PALUBA
May 24, 2018, 06:32:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 136 137 138 139 140 [141] 142 143 144 145 146 ... 149   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska Ratna Mornarica - novosti  (Read 463158 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2100 on: January 27, 2017, 12:30:30 pm »

Broj 518 | 27.01.2017

HRM na sjevernom Jadranu

Operativnim razmještajem snaga Hrvatske ratne mornarice, kao i njihovim stalnim baziranjem u prostoru sjevernog Jadrana, racionalizirana je potrošnja i podignuta razina učinkovitosti i operativnih sposobnosti HRM-a...* 518-hrm-na-sjeveru-7.jpg (470.24 KB. 750x406 - viewed 62 times.)

Zaštita teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa na Jadranskom moru nezamisliva je bez Hrvatske ratne mornarice. Očuvanje Jadranskog mora kao neprocjenjivog resursa u izravnoj je vezi s HRM-om i njegovim razvojem. Pa, iako je vjerojatnost konvencionalne vojne ugroze za Republiku Hrvatsku svedena na nisku razinu, cijeli je niz sigurnosnih izazova u vremenu u kojem živimo i na koje smo dužni odgovoriti izgradnjom vlastitih i zajedničkih sposobnosti. Članstvo u euroatlantskim obrambenim asocijacijama, prije svega NATO-u i Europskoj uniji, sve je napore usmjerilo u izgradnju male i visokoprofesionalne mornarice koja će pridonositi stabilnosti u regiji te sudjelovati u izgradnji svjetskog mira.

Hrvatska ratna mornarica je, kao i cjelokupne Oružane snage RH, u procesu stalne transformacije i reorganizacije. Prilagođena misijama i zadaćama, nova organizacijska struktura omogućuje učinkovitije funkcioniranje sustava znatno podižući operativne sposobnosti snaga. Operativnim razmještajem snaga Hrvatske ratne mornarice, kao i njihovim stalnim baziranjem u prostoru sjevernog Jadrana, racionalizirana je potrošnja i podignuta razina učinkovitosti.


* 518-hrm-na-sjeveru-13.jpg (469.06 KB. 750x563 - viewed 61 times.)
Postaja obalnog motrenja Savudrija nalazi se na samoj granici Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Ima značajnu ulogu u nadzoru pomorske plovidbe u Tršćanskom zaljevu

Područje nadležnosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru prostire se na površini od 31 757,67 km² akvatorija unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora. Stupanjem na snagu Odluke Hrvatskog sabora o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru odnosno proglašenjem zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), taj je prostor povećan tako da sad ukupno područje nadzora iznosi 56 964,89 km².

Za područje ZERP-a RH – za zaštitu suverenih prava i jurisdikcije Republike Hrvatske, za suzbijanje i sprečavanje terorizma, organiziranog međunarodnog kriminala te širenja oružja za masovno uništenje, za suzbijanje piratstva i drugih oblika korištenja otvorenog mora u nemiroljubive svrhe, sigurnost plovidbe, traganje i spašavanje, zaštitu morskog okoliša, prirode i kulturne baštine, kao i za nadzor morskog ribarstva, nadležna je Obalna straža Republike Hrvatske.

Tomu valja pridodati i zadaće nadzora stranih ratnih brodova u smislu njihova korištenja prava neškodljivog prolaska teritorijalnim morem i unutarnjim morskim vodama te njihova boravka u lukama i remontnim brodogradilištima.


* 518-hrm-na-sjeveru-10.jpg (366.6 KB. 750x499 - viewed 60 times.)
Postaja obalnog motrenja Mali Lošinj smještena je u utrobi brda Tovara, nasuprot ulazu u malološinjski zaljev i nadzire akvatorij na ulazu u Kvarner

2. divizijun Obalne straže Republike Hrvatske

U svrhu nadzora i zaštite prava i interesa RH na sjevernom dijelu Jadrana ustrojen je 2. divizijun Obalne straže RH. Zapovjedništvo Divizijuna smješteno je u lučici "Vargarola" u Puli, u objektu koji, kao i sidrište vojarne, dijeli sa Zapovjedništvom Odreda rezidencijalnih brodova Flotile HRM-a. Ljudstvo uglavnom čine časnici i dočasnici mlađe generacije, od kojih je velik broj onih kojima je služba daleko od mjesta prebivališta. Unatoč praktičnim životnim problemima s kojima se, daleko od svojih domova, neizbježno suočavaju, entuzijazma ne nedostaje.

Osim s kolegama iz Flotile HRM-a i Bojne OSMiO, Obalna straža RH intenzivnu suradnju ostvaruje s pomorskom policijom i lučkim kapetanijama, prije svega radi specifičnih zadaća u unutarnjim morskim vodama i na teritorijalnom moru.

