PALUBA
March 30, 2020, 07:59:33 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 62   Go Down
  Print  
Author Topic: Varijante ruskih tenkova na bazi T72  (Read 190666 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 491


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #45 on: April 04, 2010, 08:04:21 pm »

Baš ta slika. Ono crveno je cep za dolivanje ulja u hidrauliku vertikale, a postoji još jedan cep za dolivanje na rezervoaru vertikale. Ispod tog crvenog cepa je demfer za podešavanje pojacanja hidraulike. Brža, sporija, prigušenija itd. Vide se i dva elekrtromotora hidraulike koje su u bivšoj nam državi pravili u Gorenje Velenje. Crijeva je pravio Fadip Bečej, kablove IKS Svetozarevo, hidrauliku Prva Petoletka Trstenik. automat punjenja i obrtni transporter Sever Subotica. Da bi se skinula hidraulika vertikale, kao ova na slici, prethodno se morao demontirati žiroblok koji je bio pravljen u Teleoptiku u Zemunu.
Eto, to je to što se vidi na ovoj slici.

Pozdrav

Vlado
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 602


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #46 on: April 06, 2010, 09:14:39 pm »

Još nekoliko slika.
Ova prva slika, jel bi to bilo to što si opisao u gornjem postu, meni barem liči, mada nisam siguran.


* jel ovo to vlado.jpg (64.19 KB, 800x600 - viewed 100 times.)

* glavni presikop vozaca.jpg (59.39 KB, 800x600 - viewed 69 times.)

* leziste akumulatora ali nema akumulatora.jpg (44.99 KB, 800x600 - viewed 72 times.)

* masa i cuvena cetiri osiguraca kod vozaca.jpg (55.05 KB, 800x600 - viewed 84 times.)

* mesto vozaca.jpg (68.48 KB, 800x600 - viewed 83 times.)

* mesto-vozaca.jpg (78.6 KB, 800x600 - viewed 79 times.)

* sema nekih sklopova kod vozaca.jpg (33.12 KB, 901x338 - viewed 61 times.)

* sema nekih sklopova kod vozaca (1).jpg (29.06 KB, 901x338 - viewed 78 times.)

* sema-kontrolne-table-vozaca.jpg (30.06 KB, 901x338 - viewed 82 times.)

* radio uredjaj na- 72 - r123a.jpg (49.67 KB, 673x379 - viewed 79 times.)
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 491


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #47 on: April 07, 2010, 07:29:33 am »

To je baš to o čemu sam pisao. Međutim, ovo je T72. Tu ima dosta razlika između M84 i T72. U gornjem dijelu lijevo vidi se u sivom cilindričnom kučištu elektromotorni pretvarač sa 26 volti na tri faze za pokretanje motora žiroskopa, a koji su trofazani. Toga nema u M84. Napajanje tri trofazna motora u žirobloku je iz pretvarača u kutiji pojačavačkoj koji se ostvaruje preko dva transformatora spojena u Skotovu T vezu.

Žiroblok na M84 ima dodatnu elektroniku, dvije štampane ploče koje su smještene u dodatnom kučištu, tako da je žiroblok širi od ovoga ovdje za negdje 7 do 8 cm, i to na dijelu gdje su ona dva crijeva koja idu do izvršnog cilindra. Ta su crijeva produžena na M84, jer su zapinjala za žiroblok.

