PALUBA
November 30, 2020, 12:18:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija o modernizaciji vojske  (Read 279606 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #1920 on: October 10, 2020, 02:03:07 pm »Udarna kombinacija: S-400 i S-300 postaju još moćnijiRuske Vazdušno-kosmičke snage zaštitiće gradove i važne objekte „protivvazdušnim transformersima“. Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da modifikuje sisteme protivvazdušne odbrane S-400 „Trijumf“ i S-300 „Favorit“, pišu „Izvestija“, pozivajući se na rusko Ministarstvo.

Prema pisanju lista, nakon modifikacije S-400 i S-300, lansirni sistemi će imati mogućnost da istovremeno pogađaju ciljeve, kako raketama izuzetno velikog dometa, tako i raketama kratkog dometa sa velikim manevarskim sposobnostima. Navodi se da će se rakete birati u skladu sa taktičkom situacijom.

„Takav sistem je neophodan da se ne bi trošila skupa municija na manje važne mete“, rekao je bivši zamenik glavnog komandanta Ratnog vazduhoplovstva zadužen za pitanja Ujedinjenih sistema PVO Zajednice nezavisnih država Ajteč Bižev.

Trenutno su sistemi S-400 i S-300 opremljeni samo jednim unapred odabranim tipom raketa. Kako bi se zamenile, borbeno vozilo treba povući sa položaja i dopuniti rakete. Modifikovani sistemi će radikalno povećati sposobnosti ruske protivvazdušne odbrane i omogućiće da se formira ešalonirana odbrana za uništavanje svih vrsta meta, smatraju ruski eksperti, prenose „Izvestija“.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1921 on: October 10, 2020, 03:41:36 pm »

Zapad u raketama Su-57 vidi ozbiljnu pretnju

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1922 on: October 11, 2020, 07:46:02 pm »

Voda, niske temperature i prašina mu ne mogu ništa
Novosti online 11. 10. 2020.

AUTOMATSKA puška „Kalašnjikov“ je testirana u ekstremnim vremenskim uslovima, pokazuje snimak koji je objavljen na jutjubu.Autor bloga o oružju uspeo je da puca iz AK-74M u teškim klimatskim uslovima. Tropska kiša, jak mraz i velika prašina simulirani su pomoću posebne opreme kompanije „CNIItočmaš“, koja je deo državne korporacije „Rosteh“. Stručnjaci instituta na ovaj način proveravaju kvalitet oružja. Automatska puška je smeštena u posebnu prostoriju u kojoj se simuliraju uslovi tropske kišne oluje. Zatim se u uslovima povećane vlažnosti nekoliko puta puca iz oružja. Nakon ispitivanja u vodi, oružje je stavljeno u hladnu komoru, u kojoj je temperatura pala na minus 50 stepeni Celzijusa, a onda je iz oružja ispaljeno nekoliko hitaca.

U završnom delu testa, uz pomoć posebne opreme, AK-74M je okružena prašinom i stavljena u vlažnu sredinu i prašinu. Zatim je ispaljeno niz pojedinačnih i rafalnih hitaca, potvrđujući time operativnost puške „Kalašnjikov“. Automat AK-74M je težak 3,63 kilograma bez patrona, domet ciljanja je 1.000 metara, početna brzina metka 900 metara u sekundi, a kapacitet šaržera je 30 metaka.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1923 on: October 13, 2020, 08:01:43 am »

Sergej Šojgu otkrio detalje o novom bacaču raketa i najvećim vojnim vežbama
Novosti online 12. 10. 2020.

RUSKA vojska je na strateškim komandno-štabnim vojnim vežbama „Kavkaz 2020“ uspešno sprovela eksperiment o borbenoj upotrebi formacija novog tipa, a takođe je prvi put koristila teški višecevni raketnisistem, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.- Zajedničke akcije posebne desantno-jurišne brigade i avijacije znatno su povećale dinamiku i pritisak za uništavanje neprijatelja - rekao je on. Prema rečima ministra, prvi put je tokom borbenih dejstava vazdušno-desantnih snaga padobranom spušteno deset borbenih vozila iz vojno-transportnih letelica.

