PALUBA
January 25, 2021, 08:01:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Haubica D-30 Lyagushka (M1963)  (Read 56781 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #45 on: May 27, 2013, 08:41:22 pm »

koliko ih je bilo u JNA, ako neko zna
Logged
bljust
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 160


« Reply #46 on: June 03, 2013, 07:43:57 pm »

Pitanje u vezi ovoga ,a ova haubica me motivira jer sam kod nje samo tad to vidio .Radi se o topničkim oružjima koji imaju metak iz dva djela-čahuru i granatu odvojeno .
Pošto se i ta haubica remontovala  naravno sudjelovao sam ko perač ,antikorizivni i slično i krenusmo na pokusno gađanje .Meni je bilo drago jel mi je bilo jedno od prvih.
U čemu je fora -pucali smo ,neznam kako se to zvanično zove ,valjda "hidro municija",ustvari ispaljivali smo vodu .
U tokatskoj radioni napraviše "tapune",tako smo to zvali ,to je drveni čep odgovarajuće širine ,konusan pri dnu.Imali smo ih dosta u radioni,neki su sjedili na njima .Sjećam se manjih .Ti su bili valjda za 105 mm ,širih se ne sjećam.
I tako ukopasmo top ,blizu Jadrtovca kod šibenika ,di je bio nekad streljački poligon ,mi smo ipak bili dalje,nesjećam se točno mjesta.
Tad je neko stavio onaj tapun-čep i dodatno zabio daskom ,pa punjenje i sa te strane gotovo.
Haubici se digla cjev ,imali smo skale i kolega je u cjev uliva vodi preko zaljevača kakvog imaju vrtlari ,ovaj je imao skalu za litre.To je bilo važno jer smo ulili litara točno kolko je težak metak.Ne sjećam kolike je teškoće izazivala plinska kočnica pri tome.
I bum ,nesjećam se dali smo više puta pucali.
Ovo je po meni zgodno ,jel da se pucalo bojevom municijom ,opcija je bila samo Zečevo ,to podrazumjeva zonu zabrane plovidbe,znači angažiranje barem dva broda HRM ,to košta naravno.Kad sam prisustovao pucanju haubice 105-one američke bili smo na Zečevu i koristila se normalna municija,bilo je više cjevi kako bi se zona zabrane plovidbe isplatila .
Metak također košta ,i onaj od puške košta ,a ovaj ...
Ovako pucaš vodu ,jeftino i ako se promatra trzaj sasvim učinkovito.

Zanima me dali artiljerci znaju o ovoj metodi ili je to bilo samo za remonte?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 230« Reply #47 on: June 03, 2013, 08:02:42 pm »

Sve haubice koriste dvodelnu ili poluspojenu municiju.
To se koristi, jer može da puca sa različitim punjenjima na cilj. (optimum, jer manje barutno punjenje manje opterečuje/troši cev). Pisao u jednoj temi oko toga


Primer čahura:
Primer čahura:a- spojeni projektilupotrebljava se za automatske topove i tenkovske topove (100,105 i 120 mm), barutno punjenje je fiskno/ne može se ga promeniti
b- poluspojeni projektilupotrebljava se u haubicama (105mm, D30, Nora..);mogučnost regulacije dometa i sa količinom barutnog punjenja, kapisla je deo čahure; posle opaljenja čahura se izbaci iz haubice
c- dvodelnii projektilupotrebljava se u haubicama (G5, TN90, Nora B52..);mogučnost regulacije dometa i sa količinom barutnog punjenja, kapisla je svoj deo i stavlja se ručno/automatsko posle ubacivanja barutnog punjenja; čahura posle opaljenja sagori
varijanta dvodelne municije koristi se i u tenkovskim topovim 125 mm (2A46,D-81TM;KBA3..) kde je barutno punjenje fiksno, čahura je sagorljiva, kapisla je u dancetu, koje se posle opaljenja izbacuje iz topa


Inače čuo sam za tu metodu sa vodom, ali nisam prisustvovao. Mi smo proveravali povratni mehanizam haubice 105 sa lancima i delom, koji se ubacuje umesto zatvarača, pa se lancima utvrđuje na lafet, i onda se sa natezali i proveravali pritisak hidraulike..  Ali davno to bilo, pa možda koji detail zaboravio..

