PALUBA
September 29, 2020, 02:47:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Poručnik bojnog broda prve klase Đorđe Mitrović  (Read 4901 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 739« on: March 03, 2014, 11:10:13 pm »

Uspomena na hrabrog podmorničara i prvu srpsku podmornicu


16.06.2012 Beograd


Udruženje građana 'Podmorničar' podnelo je Komisiji za određivanje naziva trgova i ulica Skupštine grada Beograda predlog da prestonica dobije ulicu podmorničara Đorđa Mitrovića (1905–1970).
* Dj--Mitrovic.jpg (55.56 KB. 468x468 - viewed 189 times.) Reč je o oficiru mornarice Kraljevine Jugoslavije, inače Beograđaninu, koji je tokom Aprilskog rata 1941. godine odbio da se preda Italijanima i Nemcima. Preuzeo je komandu nad podmornicom „Nebojša”, kojom je otplovio u Egipat, stavljajući se na raspolaganje Saveznicima.

To je najznačajnija epizoda u ratnoj istoriji našeg podmorničarstva. Nadamo se da će naš predlog biti usvojen i da će ulica podmorničara Đorđa Mitrovića sačuvati sećanje na podvig hrabrog Beograđanina, kaže Milan Komar iz Udruženja građana „Podmorničar”.

U beogradskom Sekretarijatu za kulturu, zaduženom za podršku u radu Komisiji za određivanje naziva trgova i ulica, kažu da će ovaj predlog biti razmotren kada se komisija bude sastala. Biće to posao za tek izabrane odbornike, među kojima treba izabrati članove komisije.

Ako komisija usvoji predlog, on se prosleđuje pred odbornike koji na zasedanju skupštine daju konačnu reč o dodeljivanju imena ulice, objašnjava Gorica Škipina, pomoćnik sekretara za kulturu.

Nebojša

Kraljevska vrhovna komanda je u Engleskoj kupila dve moderne podmornice - „Nebojša“ i „Hrabri“, i tamo poslala odabranu posadu na obuku. Posle uspešne obuke, prvih vožnji i ronjenja, naše podmornice su doplovile u Kotor 8. aprila 1928. U međuvremenu je Kraljevina SHS kupila još dve podmornice, mornarica je ušla u Drugi svetski rat sa četiri broda za ronjenje do dubine od 50 metara. Od četiri kraljevske podmornice, samo je „Nebojša“ preživeo Drugi svetski rat.

Podmorničku flotilu Kraljevine Jugoslavije rat je, 6. aprila 1941. godine, zatekao u Boki Kotorskoj, koja je bila glavna baza. Prvih dana podmornice su izbegavale napade nemačkih i italijanskih aviona.

Trećeg dana rata podmornice „Nebojša” i „Smeli” upućene su na područje Bari – Brindizi – Drač – Valona, sa zadatkom da ugroze neprijateljske komunikacije, ali nije došlo do dejstava po brodovima. Po povratku u bazu, podmorničari su primetili da su mnogi pripadnici mornarice već pokazali bezvoljnost za dalje ratovanje, bilo je prilično onih koji su nameravali da se stave u službu neprijatelja.

Grupa podmorničara bila je odlučna da nastavi da se bori, makar morali da prebegnu Saveznicima. Među njima je bio i poručnik bojnog broda prve klase Đorđe Mitrović, koji je u kritičnom trenutku preuzeo komandu nad podmornicom „Nebojša”. Bilo je to u večernjim satima 16. aprila 1941. godine, a podatke o ovom podvigu prikupio je penzionisani novinar „Politike” Radovan Kovačević.

Podmornica je te noći punila baterije, a u zoru 17. aprila nastavila je put prema Saveznicima u Grčkoj, na dubini od 30 metara. Uveče su izronili i nastavili put prema Otrantskom prolazu, ali su morali ponovo da zarone da ne bi bili primećeni u vedroj noći.

Naša podmornica je ronila celu noć i dan. Tek 18. aprila, s padom mraka, izronila je radi dopune baterija, ali je vidljivost bila takva da se posle ponoći moralo ponovo zaroniti, objašnjava Radovan Kovačević.

