PALUBA
April 08, 2020, 02:43:59 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Tragedija kod Tajerske sestrice  (Read 84383 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« on: September 08, 2009, 12:31:10 pm »

Može pitanje?
Što se dogodilo kod Tajerske sestrice?
« Last Edit: September 21, 2009, 10:34:21 am by dreadnought » Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 047« Reply #1 on: September 08, 2009, 01:13:59 pm »

Koliko mi je poznato poginuli zastavnik je već  bio umirovljenik. Nije bio djelatna osoba u sastavu JRM.
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 265


« Reply #2 on: September 08, 2009, 01:28:33 pm »

Netačno Brodarski, hteo je u penziju, ali da prvo reši neke administrativne probleme oko stana, zato je krenuo sa DTM 233 na kome inače nije bio u službi tada....
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 265


« Reply #3 on: September 08, 2009, 01:54:29 pm »

Ža o mi je nyupnik, napisao sam ti opširniji odgovor, ali ga nisam dobro upostovao, valda zbog suza u očima...

Dan pre iz Pule su isplovili za Boku pulski brodovi DTM 233, PDS 107, dve BM i ČM 34, a u konvoju su još bili i PR 41 i LDI 18, još neki brodovi kojih se ne sećam. Dočekalo ih je orkansko jugo koje su tukli sve negde do podne 19.11., kada je PDS 107 počeo da prima vodu jer jedan mornar nije dobro zatvorio mornarski prostor. DTM 233 je zaostajao, da ga sačeka, na poziv kf Šljivo Izudina koji je bio na PDS. nakon nekoliko sati pokušavanja da se brod spasi, napušten je od posade koja je prešla na PR 41, bez gubitaka, PR je otplovio prema Visu, a sporiji DTM ostao. Uskoro je more razbilo trojnu gredu na pramcu i štivu DTM-a napunilo vodom. Ispumpavali su vodu, ali nisu mogli da spasu brod, pa je pbb Nikolić Ljubomir, u ulozi k-danta broda, naredio da ga posada napusti (a njega su naterali silom da i on skoči, da ne ostane na brodu). Prihvatio ih je VPBR 31, što je trajalo ko sat i po. Tada je morski siz VPBR - a udario zastavnika Antu Ilića u glavu, od čega je kasnije umro na Visu. Mornar Stojkov Aleksandar (ostavio trudnu ženu), neplivač, udavio se, a njegov komandir vIk Čurić Vujica nije hteo da ga pusti moru, pa su ih više puta dizali skupa na VPBR konopom, što naravno u tim uslovima nije uspelo. Jedan talas ih je podvukao pod brod, i više ih nisu videli. Čurić nije imao ni sestru ni brata,otac mu je umro od tuge manje od godinu dana nakon ovog događaja...

Eto, ukratko, verovatno bi neposredni akteri imali više detalja, ja sam tada bio u Puli, u komandi jedinice...
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 382« Reply #4 on: September 09, 2009, 01:21:29 pm »


Hvala MOTORISTA, vidio sam već prije i moram priznat da to nije to. Današnji sastav flote HRM mi je manje-više poznat (iako imam određenih nejasnoća oko barkasa, na službenim stranicama OSRH se spominje 6 barkasa, a na netu se mogu nać podaci samo za 3 - "Krasnicu", BMT-51 i MRB-83, o ostalima ništa - ni slike ni oznake).

Ono šta je mene zanimalo je potpun popis brodova koji su ostali u Hrvatskoj 1991. Dakle brodovi ostavljeni ili zarobljeni u lukama, brodogradilištima (na remontu ili u izgradnji)...uključujući i brodove koje je JRM izgubila u borbenim djelovanjima (npr. PČ 176) ili nesretnim slučajem (npr. spomenuti tragični gubitak DTM 233 i PDS 107).
Davno sam bia naletia na popis brodova zarobljenih u Šibeniku, ali ga sad ne mogu nać, mislim da je bia na nekom forumu, ali kojem?

