PALUBA
July 22, 2019, 09:14:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska kopnena vojska - novosti  (Read 18176 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #15 on: April 08, 2013, 09:51:01 pm »

8.4.2013.

Radni sastanak časnika pravne struke HKoV-a


* 20130408-3-01.jpg (73.82 KB. 1024x768 - viewed 255 times.)

U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u vojarni „Domobranska“ u Karlovcu u organizaciji Ureda zapovjednika HKoV-a i Odjela G-1 Zapovjedništva HKoV-a od 4. do 5. travnja 2013. godine održan je radni sastanak časnika pravne struke HKoV-a.

Ovo je prvo okupljanje časnika pravne struke u HKoV-u takve vrste, a pozdravni govor održao je zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc koji je istaknuo važnost pravne struke u potpori zapovjednicima u ZiR-u i njezinu nezaobilaznost kao garancija legalnosti u postupanju kako u mirnodobskom tako i u međunarodnom okružju.

Tako je cilj i zadaća radnog sastanka bila razmjena pravnih mišljenja radi zauzimanja zajedničkih stavova i zaključaka koji će osigurati jednakost u postupanju te podizanje kvalitete u rješavanju pravnih problema i savjetovanja zapovjednika. Također, bila je to prilika za promoviranja pravne struke u grani kopnene vojske i Oružanim snagama RH te za međusobno bolje upoznavanje časnika pravne struke te grane.

Sudionici radnog sastanka su tako prvi dan raspravljali o stegovnnoj i materijalnoj problematici u prošloj godini te načinu tumačenja pojedinih propisa iz pravnog okružja HKoV-a i OS RH. Drugi dan se razmatralo aktualno stanje pravne struke s pogledom unaprijed, nakon čega su donijeti mnogi korisni zaključci s prijedlozima za daljnje postupanje.

Zajednička je ocjena svih sudionika da je ovaj način rada struke poželjan i potreban te da je nužno organizirati ovakve sastanke najmanje dva puta na godinu. Zaključeno je da će biti nužno organiziranje radionica i zajedničko predstavljanje temeljnih novoočekujućih vojnih propisa: Zakona u službi u OS RH i Zakona o obrani.

Na kraju radnog sastanka bojnik Zoran Majnarić, časnik za pravne poslove u Uredu zapovjednika HKoV-a i natporučnica Silvana Tolić, časnica za pravne poslove i vojnu stegu u Odjelu G-1 Zapovjedništva HKoV-a, inače odgovorni ispred HKoV-a za organizaciju i provedbu samog sastanka, zahvalili su svim sudionicima na odazivu i pokazanom zalaganju tijekom sastanka te su najavili mogućnost sljedećeg susreta ovakve vrste u rujnu ove godine u organizaciji Zapovjedništva za obuku i doktrinu „F.K.F.“ u Osijeku.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #16 on: April 20, 2013, 03:54:45 pm »

19.4.2013.

General Repinc primio generala Cloutiera
 

* 20130419-5-02.jpg (133.61 KB. 1024x768 - viewed 474 times.)

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc u srijedu 17. travnja 2013. godine primio je izvršnog časnika Savezničkog zapovjedništva za operacije brigadnog generala Rogera Cloutiera.

General Repinc je prezentirao ustroj Hrvatske kopnene vojske te je govorio o provedbi velike vojne vježbe "Spremnost 13" koja će se u svibnju održati na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik" na Slunju u cilju ocjenjivanja spremnosti satnije za NRF (NATO snage odgovora).

U svom prvom posjetu Zapovjedništvu HKoV-a general Cloutier je iskazao velik interes za njenu strukturu i ciljeve te je prenio poruku svojega zapovjednika admirala Jamesa Stavridisa o želji daljnje suradnje s Oružanim snagama RH. Brigadni general Roger Cloutier smatra da je od velike važnosti prisutnost zapovjednika Zapovjedništva kopnenih američkih snaga za Europu general pukovnika Campbella i general pukovnika Hodgesa, zapovjednika Savezničkog zapovjedništva NATO kopnenih snaga na spomenutoj vježbi.

Posjet je uspješno završio daljnim obilaskom vojnog poligona Slunj i upoznavanjem sadržaja na poligonu.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #17 on: May 17, 2013, 09:30:39 pm »

17.5.2013.

