PALUBA
February 24, 2020, 11:26:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve clanove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 [22]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) - aktivnosti  (Read 98583 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #315 on: April 08, 2019, 02:29:39 pm »

8.4.2019.

Ministar Krstičević u službenom posjetu Mađarskoj


* krsticevic_benko_hungary_080419_v.jpg (168.2 KB. 1200x800 - viewed 44 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine boravi u službenom posjetu Republici Mađarskoj.

Na Trgu heroja u Budimpešti održana je ceremonija svečanog dočeka te su ministri Hrvatske i Mađarske odali počast i položili vijenac kod Spomenika neznanom junaku.

Ministar Krstičević sastao se zatim u mađarskom Ministarstvu obrane s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőom. Na sastanku je naglašeno kako su Hrvatska i Mađarska susjedne zemlje koje imaju izvrsnu suradnju u području obrane.

U Budimpešti su ministri Krstičević i Benkő potpisali Sporazum između Vlada Republike Hrvatske i Mađarske o suradnji u području zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti (CPO) i Pismo namjere za Multinacionalno Divizijsko zapovjedništvo – Centar (MND-C).

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o suradnji na području zrakoplovstva i protuzračnim aktivnostima kojim će se postići bolja učinkovitost i efikasnija i fleksibilnija provedba zajedničkih zadaća hrvatskog i mađarskog zrakoplovstva, koje su definirane u okviru NATO-a.

Naime, potpisani Sporazum daje stalni legitimitet provedbi letačkih aktivnosti jedne zemlje u zračnom prostoru druge zemlje bez prethodne najave i diplomatskog odobrenja (Diplomatic Clearance). U Sporazum su uključeni i letovi zrakoplova za potragu i spašavanje te druge usluge (meteo potpora, aerodromske usluge, usluge kontrole leta i dr.).

Također, ministar Krstičević osvrnuo se i na potpisano Pismo namjere o uspostavi Multinacionalnog Divizijskog zapovjedništva – Centar istaknuvši kako je u Hrvatskoj prepoznat potencijal mađarskog prijedloga suradnje u okviru Centra u čijoj uspostavi Hrvatska vojska sudjeluje ravnopravno od same inicijative kao jedan od osnivača.

Mađarski ministar Benkő također je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma i Pisma namjere. Istaknuo je važnost potpisivanja Sporazuma nakon višegodišnjeg usuglašavanja, koji je dobar za obje države i jača sposobnosti NATO-a.

Također, ministar Benkő uputio je čestitke ministru Krstičeviću povodom 10 godina članstva Hrvatske u NATO savezu i pohvalio napore Hrvatske u povećanju izdvajanja za obranu.

Ministar Krstičević također je uputio mađarskom kolegi čestitke povodom obljetnice 20. obljetnice članstva Mađarske u NATO-u.

Osvrnuvši se na obilježavanje 10. obljetnice članstva RH u NATO-u, Krstičević je istaknuo kako će se u Hrvatskoj održati međunarodna vojna vježba Immediate Response, u kojoj će sudjelovati oko 1600 pripadnika Oružanih snaga iz 12 zemalja, među kojima i mađarski vojnici. U tom kontekstu, ministar je istaknuo kako vježba počinje u svibnju 2019. u Hrvatskoj, a završetak vježbe planiran je na teritoriju Mađarske. Vježba je značajna za obje države, prvenstveno u kontekstu vojne mobilnosti i prelaska državne granice i jačanja interoperabilnosti vojski.

Ministri su izrazili zadovoljstvo izvrsnom suradnjom u području obrane, koja je potvrđena i zajedničkim sudjelovanjem u budućem Multinacionalnom središtu za obuku timova zračnih specijalnih snaga u Zadru i Regionalnom zapovjedništvu za specijalne operacije u Mađarskoj.

Ministri Hrvatske i Mađarske razgovarali su i o budućem predsjedanju Hrvatske EU 2020. godine, a ministar Krstičević uputio je poziv mađarskom ministru da 2020. godine posjeti Hrvatsku.


* krsticevic_benko_hungary_080419_02.jpg (252.03 KB. 1200x800 - viewed 45 times.)


* krsticevic_benko_hungary_080419_07.jpg (236.42 KB. 1200x800 - viewed 46 times.)

Foto: MORH / I. Firšt, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #316 on: June 19, 2019, 01:56:43 pm »

19.6.2019.

Ministar Krstičević s ministricom Trentom u Rimu


* krsticevic_italia_19062019_08.jpg (162.87 KB. 1200x849 - viewed 37 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Rimu s ministricom obrane Talijanske Republike Elisabettom Trentom, u sklopu službenog posjeta Talijanskoj Republici.

