PALUBA
July 21, 2019, 03:56:54 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojne vježbe u BiH  (Read 7150 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« on: September 04, 2009, 07:33:00 am »

U Kasarni "Kozara" u Banjaluci svečano otvorena vežba NATO-a
i Oružanih snaga BiH "Združeni napor 2009" koja će trajati do 17. septembra.04.09.2009
NATO vežba "Združeni napor 2009", u organizaciji američke komande za Evropu i Ministarstva odbrane i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zvanično je počela u banjalučkoj kasarni "Kozara".

Vojna vežba NATO snaga će trajati do 17. septembra, a prvi put se održava u zemlji koja nije član NATO.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji otvaranja vežbe, američki vojni ataše u BiH Majkl Šlajher je rekao da ovo predstavlja mnogo više od komunikacijske vežbe, ističući da prisustvo NATO vojnika ovde označava veliko dostignuće u istoriji Oružanih snaga BiH.

"Ovo je znak onoga šta je moguće, ako se koncentrišemo i radimo na onome što su naši zajednički ciljevi i ako se fokusiramo na ono što nam je zajedničko umesto na ono što nas razdvaja", naglasio je Šlajher.

Rekao je i da će vežba početi sa vrlo važnim zadacima, koji su dizajnirani da se unapredi interoperabilnost komunikacije i deljenje informacija.

"Fokus vežbe ide dalje od ovih ciljeva, a to je da razvije prijateljstva i partnerstva koja mogu biti mnogo korisnija u budućnosti na zajedničkim zadacima i da podignemo razumevanje između naših kultura i vojski", rekao je američki vojni ataše.

Istakao je da su SAD ponosne na rad sa Oružanim snagama BiH, navodeći da se raduje kontinuiranoj saradnji koja će pomoći da BiH razviju vojne snage koje su sposobne za susretanje sa izazovima u 21. veku.

Rukovodilac svih aktivnosti u vezi sa realizacijom vežbe, brigadni general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković je rekao da je uveren da izvođenje vežbe daje mogućnost svim učesnicima da se bolje upoznaju i da zajedno rešavaju sve postavljene zadatke.

"Za vojnike je veoma bitna komunikacija, veza i razumevanje i zato ova vežba ima svoju specifičnu težinu", rekao je Vuković. Dodao je da će vežba biti završena 17. septembra, u prisustvu najznačajnijih državnih, vojnih i političkih predstavnika BiH i entiteta, kao i predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a očekuju se i brojne delegacije, koje će posetiti učesnike vojne vežbe, među kojima i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U vežbi učestvuje oko 750 vojnika iz 16 zemalja NATO i snaga BiH. Glavni deo vežbe odvijaće se na lokaciji kasarne "Kozara", a vežba će se istovremeno održavati u Danskoj i Holandiji, gde će biti smešten deo snaga iz NATO-a i članica "Partnerstva za mir".

Izvor: RTS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #1 on: September 18, 2009, 01:45:33 pm »

Vežba NATO-a "Združeni napor"održana u Banja Luci.
U banjalučkoj kasarni "Kozara" u vežbi učestvovalo 650 oficira iz 39 zemalja.* vezba kozara.jpg (17.63 KB. 250x185 - viewed 344 times.)


17. sep 2009,
Vojna vežba "Združeni napor 2009" pripadnika NATO  u banjalučkoj kasarni "Kozara" održana je u prisustvu predstavnika najviših organa vlasti u BiH, RS, Oružanih snaga BiH, kao i predstavnika zemalja čiji su vojnici učestvovali u manevrima.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić istakao je na ceremoniji zatvaranja da ga posebno raduje da je prvi put domaćin ovakve vežbe zemlja koja još nije punopravni član NATO.

"Ova činjenica jasno ukazuje da BiH sigurno kreće ka ovoj bezbednosno-političkoj integraciji i da će, s obzirom na pokazano na ovoj vežbi, u njih stupiti kao ravnopravan član i pouzdan partner", rekao je Komšić dodajući da je ovo dokaz zrelosti Oružanih snaga BiH, Predsedništva i Ministarstva odbrane.