Proglašen najbolji dočasnik i vojnik HKoV-a za travanj
 

* 20130517-1-01.jpg (131.92 KB. 1024x768 - viewed 129 times.)

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc 16. svibnja 2013. godine službeno je proglasio najboljeg dočasnika i vojnika Hrvatske kopnene vojske za travanj. Najbolji dočasnik je stožerni narednik Anđelko Vukas pripadnik Vojno obavještajne bojne, a najbolji vojnik razvodnik Ivo Bašić pripadnik Gardijske motorizirane brigade.

Nakon uručivanja medalja, pohvala i nagrada u prostorijama Zapovjedništva HKoV-a u Karlovcu, general Repinc je rekao da su Vukas i Bašić svojim primjerom pokazali da su izuzetan primjer profesionalnosti, predanosti i odgovornosti kako prema zadaćama tako i prema svojim kolegama. Njihova postignuća trebaju poslužiti kao primjer svim pripadnicima HKoV-a kako na najbolji mogući način izvršavati svoje vojničke zadaće.

Stožerni narednik Vukas posebno se istaknuo tijekom izvršavanja zadaća u vojnim vježbama „ŠTIT-13“ i „SPREMNOST-13“, a vojniku Bašiću titulu najboljeg vojnika za travanj priskrbilo je uspješno obnašanje dočasničke dužnosti i iznimna psihofizička spremnost koju je iskazao u natjecanjima.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #18 on: July 14, 2013, 08:11:58 pm »

12.7.2013.

Najbolji vojnik i dočasnik HKoV-a za lipanj
 

* hkov_najbolji_12072013_v.jpg (242.09 KB. 1200x900 - viewed 210 times.)

Dana 11. srpnja 2013. u zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske proveden je prijem za najboljeg vojnika i dočasnika HKoV-a za mjesec lipanj 2013. godine. Najboljeg vojnika, razvodnicu Juliju Sinovčić i najboljeg dočasnika, narednika Roberta Zurka, primili su zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc i prvi dočasnik HKoV-a, časnički namjesnik Dominik Ban.

Najboljim vojnikom u mjesecu lipnju proglašena je razvodnica Julija Sinovčić pripadnica Pukovnije vojne policije. Titulu najbolje, razvodnica Sinovčić, zavrijedila je, dijelom kao nagradu za sav dosadašnji rad, odnos prema radu, obvezama, postrojbi i kolegama, prvenstveno kao priznaje za postignuća, u mjesecu lipnju, na prvenstvu OS RH u streljaštvu. gdje je postigla izvrstan i izniman uspjeh, kako za sebe osobno, tako i za postrojbu i HKoV u cjelini.

Razvodnica Sinovčić je na natjecanju osvojila 1. mjesto pojedinačno u brzom gađanju iz pištolja HS 2000 u disciplini 25m vojnički pištolj 9 mm 15+15 metaka CISM za žene i 2. mjesto ekipno u istoj disciplini za žene. Svakako je potrebno naglasiti kako je cjelokupna dosadašnja vojna karijera rz Sinovčić obilježena iznimnom profesionalnošću, odgovornošću i predanosti prema vojnom pozivu i vojnopolicijskom poslu. Tijekom svoje karijera rz Sinovčić više je puta postizala iznimne rezultate kako u obnašanju svojih svakodnevnih poslova, obaveza i redovnih zadaća ali i u vojnim natjecanjima gdje je dokazala i iskazala svoju iznimnu psihofizičku pripremljenost i spremnost za izvršenje svih zadaća koje proizlaze iz opisa poslova profesionalnog vojnika. Osvojeno prvo mjesto u plivanju, na zadnjem provedenom natjecanju u OS RH u mjesecu srpnju 2013. godine, potvrda je kako će rz. Sinovčić i dalje postizati iznimne rezultate na ponos svoje postrojbe, pukovnije vojne policije, ali i HKoV-a u cjelini.

