PALUBA
March 24, 2019, 12:44:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Moze li se modifikovati pistolj M-57 7,62mm  (Read 5794 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 133


« on: August 16, 2009, 01:12:49 pm »

                        


Проблем Коришћења пиштоља М-57 и његове могуће модификације


1.   Основна искуства и проблеми употребе

Пиштољ М-57,калибра 7,62мм, а ако се узме и основна верзија ТТ М-33 је у наоружању војске преко 60 година. Коришћен је као основно наоружање старешина, посада борбених возила,неборбеног особља (санитет) али и као допунско оружје јединица војне полиције и специјалних јединица.Показао се као доста поуздан и добра пиштољ. Међутим, током употребе показо је и одређен слабости.
 
Показало се да пиштољ М-57 има мали капацитет оквира (9 метака + 1 метак у цеви), што се у пракси манифестовало потребом  честог и брзог пуњења оквира. За то  се најчешће нема времена, посебно у антитерористичким дејствима и такозваним талачким ситуацијама.

Иако постоји могућност релативно безбедног ношења пиштоља М-57 са метком у цеви, јавља се проблем брзине припреме оружја за паљбу, посебно у критичним ситуацијама када је неопходно отворити ватру у делићу секунде. Наиме, приликом коришћења оружја у таквим ситуацијама губи се време на запињање ударача, што понекад није увек могуће учинити једном руком. Из праксе је познато да се на ту радњу често заборави, па лице прво покушава да изврши опаљење повлачењем обарача, па тек када не успе покушава да запне ударач, а мање искусни појединци, пре тога, покушавају репетирање пиштоља(мислећи да није убачен метак у цев).

За извршење појединих акција неких јединице (извиђачи, диверзанти), као и припадници обавештајне службе (за разлику од осталих јединица) имају потребу коришења  пригушивача пуцња. С обзиром на мали габарит и могућност скривања испод одеће пиштољи су за та дејства веома погодни. Међутим, на пиштољ М - 57 без посебног подешавања навлаке и цеви није могуће поставити пригушивач, нити је код захтева за његову израду, својевремено, тако нешто и били предвиђено.

Један од основних, ако не и основни захтев за израду неког оружја јесте поузданост. Захтев за поузадношћу нерочито је изражен код оружја које се користи у антитерористичким дејствима где се са једним или два опаљена метка у кратком временском азмаку скоро све решава. Иако је у глобалу пиштољ М-57 поузадно оружје, ипак није толико поуздан да би га антитерористичке јединице са високим степеном поверења користиле у акцијама. Увек постоји могућност да затаји. Основни разлог оваквом стању је дотрајалост, истрошеност пиштоља М - 57 и замор материјала од кога су направљени делови пиштоља. То узрокује релативно бројне застоје од којих је најчешћи рафална паљаба пиштоља.

Један број специјализованих јединица и појединаца који користе пиштољ део задатака морају извршавти са високим степеном прецизности ватре. У разрешавњу тако званих "талачких ситуација", где се захтева не само да терориста (непријатељ) буде погођен, него и талац неповређен(непогођен), високу прецизност није могуће постићи стандардном верзијом пиштоља М-57. Више је разлога од којих наводимо само неке: релативно велики одскочни угао изазван јаким трзајем у назад, лоше уочљиви нишани посебно у мраку и у сумрак, немогућност лаког монтирања ласерског обележивача циља, дршка пиштоља није анатомски обликована (сувише је танка, "жуља" руку , "не лежи " у руци).

Пробојност испаљеног зрна  је веома велика(за пиштољска зрна), што у ситуацијама када противник користи "панцирни" прслук мањег степена заштите (или се налази из лаке препреке) може бити корисно, али је зато веома велика вероватноћа прострељивања циља и повређивања особа ( талаца, грађана) чије животе треба сачувати у на пример «талачким» ситуацијама. Посебну опасност представља прострељивање у путничком авиону у ваздуху због декомпресије кабине.

Полицијска пракса показује потребу да погођени противник (терориста) у моменту буде мртав или потпуно онеспособљен, како неби рефлексно или свесно и ако погођен отворио ватру (активирао експлозив, употребио нож и сл.) и тако убио-повредио полицајца, таоца или неког другог. То је могуће учинити поготком зрна које има релативно велику зауставну моћ и ефекат на телу погођеног који га у моменту избацује из борбе. Калибар 7,62 ( ТТ), а посебно конструкција зрна која се користе у војсци то необезбеђују.