P.S. Flotna lista HRM ima sitnih nedostataka, konkretno promjenjena je organizacijska struktura HRM - ukinuta je podjela na vojnopomorske sektore, umjesto Flote HRM ustrojena je Flotila HRM (za tradicionalne mornaričke zadaće) i Obalna straža RH, ustrojava se Bojna mornaričko-desantnog pješaštva, 352. satnija pomorskih diverzanata je izdvojena iz sastava HRM i priključena Bojni za specijalna djelovanja GS OSRH...
Uz to mislim da su DSM 110 i jahta Jadranka brisane s flotne liste.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 923


« Reply #5 on: September 15, 2009, 05:32:04 pm »

Quote
Eto, ukratko, verovatno bi neposredni akteri imali više detalja, ja sam tada bio u Puli, u komandi jedinice...

Nisam bio akter, ali mi je itekako poznat taj događaj, jer je moj otac bio neposredni akter tog događaja, koji je u par navrata opisao kao svoje najteže iskustvo u 35 godina provedenih u ratnoj mornarici. Ali ima nekih netačnosti, kao npr:

Quote
Dočekalo ih je orkansko jugo koje su tukli sve negde do podne 19.11., kada je PDS 107 počeo da prima vodu jer jedan mornar nije dobro zatvorio mornarski prostor. DTM 233 je zaostajao, da ga sačeka, na poziv kf Šljivo Izudina koji je bio na PDS. Nakon nekoliko sati pokušavanja da se brod spasi, napušten je od posade koja je prešla na PR 41, bez gubitaka, PR je otplovio prema Visu

Posadu PDS-a nije spasio PR-41, već PR-39, na kome je u tom momentu bio moj otac, na dužnosti k-dira V BO. Treba napomenuti da se PDS nekoliko sati nalazio u teglju PR-a, koji se brzinom od jedva malo preko 1 čv. probijao kroz i do 8m visoke valove. U trenutku kada je sa barže primljen paničan poziv za spasavanje, usled prodora vode u jedan od kesona, ista je krajnjim naporima otkačena iz teglja. K-dant PR-a (da mu ne spominjemo ime sada bilo kom kontekstu) se u tom momentu nalazio u svojoj kabini na krevetu, potpuno van stroja usled morske bolesti, dok je komandu preuzeo zamenik komandanta sv1k Slavoljub Jovanović Cezar. Iako se barža nalazila na manje od 100m po krmi PR-a, u trenutku kada bi između njih prolazio val, potpuno je nestajala iz vidokruga. U sledećim sekundama koje su se pretvorile u večnost, dvojica starešina na mostu PR-a zanemeli su pred dilemom - dali spasavati sebe ili se vratiti i pokušati spasiti brodolomnike sa barže. Tišinu je prekinuo Jovanović koji je izustio nešto kao - "da ga #$eš - idemo po njih, pa šta bude", i nakon nekoliko trenutaka počeo da mota kormilo dok je zabijao mašinski telegraf u Full. (samo kao dodatak - Jovanović je bio jedini neplivač na brodu). Samo izlaganje boka malenog PR-a tolikim valovima dovelo je do tolikog prekoračenja kritičnog nagiba broda, da je u jednom trenutku izgledalo da će antene na jarbolu zaparati morsku površinu. Sve što do tada nije izletelo iz ormarića i polica po unutrašnjim prostorijama sada je završilo po podovima. To okretanje koje je trajalo nepun minut, izgledalo je kao večnost. Ceo manevar izveden je besprekorno, u trenutku primicanja barži, čiji je jedan trup već bio pod vodom, moj otac je bio na boku PR-a vezan oko pojasa dok ga je kolega u ležećem položaju držao za noge, spremajući se da prihvati posadu PDS-a. Posada barže stajala je na svom boku pripremajući se da preskoči na PR. U jednom trenutku, dva broda su se uz lagani tresak dodirnula, i svi su istovremeno skočili na drugi brod. Ni par minuta kasnije, barža je zauvek nestala  ispod površine vode. Ironično - niko od članova posade barže se gotovo nije ni skvasio. Nakon otprilike 24h probijanja kroz možda najveću oluju u proteklih nekoliko decenija na Jadranu, PR je uplovio na Vis, pa se nakon malog zadržavanja uputio u Boku. U Tivat su uplovili po bonaci - površina mora bila je ravna kao ogledalo.
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 265