Komšić je rekao da vlasti u BiH moraju biti još odlučnije da zemlju što brže pokrenu i dovedu do "željenog, strateškog cilja" - punopravnog članstva u NATO-u.

Za ministra odbrane BiH Selma Cikotića današnja ceremonija zatvaranja vežbe "Združeni napor 2009" simbolizuje početak jedne nove etape puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Američki ambasador u BiH Čarsl Ingliš ocenio je da je BiH kroz vežbu pokazala svoju profesionalnost, gostoprimstvo i sposobnost da bude dobar domaćin.

"Naše oružane snage su spremne da pomognu BiH u obuci, stručnim kadrovima i zajedničkim vežbama poput ove, kako bi BiH sprovela reforme koje su neophodne na njenom putu ka ostvarivanju cilja, članstvu u NATO", rekao je Ingliš.

Ambasador je naveo da slika pripadnika jedinstvenih oruženih snaga BiH, svih u istoj uniformi, pod jednom zastavom i jedinstvenom civilnom komandom pokazuje koliko je napredak BiH postigla na putu ka NATO savezu.

Vojna vežba "Združeni napor 2009", koja je u banjalučkoj kasarni "Kozara" počela 3. septembra, bila je posvećena testiranju interoperativnosti i kompatibilnosti telekomunikacionih sistema zemalja članica Severnoatlantske alijanse i Partnerstva za mir NATO.

U vežbi je učestvovalo oko 650 vojnika iz 39 zemalja, članica NATO i Partnerstva za mir.

Izvor: RTS

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #2 on: September 21, 2009, 12:51:32 pm »

Ingliš: NATO vežba u Banjaluci bila uspešna

21.09.2009
Banjaluka - Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš ocenio je veoma uspešnim vojnu vežbu "Združeni napor 2009", koja je održana u banjalučkoj kasarni "Kozara", i istakao kako je ona pokazala da postoji sposobnost i spremnost BiH da se pridruži NATO savezu.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 25 209« Reply #3 on: September 06, 2012, 10:59:48 am »

Realizovana pripremna radionica za održavanje međunarodne vežbe LOGEKS 13


05.09.2012

U Domu OS BiH u Sarajevu 04.i 05.09.2012. godine realizovana je pripremna radionica za održavanje međunarodne vježbe LOGEKS 13 koja će se održati u kasarni Rajlovac u periodu od 04. do 15. februara 2013. godine.


* bih_7.jpg (41.01 KB. 500x375 - viewed 183 times.)


Vježba se sprovodi pod mentorstvom i sponzorstvom Združene komande vojske SAD. Zemlje direktne učesnice vježbe su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Švedska. Pored zemalja učesnica na vježbi će prisustvovati predstavnici Vojske SAD (US Joint Staff Command-USJSCOM i US European Command-USEUCOM), NATO komande za transformacije (ACT), predstavnici Danske, Finske, R. Češke, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije kao sponzorskih zemalja. U ulozi posmatrača vježbi će prisustvovati: Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Srbija i Ukrajina.

Radionicu je otvorio general-major Anto Jeleč, uz prisustvo predstavnika NATO štaba u Sarajevu potpukovnika Aleksandra Bauera i pripadnika MO i OS BiH angažovanim u rukovodstvu i timovima za podršku organizacije vježbe LOGEKS 13.

Radionica je realizovana sa ciljem izrade Plana podrške vježbe, Plana nabavke MS, definisanja modaliteta pružanja logističke podrške za međunarodne učesnike vježbe u logističkim kapacitetima OS BiH i izbor logističkih starješina OS BiH (30 lica) koji će se obučavati kroz vježbu.

OS BiH će iskoristiti vježbu LOGEKS 13 za provjeru obučenosti i spremnosti logističkih starješina za rad u multionacionalne štabovima i njihovoj spremnosti za učešće u međunarodnim operacijama podrške miru. Imajući u vidu međunarodni karakter vježbe cilj OS BiH je poboljšanje interoperabilnosti sa NATO i PzM zemljama u formiranju, razmještanju i podržavanju jedinica u međunarodnim operacijama podrške miru, sa naglaskom na razvijanju multinacionalne logističke podrške.

