PALUBA
December 06, 2019, 11:48:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 155 156 157 158 159 [160]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska Ratna Mornarica - novosti  (Read 624704 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2385 on: November 15, 2019, 06:43:24 pm »

05.11.2019.

Posjet izaslanstva Veleposlanstva Republike Indonezije Hrvatskoj ratnoj mornarici

Indonezijsko izaslanstvo na čelu s prvim tajnikom Wasanom Adijem Nugrahom u službenom posjetu Obalnoj straži* hrm_veleposlanstvo_republike_indonezije_19072019_07.jpg (213.29 KB. 1200x800 - viewed 9 times.)

Prvi tajnik veleposlanstva Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Wasana Adi Nugraha boravio je u utorak, 5. studenog 2019. u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu, u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici. Indonezijsko izaslanstvo primio je zapovjednik Obalne straže RH komodor Milan Blažević.

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se o funkcioniranju Obalne straže RH, te je tom prigodom indonezijskom izaslanstvu održana prezentacija o organizacijskoj strukturi, misiji, odgovornostima i zadaćama te koordinaciji iste s drugim tijelima državne uprave koji sudjeluju u zaštiti nacionalnih interesa na Jadranskom moru. U tom kontekstu, indonezijsko izaslanstvo iskazalo je interes za funkcioniranje Obalne straže unutar Oružanih snaga RH.

Također, razgovaralo se i o procedurama djelovanja i odgovornosti na moru te o djelovanju iste unutar EU i izazovima koji predstoje, posebno po ulasku u Schengen.

Na kraju sastanka prvi tajnik veleposlanstva Indonezije Nugraha zahvalio je komodoru Blaževiću na gostoprimstvu te istaknuo važnost stečenih spoznaja za unaprjeđenje funkcioniranja Obalne straže Republike Indonezije.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2386 on: November 15, 2019, 06:52:36 pm »

12.11.2019.

Znanstveni skup MARE NOSTRUM / NAŠE MORE (1069.-2019.)


* 20191112_091737.jpg (181.81 KB. 1219x881 - viewed 9 times.)

Petar Krešimir IV, „kralj Hrvatske i Dalmacije“ (Croatiae Dalmatiaeque rex) u povodu proširenja svoje države na kopnu i na moru izdao je 1069. g. u Ninu ispravu u kojoj istočni dio Jadrana naglašava i proklamira našim morem. Ta isprava prvi je javno izraženi, danas poznati izraz hrvatske dominacije na Jadranskom moru.

U prigodi 950. obljetnice prvog spomena Jadrana našim morem, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, u utorak, 12. studenog 2019. u muzejskom prostoru tvrđave Gripe održava se znanstveni skup pod nazivom Mare nostrum (1069.-2019.). U svojstvu člana znanstvenog odbora, otvorenju skupa nazočio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli.

U uvodnom obraćanju ravnateljica muzeja dr. sc. Danka Radić istaknula je kako se ovim znanstvenim skupom nastoje donijeti nova saznanja o povijesti istočnog dijela Jadrana, kontinuitetu života u ovim prostorima proteklih tisućljeća, arheološkim i podmorskim nalazima, tehnološkom i gospodarskom razvoju, pomorskim putovima i trgovini, brodogradnji i brodarstvu: „Iako hrvatska znanost i historiografija obiluju mnoštvom spoznaja o našem moru i krajevima koje ono oplakuje, 950. obljetnica prvog spomena Jadrana našim morem prigoda je za širenje i dopunu saznanja novim istraživanjima i prinosima.“

Pozdravnu riječ sudionicima skupa uputili su akademik Davorin Rudolf, ka Ivo Raffanelli te predstavnici Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita.

Čestitajući organizatorima i sudionicima na istraživačkom entuzijazmu, zapovjednik HRM-a zahvalio je na svemu onom čime će doprinijeti hrvatskoj pomorskoj povijesti i znanosti uopće. „Cjelokupni potencijali mora i priobalja i na njima utemeljene tvarne i duhovne vrijednosti čine pomorsku moć države. Taj pojam usko je povezan sa geografskim položajem zemlje, ukupnom snagom njezinog gospodarstva, pomorskom orijentacijom kao uporišnom i težišnom strategijom te sposobnostima zaštite nacionalnih vrijednosti i interesa na moru. Danas, mare nostrum Croaticum obuhvaća gotovo četvrtinu površine Jadrana. S obzirom da ukupna morska površina nad kojom Republika Hrvatska ima jurisdikciju iznosi 111.531 km2, a kopnena 56.578 km², nepobitna je činjenica da je opstojnost naše domovine velikim dijelom određena njezinom pomorskom orijentacijom. Ne čudi onda da je ovo važno geostrateško područje stoljećima bilo poprištem borbi za opstanak i dominaciju nad njim. S obzirom na sve navedeno, pitanje zaštite nacionalnih interesa na moru danas predstavlja najveću odgovornost. No, uvjet bez kojeg se ne može u tom procesu jest suradnja sa znanstvenom zajednicom, to jest oslanjanje na suvremena interdisciplinarna znanstvena istraživanja na teme mora i pomorstva.“ istaknuo je ka Raffanelli.