Najboljim dočasnikom HKoV-a u mjesecu lipnju proglašen je narednik Robert Zurak, pripadnik Gardijske motorizirane brigade. Najboljim dočasnikom nr Zurak proglašen je zbog postignuća i rezultata koje je ostvario na aktivnostima u mjesecu lipnju - u provedbi Međunarodne vojne vježbe „Adriatic Strike 2013“ u Sloveniji te rezultata postignutih tijekom provedbe obuke „Letenje u potpori za prednje zračne kontrolore“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj. Dodatno na postignuto u mjesecu lipnju potrebno je posebno naglasiti kako je nr Zurak prvi kvalificiranih i certificiranih zračnih kontrolor u OS RH koji svoje sposobnosti, znanja i vještine koje su od iznimnog značaja za OS RH. Uz osobnu osposobljenost nr Zurka za provedbu iznimno složenih postupaka koje provode zračni kontrolori, još je značajniji doprinos nr Zurka u obučavanju i osposobljavanju ostalih pripadnika OS RH u dostizanju zahtijevanih sposobnosti u ovom području.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #19 on: August 30, 2013, 05:04:22 pm »

29.8.2013.

Proglašeni najbolji dočasnik i vojnik HKoV-a za srpanj 2013.


* hkov_29082013_v.jpg (169.48 KB. 1200x675 - viewed 164 times.)

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Dragutin Repinc, 28. kolovoza 2013., proglasio je najboljeg dočasnika i vojnika Hrvatske kopnene vojske za srpanj 2013.

Najboljim dočasnikom proglašen je desetnik Stjepan Hes, pripadnik Vojno-obavještajne bojne, a najboljim vojnikom Iva Kovačević, pripadnica Gardijske motorizirane brigade.

Nakon uručivanja plaketa, pohvala i nagrada u Zapovjedništvu HKoV-a u Karlovcu, general Repinc je pohvalio desetnika Hesa i vojnikinju Kovačević, istaknuvši kako su oboje primjer svojim kolegama zbog profesionalnosti, predanosti i odgovornosti.

Desetnik Hes sudionik je mnogih sportskih događanja u OSRH, ove je godine sudjelovao u natjecanju u krosu, streljaštvu, plivanju, te u natjecanju za najspremnijeg pripadnika.

Vojnikinja Kovačević u zadnje tri godine intezivno radi u fonolaboratoriju 2. mehanizirane bojne kao instruktor engleskog jezika za sve postrojbe smještene u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #20 on: September 19, 2013, 07:04:39 pm »

17.9.2013.

Najbolji dočasnik i najbolji vojnik HKoV-a za kolovoz 2013.


* hkov_docasnik_vojnik_17092013_v.jpg (117.16 KB. 1200x800 - viewed 162 times.)

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Dragutin Repinc je danas, 17. rujna 2013., službeno proglasio najboljeg  dočasnika i vojnika HKoV-a za kolovoz 2013. godine.

Najboljim dočasnikom proglašen je narednik Robert Mike Jurkovac, pripadnik Obučnog središta za međunarodne vojne operacije, a najbolji vojnik je Ivan Cindori, pripadnik Gardijske motorizirane brigade, 2. mehanizirane bojne „Gromovi“.

Nakon uručivanja plaketa, pohvala i nagrada u prostorijama Zapovjedništva HKoV-a u Karlovcu, general Repinc je pohvalio nagrađene, koji su svojim angažmanom u obuci potvrdili važnost i značaj Dočasničkog lanca potpore u obuci mladih pripadnika OS RH i kadeta.

Narednik Jurkovac se tijekom kolovoza 2013. godine istaknuo kao instruktor u provedbi obuke kadeta gdje je po ocjenama kadeta bio ocijenjen kao jedan od najboljih instruktora.

Vojnik Cindori bio je zaslužan za kvalitetnu provedenu obuku novopridošlih vojnika u postrojbi, te je provodio pripremu i obuku kandidata za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #21 on: October 24, 2013, 04:37:13 pm »

24.10.2013.

Najbolja dočasnica i najbolji vojnik HKoV-a za rujan
 

* 20131024-1-01.jpg (404.22 KB. 1024x768 - viewed 208 times.)

Brigadni general Mladen Fuzul, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske u srijedu 23. listopada 2013. godine službeno je proglasio najbolju dočasnicu i najboljeg vojnika Hrvatske kopnene vojske za rujan 2013. godine.