Naredni korak u organizaciji vježbe je održavanje Finalne kordinacione konferencije u Tirani-Albanija od 12.do 14.09.2012. godine na kojoj će uzeti učešće dva predstavnika OS BiH.

Međunarodna logistička vježba LOGEKS 13 predstavlja svojevrstan test sposobnosti Oružanih snaga BiH, dajući značajan doprinos integraciji Bosne i Hercegovine u NATO.

Izvor: Ministarstvo odbrane BiH

Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 799


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #4 on: January 19, 2013, 09:27:18 pm »

У фебруару логистичка војна вјежба Логекс 13

19.01.2013 18:01 | Агенције, Glassrpske

* slikacitava.jpg (196.52 KB. 660x410 - viewed 141 times.)

Државе учеснице вјежбе, осим БиХ су и Албанија, Хрватска, Македонија, Црна Гора и Шведска, а по функционалним подручјима подршку у реализацији вјежбе даваће Данска, Велика Британија, Шведска, Финска, Америчка команда за Европу, NATO Агенција за подршку и NATO штаб у Сарајеву, најављено је из Министарства одбране БиХ.

Посматрачи ће бити припадници оружаних снага Јерменије, Азербејџана, Грузије, Мађарске, Молдавије, Србије и Украјине, који ће имати прилику и могућност да посматрају примјену NATO логистичких стандарда и процедура у пружању логистичке подршке у NATO вођеним операцијама.

Основни циљ вјежбе ЛОГЕКС13 је унапријеђење интероперабилности између учесника вјежбе у планирању и извршењу распоређивања војних јединица у операцијама подршке миру, пружању логистичке подршке током извршења операција и приликом повлачења јединица из операција, са акцентом на развијање мултинационалне логистичке подршке.

Вјежба ће бити одржана од 4. до 15. фебруара у касарни Рајловац Оружаних снага БиХ у Сарајеву.

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 337WWW
« Reply #5 on: February 06, 2013, 08:45:20 pm »

05.02.2013.
mod.gov.ba

У касарни „Рајловац ОС БиХ“ је 05.02.2013. године пригодном церемонијом отворена међународне логистичке вјежбе - LOGEX 13, која се у организацији Министарства одбране и Оружаних снага БиХ и уз подршку Америчке команде у Европи (US EUCOM) и НАТО -Здружене команде за трансформацију (ACT), реализира од 4. до 15. фебруара.

Свечаном отварању вјежбе, поред учесника вјежбе, посматрача и гостију, присуствовали су представници амбасаде САД у БиХ, представници Америчке команде за Европу (US EUCOM), НАТО штаба у БиХ, ЕУФОР-а, највиши представници Министарства одбране БиХ и генералски кор ОС БиХ.

Присутнима су се пригодним обраћањима обратили представници земаља које учествују у вјежби – Албаније, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Шведске, директор вјежбе госп. Peter Venoit (Здружени штаб војске САД), начелник Заједничког штаба ОС БиХ генерал-пуковник Миладин Милојчић и министар одбране БиХ Зекеријах Осмић.

Посебно је истакнута важност LOGEX програма који ће омогућити изградњу модерних логистичара различитих специјалности који ће бити ефикасни и искористиви у било којој структури НАТО-а и мировним операцијама.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #6 on: April 17, 2013, 10:25:32 pm »

17.4.2013.

Zajednička operativna vježba pričuvnih snaga EUFOR-a i OS BiH – „ OPREH 2.2 “


* article-main-1366198368_752.jpg (47.88 KB. 476x269 - viewed 201 times.)
Photo: ZŠ OS BiH

Glavno zapovjedništvo EUFOR-a planira da na lokaciji vojarne „Zaim Imamović“ u Pazariću u razdoblju 15-26.04.2013. godine i na lokalnom poligonu za obuku (LPO) Kalinovik u razdoblju 23-24.04.2013. godine, organizuje i realizira sa OS BiH zajedničku terensku vježbu (FTX) pod radnim nazivom „OPREH-2.2 “ ili „Quick response“ („Brzi odgovor“). Cilj vježbe: uvježbavanje pričuvnih snaga EUFOR-a u odgovoru na krizne situacije pružanja pomoći civilnim vlastima u BiH kao što su: zemljotresi, poplave i sl.

