би могла да разнесе велике америчке градове (по један усмерен на Њујорк, Чарлстон, Њу Орлеанс или Пенсаколи и по два на Лос Анђелес и Сан Франциско). Циљ – изазовати огроман цунами који би поплавио половину земље, у којој у близу два океана традиционално живи велики део становништва. Осим чисто деструктивне функције, примена Т-15 би довела до уништења главних поморских база САД и већег дела флоте, укључујући и носаче авиона, који у том моменту не би били на мору.

У том периоду, када је ова идеја настала, совјетске подморнице још увек нису носиле балистичке ракете, и торпеда су представљала перспектвне носаче нуклеарног оружја. Али, израда гигантског “Цар-торпеда” била је изнад моћи совјетске морнарице.
Тада је Сахаров предложио нову варијанту превентивног напада на САД: коришћење нечега, што су он и Американац мађарског порекла Лео Сцилард испрва назвали „кобалтном бомбом”, а што се у модерном свету зове „прљавом”. То није нуклеарна бомба у правом смислу, већ, радиолошко оружје које подразумева веома снажно, али краткорочно загађење огромне територије.

Сахаров је предлагао изградњу брода (не торпеда већ, управо брода), чији би труп споља био изграђен од кобалта-59. Унутар брода би била постављена обична нуклеарна глава, чији би неутрони након експлозије бомбардовали труп, који би се претворио у крајње радиоактивни кобалт-60. Овај брод би се могао маскирати у обичан „трговачки” и увести у њујоршку луку. Обала града би једноставно обезљудила, при чему је париод полураспада кобалта-60 мали – око пет и по година, након чега би на угроженом подручју поново био могућ живот.

Андреј Сахаров, који је у другом делу свог живота постао велики хуманиста, у мемоарима је навео морално-етичке факторе који су зауставили развој његовог пројекта. Наводно, након разговора са адмиралом Фомином, који му је указао на „људождерски карактер” плана, он се „ужаснуо” и одбио да ради на томе.

То је, у најмању руку, погрешно тумачење његових речи. Прво, Сахаров у својим мемоарима погрешно наводи чак и име адмирала Петра Фомина, а друго, конструктор није могао на сопствену иницијативу да заустави развој пројекта. Да је он одбио да на њему ради, предали би га другом конструктору или другом конструкторском бироу.

У СССР-у је практикована конкуренција између различитих тимова конструктора, истраживачких института, између родова војске којима су истраживачки и развојни центри били припојени, па чак и између различитих фракција у оквиру војно-индустријског комплекса и између чланова централног партијског апарата и министарстава који су подржавали поједине тимове. Реалност је проста: тадашња флота једноставно није била у стању да обезбеди коришћење ни „цар-торпеда” ни „кобалтног брода”.

Верује се да је развој кобалтне бомбе прећутно прекинут широм света на иницијативу Леа Сциларда, који је објаснио да је само 510 тона кобалта у стању да уништи сваки облик живота на Земљи. Тада су и настале познате шале о бубашвабама, које су у стању да преживе нуклеарни рат.

Паралелно са овим, совјетски научници су развили такозвани концепт „нуклеарне зиме”, према којем, након ограниченог нуклеарног рата, наступају неповратне промене у клими (пад температуре због „завесе” од чађи и прашине, које неће пропуштати Сунчеве зраке). Концепт сада изгледа споран, њега данас успешно критикују, ослањајући се, између осталог, на реално искуство Заливског рата, када је због масовног паљења нафтних бушотина небо прекрила тама и температура се у Заливу смаљила просечно за 4 степена.

Популарна је верзија да је „нуклеарна зима” управо измишљена како би се западне владе заплашиле и натерале да одустану од распоређивања офанзивног нуклеарног оружја у Европи, посебно, „Першинга”.

У принципу, то је дуга и компликована прича. Довољно је рећи да су последице нуклеарног сукоба прорачунаване по математичком моделу који се не темељи ни на каквим подацима природних наука. Чак и податке о „години без лета” (1816-ој), када су две велике вулканске ерупције довеле до ненормално хладног времена, било је немогуће применити на овај случај. Поред тога, ефекат „ватрене олује”, који је описан после бомбардовања Јапана и Немачке (и обичног бомбардовања, а не само нуклеарног) не узима у обзир тренутно стање индустрије и ефекат уништавања штетних индустрија.

