PALUBA
July 19, 2019, 02:54:41 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 147 148 149 150 151 [152] 153 154 155 156 157   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska Ratna Mornarica - novosti  (Read 583974 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dead1
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 98


« Reply #2265 on: October 07, 2018, 10:55:35 pm »

Dzumba, to je samo normalna drzavna propaganda!  Cheesy

Istina je uvijek nesto ruznija.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2266 on: October 08, 2018, 08:05:23 am »

Sa stajališta HRM i OSRH je sudjelovanje u operaciji "SEA GUARDIAN" značajno jer se radi o prvom sudjelovanju broda HRM u nekoj NATO operaciji. K tome, broda koji nije baš najadekvatniji za navedenu zadaću i duži boravak na otvorenom moru. Iako najmanji u svojoj skupini brodova, "Vukovaru" je dodijeljeno veliko područje odgovornosti te je tijekom operacije prevalio najviše milja, više od zapovjednog broda, talijanske fregate klase "Maestrale" F 576 - ITS Espero i britanskog broda HMS Echo (H87). Zadaće broda tijekom tri tjedna sudjelovanja u operaciji su bile neborbene s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike iz svih raspoloživih izvora u realnom vremenu uz identifikaciju plovila od interesa te uočljivosti NATO snaga na moru s ciljem odvraćanja mogućih ugroza (terorizam, ilegalne aktivnosti na moru, ugrožavanje slobode i sigurnosti plovidbe) i potpore NATO Strateškog komuniciranja. Što je pri tome konkretno napravljeno, nije zasad nigdje javno objavljeno.

Ranije je HRM s brodom sudjelovala u EU operaciji "TRITON", u kojoj je ŠB-72 "Andrija Mohorovičić" tijekom tri mjeseca provedena na Mediteranu sudjelovao u spašavanju 2518 ljudi (imigranata). U isto vrijeme, HRM je s dva desantna broda - minopolagača, DBM-81 "Cetina" i DBM-82 "Krka" izvršio prijevoz BOV "Patria" i ostale tehnike HKoV na NATO međunarodnu vojnu vježbu "Trident Juncture 2015", u Španjolsku.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #2267 on: October 29, 2018, 06:27:50 pm »

Dere ga kvalitetno, zbilja je. Tongue
Nadajmo se da neće biti ozbiljnijih posljedica.
Upozoravali su meterolozi na ovo.

----------------------

 29.10.2018.

Ovakav potez se ne pamti: zbog najavljenog vremena HRM otvara Vojnu luku Lora, pružit će utočište brodovima;
Vrhunac oluje očekuje se večeras


Sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika danas, 29. listopada , Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji.
Naime, uslijed nevremena koje je zahvatilo Jadran, u prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije te je pružena mogućnost privezivanja brodova u luci Lora vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba".
Utočište od nevremena već je u subotu, 27. listopada 2018., zatražio brod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske "Naše more", koji će biti privezan u luci Lora dok se meteo uvjeti ne stabiliziraju.
Kao što smo već pisali, najveće nevrijeme u Dalmaciji se očekuje tek u večernjim satima, kada se, uz orkansko jugo, najavljuje i obilna kiša praćena grmljavinom.

https://www.slobodnadalmacija.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2268 on: November 08, 2018, 11:21:55 am »

4.10.2018.

Najbolji mornari i dočasnici HRM-a za svibanj - kolovoz 2018.


* _MG_6843_resize.jpg (380.24 KB. 1200x665 - viewed 49 times.)

Pripadnike HRM-a koji su proglašeni za najbolje mornare i dočasnike za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz 2018., u srijedu, 3. listopada o.g., primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Čestitavši im na zasluženim priznanjima, kmd Raffanelli između ostalog je rekao: “Posvećenost svom pozivu, ustrajnost u razvoju sposobnosti, kontinuirano usavršavanje i timski duh uvijek će polučiti uspjeh.” te istaknuo kako je svaki osobni uspjeh poticaj kako pojedincu, tako i cijeloj zajednici.

Najboljim mornarima i dočasnicima HRM-a

- za mjesec svibanj proglašeni su sžn Milan Okmažić (SzO HRM) i rz Petar Prnić (Bojna OSMiO),

- u mjesecu lipnju nnr Nikša Sviličić (Flotila HRM) i mor Mate Maslov (Flotila HRM),

- u srpnju ds Hrvoje Petričević (OSt RH) i mor Ivica Mrkonjić (OSt RH), te

- u kolovozu ds Josip Čačija (bOSMiO) i pz Ante Zerdum (PB Split).