Najvažnije planirane aktivnosti koje će se proigravati na vježbi su:

- Aktivacija pričuvnih snaga po izbijanju krize u BiH,

- Ulazak pričuvnih snaga EUFOR-a u BiH,

- Integracija pričuvnih snaga sa snagama EUFOR-a koje se već nalaze u BiH.

Vježba obuhvata i upućivanje dodatnih snaga EUFOR-a iz zemalja koje sudjeluju na vježbi (Mađarska i Velika Britanija) i izvršenje svih impliciranih zadataka kao što su: najave prelaska državnih granica u tranzitu, pratnja /osiguranje/ konvoja od državne granice BiH do kampa Butmir i dr.

Iz sastava OS BiH, EUFOR je pozvao jednu pješačku satniju ojačanu elementima potpore: helikopterima, inžinjerijskim timom, EOD timom, timom VP i jednim ABHO timom, da se uključi u vježbu u razdoblju 22-26.04. 2013.

OS BiH su po odobrenju MO BiH i službeno prihvatile sudjelovanje na vježbi.

Sve neophodne pripremne aktivnosti po pitanju operativne gotovosti pješačke satnije i ostalih elemenata potpore su u toku i odvijaju se planski i organizirano. Jedan dio pripremnih aktivnosti za sudjelovanje postrojbe OS BiH se provode u neposrednoj saradnji sa osobljem EUFOR-a, kao što su: sudjelovanje u koordinacijskim sastancima, planskim konferencijama, radnim grupama, izviđanjima i sl. Ostale planirane pripremne aktivnosti OS BiH provode samostalno i iste obuhvataju: pripremu ljudstva i MTS-a, osiguravanje neophodnih sredstava, uređenje poligona Pazarić i dr.

Iz sastava EUFOR-a na vježbi će sudjelovati dvije postrojbe ranga satnije (po jedna iz Mađarske i Velike Britanije) pričuvnih snaga EUFOR-a i snage EUFOR-a koje su već stacionirane u BiH (ukupno oko 350 pripadnika).

Na navedenoj vježbi OS BiH će sudjelovati sa oko 150 pripadnika.

Potrebno je istaknuti je do sada realizirana suradnja u tijeku izvođenja ranije realiziranih vježbi MAPEX - „OPREH - 1” i FTX - „OPREH 2.1” bila na visokoj razini i od izuzetne obostrane koristi za sve sudionike na istim.

EUFOR kontinuirano nastavlja da pruža izuzetno važan doprinos u razvoju samostalnih i samoodrživih operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke postojbe OS BiH.

Zajedničko sudjelovanje na navedenoj vježbi za OS BiH će predstavljati značajan korak napred u procesu dostizanja NATO normi i standarda kao i zahtjevanog stupnja kompatibilnosti i interoperabilnosti u realizaciji ovakvih i sličnih aktivnosti u budućnosti.

Defender.hr

Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 799


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #7 on: February 22, 2014, 11:12:26 am »

U Banjoj Luci bh. i turski vojnici demonstrirali zavidne vještineU banjalučkoj vojnoj kasarni "Kozara" održana je zajednička vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i turskih Oružanih snaga, koje u BiH djeluju u okviru EUFOR-a.

Blizu stotinjak pripadnika bh. i turskih oružanih snaga, u okviru ove edukacione vojne vježbe, imalo je priliku demonstrirati vojne sposobnosti.

Na vojnoj vježbi učestvovali su pripadnici 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i pripadnici Turske pješadijske divizije multinacionalne bojne pri EUFOR-u.

