PALUBA
November 17, 2018, 11:31:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 147 148 149 150 151 [152]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska Ratna Mornarica - novosti  (Read 520709 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dead1
mornar
*
Offline Offline

Posts: 12


« Reply #2265 on: October 07, 2018, 10:55:35 pm »

Dzumba, to je samo normalna drzavna propaganda!  Cheesy

Istina je uvijek nesto ruznija.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 817« Reply #2266 on: October 08, 2018, 08:05:23 am »

Sa stajališta HRM i OSRH je sudjelovanje u operaciji "SEA GUARDIAN" značajno jer se radi o prvom sudjelovanju broda HRM u nekoj NATO operaciji. K tome, broda koji nije baš najadekvatniji za navedenu zadaću i duži boravak na otvorenom moru. Iako najmanji u svojoj skupini brodova, "Vukovaru" je dodijeljeno veliko područje odgovornosti te je tijekom operacije prevalio najviše milja, više od zapovjednog broda, talijanske fregate klase "Maestrale" F 576 - ITS Espero i britanskog broda HMS Echo (H87). Zadaće broda tijekom tri tjedna sudjelovanja u operaciji su bile neborbene s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike iz svih raspoloživih izvora u realnom vremenu uz identifikaciju plovila od interesa te uočljivosti NATO snaga na moru s ciljem odvraćanja mogućih ugroza (terorizam, ilegalne aktivnosti na moru, ugrožavanje slobode i sigurnosti plovidbe) i potpore NATO Strateškog komuniciranja. Što je pri tome konkretno napravljeno, nije zasad nigdje javno objavljeno.

Ranije je HRM s brodom sudjelovala u EU operaciji "TRITON", u kojoj je ŠB-72 "Andrija Mohorovičić" tijekom tri mjeseca provedena na Mediteranu sudjelovao u spašavanju 2518 ljudi (imigranata). U isto vrijeme, HRM je s dva desantna broda - minopolagača, DBM-81 "Cetina" i DBM-82 "Krka" izvršio prijevoz BOV "Patria" i ostale tehnike HKoV na NATO međunarodnu vojnu vježbu "Trident Juncture 2015", u Španjolsku.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 706« Reply #2267 on: October 29, 2018, 06:27:50 pm »

Dere ga kvalitetno, zbilja je. Tongue
Nadajmo se da neće biti ozbiljnijih posljedica.
Upozoravali su meterolozi na ovo.

----------------------

 29.10.2018.

Ovakav potez se ne pamti: zbog najavljenog vremena HRM otvara Vojnu luku Lora, pružit će utočište brodovima;
Vrhunac oluje očekuje se večeras


Sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika danas, 29. listopada , Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji.
Naime, uslijed nevremena koje je zahvatilo Jadran, u prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije te je pružena mogućnost privezivanja brodova u luci Lora vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba".
Utočište od nevremena već je u subotu, 27. listopada 2018., zatražio brod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske "Naše more", koji će biti privezan u luci Lora dok se meteo uvjeti ne stabiliziraju.
Kao što smo već pisali, najveće nevrijeme u Dalmaciji se očekuje tek u večernjim satima, kada se, uz orkansko jugo, najavljuje i obilna kiša praćena grmljavinom.

https://www.slobodnadalmacija.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 817« Reply #2268 on: November 08, 2018, 11:21:55 am »

4.10.2018.

Najbolji mornari i dočasnici HRM-a za svibanj - kolovoz 2018.


* _MG_6843_resize.jpg (380.24 KB. 1200x665 - viewed 7 times.)

Pripadnike HRM-a koji su proglašeni za najbolje mornare i dočasnike za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz 2018., u srijedu, 3. listopada o.g., primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Čestitavši im na zasluženim priznanjima, kmd Raffanelli između ostalog je rekao: “Posvećenost svom pozivu, ustrajnost u razvoju sposobnosti, kontinuirano usavršavanje i timski duh uvijek će polučiti uspjeh.” te istaknuo kako je svaki osobni uspjeh poticaj kako pojedincu, tako i cijeloj zajednici.