Najbolja dočasnica je narednica Zvjezdana Šafarić, pripadnica Gardijske motorizirane brigade, 2. mehanizirane bojne „Gromovi“, a najbolji vojnik je razvodnik Željko Sabol, pripadnik Oklopne bojne Gardijske oklopno mehanizirane brigade HKoV-a.

Brigadni general Fuzul je u toj prigodi izrazio svoje zadovoljstvo izborom, poglavito iz razloga što se iz djelovanja narednice Šafarić i razvodnika Sabola u njihovim postrojbama vrlo jasno može vidjeti kvalitetna i potpuna operacionalizacija zamisli, ideja i zapovijedi Zapovjedništva HKoV-a i nadređenih zapovjednika, odnosno učinkovitost i izvrsnost u provedbi zadaća na praktičnoj razini. Također, najboljoj dočasnici i najboljem vojniku general Fuzul je uručio pohvalnice i plaketu Hrvatske kopnene vojske te prigodne poklone.

Narednica Šafarić se tijekom rujna posebno istaknula svojim radom u zapovjedništvu 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ budući da je pored svoje osnovne dužnosti dočasnika za KIS obnašala i dužnost voditelja pododsjeka S-6. Iskazala je visoku razinu sposobnosti organizacije i usklađivanja brojnih zadaća pododsjeka, provodila je obuku za posade BOV-a „Patria“ o uporabi intercom sustava veze, završila je izradu mreže računalnog sustava u zapovjedništvu bojne, redovno hardversko i softversko održavanje računalne opreme, vodila propisanu dokumentaciju i obavljala sve ostale poslove voditelja pododsjeka S-6. Posebno treba istaknuti da je iznimne psihofizičke spremnosti, a izvrsna je i u temeljnim vojnim zadaćama.

Razvodnik Željko Sabol je kao član posade TZI T-55 u pripremnoj fazi vježbe „Udar 2013“ pokazao izuzetnu savjesnost, osposobljenost i profesionalnost prilikom uvođenja tenkova T-55 u područje provedbe vježbe gdje su navedeni tenkovi služili kao ciljevi za završni prikaz taktičke vježbe s bojnim gađanjem. U složenoj operaciji uvođenja i postavljanja tenkova na poziciju metne situacije u području ciljeva, razvodnik Sabol je osobno svojim iskustvom, vještinama i znanjem pridonio uspjehu provedbe glavnog obučnog događaja HKoV-a u rujnu 2013. godine.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #22 on: December 05, 2013, 09:01:27 pm »

04.12.2013.

Posjet „Riječnim mornarima“
 

* 20131204-2-01.jpg (176.02 KB. 919x689 - viewed 206 times.)

U sklopu dočasničke radionice 27. studenoga 2013. godine Dočasnički lanac potpore Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ posjetio je Riječnu bojnu Inženjerijske pukovnije sa svrhom edukacije i upoznavanja s mogućnostima i zadaćama postrojbe.

„Riječni mornari“ su predstavili svoju postrojbu, misiju postrojbe i mogućnosti s kojima mogu odgovoriti na zadaće uključujući i zadaće u obrani od poplave. Predstavljen je obnovljeni brod OB-93 i njegove značajke s kojima su se upoznali polaznici radionice na plovidbi rijekom Dravom uz obale grada Osijeka.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #23 on: February 27, 2014, 05:26:09 pm »

27.2.2014.

Sastanak časnika za odnose s javnošću ZOD-a


* ČOJI.JPG (218.99 KB. 1024x768 - viewed 194 times.)

Na Vojnom poligonu „Gašinci“ 26. veljače 2014. godine održan je prvi ovogodišnji sastanak časnika i časnica za odnose s javnošću postrojbi Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“. Sama činjenica da Zapovjedništvo za obuku i doktrinu čine postrojbe čija je primarna zadaća obuka pripadnika Oružanih snaga, od ulaska u vojsku do završetka vojne karijere, ukazuje na raznovrsnost zadaća koje su u potpori ovako složene obuke, ali i redovitih zadaća postrojbi.

Uočena je potreba intenziviranja rada u području odnosa s javnošću, kako bi ova važna sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske bila prepoznata, a njezini rezultati priznati i vrednovani kako u drugim postrojbama Hrvatske vojske tako i u javnosti, napose u lokalnim zajednicama s kojima postrojbe ZOD-a ostvaruju dugogodišnju uspješnu suradnju.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #24 on: September 11, 2014, 01:31:09 pm »

11.9.2014.