LPB
Logged
bljust
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 160


« Reply #48 on: June 03, 2013, 08:48:06 pm »

Mi bismo po završetku posla,u radioni ,ispitivali top preko "paranka".Kolio razumim slična metoda .
Paranak je nešto poput dizalice sa polugom i lančanikom ko u bicikla ,samo puno jačim lančanikom naravno.Ima ih za različite težine.Sa tim bi "nategli" top  u zadnji položaj ,tada bi neko postavio na neko zgodno mjesto komad masivan daske.Onda bi se natezač-paranak rasreretio i skinuo .Svi bi se odmakli a jedan bi dobrm čekićem opalio po dasci i top bi se vratio .Pri tome se gledalo kako odrađuje..
Sjećam se da je npr. top 85 na povratniku imao nekakav štelung za brzinu povrata ,pa su ga natezali i otpuštali više puta dok nisu bili zadovoljni.
Inače ta metoda je dobra "gimnastika" za povratnik i kočnicu -da malo klipovi prođu cilindrom .
Tu sam ja bio samo ispomoć ,sjećam se alata tzv.trojnika kojim bi se spojio manometar i kontrolirao pritisak dušika (azota) u povratniku.Radiona je imala svu silu tih alata ,nastavaka ,jel su različiti navoji..

Neznam dali se to preporućivalo da se napravi u nekom vremenskom periodu ,čisto da sistem malo odradi ako se već ne puca.
 Za mene su ti topovi i haubice -"kopneni" da ih tako nazovem već daleka prošlost više od desetljeća ,skoro dva.
Logged
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #49 on: August 26, 2013, 05:56:05 pm »

Tormentacija... to je naziv postupka `pucanja` vodom. In ace, primenjuje se i danas kod zavrsnih ispitivanja sredstva pre predaje na upotrebu.
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 292


« Reply #50 on: August 27, 2013, 12:02:46 am »
   Opisani postupci su obavezni prilikom vršenja tehničkog pregleda na art. oruđu. Pošto top ili haubicu pored cevi i lafeta čini i hidroelastična kočnica kao obavezni element zadužen da ublaži trzaj, potrebno ga je na neki način ispitati. To se vrši posebnom spravom tzv. spravom za veštačko trzanje. Pošto se povratnik i kočnica sastoje od klipa, cilindra i raznoraznih gumenih zaptivača i gumica koji služe da zadrže hidrauličnu tečnost ( Steol, HUNT-S i sl.) ili gas, najčešće Azot, potrebno je neposredno pre artiljerijskog gađanja ili periodično na svaka 3 meseca izvršiti proveru ispravnosti ovih uređaja kao i njihovo pomeranje da bi se izbeglo blokiranje.
   
   Montiranjem mesinganog čepa odgovarajućeg kalibra za ispitivano oruđe na usta cevi i njegovim vezivanjem lancima ili sajlama za kuke na lafetu ili kupoli preko posebne hidraulične pumpe se vrši zatezanje lanca ili sajli čime cev polako ide u zadnji položaj. Pri tom se vrši postepeno sabijanje klipa u kočnici a time i hidraulične tečnosti čime se podiže pritisak koji se pomoću pomenutog trojnika, tj. trokrakog reducira sa manometrom očitava i upoređuje sa propisanim. Pogon pumpe za veštačko trzanje može biti ručni preko poluge ili električni preko jednosmernog motora koji se napaja sa el. instalacije tenka. Na ovaj način se postepeno simulira trzaj koji nastaje pri opaljenju art. oruđa i rad hidraulike zadužene za njegovo ublažavanje i povratak cevi nakon trzaja u prednji položaj. Ukoliko je sistem neispravan bolje je da otkaže tada nego pri gađanju. U crevima je tečnost pod velikim pritiskom reda nekoliko stotina Bara pa bi eventualno pucanje cevi bilo kobno po posadu, naročito u tenku ili samohotki, a moguće je i ispadanje cevi što je takođe veoma opasno. Zato se u artiljeriji dosta pažnje posvećuje čistoći i ispravnosti oruđa te se veštačko trzanje vrši toliko često.

