PALUBA
December 05, 2020, 01:24:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 126 127 128 129 130 [131] 132   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija o modernizaciji vojske  (Read 280434 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1950 on: November 15, 2020, 12:48:38 pm »

Quote

A-222E Bereg-E 130mm coastal mobile artillery system :

The A-222 Bereg (Russian: Берег; "Coast") is a Russian 130 mm self-propelled coastal artillery gun, which was developed in the 1980s and first shown to the public in 1993 at an arms fair in Abu Dhabi.

The Bereg artillery system consists of one command and control vehicle (CPU), a combat support vehicle (MOBD) and up to six weapon systems (SAU). All of them are mounted on 8×8 wheeled all-terrain vehicles providing excellent mobility. The AK-130 gun is mounted on a wheeled MAZ-543 8×8 vehicle and was designed to engage surface ships and fast attack boats as well as ground targets. It is capable of engaging targets within 1–2 minutes and can fire up to 12 shots per minute.

As of 2003, the only operator of the system was the 40th BRAP at the Russian Navy base in Novorossiysk, part of the Black Sea Fleet.


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1951 on: November 15, 2020, 01:30:45 pm »

Quote

Russia's Battlecruisers Admiral Lazarev and Nakhimov Are Making a Comeback

Project 1144 Orlan (Sea Eagle) class cruisers, being the largest surface battleships today, are more widely known as the Kirov class. Those familiar with or enthusiasts of naval systems can find it odd that we are using the plural form. Indeed, it is only the RFNS Petr Velikiy that is currently operational. However, Russia is planning that RFNS Admiral Lazarev and RFNS Nakhimov resume service in 2020. It is further the case that the first of this class, Kirov, is expected to rise out of its ashes like the Phoenix. It thus seems that the legend of this mightiest surface battleship will survive for many years to come.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1952 on: November 15, 2020, 04:25:50 pm »Britanski ugao: Nijedna zemlja ne može tako brzo da modernizuje vojsku kao RusijaNijedna zemlja na svetu nije u stanju da obnovi svoj vojni potencijal tako brzo kao Rusija, piše britanski list „Ekonomist“.

Posle raspada SSSR-a, ruska vojska je bila u „žalosnom stanju“, ali zahvaljujući značajnom povećanju vojnog budžeta modernizovala je naoružanje, navodi se u publikaciji.

List piše, pozivajući se na Londonski međunarodni institut za strateške studije, da je još 2007. godine 97 procenata opreme ruskog vazduhoplovstva bilo zastarelo „nasleđe“ SSSR-a, čija je eksploatacija započeta pre više od 30 godina. Sada je 71 procenat aviona modernizovan.

Autor članka je takođe skrenuo pažnju na resurse usmerene na modernizaciju visoko preciznog oružja: komplekse „Iskander“, rakete „Kalibr“ i „H-101“. Novinar navodi i primer napada sa brodova u Kaspijskom moru na ciljeve u Siriji, što je nekada bilo u domenu naučne fantastike, a sada je postalo stvarnost.

Autori smatraju da je ruska vojska postala mobilnija. Prema njihovim procenama, Rusija za dva sata može da pripremi pet hiljada padobranaca za punu borbenu gotovost. Pored toga, velike vojne vežbe kao što je „Kavkaz 2020“ održavaju vojnike u dobroj formi.

„Rusija je zamenila masovnost za brzinu“, rekao je šef britanske obaveštajne službe Džim Hokenhal.

List je dodatnom prednošću nazvao i akcije koje je ruska vojska imala u Siriji.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1953 on: November 16, 2020, 09:01:21 pm »

Svevideće oko primećeno na Kavkazu, budućnost ratovanja je stigla
Novosti online 16. 11. 2020.

RUSKA vojska je u sklopu svojih mirotvoračkih jedinica rasporedila napredni sistem za elektronsko ratovanje RB-341V „Leer-3“ u Nagorno-Karabahu.Sistem je zasnovan na kamionima KamAZ-5350 6×6, a razvio ga je specijalni tehnološki centar "LLC" sa sedištem u Sankt Peterburgu. Leer-3 je prvi put predstavljen javnosti 2015. godine, i dizajniran je za nadgledanje i napad na GSM komunikacije. Svaki Leer-3 sistem se oslanja na jedan ili dva drona Orlan-10, koji nose opremu za elektronsko ratovanje. Dron može da ostane u vazduhu 16 sati i ima domet od 140 km.