То је све због тога што је низ америчких медија спекулисао да је демонстрација система „Статус-6” – понављање пропагандног ефекта концепта „нуклеарне зиме” који би требало да заустави америчку идеју о стварању противракетног система довољно ефикасног да се не очекује повратни нуклеарни напад. Или да га се Американци, у крајњој мери, не морају плашити.

Наводно, Русија као свој одговор на амерички противракетни систем демонстрира фундаментално другачије облике напада, комбинујући елементе нуклеарног оружја и нових технологија, што јој омогућује да нанесе Америци и њеним савезницима ненадокнадиву штету. Посебан нагласак се ставља на агресивност ове технологије. То изгледа заиста чудно, јер се заснова на арогантној претпоставци да док Америка ствара противракетни систем Русија треба да седи скрштених руку.

У том контексту, у самим САД Обамину администрацију критикују због преласка на концепт „малих форми” нуклеарног оружја за разлику од поновног наоружања стратешких снага, којима се бави Русија. У том смислу, поготово се осврћу на недавно преоружавање европских војних база новим „бункеробојним бомбама” са малим нуклеарним пуњењем. А паралелно са тим се пажљиво прате публикације у руским специјализованим медијима.

На пример, током последњих годину дана су бројним дискусијама подвргнути материјали о могућности масовног бомбардовања Јелоустонског парка, који је у ствари вулкан монструозних размера. Сагласно овим публикацијама (које постписују људи са научним титулама и пуковничким еполетама), масиван нуклеарни напад на парк би изазвао огромну ерупцију, у поређењу са којом Сахарова идеје о усмеравању цунамија вискоког 300 метара на Америку изгледа као дечија игра. Све се ово добро уклапа у систем узајамног застрашивања најегзотичнијим методама.

Међутим, пројекат „Статус-6” има очигледне предности које су остале изван кадра телевизијских камера и које немају никакве везе са практичном наменом овог оружја.

Прво, претпоставља се да је бука мотора торпеда у потпуности пренета на високе фреквенције. А то значи да амерички систем раног подводног откривања не може да открије торпедо на удаљености већој од неколико стотина метара (сензори овог система распоређени су на дну океана на приближно таквој удаљености један од другог, па „Статус-6” може неприметно склизнути између њих). Ово очигледно чини САД рањивим, при чему не само њихову територију, већ и групе носача авиона распоређених на мору, који су раније сматрани нерањивим.

А онда неће бити важно да ли ће то бити кобалтна бомба или „обична” термонуклеарна глава. Од групе носача авиона неће остати ништа и то неће бити чак ни тотални, већ ограничени нуклеарни рат, на који су теоретски спремне чак и Сједињене Државе, чији је хуманизам јавног мњења жестоко преувеличан.

Друго, „беспилотна” технологија не захтева учешћње човека у навођењу торпеда, што значи да се оно може користити као оружје одмазде, то јест може испунити своју мисију чак и онда када су уништени командни центри и системи контроле.

У САД систем „оружје одмазде” сматрају „нечовечним”, међутим то је чисто лицемерје: у нуклеарном сукобу нико не може рачунати на некажњивост првог удара. Онај ко се први усуди да притисне „црвено дугме” не би се требао осећати безбедним и морао би сносити одговорност у пуној мери.

Извор: Факти


О овој теми има и одличан текст на руском језику

Проект «Статус-6». Несекретная секретность

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #579 on: November 16, 2015, 05:34:27 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Ruski UIMC će isporučiti više od 100 paketa radio uređaja za oklopna vozila u 2015. godini

Datum objave:
16.11.2015

MOSKVA. 16. studenog (Interfax-AVN) - United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC) će isporučiti više od 130 radio uređaja ruskim oklopnim vozilima, uključujući i BTR-MDM Rakushka oklopnih transporter i Taifun-K, prije kraja ove godine, priopćio je UIMC. "To su moderni digitalni komunikacijski sustavi razvijeni i proizvedeni od strane našeg koncerna Sozvezdie i Ryazan Radio Plant", priopćeno je iz tvrtke danas. 