 Učesnici vojne vježbe demonstrirali su također tehnike uspostavljanja sigurnosti kasarne, kao i tehnike gađanja. Pripadnici Turske pješadijske divizije praktično su prikazali tehnike kontrole i pregleda manjih i većih vozila, kao i uništavanje eksplozivnih naprava.

 Komandant Turske vojne misije u BiH štabni brigadir Alptekin Tartici kazao je da pored očuvanja mira i stabilnosti BiH, Turska vojna misija ima zadatak da poveća razinu obrazovanja Oružanih snaga BiH.

 "Tim povodom zajedno sa 6. pješadijskom brigadom održali smo vojnu vježbu u Banja Luci", kazao je on.

Ekipa Anadolije zabilježila je vojnu vježbu u kasarni "Kozara", koja je nerijetko podsjećala ništa manje nego na scene iz kultnih ratnih filmova.

Izvor: http://www.klix.ba | Foto: Anadolija


* 140222014.12_xl.jpg (155.88 KB. 938x482 - viewed 172 times.)

* 65606_221339648051838_434862766_n.jpg (238.01 KB. 938x537 - viewed 192 times.)

* 140222014.8_xl.jpg (250.46 KB. 938x714 - viewed 133 times.)

* 140222014.9_xl.jpg (188.91 KB. 938x512 - viewed 143 times.)

* 140222014.10_xl.jpg (209.2 KB. 938x678 - viewed 161 times.)

* 140222014.13_xl.jpg (201.25 KB. 938x787 - viewed 124 times.)

* 140222014.14_xl.jpg (116.58 KB. 938x625 - viewed 200 times.)

* 140222014.17_xl.jpg (188.34 KB. 938x572 - viewed 136 times.)

* 140222014.18_xl.jpg (170.51 KB. 938x682 - viewed 166 times.)

* 140222014.19_xl.jpg (250.92 KB. 938x582 - viewed 126 times.)

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 337WWW
« Reply #8 on: February 22, 2014, 11:32:12 am »

Multinacionalni bataljon EUFORA u kome se nalazi divizija OS Turske. A na sajtu EUFOR-a lepo piše da Turci u EUFOR-u imaju mehanizovanu četu.

Novinari, novinari...
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #9 on: March 21, 2016, 04:55:44 pm »

Vir: MO BiH
http://www.mod.gov.ba/Default.aspx?template_id=143&pageIndex=1
21.03.2016.

Na području Livna uspješno završena vježba sposobnosti u slučaju elementarnih nepogoda, u okviru zajedničke vojne obuke pripadnika OS BiH i EUFOR-a

Zajednička vojna vježba pripadnika 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i pripadnika EUFOR-a, u kojoj su učestvovali i predstavnici Jedinice za podršku MUP-a Kantona 10, Gorske službe spašavanja i Civilne zaštite Kantona 10, uspješno je završena 18.03.2016. godine na području jezera Mandek i lokaciji kasarne „Ante Bruno Bušić“ Livno.

Cilj vježbe, koja se održavala od 14. do 18. marta, bio je prikaz sposobnosti svih učesnika koji bi u stvarnoj situaciji, u slučaju elementarnih nepogoda, bili uključeni u pomoć civilnim strukturama. Dodatni cilj ove vježbe je obuka pripadnika 1. pješadijske čete, koja je deklarirana po OCC E&F programu za izvođenje helikopterskih operacija, kao što su osiguravanje zone slijetanja, procedure ulaska i izlaska iz helikoptera kao i ukazivanje prve pomoći ozlijeđenima i njihov brz i siguran transport u bolnicu.

