PALUBA
February 24, 2020, 09:09:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 156 157 158 159 160 [161]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska Ratna Mornarica - novosti  (Read 643828 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 330« Reply #2400 on: January 09, 2020, 03:07:52 pm »

Vala je i odradio svoje.  marinero
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #2401 on: January 20, 2020, 04:37:10 pm »

20.01.2020.

Pripadnik HRM-a upućen u operaciju EU NAVFOR MED SOPHIA

Pripadnik HRM-a kapetan korvete Vjekoslav Periša upućen je u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u operaciju potpore miru EU NAVFOR MED SOPHIA* 20200120_perisa_hrm_006-870x600.jpg (109.63 KB. 870x600 - viewed 15 times.)

Pripadnik Hrvatske ratne mornarice kapetan korvete Vjekoslav Periša upućen je u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. godine u operaciju potpore miru EU NAVFOR MED SOPHIA.

Uoči odlaska u operaciju SOPHIA, kapetana korvete Perišu, koji će krajem siječnja preuzeti dužnost u Zapovjedništvu snaga operacije, u kojoj HRM sudjeluje od rujna 2017. godine, primio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić.

U prigodnom obraćanju, komodor Dojkić poželio je kapetanu korvete Periši puno uspjeha u ovom profesionalnom izazovu te siguran povratak u domovinu.

Također, istaknuo je kako je iznimno zadovoljan dosadašnjim doprinosom pripadnika HRM-a u operacijama i misijama diljem svijeta poručivši: “Potrebno je dati svoj maksimum, u prilog što kvalitetnijoj provedbi zadaća te uvijek biti odgovoran i profesionalan”.

Kapetan korvete Vjekoslav Periša rođen je 4. kolovoza 1973. u Šibeniku. Završio je Pomorski fakultet u Splitu sa zvanjem diplomiranog inženjera pomorskog prometa. U Oružane snage RH pristupa 2002. godine. Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu završava intergransku zapovjedno-stožernu školu te niz tečajeva u zemlji i inozemstvu. Kapetanu korvete Periši ovo je drugi angažman u operacijama potpore miru. U HRM-u je obnašao razne dužnosti: od raketno-topničkog časnika, zamjenika zapovjednika ophodnog broda, zamjenika zapovjednika 2. divizijuna Obalne straže RH te voditelja operativnog tima u Operativnom središtu HRM-a. U operaciju potpore miru SOPHIA odlazi sa dužnosti voditelja Odsjeka za pomorsku situacijsku sliku i analitiku mornaričkog operativnog središta.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #2402 on: February 05, 2020, 07:00:34 pm »

23.01.2020.

Najbolji mornari i dočasnici HRM-a za razdoblje rujan - prosinac 2019. godine


* _MG_0156_resize.jpg (373.98 KB. 1200x800 - viewed 9 times.)

Pripadnike Hrvatske ratne mornarice proglašene najboljim dočasnicima i mornarima za rujan, listopad, studeni i prosinac 2019. godine, u četvrtak 23. siječnja 2020., primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli.

Zapovjednik HRM-a čestitao je svim pripadnicima na postignutim rezultatima te istakao njihov doprinos u uspješnoj provedbi zadaća Hrvatske ratne mornarice.

Najboljima u mjesecu rujnu proglašeni su nr Tomislav Oklopčić (Bojna OMiN) i rz Zvonimir Čerina (Flota HRM); u listopadu ds Blaž Mioč (Flota HRM) i mor Hrvoje Katušić (OSt RH); u studenom ds Dragan Lovrić (Bojna OMiN) i rz Zdravko Perković (PB Split) te u prosincu sk Mile Kutleša (OSt RH) i voj Pavao Režić (Bojna OMiN).

Nadnarednik Tomislav Oklopčić nakon obnašanja niza mornarskih i dočasničkih dužnosti na brodovima i Bojni OSMiO od 2019. raspoređen je na trenutnu dužnost zapovjednika desetine u Satniji KIS-a, Bojne OMiN. Za svoj uspješan rad pohvaljen je od zapovjednika HRM, načelnika GS OSRH i ministra obrane RH. Tijekom mjeseca rujna bio je pripadnik 2. HRVCON-a u Operaciji potpore miru „SEA GUARDIAN“, gdje se u sklopu pripremnih aktivnosti i kasnije tijekom provedbe istaknuo u funkcionalnom području KIS-a. Pored svojih redovnih dužnosti, član je i tima za implementaciju sustava NATINADS. Pouzdan je i uvijek posvećen uspješnoj provedbi zadaća.