* 20191112_092525.jpg (1454.73 KB. 3024x4032 - viewed 9 times.)

Tekst i foto: M. Siriščević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2387 on: November 16, 2019, 11:07:10 pm »

Opremanje i modernizacija desantnih brodova minopolagača 81 i 82

MORH je raspisao natječaj za izradu projektne i izvedbene dokumentacije za modernizaciju i opremanje broda DBM-81 "Cetina", procijenjene vrijednosti 1.080.000,00 kn bez PDV-a (vrijednost projektne dokumentacije). Izrada je pokrenuta u svrhu dostizanja NATO standarda polaganja mina i zadovoljenja prihvaćenih NATO sposobnosti.

Dokumentacija je podijeljena u cjeline:
- modernizacija oružnog sustava broda
- modernizacija elektroenergetskog sustava i sustava automatike
- modernizacija dizel-električnih agregata
- modernizacija NBK sustava broda
- modernizacija sustava za podizanje i spuštanje tereta
- modernizacija sustava sivih i crnih voda
- modernizacija sustava zauljenih voda
- rekonstrukcija jarbola
- modernizacija radarskog i navigacijskog sustava
- rekonstrukcija kormilarnice i ostalih brodskih prostora nakon demontaže opreme

Dokumentacijom se definira nabava i ugradnja opreme u svrhu dostizanja sposobnosti:
(1) osposobljenost za provedbu minskog ratovanja - polaganje mina "otvorenog tipa"
(2) osposobljenost za provedbu planiranja minskog ratovanja - polaganje mina "otvorenog tipa"
(3) osposobljenost za provedbu zaštitnih i defanzivnih sadržaja minskog ratovanja - polaganje mina "otvorenog tipa"
(4) opremljenost brodova sukladno standardima za brod-minopolagač predviđenim ACO Forces Standards Vol. IV - Martitime Forces Standards (od 23.10.2017.)

Rok za izradu dokumentacije je 31.03.2020.

Više informacija na obris.org: Počele pripreme za modernizaciju DBM-81 "Cetina"
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2388 on: November 22, 2019, 05:09:01 pm »

13.11.2019.

Stožerni razgovori HRM-a sa Ratnom mornaricom SAD-a


* 191113-N-WO404-050.jpg (204.2 KB. 1225x817 - viewed 6 times.)

Izaslanstvo Hrvatske ratne mornarice sudjelovalo je na bilateralnim stožernim razgovorima sa Zapovjedništvom snaga Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Afriku provedenim u srijedu, 13. studenog 2019. u Napulju, Talijanska Republika.

Provedba stožernih razgovora dviju ratnih mornarica ima za cilj usuglašavanje suradnje u užim područjima zajedničkog interesa kroz donošenje dvogodišnjeg plana zajedničkih aktivnosti, kao i provedbu razgovora o pomorskoj sigurnosti te razmjenu iskustava i prepoznavanja mogućnosti unaprjeđenja sigurnosnog okružja u na moru kroz bilateralnu, NATO i regionalnu suradnju.

Temeljeno na dugogodišnjoj suradnji dviju mornarica, prepoznat je značajan napredak u interoperabilnosti snaga što je i potvrđeno kroz dosadašnja zajednička uvježbavanja i aktivnosti te kroz angažiranja snaga HRM-a u području Mediterana. Od početka suradnje dviju mornarica s ciljem tranzicije i transformacije HRM-a u procesu pristupanja Republike Hrvatske NATO-u, izraženo je partnerstvo u zaštiti zajedničkih ciljeva kooperativne i kolektivne sigurnosti u pomorskoj domeni.

Po završetku aktivnosti, čelnici delegacija, kapetan bojnog broda Reginald Baker ispred RM SAD-a te brigadir Alen Bigava ispred HRM-a, potpisali su zajedničke zaključke s dvogodišnjim planom rada.

Tekst i foto: A. Bigava, osrh.hr

« Last Edit: November 23, 2019, 12:46:32 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2389 on: November 23, 2019, 12:31:23 pm »

15.11.2019.