Zapovjednik 2. divizijuna Obalne straže RH kapetan fregate Neven Stipanić napominje kako Divizijun, uz Zapovjedništvo, u sastavu ima dva ophodna broda klase Mirna – OB-03 "Cavtat"i OB-04 "Hrvatska Kostajnica", te lučki remorker LR-73. Zadaće na moru provodi samostalno te u suradnji s tijelima državne uprave. Kapetan fregate Stipanić posebno naglašava: "Eksploatacija prirodnog plina na morskom dnu i podmorju sjevernog Jadrana od osobitog je značaja za Republiku Hrvatsku. Unatoč naprednoj tehnologiji koja se koristi za crpljenje prirodnog plina, rizici onečišćenja mora uvijek postoje. Iz tih razloga, te s ciljem zaštite eksploatacijskih postrojenja i podmorskih cjevovoda, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture proglasilo je sigurnosne zone oko platformi u kojima je zabranjena plovidba, sidrenje i ribarenje. Redovitim nadzorima osigurava se poštivanje propisa koji vrijede u navedenim zonama, a provodimo ih i u suradnji sa zrakoplovima HRZ-a i PZO-a (Pilatus PC-9), koji su operativno podređeni zapovjedniku Obalne straže RH.


* 518-hrm-na-sjeveru-12.jpg (489.48 KB. 750x731 - viewed 51 times.)
POM Savudrija

Nadzorom poštivanja odredbi Zakona o morskom ribarstvu, osiguravamo i zaštitu ribljeg fonda. Nakon završenog stručnog osposobljavanja u veljači 2016., pripadnici Obalne straže RH ovlašteni su za provedbu samostalnog inspekcijskog pregleda ribarskih plovila i osoba koje obavljaju ribolov, za inspekcijski pregled ribarskih brodova članica Europske unije te za provedbu inspekcije ulova, prebacivanja, prekrcaja, prijevoza i prometa tunom.

Zaštita kulturnih dobara na moru, morskom dnu i podmorju naša je građanska dužnost, no posebno i nas kao ovlaštenih osoba u vidu nadzora arheoloških lokaliteta u podmorju.

Zadaća traganja i spašavanja ljudskih života na moru zahtijeva 24-satnu spremnost i djelovanje u svim vremenskim uvjetima. Stalnim uvježbavanjima u luci i na moru te provedbom metodsko-pokaznih vježbi održavamo tu sposobnost na visokoj razini. Vježbe na moru provodimo sa zrakoplovima PC-9 i helikopterima Mi-8MTV. Sposobnost koju posebno treba istaknuti, a koju izgrađujemo zadnjih nekoliko godina, jest plivač spasilac. Instruktori Hrvatskog Crvenog križa provode stručno osposobljavanje pripadnika Obalne straže RH za spašavanje na otvorenim vodama, čime smo unaprijedili tu sposobnost u svim uvjetima.

Zajedničke aktivnosti s tijelima državne uprave provodimo brodovima Obalne straže RH i plovnim objektima ostalih sastavnica Područne jedinice koordinacije Pula. Svakako želim istaknuti ukrcaj ovlaštenih osoba Obalne straže RH na plovne objekte ministarstava mora, unutarnjih poslova i brodove ribarske inspekcije s kojima zajednički nadziremo širok spektar poštivanja zakonskih propisa na moru. Kroz združene pokazne vježbe Molo Carbone 15 i Pula 16 prikazana je spremnost našeg Divizijuna za provedbu gašenja i tegljenja opožarenog plovila te sprečavanje onečišćenja mora polaganjem brana u more.

Posebna se pažnja pridaje interakciji s civilnim tijelima. Brojne su aktivnosti traganja i spašavanja na moru, potom prevoženja ljudi i sredstava, riječju, različitih oblika potpore lokalnoj zajednici.

Razumije se, temeljna misija jesu tradicionalne mornaričke zadaće, tj. održavanje sposobnosti provedbe i pružanja potpore borbenim i neborbenim operacijama Hrvatske ratne mornarice u združenim operacijama i međunarodnom okružju."


* 518-hrm-na-sjeveru-11.jpg (596.44 KB. 750x839 - viewed 53 times.)
POM Mali Lošinj

(Članak iz Hrvatskog vojnika se nastavlja u slijedećoj poruci...

« Last Edit: January 27, 2017, 12:42:42 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2101 on: January 27, 2017, 12:37:16 pm »

HRM na sjevernom Jadranu
(...nastavak članka iz prethodne poruke)


* 518-hrm-na-sjeveru-6.jpg (397.29 KB. 750x499 - viewed 54 times.)

Vojarna "Vargarola"

Vojarna "Vargarola" nalazi se u istoimenoj uvali na jugozapadu pulskog zaljeva. Zajedno s vojarnom "Fizela", kao dio vojnog kompleksa "Muzil", činila je nedjeljivu cjelinu nekadašnje vojne luke "Pula", u čijem su kopnenom dijelu sadržaji koji osiguravaju baziranje i opskrbu brodova HRM-a, smještaj i obuku ljudstva, skladišta i radionice za održavanje tehnike i opreme.

Za razliku od vojarne "Fizela", koja je građena kao radioničko-skladišna grupa objekata, "Vargarola" je zamišljena i izgrađena kao upravno-smještajni kompleks. Nakon što je vojarna "Fizela" izdvojena iz sastava vojne luke Pula, "Vargarola" je proglašena nužnom za potrebe baziranja brodova HRM-a na sjevernom Jadranu.