   Neko je pomenuo i ispitivanje hidro-zrnom, tj. proveru pomenutih delova HES-a ispaljivanjem ekvivalentne količine vode umesto zrna čime se štedi cev i projektil a proverava uređaj istim, naglim trzajem kao da je ispaljeno bojevo zrno. Ovaj način se jako retko primenjuje i to samo ukoliko se menjaju HES-ovi ili se vrši neka krupnija popravka poput zamene cevi i sl. Ako znamo da u cevi prilikom opaljenja vladaju pritisci od nekoliko hiljada Bara a deo tog pritiska se prenosi i na postolje oruđa onda je jasno zašto se ovome posvećuje toliko pažnje i zašto art-mehaničar mora izvršiti proveru pre gađanja a ispravnost potvrditi svojim potpisom i pečatom u tehničku knjižicu čime preuzima odgovornost za ispravnost oruđa.

   Pored opisanih postupaka za veštačko trzanje cevi , ukoliko nema mogućnosti za ovakvo ispitivanje, a komandir ili izvršilac gađanja sumnja u ispravnost kočnice i povratnika može se izvršiti kontrolno okidanje bojevog projektila na poligonu neposredno pre gađanja. Provere se nivoi hidraulične tečnosti u rezervoaru i dopune ako je potrebno, cev se napuni a samo okidanje vrši komandir ili rukovaoc gađanja kao najodgovornije lice na strelištu sa bezbedne udaljenosti ili van tenka pomoću kanapa koji se pričvrsti na polugu za mehaničko okidanje topa.

   To su vam ukratko objašnjenja za pomenute pojave koje ste svojevremeno kao vojnici uočili prilikom rada na art. oruđima i predstavljaju uobičajene radnje koje se periodično ponavljaju prilikom teh. pregleda topa.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 834« Reply #51 on: December 08, 2013, 04:54:37 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Artilleryman_of_the_Afghan_National_Army.jpg (239.75 KB, 1280x914 - viewed 371 times.)

* 122_mm_BK_6M.jpg (393.8 KB, 2234x1948 - viewed 379 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 834« Reply #52 on: August 30, 2015, 09:35:42 pm »

Logged
Sokol
Prijatelj foruma
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 488« Reply #53 on: February 28, 2016, 03:32:13 pm »

много добар снимак руске ТВ о овој хаубици.

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 230« Reply #54 on: February 28, 2016, 04:56:33 pm »

Odličan film, Pored same haubice vidi se rad i ostalih odelenja.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 230« Reply #55 on: October 03, 2016, 07:32:35 pm »

"Samovozna" Siriska

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* _Li9C0AAZXk.jpg (55.11 KB, 1024x572 - viewed 259 times.)

* l09gzNKh29E.jpg (34.66 KB, 600x336 - viewed 259 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 636WWW
« Reply #56 on: September 27, 2017, 06:30:12 pm »

Par slika D-30(j) sa položaja
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSCN0003.JPG (917.22 KB, 2021x1516 - viewed 187 times.)

* DSCN0004.JPG (885.81 KB, 2008x1506 - viewed 236 times.)

* DSCN0006.JPG (906.98 KB, 2056x1542 - viewed 216 times.)
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #57 on: June 20, 2018, 01:35:23 am »

Zna li netko sastav odjeljenja u JNA?
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 519


« Reply #58 on: June 20, 2018, 06:35:28 am »


Precizna, pouzdana i relativno pokretna haubica. Odrađivala je veliki posao nekada.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 519


« Reply #59 on: June 20, 2018, 04:13:31 pm »

koliko ih je bilo u JNA, ako neko zna

Биле су совјетске Д-30 и лиценцне Д-30Ј. Југословенска оруша Било их је више стотина у ЈНА. Југословенске имају двокоморну гасну кочницу.
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 23 queries.