Posjet izaslanstva Gane


* Zapovjednik_KoV_Gane.jpg (552.11 KB. 4979x3596 - viewed 195 times.)

9.9. 2014. zapovjednik HkoV-a general pukovnik Dragutin Repinc održao je radni sastanak s izaslanstvom Gane na čijem čelu bio zapovjednik kopnene vojske general bojnik Richard K Opoku - Adusei.

Delegacija iz Gane došla je u RH u organizaciji tvrtki Jacquard d.o.o. i Teeksko mreža d.o.o. s kojima planira potpisati ugovor o kupnji i izvozu dijelova vojne opreme.

General Repinc je ganskom izaslanstvu prezentirao mogućnosti suradnje u području obuke vojne policije, zrakoplovnih snaga, te obuke za specijalne postrojbe kao što su ronjenje i ratovanje u naseljenom području. Iznio i primjer obuke pripadnika OS Katar za VIP osiguranje kao i obuke omanskih pilota. Posebno je naglasio našu vojnu industriju gdje smo u svijetu prepoznati po nekoliko proizvoda kao što su pištolj, zaštitna kaciga, vojnička odora.

Čelnik ganske delegacije, general Opoku zahvalio se na gostoprimstvu. Naglasio je tendenciju naglog rasta ganskog gospodarstva i ulaganja u obrambeni sektor. U RH su došli s željom da vide sva moguća područja suradnje, a posebno su zainteresirani za razmjenu znanja oko visokotehnoloških proizvoda. General Opoku je naglasio da su u Hrvatsku došli s većim timom jer žele vidjeti sve mogućnosti suradnje i ne žele se limitirati na neka specifična područja, a realizacija ovisi o tome što će prepoznati na terenu kao svoj interes. Gansko izaslanstvo jest zainteresirano i za vojno-vojnu suradnju u području obuke koju im je prezentirao general Repinc.


Tekst: OSRH, Neven Cugelj, Foto: OSRH, Stjepan Brigljević, osrh.hr                                                                                                             

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #25 on: February 03, 2015, 09:54:23 am »

30.1.2015.

Završila specijalistička vojna obuka u postrojbama ZOD-a


* 001.JPG (385.71 KB. 1024x768 - viewed 134 times.)

U postrojbama Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske 30. siječnja 2015. godine završila je specijalistička vojna obuka (SVO) za ukupno 537 vojnikinja i vojnika. Svi oni bit će raspoređeni u rodovske postrojbe Hrvatske kopnene vojske. Obuka je u protekla tri mjeseca provedena u Pješačkoj pukovniji na vojnom poligonu „Gašinci“, Topničko raketnoj pukovniji u Bjelovaru, Inženjerijskoj pukovniji u Karlovcu i Pukovniji protuzračne obrane u Zemuniku.

Na vojnom poligonu „Gašinci“ svečanim postrojavanjem i uručivanjem potvrda polaznicima završila je obuka u Pješačkoj pukovniji u rodu pješaštva. Zapovjednik Pješačke pukovnije pukovnik Stjepan Krešić i zapovjednik Obučne bojne pukovnik Zlatko Radočaj uručili su pisane pohvale za iskazane rezultate i iznimno zalaganje vojniku Marinu Dvorski, vojniku Stipi Maganiću, vojniku Goranu Hudika, vojniku Dejanu Gubo, vojnikinji Silviji Palac, vojniku Patriku Kovačeviću i za najboljeg polazniku proglasili vojnika Krešimira Karlovića.

U Topničko raketnoj pukovniji u Bjelovaru podijeljene su potvrde o uspješno završenoj obuci 68 kandidata za djelatnu vojnu službu u topničkim specijalnostima. Budućim vojnicima i vojnikinjama obratio se zapovjednik, brigadir Tomislav Pavičić. Za iskazane iznimne rezultate kao i za primjereno i profesionalno vojničko ponašanje i zalaganje nagrađeni su vojnici Marko Vučić, Filip Šanda i Martin Ćuk.