Ovo je prvi službeni posjet hrvatskog ministra obrane talijanskom Ministarstvu obrane nakon 15 godina.
Prilikom sastanka u Rimu, ministar Krstičević i ministrica Trenta izrazili su zadovoljstvo uzlaznim trendom obrambene suradnje koja se u bilateralnom smislu ponajviše očituje u tradicionalnoj suradnji ratnih mornarica. Hrvatske i talijanske mornaričke snage i trenutno zajedno sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi Adrion 2019 Livex.

S ciljem daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje, ministri su najavili skoro potpisivanje novog Sporazuma o suradnji na području obrane.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom istaknuvši kako su Hrvatska i Italija susjedne, jadranske zemlje koje dijele zajedničke interese. Kao članice Europske unije zajedno sudjelujemo u četiri PESCO projekta i zajedno smo u europskim snagama za gašenje požara. Hrvatske protupožarne snage 2017. godine pomogle su Italiji u gašenju požara na području Genove s dva Canadaira.

Dugogodišnje partnerstvo i visoka razina povjerenja potvrdili su se i zajedničkim upućivanjem snaga u operaciju UNIFIL u Libanonu tijekom 2018. i 2019. godine gdje su pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali u sastavu talijanskog kontingenta.


* krsticevic_italia_19062019_03.jpg (336.07 KB. 1200x849 - viewed 33 times.)

Talijanska ministrica Trenta također je izrazila zadovoljstvo zajedničkim sastankom istaknuvši kako Hrvatska i Italija imaju mnogo toga zajedničkog. Izrazila je i spremnost za unaprjeđenjem daljnje zajedničke suradnje.

Ministar Krstičević i ministrica Trenta složili su se kako postoji mnogo potencijala za unaprjeđenje obrambene suradnje, posebno u području obrambenih industrija. "Hrvatska ima kvalitetnu obrambenu industriju, a talijanski vojnici imali su se prilike uvjeriti u iznimnu kvalitetu i funkcionalnost hrvatske kacige", istaknuo je tom prigodom ministar Krstičević.

Također, ministri su razmijenili mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi te je ministar Krstičević još jednom potvrdio predanost politici proširenja EU i NATO-a u jugoistočnoj Europi kao i spremnost u pružanju daljnje potpore državama aspiranticama.

U sklopu službenog posjeta Talijanskoj Republici, izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno ministrom Krstičevićem posjetilo je Vatikan i susrelo se sa Svetim Ocem.

Također, u nastavku posjeta, izaslanstvo Ministarstva obrane posjetit će i Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima u Rimu.

morh.hr

Logged
dead1
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 161


« Reply #317 on: July 12, 2019, 06:15:29 am »

Detalji sporazuma između Hrvatske i Mađarske o suradnji u području RZ I PZO

https://www.defender.hr/naslovnica-izdvojeno/sporazum-izmedu-hrvatske-i-madarske-o-suradnji-u-podrucju-rz-i-pzo/

Izgleda da Hrvatska planira Plan B u slucaju da se ukine lovacka aviacija I da Madzari moraju raditi air policing nad Hrvatskim teritorijem:

Quote
Zrakoplov za nadzor i zaštitu zračnog prostora, uključujući i letove za obuku za nadzor i zaštitu zračnog prostora, može ući i koristiti nacionalni zračni prostor druge stranke bez podnošenja diplomatskog odobrenja ili plana leta.

Upotreba sile, uključujući djelovanje naoružanog zrakoplova presretača jedne stranke, može se odvijati u nacionalnom zračnom prostoru druge stranke u skladu s pravilima i postupcima NATINAMDS-a. Ovo ne dovodi u pitanje bilo koja nacionalna ograničenja ugrađena u pravila i postupke NATINAMDS-a u vezi s uporabom snaga ili njihovim djelovanjem.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #318 on: July 12, 2019, 03:38:39 pm »

10.07.2019.

Ministar Krstičević s portugalskim ministrom Cravinhom
 
Hrvatska i Portugal prvi put potpisale Sporazum o suradnji u području obrane* ministar_krsticevic_portugal_10072019_t2v.jpg (169.04 KB. 1200x849 - viewed 33 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u srijedu, 10. srpnja 2019. godine u Lisabonu s ministrom nacionalne obrane Portugalske Republike Joãom Gomesom Cravinhom.

Tom prigodom, ministri obrane Hrvatske i Portugala u Lisabonu su potpisali Sporazum o suradnji u području obrane između Republike Hrvatske i Portugalske Republike.