Razvodnik Zvonimir Čerina od pristupanja OSRH u 2008. uspješno obnaša dužnosti mornara topnika i brodskog električara na brodovima Hrvatske ratne mornarice. Za svoj uspješan rad do sada je pohvaljen je od strane zapovjednika Flotile HRM, zapovjednika HRM i zamjenika načelnika GS OSRH. Razvodnik Čerina posebno se istakao tijekom gašenja požara na brodu RTOP-41, do kojeg je došlo prilikom provođenja remontnih radova u Remontnom zavodu „Iskra“ u Šibeniku. Prvi je pristupio gašenju požara vatrogasnim aparatom i sprečavanju njegova širenja. Razvodnik Zvonimir Čerina iskazao se svojom požrtvovnošću i brzom reakcijom te pokazao visok stupanj uvježbanosti što je doprinijelo brzom gašenju požara.

Desetnik Blaž Mioč pristupio je Oružanim snagama RH u travnju 1996. kao pripadnik 4. gardijske brigade HV. U Hrvatsku ratnu mornaricu prelazi tijekom 2005. godine. Od tada uspješno obnaša dužnosti mornara topnika, a od 2011. i kao dočasnik topnik na brodovima u Divizijunu za površinsko djelovanje Flotile HRM. Razlog njegovog izbora za najboljeg dočasnika mjeseca listopada i nominacije za najboljeg na razini OS RH su ostvareni izvrsni rezultati te visoki stupanj obučenosti koje je pokazao za vrijeme provedbe topničkog gađanja, topom SAKO 23 mm, tijekom VV „HARPUN 19“. Uvijek je posvećen profesionalnoj provedbi zadaća iskazujući znanje, vještine te samoinicijativnost.

Mornar Hrvoje Katušić u OSRH pristupa u veljači 2019. te je nakon uspješnog završetka specijalističke obuke postaje pripadnik Obalne straže RH, na ustrojbenom mjestu topnika na brodu OB-01. Od samog početka obnašanja dužnosti topnika, mornar Katušić iskazuje profesionalan odnos, samoinicijativnost i stalnu motiviranost. Sve svoje obveze i zadaće obnaša na visokom nivou, stručno i na vrijeme. Potrebna znanja i vještine za polaganje Ispita za samostalno obnašanje ustrojbene dužnosti (SOUD) usvojio je jako brzo te je ispit položio u roku. Svoju obučenost, znanje i vještine pokazao je tijekom provedbe VV „HARPUN 19“, gdje je ostvario izvrsne rezultate tijekom topničkog gađanja topom BOFORS 40 mm.

Desetnik Dragan Lovrić nakon selekcijske obuke u Središtu za obuku pješaštva – Pula dobiva raspored u 4. gardijsku brigadu HV. U Hrvatsku ratnu mornaricu prelazi 2005., gdje do 2015. obnaša niz mornarskih i dočasničkih dužnosti u Flotili HRM. Od 2015. obnaša dužnosti u Bojni OSMiO, a preustrojem postrojbe raspoređen je na dužnost dočasnika za sistemsku potporu u Satniji KIS-a. Desetnik Lovrić se posebno istakao tijekom procesa testiranja podatkovnih radiotelekomunikacijskih uređaja u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Desetnik Dragan Lovrić je ključna osoba za provedbu migracije svih programa za obradu i prikaz AIS podataka u MOC-u HRM.

Razvodnik Zdravko Perković sudionik je Domovinskog rata, a u djelatnoj vojnoj službi kao djelatni vojnik na neodređeno vrijeme je od 1996. godine. Kroz dosadašnju karijeru obnašao je više vojničkih dužnosti u Hrvatskoj kopnenoj vojsci i Zapovjedništvu za potporu, a od 2009. je u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Razvodnik Zdravko Perković svoje zadaće obavlja iznimno profesionalno, odgovorno i kvalitetno. Kao donedavni pripadnik Satnije za osiguranje (PB Split), dao je veliki doprinos provedbi zadaća pružanja potpore sahranama umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te raznim protokolarnim i drugim zadaćama kao i zadaćama stražarskog osiguranja u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ Split. Tijekom mjesec studenog 2019. godine dao je veliki osobni doprinos aktivnostima unutarnjeg uređenja prostorija stražarskog osiguranja vojarne, angažirajući se i izvan radnog vremena te preko vikenda. Uvijek je uzornog vojničkog izgleda i ponašanja te kao takav omiljen i poštovan.