Završetak Specijalističke vojne obuke roda inženjerije za prijem u djelatnu vojnu službu obilježen je i u vojarni „Kamensko“. Obuku je uspješno završilo 42 dvoje vojnika i vojnikinja. Polaznicima se prigodnim riječima obratio zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Eugen Njari, te im poželio duge i uspješne karijere. Izrazio je zadovoljstvo njihovim dosadašnjim radom i zalaganjem, te im poručio da i dalje nastave učiti i raditi na sebi. Uručio je pohvalu najboljem polazniku vojniku Stjepanu Stojakoviću.

U vojarni „Zemunik“ završena je specijalistička obuka roda protuzračne obrane za 24 kandidata za prijem u djelatnu vojnu službu. Prigodom uručenja potvrdnica i pohvala najuspješnijima, načelnik stožera Pukovnije PZO-a bojnik Mile Jurjević izrazio je zadovoljstvo pokazanim zanimanjem kandidata, motiviranošću, voljom i uloženim trudom, koji su rezultirali njihovim uspješnim završetkom specijalističke obuke, te spremnošću da svoje karijere nastave u postrojbama PZO-a u koje će biti raspoređeni.


* 004.jpg (952.82 KB. 2560x1440 - viewed 305 times.)


* 005.jpg (72.36 KB. 960x540 - viewed 161 times.)

Tekst: OSRH/Mirjana Kiš, Foto: OSRH, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #26 on: April 16, 2015, 02:47:04 pm »

16.4.2015.

Završen Tečaj za pirotehničara


* 01pirotehnicari.jpg (764.42 KB. 2048x1536 - viewed 142 times.)

U vojarni Inženjerijske pukovnije Kamensko u Karlovcu te na pripadajućim obližnjim vojnim poligonima Cerovac i Skakavac, u vremenu od 16. veljače do 16. travnja 2015. održan je Tečaj za pirotehničare za obavljanje poslova humanitarnog razminiranja vojnih objekata.

Tečaju je pristupilo 30 djelatnih vojnih osoba iz svih postrojbi Hrvatske kopnene vojske.

Tečaj se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela, nakon čega su kandidati pristupili polaganju ispita pred ispitnom komisijom sastavljenom od predstavnika MORH-a i MUP-a. Kandidatu za pirotehničara koji uspješno položi ispit dodjeljuje se certifikat odnosno Uvjerenje o osposobljenosti za pirotehničara za humanitarno razminiranje. Stečena znanja tijekom tečaja primjenjiva su i u međunarodnim vojnim operacijama i misijama, a certifikat je priznat i u civilnim tvrtkama za razminiranje.


* 02pirotehnicari.jpg (1025.83 KB. 2048x1536 - viewed 146 times.)

Tekst i foto: OS RH/S. Pedljo, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #27 on: July 22, 2015, 10:29:04 am »

21.07.2015.

Bojeva vježba rušenja elemenata u Inženjerijskoj pukovniji


* 01rusenje.jpg (1647.18 KB. 1600x1200 - viewed 91 times.)

Na vojnom inženjerijskom poligonu „Cerovac“, 17. srpnja 2015. provedena je bojeva vježba rušenja elemenata pomoću eksplozivnih naboja, koja je održana u sklopu završetka specijalističke vojne obuke kandidata za djelatnu vojnu službu u Inženjerijskoj pukovniji.

Uz djelovanje eksploziva-trotila provedeno je rušenje različitih materijala kao što su drvo, armirani beton, čelik te metali različitih profila.

Uz nadzor instruktora, vojnici su sami napravili proračune za rušenje pojedinog elementa, dimenzionirali eksplozivne naboje, postavili ih na elemente, pripremili mreže za paljenje i proveli rušenje. Takva vrsta vježbe zahtjeva vrlo dobru obučenost i poznavanje rada s eksplozivnim tvarima, pri čemu su mjere sigurnosti u radu s takvim sredstvima na prvom mjestu.

Nakon provedene obuke svi polaznici, njih 30, bit će raspoređeni u podređene postrojbe Inženjerijske pukovnije kao što su Pionirska, Pontonirska i Inženjerijska bojna.
 

* 02rusenje.jpg (1741.04 KB. 1600x1200 - viewed 95 times.)


* 03rusenje.jpg (1777.99 KB. 1600x1200 - viewed 98 times.)