Zapovjednik Obalne straže RH sudjelovao na Plenarnoj konferenciji ECGFF


Zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske, komodor Milan Blažević, sudjelovao je na Plenarnoj konferenciji European Coast Guard Functions Foruma (ECGFF), koja se od 12. do 15. studenoga 2019. održavala u u Veneciji u Talijanskoj Republici.

Na Konferenciji su uz predstavnike zemalja članica Foruma sudjelovali i predstavnici agencija EU, između kojih EMSA-e, EFCA-e, FRONTEX-a, DG MARE, DG MOVE, DG HOME i drugi.

Tijekom konferencije proveden je niz radnih panela na teme od važnosti Europske Unije u područjima aktivnosti Foruma i međuagencijske suradnje. Tematska područja rada sudionika tijekom panela bila su „Strateška perspektiva i prioriteti Europske Unije prema Forumu“ te „Globalna perspektiva na uloge i zadaće funkcije obalnih straža“. Uz isto, provedene su i tri radionice: „Nove europske obaveze u zaštiti okoliša“, „Funkcija obalnih straža u pomorskoj sigurnosti“ te „Višenamjenske operacije na moru“. Ciljevi panela i radionica jesu prezentacija rezultata i rasprava o zajedničkim projektima prethodno usuglašenim sa članicama Foruma te koordiniranim u prethodnom jednogodišnjem razdoblju od države predsjedateljice, Talijanske Republike. Pored navedenog, razgovaralo se i o višegodišnjim projektima Foruma i europskih agencija koji su u tijeku.

Kroz izlaganja komodora Milana Blaževića, Obalna straža Republike Hrvatske, nacionalni predstavnik na konferenciji, prezentirala je nacionalne perspektive i prijedloge unaprjeđivanja rada Foruma u razvoju zajedničkih sposobnosti i zaštiti interesa Europske Unije i zemalja članica na moru. Težište izlaganja i aktivnosti sudjelovanja svih sudionika ECGFF bilo je na prepoznavanju potreba daljnje suradnje temeljene na iskustvima i naučenim lekcijama, te poštivanju međunarodnih propisa i normi EU. Uz navedeno, program Konferencije omogućio je sudionicima interakciju i na marginama iste.

Plenarnom konferencijom završeno je predsjedanje Forumom od strane Talijanske Republike. Novi predsjedatelj je Francuska Republika.


* IMG-20191115-WA0004.jpg (87.65 KB. 1230x740 - viewed 6 times.)

Tekst: A. Bigava, Foto: OSt RH, osrh.hr

« Last Edit: November 23, 2019, 02:22:58 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2390 on: November 23, 2019, 02:20:26 pm »

22.11.2019.

Druga grupa specijalnih snaga ZSS-a provela obuku bliske borbe za MIO timove HRM-a

Instruktor Zapovjedništva specijalnih snaga pohvalio je pripadnike HRM-a za uloženi trud kojim stječu nove vještine iz područja Krav Mage* signal-2019-11-21-145643-2.jpg (1636.82 KB. 4032x1960 - viewed 17 times.)

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu je od 11. do 22. studenog 2019. druga grupa specijalnih snaga (2. GSS) Zapovjedništva specijalnih snaga provela obuku izraelske bliske borbe (Krav Maga) timovima za operacije pomorskog presretanja  Hrvatske ratne mornarice (Meritime interdiction Operation tim – MIO) .

Kroz dvotjednu obuku 16 pripadnika MIO timova HRM-a koji su bili podijeljeni u dva tima, prošli su intenzivno učenje tehnika samoobrane i bliske borbe prilagođene za njihov opis posla koji uključuje ukrcaj na nepoznato plovilo i suočavanje s potencijalnim napadima posade koja uslijed otkrivanja ilegalnih aktivnosti posegnu za nasiljem prema pripadnicima MIO timova.

Naime, instruktori 2. GSS-a provode različite tipove obuka za MIO timove obzirom na njihovu sposobnost provođenja  operacija na moru, a odnedavno je pridodana i obuka iz izraelske bliske borbe Krav Mage po zahtjevu zapovjedništva flotile HRM-a u čijem sastavu se nalaze  MIO timovi.

Kulminacija ovog obučnog događaja dosegnuta je provedbom svojevrsne vježbe u kojoj su se polaznici pod dodatnim fizičkim opterećenjem i opterećenjem vlastite opreme i naoružanja, pojedinačno ukrcavali na brod pod borbenom uzbunom gdje su bili izlagani raznim taktičkim situacijama koje su zahtjevali uporabu sile kao sredstva obrane.