« Reply #6 on: September 16, 2009, 02:30:01 pm »

FF, priznajem grešku, podatak da se radilo o PR 41 dobio sam od zIk Vijatović Milorada koji je bio na PDS, ali svakome se desi da pogreši.

Drago mi je da se o tom događaju nešto kaže, da se ne zaboravi...
Logged
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 724« Reply #7 on: September 16, 2009, 08:07:31 pm »

Postovanje Boro i svim ostalima.
Ti dani su za mnoge bili kobni i bilo bi najbolje da se nisu dogodili.
I ja poznajem ili po imenima ili iz vidjenja skoro sve aktere price. Ja sam sluzio preko puta, U Vargeroli kod Brke Milica i kasnije kod Skitarelica na granicarima.
Sto se tice 5. MDBR, mislim da je trebao, ako se ne varam, primiti DBM 242. Za komandanta je bio odredjen Mladen Sambolic.
Da li je to bio, mozda, razlog za preformiranje u 5. MDDBR.
Ti stari brodovi su sluzili do zadnjih dana. Uvijek ste nesto tramakavali, prevozili, dovozili i odvozili.
Ali svima je bilo jasno da DTM-ci su na kraju svih resursa. Godini-dvije prije tog kobnog dogadjaja potonuo je jos jedan DTM iz sibenskog garnizona, takodjer po jugu i na otvorenom moru. Skoro je stradao i granicar koji je dosao u pomoc. Ljuljna kobilica mu se skrivima tako da su imali problema vratiti se u Sibenik.
Nisu to bili brodovi za navigat u takvim uvjetima. Svaka cast svakome, ali Sljivo je sve to krivo procijenio i mora snositi svu odgovornost.
Ja mogu razumjeti strah od plovidbe unutrasnjim vodama, izmedju otoka. Bas tih dana se zbio boj u splitskim vratima i korculanskom kanalu i neki brodovi su osteceni, a neki potopljeni.
Ali jugo ne dolazi odjednom i mi pomorci znamo kako ce se razviti i gdje ce biti najopasnije. Mogao je Sljivo ostati u Puli, gdje je imao operativnu osnovicu i zastitu. To malo sto se razjenilo hitaca od budala sa obje strane, je nista. Sto se nije vezao na Smokvicu ili Vargerolu i cekao da se vrijeme smiri. Isploviti sa tim sesulama iz Pula moram nazvati "Izudinova glupost". Srecom da je Nikolic bio pravi maritimo. A kada smo kod dogadjaja - koja budala spusta siz za izvlacenje ljudi iz mora po nevremenu. Dobro, ostavimo to sada. Mrtvima pokoj duse, a onima koji su to skrivili i onako nije briga. Za koji dan cu biti u Puli i pozdravit cu je u tvoje ime. Mozda i vidim Sambolica.

Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 923


« Reply #8 on: September 17, 2009, 08:11:39 am »

Ceo taj događaj je godinama guran pod tepih, da ne kažem skrivan, ali je na neki način bio tabu tema. Oni koji su izvukli deblji kraj, uvek su nevoljno pričali o njemu i dan-danas ne vole da ga se prisećaju, a oni koji bi rebali biti odgovorni za niz propusta, naravno da ćute. Mom starom je trebalo 10 godina da mi, na moje dosađujuće insistiranje, prvi put ispriča tu priču, i dan danas se nerado seća svega toga. Veče pre tog događaja sedeli su za istim stolom u prijatnom razgovoru sa vodnikom koji je poginuo sledećeg dana. Bilo je strašno u radio kabini PR-a slušati panične pozive u pomoć.