Sistem Leer-3 služi za:

 - Suzbijanje mobilne komunikacije;
 - Simulira rad bazne stanice u opsezima GSM 900 i GSM 1800 i šalje lažne signale;
 - Izviđa i otkriva GSM mreže otkrivanjem izvora zračenja;
 - Detektuje upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih komunikacionih sistema;
 - Locira korisnike istih uređaja na digitalnoj mapi;
 - Prenosi koordinate artiljerijskim posadama;
 - Koristi za osmatranje situacije na bojnom polju i kretanje trupa iz vazduha;
 - Procenjuje stanje kopnenih i pomorskih objekata;
 - Sistem Leer-3 raspoređen je i u Siriji, gde je sirijskim i ruskim snagama koje se bore protiv terorista pružio mogućnost za elektronsko ratovanje.

Ruski mirovnjaci u Nagorno-Karabahu će koristiti Leer-3 da nadgledaju sprovođenje mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1954 on: November 18, 2020, 05:31:02 pm »

Nove jedinice za Rusku RM:

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1955 on: November 19, 2020, 11:17:35 am »Quote
80 Russia's Buk-M3 Air Defense Missile Systems Delivered to the Russian Troops

80 units of the Buk-M3 air defense missile system were delivered to the anti-aircraft missile brigade of the Central Military District, Buk-M3 is an updated version of the old Russian air defense missile system Buk-M2. Buk-M3 has a fairly large range of damage – from 2.5 km. up to 70 km., and manages to hit targets moving at about 3 km./sec.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1956 on: November 20, 2020, 08:00:14 am »Rusiji isporučeni svi „Aligatori“ Ka-52 za ovu godinu


Holding „Helikopteri Rusije“ (deo „Rosteha“) završio je predaju helikoptera Ka-52 ruskom Ministarstvu odbrane u okviru državne odbrambene porudžbine za 2020. godinu, saopštila je pres-služba holdinga.

„Arsenjevska avijaciona kompanija (AAK) 'Progres' Sazikina iz holdinga 'Helikopteri Rusije' predala je Ministarstvu odbrane Ruske Federacije sve borbene izviđačko-udarne helikoptere Ka-52 'Aligator' čija je isporuka planirana u 2020. godini. To je učinjeno u skladu sa rokovima i uslovima državnog ugovora“, saopštio je holding.

Helikopteri su u roku utvrđenom ugovorom prošli sva neophodna kopnena i letačka testiranja, kao i proceduru izdavanja dokumenata o primopredaji tehnike, nakon čega su letelice primili predstavnici Ministarstva odbrane.

Holding je precizirao da se „trenutno sve borbene letelice pripremaju da slanje u mesta stalnog raspoređivanja“.

„Ova godina za nas nije bila laka sa stanovišta epidemiološke situacije. Uprkos svim poteškoćama u uslovima pandemije, uspeli smo ne samo da na vreme ispunimo obaveze u vezi sa državnim ugovorom, nego i da podignemo u nebo naš prvi modernizovani 'Aligator' Ka-52M“, izjavio je izvršni direktor AAK „Progres“ Jurij Denisenko, a preneo holding.

Holding je naveo da novi helikopter Ka-52M ima modernizovani sistem sa povećanim dometom za otkrivanje i prepoznavanje ciljeva. Modernizovani Ka-52 dobio je navođenu raketu povećanog dometa.

Kako je ranije saopštio generalni direktor „Helikoptera Rusije“ Andrej Boginski, kompanija je po nalogu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua prošle godine započela konstruktorske radove na modernizaciji Ka-52, uzimajući u obzir iskustvo njegove borbene upotrebe. Prema njegovim rečima, raketno naoružanje Ka-52M usklađeno je sa naoružanjem drugog najnovijeg helikoptera Mi-28NM, što je značajno povećalo domet uništavanja ciljeva.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1957 on: November 21, 2020, 04:45:26 pm »

Ruska avijacija dobija novu zaštitu
Novosti online 21. 11. 2020.

RUSKE avione i helikoptere sada će štititi dronovi sa veštačkom inteligencijom – kopnena vojska testirala je bespilotni izviđački sistem.

Novi dronovi-tragači predviđeni su za otkrivanje radara PVO i protivavionskih raketnih sistema, piše portal „Izvestija“, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije. Kako se navodi, bespilotni izviđački sistem, koji je testiran u Južnom vojnom okrugu, otkriva zračenje radara, položaj i taktičko-tehničke karakteristike mete. Informacije može slati ne samo komandi, nego i direktno helikopteru ili avionu, upozoravajući na opasnost. Portal navodi da takva bespilotna letelica „treba da poštedi rusku vojnu avijaciju ozbiljnih gubitaka“. Dron je malih razmera i skoro je neprimetan za protivničke radare.