Поред техничких карактеристика оружја веома су важне и његове ергономске вредности, односно прилагођеност оружја човеку. За пиштољ је потребно да добро "лежи" у руци, да су команде логично распоређене, да су лако доступне и особама са шаком просечне величине, да се оквир лако мења и пуни, да се ударач лако запиње( да је лако доступан за запињање). Све набројане карактеристике пиштоља посебно долазе до изражаја у противтерористичким и другим специјалним акцијама када делићи секунде одлучију о успеху или неуспеху, животу или смрти. Код пиштоља М-57 многе од ових карактеристика недостају. Пиштољ има веома танку дршку (рукохват), тако да и људима са релативно малом шаком "незгодно" лежи у руци. Браник обараче је тесан када се гађа са рукавицама, а отежано је и обухватање браника прстима са спољне стране (прсти "склизавају") код гађања обема рукама. Ударач је таквог облика да га је теже запети, поготову рукама са рукавицама.

Чињеница је да у војсци има релативно велики број пиштоља М_57 7,62мм те да их је и у повољној економској ситуацији тешко брзо заменити квалитетнијим пиштољем.

Да би се помириле ове супротности рационално је урадити следеће:

а) модификовати пиштољ М-57 7,62мм тако да задовољи најважније захтеве специјалних јединица војне полиције;

б) развити нов пиштољ који ће уз додатну опрему задовољити све тактичко-техничке захтеве војске, полиције и њихових специјалних јединица.

Која је од ових варијанти повољнија дала је економска анализа која овде неће бити изложена.

2.   Нека решења у страним армијама

Већина страних армија је у последњих десетак година увела у наоружање нове пиштоље, заменивши са њима оне који су коришћени од другог свестког рата. Основне одлике ових пиштоља су да имају повећани капацитет оквира (више       од 10), добру прецизност , поузданост и безбедност код руковања, квалитену спољну заштиту и веома добро ергономски обликоване дршку ( рукохват ) и команде пиштоља. Присутна је тенденција да се метални и дрвени делови пиштоља, где год је то могуће, замењују високо отпорним композитним материјалима. У такве пиштоље спадају пре свега "Bereta 92 F", ČZ M-75,  SIG SAUER, Glok M-21, Broving HP и др.

За специјалне јединице, собзиром на посебне захтеве развијају се пиштољи на бази основних модела на које су већ постављени поједини уређаји (ласерски обележивач циља) или је остављена могућност једноставне монтаже  тих уређаја, пригушивача, система за осветљавање и др.).

3.   Избор пиштоља за војне потребе

Захтеви специјализованих војних јединица које пиштољ најчешће користе, укључујући и специјалне, своде се на то да им је потребан прецизан и поуздан пиштољ, добрих ергономских карактеристика, чиме се обезбеђује сигурно и једноставно руковање, пиштољ који испаљује пројектиле довољне снаге и продорности да се у моменту поготка противник заустави (онеспособи ).

Од пиштоља за специјалне јединице се захтева да буде лак за одржавање, чврстих нишана за брзо довођење у линију гађања као и да има могућност прецизног нишањења механичким нишанима и у мраку. Пиштољ мора имати довољан број метака у оквиру који обезбеђује сигурност стрелцу  и спољну заштиту која спречава корозију и недаје одблесак.

Пиштољ треба да обезбеди монтирање спољних додатних уређаја ( ласерски обележивач циља, систем за осветљење - "тактичко светло") при чему се несме отежати руковање пиштољем и окидање.

На крају, пиштољ треба да буде конструкцијски тако постављен да се може израђивати, без битне промене технолошког процеса израде, у неколико варијанти  (верзија ) у погледу калибра, и измена на телу ( "скривени " - смањени ударач, "компакт" верзија и др.).

Може се закључити да овакви захтеви налажу потребу развоја и усвајања новог полуатоматског пиштоља за потребе специјализованих јединица и других војних корисника.

Са друге стране, због велики број пиштоља М-57 7,62 мм могуће је покушати модернизацију ових пиштоља. Калибар пиштоља не би требало мењати већ је потребно развити, колико је то економски оправдано посебну муницију калибра 7,62 мм која имају мању пробојност, а већи зауставни ефект.