"Mala vojarna za velike zadaće," vjerodostojan je opis vojarne "Vargarola" kako je predstavlja poručnik bojnog broda Ljubomir Ostović, zapovjednik Odreda rezidencijalnih brodova (ORB) Flotile HRM-a. Uistinu, kad se razmišlja o opsegu zadaća koje provode postrojbe HRM-a smještene u vojarni "Vargarola", njezina mala površina posve zbunjuje.

Naime, osim zapovjedništava 2. divizijuna Obalne straže RH i ORB-a Flotile HRM-a, unutar Vojarne smješteni su Odjeljak Pomorske baze Sjever, Zapovjedništvo 2. satnije Bojne OSMiO, Opslužništvo vojarne "Vargarola" ZzP-a, plovila MUP-a te, povremeno, brod Hrvatskog ribarskog inspektorata. Operativne postrojbe koje djeluju na tom području logistički podupire Odjeljak Pomorske baze Sjever.

Zapovjednik Odjeljka Pomorske baze Sjever Pula kapetan fregate Arđeo Mejak ističe: "Kao sljednik 309. PLoB i 324. logističke satnije, Odjeljak Pomorske baze Sjever Pula djeluje na sjevernom Jadranu od samih početaka ustrojavanja HRM-a na ovim prostorima. Gašenjem Vojno-pomorskog sektora za sjeverni Jadran, većinu njegovih zadaća također je preuzeo Odjeljak, te kao logistička postrojba pruža logističku potporu postrojbama HRM-a stacioniranim na sjevernom Jadranu. To nam je trajna zadaća koju smo spremni u svakom trenutku i u svim okolnostima obaviti."


* 518-hrm-na-sjeveru-4.jpg (370.94 KB. 750x385 - viewed 59 times.)
Ophodni brod OB-03 "Cavtat"

Odred rezidencijalnih brodova

Odred rezidencijalnih brodova ustrojen je 2001. godine kao ustrojstvena cjelina Vojno-pomorskog sektora za sjeverni Jadran Pula. Od srpnja 2008. ulazi u sastav Flotile HRM-a.

Uz primarne zadaće prijevoza osoba s posebnim statusom, ORB provodi različite zadaće u svrhu potpore postrojbama OSRH te civilnim tijelima koja imaju potrebu za prijevozom morem. Osim za potrebe OSRH, plovila ORB-a koriste se za potrebe opskrbe na moru i otocima, koja se težišno provodi u području sjevernog Jadrana. Velik broj aktivnosti podupire programe kulture, sportske aktivnosti na moru te daje potporu ostalim institucijama RH u provedbi aktivnosti za koje nemaju prikladne kapacitete ili sredstva.

Sve cjeline te dobro organizirane postrojbe u funkciji su provođenja njezinih zadaća, među kojima posebno treba istaknuti one koje se odnose na potporu državnih institucija najviše razine. U sastavu Odreda nalaze se jahte, gliseri i jedrilica te brodovi za potporu, čija je svrha priprema za prijevoz i boravak štićenih osoba na moru ili izdvojenim lokacijama.

Zapovjednik Odreda rezidencijalnih brodova Flotile HRM-a poručnik bojnog broda Ljubomir Ostović naglašava: "Postojanje Odreda kao zasebne ustrojstvene cjeline proizišlo je iz potrebe prevoženja morem i zahtjeva štićenja osoba posebnog statusa. Odred rezidencijalnih brodova baziran je u području luke Pula, u luci Vargarola. Zadaće se obavljaju duž cijelog Jadrana, dok su težišno na području sjevernog Jadrana i otočja Brijuna.

Odred rezidencijalnih brodova niz godina uspješno obavlja sve postavljene zadaće, pri čemu surađuje s nizom državnih i javnih tijela. Da bi se zadaće obavile učinkovito i sigurno, nužna je komunikacija i koordinacija sa svim tijelima koja u tome sudjeluju.

Budući da posade brodova moraju biti uvježbane i pripremljene za svaku zadaću, nužno je stalno kondicioniranje posebnih vještina kojima se omogućuje sigurno obavljanje zadaća te procjena i pravodobna reakcija na različite poteškoće i ugroze. Priznanje za uspješno obavljene zadaće potrebno je iskazati svim pripadnicima postrojbe jer su uistinu posvećeni svojem pozivu i uvijek daju najbolje od sebe. Tu svakako treba spomenuti i nekadašnje zapovjednike, čiji je doprinos nemjerljiv, i koji su ORB učinili prepoznatljivom ustrojstvenom cjelinom Hrvatske ratne mornarice."


* 518-hrm-na-sjeveru-8.jpg (666.61 KB. 750x776 - viewed 55 times.)
Postaja obalnog motrenja Brijuni nadzire brijunski akvatorij i pripadajuće mu područje ZERP-a te ulaz u luku Pula

2. satnija Bojne OSMiO

Bojna Obalne službe motrenja i obavješćivanja (bOSMiO) postrojba je roda borbene potpore i ustrojstvena cjelina HRM-a. Namjena Bojne OSMiO je prikupljanje podataka o objektima i ciljevima na moru i u zračnom prostoru u cilju stvaranja i održavanja slike pomorske situacije i pružanje komunikacijske i informacijske potpore pomorskim snagama i zapovjedništvima u području odgovornosti HRM-a.

