PALUBA
November 27, 2021, 01:17:28 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 34   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska vojna industrija - novosti  (Read 188347 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #75 on: June 17, 2012, 10:08:51 am »

Patria i Đuro Đaković Holding d.d. potpisali okvirni sporazum o suradnji

12.06.2012.g. u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, DURO DAKOVIĆ Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima u prodaji oklopnih vozila Patrije. ĐĐH će biti glavni ugovaratelj poslova, a imat će i značajnu ulogu u proizvodnji navedenih vozila. Potencijalne države kupce odredit će se tijekom predviđene suradnje.

Patria i Đuro Đaković već surađuju na realizaciji ugovora o isporuci borbenih oklopnih vozila (BOV) za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. U skladu s ugovorom, DURO DAKOVIĆ Specijalna vozila d.d. (ĐĐSV), kompanija u vlasništvu ĐĐH, serijski proizvodi ugovorena vozila dok je Patria osigurala svu potrebnu tehnologiju. Sukladno ugovoru, ĐĐSV do sada je isporučio više od 70 oklopnih vozila proizvedenih u Slavonskom Brodu.

"Ovaj je sporazum sljedeći veliki korak u našem strateškom partnerstvu, kojim se otvaraju nova tržišta za izvanredna oklopna vozila tvrtke Patria. Želimo se zahvaliti Patriji na povjerenju i dobroj suradnji do sada. Zajedno smo napravili odličan posao i siguran sam da je ovo tek početak jako uspješne priče", rekao je Vladimir Kovačević, predsjednik uprave Đuro Đaković Holdinga.

"Patria je zadovoljna izvanrednim rezultatima serijske proizvodnje u ĐĐSV, a ovaj okvirni sporazum potvrđuje nastavak naše uspješne dugoročne suradnje. Vjerujemo da će partnerstvo s ĐĐH uz podršku Republike Hrvatske biti snažan adut u pokrivanju tržišnog potencijala za nova oklopna vozila. Ovim se okvirnim sporazumom osnažuje vodeća pozicija Patrije kao dobavljača oklopnih vozila na međunarodnom tržištu", izjavio je Seppo Seppala, predsjednik tvrtki Patria Land Systems i Patria Land Services.

Grupa Đuro Đaković isporučuje proizvode i usluge u dva glavna područja: energetici i industriji, kao i vozila i strojeve, pri čemu je specijalizirana za proizvodnju posebnih i željezničkih vozila, kao što su tenkovi, oklopna vozila na kotačima, teretni vagoni, vagoni cisterne i građevinski strojevi. DURO DAKOVIĆ Specijalna vozila d.d. u vlasništvu je društva ĐĐH (99,65 %) i djeluje u polju druge osnovne djelatnosti Grupe Đuro Đaković, proizvodnji posebnih i željezničkih vozila. Dionice društva ĐĐH uvrštene su na Zagrebačku burzu.

Grupa Patria bavi se proizvodnjom vojne i sigurnosne opreme i zrakoplova, a njene međunarodne operacije klijentima isporučuju konkurentna rješenja temeljena na vlastitom specijalističkom znanju i partnerstvima. Patria je u vlasništvu države Finske (73,2 %) i europskog zrakoplovnog koncerna EADS N.V. (26,8 %).

duro-dakovic.com
« Last Edit: August 27, 2012, 05:54:21 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 695« Reply #76 on: June 19, 2012, 01:35:47 pm »

Evo podataka o inačicama sa službenih web stranica ĐĐSV. Inženjerijsko vozilo je u biti logističko vozilo (BOV-Log, BOV za izvlačenje i popravke).

Tipične osnovne konfiguracije:

- BOV-P12.7, s daljinski upravljanom strojnicom 12,7 mm
- BOV-ZP, zapovjedno borbeno oklopno vozilo
- BOV-San, oklopno sanitetsko vozilo
- BOV-Log, BOV za izvlačenje i popravke
- BOV-POB, BOV za protuoklopnu borbu


Također, na više mjesta najavljena je i nabavka 30 mm topova za BOV Patrija.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 043


# proće i ova prehlada


« Reply #77 on: August 10, 2012, 05:28:25 pm »

Azerbejdžan i Kuvajt najozbiljniji su potencijalni kupci 60-ak oklopnih borbenih vozila Patria AMV 8x8 koje se proizvode za potrebe OSRH u pogonima slavonskobrodske tvrtke Đuro Đaković-specijalna vozila u Slavonskom Brodu, doznali smo od izvora u OSRH. Međutim, postoje i neki problemi koji nisu zanemarivi, a koji bi mogli odgoditi prodaju vozila na neko vrijeme.