Prema rečima bivšeg komandanta četvrte armije Vojno-vazdušnih snaga i PVO general-pukovnika Valerija Gorbenka, nove bespilotne letelice su ozbiljan izum, i ako opravdaju svoje karakteristike, mnogo toga će promeniti. On je dodao da je korišćenje bespilotne avijacije je bilo jedan od najvažnijih faktora tokom nedavnih borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

- Tamo su veoma efikasno delovale turske bespilotne letelice, dok se sistem PVO jermenske strane pokazao slab - rekao je stručnjak.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1958 on: November 24, 2020, 07:15:07 am »Rusija pravi višekratnu krstareću raketu „Krilo-SV“


Probno lansiranje modela krstareće rakete za višekratnu upotrebu „Krilo-SV“ na kojoj se radi u Rusiji planirano je za početak 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo za investicije, industriju i nauku Moskovske oblasti.

„Rad na projektu rakete 'Krilo-SV' počeo je pre nekoliko godina, a u februaru ove godine započeo je razvoj demonstratora leta. Ispitivanja demonstratora, odnosno njegovo prvo lansiranje, zakazano je za početak 2023. godine", navodi se u saopštenju ministarstva.

Nakon ispitivanja doneće se odluka da li će se praviti prava raketa.

„Krilo-SV“ je višekratna krstareća raketa lake klase. Raketa će biti dugačka oko šest metara i prečnika 0,8 metara. Demonstrator rakete biće veličine trećine originala. Raketa će leteti brzinom do šest maha. Lansiranja se planiraju na poligonu Kapustin jar u pravcu Kaspijskog mora“, rekli su u ministarstvu.

U Koroljevu u Projektnom birou za hemijsko inženjerstvo A.M. Isaeva (ogranak Državnog istraživačko-proizvodnog svemirskog centra Hruničeva, deo „Roskosmosa“), laboratorija Fondacije za napredna istraživanja započela je rad na razvoju motora sa kriogenim komponentima za eksperimentalni demonstrator višekratne rakete „Krilo-SV“. Raketni motor će najverovatnije dobiti ime „Vihor".

Glavni izvršilac projekta Centralni naučno-istraživački institut za mašinogradnju (CNIImaš) je odgovoran za razvoj rakete u celini.

„Pretpostavlja se da će se nakon odvajanja druge faze, koja će nastaviti let sa satelitom, prva faza za ponovnu upotrebu vratiti na kosmodrom koristeći avionski motor“, saopštilo je ministarstvo.

U oktobru 2019. godine direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin najavio je da Ruska Federacija radi na stvaranju višestrukih stepena rakete, ali da će sve zavisiti od cene.

Prema njegovim rečima, CNIImaš radi na izradi delova koji se vraćaju. Projektni biro „Saljut“ proučava pitanje stvaranja reverzibilnih stepena za rakete „Angara“. Državna korporacija još nije sigurna da će se ove tehnologije koristiti.

„Moramo izračunati koliko će to koštati“, rekao je Rogozin.

Ranije je direktor „Roskosmosa“ saopštio da se za ostvarivanje ekonomske koristi od ponovne upotrebe raketa mora izvršiti pedesetak lansiranja.

Letovi u svemir se sada izvode na letelicama za jednokratnu upotrebu, ali u Sjedinjenim Američkim Državama „Spejs iks“ sprovodi projekat povratne rakete. Vraća se prva faza lansirne rakete „Falkon 9“, s tim što ona sleće vertikalno.

„Falkon 9“ je opremljen „Blokom 5“ koji je dizajniran za upotrebu do deset puta bez popravki. Ilon Mask smatra da u slučaju blagovremenih popravki može da se koristiti i do 100 puta.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1959 on: November 25, 2020, 09:21:21 am »Rusko ratno vazduhoplovstvo dobilo još tri aviona Su-35S


Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je svih 50 lovaca Su-35S prema ugovoru potpisanom 2015. godine.

„Specijalisti 485. vojnog predstavništva Ministarstva odbrane Rusije primili su tri višenamenska lovca Su-35S generacije 4++. Avioni su preraspoređeni iz fabrike u Komsomolsku na Amuru na aerodrome stalnog baziranja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da je „ovom isporukom završen petogodišnji ugovor u okviru kojeg je do kraja 2020. godine na borbeno dežurstvo u pukove ruskih vazduhoplovnih snaga isporučeno 50 aviona Su-35S.