4.   Дефинисање тактичко - техничких захтева  за модификацију пиштоља М-57 7,62 мм

4.1.   Намена

Модификовани пиштољ М-57 7,62 мм намењен је првенствено за дејство на блиским одстојањима (до 50 м) у затвореном простору (авион, зграда, моторно возило, железнички вагон и др,) као и у условима блиске борбе у класичним борбеним дејствима ( напад, одбрана, заседа и сл.).

Пиштољ се користи као средство за самоодбрану, као основно лично оружје код посада борбених возила, санитетског и другог неборбеног особља које не мора (или по прописима) не треба да носу оружје дуге цеви, као друго оружје старешина и припадника специјалних јединица.

Носе га униформисана војна лица у футроли на опасачу или у подесној футроли на телу. Пиштољ носе и војна лица у цивилној одећи, када се носи скривено, испод одеће (у футроли или без ње).


4.2.   Захтеви у погледу садржаја комплета оружја


Поред постојећег прибора пиштољ треба да поседује и додатни алат и монтаже за постављање допунских уређаја.

Модификовани пиштољ треба да омогућава монтирање ласерског обележивача циља, компензатора паљбе на предњем делу навлаке и цеви (може бити фиксан тако да представља интегрални део навлаке) и тактичког светла. Обавезни услов пиштоља је могућност монтирања бар једног од ових уређаја.

4.3.   Техничко експлоатациони захтеви

Модификацаја постојећег пиштоља треба да буде изведена уз коришћење квалитених и поузданих материјала. Дозвољава се коришћење композитних материјала за израду појединих делова.

Тежина празног пиштоља треба да буде  до 1200 г;

Димензије модификованог пиштоља ( без додатних уређаја) могу бити веће до 20% по дужини и ширини и до 30% по висини у односу на садашње;

Калибар модификованог пиштоља остаје непромењен;

Капацитет оквира минимум 12 + 1 метак с тим да доња ивица оквира не прелази доњу ивицу рукохвата; Као варијанта дозвољава се и  "продужени оквир" капацитета минимум 13 метака;

Начин окидања: једноструко дејство;

Сила окидања: 2,5 кг  максимум;

Нишани: требају да буду фиксни ( алтерантивно подешиви ) са могућношћу нишањења механичким нишанима и у мраку.

Поред постојећег начина кочења ( блокирања обарача ) пожељно је али није и апсолутни услов постојање посебне спољне («мануелне») кочнице.;

Модификовани пиштољ мора бити прецизнији у гађању на циљ (на 25 м) за 20-30% од постојећег;

Модификовани пиштољ треба да има могућност лаке уградње ласерског обележивача циља и тактичког светла и сличних уређаја;
 
Браник окидача  мора бити прилагођен начину гађања са две руке. Ударач мора бити анатомски обликован.

Пожељно је да на подесним местима рукохват, браник окидача, ударач и облога рукохвата  буду "чекирани" како би се смањила могућност исклизавања пиштоља из руке.

Ради обезбеђивања смештања оквира повећаног капацитета потребно је израдити нов рукохват. Рукохват и облоге рукохвата требају бити анатомски обликоване за шаку просечне величине, тако да команде пиштоља буду лако доступне              (активирање команди без померања шаке);

С обзиром на нове димензије пиштоља футрола за пиштољ мора бити таква да се пиштољ у њу може нормално сместити и користити.


4.4.   Захтеви у погледу климатске издржљивости

Материјали од којих је израђен пиштољ мора бити стабилних физичко - механичких особина у експлоатационом опсегу од -25 °Ц до + 50 °Ц. Прилком правилне употребе несме доћи до застоја у функцији пиштоља, битног одступања у прецизности нити до ломова појединих делова пиштоља.

Споqна заштита металних делова мора бити квалитетна, тако да не долази до корозије и ако је оружје изложено 3 дана непрекидно атмосферским падавинама ( киша, снег, влага) у условима без посебног одржавања ( уклањања кишних капи и влаге са оружја).

4.5.   Захтеви поузданости

Модификовани пиштољ (са интегралним или замењљивим компензатором) треба да буде таквих карактеристика да обезбеди сигурно функционисање пиштоља. Захтева се да обезбеди опаљење минимум 2000 метака (један за другим), у условима релативно лошег одржавања ( чишћење цеви на сваких 1000 опаљених метака) при чему не сме доћи до оштећења или лома модификованих делова (компензатора, модификованог оквира, ударача или других делова који нису узети са оригиналног пиштоља). Извршене модификације на пиштољу не смеју бити узрок евентуалних застоја код рада оружја.