Korporacija je isporučila 60 komunikacijskih setova za Kurganmashzavod; oni će biti postavljeni na raznim vozilima, kao što su BMP-3 i BTR-MDM Rakushka oklopnihtransporteri, navodi se u izvješću. Još 70 radio setova će biti isporučeno ove godine Kamazu za Taifun-K oklopna vozila. Slični sustavi će se montirati na druge vrste moderne vojne opreme, među njima i sljedeća generacija tenkova Armata, pješačka borbena vozila i oklopni transporteri Kurganets-25 te oklopna vozila Bumerang.


* article-gallery-big-1447679003_577.jpg (69.38 KB, 800x574 - viewed 70 times.)
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 961


« Reply #580 on: November 16, 2015, 06:45:22 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Ruski UIMC će isporučiti više od 100 paketa radio uređaja za oklopna vozila u 2015. godini


United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC) će isporučiti više od 130 radio uređaja ruskim oklopnim vozilima, uključujući i BTR-MDM Rakushka oklopnih transporter i Taifun-K, prije kraja ove godine, priopćio je UIMC.

Odakle je firma UIMC?
Malo mi je čudan naziv firme (u tekstu) ako se radi o Ruskoj firmi.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 796


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #581 on: November 16, 2015, 09:17:20 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Ruski UIMC će isporučiti više od 100 paketa radio uređaja za oklopna vozila u 2015. godini


United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC) će isporučiti više od 130 radio uređaja ruskim oklopnim vozilima, uključujući i BTR-MDM Rakushka oklopnih transporter i Taifun-K, prije kraja ove godine, priopćio je UIMC.

Odakle je firma UIMC?
Malo mi je čudan naziv firme (u tekstu) ako se radi o Ruskoj firmi.

United Instrument Manufacturing Corporation or UIMC is a Russian state corporation founded in 2014. It's a part of the larger Rostec Corporation and appears to been started as a manufacturer of Russian high-tech equipment.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 961


« Reply #582 on: November 16, 2015, 09:38:43 pm »

OK I understand
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #583 on: November 18, 2015, 06:57:48 am »

Najubojitiji ruski brod dobiva hipersonične krstareče rakete. Ponovo se u flotu uvode krstrice klase "Kirov" (projekt 1144 orlan). Brod Admiral Nahimov, klase "Kirov", zamijenit će, poslije modernizacije, komandni brod ruske flote krstaricu "Petar Veliki", koji će ići na modrenizaciju....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/
17.11.2015

Najubojnejša ladja Ruske mornarice dobiva hipersonične manevrirne rakete

RUSIJA PONOVNO UVAJA V FLOTO KRIŽARKE RAZREDA KIROV

Na severu Rusije, v doku edinega podjetja za gradnjo jedrskih križark, poteka proces obnove največje križarke na svetu, ladje Admiral Nahimov razreda kirov (projekt 1144 orlan). Po posodobitvi bo v operacijah zamenjala križarko Peter Veliki (poveljniška ladja ruske flote, ki jo bodo prav tako modernizirali).

Po besedah projektanta Vladimira Spiridopula bo Admiral Nahimov najmočnejša ladja ruske flote, saj jo bodo opremili z najudarnejšim – tajnim  orožjem, hipersonično raketo cirkon.

V ruski družbi Sevmash so zdaj v fazi demontiranja stare opreme, pripravljajo pa se na vgradnjo nove. V prvem strukturnem delu ladje so opravili remont in na mesto laserjev starih manevrirnih raket granit bodo vgradili lanserje najsodobnejšega raketnega sistema kaliber.

Po uradnih podatkih bo križarka po zaključku obnovitvenih del nosila kar 80 manevrirnih raket, dodatno pa še 96 protiletalskih raket sistema S-400. Zadnja linija zračne obrambe bo protiletalski raketno-topovski sistem pancir. Vgradili bodo nov torpedni sistem paket NK, popolnoma pa bodo zamenjali staro radijsko elektronsko opremo.