Ministri Krstičević i Cravinho izrazili su zadovoljstvo što su Hrvatska i Portugal prvi put potpisale Sporazum u području obrane koji daje pravni okvir za buduću zajedničku suradnju.

Dogovorena je buduća suradnja u nekoliko područja i to u području domovinske sigurnosti i suradnje protupožarnih eskadrila, u području ratnih mornarica i vojne izobrazbe, u području obrambenih industrija i suradnje u okviru članstva u Europskoj uniji.

Ministar Krstičević predstavio je portugalskom ministru sustav domovinske sigurnosti u Hrvatskoj i hrvatsku strategiju u borbi protiv požara. Ministar Cravinho istaknuo je kako je Portugal zainteresiran za prijenos znanja i iskustava o uspostavi sustava domovinske sigurnosti.

“Hrvatska je donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i uspostavili smo sustav domovinske sigurnosti kako bi bili učinkoviti u borbi s elementarnim nepogodama i sigurnosnim izazovima. Spremni smo s Portugalom podijeliti naša iskustva”, istaknuo je Krstičević.

„Imamo sličnu klimu i iskustva u borbi protiv požara. Hrvatska je 2013. godine pomagala Portugalu u gašenju požara, imamo sjajne pilote protupožarne eskadrile i u ovom području možemo”, zaključio je Krstičević.

U području suradnje ratnih mornarica i vojne izobrazbe ministri su dogovorili uspostavljanje buduće suradnje u području izobrazbe kadeta Vojnog pomorstva i portugalske Pomorske akademije.Također, ministri su razgovarali o predsjedanju Europskom unijom, s obzirom da pred obje zemlje predstoji buduće predsjedanje EU, hrvatsko predsjedanje slijedi u prvoj polovici 2020. godine, a portugalsko u prvoj polovici 2021. godine.

Ministar Krstičević predstavio je kolegi ministru hrvatske prioritete za predsjedanje Europskom unijom, gdje će fokus  biti na nastavak provedbe postojećih inicijativa kao što su  PESCO, Europski obrambeni fond i Vojna pokretljivost, industrijsku dimenziju obrane, daljnje napore EU u području jugoistočne Europe i jačanje EU-NATO suradnje.

Ministri su se složili kako obje zemlje imaju brojne sličnosti i dijele slične vrijednosti kao članice Europske unije i NATO saveza.

Na kraju sastanka, ministar Krstičević uputio je poziv portugalskom kolegi za službeni posjet Hrvatskoj.


* ministar_krsticevic_portugal_10072019_06.jpg (524.63 KB. 1200x849 - viewed 28 times.)


* ministar_krsticevic_portugal_10072019_12.jpg (1219.38 KB. 2000x1415 - viewed 35 times.)

Foto: MORH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #319 on: July 12, 2019, 03:41:37 pm »

Iako MORH to ne navodi, prema pisanju portala Obris.org, koji prenosi objavu portugalskog ministra na Twitter profilu, u Portugalu se razgovaralo i o F-16.

Obris.org: U Portugalu i o F-16?

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #320 on: July 12, 2019, 03:46:20 pm »

11.07.2019.

Ministar Krstičević u Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost
 
U Portugalu se ministar Krstičević sastao s izvršnom direktoricom Europske agencije za pomorsku sigurnost Majom Markovčić Kostelec* mo_portugal_11072019_img_20190711_110317-870x600.jpg (79.39 KB. 870x600 - viewed 28 times.)

U sklopu službenog posjeta Portugalu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine posjetio je Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) sa sjedištem u Lisabonu, gdje se sastao s izvršnom direktoricom EMSA-e Majom Markovčić Kostelec.

Razgovaralo se o intenziviranju suradnje Europske agencije za pomorsku sigurnost s hrvatskim institucijama i budućim aktivnostima.

Tom prigodom, ministar je u pratnji direktorice Europske agencije za pomorsku sigurnost obišao pomorski operativni centar EMSA-e tijekom kojega je izrazio zadovoljstvo posjetom istaknuvši važnost pomorske sigurnosti.


* mo_portugal_11072019_img_20190711_114540.jpg (301.29 KB. 1200x849 - viewed 28 times.)

“Nužno je da Republika Hrvatska kao pomorska zemlja i članica Europske unije nastavlja s odgovornim pristupom u području pomorske sigurnosti. Činimo sve da Jadran bude čist i odgovorno radimo na suzbijanju onečišćenja. Sigurnost na moru zajednička je obveza Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom i Obalnom stražom”, naglasio je ministar.

Također, ministar je čestitao izvršnoj direktorici EMSA-a Maji Markovčić Kostelec na imenovanju i istaknuo kako je ovo veliko priznanje za hrvatsku Vladu.