4.6.   Захтеви у погледу муниције

Исти као код новог пиштоља с тим да није потребно развијати велики број варијанти зрна већ неколико основних (зрно са повећаном зауставном моћи на циљу; зрно са сачмом или иглицама, смањена могућност пробијања примарне мете)

5.   Основни захтеви у погледу руковања,смештаја и одржавања

Основни захтев у погледу руковања је једноставност , односно могућност просечног војника да пиштољима рукује ( нишани и гађа, склапа и расклапа оружје) без неке дуготрајне обуке.

Квалитет и начин израде пиштоља треба да омогући чување и одржавање на начин уобичајен за ту врсту наоружања. Посебно је важно да се пиштољи могу одржавати постојећим средствима за одржавање оружја.

Аутор: dzumba

Напомена аутора

Ово је било једно лично размишљање аутора, о  могућој модификацији пиштоља М-57.


Преписивање, цитирање и критиковање је дозвољено и слободно.

Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 069


Palubin savetnik za hardver


« Reply #1 on: August 26, 2009, 12:46:41 am »

Što se municije tiče, PPU već nekoliko godina proizvodi municiju u ovom kalibru sa Hollow point zrnom, koja u potpunosti eliminiše potpuno probijanje mete, a na račun daleko boljeg efekta na cilju, tj. zaustavne moći.

Kada je samo oružje u pitanju, spisak zahteva za modernizaciju je toliki da bi realizacija istog podrazumevala potpunu rekonstrukciju oružja, što bi zapravo značilo da bi to bio potpuno nov pištolj. Ugradnja dvoredog okvira iziskuje potpunu izmenu mehanizma za okidanje. U slučaju da se ostane pri jednoredom okviru, njegova dužina bi bila veća uz opet skroman kapacitet, a to nikako ne ide u prilog i onako glomaznom oružju. Pored toga, oružje bi bilo gotovo nemoguće koristiti uz prigušuvač zbog karakteristika same municije, tako da bi morala da se razvija posebna vrsta podzvučne ili bar municije sa slabijim punjenjem, što dovodi u pitanje efikasnost iste. Mišljenja sam da ovo ne bi bilo isplativo, jer je modifikacija postojećih modela u ovom obimu nemoguća, a proizvodnja uz prethodno opitovanje dosta složena i skupa. Uz to, već imamo domaći pištolj CZ 999 koji poseduje šinu, kompaktnijih je dimenzijua, a proizvodi se za sada u 2 kalibra (9mm i .40S&W) uz neke indicije da bi mogla da se pojavi verzija koja bi koristila danas sve popularniju .357SIG municiju.

Svi volimo "Tetku", ali je ona odavno omatorela da bi se nosila sa savremenim zahtevima. Smiley
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 133


« Reply #2 on: August 26, 2009, 07:42:49 pm »

Rocker
Текст је написан пре 17 година, када ЦЗ 99 није био усвојен. Овде је  оригинални текст скраћен и садржи у оригиналу предог сличан твом, само мало детљанији. Закључак који си извео је управо тај, односно једноставније је и исплатљивије  развити нов или купити модернији пиштољ. Додуше, наведео је и то да би можда било потребно, док се не развије или усвоји модеран пиштољ, делимично модификује мања количина М-57 за потребе специјалних јединица.  Зато је убрзо и усвојен ЦЗ-99. Мада ни он није без мана и није задовољио све посављене ТТЗ, па су они мало ублажени.
Logged
Steel
mornar
*
Offline Offline

Posts: 13


« Reply #3 on: January 24, 2012, 01:49:17 pm »

Zdravo ljudi, oprositte na malom off topicu Embarrassed
Interesuje me, preciznost M57-ce, kakva su vasa iskustva? nabavljam jedan mozda, a cuo sam neke kolege mi govore da imaju problema na gadjanjima, kao moraju da gadjaju iznad mete na distanci 20m!? Nesto mi tu smrdi a licno nisam nikada gadjao.. Pa bih zelio da cujem vase misljenje. Imao ga je moj djed, i jos kao mali sam ga cistio i odrzavao, i ostao mi je jako lijepom sjecanju:)
Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 705« Reply #4 on: January 24, 2012, 02:21:32 pm »

