PALUBA
February 21, 2018, 07:50:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 144 145 146 147 148 [149]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska Ratna Mornarica - novosti  (Read 428412 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 329« Reply #2220 on: February 07, 2018, 01:12:27 pm »

Za najbolje u mjesecu srpnju proglašeni su nadnarednik Petar Dobronić (bOSMiO, zapovjednik desetine pokretnog voda)
Sta je to pokretni vod?

Pokretni ili mobilni. Možda je u pitaju pokretni vod za motrenje i obavješćivanje ili nekakav pokretni vod za održavanje (pokretna radionica)? Samo nagađam. Kad su uvođeni radari "Enhanced Pergrine" bilo je riječi da će jedan od radara biti mobilan, odnosno imati mogućnost brzog izmještanja, ali koliko znam ovo nije realizirano.

Quote
Nadnarednik Petar Dobronić (bOSMiO, zapovjednik desetine pokretnog voda) pripadnik je OS RH od 1998. godine. Sve zadaće obavlja vrlo kvalitetno, profesionalno, savjesno i odgovorno. Veliko znanje i bogato iskustvo osiguravaju nnr Dobroniću autoritet iz područja radarske tehnike kako na brodovima tako i na postajama obalnog motrenja. Pored redovnih zadaća, tijekom lipnja i srpnja te studenog i prosinca 2017., obavljao je dužnost instruktora na Specijalističkoj vojnoj obuci u Središtu za obuku HRM-a te održao 180 sati predavanja iz predmeta Motrenje radarima „Enhanced Peregrine“ i „GEM SC 2050 XS“ i Praćenje pomorske situacije na pomorskoj karti.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 329« Reply #2221 on: February 07, 2018, 04:04:05 pm »

02.02.2018.

Informiranje ključnog osoblja HRM-a o glavnim aktivnostima u 2018.


* ZHRM_01.jpg (88.88 KB. 1200x900 - viewed 11 times.)

U amfiteatru Središta za obuku HRM, u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli održao je u četvrtak, 1. veljače 2018., radni sastanak sa zapovjednicima i prvim dočasnicima postrojbi te čelnicima ustrojstvenih cjelina Zapovjedništva HRM-a.

Kratko uvodno obraćanje kmd Raffanellija imalo je za cilj upoznavanje ključnog osoblja HRM-a sa njegovim smjernicama za izvršavanje zadaća uopće: „Čeka nas puno posla. Pred nama je cijeli niz zadaća, aktivnosti koje proizlaze iz novih strateških dokumenata i smjernica. Potrebno je uložiti sva naša znanja, sposobnosti i napore u nastojanja da još intenzivnije nastavimo razvijati Hrvatsku ratnu mornaricu. Od vas očekujem potporu i cjelovit angažman.“

U nastavku sastanka zapovjednik HRM-a izložio je glavne aktivnosti HRM-a u tekućoj godini: uvođenje u operativnu uporabu obalnog ophodnog broda; ustrojavanje satnije mornaričko-desantnog pješaštva; pripreme za ocjenjivanje tima protuminskih ronitelja (vPMR) sukladno Cilju snaga (CSp M 6204); zajedničku i združenu obuku i sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama (MVO). Navodeći prioritete u tekućoj godini, zapovjednik HRM-a naglasio je značaj angažmana svih pripadnika i timski rad kao preduvjete uspješnosti u provedbi svih zadaća, no posebno značaj dočasničkog lanca potpore.

Od iznimnog značaja u području opremanja i modernizacije je uvođenje u operativnu uporabu prototipa obalnog ophodnog broda. Prototip OOB-a trenutno je u fazi provedbe neophodnih korekcija izvedenog stanja, završnog opremanja i provjere brodskih sustava. Po završetku primopredajnih ispitivanja, prijemu broda i dostizanju odgovarajuće razine obučenosti posade, planirana su opsežna prototipna ispitivanja broda, prvenstveno u cilju verifikacije rješenja za uporabu u realnim radnim uvjetima. „U potpori primopredajnim ispitivanjima sudjelovat će djelatnici HRM različitih stručnih profila. Stvarno utvrđeni tehnički i uporabni parametri u odnosu na postavljene zahtjeve bit će osnova za odlučivanje o prihvatljivosti prototipa i daljnje odluke o nastavku realizacije ugovora. Zato je kvalitetna provedba ispitivanja glavni bliskoročni prioritet projekta.“ rekao je kmd Raffanelli.