Protiladijske nadzvočne rakete »granit« lahko uničujejo cilje na površini morja, po vgradnji manevrirnih raket kaliber pa bodo z ladje lahko zadevali tudi cilje na kopnem. Tako dobivajo Rusi popolnoma – po oborožitvi in elektronski opremi – novo ladjo s precej povečanimi bojnimi zmogljivostmi. Načrtovana je tudi vgradnja novih hipersoničnih manevrirnih raket »cirkon«, zaradi česar bo ta ladja domala neuničljiva.  Konec julija 2015 se je na spletni strani državnih nabav Ruske federacije pojavila informacija, da je družba Sevmash podpisala pogodbo s koncernom Almaz-Antey, ruskim proizvajalcem sistemov zračne obrambe. Šlo je za dobavo 10 univerzalnih vertikalnih lansirnih naprav ZS-14-11442M za težko jedrsko raketno križarko Admiral Nahimov. Naprave bodo izpopolnjene za uporabo raketnih sistemov 3K-14 (kaliber), 9K-3M55 (oniks) in 3K-22 (cirkon). Končni format naj bi zaključil vsa preizkušanja do avgusta 2016.

Hipersonična raketa »cirkon« sodi med projekte, označene z najvišjo stopnjo tajnosti. Po besedah urednika specializiranega vojaškega portala Military Russia, je »cirkon« protiladijski raketni sistem s hipersonično raketo. Obstaja nepotrjena podmena, da je izvozna raketa »brahmos-II« dejansko izvozna različica rakete »cirkon«. Vse taktično-tehnične značilnosti so zavite v tančico skrivnosti, predvidevajo pa, da razvije štiriinpolkratno hitrost zvoka. Za preizkušanje naj bi bila pripravljena še v letošnjem letu.

V okviru projekta 1144 orlan so Rusi izdelali štiri križarke: Admiral Ushakov  (v ZSSR Kirov),Admiral Lazarev (V ZSSR Frunze),  Admiral Nahimov  (v ZSSR Kalinjin) in Peter Veliki. Vse ladje z izjemo Petra Velikega niso bile dolgo v službi, po razpadu Sovjetske zveze pa so ostale v dokih in čakale na razrez ali remont. Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je pred nekaj leti sprejelo odločitev, da posodobijo eno od prvih treh omenjenih križark. Ni pa izključeno, da se Admiralu Nahimovu v procesu modernizacije ne bo pridružila še katera od križark tega projekta, saj naj bi za Tihomorsko ladjevje podobno obnovili križarko Admiral Lazarev, ki je že v ladjedelniškem remontnem zavodu.

Omenjene ladje so bile v sovjetskem času nosilke udarne moči ruskega površinskega ladjevja, njihova naloga pa prizadejanje rušilnih udarov na nasprotnikovo površinsko ladjevje. V mirnodobnem času so ladje razreda »orlan« patruljirale in spremljale  ladje morebitnih nasprotnic.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos


* ruska-krizarka-admiral-nakhimov-razreda-kirov-642x336.jpg (60.84 KB, 642x336 - viewed 62 times.)

* ruska-krizarka-Peter-Veliki-razreda-kirov.jpg (380.21 KB, 900x608 - viewed 62 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #584 on: November 19, 2015, 11:58:51 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Ruska profesionalna brigada za mirovne operacije opremljena sustavom Ratnik

Datum objave:
19.11.2015

MOSKVA. 19. studenog (Interfax-AVN) - Postrojba za mirovne operacije Ruskih OS u regiji Samara, dobila je više od 1.500 komada novog naoružanja i vojnog hardvera od početka 2015. godine, priopćila je Središnja vojna oblast Ruskih OS. "Mirovnjaci su opremljeni sa R-187P1 'Azart' šestom generacijom radio uređaja koji osiguravaju zaštićenu komunikaciju taktičkih zapovjedništava. Oni su također preuzeli P-240I-4 'Pereselenets' digitalne komunikacijske sustave dizajnirane da organiziraju sustav komunikacije između kontrolnih postaje u terenskim uvjetima ", priopćeno je iz Središnje vojne oblasti, prenosi Interfax-AVN.

Osim toga, na temelju ugovora, vojnici su dobili 6B15 "Cowboy" odijela za osobnu zaštitu i opremu iz programa "Ratnik". Dio brigade je dobio na korištenje bespilotne letjelice Orlan-10. "U prvom kvartalu ove godine, mirovne snage su u potpunosti ponovo naoružane sa nadograđenim BTR-82AM oklopnim vozilima", kaže se u priopćenju. Motorizirana pješačka brigada Središnje vojne oblasti je jedina takva formacija unutar Kopnene vojske te je čine isključivo profesionalni vojnici.


* article-gallery-big-1447920843_739.jpg (68.98 KB, 800x530 - viewed 65 times.)
Logged
Pages:  1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 109   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 25 queries.