  Nisam neki prekaljeni strelaz iz pistolja na gadjanjima dobijam ocenu 3 ili 4, ali je to ipak,verovali ili ne iznad proseka jedinice. Sa M70 npr. imam mnogo bolje pogotke,pistolj jednostavno mnogo preciznije gadja. Tetka sama so sebi mnogo trza. Gadjanje jednom rukom je (precizno) je skoro nemoguce,tako da je oberucni stav postreban. Rasipanje na 20m nije tako malo ,mada u globalu nije problem pogoditi metu. Problem je pogoditi metu u crno Smiley Uz dobar oberucni stav pistolj nece "cimati na dole" (to se meni desilo na gadjanju u pozarevcu dok mi bivsi KC nije pokazao pravilan hvat).
« Last Edit: January 24, 2012, 02:47:44 pm by tihi » Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 126« Reply #5 on: January 24, 2012, 02:34:07 pm »


 Možda ovo pomogne?

 http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=11785.0
Logged
vodnik policije
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 444


« Reply #6 on: January 24, 2012, 03:52:15 pm »

Pošto se u ''firmi'' u kojoj radim nažalost još uvek koriste i pištolji M 57, izneću neka svoja iskustva. Neki pištolji izađu iz fabrike upucani, a neki ne (iako im se crtice na nišanima i navlaci poklapaju). Upucavanje po pravcu nije problem, dok po visini zahteva malo više petljanja. Takođe je na nekim pištoljima sila okidanja skoro polupodnošljiva, dok je na nekim okidanje toliko tvrdo da je to prosto nenormalno. Onda se mora malo polirati zapinjača, dok neki uz to peglaju ili rasecaju oprugu obarače. Kada se M 57 ubaci u malo ozbiljniji režim vatre dolazi do čestih lomova razdvajača i raspadanja povratnih mehanizama. Sve u svemu odavno prevaziđen pištolj, koji je pri tom dosta nekvalitetno pravljen. Za ličnu samoodbranu u slučaju zlu netrebalo poslužiće, ali došle su nove snage....
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 133


« Reply #7 on: January 24, 2012, 09:34:25 pm »

Људи, то је конструкција стара скоро 80 година. Наравно да нове технологије, нове машине и материјала примењени на новим пиштољима чине своје и да су нови модели пиштоља "свемирски брод" за овај. Ипак,  који је то "озбиљнији режим ватре" у борбеној пракси (а ово је првенствено војни пиштољ)? Када се пиштољ користи тако да испали 1000 метака за пар дана? Када и колико војници уопште користе у смисли гађања у борби? Ретко када. Није ово такмичарски пиштољ за гађања у практичном стрељштву. Дакле, за оно зашта је био намењен добро је послужио.

Иначе, тачно је све што је наведено о тврдоћи обарача, проблемима са ломом раздвајача, али се то дешава после мало дуже употребе и броја испаљених метака. И није толико непрецизан. Уз мало вежбе пре гађања (држање пиштоља и окидање) и мало гађања биће добрих погодака. Ни ја нисам неки стрелац, али најчешће нисам излазио из "црног". Шта више, војници, регрути са којима сам радио, после 2-3 гађања буду око 3-3,5. Зашто не би били и професионални војници. Чини ми се зато јер немају добру обуку. Код овог пиштоља, "фазон" је у окидању, управо због "тврдоће" обарача коју помиње "водник полиције". Када се научи на равномерно притискање обарача, врхом прста, не пада се испод 5-ице. Када је у питању прецизно гађање (спортско) овим пиштољем гађа се увек једном руком. Било је доличних пиштољаша који су "убијали" дестеке и понеку деветку гађањем на 25м.

Без обзира на коју даљину је фабрички подешен пиштољ, на даљини од 20м не би трбало да се нешто битно помера нишанска тачка, осим ако су нишани баш раздешени или се жели врхунска прецизност. Потребно је увек гађати у центар.
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 047

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #8 on: March 08, 2018, 09:13:48 pm »

Pištolj Zastava je relikt! angel Modifikovanje je grjeh ! Angry Treba ga imato originalnog u originalnoj kožni futroli, po mogučnosti smeđe boje sa bjalim šavovima. Za uspomenu na stara brezbrižna vremena. Cry
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 24 queries.