Instruktor 2. GSS-a iskazao je zadvoljstvo viđenim po završetku završne vježbe te pohvalio pripadnike MIO timova za uloženi trud i naporan rad kojim stječu nove vještine i sposobnosti iz područja bliske borbe.

Integranska suradnja između Zapovjedništva specijalnih snaga i ostalih grana Hrvatske vojske će se i dalje nastaviti.


* signal-2019-11-21-145643.jpg (1401.63 KB. 4032x1960 - viewed 15 times.)

Tekst i foto: ZSS, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2391 on: November 30, 2019, 02:03:25 pm »

20.11.2019.

Flota HRM


* HRM-FLOTA_600.png (757.08 KB. 600x600 - viewed 4 times.)

Misija: Flota HRM razvija, unaprjeđuje i održava sposobnost za izvođenje protubrodskih, minskih, protuminskih, ograničenih protupodmorničkih i protuterorističkih djelovanja, samostalno i u suradnji s drugim snagama HRM-a i OS RH u združenom i međunarodnom okružju, pomoć u prirodnim i drugim katastrofama, te rezidencijalno prevoženje.

Zadaće Flote HRM:

■ Raketni i topnički udar po snagama protivnika

■ Protuminska djelovanja na prilazima lukama i u lukama

■ Ograničena protupodmornička djelovanja

■ Ograničeni desant

■ Minska zaprečivanja

■ Protuteroristička zaštita brodova u području baziranja

■ Pomorsko presretanje

■ Evakuacija ljudi i sredstava iz ugroženih područja

■ Traganje i spašavanje na moru

Flota Hrvatske ratne mornarice sastoji se od zapovjedništva, divizijuna za površinsko djelovanje, divizijuna za minsko i protuminsko djelovanje te satnije mornaričko-desantnog pješaštva.

Razvojem i održavanjem odgovarajućih sposobnosti, kako za tradicionalne tako i za netradicionalne zadaće, Flota HRM-a nastoji dostići zahtijevanu razinu interoperabilnosti s NATO-om u skladu s prihvaćenim ciljevima snaga/ ciljevima sposobnosti.

Glavni borbeni sustavi i naoružanje

Raketne topovnjače klase „Kralj“
- RTOP-11 „Kralj Petar Krešimir IV“
- RTOP-12 „Kralj Dmitar Zvonimir“

RTOP-21 „Šibenik“

Raketne topovnjače klase „Helsinki“
- RTOP-41 „Vukovar“
- RTOP-42 „Dubrovnik“

MOL – Mobilni obalni lanser
- RB-1 (MOL-1)
- RB-2 (MOL-2)
- RB-3 (MOL-3)

Desantni brodovi minopolagači klase „Silba“
- DBM-81 „Cetina“
- DBM-82 „Krka“

Desantni jurišni brodovi
- DJB-104
- DJB-106
- DJB-107

Lovac mina LM-51 „Korčula“

Motorna roniteljska barkasa MRB-83

Motorna roniteljska barkasa MRB-51

Gumena brodica br. 1 „Valiant“ PT-750

Gumena brodica br. 2 „Leader“ 599 LX IBES

Gumena brodica br. 3 „Leader“ 599 LX IBES

Satnija mornaričko-desantnog pješaštva

Ustrojena je u ožujku 2018. godine te razmještena u Pločama sa misijom provedbe ograničenog desanta.

Zapovjednik Flote HRM

kapetan bojnog broda Darko Malečić

Povjesnica

Od osvojenih brodova iz Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda (MTRZ) i vojarne Kuline 28. rujna 1991. ustrojene su dvije borbene skupine: skupina Udarnih pomorskih snaga (UPS) i skupina Obalnih pomorskih snaga (OPS). Brodovi su 1992. godine iz ratne luke Šibenik preseljeni u luku Lora. Prvi zapovjednik Pomorskih snaga bio je Franko Perković. U vremenima koja su uslijedila, Pomorske snage HRM-a više puta mijenjaju svoj ustroj. U kolovozu 1993. postrojba dobiva naziv Flota HRM-a iz koje četrnaest godina poslije proizilaze Flotila HRM-a i Obalna straža RH. Novim preustrojem, od 1. listopada 2019., postrojbi se vraća naziv Flota HRM-a.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2392 on: November 30, 2019, 02:11:24 pm »

20.11.2019.

Obalna straža Republike Hrvatske


* HRM-OS_600.png (639.58 KB. 598x600 - viewed 5 times.)