Maja Markovčić Kostelec upoznala je ministra Krstičevića s radom EMSA-e i izrazila zadovoljstvo susretom istaknuvši kako je EMSA ključna organizacija za pomorsku sigurnost Europe i kako je nužna suradnja država članica EU u cilju osiguranja sveukupne sigurnosti na moru.

Također, istaknula je kako EMSA u operativnoj uporabi ima 16 brodova, bespilotne letjelice i adekvatnu opremu u cilju sanacije potencijalnih onečišćenja na moru.

Europska agencija za pomorsku sigurnost ima sjedište u Lisabonu, a ključne zadaće ove agencije Europske unije su pružanje tehničke i znanstvene pomoći u primjeni propisa EU na području pomorske sigurnosti i sprečavanju onečišćenja izazvana pomorskim prometom, kao i u primjeni i procjeni učinkovitosti poduzetih mjera.

EMSA nudi tehničko stručno znanje i operativnu pomoć za jačanje pomorske sigurnosti, pripravnosti za onečišćenje i mjera sanacije i zaštite u pomorstvu.


* mo_portugal_11072019_img_20190711_115033.jpg (240.6 KB. 1200x849 - viewed 31 times.)

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #321 on: September 11, 2019, 04:14:30 pm »

29.08.2019.

Ministar Krstičević na sastanku ministara obrane EU u Finskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Helsinkiju


Copyright https://valtioneuvosto.fi/en/about-the-site#termsofuse

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 28. i 29. kolovoza 2019. godine na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Helsinkiju, u Republici Finskoj.

Ministri članica Europske unije razgovarali su o umjetnoj inteligenciji i razvoju novih tehnologija u kontekstu njihove sve veće prisutnosti i uloge u području obrane, kao i o sve većim posljedicama klimatskih promjena na sigurnosni i obrambeni sektor. Također, razmijenili su mišljenja o važnosti pomorske sigurnosti i aktivnostima koje u tom području provodi EU. Na zajedničkoj sjednici s ministrima vanjskih poslova razgovaralo se o hibridnim prijetnjama.

U svom izlaganju na temu umjetne inteligencije i novih tehnologija potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je riječ o novoj dimenziji djelovanja u području obrane, koje uz nove mogućnosti donosi i brojne izazove. U svrhu korištenja prednosti novih tehnologija u suočavanju sa sigurnosnim izazovima i prijetnjama ključna je suradnja s civilnim sektorom, sinergija djelovanja na nacionalnoj, EU i NATO razini, uz postavljanje odgovarajućeg zakonodavnog i etičkog okvira djelovanja. Govoreći o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na područje sigurnosti i obrane ministar Krstičević je istaknuo kako je u borbi s klimatskim promjenama važno koordinirano zajedničko djelovanje. Također je rekao kako se iz istih razloga u budućnosti može očekivati još veći utjecaj na sigurnost, uključujući na migracije stanovništva u područjima zahvaćenim takvim promjenama.

Na temu pomorske sigurnosti ministar je naglasio važnost koju sigurnost na moru ima za ukupnu sigurnost Europe, pri čemu je ključno osigurati komplementarno djelovanje i suradnju sa strateškim partnerima te usmjeriti napore na područja od strateškog interesa za EU.

U okviru zajedničke sjednice s ministrima vanjskih poslova na kojoj je sudjelovao ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman na temu suočavanja s hibridnim prijetnjama, ministar Krstičević se osvrnuo na provođenje vježbi na ministarskoj i stručnoj razini u svrhu poticanja konstruktivnog dijaloga, podizanja situacijske svijesti te razmjene informacija. Ministar Krstičević također je istaknuo kako je potrebno uložiti dodatne napore u proaktivniji pristup u suočavanju s hibridnim prijetnjama, kao i jačati suradnju Europske unije i NATO-a u ovom području.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #322 on: September 11, 2019, 04:17:43 pm »

29.08.2019.

Krstičević na bilateralnim sastancima s ministrima obrane u Helsinkiju

Ministar Krstičević sastao se u Helskinkiju s ministricama obrane Francuske i Njemačke, Florence Parly i Annegret Kramp-Karrenbauer


Na marginama neformalnog sastanka ministara obrane Europske unije koji se održava u Helsinkiju u Republici Finskoj, u četvrtak, 28. kolovoza 2019. godine potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević susreo se s brojnim kolegama ministrima.

Ministar Krstičević s ministricom obrane Francuske

Ministar Krstičević održao je bilateralni sastanak s ministricom obrane Francuske Florence Parly. Tom prigodom, ministri su potvrdili izvrsne odnose Hrvatske i Francuske i dogovorili daljnje produbljivanje zajedničke suradnje u području obrane.