Naime, Azerbejdžan i Kuvajt traže da oklopna vozila budu naoružana sa 30mm daljinski upravljanom oružanom stanicom. Problem je što OSRH, odnosno odgovorne službe u MORH-u još nisu raspisale niti natječaj za opremanje oklopnih vozila ovom stanicom za potrebe OSRH, pa se potencijalnim kupcima ne mogu pokazati mogućnosti takvog vozila. Pored toga, nevjerojatno zvuči podatak kako OSRH još nisu službeno preuzele niti jedno borbeno oklopno vozilo, dakle nema konačnih rezultata testova kako se vozila ponašaju u postrojbama, da li ima nekih poteškoća u njihovom korištenju i slično. To je činjenica koja je zasmetala potencijalnim kupcima.

Da podsjetimo, dužnosnici Ministarstva obrane su već prije nekog vremena odlučili da se dio borbenih oklopnih vozila AMV namjenjenih Hrvatskoj vojsci,a koje licencno proizvodi tvrtka Đuro Đaković iz Slavonskog Broda, proda trećim zemljama, jer OSRH su procjenile kako im ne treba toliki broj oklonih vozila.

Na taj bi se način, dobilo nešto više od 300 milijuna kuna koje bi se moglo iskoristiti za početak opremanja Hrvatske ratne mornarice ophodnim brodovima, dovršetak svih predviđenih radova na izgradnji smještajnih i infrastrukturnih objekata petrinjske vojarne, izgradnju novih skladišnih prostora za smještaj ubojnih sredstava i slično, potvrdio nam je ovu vijest visoko pozicionirani dužnosnik Ministarstva obrane.

S obzirom na spomenute probleme oko prodaje AMV-a trećim zemljama, koje bi u konačnici znatno mogle odgoditi "upumpavanje" svježeg novca u MORH-ov proračun i najavu daljnjeg smanjenja vojnog proračuna za gotovo 350 milijuna kuna, vrlo je vjerojatno kako ministar obrane Ante Kotromanović neće moći ispuniti ono što je najavljivao, jedino, ako osobno u vladi ne uvjeri Slavka Linića i Zorana Milanovića kako je obrambeni sustav dotaknuo dno i kako nema prostora za bilo kakve daljne uštede.

  defender
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #78 on: August 19, 2012, 03:51:18 pm »

Đuro Đaković reagirao na natpise sarajevskih medija: Sve su tužbe odbačene

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slavonskobrodski  Đuro Đaković Holding odbacio je spekulacije sarajevskog Dnevnog avaza o tužbi nekoliko bosansko-hercegovačkih tvrtki i Federacije BiH protiv ove tvrtke kao neutemeljene.
Tekst u kojem se tvrdi kako se očekuje presuda na štetu Đure Đakovića u slučaju tužbi iz 2007. godine podnesenih od strane tvrtki Famos, Zrak, Bratstvo holdnig, BNT Novi Travnik te Federacije Bosne i Hercegovine, nema uporišta u zakonu, hrvatskoj sudskoj praksi i već donesenim presudama, ističu iz slavonskobrodske kompanije. U priopćenju, koje prenosi Hina, iznose činjenice vezane uz tužbe spomenutih tvrtki i Federacije BiH.

>>Federacija BiH traži od Hrvatske novac za tenkove proizvedene u Đuri Đakoviću

Sudski postupak pokrenut tužbom Famos Holdinga d.d. Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine protiv tvrtke Đuro Đaković - Specijalna vozila Slavonski Brod pravomoćno je okončan presudom Trgovačkog suda u Osijeku koju je potvrdio i Visoki trgovački sud Republike Hrvatske odbacivši u cijelosti tužbu i tužbeni zahtjev tužitelja.