- Kao deo glavne faze vežbe, ruski vojnici su prvi put koristili najnoviji sistem teškog višecevnog raketnog sistema TOS-2 - dodao je Šojgu. Učesnici vežbi su razradili najefikasnije metode uništavanja „džihad-mobila“, poučeni iskustvom iz Sirije.

Ukupno je na vežbama „Kavkaz-2020“ učestvovalo skoro 79,5 hiljada vojnika, oko 250 tenkova, 450 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, 200 artiljerijskih i višecevnih raketnih sistema. Sergej Šojgu je naglasio da su ispoštovani svi zahtevi Bečkog dokumenta iz 2011. godine o broju vojnika i vojne opreme u vežbama. Prema njegovim rečima, to su potvrdili inspektori iz Nemačke i Danske, kao i zajedničke misije Nemačke, Rumunije i Francuske, koje su radile prema Ugovoru o otvorenom nebu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1924 on: October 13, 2020, 08:16:39 am »

Kako zaštiti T-90M i T-14 “armatu”
Novosti online 12. 10. 2020.

UPRKOS svoj svojoj snazi, tenkovi u savremenom svetu su prilično delikatna tehnika.

Potrebno je unapred se pobrinuti za njihovu bezbednost. Rusija ima takve mogućnosti, a nekada je Sovjetski Savez razvijao izuzetno originalne mehanizme za zaštitu svog nuklearnog arsenala...

U toku dalje modernizacije planirano je da ruski tenkovi T-90M „Proriv“ budu naoružani poboljšanim sistemom aktivne zaštite „Arena-M“. Ovo se navodi u materijalima 38. Instituta za istraživanje i ispitivanje oklopnog oružja i tehnike ruskog Ministarstva odbrane. Pored toga, specijalisti će poboljšati dinamičku zaštitu, to jest, T-90M će dobiti isti sistem koji je postavljen na T-14 „Armata“. Generalno, sve se radi kako bi se povećala otpornost tenka, i naravno sposobnost preživljavanja posade.

KAKO ZAŠTITITI TENKOVE?

Opšte je poznato da je tenk jedan od najzaštićenijih tipova opreme. Od pojave tenkova, zemlje proizvođači se neprestano nadmeću ko će napraviti deblji oklop i moćniji top, ali ipak su tenkovi u borbi sa sličnom tehnikom imali dobre šanse za opstanak. Međutim, sve se promenilo nakon pojave protivtenkovskih raketa — udar na tenk je mogao neočekivano biti izveden iz malog džipa ili čak iz malog lansera koji su nosili ljudi. I sve tone oklopa i čelika postajale su nemoćne. Tada se pojavila ideja da se organizuje tenkovska „protivraketna odbrana“.

Gotovo svi tenkovi na svetu su sada opremljeni dinamičkim oklopom (ili zaštitom). Obično se pravi u obliku ravnih kontejnera ili panela koji sadrže, između ostalog, eksploziv. Kada projektil ili raketa pogodi oklop, dolazi do ciljane eksplozije dinamičke zaštite, koja raketu uništi ili menja putanju projektila. Ovo smanjuje destruktivni efekat na tenk.

Za razliku od dinamičke odbrane, aktivna zaštita je odbrambeni sistem koji uništava raketu i granatu koja leti prema tenku ili projektil koji se približava. Takav kompleks ima radar, kontrolni sistem i skup elemenata za destrukciju koji se ispaljuju na putu napadačkog projektila. Stvaranje sistema aktivne zaštite je bio jedan od prioriteta SSSR, kao i Rusije.

PROTIVRAKETNA „KUPOLA“ I ZAŠTITNI OKLOPI


Radovi na stvaranju prvih sistema aktivne zaštite tenkova započeti su u SSSR još ’60-ih godina. Konstruktori su morali da rešavaju probleme koji su u to vreme bili prilično teški. Bilo je potrebno otkriti i pratiti objekat koji se velikom brzinom kretao prema tenku, i u pravom trenutku poslati udarni elemenat u susret tom objektu. Takav sistem je morao raditi potpuno automatski, da bude kompaktan i lak za rukovanje. Na kraju, kompleks je stvoren tek 1983. godine, kada je u službu ušao „Drozd“ (1030M-01).