Ministar Krstičević upoznao je ministricu Parly s predstojećim predsjedanjem Hrvatske Europskom unijom te istaknuo kako za Hrvatsku predsjedanje Vijećem EU predstavlja veliku odgovornost, ali i priliku. Također, ministar Krstičević uputio je ministrici obrane Francuske poziv za službeni posjet Hrvatskoj.

Ministrica Parly izrazila je zadovoljstvo prijateljskim odnosima Hrvatske i Francuske i istaknula podršku daljnjim unaprjeđenjem suradnje. Naime, obrambena suradnja Hrvatske i Francuske odvija se u području ratnih mornarica, a ove godine četiri francuska broda bila su u posjetu Hrvatskoj.

Susret s novom ministricom obrane Njemačke

Također, na marginama sastanka u Helsinkiju ministar Krstičević susreo se s novom ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer s kojom je razgovarao o daljnjem razvoju suradnje dviju zemalja u području obrane i sigurnosti te pozvao ministricu da posjeti Hrvatsku.

U Helsinkiju se ministar Krstičević susreo i s domaćinom, ministrom obrane Finske Anttijem Kaikkonenom, ministricom obrane Nizozemske Ank Bijleveld, ministrom obrane Helenske Republike Nikosom Panagiotopoulosom, ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkom.

Susret s podtajnikom UN-a za mirovne operacije i zamjenicom glavnog tajnika NATO-a

O doprinosu Republike Hrvatske mirovnim operacijama UN-a ministar Krstičević razgovarat će s podtajnikom UN-a za mirovne operacije Jean-Pierrom Lacroixom te se susreo i sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller.

morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #323 on: October 28, 2019, 10:39:18 pm »

17.10.2019.

Pomoćnik ministra Mihatov na sastanku SEDM inicijative

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao na Sastanku ministara obrane jugoistočne Europe u Bukureštu* sedm_inicijativa-870x600.jpg (31.71 KB. 870x600 - viewed 19 times.)

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na Sastanku ministara obrane jugoistočne Europe (South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM) koji se 15. i 16. listopada održao u Bukureštu, Rumunjska.

Radi se o inicijativi za regionalnu suradnju na području obrane i sigurnosti država jugoistočne Europe pokrenutoj 1996. godine, a uključuje 15 članica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Gruzija, Republika Hrvatska, Italija, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina) te Moldaviju kao promatrača.

Tijekom sastanka prezentirane su realizirane aktivnosti u okviru aktivnih projekata u posljednjih godinu dana te je usvojeno niz dokumenata vezano za plan aktivnosti u narednom razdoblju, između ostalog i Zajednička izjava ministra obrane.

U okviru nacionalnih intervencija po pitanju daljnjeg smjera razvoja inicijative, pomoćnik ministra Mihatov je istaknuo da iako je SEDM kroz više od 20 godina postojanja postigao svoj temeljni cilj izgradnje povjerenja i promicanje sigurnosnog dijaloga država jugoistočne Europe, nužno je potrebna prilagodba inicijative aktualnom sigurnosnom okruženju kroz definiranje novih područja, odnosno projekata koji će pružati bolji odgovor na trenutačne sigurnosne izazove.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #324 on: October 28, 2019, 10:43:56 pm »

22.10.2019.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Poljske u Hrvatskoj

Krstičević i Šundov sastali se s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Poljske general-pukovnikom Rajmundom T. Andrzejczakom* rajmund_t_andrzejczak_22102019_t1.jpg (208.95 KB. 1600x1060 - viewed 20 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov sastali su se u utorak, 22. listopada 2019. s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Poljske general-pukovnikom Rajmundom T. Andrzejczakom, prilikom njegovog prvog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Tom su prilikom potvrđeni prijateljski odnosi Hrvatske i Poljske te je istaknuta odlična suradnja u području obrane.

Na sastanku se razgovaralo o zajedničkom sudjelovanju pripadnika hrvatskih i poljskih oružanih snaga u okviru NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward presence – eFP) na teritoriju Poljske u Borbenoj skupini pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koje je pozitivno utjecalo na unaprjeđenje interoperabilnosti, kao i sveukupnih odnosa dviju vojski.