Temeljne zadaće Bojne OSMiO jesu tehničko, to jest multisenzorsko, i vizualno motrenje akvatorija i zračnog prostora, prijenos podataka motrenja, stvaranje i prikaz slike pomorske situacije, navođenje plovnih objekata na ciljeve na moru, pružanje navigacijske i meteorološke pomoći te komunikacijsko-informacijska potpora i održavanje sustava za potrebe HRM-a. Ostale zadaće jesu pružanje potpore i suradnja s nadležnim državnim i javnim službama i tijelima izvan sustava OSRH, koja sudjeluju u osiguranju, nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Ustrojstvene cjeline Bojne po potrebi sudjeluju u akcijama traganja i spašavanja na moru i protupožarnom nadzoru područja na kojima su smještene.

Postaje obalnog motrenja

Organiziranju i ustrojavanju radarskog motrenja u području sjevernog Jadrana pristupilo se početkom 1992. godine, no objekti i oprema većinom su bili devastirani i neuporabljivi. Ključnu ulogu u osposobljavanju uništenih sredstava, uz znatnu stručnu pomoć djelatnika tvrtke PCE Split, odigrali su požrtvovni pojedinci, prvi pripadnici postrojbe.

Postaje obalnog motrenja (POM) na sjeveru su ustrojavane od svibnja 1992.: prva u Savudriji, druga u Puli te treća u Malom Lošinju. Postaje su u sastavu 2. satnije Bojne OSMiO, čije je Zapovjedništvo također smješteno u vojarni "Vargarola". Zapovjednik Satnije je kapetan korvete Ivica Brnardić.

Postaja obalnog motrenja Savudrija nalazi se na samoj granici Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Ima značajnu ulogu u nadzoru pomorske plovidbe u Tršćanskom zaljevu te zajedno sa službama ministarstva mora brine o sigurnosti plovidbe u iznimno prometnom akvatoriju na prilazu lukama Koper i Trst. U suradnji s pomorskom policijom, postaja znatno pridonosi zaštiti od prelovljavanja ribe u unutarnjim morskim vodama Piranskog zaljeva.

Postaja obalnog motrenja Brijuni nadzire brijunski akvatorij i pripadajuće mu područje ZERP-a te ulaz u luku Pula. Osim toga, njezina posada nadzire zaštićeni akvatorij Nacionalnog parka te u suradnji s ostalim tijelima državne uprave štiti riblji fond i arheološke lokalitete. Područje sigurnosnih zona plinskih platformi jugozapadno od poluotoka Istre stalno se motri sustavima tehničkog nadzora.

Postaja se nalazi u kompleksu kružne utvrde Tegetthoff, atraktivnog primjera austrougarske fortifikacijske arhitekture. Utvrdu čine dva koncentrična prstena od kojih je unutarnji troetažan, dok je vanjski u prizemlju. Bila je važan segment obrane, posebno u smislu uključivanja brijunskog otočja te rta Barbarige u pulski obrambeni sustav. Prvotno nazvana Brioni, te u čast slavnog austrijskog admirala preimenovana u Tegetthoff, impresivna utvrda spomenik je kulture najviše razine i ubraja se među najveće na Sredozemlju.


* 518-hrm-na-sjeveru-2.jpg (449.04 KB. 750x325 - viewed 84 times.)
Luka Vargarola

Postaja obalnog motrenja Mali Lošinj smještena je u utrobi brda Tovara, nasuprot ulazu u malološinjski zaljev, gdje austrijska vojska 1862. ukopava veliku utvrdu, još jedan vrijedan spomenik Austro-Ugarske Monarhije. Smještena na toj lokaciji, Postaja obalnog motrenja Mali Lošinj nadzire akvatorij na ulazu u Kvarner te zajedno sa sustavima ministarstva mora pridonosi sigurnosti plovidbe brodova koji uplovljavaju u luku Omišalj. Izniman geografski položaj lokacije omogućuje nadziranje pomorskog prometa s obiju strana Lošinja. Stalnim radarskim nadzorom motri se područje sigurnosnih zona plinskih platformi južno od Malog Lošinja, u cilju pravodobnog angažiranja brodova iz sastava Obalne straže RH i zrakoplova iz sastava HRZ-a i PZO-a u slučajevima mogućih ugroza plinskih platformi.

Prvi dočasnik 2. satnije Bojne OSMiO nadnarednik Mate Sikirica kaže: "Bojna OSMiO jedna je od postrojbi HRM-a koja dvadeset četiri sata na dan bdije nad našim morem, jednim od najvažnijih resursa naše domovine. Pripadnici koji rade na tim postajama srce su i srž postrojbe. Moraju uočiti i prepoznati situaciju u svojoj zoni odgovornosti, negdje na moru ili na kopnu, te o tome izvijestiti nadređene. I, vrlo često, sve se to odvija u složenim vremenskim uvjetima.