„Drozd“ je postavljen na tenkove T-55AD i postao je prvi u svetu serijski proizveden i usvojen kompleks aktivne zaštite. „Drozd“ je mogao da obori rakete ili granate koje su napadale tenk „u čelo“.

Krajem ’80-ih započeti su radovi na poboljšanju sistema aktivne zaštite, trebalo je da postanu precizniji, svestrani. Pored toga, bilo je potrebno smanjiti zonu uništavanja budućih sistema, kako bi se smanjila „kolateralna šteta“ za sopstvenu pešadiju.

Tako su započeti radovi na kompleksima „Barijera“ i „Arena“. Najsavršeniji je bio poslednji: njegova upotreba je trebalo da smanji verovatnoću pogađanja svoje pešadije ostacima uništene rakete ili udarnim elementima samog kompleksa. Korišćenjem kompleksa „Arena“ razvijen je čak i specijalni „Komplet za gradsku borbu“ koji se mogao postaviti na najpopularniji sovjetski tenk T-72. U kompletu su bili dodatni oklopi koji su postavljeni na bokovima tenka i koji su trebali da aktiviraju kumulativne bojeve glave bacača granate i protivtenkovskih raketa na određenoj udaljenosti od pravog oklopa tenka. To je omogućilo da se zaštiti oklop od efekta zapaljivog mlaza takvih punjenja, on je uspevao da izgubi svoju snagu i temperaturu. „Arena-M“, kojom će opremiti tenkove T90-M, poboljšana je verzija „Arene“.

„SVEVIDEĆA“ KUPOLA TENKA SA UDARNIM JEZGROM

Najnapredniji od sistema s početka druge decenije 21. veka je sistem aktivne zaštite „Afganit“ koji je postavljen na tenku T-14 „Armata“. Sistem je opremljen sopstvenim radarom i blokom upravljanja velike brzine, koji radi zajedno sa odbrambenim kompleksom tenka. Ako odbrambeni sistem tenka detektuje lasersko zračenje (što znači moguće navođenje protivtenkovske rakete na tenk), na udaljenosti od oko 200 metara od tenka postavlja se pokrivna zavesa pomoću termodimnih granata. Ako se raketa ipak približi tenku, tada se aktivira sistem aktivne zaštite: kupola tenka sa lanserima sistema se okreće na neophodnu stranu i dolazi do lansiranja borbenog elementa koji razara raketu na udaljenosti od 3 do 5 metara svojim udarnim jezgrom. Veruje se da „Afganit“ može da uništi ciljeve koji lete prema tenku brzinom do 1700 m/s.

STOTINE CEVI ZA ZAŠTITU RAKETNIH SISTEMA

Ali to nije sve! Tokom radova sovjetskih konstruktora na sistemima aktivne zaštite za odbranu oklopne tehnike, javila se ideja da se takva rešenja koriste za zaštitu stacionarnih silosa strateških raketnih sistema. Sredinom sedamdesetih u SSSR je započet rad na stvaranju „proizvoda 171“, poznatog i kao „Mozir“. Radovi na takvom sistemu su odmah dobili visoki prioritet, a pratio ih je lično ministar odbrane SSSR Dmitrij Ustinov. Novi odbrambeni kompleks je trebalo da brani buduće silose raketama RS-36M „Vojvoda“, čije je stvaranje tada tek počinjalo.

Kako je to funkcionisalo? Veliki radar, koji je bio odgovoran za odbranu položaja strateških nuklearnih raketa, otkrivao je bojevu glava koja napada sovjetske položaje. Kada je postajalo jasno na koji silos je usmerena ova bojeva glava, upravljanje je prebačeno direktno na sistem aktivne zaštite, koji je od nekoliko stotina cevi sa pogonskim punjenjem od veoma čvrstih legura trebalo da stvori nepremostivu prepreku na putu bojeve glave koja je padala. Brzina susreta bojeve glave sa projektilima trebalo je da bude oko 6 k/s. Takav sudar neizbežno bi doveo do uništenja bojeve glave pre nego što ona padne na zemlju i eksplodira. Naravno, takav sistem je morao da radi u potpuno automatskom režimu.