Najboljim mornarima i dočasnicima HRM-a

- za mjesec svibanj proglašeni su sžn Milan Okmažić (SzO HRM) i rz Petar Prnić (Bojna OSMiO),

- u mjesecu lipnju nnr Nikša Sviličić (Flotila HRM) i mor Mate Maslov (Flotila HRM),

- u srpnju ds Hrvoje Petričević (OSt RH) i mor Ivica Mrkonjić (OSt RH), te

- u kolovozu ds Josip Čačija (bOSMiO) i pz Ante Zerdum (PB Split).

Stožerni narednik Milan Okmažić na dužnosti je instruktora za topničko oružje u Središtu za obuku HRM. Sudionik je Domovinskog rata od listopada 1991. g. U svibnju 2018. godine sžn Okmažić je provodio istovremeno obuku za dvije generacije Specijalističke vojne obuke (SVO). Uz navedeno, tijekom vojne vježbe na moru „Barakuda“ provedeno je i gađanje strojnicom TS BROWNING 12,7 mm za pripadnika SVO koje je vodio sžn Okmažić i čijom je zaslugom provedba gađanja postala standard na istoj obuci. Osim gađanja protuzrakoplovnim topom Bofors 40 mm sa OB-01, sudjelovao je u pripremi i provedbi gađanja u sklopu Preduputne obuke 3. AVPD tima za operaciju „EU NAVFOR ATALANTA – Somalija“. Primjer profesionalnosti, sposobnosti, vještina i znanja kakve iskazuje sžn Milan Okmažić, vrijednosti su i vrline poželjne za kolege instruktore kao i za sve pripadnike HRM-a i OS RH.

Razvodnik Petar Prnić pripadnik je Hrvatske vojske od 2011. Na dužnosti je poslužitelja sredstava veze u Satniji KIS-a bOSMiO u Splitu. Pored zadaća koje obavlja u Satniji KIS-a, potrebno za istaknuti je njegov doprinos u radovima tijekom pripreme vojarne u Pločama za smještaj i boravak Mornaričkog desantnog pješaštva (MDP), posebno prilikom strukturnog kabliranja vojarne tijekom mjeseca svibnja. Rz Prnić sudjelovao je i u potpori dviju međunarodnih vojnih aktivnosti: „Basic inteligence Course“ te „Creval“. U osiguranje KIS potpore, za uspješnu provedbu iste, rz Prnić je svojom stručnošću i predanošću omogućio nesmetano funkcioniranje svih potrebnih sustava za provedbu aktivnosti. Rad, zalaganje, znanje i osposobljenost rz Prnića prepoznati su kako od voditelja, tako i od samih sudionika.

Nadnarednik Nikša Sviličić na dužnosti je voditelja odjeljka glavnih pogonskih strojeva na DBM-81 (Flotila HRM). Sudionik je Domovinskog rata, kao ročnik u sastavu 113. br., potom pripadnik 4. gbr. te od 2003. u HRM-u. Nnr Sviličić odabran je za najboljeg dočasnika mjeseca lipnja dok je obnašao dužnost voditelja pogonskog odjeljka na m/j Učka, kada je uspješno proveo obuku i mentoriranje brodskog električara i budućeg voditelja pogonskog odjeljka. U isto vrijeme, uz zadaće VIP prevoženja, obuke novih djelatnika te ispomoći na brodovima tipa DBM provodila se priprema i osposobljavanje novog zapovjednika m/j „Učka“ za samostalno zapovijedanje brodom u čemu je nnr Sviličić dao značajan doprinos. Svojim primjerom nnr Sviličić pokazuje mlađim kolegama kako se uz trud, učenje i nesebičnu službu znanja i sposobnosti mogu značajno podići, što je uvijek poželjno, posebno ako se od mornara žele razviti u dočasnika.

Mornar Mate Maslov na dužnosti je poslužitelja mina i minskih uređaja na DBM-81 (Flotila HRM). Pripadnik je Hrvatske vojske od 2015. Sa relativno kratkim stažem i iskustvom iskazuje visoku razinu znanja iz područja svoje specijalnosti, čime izravno doprinosi provedbi zadaća u svojoj radnoj sredini. Osim u zadaćama pripreme broda za plovidbu i tijekom plovidbe, njegove vještine i znanja posebno dolaze do izražaja u radnjama prilikom provedbe ukrcaja/iskrcaja i polaganja morskih mina. Mor Maslov posjeduje sve osobine zbog kojih je za primjer ostalima.