Po zamišljenom scenariju vježbe, područje Livna su zahvatile velike poplave i zemljotres, što je uzrokovalo pojavu klizišta, oštećenja kuća i brane na jezeru Mandek, tako da je prijetila poplava okolnih sela uslijed mogućeg pucanja brane. Nadležne institucije poduzele su mjere kojima bi se ukazala pomoć povrijeđenima i izvršila sigurna evakuacija s ugroženog područja. Odmah nakon katastrofe, uspostavljen je Krizni štab u kojem su bili predstavnici OS BiH, EUFOR-a, Jedinice za podršku MUP-a Kantona 10, Gorske službe spašavanja i Civilne zaštite Kantona 10. Izvršena je koordinacija svih učesnika i odmah se pristupilo ukazivanju pomoći civilnom stanovništvu u ugroženom području. Gorska služba spašavanja je osigurala prelazak preko oštećene brane kontingentu EUFOR-a, nakon čega su pripadnici OS BiH prebačeni helikopterom, gdje su odmah pristupili pružanju pomoći lokalnom stanovništvu. Korištena su i dva motorna čamca i vozila hitne pomoći i medicinski helikopter kako bi se ozlijeđeni prevezli u što kraćem roku.

Komandant 1. pješadijskog bataljona pukovnik Dinko Ivković je tokom završne vježbe ugostio visoku delegaciju EUFOR-a koju je predvodio načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Zoltan Mihocza. U svojoj izjavi, nakon završetka vježbe, brigadni general Mihocza je izjavio kako je ovom vježbom pokazano da su OS BiH u potpunosti sposobne izvršiti ovakve operacije, kao i koordinirati sa svim ključnim organizacijama i strukturama u ovakvim situacijama. Pukovnik Dinko Ivković je naglasio da je u ovoj vježbi bio dodatni izazov saradnja s civilnim strukturama, koju su naši pripadnici uspješno ostvarili i realizirali i tokom vježbe pokazali visoku motiviranost i profesionalnost na svim nivoima.


* 180316-41.jpg (197.1 KB, 1024x768 - viewed 87 times.)

* 180316-50.jpg (338.94 KB, 1024x768 - viewed 89 times.)

* 180316-53.jpg (206.04 KB, 518x388 - viewed 116 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #10 on: March 21, 2016, 05:02:49 pm »

Vir: MO BiH
http://www.mod.gov.ba/Default.aspx?template_id=143&pageIndex=1
21.03.2016.

U Centru za obuku za operacije podrške miru održana ceremonija zatvaranja kursa za UN policiju

U Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u kampu Butmir je 18. marta 2016. godine održana ceremonija povodom završetka osme predmisione obuke za policijske službenike i službenice odnosno integrirane obuke sa vojnim promatračima Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama UN, kao zajednički projekat Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane, odnosno PSOTC-a.

Obuku je završilo 32 policijska službenika i službenice iz različitih zemalja i policijskih agencija (27 iz Bosne i Hercegovine, te 5 polaznika iz Hrvatske, Švedske, Srbije, Crne Gore i Ukrajine). Pripadnik Granične policije BiH, Edvin Bajramović proglašen je za najboljeg polaznika obuke. Cilj obuke je priprema polaznika za učešće u UN mirovnim operacijama, kako bi efikasno izvršavali zadate ciljeve iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u mirovnim operacijama. Prisutnima su se obratili zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, komandant KP OS BiH generalmajor Husein Tursunović i komandant PSOTC-a brigadir Jasmin Čajić. Osim PSOTC osoblja, obuka je provedena uz pomoć instruktora iz policijskih agencija u BiH i međunarodnih instruktora iz Crne Gore, Švedske, Hrvatske i Slovenije, kao i predavača iz Ministarstva sigurnosti BiH.


* 180316-61.jpg (155.89 KB, 518x346 - viewed 108 times.)

* 18032016_Closing_Ceremony_of_the_UN_Police_Course.jpg (136.92 KB, 518x340 - viewed 117 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #11 on: March 21, 2016, 05:07:59 pm »

Vir: MO BiH
http://www.mod.gov.ba/Default.aspx?template_id=143&pageIndex=1
21.03.2016.

Završena IV planska radionica međunarodne vježbe REGEX 16

U Domu OS BiH u Sarajevu od 14. do 18. marta, održana je IV planska radionica međunarodne vježbe REGEX 16, čiji će domaćin biti BiH u oktobru 2016. Na radionici koja je organizovana pod pokroviteljstvom Komande združenih snaga iz Napulja, osim predstavnika OS BiH, učestvovalo je 29 oficira iz 14 partnerskih zemlja, predstavnici EUFOR-a i Komande NATO štaba u Sarajevu.