Protiv drugostupanjske presude Visokog trgovačkog suda RH tužitelji mogu u zakonskom roku podnijeti izvanredni pravni lijek - zahtjev za reviziju, o kojem odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske. Provjerom u upisniku Trgovačkog suda u Osijeku utvrđeno je da do 14. kolovoza 2012. nije zaprimljena revizija tužitelja.

Ustavnu tužbu moguće je podnijeti Ustavnom sudu Republike Hrvatske tek nakon što se iscrpi pravni put pred nadležnim sudbenim tijelima, odnosno u ovom slučaju tek nakon što Vrhovni sud RH odluči o eventualno podnesenom zahtjevu za revizijom, napominje se u priopćenju. Dalje se navodi da je sudski postupak tužitelja Zrak d.d. Sarajevo i Federacije BiH protiv Đuro Đaković - Specijalna vozila nepravomoćno okončan presudom Trgovačkog suda u Osijeku odbacivanjem tužbe i tužbenog zahtjeva u cijelosti.

Sudski postupak tužitelja Bratstvo holding d.d. BNT Novi Travnik i Federacije BiH protiv Đakovićevih Specijalnih vozila nepravomoćno je okončan presudom Trgovačkog suda u Osijeku, odbacivanjem tužbe i tužbenog zahtjeva u cijelosti. Slijedom navedenog, navodi istaknuti u članku su neutemeljeni i ne odgovaraju stvarnom stanju u navedenim predmetima, ističu u priopćenju iz Đure Đakovića.

Izvor : hrsvijet.net


* 92224f4c69e4d69b291e397138e17b3b.jpeg (123.85 KB, 548x304 - viewed 247 times.)
« Last Edit: August 20, 2012, 04:27:54 pm by SOLARIS 1972 » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #79 on: September 11, 2012, 06:46:45 pm »

MORH Đuri Đakoviću nudi priliku za posao

Đuro đaković uskoro bi mogao dobiti još jedan posao jer je Ministarstvo obrane pokrenulo razgovore koji bi trebali završiti time da se na hrvatske Patrije ugrađuju borbene stanice izrađene baš u tom poduzeću, piše Novi list.

Radi se o borbenim stanicama s topom od 30 milimetara, a prema planovima MORH-a i Glavnog stožera u prvom se kontingentu treba ugraditi još takvih osam stanica. S obzirom na to da u svijetu ne postoji mnogo proizvođača ovakvih naprava, na relaciji Đuro Đaković - MORH - norveški Köngsberg su krenuli tripartitni pregovori. Norvežani su poznati po proizvodnji borbenih stanica za oklopnjake, a u pregovorima ih se pokušava nagovoriti da izradu prepuste Đuri Đakoviću, navodi Novi list.

Köngsberg bi tako naplatio samo znanje, a posao izrade bi bio prepuštan poduzeću Đuro Đaković, dok bi MORH dobio osam borbenih stanica od 30 milimetara. Prema neslužbenim informacijama, razgovori su već odmakli, a uskoro se može očekivati formaliziranje dogovora.

poslovni.hr
« Last Edit: September 19, 2012, 06:26:41 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 043


# proće i ova prehlada


« Reply #80 on: September 19, 2012, 04:44:33 pm »

Kongsbergov Sea Protector na hrvatskim ophodnim brodovima

Upostava stateškog partnerstva između norveške tvrtke Kongsberg i slavonskobrodskog Đure Đakovića pred konačnom je realizacijom, doznali smo u MORH-u. Norveški Kongsberg, svjetski poznati proizvođač daljinski upravljanih oružanih stanica 12,7mm (RWS), odabrao je hrvatsku tvrtku Đuro Đaković-specijalna vozila za strateškog partnera u ovom dijelu Europe u proizvodnji RWS u kalibru 30mm. Ova odluka je od velike važnosti za nastavak uspješnog poslovanja tvrtke Đuro Đaković-specijalna vozila. Naime, ove godine završava isporuka oklopnih borbenih vozila AMV za potrebe OSRH sa proizvodnih linija tvrtke u Slavonskom Brodu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bez novih narudžbi, teško je za očekivati da ĐĐSV može na tržištu opstati samo s proizvodnjom vagona za domaće potrebe. S obzirom kako su u pregovore Kongsberga i ĐĐSV uključeni i njajviši dužnosnici MORH-a, posve je jasno kako su ministar obrane Ante Kotromanović, odnosno vlada u cjelini, shvatili strateški značaj ove tvrtke za RH koja jedina u regiji ima vojnoindustrijski hardware, know-how, te tehnološko znanje kojim je ovladala na najnovijem projektu proizvodnje oklopnih vozila. To isto prepoznao je i moćni Kongsberg, pa ne čudi odluka o strateškom partnerstvu sa ĐĐSV.