Stožerni narednik Milan Okmažić na dužnosti je instruktora za topničko oružje u Središtu za obuku HRM. Sudionik je Domovinskog rata od listopada 1991. g. U svibnju 2018. godine sžn Okmažić je provodio istovremeno obuku za dvije generacije Specijalističke vojne obuke (SVO). Uz navedeno, tijekom vojne vježbe na moru „Barakuda“ provedeno je i gađanje strojnicom TS BROWNING 12,7 mm za pripadnika SVO koje je vodio sžn Okmažić i čijom je zaslugom provedba gađanja postala standard na istoj obuci. Osim gađanja protuzrakoplovnim topom Bofors 40 mm sa OB-01, sudjelovao je u pripremi i provedbi gađanja u sklopu Preduputne obuke 3. AVPD tima za operaciju „EU NAVFOR ATALANTA – Somalija“. Primjer profesionalnosti, sposobnosti, vještina i znanja kakve iskazuje sžn Milan Okmažić, vrijednosti su i vrline poželjne za kolege instruktore kao i za sve pripadnike HRM-a i OS RH.

Razvodnik Petar Prnić pripadnik je Hrvatske vojske od 2011. Na dužnosti je poslužitelja sredstava veze u Satniji KIS-a bOSMiO u Splitu. Pored zadaća koje obavlja u Satniji KIS-a, potrebno za istaknuti je njegov doprinos u radovima tijekom pripreme vojarne u Pločama za smještaj i boravak Mornaričkog desantnog pješaštva (MDP), posebno prilikom strukturnog kabliranja vojarne tijekom mjeseca svibnja. Rz Prnić sudjelovao je i u potpori dviju međunarodnih vojnih aktivnosti: „Basic inteligence Course“ te „Creval“. U osiguranje KIS potpore, za uspješnu provedbu iste, rz Prnić je svojom stručnošću i predanošću omogućio nesmetano funkcioniranje svih potrebnih sustava za provedbu aktivnosti. Rad, zalaganje, znanje i osposobljenost rz Prnića prepoznati su kako od voditelja, tako i od samih sudionika.

Nadnarednik Nikša Sviličić na dužnosti je voditelja odjeljka glavnih pogonskih strojeva na DBM-81 (Flotila HRM). Sudionik je Domovinskog rata, kao ročnik u sastavu 113. br., potom pripadnik 4. gbr. te od 2003. u HRM-u. Nnr Sviličić odabran je za najboljeg dočasnika mjeseca lipnja dok je obnašao dužnost voditelja pogonskog odjeljka na m/j Učka, kada je uspješno proveo obuku i mentoriranje brodskog električara i budućeg voditelja pogonskog odjeljka. U isto vrijeme, uz zadaće VIP prevoženja, obuke novih djelatnika te ispomoći na brodovima tipa DBM provodila se priprema i osposobljavanje novog zapovjednika m/j „Učka“ za samostalno zapovijedanje brodom u čemu je nnr Sviličić dao značajan doprinos. Svojim primjerom nnr Sviličić pokazuje mlađim kolegama kako se uz trud, učenje i nesebičnu službu znanja i sposobnosti mogu značajno podići, što je uvijek poželjno, posebno ako se od mornara žele razviti u dočasnika.

Mornar Mate Maslov na dužnosti je poslužitelja mina i minskih uređaja na DBM-81 (Flotila HRM). Pripadnik je Hrvatske vojske od 2015. Sa relativno kratkim stažem i iskustvom iskazuje visoku razinu znanja iz područja svoje specijalnosti, čime izravno doprinosi provedbi zadaća u svojoj radnoj sredini. Osim u zadaćama pripreme broda za plovidbu i tijekom plovidbe, njegove vještine i znanja posebno dolaze do izražaja u radnjama prilikom provedbe ukrcaja/iskrcaja i polaganja morskih mina. Mor Maslov posjeduje sve osobine zbog kojih je za primjer ostalima.

Desetnik Hrvoje Petričević na dužnosti je palubnog dočasnika na ŠB-72 (OSt RH). U Hrvatskoj vojsci je od 2009. Uz obnašanje svoje dužnosti ds Petričević se u proteklom razdoblju iskazao i u poslovima voditelja brodsko - navigacijskog odjeljka, zatim navigacijskog dočasnika i dočasnika kormilara kolega koji su se nalazili na obuci i školovanju. Kroz navedeno dokazao je da se svojim znanjem i sposobnostima može nositi sa dužnošću znatno više razine. U istom razdoblju ds Petričević određen je za mentora trojici novih mornara te iskazao izuzetno zalaganje u njihovoj pripremi za polaganje ispita za samostalno obnašanje ustrojbene dužnosti.