REGEX je koncept međunarodnih vojnih vježbi koje se realizuju na inicijativu Komande združenih snaga u Napulju. OS BiH su domaćin međunarodne vojne vježbe REGEX 16 koja je planirana da se realizuje u BiH tokom oktobra 2016. godine. Do sada su u okviru pripreme za ovu vježbu realizovane četiri planske radionice i Inicijalna planska konferencija. Do same faze izvršenja vježbe planirana je realizacija još tri radionice.
 info-ZŠ OS BiH


* 1803REGEX021.jpg (128.69 KB, 518x346 - viewed 70 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #12 on: May 23, 2016, 07:11:08 pm »

Vir: MO BiH
http://www.mod.gov.ba/Default.aspx?template_id=143&pageIndex=1
20.05.2016.

Završena vježba „DINAMIČAN ODGOVOR 16-5“

Vježbom „Zajednička aktivnost“ 20. svibnja 2016. godine završena je vježba vanjskog ocjenjivanja NATO NEL-1 „DINAMIČAN ODGOVOR 16-5“. Završnoj vježbi nazočili su zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić, zamjenik NZS OS BiH generalbojnik Mirko Tepšić, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH general bojnik Dragan Vuković sa zamjenicima i zapovjednicima postrojbi OZ OS BiH, ravnatelj vježbe "Dinamičan odgovor 16-5" brigadir Ilija Petrović, predstavnici MO BiH i pripadnici OS BiH, te gosti i uzvanici vojnodiplomatskog zbora.

Na glavnom području obuke OS BiH „Manjača“, od 17. do 20. svibnja 2016. godine, realizirana je vježba vanjskog ocjenjivanja NATO NEL-1 „DINAMIČAN ODGOVOR 16-5“, s ciljem provjere interoperabilnosti, kroz ocjenjivanje/evaluaciju razine 1, osam deklariranih postrojbi OS BiH za djelovanje unutar NATO zapovjedništava i postrojbi. Ocjenjivači su NATO ocjenjivački timovi uz potporu ocjenjivačkih timova OS BiH.

Deklarirane postrojbe OS BiH koje su sudjelovale u vježbi su Mehanizirana satnija iz sastava 1. pješačke bojne 5. pbr, Topnička bitnica iz sastava Topničke bojne 6. pbr, Logistička satnija iz sastava 5. bojne logističke potpore ZL, te vod vojne policije, vod veze, inženjerijski vod, CIMIC tim, HUMINT tim iz sastava Brigade taktičke potpore.

Završna vježba „Zajednička aktivnost“ sublimirala je ocjenjivane aktivnosti deklariranih postrojbi OS BiH. Ovom pokaznom vježbom, u kojoj su postrojbe imale prigodu pokazati svoje operativne sposobnosti, izvedene su vježbe demonstracije, zaštite snaga – procedure na prijavno-propusnoj službi, konvoj, kontrola masa, zaštita snaga konvoja, reakcija na zasjedu – patrola, angažiranje vojne policije, MEDEVAC i pretres terena.

Nakon završetka vježbe, pripadnicima deklariranih portojbi OS BiH obratili su se ravnatelj vježbe „Dinamičan odgovor 16-5“ brigadir Ilija Petrović, zapovjednik OZ OS BiH general bojnik Dragan Vuković i zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić.

„U ovim složenim meteorološkim uvjetima i resursima kojima raspolažemo, pokazali ste izuzetnu motiviranost, pokazali ste da imate dovoljno znanja, sposobnosti i naučenih vojničkih vještina da možete  izvršavatati i najsloženije zadaće. Moja očekivanja koja sam vam izrazio na početku vježbe ste u potpunosti ispunili i vjerujem da ćete i dalje nastaviti  postizati odlične rezultate“, istaknuo je general bojnik Dragan Vuković, na kraju vježbe, tijekom obraćanja pripadnicima deklariranih postrojbi OS BiH.