Ministar Krstičević je također najavio skorašnje ponovno sudjelovanje Hrvatske vojske u sklopu eFP-a na teritoriju Litve te istaknuo solidarnost koju Hrvatska pokazuje prema istočnim saveznicama.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom Hrvatske vojske s Oružanim snagama Republike Poljske te izrazio uvjerenje u daljnju uspješnu bilateralnu suradnju. “Međusobno partnerstvo i suradnja neophodan su alat koji nam daje dodatnu združenu snagu.To nas obogaćuje i daje nam snagu u izgradnji svih potrebnih sposobnosti. Vjerujem da zajedničkim naporima možemo postići sve ciljeve, da uvijek možemo biti sposobni i spremni odgovoriti na izazove i prijetnje”, zaključio je general Šundov.

Ovom prilikom načelnici su razgovorali o suradnji na polju obuke zračnih snaga i uspostavljanju MSAP središta u Zemuniku, koje će pružati konkretan doprinos razvoju sposobnosti na razini cijelog Saveza.

Tijekom razgovora zaključeno je kako će se i dalje raditi na povezivanju kopnenih snaga, intenziviranju vojno-tehničke suradnje i suradnje u području obuke i izobrazbe, a jedna od tema bila je i nadolazeće hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Poljske general-pukovnik Rajmund T. Andrzejczak posjetit će i tvrtku HS Produkt u Karlovcu.


* rajmund_t_andrzejczak_general_sundov_22102019_t3.jpg (293.03 KB. 1600x1060 - viewed 22 times.)

Foto: HV / J. Ljubičić, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #325 on: October 28, 2019, 10:47:19 pm »

24.10.2019.

Krstičević s američkim ministrom obrane Esperom u Bruxellesu

Uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu, ministar Krstičević i američki ministar Esper održali bilateralni sastanak* krsticevic_esper_24102019_01-870x600.jpg (69.78 KB. 870x600 - viewed 17 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država Markom Esperom u četvrtak, 24. listopada 2019. godine u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a.

Ovo je prvi bilateralni sastanak ministra Krstičevića s novim američkim ministrom obrane.

Tijekom sastanka obostrano je potvrđena visoka razina odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, koje predstavljaju ključnog saveznika u području obrane i sigurnosti, pri čemu je naglašena predanost nastavku uspješne suradnje u domeni obrambene politike.

Također, tijekom sastanka ministri su razgovarali o globalnoj i regionalnoj sigurnosno-političkoj situaciji.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo sastankom s američkim kolegom istaknuvši kako je Hrvatska odgovoran partner i predan saveznik, a američki ministar Esper pohvalio je doprinos Republike Hrvatske u NATO misijama, aktivnostima i operacijama potpore miru.

Također, ministar Krstičević upoznao je ministra Espera s planovima razvoja Hrvatske vojske i zahvalio na američkim donacijama i potpori Sjedinjenih Američkih Država u modernizaciji Hrvatske vojske.

Ministar Mark Esper tom je prigodom izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatske vojske.

Obrambena suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odvija se u brojnim funkcionalnim područjima, a prioriteti obrambene suradnje definirani su kroz tri područja: izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske u vidu modernizacije i razvoja interoperabilnosti kroz zajedničke vježbe i obuku; doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i suradnje u okviru NATO-a te kroz promicanje stabilnosti u jugoistočnoj  Europi u vidu suradnje u okviru Američko-jadranske povelje te zajedničko pružanje pomoći NATO aspirantima.


* krsticevic_esper_24102019_03.jpg (219.87 KB. 2000x461 - viewed 26 times.)

Foto: U.S. DoD, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 338« Reply #326 on: October 28, 2019, 10:50:45 pm »

25.10.2019.

Ministar Krstičević s njemačkom ministricom obrane

Ministar obrane Krstičević sastao se 25. listopada 2019. s novom ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer* bilateralni_susret_hr_srnj_2000.jpg (467.98 KB. 1200x858 - viewed 19 times.)

Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u petak, 25. listopada 2019. s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer. Ovo je prvi bilateralni sastanak ministra s novom njemačkom ministricom obrane Kramp-Karrenbauer.

Na sastanku su potvrđeni izvrsni partnerski odnosi Hrvatske i Njemačke i dogovorena daljnja suradnja dviju zemalja.

Ministri su, osim bilateralne suradnje, razgovarali i o intenzivnoj suradnji u području NATO-a i EU.

Višegodišnja suradnja ogleda se u zajedničkom sudjelovanju u međunarodnim misijama i operacijama NATO-a poput Resolute Support u Afganistanu, aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Litvi te suradnji u okviru inicijative Koncepta vodećih nacija te buduće suradnje u okviru NATO Inicijative spremnosti.

Posebno se razgovaralo o nadolazećem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije tijekom prve polovice 2020. godine i tom je prigodom ministar Krstičević upoznao njemačku ministricu s obrambenim prioritetima hrvatskog predsjedanja, kao i s intenzivnim pripremama koje se provode na svim razinama. Krstičević je ujedno pozvao njemačku ministricu na neformalni sastanak ministara obrane EU koji će se održati u Zagrebu za vrijeme predsjedanja.