Mornar Ivica Mrkonjić u Hrvatskoj vojsci je od svibnja 2018. g. Nakon SVO raspoređen je na dužnost strojara na PT-71. Tijekom obuke se pokazao kao izuzetno zainteresiran i motiviran polaznik te se svojim zalaganjem isticao među svojim kolegama. Njegov rad i zalaganje su prepoznati od strane polaznika obuke, instruktora i voditelja skupine zbog čega je izabran za najboljeg polaznika SVO.

Desetnik Josip Čačija na dužnosti motritelja u Bojni OSMiO. Pripadnik Hrvatske vojske je od 2006. Nakon selekcijske obuke raspoređen je na mjesto pomorskog diverzanta u 352. Satniji pomorskih diverzanata, 2007. godine prelazi u Bojnu za specijalna djelovanja, a od 2011. pripadnik je HRM-a. Ds Čačija dao je najveći doprinos u pripremi kandidata HRM-a za natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH „Memorijal bojnik Davor Jović-natjecanje Prvi za Hrvatsku“ na kojem su pripadnici HRM-a ostvarili vrlo dobar plasman. Imenovani je također bio angažiran na zadaći pripreme kandidata HRM-a za Prvenstvo OSRH u streljaštvu. Uz navedeno, član je Viteškog alkarskog društva Sinj, te slavodobitnik ovogodišnje Sinjske Alke. Osim iznimne vještine i sposobnosti koju je pritom iskazao, ds Čačija ovime je dao značajan doprinos promicanju ugleda pripadnika HRM-a i Hrvatske vojske u cijelosti.

Pozornik Ante Zerdum je u Hrvatskoj vojsci od 1997. najprije kao pripadnik 4. gardijske brigade, a od 2008. g. Satniji za osiguranje HRM-a. Kroz mjesec kolovoz iskazao se sudjelujući u posljednjim ispraćajima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kao i ceremonijalno-protokolarnim aktivnostima. Unatoč otegotnim životnim okolnostima, voj Zerdum svojim osobnim primjerom bezbroj puta pokazao je da se na njega može u svakom trenutku računati. Vrlo aktivno sudjeluje u provedbi obučnih aktivnosti stalno radeći na vlastitom stručnom usavršavanju. Uvijek je uzornog vojničkog izgleda i ponašanja, omiljen i cijenjen kako od strane nadređenih tako i od strane ostalih pripadnika postrojbe.

Tekst: B. Škokić, Fotografije: D. Mišić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2269 on: November 08, 2018, 12:16:43 pm »

Listopad, 2018.

04.10.2018 - Priznanja pripadnicima HRM-a u povodu Dana neovisnosti

Prigodna svečanost uručenja ukaza o promaknućima i poticajnim mjerama dodijeljenim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u povodu Dana neovisnosti održana je u četvrtak, 4. listopada 2018., u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Promaknutim i pohvaljenim pripadnicima ukaze je uručio zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli. Povodom Dana neovisnosti promaknuto je sedam časnika i petnaest dočasnika, dok je pohvale potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednika HRM-a dobilo sedam pripadnika Hrvatske ratne mornarice.


* _MG_6841_resize.jpg (239.32 KB. 1200x800 - viewed 41 times.)


05.10.2018 - Zapovjednik HRM-a primio pobjednike prvenstva OSRH u košarci

Na prvenstvu OSRH u košarci (streetball), koje se u rujnu o.g. održavalo u vojarni 3. gardijske brigade ''Kune'' u Đakovu, pobjednički pehar osvojila je košarkaška ekipa Hrvatske ratne mornarice te ujedno obranila prošlogodišnji naslov prvaka. Razlog više za zadovoljstvo HRM-u donijela je i medalja za najboljeg košarkaša. Pripala je pripadniku HRM-a, razvodniku Duji Dajaku. Tim je povodom zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli u petak, 5. listopada 2018., primio pobjedničku košarkašku ekipu.


* LJGV2423.jpg (607.32 KB. 1280x960 - viewed 28 times.)


10.10.2018 - Završna planska konferencija za vježbu traganja i spašavanja „SAREX 18“

Završna planska konferencija za vježbu traganja i spašavanja „SAREX 18“ održana je 10. listopada 2018. godine u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu. Konferenciji je nazočio zamjenik zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske kapetan bojnog broda Joško Šantić te predstavnici sudjelujućih snaga Obalne straže Talijanske Republike, Obalne straže Republike Hrvatske, Eskadrile aviona i Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Vježba će se održati u akvatoriju srednjeg Jadrana 25. listopada 2018.


* _DSC0120.jpg (315.56 KB. 1024x684 - viewed 34 times.)