Obalna straža Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: OSt RH) je služba u sustavu obrane i domovinske sigurnosti RH. Utemeljena početkom studenoga 2007. godine Zakonom o Obalnoj straži Republike Hrvatske kojeg je donio Hrvatski sabor na sjednici 3. listopada 2007. godine u svrhu učinkovite zaštite interesa RH na moru. Sastavni je dio Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Temeljni poslovi i zadaće OSt RH su zaštita suverenih prava i interesa te provedba jurisdikcije RH u Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP), epikontinentalnom pojasu i na otvorenom moru.

U teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama RH OSt RH pruža potporu drugim nadležnim tijelima državne uprave u provođenju zakona i drugih propisa iz njihove nadležnosti u skladu s odredbama Zakona o OSt RH.

Zajedno s ostalim državnim subjektima koji sudjeluju u zaštiti nacionalnih interesa na Jadranskom moru, OSt RH pridonosi sigurnosti i zaštiti ljudskih života, materijalnih dobara, očuvanju okoliša te štiti morske resurse na način da se oni koriste u skladu s zakonima RH.

Misija Obalne straže jest: razviti, unaprijediti i održati sposobnosti i spremnost za zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru u skladu s međunarodnim pravom i propisima RH, samostalno i u suradnji s drugim snagama iz sastava HRM-a, ostalim sastavnicama Oružanih snaga RH, kao i drugim tijelima nadležnim za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, te za sudjelovanje u združenim operacijama na moru.

Obalna straža RH (OSt RH) sastoji se od Zapovjedništva, 1. divizijuna sa bazom u Splitu i 2. divizijuna sa bazom u Puli. U svom sastavu ima devet brodova, četiri helikoptera Mi 8 MTV-1 i dva zrakoplova PC-9 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su operativno podređeni zapovjedniku OSt RH. U sastavu OSt RH su i plovna sredstva Odreda rezidencijalnih brodova u Puli.

Prema Zakonu, zadaće OSt RH su:

■ Zaštita suverenosti, suverenih prava i jurisdikcije RH

■ Suzbijanje i sprječavanje terorizma, organiziranog međunarodnog kriminala i širenja oružja za masovno uništenje

■ Suzbijanje piratstva i drugih oblika korištenja otvorenog mora u nemiroljubive svrhe

■ Sigurnost plovidbe

■ Traganje i spašavanje

■ Zaštita morskog okoliša, prirodne i kulturne baštine

■ Nadzor morskog ribarstva

Pored navedenih zadaća OSt RH:

■ Sudjeluje u stalnom nadzoru mora u zoni odgovornosti OSt RH te razmjenjuje informacije s drugim državnim tijelima u realnom vremenu,

■ Pruža potporu civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća te provodi opskrbu pitkom vodom stanovništva na otocima u slučaju potrebe,

■ Priprema, oprema i uvježbava pomorske snage za samostalna ili združena djelovanja tijekom provedbi tradicionalnih zadaća na moru,

■ Održava i unaprjeđuje borbene funkcije operativnog planiranja, logistike, zapovijedanja i nadzora, zaštite snaga, manevra i paljbene moći pomorskih i zrakoplovnih snaga u samostalnom i združenom djelovanju,

■ Održava i unaprjeđuje sposobnosti za sudjelovanje u združenim, zajedničkim i međunarodnim NATO/EU/UN vođenim operacijama s težištem na dostizanju NATO standarda primjenjivih na OSt RH.

Adresa:

Obalna straža RH
Zapovjedništvo
Zrinsko Frankopanska 207 A,
21000 Split
Fax: + 385 21 354 612
e-mail: obalnastrazarh@morh.hr

Dežurni operativni časnik Obalne straže RH (DOČ OSt RH)

Tel: + 385 21 354 125
Fax: + 385 21 354 662 (pričuvni: + 385 21 354 624)
e-mail: doc.ostrh@morh.hr

Glavni borbeni sustavi i naoružanje

Ophodni brodovi klase „Mirna“
- Ophodni brod „NOVIGRAD“ (OB-01)
- Ophodni brod „ŠOLTA” (OB-02)
- Ophodni brod „CAVTAT” (OB-03)
- Ophodni brod „HRVATSKA KOSTAJNICA“ (OB-04)

Obalni ophodni brod „OMIŠ“ (OOB-31)

Ophodni brod „FAUST VRANČIĆ“ (SB-73)

Ophodni brod „ANDRIJA MOHOROVIČIĆ“ (ŠB-72)

Pomoćni teretni brod – vodonosac (PT-71)

Lučki remorker (LR-73)

Pomoćna desantna splav (PDS-713)

Motorna barkasa „KRASNICA“

Motorni gliser „Ciera 1“

Motorni gliser „Ciera 2“

Motorna jahta „ČISTA VELIKA“

Motorna jedrilica „ZRINKA“

Zapovjednik Obalne straže RH

komodor mr.sc. Milan Blažević

osrh.hr


Naponena: na popisu nedostaje Motorna jahta UČKA te Transportna motorna barkasa TMB-2 i lučli remorker LR-71. Dok je UČKA sigurno aktivna, za potonja dva nema podataka jesu li slučajno izsotavljeni s popisa ili se povlače iz upotrebe.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2393 on: November 30, 2019, 02:16:32 pm »

20.11.2019.