* bilateralni_susret_hr_srnj_2006.jpg (507.99 KB. 1200x858 - viewed 19 times.)

Foto: MORH / G. Pranjić, morh.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 236


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #327 on: February 06, 2020, 07:02:55 pm »

MORH prezentirao Plan nabave za 2020. godinu
06.02.2020.

“Važno je voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu obrane upravo i činimo”, poručuje Krstičević

U Ministarstvu obrane održana je u četvrtak, 6. veljače 2020. prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2020. godinu s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2019. godini predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora te zainteresiranim udrugama civilnog društva.

Plan nabave Ministarstva obrane za 2020. prezentirao je načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić.
Prezentaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Odbora Igorom Dragovanom i potpredsjednikom Anđelkom Stričakom, članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, na čelu s predsjednikom Željkom Jovanovićem i potpredsjednikom Antom Babićem, predstavnici Transparency internationala na čelu s predsjednicom Davorkom Budimir i drugi.

Kontinuirani rast obrambenog proračuna zahvaljujući politici ove Vlade
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je rad Ministarstva obrane i Hrvatske vojske značajno definiran dodijeljenim financijskim sredstvima te istaknuo kako je zahvaljujući politici ove Vlade proračun Ministarstva obrane nastavio s rastom i u 2020. godini za oko 260 milijuna kuna. „U mandatu ove Vlade proračun Ministarstva obrane rastao je ukupno oko milijardu i 300 milijuna kuna“, naglasio je ministar te dodao kako se porast Proračuna odrazio i na povećanje financijskih sredstava za postupke javne nabave u ovoj godini.

„Ovogodišnji Plan nabave sadrži preko 1000 postupaka nabave i vrijednosti je oko dvije milijarde i dvjesto milijuna kuna. To su velika financijska sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu obrane upravo i činimo“, istaknuo je ministar Krstičević te rekao da od samog početka mandata inzistira na racionalnom trošenju javnih sredstava kao i na ekonomičnim i učinkovitim postupcima.

Četvrtu godinu za redom niti jedan klasificirani postupak javne nabave
U kontekstu transparentnosti postupaka nabave, ministar je naglasio: “Zadovoljstvo mi je istaknuti što smo nastavili praksu uvedenu na početku mandata tako da već četiri godine nemamo niti jedan klasificirani postupak javne nabave!”.

Ministar je podsjetio kako su u ranijim razdobljima predmeti vojne nabave označeni stupnjem tajnosti iznosili i do nekoliko desetaka posto u odnosu na cjelokupni plan nabave.

Ovom prigodom ministar je najavio i ovogodišnje potpisivanje ugovora s gospodarskim subjektima 17. veljače. “Ti ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskoj obrambenoj industriji koja zapošljava preko pet tisuća ljudi. Praksom potpisivanja ugovora početkom godine domaćoj industriji pružamo sigurnost i pomažemo u planiranju godišnje proizvodnje te pružamo im sve potrebne reference za plasman na strana tržišta. Potpisat ćemo ugovore u vrijednosti oko 450 milijuna kuna što je za oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu”, istaknuo je.

Opremanje HV-a: Novi helikopteri Black Hawk, odabir višenamjenskog borbenog aviona, gradnja Obalnog ophodnog broda i opremanje oklopnim vozilima Bradley
Ministar je posebno zahvalio svim članovima Odbora za obranu na čelu s predsjednikom Igorom Dragovanom na izvrsnoj suradnji te podsjetio kako je riječ o parlamentarnom Odboru koji daje mišljenje o nabavi za vrijednosti veće od pet milijuna eura prije samog pokretanja postupka nabave. “Prošle godine Odbor je dao jednoglasno pozitivno mišljenje na opremanje Hrvatske vojske novim helikopterima Black Hawk. Riječ je o četiri potpuno nova helikoptera koji dolaze u Hrvatsku 2022. godine, a koristit će se za vojne i civilne svrhe”, podsjetio je ministar Krstičević istaknuvši kako na taj način osiguravamo nove sposobnosti važne za daljnji razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske i za izgradnju Sustava domovinske sigurnosti. “Svi ovi složeniji projekti su projekti nekoliko hrvatskih vlada”, istaknuo je pritom.

Od ostalih aktualnih projekata nabave, ministar je istaknuo i projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona koji vodi Međuresorno povjerenstvo na razini Vlade Republike Hrvatske rekavši: “U svibnju ćemo dobiti konkretne ponude, a odluku o odabiru očekujemo do kraja ove godine”.