17.10.2018 - Orkestar HRM-a spektakularnim nastupom otvorio novu koncertnu sezonu

Orkestar Hrvatske ratne mornarice nastupio je u srijedu 17. listopada 2018. godine u Splitu, u Domu Hrvatske vojske „General Ivo Jelić“ u Lori. Uz Orkestar HRM pod dirigentskim vodstvom mo. Tonća Ćićerića te Jazz orkestar OS RH pod vodstvom karizmatičnog dirigenta bojnika Davora Dropuljića, svojim nastupom program su obogatili solisti Ana Jakelić, Saša Jekelić, Adalbert Turner Juci te Klapa „Sveti Juraj“ HRM. Povod koncerta je svečano otvorenje nove koncertne sezone 2018/19. Posjetitelji jučerašnjeg koncerta imali su priliku uživati u zabavnoj i big band glazbi hrvatskih i inozemnih autora te dobiti neku novu nijansu glazbenog sjećanja. Koliko je spektakularan koncert bio govori sama činjenica da je koncertna dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a sami kraj koncerta publika je dočekala na nogama.

Orkestar HRM i Jazz orkestar Oružanih snaga RH nastupili su u utorak 30. listopada i u Domu HV „Zvonimir“ u Zagrebu.


* DSC_0138.jpg (167.07 KB. 1024x538 - viewed 23 times.)


19.10.2018 - Obilježena 27. obljetnica Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a

Svečano obilježavanje 27. obljetnice Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a, koje se održavalo u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu, u petak, 19. listopada 2018., započelo je u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a. Načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić sa suradnicima potom je primio članove obitelji poginulih i umrlih pripadnika postrojbe, nekadašnje zapovjednike postrojbe i poručnika fregate Mihajla Vicelića kojem je ovom prigodom uručeno odlikovanje Reda hrvatskog trolista. Prigodni program svojim nastupom uveličala je i klapa „Sv. Juraj” HRM-a. Sudionici svečanosti potom su raketnom topovnjačom RTOP-42 "Dubrovnik" isplovili do otočića Škojić gdje su ronioci HRM-a položili vijenac na spomen ploču pod morem, u čast poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe te roniteljima civilnih klubova. Po povratku u luku, u kapelici vojarne održana je sveta misa.

Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM-a ustrojen je u listopadu 1991. godine od dragovoljaca iz sastava Odjela za podvodna djelovanja zapovjedništva HRM-a te nekadašnjih pomorskih diverzanata i ronilaca koji su napustili JRM. Namjena divizijuna u sastavu HRM-a i OS RH bila je djelovanje na operativno taktičkoj dubini protivnika, na obalnom rubu i otocima, pa je tako postrojba tijekom ratnih djelovanja bila aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu. Uz operativne zadaće, u postrojbi se obučilo više od 500 pripadnika OS RH za razne razine vojnih ronilačkih zadaća. Kroz postrojbu je od ustrojavanja do 31.12.2007. g., kada je ugašena, prošlo 135 pripadnika.


* CBXD7903.jpg (562.11 KB. 1693x823 - viewed 34 times.)


22.10.2018 - Pripadnici HRM-a u berbi maslina u Lori

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice, u ponedjeljak, 22. listopada 2018., obrali su šezdeset i pet stabala zasađenih u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Osim što je riječ o mladim stablima, zbog dugotrajne suše i mušice, ubrano je 290 kilograma maslina, što je dvostruko manje nego lani. Ulje koje se dobije preradom ovih maslina konzumira se te daruje prigodom protokolarnih posjeta HRM-u.


* 20181022_085751.jpg (621.87 KB. 1200x813 - viewed 27 times.)


26.10.2018 - Pripadnici HRM-a darovali krv splitskom KBC-u

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice odazvali su se u petak 26. listopada 2018. godine pozivu splitskog Kliničkog bolničnog centra nakon što je proteklog tjedna, iz splitskog KBC-a odaslan apel zbog kritične situacije sa zalihama krvi. Naime, na Odjelu za transfuziju na Firulama pristiglo je ukupno pedeset i dvoje darivatelja iz redova HRM-a.


* darivanje_krvi_kbc_split_26102018_03.jpg (288.7 KB. 1200x800 - viewed 27 times.)


Tekst i foto: osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2270 on: November 09, 2018, 05:52:35 pm »

18.10.2018.

Poručnik bojnog broda Mihanović u operaciji “EU NAVFOR MED SOPHIA“


* IMG_0007.jpg (220.42 KB. 1200x900 - viewed 23 times.)