O tome govore i informacije do kojih je Defender.hr došao ovih dana u razgovoru sa sugovornicima. Naime, Kongsberg je tijekom pregovora ponudio da u potpunosti financira izgradnju ophodnih brodova za potrebe HRM, odnosno Obalne straže (cca 50 milijuna EUR).

Zauzvrat se očekuje da se na ophodnim brodovima instalira jednim dijelom njegova oprema, odnosno da od sve opreme na brodu 30-40 posto bude od strane norveškog proizvođača. Nema sumnje da bi se, između ostalog, na ophodnim brodovima instalirala daljinski upravljana oružana stanica Sea Protector koja je razvijena iz RWS 12,7mm M151 Protector i kojom su opremljena oklopna borbena vozila OSRH. Više o Sea Protector može pročitati ili vidjeti na ovim linkovima (VIDEO, WEB, WEB2, PDF).

Za mnoge je ovo prethodno nemoralna ponuda, a za druge konačno prilika da se nakon 20 godina u RH pojavi svjetski priznati proizvođač vojne opreme i naoružanja koji želi dugoročno partnerstvo sa hrvatskim tvrtkama i institucijama kao što je to bio slučaj sa finskom Patrijom.

Zapravo, iskustva Patrije u Hrvatskoj bila su ključna za Kongsbergov dolazak i partnerstvo sa ĐĐSV. Kongsberg i Patrija su poslovni partneri dugi niz godina. Unatoč svemu pozitivnom što je spomenuto, uvijek postoji opasnost, kako to već biva u RH u posljednje vrijeme, da zbog straha na nižim razinama od donošenja ili potpisivanja bilo kakve odluke, osobito one koje izgledaju itekako povoljne, propusti dio prilika koje bi ovo partnerstvo donijelo. Srećom, sve je više znakova da se u razgovore oko Kongsberga uključila cjelokupna vlada, što je dobar znak.

Sporazum o strateškom partnerstvu ne bi imao samo poslovnu dimenziju već i društvenu. Primjerice, koncem lipnja u veleposlanstvu raljevine Norveške dodijeljene su stipendije dvojici najboljih studenata, prvostupnika, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji su se kandidirali za stipendiju Đuro Đaković Holdinga d.d, i društva Kongsberg Protech Systems.

Projekt stipendiranja pokrenut je u ožujku 2012. u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te s Norveškim sveučilištem znanosti i tehnologije (NTNU) iz Trondheima. Bruno Pešec i Krunoslav Holjevac, po ocjeni stručnog žirija, u zahtjevnom eliminacijskom procesu, najbolje su zadovoljili postavljene kriterije i dobili stipendije. Konkretno, partneri i suradnici u projektu osigurat će im da zimski semestar (ak.god 2012/2013) upišu i završe na Sveučilištu u Trondheimu.

Nakon zimskog semestra na NTNU, Bruno i Krunoslav vratit će se u Zagreb kako bi završili studij. S diplomom u ruci, imat će priliku šest mjeseci stažirati u norveškoj korporaciji Kongsberg a po povratku sa stažiranja, čeka ih sigurno radno mjesto u jednom od društava Đuro Đaković Holdinga.

Treba podsjetiti i na činjenicu da su Đuro Đaković Holding d.d. (DDH) i finska tvrtka Patria, potpisali 12.lipnja 2012. okvirni Sporazum kojim se potvrđuju zajednički napori u prodaji Patria AMV vozila trećim zemljama. Đuro Đaković će biti glavni ugovaratelj takvih poslova, a imati će također i značajnu ulogu u proizvodnji prodanih vozila. Potencijalni naručitelji vozila biti će utvrđeni tijekom suradnje dviju kompanija.