U skladu s definiranom dinamikom i rokovima, HRM će i dalje intenzivno raditi na ustrojavanju satnije mornaričko-desantnog pješaštva. „Ta zadaća traži angažman sviju nas, a posebno onih koji imaju iskustvo iz Hrvatske kopnene vojske i mornaričkih desantnih operacija.“ istaknuo je zapovjednik HRM. Zadaće koje se odnose na ocjenjivanje tima PMR, obuhvaćaju završetak opremanja voda, uvježbavanja te provedbu samoocjenjivanja.

Od obučnih aktivnosti istaknuo je vježbe „BARAKUDA 18“ Flotile HRM, „PRSTAC 18“ Obalne straže RH, „ZRCALO 18“ Bojne OSMiO, te združenu vojnu vježbu „VELEBIT 18“, koja ima za cilj integraciju postojećih sposobnosti te provjeru spremnosti postrojbi OS RH za izvršenje dodijeljenih misija i zadaća. Na razini HRM-a to podrazumijeva uvježbavanje zapovjedništva i postrojbi u planiranju i vođenju operacija na moru, te bojevo gađanje ciljeva na moru i u zraku. Provedbom vježbe provjeriti će se i unaprijediti ključne sposobnosti HRM-a.

Govoreći o aktivnostima sudjelovanja u MVO zapovjednik HRM-a posebno se osvrnuo na pripreme za angažman 3. Hrvatskog samostalnog tima za sigurnosnu zaštitu broda (AVPD tima). Preduputna obuka provest će se u dvije faze, nakon čega će se kroz vježbu „UGOR 18“ izvršiti završno ocjenjivanje spremnosti Tima za sudjelovanje u mirovnoj operaciji ''EUNAVFOR ATALANTA – Somalija'.

Na kraju sastanka kmd Raffanelli naglasio je značaj informiranja svih pripadnika. U tom cilju sudjelovati će i na sastancima koji će se u narednom razdoblju provoditi na razinama postrojbi HRM-a.


* ZHRM_08.jpg (87.29 KB. 1200x900 - viewed 14 times.)


* ZHRM_10.jpg (170.53 KB. 1200x900 - viewed 23 times.)

Tekst i fotografije: M. Siriščević, osrh.hr


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 329« Reply #2222 on: February 16, 2018, 03:48:05 pm »

15.02.2018.

Radni posjet izaslanstva Japana HRM-u


* Posjet_izaslanstva_Japana_13022018_013.jpg (174.38 KB. 900x1200 - viewed 4 times.)

U svrhu priprema za skorašnji posjet japanskog školskog broda "KOJIMA" Splitu, u Zapovjedništvu HRM-a, u utorak, 13. veljače 2018., održan je radni sastanak sa izaslanstvom Japana.

Izaslanstvo Japana činili su predstavnici japanske Obalne straže kapetan bojnog broda Keiza Eguchi i kapetan korvete Hiroki Ikeda te član Ureda japanskog Veleposlanika u RH (ataše za kulturu) Atsushi Saito.

Izaslanstvo HRM-a predvodio je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić, uz kojeg su sastanku nazočili zapovjednik Obalne straže RH kapetan bojnog broda Milan Blažević, načelnik Odjela N-5 ZHRM brigadir Alen Bigava i kapetan fregate Ernesto Kosor.

Ključne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti koje će se provoditi tijekom posjete broda "KOJIMA" HRM-u i gradu Splitu. Posjet broda planirana je aktivnost bilateralne vojne suradnje sa Japanom, a najavljen je u vremenu od 21. do 25. lipnja 2018. g.

U prigodnom obraćanju kbb Eguchi je naglasio da je riječ o dugoj plovidbi, točnije, o kružnom putovanju broda oko svijeta. Tijekom plovidbe, kao jedno od sedam odredišta putovanja, planiran je i posjet Splitu. Razlog posjeta, istaknuo je kbb Eguchi, je 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa RH i Japana, kao lijepa prigoda za obilježavanje godišnjice dobrih odnosa naših dviju država.

U sklopu posjeta japansko izaslanstvo razgledalo je vojarnu "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u svrhu upoznavanja logističkih kapaciteta. Osim sidrišta, razgledali su učionice, kantine te sportske terene.


* Posjet_izaslanstva_Japana_13022018_020.jpg (237.7 KB. 1200x900 - viewed 6 times.)

Tekst: E. Kosor/ M. Siriščević, Fotografije: M. Siriščević, osrh.hr

Zanimljivo je da su predstavnici japanske Obalne straže, kapetan bojnog broda i kapeta korvete, u civilnim odjelima.

Logged
Pages:  1 ... 144 145 146 147 148 [149]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 25 queries.