Bojna Obalnog motrenja i navođenja


* HRM-OMiN_600.png (708.26 KB. 600x600 - viewed 4 times.)

Bojna OMiN je postrojba roda borbene potpore i ustrojstvena cjelina HRM-a. Element je obalnih pomorskih snaga u sustavu pomorske obrane i zaštite suvereniteta, suverenih prava i interesa Republike Hrvatske.

Namjena bOMiN je prikupljanje podataka motrenja stalnim multisenzorskim motrenjem morske površine i zračnog prostora, u dometu senzora u cilju kreiranja i održavanja prepoznate pomorske situacijske slike (RMP) i pružanje integralne komunikacijske i informacijske potpore pomorskim snagama i zapovjedništvima u području odgovornosti HRM-a, u potpori mornaričkog C2 sustava.

Temeljne zadaće bOMiN su:

■ Tehničko i vizualno motrenje akvatorija i zračnog prostora (do 3000 m)

■ Prijenos podataka motrenja

■ Kreiranje i prezentacija prepoznate pomorske situacijske slike (PSS)

■ Navođenje plovnih objekata na ciljeve na moru

■ Pružanje navigacijske i meteorološke potpore

■ Osiguranje, sigurnost i samozaštita

■ Komunikacijsko-informacijska potpora i održavanje sustava za potrebe HRM

Ostale zadaće bOMiN su pružanje potpore i suradnja s nadležnim državnim i javnim službama i tijelima izvan sustava OS RH, koja sudjeluju u osiguranju, nadzoru i zaštiti prava i interesa RH na moru.

Bojna OMiN aktivno sudjeluje u razvoju i održavanju operativnih sposobnosti nadzora morske površine te pružanja integrirane komunikacijsko-informatičke (KI) potpore zapovjedništvu HRM i pomorskim snagama samostalno i u suradnji s ostalim državnim tijelima koja sudjeluju u nadzoru i zaštiti suvereniteta, suverenih prava i interesa RH nad morskim i zračnim prostorom RH.

Adresa

Bojna OMiN HRM
Zrinsko-Frankopanska bb
21000 Split

Radarski i komunikacijsko-informacijski sustavi bOMiN

Radarski sustav GEM SC-2050XS

Radarski sustav GEM SC-2050XS je navigacijski sustav, u operativnoj je uporabi od 1995. g. Njegove ključne značajke su točnost i pouzdanost.
Instaliran je na postajama obalnog motrenja: Savudrija, Brijuni, Mali Lošinj, Dugi otok, Žirje, Vis, Lastovo, Mljet i Molunat.

Taktičko-tehnički podaci:
■ 50 kW impulsna snaga
■ S (3,050 GHz) valno područje
■ X (9,375 GHz) valno područje
■ ARPA
■ Automatsko praćenje do 50 ciljeva
■ C3 sučelje

Radarski sustav ENHANCED PEREGRINE

Radarski sustav Enhanced Peregrine je vojni obalni motriteljski radar. Namijenjen je za detekciju i praćenje zračnih ciljeva na malim visinama i ciljeva na moru, ima sposobnost otkrivanja i otklanjanja smetnji od drugih radara (IEMZ).

Instaliran je na postajama obalnog motrenja: Vis (2013.), Lastovo i Dugi otok (2004..), Mljet (2005.), a dvije dodatne upravljačko-prikazne konzole instalirane su u Operativnom središtu HRM-a.

Taktičko-tehnički podaci:
■ 55 kW impulsna snaga
■ C (5,4 – 5,9 GHz) valno područje
■ Frekventno agilan
■ Automatsko praćenje do 100 ciljeva

Komunikacijsko-informacijski sustavi
■ ZIS „JADRAN“ i IS „SEVID“
■ NTDR (UHF) mreža
■ SINCGARS (VHF) mreža
■ Kratkovalni sustavi veza
■ Radio-relejni sustavi veza
■ Računalna mreža HRM (pod-domena OSRH)

Zapovjednik bOMiN

brigadir Mijo Ćubić, mr. sc.