"Patria je zadovoljna vrhunskim performansama DDSV u serijskoj proizvodnji vozila AMV i ovaj okvirni Sporazum učvršćuje nastavak naše uspješne dugoročne suradnje. Vjerujemo da će ovo partnerstvo s DDH i potporom Republike Hrvatske biti velika prednost na tržištu oklopnih vozila. Ovaj okvirni ugovor jača Patrijinu vodeću poziciju ponuđača oklopnih vozila na kotačima na međunarodnom tržištu ", izjavio je tada Seppo Seppälä, predsjednik Patria Land Systems i Patria Land Services.

"Ovaj sporazum je sljedeći veliki korak u našem strateškom partnerstvu i otvaranju novih tržišta za odličan proizvod kao što je Patria AMV. Želimo se zahvaliti Patriji na povjerenju i dobroj suradnji. Mi smo zajedno napravili veliki posao i siguran sam da je ovo samo početak jedne vrlo uspješne priče ", izjavio je Vladimir Kovačević, predsjednik, Đuro Đaković Holdinga.

Azerbejdžan i Kuvajt najozbiljniji su potencijalni kupci 60-ak oklopnih borbenih vozila Patria AMV 8x8 koje se proizvode za potrebe OSRH u pogonima slavonskobrodske tvrtke Đuro Đaković-specijalna vozila u Slavonskom Brodu. Međutim, postoje i neki problemi koji nisu zanemarivi, a koji bi mogli odgoditi prodaju vozila na neko vrijeme.

Naime, Azerbejdžan i Kuvajt traže da oklopna vozila budu naoružana sa 30mm daljinski upravljanom oružanom stanicom. Problem je što OSRH, odnosno odgovorne službe u MORH-u još nisu raspisale niti natječaj za opremanje oklopnih vozila ovom stanicom za potrebe OSRH, pa se potencijalnim kupcima ne mogu pokazati mogućnosti takvog vozila. Pored toga, nevjerojatno zvuči podatak kako OSRH još nisu službeno preuzele niti jedno borbeno oklopno vozilo, dakle nema konačnih rezultata testova kako se vozila ponašaju u postrojbama, da li ima nekih poteškoća u njihovom korištenju i slično. To je činjenica koja je zasmetala potencijalnim kupcima.

Ipak, realizacijom svih planiranih dogovora sa norveškim Kongsbergom u vezi sa 30mm RWS, i ĐĐSV može kvalitetnije prezentirati AMV stranim kupcima i zadržati proizvodnu liniju u kontinuitetu. naravno, pod uvjetom da se do sporazuma dođe što prije.

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/jtUpLwUvqvQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

PDF

   defender


* article-gallery-big-1348038636_637.jpg (83.79 KB, 440x293 - viewed 365 times.)
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 416« Reply #81 on: September 19, 2012, 06:42:46 pm »

Znači unifikacija "Protectora" na Patrijama i "Sea Protectora".

Odlično.

LPB
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 695« Reply #82 on: September 19, 2012, 06:58:29 pm »

Bilo bi lijepo na hrvatskim OOB-42 vidjeti 30 mm i 12,7 mm Kongsbergove daljinski upravljane stanice (RWS). A s obzirom da se iste ugrađuju i na BOV Patria olakšala bi se i logistička podrška, odnosno održavanje i remontiranje ovih sustava, popuna streljivom, opskrba rezervnim djelovima itd.

S obzirom na sve obimniju i uspješniju suradnju s Kongsbergom, ova vijesti - Kongsberg ugovorio prodaju raketa Penguin brazilskoj mornarici - me potakla na razmišljanje kakve su mogućnosti da danas-sutra Penguin zamijeni RBS-ove na hrvatskim RTOP. Rakete jesu znatno manjeg dometa i slabije razorne moći, ali su vjerujem i osjetno jeftinije. Pitanje je bili se išta od postojeće elektronske opreme, uz modernizaciju i nadogradnju, dalo prilagoditi za upotrebu ovih sustava?
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 898


« Reply #83 on: September 19, 2012, 07:31:43 pm »

A zar se Penguin još proizvodi. Raketa je za dva pokoljenja starija od RBS 15. Uskoro će joj biti pola veka.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 695« Reply #84 on: September 19, 2012, 07:41:50 pm »

A zar se Penguin još proizvodi. Raketa je za dva pokoljenja starija od RBS 15. Uskoro će joj biti pola veka.