Skupnik Mile Kutleša pristupio je u OSRH tijekom 2014. Nakon uspješnog završetka SVO u HRM-u raspoređen je na ustrojbeno mjesto topnik na brod ŠB-72. Sudjelovao je u združenoj humanitarnoj operaciji EU ˝TRITON“ 2015. godine. Od 2018. raspoređen je na brod OOB-31, a završetkom IRV-a u prosincu 2019., raspoređen je na dočasničko ustrojbeno mjesto topnika na brod SB-73. Skupnik Mile Kutleša posebno se istakao tijekom procesa uvođenja broda OOB-31 u operativnu uporabu te tijekom provedbe međunarodne vojne vježbe „ADRION LIVEX 2019“ u Republici Crnoj Gori. Njegov cjelokupan rad, zalaganje, motiviranost i predanost poslu tijekom karijere u OSRH okrunjeni su upućivanjem na Izobrazbu za razvoj vođa. Tijekom cjelokupnog trajanje izobrazbe pokazao je odlično znanje i motiviranost za što uspješnijim završetkom. Na kraju je proglašen drugim najuspješnijim polaznikom te je pohvaljen pisanom pohvalom načelnika Centra vojnih škola „Petar Zrinski“.

Vojnik Pavao Režić je nakon selekcijske obuke tijekom 2018. godine raspoređen na ustrojbeno mjesto poslužitelj sredstava veze u Satniji KIS-a (Bojna OSMiO). Tijekom svoje vojne karijere završio je program MCSA Windows Server, Tečaj RU HCDR i Tečaj prve pomoć. Vojnik Režić posebno se istakao tijekom procesa testiranja podatkovnih radiotelekomunikacijskih uređaja u Hrvatskoj ratnoj mornarici gdje je dao veliki doprinos, obzirom na znanja iz područja MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate). Vojnik Pavao Režić brzo usvaja nova znanja i lako se prilagođava novonastalim izazovnim i situacijama. U svom je radu profesionalan i odgovoran.

Tekst: OJI HRM, Foto: D. Mišić, osrh.hr

Logged
dead1
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 161


« Reply #2403 on: February 09, 2020, 11:34:43 pm »

Izgleda da ce HRM naruciti jos jedan Obalni Ophodni Brod ove godine.  Jos se ne zna buducnosti za naruzbe za ostalih 3 brodova koja je Hrvatska planirala kupiti.https://obris.org/hrvatska/samo-jedan-oob-najavljen-za-ovu-godinu/
Logged
bristova
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 237


« Reply #2404 on: February 10, 2020, 05:02:09 pm »

Brod naručuje MORH.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #2405 on: February 21, 2020, 11:54:29 am »

03.02.2020.

Tečaj mobilnog obučnog tima vojske UK za pripadnike HRM-a

U vojarni u Pločama održan tečaj mobilnog obučnog tima vojske Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske za pripadnike Satnije Mornaričko-desantnog pješaštva Flote HRM-a* 20200203_hrm_tecaj_4.jpg (1122.63 KB. 1800x1200 - viewed 4 times.)

U vojarni „116. brigade HV“ u Pločama od 13. do 30. siječnja 2020. godine mobilni obučni tim British Military Advisory Training Team (BMATT CZ) vojske Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske proveo je tečaj za pripadnike Flote Hrvatske ratne mornarice.

Obuci je nazočilo trideset pripadnika Satnije Mornaričko-desantnog pješaštva, a uz voditelja, tečaj su provodila tri instruktora. Mobilnom obučnom timu BMATT (CZ) sjedište je u Republici Češkoj. ITC (Instructor training course) tečaj ima za cilj usavršavanje metoda prenošenja općih i specijalističkih vojnih znanja ciljanim obučnim skupinama, a provodi se na engleskom jeziku.

Visoka motiviranost polaznika, predanost i želja za stjecanjem novih znanja i iskustava omogućila je vrlo učinkovitu obuku iskusnim BMATT instruktorima koji su izrazili zadovoljstvo provedbom zajedničkih obučnih aktivnosti. U prigodi svečane dodjele diploma, uručene su i posebne nagrade najboljim polaznicima.

Uz glavni cilj tečaja, ovakav oblik međunarodne vojne suradnje odlična je prilika za usavršavanje engleskog jezika vojnog osoblja odnosno razvijanje sposobnosti za rad u međunarodnom okruženju.


* 20200203_hrm_tecaj_3.jpg (1110.6 KB. 1800x1200 - viewed 5 times.)


* 20200203_hrm_tecaj_1.jpg (501.74 KB. 1200x800 - viewed 4 times.)

Foto: HRM, morh.hr

Logged
Pages:  1 ... 156 157 158 159 160 [161]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.