Također, od ostalih značajnijih projekata opremanja i modernizacije u ovoj godini posebno je naglasio nastavak gradnje Obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley.

“Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama značajno je unaprijedio sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske. Krenuli smo i s procesom opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley i taj projekt bit će dodatan poticaj hrvatskim tvrtkama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizaciju tih oklopnih vozila očekujemo u Đuri Đakoviću!”, rekao je Krstičević.

Krstičević: Najvažniji projekt u mom mandatu je čovjek i poboljšanje njegovih prava
Ministar je posebno istaknuo kako je ponosan što će se u ovoj godini, između ostalog, završiti izgradnja smještajnih kapaciteta u vojarni 204. brigade u Vukovaru, čime će završiti projekt povratka Hrvatske vojske u Vukovar. Isto tako, u potpori transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” pokrenut će se višegodišnji građevinski projekte. “Pokrenuli smo izgradnju Kongresnog centra i spomen parka, a do lipnja očekujemo dovršetak izgradnje smještajnog objekta koji će nositi ime po gradu heroju Vukovaru! Jačanje Hrvatske vojske naša je trajna misija i ta misija nema alternative”, zaključio je.

Plan nabave Ministarstva obrane za 2020.

Plan nabave Ministarstva obrane za 2020. prezentirao je načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić, pri čemu je istaknuo transparentnost kao temelj u svim dijelovima provedbe postupaka javne nabave, bez izuzeća i klasificiranih postupaka. Najavio je i potpisivanje 39 ugovora u vrijednosti oko 457 mil. kuna sa 30 gospodarskih subjekata krajem veljače.

Brigadir Devčić se osvrnuo i na realizaciju Plana nabave u prošloj godini istaknuvši kako je zaprimljeno 1199 zahtjeva za ugovaranjem, a rezultat toga je bilo sklapanje 1130 ugovora, što je rezultiralo postotkom realizacije plana nabave od 98,44% od ukupnog iznosa koji je predviđen za materijalno zbrinjavanje.

General Šundov: Ponosan sam na našu Hrvatsku vojsku koja se iz godine u godinu uspješno razvija
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo povećanjem proračuna i ulaganjem u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, a posebice za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika HV-a.

“Izuzetno me veseli činjenica kada hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači”. Istaknuo je kako su u protekloj godini uložena znatna sredstva u poboljšanje uvjeta smještaja, života i rada u vojarnama u Petrinji, Kninu, Zagrebu, Puli, Splitu i Zemuniku, što će se nastaviti i ove godine.

Kazao je kako je danas pred Hrvatskom vojskom proces prilagođavanja novim sigurnosnim izazovima: “Obzirom da su ljudi najvažniji, naša zadaća je omogućiti im najbolju obuku i opremu, kako bismo ih osposobili za uspješno obavljanje zadaće u različitim sigurnosnim, klimatskim i svakim drugim uvjetima”, poručio je.

“Stalna težnja je osigurati uravnotežen razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, kako na kopnu tako i na moru, u zraku i u kibernetičkom prostoru. Ponosan sam na našu Hrvatsku vojsku koja se iz godine u godinu uspješno razvija te provodi svoje zadaće u operacijama, misijama i aktivnostima, obuci i vježbama, a posebice u pomoći civilnim institucijama i građanima kad god zatreba”, zaključio je.

Financijski plan Ministarstva obrane za 2020.

Financijski plan Ministarstva obrane za 2020. iznosi 5.339.629.262,00 kuna. Nakon dugogodišnjeg smanjivanja, proračun za 2020. godinu je 264 milijuna kuna veći u odnosu na prošlu godinu a klasificiranih postupaka nabave nema niti ove godine.

Financijska sredstva za materijalno zbrinjavanje u financijskom planu MORH-a u 2020. godini iznose 2.275,478,960,00 kn i raspodijeljena su na način da će se za 65% iznosa provoditi postupci javne nabave a za 35% tog iznosa su stvorene obveze za višegodišnje financiranje kao što su režijski troškovi, zakonske obveze, nabave iz prethodnih godina te financijska sredstva koja se realiziraju u inozemstvu (operacije potpore u miru).

Proces nabave u MORH-u obuhvaća veliki broj dionika u pojedinim segmentima samog postupka sukladno njihovim nadležnostima te se takvim postupanjem sprječava sukob interesa i utjecaj bilo koje vrste i rezultira transparentnim planom nabave koji je javnosti dostupan na internetskoj stranici Ministarstva obrane.

https://www.morh.hr/
Logged
Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 [22]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 26 queries.