Sudeći prema linku-vijesti koju sam postavio, očito je...

Quote
Današnja treća generacija Penguina potpuno je digitalizirani vođeni sustav s mogućnošću izbora profila i trajektorije leta.

Inače, nisam znao da je Penguin toliko stariji. Zapravo i ne znam ništa o tom sustavu.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 675« Reply #85 on: September 19, 2012, 07:49:29 pm »

http://en.wikipedia.org/wiki/Penguin_%28missile%29
Bogami moderno,
ovo nije sigurno http://en.wikipedia.org/wiki/Naval_Strike_Missile
« Last Edit: September 19, 2012, 08:38:56 pm by leut, Reason: popravak linka : » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 695« Reply #86 on: September 19, 2012, 08:40:33 pm »


Koliko sam shvatio Penguin Mk3 je namijenjen isključivo lansiranju s aviona.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 043


# proće i ova prehlada


« Reply #87 on: September 19, 2012, 09:10:03 pm »

A zar se Penguin još proizvodi. Raketa je za dva pokoljenja starija od RBS 15. Uskoro će joj biti pola veka.

Pa nebi se baš složio ali...neda mi se.

I ja sam često razmišljao o ovoj raketici, šveđani imaju obe u naoružanju, tako da bi se vjerovatno sistemi dali prilagoditi.

Ali ....

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 695« Reply #88 on: October 01, 2012, 04:30:29 pm »

27.09.2012.

Kotromanović na Filipinima dogovara izgradnju filipinskih vojnih brodova u RH

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Početkom idućeg tjedna ministar obrane Ante Kotromanović odlazi u višednevni službeni posjet Filipinima, doznaje Defender.hr u MORH-u. Jedna od glavnih tema sastanaka koje će Kotromanović imati sa svojim domaćinima je mogućnost izgradnje filipinskih vojnih brodova u hrvatskim brodogradilištima te mogućnost njihova remonta. Na put sa ministrom obrane idu i predstavnici hrvatske vojne industrije koji će predstaviti vojnoindustrijski program RH.

Filipini su zainteresirani za zajednička ulaganja "joint venture" na vojnoindustrijskom području. S obzirom kako je ovo prvi službeni posjet jednog hrvatskog ministra obrane Filipinima, događaj se dovodi i u vezu sa jačanjem hrvatsko-američkih odnosa. Naime, u središtu nove američke azijsko-pacifičke strategije nalazi se Kina. U iduća dva desetljeća Kina će biti najveća gospodarska sila svijeta, politički će biti ravnopravna s Washingtonom, a i po vojnoj snazi sustiže SAD.

Zbog toga SAD želi spriječiti da Kina prevlada i azijsko-pacifičkim područjem. Budući da to ne može postići sama, Amerika unapređuje odnose s drugim zemljama iz te regije. Washington želi stvoriti strateški savez azijsko-pacifičkih zemalja kao protutežu Kini - i to pod američkim vodstvom. Između Filipina i SAD-a postoji bliska vojna suradnja.

Premda su 1992. američke baze na Filipinima službeno zatvorene, pretpostavlja se da su američke trupe ondje neformalno smještene trajno. Napetost između Kine i Filipina oko kineskih teritorijalnih zahtjeva u Južnom kineskom moru intenzivirala je vojnu suradnju SAD-a i Filipina, pa su zajedničke vojne vježbe vrlo učestale.

Izvor: Defender.hr


* article-main-1348730458_246.jpg (45.25 KB, 476x269 - viewed 477 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 543


« Reply #89 on: October 01, 2012, 05:25:08 pm »

Мој савет  је да се никако не замера Кини. Правити бродове да, али у функцији притиска на Кину.... Undecided
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 34   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 24 queries.