Povjesnica

Dan Bojne OMiN obilježava se 5. listopada, kao spomen na početak rada jedne od prvih operativnih postaja na otoku Žirju.

Nastanak i formiranje obalne službe motrenja i obavješćivanja veže se u uz početak rata, rujan i listopad 1991. godine, kada se ustrojavaju i ostale postrojbe HRM. Zbog nadzora teritorijalnog mora i priobalja pristupilo se formiranju prvih radarsko-motrilačkih postaja. U prvim mjesecima rata, obalna služba motrenja nije ustrojena kao jedinstvena postrojba, već se formiranju postaja pristupilo spontano i prema potrebama pojedinog bojišta.

U prosincu 1991. godine ustrojena je 274. satnija OSMiO HRM koja je ujedinila sve postaje te počela djelovati kao jedinstvena postrojba.

Prelaskom na mirnodopski ustroj, u ožujku 1996. godine, ustrojena je 274. bojna obalnog motrenja, a 2008. godine, novim preustrojem i spajanjem sa 805. bojnom veze djeluje kao bojna Obalne službe motrenja i obavješćivanja (bOSMiO) HRM-a. Time je postrojba, osim motriteljske, dobila i sposobnosti komunikacijsko-informacijske potpore HRM. Preustrojem HRM-a od 1. listopada 2019. mijenja naziv u bojna Obalnog motrenja i navođenja (bOMiN).

Danas b OMiN ispunjava sve zadaće koje su prilagođene potrebama u NATO savezu, te sudjeluje u usvajanju paketa Hrvatskih ciljeva sposobnosti (Capability Targets) u području stvaranja prepoznate pomorske slike.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #2394 on: November 30, 2019, 02:30:33 pm »

Za Pomorsku bazu Split i Središte za obuku HRM još nisu objavljeni novi podaci pa nije poznato ima li kakvih izmjena u aktualnom preustroju OSRH. Također, ne navode se ni podaci za Dom Zapovjedništva HRM (ex. Zapovjedna satnija Zapovjedništva HRM). Ovdje ću prenijeti dosadašnji, a u najvećoj mjeri i budući opis postrojbi (ažuriran je samo podatak o zapovjedniku Središta za obuku HRM koji je nedavno imenovan).


05.10.2016.

Pomorska baza Split


* HRM-PBSplit_600.png (720.42 KB. 600x600 - viewed 5 times.)

Pomorska baza Split ustrojstvena je jedinica Hrvatske ratne mornarice s temeljnom zadaćom osiguranja logističke i sanitetske potpore postrojbama HRM, i osiguranja dijela logističke potpore postrojbama na razmještaju u vojarni Sv. Nikola - Lora u Splitu koje nisu iz sastava HRM. Pored logističke potpore na lokacijama stalnog razmještaja postrojbi HRM, osigurava uvjete izdvojene logističke potpore za brodove i postrojbe na lokacijama izvan pomorske baze.

Kroz redovite zadaće, Pomorska baza razvija i održava sposobnosti osiguranja logističke potpore u provedbi svakodnevnih aktivnosti postrojbi HRM kroz održavanje borbenih i neborbenih sustava.

U skladu sa svojim sposobnostima, Pomorska baza provodi logističku potporu kroz funkcije mornaričko-tehničke, opskrbne, transportne, sanitetske i opslužne potpore, te upravlja vojarnom Sv. Nikola – Lora u Splitu.

Pomorska baza sastoji se od zapovjedništva, Bojne za održavanje plovila i TMS, Satnije za opskrbu i transport, opslužništva vojarne Sv.Nikola- Lora, sanitetske ambulante i Satnije za osiguranje. Uz ustrojbeni raspored u Splitu u sastavu Pomorske baze ustrojeni su odjeljci „Sjever“- Pula i „Jug“ - Ploče.

Pomorska baza kao sastavnica sustava logističke potpore u OS RH dio je koncepta nacionalnih sposobnosti prihvata potpore savezničkim pomorskim snagama (HNS – Host Nation Support).

Kroz upravljanje vojarnom Sv. Nikola – Lora, s ciljem potpore javnosti i društvenih aktivnosti, Pomorska baza učestalo surađuje i sa civilnim organizacijama i institucijama te daje potporu kroz domaćinstvo održavanja sportskih i humanitarnih događanja u vojarni.

Adresa

Pomorska baza Split
Zrinsko-Frankopanska bb,
21000 Split

Zapovjednik Pomorske baze Split

brigadir Dragiša Konsa

-----------------------------------------------------

03.06.2014.