Desetnik Hrvoje Petričević na dužnosti je palubnog dočasnika na ŠB-72 (OSt RH). U Hrvatskoj vojsci je od 2009. Uz obnašanje svoje dužnosti ds Petričević se u proteklom razdoblju iskazao i u poslovima voditelja brodsko - navigacijskog odjeljka, zatim navigacijskog dočasnika i dočasnika kormilara kolega koji su se nalazili na obuci i školovanju. Kroz navedeno dokazao je da se svojim znanjem i sposobnostima može nositi sa dužnošću znatno više razine. U istom razdoblju ds Petričević određen je za mentora trojici novih mornara te iskazao izuzetno zalaganje u njihovoj pripremi za polaganje ispita za samostalno obnašanje ustrojbene dužnosti.

Mornar Ivica Mrkonjić u Hrvatskoj vojsci je od svibnja 2018. g. Nakon SVO raspoređen je na dužnost strojara na PT-71. Tijekom obuke se pokazao kao izuzetno zainteresiran i motiviran polaznik te se svojim zalaganjem isticao među svojim kolegama. Njegov rad i zalaganje su prepoznati od strane polaznika obuke, instruktora i voditelja skupine zbog čega je izabran za najboljeg polaznika SVO.

Desetnik Josip Čačija na dužnosti motritelja u Bojni OSMiO. Pripadnik Hrvatske vojske je od 2006. Nakon selekcijske obuke raspoređen je na mjesto pomorskog diverzanta u 352. Satniji pomorskih diverzanata, 2007. godine prelazi u Bojnu za specijalna djelovanja, a od 2011. pripadnik je HRM-a. Ds Čačija dao je najveći doprinos u pripremi kandidata HRM-a za natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH „Memorijal bojnik Davor Jović-natjecanje Prvi za Hrvatsku“ na kojem su pripadnici HRM-a ostvarili vrlo dobar plasman. Imenovani je također bio angažiran na zadaći pripreme kandidata HRM-a za Prvenstvo OSRH u streljaštvu. Uz navedeno, član je Viteškog alkarskog društva Sinj, te slavodobitnik ovogodišnje Sinjske Alke. Osim iznimne vještine i sposobnosti koju je pritom iskazao, ds Čačija ovime je dao značajan doprinos promicanju ugleda pripadnika HRM-a i Hrvatske vojske u cijelosti.

Pozornik Ante Zerdum je u Hrvatskoj vojsci od 1997. najprije kao pripadnik 4. gardijske brigade, a od 2008. g. Satniji za osiguranje HRM-a. Kroz mjesec kolovoz iskazao se sudjelujući u posljednjim ispraćajima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kao i ceremonijalno-protokolarnim aktivnostima. Unatoč otegotnim životnim okolnostima, voj Zerdum svojim osobnim primjerom bezbroj puta pokazao je da se na njega može u svakom trenutku računati. Vrlo aktivno sudjeluje u provedbi obučnih aktivnosti stalno radeći na vlastitom stručnom usavršavanju. Uvijek je uzornog vojničkog izgleda i ponašanja, omiljen i cijenjen kako od strane nadređenih tako i od strane ostalih pripadnika postrojbe.

Tekst: B. Škokić, Fotografije: D. Mišić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 817« Reply #2269 on: November 08, 2018, 12:16:43 pm »

Listopad, 2018.

04.10.2018 - Priznanja pripadnicima HRM-a u povodu Dana neovisnosti

Prigodna svečanost uručenja ukaza o promaknućima i poticajnim mjerama dodijeljenim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u povodu Dana neovisnosti održana je u četvrtak, 4. listopada 2018., u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Promaknutim i pohvaljenim pripadnicima ukaze je uručio zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli. Povodom Dana neovisnosti promaknuto je sedam časnika i petnaest dočasnika, dok je pohvale potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednika HRM-a dobilo sedam pripadnika Hrvatske ratne mornarice.