RASPAO SE SSSR I PROJEKAT JE ZATVOREN

Radovi na ovom sistemu nisu ostali samo na papiru. Napravljen je eksperimentalni prototip koji je prošao prava borbena ispitivanja na poligonu Kura na Kamčatki. Za ispitivanje u periodu od 1985. do 1988. godine bila je izgrađena imitacija silosa strateške rakete, oko koje je postavljen sistem aktivne zaštite. Rezultati ispitivanja ovog sistema još uvek nisu deklasifikovani, ali je poznato da je krajem ’80-ih prvi put u svetu izvedeno presretanje simulatora bojeve glave IBR, koja je lansirana sa poligona Pleseck. Vrlo je verovatno da je takvih presretanja bilo nekoliko. U avgustu 1991. godine finansiranje projekta je smanjeno i završena su državna ispitivanja eksperimentalnog aparata „proizvod 171“. Kasniji raspad SSSR stavio je tačku na dalji razvoj jedinstvenog sistema. Zanimljivo je da ovaj razvoj nije u suprotnosti sa Sporazumom o ograničenju protivbalističkih raketnih sistema iz 1972. godine.

Ovakav interesantan put su prošli sistemi aktivne zaštite. A ako je njihova upotreba za zaštitu tenkova već uobičajena, onda upotreba na polju strateških nuklearnih snaga ostaje samo projekat za budućnost. Početkom 2010. godine u mnogim masovnim medijima pojavile su se informacije o mogućem nastavku rada u ovoj oblasti, ali ova saopštenja su nepotvrđena isto onoliko koliko i sve što znamo o kompleksu „Mozir“.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1925 on: October 15, 2020, 08:56:43 pm »

Napredna modernizacija tenkova T-72B3M i T-80BVM
Novosti online 15. 10. 2020.

RUSKI tenkovi T-72B3M i T-80BVM će tokom dalje modernizacije biti opremljeni kompleksom za radioelektronsku borbu „Lesoček“.

Kompleks potiskuje radio kanale za kontrolu mina i improvizovanih eksplozivnih naprava, kako se navodi u materijalu 38. Instituta za ispitivanje oklopnog oružja i opreme Ruskog ministarstva odbrane. Specijalisti instituta predlažu ugradnju sistema aktivne zaštite „Arena-M“ na tenkove T-72B3M i T-80BVM, kao i poboljšanje dinamičke zaštite i zamenu „Kontakt-5“ na „Relikt“ koji se već nalazi na tenkovima T- 90M. Povećanje otpornosti tenka će se postići ugradnjom sistema elektromagnetne zaštite i autonomnog automatskog sistema zaštite od požara sa višestrukim dejstvom. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio, da će svi tenkovi T-72 biti modernizovani do nivoa tenka T-72B3M.

KOMPLEKS „LESOČEK"

Kompleks „Lesoček“ dizajniran je da zaštiti oklopna vozila i osoblje uz korišćenje radio-kanala za kontrolu minskih eksplozivnih naprava. Kompleks se može koristiti na mestima stalno raspoređenih vojnih jedinica i prilikom izvođenja terenskih misija, može da bude mobilan i stacionaran. „Lesoček“ je visoko otporan u uslovima kada neprijatelj upotrebljava radio-elektronska sredstva i oružje sa samonavođenjem, što značajno povećava njegovu borbenu stabilnost.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1926 on: October 15, 2020, 09:04:48 pm »

Ruskim raketnim snagama „Listva“ i „Tajfun M“ ništa ne može da stane na put
Novosti online 15. 10. 2020.

RUSKE Raketne strateške snage su tokom vojnih vežbi u Sverdlovskoj oblasti realizovali niz zadataka, među kojima je i izvođenje intenzivnih manevara na patrolnim rutama, prenosi televizija „Zvezda“.