Po novoj rotaciji pripadnika Hrvatske ratne mornarice krajem listopada o. g., dužnost pri Zapovjedništvu snaga operacije potpore miru “EU NAVFOR MED SOPHIA“ preuzet će poručnik bojnog broda Denis Mihanović.

Načelnika Operativnog odjela Zapovjedništva HRM-a kapetana bojnog broda Milenka Crljena i pbb Denisa Mihanovića u srijedu, 17. listopada 2018., primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli. Vaša znanja, sposobnosti i iskustva, posebno iz operacije „Triton“u kojoj ste sudjelovali, jamče da ćete se iskazati i na ovoj zadaći – istaknuo je kmd Raffanelli te zaželio pbb Mihanoviću puno uspjeha i sretan povratak u domovinu.

Poručnik bojnog broda Denis Mihanović rođen je 1. listopada 1981. godine u Splitu. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Splitu (smjer pomorski sustavi i procesi, nautika) sa zvanjem diplomiranog inženjera pomorskog prometa. U Oružane snage RH pristupa 2008. godine. Naprednu časničku izobrazbu završio je 2015. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr Franjo Tuđman“ u Zagrebu. U HRM-u je obnašao različite dužnosti: kormilara, zapovjednika oružnog brodskog odreda te zamjenika zapovjednika PT-71 i raketnih topovnjača 42 i 12. Pbb Mihanoviću ovo je drugo sudjelovanje u misiji potpore miru, u koju odlazi sa dužnosti časnika za obuku u Odjelu N-3 Zapovjedništva HRM-a. Oženjen je i otac dvoje djece.

Operaciju potpore miru „EU NAVFOR MED SOPHIA“ provodi Europska unija s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi i izgradnje sposobnosti libijskih sigurnosnih snaga za sprječavanje ilegalnih radnji na moru i samostalnog djelovanja u provedbi dodijeljenih zadaća. Dužnost na zapovjednom brodu operacije „SOPHIA“, na kojoj se pripadnici HRM-a izmjenjuju od rujna 2017., pbb Mihanović preuzest će od pbb Darka Sabionija.

Tekst i fotografije: M. Siriščević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2271 on: November 09, 2018, 06:00:48 pm »

3. hrvatski AVPD tim u operaciji EU NAVFOR ATALANTA - SOMALIA

O aktivnostima 3. hrvatskog AVPD tima ovih dana pisala je i službena internet stranica operacije EU NAVFOR Somalia.

Quote
November 7, 2018 - 16:39

EU NAVFOR protection team keeps vital food aid safe

Protecting World Food Programme (WFP) and vulnerable vessels in the Indian Ocean and Gulf of Aden is one of Operation Atalanta’s key tasks. The WFP ship Petra II has an embarked EU NAVFOR security team, known as the Autonomous Vessel Protection Detachment (AVPD), to ensure her valuable cargo of food-aid is protected en-route to Somalia.

EU NAVFOR is made up of over 20 countries, which have provided AVPD’s for WFP ships. A team of troops from the Croatian military currently guards Petra II; their presence helps the vital humanitarian aid get to the people of Somalia affected by drought and famine safely. Having the Croatian military fully integrated into Operation Atalanta, provides the protection that these ships need against the threat of piracy and strengthen maritime security in the region.

The use of AVPDs to protect WFP shipping is paramount for EU NAVFOR as it allows greater flexibility in the use of the warships in the fight against piracy, whilst providing the security of WFP shipments. To date nearly 1.8 million tonnes of WFP aid has been provided to the region.


* DUTY-1.jpg (38.9 KB. 600x400 - viewed 36 times.)


* ABANDOM-SHIP-EXERCISE-1.jpg (69.17 KB. 600x400 - viewed 25 times.)


* CASEVAC-3.jpg (93.72 KB. 600x400 - viewed 27 times.)


* SHOOTING-6.jpg (45.81 KB. 600x400 - viewed 29 times.)


* SHOOTING-11.jpg (55.24 KB. 600x400 - viewed 29 times.)


* SHOOTING-15.jpg (53.56 KB. 600x400 - viewed 42 times.)


* SHOOTING-16.jpg (44.11 KB. 600x400 - viewed 28 times.)

http://eunavfor.eu/

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2272 on: November 14, 2018, 03:50:51 pm »

14.11.2018.

Započela ronilačka obuka za Libijsku mornaricu i obalnu stražu


* obalna_straza_14112018_v.jpg (253.2 KB. 1200x800 - viewed 39 times.)

U vojarni "Admiral Sveto Letica-Barba" u Splitu u ponedjeljak, 12. studenog 2018. započela je ronilačka obuka za pripadnike Libijske mornarice i obalne straže (LMOS).