* _MG_6841_resize.jpg (239.32 KB. 1200x800 - viewed 14 times.)


05.10.2018 - Zapovjednik HRM-a primio pobjednike prvenstva OSRH u košarci

Na prvenstvu OSRH u košarci (streetball), koje se u rujnu o.g. održavalo u vojarni 3. gardijske brigade ''Kune'' u Đakovu, pobjednički pehar osvojila je košarkaška ekipa Hrvatske ratne mornarice te ujedno obranila prošlogodišnji naslov prvaka. Razlog više za zadovoljstvo HRM-u donijela je i medalja za najboljeg košarkaša. Pripala je pripadniku HRM-a, razvodniku Duji Dajaku. Tim je povodom zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli u petak, 5. listopada 2018., primio pobjedničku košarkašku ekipu.


* LJGV2423.jpg (607.32 KB. 1280x960 - viewed 10 times.)


10.10.2018 - Završna planska konferencija za vježbu traganja i spašavanja „SAREX 18“

Završna planska konferencija za vježbu traganja i spašavanja „SAREX 18“ održana je 10. listopada 2018. godine u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu. Konferenciji je nazočio zamjenik zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske kapetan bojnog broda Joško Šantić te predstavnici sudjelujućih snaga Obalne straže Talijanske Republike, Obalne straže Republike Hrvatske, Eskadrile aviona i Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Vježba će se održati u akvatoriju srednjeg Jadrana 25. listopada 2018.


* _DSC0120.jpg (315.56 KB. 1024x684 - viewed 9 times.)


17.10.2018 - Orkestar HRM-a spektakularnim nastupom otvorio novu koncertnu sezonu

Orkestar Hrvatske ratne mornarice nastupio je u srijedu 17. listopada 2018. godine u Splitu, u Domu Hrvatske vojske „General Ivo Jelić“ u Lori. Uz Orkestar HRM pod dirigentskim vodstvom mo. Tonća Ćićerića te Jazz orkestar OS RH pod vodstvom karizmatičnog dirigenta bojnika Davora Dropuljića, svojim nastupom program su obogatili solisti Ana Jakelić, Saša Jekelić, Adalbert Turner Juci te Klapa „Sveti Juraj“ HRM. Povod koncerta je svečano otvorenje nove koncertne sezone 2018/19. Posjetitelji jučerašnjeg koncerta imali su priliku uživati u zabavnoj i big band glazbi hrvatskih i inozemnih autora te dobiti neku novu nijansu glazbenog sjećanja. Koliko je spektakularan koncert bio govori sama činjenica da je koncertna dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a sami kraj koncerta publika je dočekala na nogama.

Orkestar HRM i Jazz orkestar Oružanih snaga RH nastupili su u utorak 30. listopada i u Domu HV „Zvonimir“ u Zagrebu.


* DSC_0138.jpg (167.07 KB. 1024x538 - viewed 8 times.)


19.10.2018 - Obilježena 27. obljetnica Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a

Svečano obilježavanje 27. obljetnice Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a, koje se održavalo u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu, u petak, 19. listopada 2018., započelo je u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a. Načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić sa suradnicima potom je primio članove obitelji poginulih i umrlih pripadnika postrojbe, nekadašnje zapovjednike postrojbe i poručnika fregate Mihajla Vicelića kojem je ovom prigodom uručeno odlikovanje Reda hrvatskog trolista. Prigodni program svojim nastupom uveličala je i klapa „Sv. Juraj” HRM-a. Sudionici svečanosti potom su raketnom topovnjačom RTOP-42 "Dubrovnik" isplovili do otočića Škojić gdje su ronioci HRM-a položili vijenac na spomen ploču pod morem, u čast poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe te roniteljima civilnih klubova. Po povratku u luku, u kapelici vojarne održana je sveta misa.

Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM-a ustrojen je u listopadu 1991. godine od dragovoljaca iz sastava Odjela za podvodna djelovanja zapovjedništva HRM-a te nekadašnjih pomorskih diverzanata i ronilaca koji su napustili JRM. Namjena divizijuna u sastavu HRM-a i OS RH bila je djelovanje na operativno taktičkoj dubini protivnika, na obalnom rubu i otocima, pa je tako postrojba tijekom ratnih djelovanja bila aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu. Uz operativne zadaće, u postrojbi se obučilo više od 500 pripadnika OS RH za razne razine vojnih ronilačkih zadaća. Kroz postrojbu je od ustrojavanja do 31.12.2007. g., kada je ugašena, prošlo 135 pripadnika.


* CBXD7903.jpg (562.11 KB. 1693x823 - viewed 13 times.)


22.10.2018 - Pripadnici HRM-a u berbi maslina u Lori

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice, u ponedjeljak, 22. listopada 2018., obrali su šezdeset i pet stabala zasađenih u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Osim što je riječ o mladim stablima, zbog dugotrajne suše i mušice, ubrano je 290 kilograma maslina, što je dvostruko manje nego lani. Ulje koje se dobije preradom ovih maslina konzumira se te daruje prigodom protokolarnih posjeta HRM-u.


* 20181022_085751.jpg (621.87 KB. 1200x813 - viewed 11 times.)


26.10.2018 - Pripadnici HRM-a darovali krv splitskom KBC-u

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice odazvali su se u petak 26. listopada 2018. godine pozivu splitskog Kliničkog bolničnog centra nakon što je proteklog tjedna, iz splitskog KBC-a odaslan apel zbog kritične situacije sa zalihama krvi. Naime, na Odjelu za transfuziju na Firulama pristiglo je ukupno pedeset i dvoje darivatelja iz redova HRM-a.


* darivanje_krvi_kbc_split_26102018_03.jpg (288.7 KB. 1200x800 - viewed 10 times.)


Tekst i foto: osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 817« Reply #2270 on: November 09, 2018, 05:52:35 pm »

18.10.2018.

Poručnik bojnog broda Mihanović u operaciji “EU NAVFOR MED SOPHIA“


* IMG_0007.jpg (220.42 KB. 1200x900 - viewed 5 times.)

Po novoj rotaciji pripadnika Hrvatske ratne mornarice krajem listopada o. g., dužnost pri Zapovjedništvu snaga operacije potpore miru “EU NAVFOR MED SOPHIA“ preuzet će poručnik bojnog broda Denis Mihanović.

Načelnika Operativnog odjela Zapovjedništva HRM-a kapetana bojnog broda Milenka Crljena i pbb Denisa Mihanovića u srijedu, 17. listopada 2018., primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli. Vaša znanja, sposobnosti i iskustva, posebno iz operacije „Triton“u kojoj ste sudjelovali, jamče da ćete se iskazati i na ovoj zadaći – istaknuo je kmd Raffanelli te zaželio pbb Mihanoviću puno uspjeha i sretan povratak u domovinu.

Poručnik bojnog broda Denis Mihanović rođen je 1. listopada 1981. godine u Splitu. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Splitu (smjer pomorski sustavi i procesi, nautika) sa zvanjem diplomiranog inženjera pomorskog prometa. U Oružane snage RH pristupa 2008. godine. Naprednu časničku izobrazbu završio je 2015. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr Franjo Tuđman“ u Zagrebu. U HRM-u je obnašao različite dužnosti: kormilara, zapovjednika oružnog brodskog odreda te zamjenika zapovjednika PT-71 i raketnih topovnjača 42 i 12. Pbb Mihanoviću ovo je drugo sudjelovanje u misiji potpore miru, u koju odlazi sa dužnosti časnika za obuku u Odjelu N-3 Zapovjedništva HRM-a. Oženjen je i otac dvoje djece.

Operaciju potpore miru „EU NAVFOR MED SOPHIA“ provodi Europska unija s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi i izgradnje sposobnosti libijskih sigurnosnih snaga za sprječavanje ilegalnih radnji na moru i samostalnog djelovanja u provedbi dodijeljenih zadaća. Dužnost na zapovjednom brodu operacije „SOPHIA“, na kojoj se pripadnici HRM-a izmjenjuju od rujna 2017., pbb Mihanović preuzest će od pbb Darka Sabionija.