Vidi se donja uška izvršnog cilindra za pokretanje topa po vertikali. Pored uške izvršnog cilindra sa desne strane vidi se zupčasta letva na kolijevci topa (iza ova dva hidraulička crijeva) na koju je uzubljen davač PP28 (u vrhu slike desno) koji se nalazi na jednom nosaču fiksiranom za kupolu. Vidi se i zupčanik od PP28 i zupčasta letva na kolijevci. Davač PP28 je iz sklopa automata punjenja topa i daje podatak gdje je top u slučaju da je dat zahtjev za popunu topa. Top je gore, top je dole i top je približno uglu punjenja kad se daje komanda za smanjenje brzine topa po elevaciji da bi se top zaustavio na uglu punjenja.
Ono plavo je cijev za vazduh koja ide do boce za vazduh koja se nalazi pored nišandžije i služi za dopunu boce sa vazduhom. Taj vazduh služi za otprašivanje nišanske sprave, a kad se pomiješa sa vodom u mješaču vode i vazduha onda služi za pranje prednjeg stakla nišanske sprave.
Na žirobloku, malo više konektora vidi se amortizer žirobloka. To je prednji, a iza imaju još dva zadnja koja se ne vide. To je onaj detalj koji liči da je niklovan, a u stvari je pocinčan, a sa gornje strane je gumena manžetna. E taj amortizer je jedna od stavki zbog kojeg je stajala proizvodnja tenka M84, i to nekoliko mjeseci, jer su žiroblokovi počeli da crkavaju nakon opaljenja. Ovaj amortizer, prednji, je malo različit od ona dva zadnja. Pravi se od žice koja se dobije tokarenjam veoma tvrdog čelika. Dakle što bi se reklo špena. Ta se žica kasnije presuje u obliku torusa i to je dio amortizera. Prvi su amortizeri bili nauljeni. Kasnije se vidjelo da je prijevod sa ruskog pogrešan i da amortizeri moraju biti suvi. Bilo je tu puno problema, jer se je taj dio pravio u Teleoptiku u Zemunu, a oni nisu htjeli da priznaju da je do njih problem, pa je tražen uzrok u topu, kočnici topa, ulju u kočnici, municiji itd. A onaj do kojeg je zastoj plaća penale za sve firme koje su u procesu proizvodnje.
Ali na kraju je ipak Teleoptik priznao svoju grešku, i to najviše zahvaljujući Bartolu Jerkoviću, sadašnjem direktoru fabrike Specijalna Vozila, Đuro Đaković.

Na četvrtoj slici sa prekidačem mase i četiri osigurača vidi se da je mjenjan osigurač napajanja kupole. To je veoma rjedak slučaj i uglavnom se desi kad izgori elektromotor hidrauličke pumpe za pogon po elevaciji. Osigurač je 200 amperski, a pumpa inače ne vuče više od 80 ampera.

Pisao bih još, ali kraj mene je jedna gospođica Ivanović koja me tjera od računara. Juče je napravila novi sajt  http://thechipmunks-and-chipettes.piczo.com/?cr=2 pa hoće da vidi broj posjeta.
Tako da je za danas dosta pisanja. Na godišnjem sam, ali ima posla.

Pozdrav

Vlado Smiley
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 602


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #48 on: April 07, 2010, 08:17:20 am »

Quote
Ono plavo je cijev za vazduh koja ide do boce za vazduh koja se nalazi pored nišandžije i služi za dopunu boce sa vazduhom. Taj vazduh služi za otprašivanje nišanske sprave, a kad se pomiješa sa vodom u mješaču vode i vazduha onda služi za pranje prednjeg stakla nišanske sprave.
To smo vala samo jednom otvarali i dolivali vodu i nikada više.

Nego neki moj lični utisak je da kada se pozove granata i top dođe na ugao za popunu, imam utisak da top dođe (kako bih sada to rekao) nekako jako grubo. I to kada ne gledaš tačno osetiš kada dođe top na ugao za popunu. Neću da kažem da cev drmne, ali tačno se oseti. Kada se top vraća u nišanjenu tačku tu već mekše odradi što je verujem i najbitnije, ali sam uvek imao neku vrstu straha da li je cev tačno u nišanjenoj tačci.
Razumem da je time skraćeno vreme punjenje topa, ali sve mi se čini da to jako grubo odradi. Možda je ovo samo moj lični utisak ...
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #49 on: April 07, 2010, 11:24:25 am »

... sto se dolivanja vode tice, najjaca stvar je kada leti sipas vodu u otvor na kupoli za hidropneumatsko pranje periskopa, a onda kao po obicaju treca boca ne radi, pa voda ostane do zime, i onda popucaju cevi i instalacija ... ja sam tu sipao antifriz, uvek,mozda pomesan sa vodom, tako da ne mogu da pogresim ... mada, ta treca boca po meni samo vise smeta nego sto koristi ...
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 491


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #50 on: April 07, 2010, 09:14:23 pm »

U rezervoar tečnosti za pranje nišanske sprave ne sipa se antifriz nego tekućina za pranje vjetrobrana. Na donjoj strani rezervoara ima kuglični ventil na kojem se ispušta tekućina iz rezervoara, ako više ne treba ili se prelazi na zimski režim eksploatacije.