Nakon sigurnosne i zdravstvene provjere, pet pripadnika LMOS-a započelo je s obučnim procesom u trajanju od pet tjedana. Kroz devet modula obuke, polaznici će steći stručna znanja i vještine nužne za obavljanje ronilačkih zadaća, a održat će se i predavanja iz područja ljudskih prava i pružanja prve pomoći.

Obuka se provodi u okviru operacije Europske unije EUNAVFOR MED Sophia, a primarna zadaća operacije je doprinositi širim nastojanjima Europske unije u prikupljanju i dijeljenju informacija, sprječavanja krijumčarenja i trgovine ljudi, naftnih derivata i oružja.

Provođenjem ove obuke Republika Hrvatska povećava svoj doprinos naporima Europske unije kojima se nastoji doprinijeti jačanju kapaciteta libijskih institucija kako bi iste, u što većoj mjeri mogle samostalno obavljati zadaće s ciljem izgradnje sigurnog i stabilnog okruženja.

Naime, Hrvatska ratna mornarica sudjeluje u navedenoj operaciji od 2017. godine upućivanjem jednog operativnog časnika za operacije u Zapovjedništvo snaga/zapovjedni brod u području operacije, na bazi rotacije svaka četiri mjeseca.


* obalna_straza_14112018_00.jpg (349.35 KB. 1207x741 - viewed 44 times.)


* obalna_straza_14112018_06.jpg (229.11 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)

Foto: HRM / D. Mišić, morh.hr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 511


« Reply #2273 on: November 17, 2018, 07:09:40 pm »

Више наставника него учесника. Некада је било правило да се курс на коме нема барем 8 полазника не одржава. Овде је у питању вероватно виши интерес и то што друга страна не може да обезбеди више квалитетних полазника.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2274 on: November 19, 2018, 02:37:45 pm »

Dzumba, navodno značajan broj kandidata ne uspijeva proći sigurnosnu provjeru. Tako bar navode u ovom članku.

Obris.org: HRM obučava Libijsku obalnu stražu
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2275 on: November 20, 2018, 08:49:33 am »

16.11.2018.

Tečaj za obuku voditelja ronjenja


* IMG_7184.jpg (377.73 KB. 1204x803 - viewed 31 times.)

U Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“, u petak, 16. studenog 2018. završen je dvotjedni tečaj za obuku voditelja ronjenja.

Kako bi pristupili tečaju, polaznici su trebali zadovoljiti određene iskustvene uvjete, liječnički pregled za tekuću godinu te ulazni test znanja. Nakon provedbe ulaznog testiranja znanja, tečaj je nastavilo devet polaznika koji su pred povjerenstvom Odjela na kraju tečaja polagali test znanja koji uključuje praktičnu organizaciju ronilačkih aktivnosti i razinu usvojenog znanja.

Kroz tečaj za obuku voditelja ronjenja polaznici uvježbavaju praktične i teoretske različite organizacije vrste ronjenja kao što su: pretraživanje dna ronjenjem, dubinska ronjenja, ponovljena ronjenja, ronjenja u špiljama, ronjenja na nadmorskoj visini, noćna ronjenja te organizacija podvodnih radova što uključuje i podizanje tereta sa dna. Polaznici su iz ZSS, PZb, pVP, Inženjerijske pukovnije, Flotile i Obalne straže HRM-a. Po završetku tečaja polaznici su osposobljeni za vođenje ronjenja na otvoreni krug disanja u različitim uvjetima ronjenja.

Cilj ove obuke je osposobljavanje polaznika za dužnost vojnog voditelja ronjenja te podizanje i razvijanje stečenih znanja i sposobnosti na prijašnjim roniteljskim tečajevima. Potrebito je usvajanje metodičkih, praktičnih i teorijskih znanja i vještina, čime će polaznici bili u potpunosti osposobljeni za samostalno vođenje ronjenja u postrojbama OS RH.

Program obuke za vojnog voditelja ronjenja u OS RH namijenjen je iskusnijim vojnim roniteljima koji su završili temeljni i napredni tečaj ronjenja, te imaju potrebno iskustvo u ronjenju i poznavanju podvodne medicine, organizacije vojnog ronjenja, te ekologije mora, navigacije i pomorstva. Sadržaj programa, temelji se na doktrini obuke OS RH, potrebama postrojbi, načelima borbeno usredotočene obuke, standardima koje treba ostvariti na obuci te na nadogradnji psihofizičkih sposobnosti izgrađenih na temeljnom i naprednom tečaju za vojne ronitelje.