Posade postaja velik dio vremena provode zajedno, zbog čega, htjeli – ne htjeli, razvijaju posebne međuljudske odnose. Uz neizbježnu vojničku stegu, u toj sredini osjetit ćete i nekakvu dodatnu povezanost tih ljudi, poput obitelji. Uz zapovjednike postaja, među njima je gotovo uvijek i netko iskusniji, stariji, koji ih u tom smislu povezuje i drži na okupu. Naime, kao i na brodovima, članovi posade postaje neizbježno su oslonjeni jedni na druge. Kvaliteta njihova života u tim uvjetima, koji su uistinu specifični, uvelike ovisi o međuljudskim odnosima. Dolazak u ovu sredinu nije samo raspored na novu dužnost. Novopridošlog kolegu posada prihvaća kao još jednog člana svoje obitelji, obučava ga za njegovu dužnost te mu prenosi svoja znanja i iskustva u radu.

Bez te ljudske komponente, te domaćinske, obiteljske atmosfere, život na radarskim postajama puno bi teže funkcionirao, što bi zasigurno utjecalo i na rad. Zapravo, i na ovom primjeru razvidno je da su u svakom poslu ključ uspjeha prije svega – ljudi."


* 518-hrm-na-sjeveru-9.jpg (704.83 KB. 750x839 - viewed 54 times.)
POM Brijuni u utvrdi Tegetthoff

Tekst: M. Siriščević, Snimili: M. Siriščević, J. Kevrić, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2102 on: January 31, 2017, 04:13:54 pm »

31.01.2017.

Stožerni razgovori HRM-a s Ratnom mornaricom Talijanske Republike


* Official_Photo.jpg (1319.24 KB. 2126x1419 - viewed 57 times.)

Dvanaesti krug stožernih razgovora između Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Ratne mornarice Talijanske Republike (TRM) proveden je u Rimu od 23. do 26. siječnja 2017. S obzirom da se kroz stožerne razgovore ratnih mornarica provodi i jedna od aktivnosti bilateralne koordinacije obalnih straža, stožerni razgovori provedeni su u Rimu u zapovjedništvima Ratne mornarice i Obalne straže Talijanske Republike.

Cilj stožernih razgovora dviju mornarica je međusobno informiranje o trenutačnim aktivnostima i budućim projektima te usuglašavanje težišta i zajedničkog plana aktivnosti bilateralne suradnje za sljedeće dvogodišnje razdoblje.

Čelnik predstavnika Ratne mornarice Talijanske Republike bio je načelnik Ureda za međunarodne odnose Glavnog stožera TRM-a, kapetan bojnog broda Dario Leccese, dok je predstavnike HRM-a predvodio načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva HRM, brigadir Alen Bigava, kojeg je primio i zamjenik načelnika Glavnog stožera TRM, viceadmiral Paolo Treu.

U zaključcima stožernih razgovora usuglašen je nastavak suradnje težišno u području razvoja sposobnosti protuminskih djelovanja te suradnje obalnih straža, kroz provedbu stručnih razgovora i zajedničkih uvježbavanja. Uz navedeno, nastavak suradnje usmjerit će se i na razmatranja mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u projektima dvostruke civilno-vojne namjene koji su od interesa EU-a te time kvalificirani za potporu EU fondova.

Višegodišnja bilateralna suradnja dviju mornarica usmjerena je na aktivnosti u područjima zajedničkih interesa kroz provedbu stručnih razgovora, zajedničkih uvježbavanja i obuke te razmjene iskustava iz djelovanja mornarica u zaštiti sigurnosti okružja u Jadranskom moru i području Mediterana. S obzirom na geografsku povezanost te članstvo obiju nacija u EU i NATO-u, bilateralna suradnja ratnih mornarica i obalnih straža od izuzetne je važnosti za održavanje Jadranskog mora kao sigurnog i stabilnog okružja, s ciljem osiguranja njegovog zakonitog korištenja te održivosti prirodnog sustava kao izvora prosperiteta stanovnika jadranskih nacija, regije i EU-a. Također, bilateralnom suradnjom unaprijeđene su sposobnosti obiju mornarica u osiguranju odgovora na potencijalne vojne i nevojne ugroze te pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama.

Jedan od primjera ove uspješne suradnje jest sudjelovanje broda Obalne straže RH ŠB-72 „Andrija Mohorovičić“ u operaciji EU JO EPN TRITON 2015. godine. Iako bez prethodnog iskustva, osim u zajedničkim uvježbavanjima, brod se već po ulasku u područje operacije potpuno integrirao u snage operacije te uspješno proveo sve zadaće što je rezultiralo spašavanjem 2518 ljudskih života na moru, imigranata s afričkog kontinenta.

Usuglašeni zaključci stožernih razgovora uvršteni su u zajednički plan bilateralne suradnje za 2017. i 2018. godinu.