Dolazak topa na ugao popune vrši se maksimalnom brzinom hidraulike vertikale. U vrijeme zahtjeva za dovođenje topa na ugao punjenja isključuje se ograničenje maksimalne brzine vertikale. Ograničenje se uključuje ako u toku popune topa tenk u vožnji upadne u rupu i brzina propadanja topa pređe 17,9 hiljaditih u sekundi. Kad top dođe blizu ugla punjenja, a taj podatak daje davač PP28 o kojem sam već pisao, davač daje podatak da je top došao blizu ugla punjenja, i daje se komanda za smanjenje brzine topa, aktivira se elektromagnet za kočenje topa koji se nalazi na kupoli, iz sklopa automata punjenja, koji izbacuje iz sebe osovinu koja gura bočno top i pritišće ga te usporava top. Kad top dođe na ugao punjenja ova osovina izlazi do kraja i ulazi u top, te ga tako blokira mehanički. Istovremeno se aktivira i elektromagnetna kočnica na izvršnom cilindru sistema za vertikalno pokretanje topa koja dodatno koči top. To što ti se čini da grubo odradi, jeste grubo. Ali tako treba. Tako se smanjuje vrijeme potrebno za popunu topa. Povratak topa na liniju nišanjenja je glavna karakteristika sistema za upravljanje vatre. Neovisna nišanska linija. Ako držiš stisnute dlan prekidače top i nišanska sprava su međusobno neovisni, ali su spregnuti preko sistema. O tome se ne mora ni da misli. To je kao da misliš da li je top odradio korigovani tablični ugao. Jeste sigurno.

Ako ti se ovo čini grubo šta bi tek rekao za automat punjenja na tenku T80UD koji puni top iz jednog poteza, a ne kao T72 iz dva poteza. Kako to tek bučno radi. Tu zrna stoje vodoravno, a punjenja uspravno (dance gore) i ima 28 granata u transporteru. Nakon opaljenja dance se vraća nazad u transpoter.

Na ovim tvojim slikama vidi se i radiostanica R123. Ruska. Legenda. Moj pokojni otac bio je genije za nju. Godinama ih je popravljao u VP 2908 Banja Luka. Radionica veze u Školskom centru u Banja Luci.

Zahvaljujem se na 14 posjeta sajtu moje ćerke, linkovano sa Palube.

Pozdrav

Vlado
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #51 on: April 08, 2010, 10:26:47 am »

... iskreno, i auto dok sam vozio nisam sipao sredstvo za pranje sofersajbne, a desavalo se da ni u motoru ne promenim vodu do rodjendana ( rodjendan mi je krajem decembra!) ... tek u tenk nisam to sipao, pa smo se snalazili po sistemu "daj sta das",konkretno antifriz, tako da sve to sto ti kazes stoji, ali ...  Wink
Logged
Andrei_bt
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 198« Reply #52 on: April 08, 2010, 12:12:24 pm »


* 1.jpg (20.63 KB. 600x488 - viewed 163 times.)

T-72C

« Last Edit: July 25, 2010, 01:40:22 pm by Broker, Reason: ubačena slika u atačment » Logged
Andrei_bt
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 198« Reply #53 on: April 08, 2010, 12:17:15 pm »

.

* 2.jpg (64.84 KB. 600x407 - viewed 170 times.)

« Last Edit: July 25, 2010, 01:41:01 pm by Broker, Reason: ubačena slika u atačment » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 602


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #54 on: April 09, 2010, 03:00:56 pm »

Andrei_bt, What's this on back of picture?

Zanimljiv klip, T-72 vozikaju Mađari, eto koliko Vam treba vremena da naučite ono osnovno da pokrenete tenk T-72 (M-84 i sve iz porodice T-72) kao vozač. Lakše je od auta. Smiley
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/nBbxABjRZW8?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

PS
Jednu jedinu reč ne razumem šta pričaju.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 491


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #55 on: April 09, 2010, 09:58:29 pm »

Šta god da pričaju, sve su ispravno uradili.

Pitanje za tenkoljubce.

Za šta služe one dvije rupe na kupoli, ispod topa, a iznad vozača na 0,57 minuta.