* 04rusenje.jpg (1137.85 KB. 1600x1200 - viewed 115 times.)


* 05rusenje.jpg (1620.42 KB. 1200x1600 - viewed 116 times.)

Tekst i foto: OSRH/Srđan Pedljo, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #28 on: December 02, 2015, 01:19:04 pm »

30.11.2015.

Specijalistička vojna obuka u Inženjerijskoj pukovniji


* 02inzpzodhkov.jpg (866.81 KB. 2048x1536 - viewed 112 times.)

U Domu hrvatske inženjerije u vojarni „Kamensko“ kod Karlovca, od 15. rujna do 4. prosinca 2015. provodi se specijalistička vojna obuka za kandidate, vojnike inženjerijskih specijalnosti, koji se primaju u djelatnu vojnu službu. Na specijalističku vojnu obuku vojnici su primljeni nakon završetka dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Primljeno je ukupno 28 vojnika, od kojih je 14 pionirske, 13 pontonirsko-amfibijske i 1 strojno-graditeljske specijalnosti.

Tijekom obuke, vojnici su, ovisno o svojim specijalnostima, naučili rukovati s minsko-eksplozivnim sredstvima, izrađivati minska polja, paliti eksplozivne naboje različitim načinima, rušiti elemente, svladavati vodene zapreke, ploviti čamcima, rukovati s pontonirskim sredstvima (mostovi, skele, amfibijska prijevozna sredstva), te rukovati s inženjerijskim strojem kao što je kopač-utovarivač.

Uspješnim završetkom obuke u Inženjerijskoj pukovniji, koja je nositelj inženjerijske obuke u Oružanim snagama RH, vojnici će biti raspoređeni u inženjerijske postrojbe prema svojim specijalnostima.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 150« Reply #29 on: December 08, 2015, 02:55:15 pm »

07.12.2015.

Obuka obučavatelja za savladavanje staze s pješačkim preprekama


* 03_obucavatelji_poligon.JPG (252.17 KB. 1536x1152 - viewed 100 times.)

U Gardijskoj motoriziranoj brigadi od 30. studenog do 4. prosinca 2015. provedena je obuka obučavatelja za savladavanje staze s pješačkim preprekama.

Na obuci su sudjelovali kineziolozi i pripadnici postrojbi HKoV-a (Gmtbr, Gombr, ZOD, Bojna veze, BNBKO i STO), a provodila se u vojarni "Kralj Zvonimir" u Kninu i kampu "Bralovac", v/p "Crvena zemlja". Voditelj provedene obuke je bio časnik za kineziologiju Zapovjedništva HKoV-a satnik Goran Božić i stručni suradnici, kineziolozi postrojbi HKoV-a te instruktori iz Gmtbr.

Cilj obuke je stvoriti obučavatelja osposobljenog za implementiranje stečenih znanja i vještina u savladavanju staze s pješačkim preprekama u obuku svojih postrojbi te obučavatelja koji će znati planirati, pripremiti i provesti obuku svladavanja staze s pješačkim preprekama pripadnicima matičnih postrojbi kao i prilagoditi obuku sposobnostima i potrebama polaznika i zadaćama postrojbi HKoV.

Polaznici obuke su 2. prosinca 2015. posjetili Kninsku tvrđavu i njezine znamenitosti uz stručnu potporu kustosice muzeja grada Knina gospođe Zoje Radić.

U sklopu službenog posjeta Gardijskoj motoriziranoj brigadi, 3. prosinca 2015. obuku obučavatelja obišao je zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović u pratnji zapovjednika Gmtbr brigadnog generala Borisa Šerića.


* 01_obucavatelji_poligon.JPG (432.59 KB. 1536x1152 - viewed 121 times.)


* 02_obucavatelji_poligon.JPG (143.73 KB. 1536x1152 - viewed 82 times.)


* 04_obucavatelji_poligon.JPG (111.36 KB. 1536x1152 - viewed 79 times.)


* 05_obucavatelji_poligon.JPG (213.08 KB. 1536x1152 - viewed 84 times.)


* 06_obucavatelji_poligon.JPG (409.13 KB. 1536x1152 - viewed 125 times.)

osrh.hr

Logged
Pages:  1 [2] 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 25 queries.