Prema planu, diverzantske grupe su minirale maršrute kojima se kretala vojna i specijalna tehnika Raketnih strateških snaga. U vežbe su bile uključene i jedinice za borbu protiv diverzanata. Za izviđanje maršrute patroliranja i otkrivanje diverzantskih grupa, inženjersko i hemijsko izviđanje, korišćene su bespilotne letelice. Diverzanti, koji su po brojnosti nadmašivali jedinica zaštite i odbrane, nisu uspeli da osujete pripremu jedinica za izvršavanje borbenog zadatka.

U vojnim vežbama je učestvovalo više od 3.000 vojnika Raketnih strateških snaga i oko 300 jedinica vojne tehnike. U vežbe je bilo uključeno i oko desetak jedinica perspektivne specijalne tehnike, među kojima je vozilo za daljinsko uklanjanje mina „Listva“ i borbeno protivdiverzantsko vozilo „Tajfun M“.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1927 on: October 20, 2020, 06:18:35 am »

Razarač Maršal Šapošnjikov krenuo na drugu etapu ispitivanja u Japanskom moru, po završenom remontu:

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #1928 on: October 20, 2020, 07:37:35 am »Ruski nanodronovi pomažu „vojnicima budućnosti“


Ruska kompanija „Kronštat“ iz Sankt Peterburga razvila je nanodronove, novu opremu za „vojnike budućnosti“, saopštila je pres služba kompanije.

Proizvodnja malih dronova jedan je od glavnih trendova poslednjih godina. Pretpostavlja se da će u budućnosti takvi uređaji moći da se koriste pojedinačno i u rojevima, u kojima će biti na desetine i stotine dronova.

„Dizajnirali smo i napravili nanodron težine 180 grama. On je neophodan za rešavanje niza specijalnih vojnih zadataka i kao deo opreme ‘vojnika budućnosti’“, rekli su zvaničnici „Kronštata“.

Novi dronovi su tokom testiranja mogli lako da prođu kroz ruševine, prozore i vrata zgrada. Kako tvrde programeri, pored vojne primene, „nanodronovi“ mogli bi se koristiti u zaštiti vazdušnog prostora nad strateškim i civilnim objektima.

Prema planovima Ministarstva odbrane, robotski sistemi i dronovi biće integrisani u narednu, treću generaciju borbene opreme „Ratnik“, čiji je istraživački rad završen 2017. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #1929 on: October 21, 2020, 10:56:06 am »Ruski helikopter budućnosti ...


Quote
Russian Future Helicopter! Will Russia get the Fastest Attack Helicopter in the world?

TsAGI and Mil OKB had created a number of technologies that would make it possible to increase the speed of Russian combat helicopters to 400 kilometers per hour.

This is not the first attempt to modernize the Mi-28N, which in turn is a deeply modernized version of the Mi-28A. Earlier, Russia has already adopted the Mi-28UB helicopter, the main difference of which is a double control complex and improved safety indicators. The newest and most advanced version of the Mi-28 today is the Mi-28NM.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1930 on: October 21, 2020, 02:16:46 pm »

Rusi predstavili novi dron za uklanjanje mina
IZVOR: TANJUG SREDA, 21.10.2020.

Moskva -- Rusija je razvila detektor improvizovanih eksplozivnih naprava strekoza (vilin konjic).

Izgleda kao helikopter sa lokatorom sposobnim da sam detonira otkrivene predmete. Sistem je zasnovan na dronu koji detektuje improvizovane eksplozivne naprave.

"Imamo običan helikopter i na njega montiramo nelinearni lokator, a tu je i kontrolna tačka sa operatorom", rekao je viši stručnjak ruske državne kompanije za prodaju oružja Rosoboronekport Aleksandar Slobodijanjuk. Slobodijanjuk je u video-prezentaciji kompanije na kanalu na Jutjubu u okviru međunarodne izložbe o bezbednosti Intrepolitek 2020, kako prenosi TAS, rekao da dron strekoza deluje na nadmorskoj visini do 30 metara. Lokator omogućava helikopteru da uoči sumnjive predmete tokom leta. Dron, takođe, ima uređaj za pričvršćivanje TNT bloka, a nakon otkrivanja improvizovanog eksplozivnog uređaja, operater ga može postaviti na predmet i daljinski aktivirati.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #1931 on: October 23, 2020, 08:03:06 am »Ruski PVO sistemi „naučili“ da obaraju hiperzvučne rakete


Ruske snage protivvazduhoplovne odbrane (PVO) u stanju su ne samo da obaraju konvencionalne rakete, veći hiperzvučne, prenose ruski mediji pozivajući se na izvore iz ruske vojske.