Tekst: HRM / A. Bigava, Fotografije: Službena fotografija 12. stožernih razgovora, osrh.hr

Logged
Perun
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 540


« Reply #2103 on: January 31, 2017, 08:59:45 pm »

koja je svrha i korist od ovih sastanaka
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 028

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #2104 on: February 01, 2017, 08:58:02 am »

koja je svrha i korist od ovih sastanaka

Vojni turizam.
Logged
ract_m
mornar
*
Offline Offline

Posts: 13« Reply #2105 on: February 01, 2017, 09:29:21 am »

Kakav je status sa dolaskom njemackih minolovaca?
Logged
barba
Prijatelj foruma
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 652« Reply #2106 on: February 01, 2017, 01:45:02 pm »

Kakav je status sa dolaskom njemackih minolovaca?
Nece doci.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2107 on: February 10, 2017, 07:05:47 pm »

10.02.2017.

Tečaj terestričke navigacije za dočasnike i mornare


* Tečaj_terestričke_navigacije_10022017_001.jpg (375.68 KB. 1280x960 - viewed 61 times.)

Završnim ispitom u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice u petak, 10. veljače 2017., završen je IV. tečaj Osnove terestričke navigacije za dočasnike i mornare, kojeg su pohađali pripadnici Bojne OSMiO i Flotile HRM-a.

Terestrička navigacija jedna je od znanstvenih disciplina pomorske navigacije, a temelji se na opažanju uočljivih prirodnih ili umjetnih objekata na kopnu, ili na mjerenju dubine mora. Obuhvaća metode grafičkog i numeričkog rješavanja zadataka vođenja broda opažanjem prirodnih i izgrađenih objekata na obali, na moru i na dnu mora; proučavanje sredstava za vođenje broda te načina određivanja pravaca i udaljenosti; plovidbu u ograničenom prostoru i dr.

Provedba ovog tečaja obuhvaćala je najprikladnije metode, obučna sredstva i oblike izvedbe, uz aktivno sudjelovanje polaznika u procesu obuke. Sukladno programu, nakon svake prijeđene cjeline provedene su obučne vježbe u vidu praktičnog rada na navigacijskoj karti. Obučnih vježbi na tečaju je ukupno pet, među kojima je i završna vježba (ispit) iz Poznavanja osnova Terestričke navigacije.

Izlazne ankete o tečaju pokazale su da su polaznici jako zadovoljni obukom, jer, kako navode, ista podastire dobrodošle dodatne sadržaje (teorijske i praktične) koji im koriste za provedbu poslova na njihovim ustrojstvenim mjestima, a što za posljedicu ima veliko zanimanje za tečaj od strane mornara i dočasnika Bojne OSMiO i Flotile HRM-a.

Sukladno ukazanim potrebama i ulozi Središta za obuku HRM-a u obučnom procesu, ovaj tečaj provodi se triput godišnje po 30 nastavnih sati. Tečaj provodi časnik za vježbe SzO HRM kapetan fregate Stipe Jelinčić.


* Tečaj_terestričke_navigacije_10022017_003.jpg (428.07 KB. 1280x960 - viewed 58 times.)


* Tečaj_terestričke_navigacije_10022017_004.jpg (382.82 KB. 1280x960 - viewed 50 times.)


* Tečaj_terestričke_navigacije_10022017_011.jpg (397.36 KB. 960x1280 - viewed 55 times.)


* Tečaj_terestričke_navigacije_10022017_014.jpg (413.13 KB. 960x1280 - viewed 63 times.)

TEKST: HRM/S. Jelinčić i M. Siriščević, FOTOGRAFIJE: HRM/M. Siriščević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2108 on: March 08, 2017, 05:52:12 pm »

16.02.2017.

Studenti FESB-a u posjetu Središtu za obuku i brodovima HRM-a


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_020.jpg (309.44 KB. 1200x900 - viewed 63 times.)

Studenti završne godine diplomskog studija elektroenergetike Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu 16. veljače 2017. boravili su u vojarni „Sv. Nikola“ u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici.

U pratnji dvaju svojih profesora dvanaest studenata razgledalo je nastavne kabinete Središta za obuku HRM-a, brod spasilac BS-73 „Faust Vrančić“ te raketnu topovnjaču RTOP-11 „Kralj Petar Krešimir IV“.

Instruktori brodostrojarstva i elektrotehnike Središta za obuku HRM-a studente su upoznali s procesima proizvodnje i distribucije električne energije na brodu, s pomoćnim i glavnim motorima te brodostrojarstvom uopće. Razgledali su primjerke parne turbine i motora-generatora te kabinet strojarstva. No ipak, posebno zanimanje studenata izazvao je posjet brodskim strojarnicama u kojima su nešto više saznali o pogonskom kompleksu brodova.


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_028.jpg (264.66 KB. 1200x900 - viewed 39 times.)


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_037.jpg (261.94 KB. 1200x900 - viewed 46 times.)


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_039.jpg (283.17 KB. 905x1260 - viewed 55 times.)

Tekst i fotografije: HRM/Maja Siriščević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2109 on: March 08, 2017, 05:56:09 pm »

Studenti FESB-a u posjetu Središtu za obuku i brodovima HRM-a


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_045.jpg (261.01 KB. 900x1200 - viewed 49 times.)


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_049.jpg (204.07 KB. 1200x900 - viewed 62 times.)