Pozdrav

Vlado
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #56 on: April 09, 2010, 10:46:37 pm »

... za nekakvo fiksiranje kupole, mozda spanovanje ili tako nesto? ... mozda vestacko trzanje? ...bas me interesuje?  Wink
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 602


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #57 on: April 10, 2010, 04:46:07 am »

Da bi približili sliku što široj masi, jel miliš na ovo obeleženo:* 2010-04-10_054141.jpg (88.07 KB, 988x742 - viewed 144 times.)
Logged
Bandzi
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 063


« Reply #58 on: April 10, 2010, 06:08:48 am »

Koliko vidim na slici koju je postavio Andrei_bt su prednje kose ploče i to od T-72A (T-72M1, M-84A).

Na klipu kojeg je postavio Broker se ne vidi da li je vozač novajlija sam pokrenuo motor ili mu je sve servirano na izvolte. Sama vožnja tenka iz familije T-72 je pilično laka za onoga ko iole ima talenta za upravljanje motornim vozilom na četiri točka, ali ima tu dosta sporednih ali ne i manje važnih stvari koje treba znati.
Znam vozače koji su i pored završene obuke, tenk nepravilno startovali, vozili i održavali.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 602


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #59 on: April 10, 2010, 08:04:20 am »

Kako da ne Bandzi. Nisam ni mislio da kažem da vozač tenka može biti bilo ko ili da je to tek tako jednostavno, mada je tako ispalo. Ihaha šta sve jedan dobro obučen vozač tenka treba da zna.
Ja sam promenio više vozača. Sve profesionalci. Imao sam jednog koji i dan danas važi barem što se tiče moje bivše brigade kao vrstan vozač (nažalost ne radi više), on je tačno znao gde može da protera tenk, koji nagib ili uspon može a koji ne da savlada. I to nije sve, bio je baš znalac da tako postavi tenk (u najidealniji položaj) tako da nišandžija ima dosta lak posao. To je naručito važno kod brdovitih predela ili kada se dejstvuje iz zaklona zbog male depresije cevi topa. Ima čovek jako istančan osećaj i to je retko ko imao, on uparkira tenk između tenkova (naravno unazad i naravno bez kamere) bez mog navođenja, šta reći više. Samo što on mene u maršovanju recimo pita gde se beše gleda pritisak ulja i rashladne tečnosti ili ga pitam da očita teperature vode i ulja a on me pita gde se to beše gleda Smiley. O pravdanju goriva, putnim radnim listama, mazivu i gorivu nije imao blage veze, sve sam ja to radio. DRHT neću ni da pominjem. Jedino je znao da skine akumulatore kada smo ih slali na kondiciranje i da izmeri nivo rashladne tečnosti. Takve vozače sam ja zvao "šofere", to nije kompletan vozač tenka, ali sa druge strane mi je bio korisniji od jednog koji je dosta dobro vladao znanjem i umenjem pa me ostavio kada mi je bio najpotreniji. Otvorio čovek luk (time mi "isekao" sistem) i odšetao.

Kod savlađivanja vodene prepreke vozač igra isto glavnu ulogu, i direktno je na vezi sa k-dantom bataljona koji ga navodi i ako postoji žiroskop po čemu se vozač orijentiše. Kao što sam i pominjao, mislim da je to jedna od najsloženijih a i najopasnijih radnji kod tenka iz porodice T-72, a sve je u rukama vozača. Ako mu se ugasi motor, eto muke i nevolje. Za vozača je predviđeno da ima samo cirkularnu vezu, ali baš zbog savlađivanja vodene prepreke ima i on mogućnost spoljne veze.

Tako Bandzi i ako jesam nesvesno, nisam imao zaista nameru da podcenim vozača tenka. Svi u posadi su bitni i svako ima svoje, možda ze neku nijansu k-dir tenka je ponajmanje bitan, a nekada se može i(li) mora i bez k-dira.

Na snimku nisu prikazali, po meni ono najvažnije, ručni gas i žljeb na 800 obrataja, gde bi ručni gas trebao da stoji pri vožnji.
Takođe bi bilo zanimljivo da su pokazali pokretanje motora, najverovatnije su ga palili na vazduh, pošto vidim na manometru da je bilo vazduha (ne mngo ali dovoljno, oko 80 bari) za pokretanje motora.
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 62   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.