Ispitivanja ruskog protivraketnog sistema S-300V4, izvedena u nekoliko faza, potvrdila su da je sposoban da obara hiperzvučne rakete o kojima je nedavno govorio predsednik SAD Donald Tramp.

Ruski protivraketni sistem u stanju je da obara hiperzvučne rakete zahvaljujući novoj i posebno dizajniranoj municiji dometa do 400 kilometara.

Sa druge strane, general-potpukovnik ruske vojske Ajteč Bižev izjavio je da će raketa nove generacije moći još dugo da pruža pouzdanu zaštitu od modernih i perspektivnih vrsta oružja.

Dodao je i da pored takvih PVO sistema „potencijalni neprijatelj nema nikakve šanse“.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 399« Reply #1932 on: October 27, 2020, 07:40:59 am »Mikrodronovi: Novo rusko superoružje?


U Rusiji će se uskoro pojaviti novo oružje koje će značajno ojačati njen vojni potencijal, piše američki časopis „Nešenal interest“.

Prema pisanju lista, ruska vojska stvara tehnologije koje će povećati svest vojnika o borbenoj situaciji, svešće na mininum njihove fizičke napore i smanjiće rizik po život.

Reč je o borbenoj opremi nove generacije „Sotnik“, koju je proizveo „Rosteh“, a koja će zameniti sadašnju uniformu vojnika - „Ratnik“. Perspektivni egzoskelet biće opremljen velikim brojem visokotehnoloških komponenata, od kojih su neke već napravljene. Radi se o posebnoj protivminskoj obući, protivradiolokacijskoj uniformi i specijalnoj tkanini koja štiti vojnika od otkrivanja u infracrvenoj svetlosti.

Takva oprema može da bude integrisana sa mikrodronovima, koji će, kako je navedeno, obezbediti predaju informacija o bojnom polju.

„Trenutno se formira izgled perspektivne borbene opreme za vojnike, za koju je predviđeno uvođenje elemenata koji poboljšavaju fizičke sposobnosti vojnika“, izjavio je glavni komandant Kopnenih snaga Rusije general Oleg Saljukov, a preneo časopis.

Pravljenje opreme za egzoskelet nove generacije trajaće od 2020. do 2023. godine. Takođe se očekuje da će „Sotnik“ dobiti novo streljačko oružje. Planirano je da jedinice ruskih specijalnih snaga budu opremljene ultramodernom opremom već do 2025. godine, a do 2030. godine - celokupna ruska vojska.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 821« Reply #1933 on: October 28, 2020, 11:39:36 am »

Quote

Испытание «Вихрем»: летчики ударных вертолетов Ка-52 Южного военного округа выполнили первые пуски модернизированных противотанковых управляемых ракет «Вихрь-1» во время плановых учебных полетов.

Впервые представленная на форуме «Армия-2020», ракета «Вихрь-1» способна поражать наземные, водные и воздушные цели, защищенные активной броней. При попадании объекта в зону сканирования цель автоматический берется на сопровождение, и летчику нужно лишь нажать на кнопку пуска.

Всего в ходе занятий по бронированным и другим целям было пущено свыше 30 ракет.


Quote

Летчики армейской авиации Южного военного округа впервые провели пуски модернизированных противотанковых ракет «Вихрь-1». Тестовые пуски прошли в Краснодарском крае. Пуск новых ракет был осуществлен с ударного вертолета Ка-52 «Аллигатор» с высоты около 300 метров. Расстояние до цели составляло около восьми километров.


Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 468


« Reply #1934 on: October 28, 2020, 12:07:55 pm »Ракета Вихор је надзвучна, са ласерским навођењем. Има велики домет, али калибар 130мм не омогућава неко суштинско повећање пробојности, сем ако се уведе могућност удара одгоре.
Logged
Pages:  1 ... 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.