* 210516-51.jpg (158.76 KB, 518x346 - viewed 201 times.)

* 210516-55.jpg (105.46 KB, 1024x667 - viewed 270 times.)

* 210516-57.jpg (98.21 KB, 1024x613 - viewed 156 times.)

* 210516-58.jpg (134.72 KB, 1024x656 - viewed 100 times.)

* 210516-59.jpg (129.33 KB, 1024x683 - viewed 151 times.)
« Last Edit: May 23, 2016, 07:12:27 pm by duje » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 836« Reply #13 on: November 13, 2016, 09:49:23 am »

Američka vojna vežba u centru Banjaluke: Odgovor na kriznu situaciju
Srna   13.11.2016.

Na području grada Banjaluke i okoline od 14. do 18. novembra planirana je pokazna vežba američkih vojnih snaga odgovora na kriznu situaciju, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Cilj vežbe je, kako se navodi, da se domaćim policijskim i vojnim strukturama prikažu procedure postupanja specijalnih snaga vojske SAD u oblasti planiranja misije, kontrole vežbe, širenja informacija i taktičkog izvršenja kao odgovora na moguću kriznu situaciju.Deo vežbe biće održan u samom centru grada, a sama vežba biće izvedena u različitim vremenskim periodima tokom tih pet dana, te je moguće i veće prisustvo američkih vojnika i njihove opreme na ovom području, preciziraju u MUP. Vežba se organizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izvor: www.blic.rs
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 172


« Reply #14 on: November 14, 2016, 10:27:21 pm »

Malo detaljnije

Pripadnici Specijalnih snaga SAD stigli su danas popodne sa opremom i naoružanjem na aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke, odakle će biti transportovani na vojni poligon za obuku na Manjači.

Ambasada SAD u BiH najavila prije nekoliko dana državnim institucijama BiH dolazak 70 pripadnika Specijalnih snaga SAD (Special operation command Europe) koji će učestvovati u pokaznoj vježbi “Odgovor na kriznu situaciju 2″ (Crisis response 2).

Vježba koju će izvesti samo pripadnici specijalnih jedinica SAD treba da posluži kao pripremna demonstracija za vježbu “Jackal stone 2017″. Tokom vježbe će pripadnicima bezbjednosnih službi BiH biti demonstrirane procedure za planiranje specijalnih operacija, kontrola vježbe, razmjena obavještajnih podataka, kao i taktičko postupanje kao odgovor u slučaju kriznih situacija.

Vježba će biti održana tako što će pripadnici Specijalnih snaga SAD, pozicionirani na Manjači, simulirati dešavanja vezana za Područnu kancelariju Ambasade SAD u Banjaluci i simulirati talačku krizu na poligonu u Zalužanima.

Cilj vježbe u kojoj će učestvovati pripadnici specijalnih jedinica MUP-ova Republike Srpske i Federacije BiH, agencija SIPA i OBA, kao i Oružanih snaga BiH je da se omogući efikasno zajedničko djelovanje i saradnja snaga SAD i BiH tokom kombinovane zajedničke vježbe “Jackal stone 2017″.

Iz MUP-a RS je potvrđeno da je području grada Banjaluke i okoline od danas do 18. novembra planirana pokazna vježba američkih vojnih snaga odgovora na kriznu situaciju.

-Dio vježbe biće održan u samom centru grada, a vježba će biti izvedena u različitim vremenskim periodima tokom tih pet dana, što podrazumijeva i veće prisustvo američkih vojnika i njihove opreme na ovom području, navedeno je iz MUP-a RS.

Izvor: www.atvbl.com

Meni ovo sve u svemu izgleda kao pripremna vježba prije izvođenja operacije i detaljno upoznavanje terena tj.  uži centar Banjaluke.
Sedamdest ljudi je B tim SOF ili  1st SFOD-D pošto su na aerodrom došli u civilu.
A u stvarnoj situaciji iz konzulata taoce ne bi oslobođali SOF nego upravo ova druga jedinica ili DEVGRU.
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.