Središte za obuku HRM


* HRM-SZO_600.png (658.94 KB. 600x600 - viewed 5 times.)

Misija Središta za obuku HRM-a je: razviti, unaprijediti i održati sposobnosti realizacije programa obuke pripadnika HRM-a, specijalističkog dijela programa školovanja u sustavu slijedno rastuće izobrazbe, te implementacije u proces obuke doktrinarnih dokumenata i dokumenata standardizacije i normizacije u HRM-u.

Školovanje i obuka mornaričkog osoblja započinje već u Domovinskom ratu ustrojavanjem Mornaričkog nastavnog centra utemeljenog 26.11.1992. godine. Tijekom dvadesetak godina svog postojanja, postrojba je mijenjala svoj naziv. Središte za obuku Hrvatske ratne mornarice (SzO HRM-a) ustrojeno je 1. ožujka 2008. godine preustrojavanjem nekadašnjeg Zapovjedništva za izobrazbu i obuku „Petar Krešimir IV“. Središte za obuku HRM-a tako nastavlja dugogodišnju tradiciju provedbe obuke i specijalističkog dijela školovanja djelatnih mornara, dočasnika, časnika i kadeta.

SzO HRM-a kroz provedbu i organizaciju raznih obučnih aktivnosti zadovoljava najviše zahtjeve i standarde obuke. Na taj način daje svoj puni doprinos usvajanju potrebnih znanja i vještina za učinkovito djelovanje postrojbi HRM-a te ostalih grana OSRH i doprinosi punoj integraciji HRM-a i OSRH u NATO kroz implementaciju usvojenih ciljeva sposobnosti, standarda i procedura djelovanja.

Središte za obuku HRM-a provodi sve vrste obuke koje su potrebne HRM-u i dio obuke na zahtjev postrojbi iz sastava OS RH. Godišnje se provede preko 30 različitih tečajeva. U izobrazbi i obuci dočasnika i časnika SzO sudjeluje u provođenju specijalističkog dijela izobrazbe i obuke te obuke mornara za stjecanje vojno-stručne specijalnosti (VSSp).

U sklopu SzO HRM nalazi se Odjel za obuku ronilaca koji je zadužen za provedbu kompletne ronilačke obuke kako za pripadnike HRM tako i za potrebe ostalih ustrojbenih cjelina OS RH. Središte za obuku provodi obuku iz mornarskih vještina za sve ustrojstvene cjeline OS RH.

U Središtu za obuku HRM-a, uz druge sadržaje, provodi se i pripremni tečaj djelatnika HRM-a za upućivanje u mirovnu operaciju EU NAVFOR SOMALIA „ATALANTA“, te u suradnji sa drugim ministarstvima i Tečaj za stjecanje statusa ovlaštene osobe Obalne straže RH.

Osim za vojne potrebe, SzO HRM-a povremeno provodi praktični dio obuke za studente sveučilišta u Splitu (Pomorski, Kineziološki i Medicinski fakulteti) te obuku pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova za specifične zadaće iz područja podvodnih minsko-eksplozivnih sredstava.

Polaznicima obuke na raspolaganju je veliki broj kabineta, simulatora, poligona i učionica:

■ Kabinet minsko-prituminskog oružja,

■ Kabinet protupodmorničkog oružja,

■ Topničko-raketni kabinet,

■ Kabineti brodostrojarstva,

■ Kabinet brodske elektro-energetike,

■ Kabinet navigacije,

■ Kabinet pomorstva,

■ Kabinet radarske tehnike,

■ Kabinet signalnih sredstava,

■ Informatička učionica,

■ Taktički simulator s računalima i softverom za specifične vojne zadaće,

■ Poligon borbene otpornosti broda i NBKO zaštitu,

■ Poligon za obuku ronitelja.

Za praktičnu obuku polaznika tečajeva koriste se slijedeća plovna sredstva:

Jedrilica školska na motorni pogon – „Kraljica Jelena“

Jedrilica školska na motorni pogon – „Katarina Zrinska“

Kuter 28

Šljupka

Šalupa

Čamac gumeni Bljesak 850

Čamac gumeni Leader 499

Čamac gumeni Zodiac Mark III

Čamac gumeni ANC 350

Adresa

Središte za obuku HRM
Zrinsko-frankopanska bb
21000 Split

Zapovjednik Središta za obuku HRM

kapetan bojnog broda Hidajet Čobo


osrh.hr

« Last Edit: November 30, 2019, 02:37:25 pm by leut » Logged
Pages:  1 ... 155 156 157 158 159 [160]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.