Ceo sastav isplovio je potpuno nepripremljen, bez popunjenih posada. PDS nije imao ni najosnovniju navigacionu opremu, a bio je pretovaren. Usled valova, neka teška sidra koja je prevozio među ostalim teretom, otkinula su se i počela da klizaju, da bi se u jednom momentu pomerila skroz na bok i poremetila težište broda, što je dodatno doprinelo prelivanju vode preko palube, koja je prodirala kroz otvore u unutrašnjost. Drenažne pumpe nisu nimalo pomogle, jer su ćebad naslagana po policama popadala po njima i začepila usisne otvore.

Šta još reći o spasavanju DTM-a? Na  VPBR-u, koji je bio mnogo stabilniji brod od svih drugih, sa balasnim tankovima i ljuljnom kobilicom koje su mu pružale dodatnu stabilnost, izgubili su trojicu ljudi. Inače, ceo događaj snimljen je kamerom sa VPBR-a. Snimci se dan-danas nalaze u privatnom posedu nekolicine osoba, i nisu za javnost.

Logged
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 646


« Reply #9 on: September 17, 2009, 08:46:01 am »

Možda bi bilo dobro postaviti koju sliku DTM-ca,da bi se bolje razumio ceo događaj.Ja sam te brodove vidio jednom u Šibeniku i stvarno nisu bili za neka "navigavanja"po otvorenom moru, pogotovo ne krcati.
Miran pokoj ljudima, koji su poginuli.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 923


« Reply #10 on: September 17, 2009, 09:05:08 am »

DTM

* DTM-ovi.JPG (32.55 KB. 622x366 - viewed 1067 times.)

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 047« Reply #11 on: September 17, 2009, 09:10:17 am »

DTM kakav je bio u JRM konstruiran je za more jakosti do 3 bofora. Preko toga u pravilu ne isplovljava. O okolnostima  pod kojim je isplovio iz Pule ne bih raspravljao. O tome odlučuje zapovjednik plovnog sastava i zapovjednik broda.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 923


« Reply #12 on: September 17, 2009, 09:11:39 am »

Drugi tip broda koji je izgubljen tog dana - PDS-107 (PDS = Pomoćni Desantni Splav) je u osnovi isti kao i DSM (Desantni Splav Minopolagač), samo malo kraći.

Ovi je 3D model DSM-514 koji sam modelirao pre nekih 5-6 godina kada sam učio kako se to radi. Model je dosta nesavršen, ali daje prikaz kako brod izgleda.


* DSM-514 Model 02.JPG (50.71 KB. 898x480 - viewed 736 times.)


* DSM-514 Model 06.JPG (52.64 KB. 712x564 - viewed 757 times.)


* DSM-514 Model 12.JPG (29.95 KB. 830x349 - viewed 708 times.)

Logged
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 646


« Reply #13 on: September 17, 2009, 09:19:15 am »

FF, ne sečam se tih "poklopca" na pramcu. Dali su postojali neki drugi tipovi DTM-ca?
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 047« Reply #14 on: September 17, 2009, 09:40:19 am »

Od broja 201 - 206 bili su trofejni. Od broja 207 građeni u domaćim brodogradilištima. Svi su bili više manje slični.
Desantbe splavi DSM i PDS građene po uzru na siebel fahre, desantno jurišni čamci građeni po uzoru na njemačke iz II. svj rata i 12 drvenih splavi dobivenih od Britanaca ( LS, MS ). U Šibeniku je napravljeno par drvenih desantnih brodova kao trajekt Bodulka ( isti tip ). Bilo je tu svega i svačega dok nije usvojen model DTK - DTM. DTK nije imao proširenja za mine na palubi.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 21   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.