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_050.jpg (214.67 KB. 1200x900 - viewed 69 times.)


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_055.jpg (273.65 KB. 1200x900 - viewed 51 times.)


* Posjet_studenata_FESB-a_16022017_056.jpg (286.14 KB. 1209x896 - viewed 50 times.)

Fotografije: HRM/Maja Siriščević, osrh.hr

Članak sam prenio ponajviše zbog slika motora i ostalih eksponata iz kabineta Središta za obuku HRM.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2110 on: March 10, 2017, 03:32:39 pm »

Za jučer je u Zagrebu, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), bio najavljen zanimljiv skup u organizaciji Fakulteta i Znanstvenog vijeća za pomorstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).


* predavanje.jpg (71.41 KB. 577x582 - viewed 52 times.)


* predavanje2.jpg (131.55 KB. 641x649 - viewed 71 times.)

Poveznica na najavu na portalu obris.org: U četvrtak o HRM-u na FSB-u Zagrebu

Je li možda netko od Palubaraca nazočio skupu?

Logged
Perun
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 540


« Reply #2111 on: March 10, 2017, 09:26:37 pm »

ima li nekih novosti u vezi podmornica
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2112 on: March 20, 2017, 10:34:31 pm »

Pokrenut postupak za ustrojavanje posebnog studija "Vojno pomorstvo"

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 16.03.2017. donijela Odluku o pokretanju postupka za ustrojavanje i akreditiranje posebnog integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija „Vojno pomorstvo“ u okviru Sveučilišta u Splitu.

Studij će se izvoditi akademske godine 2018./2019., a provodit će se u Oružanim snagama Republike Hrvatske – Hrvatskom vojnom učilištu ''Dr. Franjo Tuđman“ i sastavnicama Sveučilišta u Splitu, kao suizvoditeljima provedbe studija.

Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u državnom proračunu Republike Hrvatske, na   razdjelu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Obrazloženje

Ustrojavanje posebnog studija „Vojno pomorstvo“ pokreće se radi jedinstvenog obrazovanja pomorskih časnika za sva državna tijela koja djeluju u području pomorske sigurnosti. To je preduvjet njihova integriranog djelovanja u zaštiti i promicanju nacionalnih interesa Republike Hrvatske na moru.  

Radi postizanja potrebnih kompetencija postavljenih pred časnike pomorske struke, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" i Hrvatska ratna mornarica u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i s Pomorskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Filozofskim fakultetom, kao sastavnicama Sveučilišta u Splitu, započeli su izradu elaborata integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija "Vojno pomorstvo".

Koncept integriranog studija „Vojno pomorstvo“ temeljio bi se na tri smjera: „Vojna nautika“, „Vojno brodarstvo“ i „Vojna elektronika“. Studij bi trajao deset semestara odnosno pet godina. Završetkom studija stekao bi se naziv magistra vojnog pomorstva, smjer vojna nautika, vojno brodostrojarstvo ili vojna elektronika.  

Nastavni sadržaji izvodili bi se većim dijelom u specijalističkim učionicama i kabinetima vojarne "Sveti Nikola - Lora" u Splitu, a dijelom u kapacitetima sastavnica Sveučilišta u Splitu. Smještaj i prehrana kadeta osigurali bi se u namjenskom objektu navedene vojarne.

Osnovni ishodi učenja definirani su u obliku poznavanja i razumijevanja stručnih i znanstvenih načela i standarda važnih za pomorsku struku, kao i pomorskih disciplina nužnih u procesu eksploatacije broda: plovidbe, manevriranja, održavanja, rukovanja teretom te pri ostalim specifičnim postupcima reguliranim Međunarodnom konvencijom o standardima izobrazbe, izdavanju svjedodžbi i držanju straže pomoraca, kao i drugim međunarodnim i nacionalnim standardima.

U svakom smjeru planirana je provedba 71 predmeta, od kojih je 55 zajedničkih za sve smjerove. Struktura studija obuhvaća sljedeće bitne značajke:
- prve dvije godine studija zajedničke su za sva tri smjera
- treća i četvrta godina sastoje se od 50% zajedničkih i 50% izbornih predmeta (izborni predmeti obvezni su za pojedine smjerove kao i za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova)
- peta godina zajednička je za sva tri smjera
- vojni kampovi i plovidbena praksa također su dio plana i programa studija.

S obzirom na to da u zaštiti Jadrana, uz Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu Republike Hrvatske, sudjeluju i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo unutarnjih poslova i druga državna tijela, ovakvim integriranim sveučilišnim studijem moguće je provoditi jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za potrebe svih državnih tijela.

Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studija „Vojno pomorstvo“ istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima. Uz opće, kadeti dobivaju i specifične kompetencije iz djelokruga Obalne straže Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, uporabe brodskih borbenih sustava i slično te stječu kompetencije za rad u lučkim kapetanijama, Službi traganja i spašavanja, kao i u Službi nadzora i upravljanja pomorskim prometom. Stječu i dodatne kompetencije za uspješan rad i obavljanje poslova u tijelima državne uprave za koje se školuju, a to je ujedno i izvrstan „bazen“ iz kojega se mogu stvarati i razvijati kvalitetni pričuvni pomorski časnici.