Ronjenje kao potencijalno opasna aktivnost, po sigurnosnom i zdravstvenom kriteriju, zahtijeva ispunjenje i provedbu svih zdravstvenih i sigurnosnih kriterija. Stoga je ovaj program fokusiran na stjecanje vještina i znanja organizacije, planiranja i sagledavanja svih čimbenika relevantnih za sigurnu i učinkovitu provedbu zadaća ronjenja.

Tekst: S. Kozmi, Foto: D. Mišić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2276 on: November 20, 2018, 08:28:27 pm »

20.11.2018.

VIZIJA RAZVOJA HRM-A

OTKRIVAMO Hrvatska kupuje ophodne brodove, rakete i radare

Jadransko more važan je pomorski koridor prema zapadnoj Europi, nadzor podmorja za Hrvatsku podjednako je važan kao i nadzor neba* Vecernjilist_OOB31.jpeg (229.24 KB. 1619x1080 - viewed 32 times.)

Veliki interes hrvatske javnosti na predstavljanju novoga modernog obalno-ophodnog broda OOB-31 "Omiš" iznenadio je i odgovorne u vojnom vrhu, ali i probudio nadu HRM-ovaca koji već desetljećima priželjkuju modernizaciju naše flote. Ratna je mornarica, naime, najskuplji dio vojske države poput Hrvatske, koja ima tako razvedenu i kilometarski izuzetno dugu obalu, pa tako u uvjetima vječne štednje HRM teško dolazi na red za modernizaciju.

U HRM-u, međutim, nade polažu zbog pripreme novog Dugoročnog plana razvoja pa su pripremili prioritete za sljedećih deset godina. Objektivno, za sada bi taj popis još uvijek trebalo nazivati svojevrsnim "popisom želja". Koji je zapravo i prilično skroman. U prioritetima su i dalje spojene vizije za Obalnu stražu (gdje pripada OOB-31 i ratni dio HRM-a, što znači da se još ne razmišlja o odvajanju polucivilne Obalne straže i ratne mornarice.

Zamjena klase "Mirna"

Prioriteti mornarice ukratko svode se na nabavu novih, odnosno moderniziranih radarskih sustava uz potporu besposadnih sustava (UAV) i od pet do čak deset ophodnih brodova. Napokon, za period od 2024. do 2026. planira se nabava prve od barem dvije korvete, dakle izvanobalnog ophodnog broda, modularnog dizajna (deplasman oko 1000-1500 t), koji bi imao i platformu za helikopter.

Time bi HRM mogao iskoračiti i u Mediteran, s obzirom na to da ovakve korvete mogu tjedne, čak mjesece provesti izvan matične luke. HRM namjerava nabaviti i nekoliko (od dva do tri) brodova za nadzor podmorja (tzv. mine-hunters). A apsolutni je prioritet nabava novog protubrodskog sustava, kao nasljednika švedskog RBS-15, čije će preostale rakete biti izvan funkcije u sljedećih od pet do sedam godina.

Nakon što Obalna straža RH preuzme OOB-31, pretpostavlja se da će biti nastavljena gradnja još četiri blizanca. U svojem planu HRM namjerava u sljedećih deset godina posjedovati i do deset ovakvih ophodnih brodova, uz napomenu da nakon gradnje pet novih može slijediti i nabava još pet rabljenih. Cijena OOB-a je oko deset milijuna eura po primjerku, a oni će postupno zamijeniti OB klase "Mirna", koji su građeni još početkom 80-ih godina 20. stoljeća.

Procjena je mornarice da je HRM nužno opremiti s minimalno dva velika ophodna broda, deplasmana do 1500 tona. Ovi brodovi trebaju imati višestruku namjenu, od ratovanja, protuzračnih i protupodmorničkih, ali i zadaća iz domene Obalne straže RH. Višenamjenski brod bit će i platforma za ugradnju novoga protubrodskog raketnog sustava, a deplasman od oko 1500 tona omogućio bi i smještaj izviđačkog helikoptera koji bi brodu znatno povećao sposobnost nadzora mora.

S obzirom na to da je Jadransko more važan pomorski koridor prema zapadnoj Europi, s glavnim lukama u sjevernom dijelu, nadzor podmorja za RH jednako je važan kao i nadzor zračne situacije, a sposobnost reakcije kao i tzv. „air-policing". Svaki eventualni incident imao bi nesagledive posljedice za cjelokupno gospodarstvo pa HRM želi imati i od dva do tri minolovca. Oni stoje poprilično pa se predlaže nabava rabljenih, ali s potpunom operativnom funkcionalnošću. Proteklih deset godina HRM nije uspio realizirati nijedan važniji projekt modernizacije koji je stavljen u Dugoročni plan.