Tekst i fotografije: M. Siriščević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 817« Reply #2271 on: November 09, 2018, 06:00:48 pm »

3. hrvatski AVPD tim u operaciji EU NAVFOR ATALANTA - SOMALIA

O aktivnostima 3. hrvatskog AVPD tima ovih dana pisala je i službena internet stranica operacije EU NAVFOR Somalia.

Quote
November 7, 2018 - 16:39

EU NAVFOR protection team keeps vital food aid safe

Protecting World Food Programme (WFP) and vulnerable vessels in the Indian Ocean and Gulf of Aden is one of Operation Atalanta’s key tasks. The WFP ship Petra II has an embarked EU NAVFOR security team, known as the Autonomous Vessel Protection Detachment (AVPD), to ensure her valuable cargo of food-aid is protected en-route to Somalia.

EU NAVFOR is made up of over 20 countries, which have provided AVPD’s for WFP ships. A team of troops from the Croatian military currently guards Petra II; their presence helps the vital humanitarian aid get to the people of Somalia affected by drought and famine safely. Having the Croatian military fully integrated into Operation Atalanta, provides the protection that these ships need against the threat of piracy and strengthen maritime security in the region.

The use of AVPDs to protect WFP shipping is paramount for EU NAVFOR as it allows greater flexibility in the use of the warships in the fight against piracy, whilst providing the security of WFP shipments. To date nearly 1.8 million tonnes of WFP aid has been provided to the region.


* DUTY-1.jpg (38.9 KB. 600x400 - viewed 11 times.)


* ABANDOM-SHIP-EXERCISE-1.jpg (69.17 KB. 600x400 - viewed 6 times.)


* CASEVAC-3.jpg (93.72 KB. 600x400 - viewed 6 times.)


* SHOOTING-6.jpg (45.81 KB. 600x400 - viewed 5 times.)


* SHOOTING-11.jpg (55.24 KB. 600x400 - viewed 5 times.)


* SHOOTING-15.jpg (53.56 KB. 600x400 - viewed 7 times.)


* SHOOTING-16.jpg (44.11 KB. 600x400 - viewed 6 times.)

http://eunavfor.eu/

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 817« Reply #2272 on: November 14, 2018, 03:50:51 pm »

14.11.2018.

Započela ronilačka obuka za Libijsku mornaricu i obalnu stražu


* obalna_straza_14112018_v.jpg (253.2 KB. 1200x800 - viewed 8 times.)

U vojarni "Admiral Sveto Letica-Barba" u Splitu u ponedjeljak, 12. studenog 2018. započela je ronilačka obuka za pripadnike Libijske mornarice i obalne straže (LMOS).

Nakon sigurnosne i zdravstvene provjere, pet pripadnika LMOS-a započelo je s obučnim procesom u trajanju od pet tjedana. Kroz devet modula obuke, polaznici će steći stručna znanja i vještine nužne za obavljanje ronilačkih zadaća, a održat će se i predavanja iz područja ljudskih prava i pružanja prve pomoći.

Obuka se provodi u okviru operacije Europske unije EUNAVFOR MED Sophia, a primarna zadaća operacije je doprinositi širim nastojanjima Europske unije u prikupljanju i dijeljenju informacija, sprječavanja krijumčarenja i trgovine ljudi, naftnih derivata i oružja.

Provođenjem ove obuke Republika Hrvatska povećava svoj doprinos naporima Europske unije kojima se nastoji doprinijeti jačanju kapaciteta libijskih institucija kako bi iste, u što većoj mjeri mogle samostalno obavljati zadaće s ciljem izgradnje sigurnog i stabilnog okruženja.

Naime, Hrvatska ratna mornarica sudjeluje u navedenoj operaciji od 2017. godine upućivanjem jednog operativnog časnika za operacije u Zapovjedništvo snaga/zapovjedni brod u području operacije, na bazi rotacije svaka četiri mjeseca.


* obalna_straza_14112018_00.jpg (349.35 KB. 1207x741 - viewed 8 times.)


* obalna_straza_14112018_06.jpg (229.11 KB. 1200x800 - viewed 7 times.)

Foto: HRM / D. Mišić, morh.hr

Logged
Pages:  1 ... 147 148 149 150 151 [152]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 25 queries.