Vlada RH
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2113 on: April 01, 2017, 11:58:53 pm »

6.3.2017.

Zapovjednik HRM-a na konferenciji u Northwoodu


* 01_hrm.jpg (2009.23 KB. 3225x2150 - viewed 27 times.)

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović sudjelovao je na Konferenciji zapovjednika pomorskih operacija (Maritime Operational Commanders Conference - MOCC) održanoj od 1. do 2. ožujka 2017. u NATO Zapovjedništvu pomorskih snaga (Allied Command Maritime – MARCOM) u Northwoodu (UK).

Konferencija zapovjednika pomorskih operacija predstavlja platformu za otvorenu raspravu o mornaričkim temama u svrhu jačanja suradnje u ovoj domeni i kohezije napora koji se u provedbu iste ulažu. Ovaj skup je također i prilika za zajedničko promišljanje o uporabi savezničkih mornaričkih snaga, to jest, o načinu kako NATO koristi brodove, zrakoplove, podmornice i ljudstvo pridodano od nacija, prije svega u svrhu pružanja potpore kolektivnoj obrani.

Teme o kojima se na Konferenciji raspravljalo obuhvaćale su područja od razvoja nove NATO-ove operacije Sea Guardian koja se fokusira na pomorske sigurnosne operacije u Sredozemlju, do koordinacije i suradnje na cijelom području odgovornosti.

Konferencija je bila prilika i za informiranje o nastavku razvojnih planova u smislu jačanja odgovornosti na nacionalnoj razini, uz istovremeno održavanje visokih sposobnosti i spremnosti snaga za sudjelovanje u kolektivnoj obrani.

Na marginama službenog dijela Konferencije zapovjednik HRM-a proveo je niz razgovora u cilju unaprjeđenja bilateralne vojne suradnje.

Tekst: OS RH/M. Siriščević, Foto: http://www.mc.nato.int, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 504« Reply #2114 on: April 02, 2017, 12:01:45 am »

22.3.2017.

Stožerni razgovori Hrvatske ratne mornarice i Ratne mornarice SAD-a


* 08_hrm_usn.jpg (162.48 KB. 900x1200 - viewed 43 times.)

U vojarni Sv. Nikola u Splitu, 21. i 22. ožujka 2017. g., provedeni su Stožerni razgovori između Hrvatske ratne mornarice i Ratne mornarice SAD-a (Pomorske snage SAD-a za Europu, 6. Flota - U.S. Naval Force Europe, 6. Fleet).

Cilj Stožernih razgovora dviju mornarica je međusobno informiranje o aktivnostima provedenim u protekle dvije godine te usuglašavanje zajedničkog plana i težišta aktivnosti bilateralne vojne suradnje (BVS) za naredno dvogodišnje razdoblje.

Čelnik tima HRM-a bio je brigadir Alen Bigava, načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva HRM, dok je tim RM SAD-a predvodio kapetan fregate Sean Maxwell, predstavnik Zapovjedništva 6. Flote u Napulju.

Višegodišnja bilateralna suradnja dviju mornarica usmjerena je na aktivnosti u područjima zajedničkih interesa kroz provedbu stručnih razgovora, zajedničkih uvježbavanja i obuke. Isto se odnosi i na razmjene iskustava iz područja zaštite sigurnosti okružja, prvenstveno u Jadranskom moru te na području Sredozemlja. Tijekom razgovora istaknuti su odlični bilateralni odnosi i suradnja HRM-a i Pomorskih snaga SAD za Europu, koji se manifestiraju nizom uspješno provedenih aktivnosti BVS u proteklom dvogodišnjem razdoblju.

Predstavnici RM SAD-a i ovoga puta su naglasili osobiti značaj HRM-a u smislu jednog od najznačajnijih partnera u okružju. Suradnju, koja jest intenzivna i učinkovita, potrebno je i dalje podizati na višu razinu, posebno planiranjem provedbe zajedničkih obučnih događaja i vježbi koje pridonose razvoju interoperabilnosti te implementaciji preuzetih Ciljeva sposobnosti HRM-a.

U zaključcima Stožernih razgovora usuglašen je nastavak suradnje težišno u potpori RM SAD-a u području razvoja sposobnosti protuminskih djelovanja HRM-a (MCM/EOD) kroz provedbu zajedničkih uvježbavanja i vježbi, ukrcaja mlađih časnika na brodove 6. Flote te provedbe raznih Seminara i radionica u cilju razvoja sposobnosti i dostizanju NATO standarda HRM-a.

Usuglašeni zaključci Stožernih razgovora uvršteni su u zajednički plan bilateralne suradnje za 2017. i 2018. godinu.


* 09_hrm_usn.jpg (205.13 KB. 1220x855 - viewed 40 times.)

Tekst: OS RH/E. Kosor, Foto: OS RH/M. Siriščević, osrh.hr

Logged
Pages:  1 ... 136 137 138 139 140 [141] 142 143 144 145 146 ... 149   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 25 queries.