Dva aviona otići će u centar za obuku vazduhoplovnog osoblja i vojna ispitivanja Ministarstva odbrane u Lipecku, a treći Su-35S će ostati u Komsomoljsku na Amuru u 23. Talinskom vazduhoplovnom puku.

Prvi ugovor za isporuku 48 lovaca Su-35 završen je krajem 2015. godine, a istovremeno je potpisan drugi ugovor za još 50 takvih letelica. U maju 2019. zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko rekao je novinarima da će drugi ugovor biti izvršen do kraja 2020. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1960 on: November 26, 2020, 11:21:44 am »Quote
Russia’s Ministry of Defence has successfully tested its latest anti-ballistic missile system, launching it from the leased Sary-Shagan testing range in Kazakhstan. According to the MoD, the missile is designed to protect against both air and space attacks, and is already in service with the Russian Aerospace Forces.Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1961 on: November 26, 2020, 11:41:43 am »


Quote
Russia’s Ministry of Defence has successfully tested its latest anti-ballistic missile system, launching it from the leased Sary-Shagan testing range in Kazakhstan. According to the MoD, the missile is designed to protect against both air and space attacks, and is already in service with the Russian Aerospace Forces.


Cilj pogođen sa zadatom tačnošću
Novosti onlajn 26. 11. 2020.

RUSKA vojska izvela je uspešnu raketnu probu nove protivrakete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ona je lansirana sa poligona Sari-Šagan u Kazahstanu i pogodila je cilj sa zadatom tačnošću. Raketu su lansirali pripadnici protivvazdušne i protivraketne odbrane Vazdušno-kosmičkih snaga. Kako je naglasio komandant Prve armije protivvazdušne i protivraketne odbrane za posebne namene Vazdušno-kosmičkih snaga general-pukovnik Andrej Demin, nova protivraketa je nakon niza testova potvrdila očekivane karakteristike. Poslednji put je Ministarstvo odbrane saopštilo o raketnim probama novog protivraketnog sistema na poligonu Sari-Šagan krajem oktobra. Pre toga, lansiranja su se odvijala u junu i julu 2019. godine, februaru, julu, avgustu i decembru 2018. i novembru 2017. godine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 973« Reply #1962 on: November 26, 2020, 02:15:55 pm »

Raketa pogodila cilj na udaljenosti od 450 kilometara
Novosti onlajn 26. 11. 2020.

U BELOM moru uspešno je izvedeno probno lansiranje hipersonične rakete „Cirkon“ koja je, preletevši 450 kilometara, pogodila cilj u Barencovom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Fregata ‘Admiral Gorškov’ lansirala je hipersoničnu krstareću raketu ‘Cirkon’ iz voda Belog mora na pomorski cilj u Barencovom moru - precizira se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je raketa „Cirkon“ uspešno pogodila pomorski cilj na udaljenosti od 450 kilometara. Brzina rakete bila je veća od 8 maha. Područje raketne probe obezbeđivale su snage Severne flote u Barecovom moru, među kojima su raketna krstarica „Maršal Ustinov“ i fregate „Admiral flote Kasatonov“, dodaje se u saopštenju. Fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ prvi put je ispalila hipersoničnu krstareću raketu „Cirkon“ početkom oktobra ove godine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1963 on: November 27, 2020, 09:16:31 am »Quote
Русија је приказала нову далекометну Стрелу

Министарство одбране Руске Федерације објавило је видео на ком се види како авион Су-35С, током војне вежбе, лансира нову ракету ваздух-ваздух Р-37М. Сматрало се да Русија неће моћи тако брзо да обнови лансирања овог типа ракете пошто је Украјина донедавно производила део електронике. Међутим, Русија је обновила производњу и значајно побољшала карактеристике познате Р-37.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 39 584« Reply #1964 on: November 27, 2020, 10:36:36 am »Quote
Нови Калибар-М мења глобална правила игре

Током маневара «Кавказ 2020» подморница Колпино лансирала је из вода Црног мора нову верзију крстареће ракете 3М14 Калибар-М. Иако је овај догађај протекао готово непримећен, он у стварности озбиљно мења глобални однос снага. На који начин, чућете у наставку.


Logged
Pages:  1 ... 126 127 128 129 130 [131] 132   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.