Realno, HRM ne očekuje da će u sljedećih deset godina ići kao podmazano pa radije procjenjuje spor rast vojnog proračuna u kojem će prioritet imati modernizacija HRZ-a (F-16 i Black Hawk). Ostvari li se plan da se 20 posto vojnog proračuna izdvaja za modernizaciju te da mornarica, koja u brojnom stanju Oružanih snaga čini deset posto, dobije proporcionalan dio - za modernizaciju HRM-a idućih godina izdvojilo bi se od 140 do 160 milijuna eura, računaju u HRM-u.

To je, zapravo, izuzetno skromna brojka i pitanje je omogućava li uopće ostvarenje vizije. A ona je ukupno teška, u štedljivijem obujmu, oko 350 milijuna eura, a u onom raskošnijem oko 577 milijuna eura. Dakle, čak i u uvjetima dugoročnijih otplata već se sada čini teško ostvariva vizija modernizacije HRM-a, makar i u najskromnijem obujmu.

Samo zamjena i nabava novih 40-ak protubrodskih raketa za naše topovnjače i eventualno jednu korvetu stajalo bi oko od 50 do 70 milijuna eura. Gradnja ili nabava rabljene korvete stajala bi, prema procjenama HRM-a, od 50 do 100 milijuna eura. Navode u viziji HRM-a da se može graditi i nova, ali i nabaviti rabljena. S obzirom na situaciju na tržištu, na kojemu i nema korveta koje bi išle u "mirovinu", teško će biti nabaviti dobru rabljenu. Možda bi se tek Izrael mogao početi rješavati neke od svojih korveta SAAR 4.

Može li to brodogradnja RH

No, odluči li se Hrvatska na razvoj domaćeg projekta korvete, to ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Za Hrvatsku bi to bio posao s najviše opravdanja jer bi se angažirale domaće tvrtke, od brodarskih instituta, fakulteta, FER-a do brodogradilišta i tvrtki koje proizvode elektroničke sustave. Taj bi posao razvoja novog prototipa, međutim, mogao potrajati godinama, kao što je bilo u slučaju OOB-31, koji je kasnio čak dvije godine. Moguća je tu i "kombinacija", da RH naruči gradnju od proizvođača koji su već razvili slične korvete, a da se one grade u Hrvatskoj i uz sudjelovanje naših tvrtki. U obje ove varijante dobar dio tog novca, a govorimo o svoti od 150 do 300 milijuna eura za tri korvete, ostao bi u Hrvatskoj.

Ugovorimo li pak gradnju novih brodova ili nabavu rabljenih iz inozemstva, sav taj novac otplovit će iz RH. Stručnjaci koji su planirali budućnost HRM-a u sljedećih deset godina upozoravaju pak na to da se, kada je riječ o nabavi novih raketnih sustava, moraju nabaviti novi, odnosno da ovdje rabljena roba ne dolazi u obzir. Prema projiciranoj cijeni od više od milijun eura po primjerku, očito je riječ o raketama proizvođača koji rade velike serije i imaju nižu pojedinačnu cijenu.

Tu bi se uklopili američki Harpooni, izraelski Delillah, francuski Exocset, neka podvarijanta švedskog RBS-a, no ne i najmodernija, koja navodno gađa na udaljenosti od oko 250 km, ali stoji oko 3,5 milijuna eura po primjerku. Gradnja novih ophodnih brodova moći će se financirati iz vojnog proračuna, jer oni stoje po 10 milijuna eura po primjerku, a financirat će se i modernizacija radara, pa i nabava novih raketnih sustava.

No, stručnjaci HRM-a već vide da će drukčije biti s financiranjem gradnje ili nabave puno skupljih korveta. Ne navode, međutim, iz kojih bi se to dodatnih izvora moglo financirati. Može se, primjerice, "rastegnuti" razdoblje u kojemu će RH nabaviti i korvete ili ih modularno, postupno naoružavati kako novac bude pristizao.


* Vecernji_naslovna2.jpeg (201.46 KB. 940x1334 - viewed 38 times.)

Autor: Davor Ivanković, Večernji.hr

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 044


« Reply #2277 on: November 20, 2018, 08:31:36 pm »

HRM obučava Libijsku obalnu stražu

Kojim Libijcima pripadaju ovi momci koji su došli na obuku?
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #2278 on: November 20, 2018, 09:14:07 pm »

Američkim.

poz.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 241« Reply #2279 on: November 20, 2018, 09:56:14 pm »

Nije Delilah nego Gabriel 4 ili 5...
Logged
Pages:  1 ... 147 148 149 150 151 [152] 153 154 155 156 157   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.