U zoru 20. aprila, stigli su do Kefalonije, najvećeg u grupi Jonskih ostrva. Jugoslovenski mornari su prijateljski dočekani, sve što im je bilo neophodno Grci su dali besplatno. Nastavili su put prema Kritu i, kroz minska polja, uplovili su u zaliv Suda. Usledio je napad nemačkih aviona, pa je podmornica „Nebojša” morala da zaroni i „legne” na dno, odmah pored grčke podmornice „Papanikolas”. Po prestanku napada podmornice su se razdvojile i premestile, pre nego što su baš na to mesto avioni bacili podvodne bombe. Zbog žestokih vazdušnih napada na grčke i britanske snage na Kritu, jugoslovenska podmornica morala je da produži put prema Egiptu, pri čemu je konvoj u kome se kretala bio izložen „prijateljskoj vatri”, srećom bez posledica. U Aleksandriju su uplovili 27. aprila 1941. godine.* podmornica nebojša.jpg (33.92 KB. 510x320 - viewed 234 times.) Kada je oštećena početkom 1942, služila je u luci na Malti za obuku savezničkih protivpodmorničkih brodova i aviona. Maja 1942. godine, kapetan Ivan Mišković je zvanično postavljen za zapovednika „Nebojše“, sa zadatkom da čuva podmornicu.

Đorđe Mitrović je u Aleksandriji završio britanski padobranski kurs i jedno vreme je služio na britanskom bojnom brodu. Kraj Drugog svetskog rata dočekao je kao vojni izaslanik kraljevske vlade u Rimu. Odlazi u Kanadu, gde je 1946. godine plovio kao kapetan broda na jezeru Ontario, posle čega je do penzionisanja 1970. godine radio u firmi za proizvodnju optičkih instrumenata. Te godine se vraća u Jugoslaviju. Umro je samo šest nedelja po povratku u rodni Beograd, gde je i sahranjen.

Posle rata, podmornica „Nebojša“ je otegljena sa Malte u Bari, a potom krajem avgusta 1945. dovučena u Split. Tokom 1946. izvršen je njen remont i podmornice a je zavedena u flotnu listu Jugoslovenske ratne mornarice pod novim imenom „Tara“ „801“. Jedno vreme bila je u Splitu, da bi naposletku bila prebačena u Pulu, gde je služila za obuku prvih posleratnih podmorničara - piše u mornaričkoj biografiji podmornice.

Kada je podmornica „Nebojša“ 1955. godine povučena iz upotrebe, rashodovana, isečena i bačena u staro gvožđe, njen komandant Ivan Mišković bio je samo anonimni ekonomista u Beograd. On je jedini srpski oficir koji je bio kapetan kraljevske i komandant partizanske podmornice.

Naime, kapetan bojnog broda Ivan Mišković se oženio Francuskinjom i dobio prvog sina, Mišela 1946, ali je ostao bez čina

Komunističkoj vlasti je bio sumnjiv, pa je 1946. godine uhapšen i zatvoren kao kraljev oficir. Bio je u zatvoru tri meseca, oduzet mu je čin kapetana bojnog broda i degradiran je. Završio je studije ekonomije i radio kao ekonomista.

 

Za razliku od mnogih, doživeo je priznanje za službu i vernost otadžbini dobivši 2001. Orden zasluga za SR Jugoslaviju trećeg reda. Umro je u martu 2011, u 92. godini.

 autor: ZM


izvor: Politika/Novi Magazin   Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 739« Reply #1 on: March 03, 2014, 11:13:13 pm »

Jedan zanimljivi kometnar koji je bio ispod clanka


22.06.2013, 14:41h gen. st.pukovnik Zivomir R. Podovac

Поштовани! Истина о Кр.подморници „Небојша“ у рату 1941-1945, је славна, а не како је приказано - мизерна. Према извештају, од 16.8.1944, начелника Штаба Одељка Врховне команде Југословенске војске у Каиру (ВК је тада у Отаџбини), за владу у Лондону, у тачки под В) МОРНАРИЦА, алинеја 3.База „А“ (тада је у Александрији), дословце стоји: „..-Кр.подморница 'Небојша' након извршеног поправка врше се покусне вожње,..“. Оно што је истина да је Небојша стално у ескорту англо-америчких конвоја кроз Средозмено море. Излази и на Атлантик у ескорту на рути Британија-Египат. Стално извиђа Јадранско море, где су их слали лукави британци, јер је посада одлично познавала подморничке руте. При једном таквом извиђању осмотрили су у луци Сплит, потпуно необезбеђен италијански ратни брод. Посада се одлучује на велики ризик - да га торпедује. Потопљен је. (Имам докуменат!) Приче о неупотребљивости, персоналном команданту, да је служио за обуку некаквих британаца - су чиста неистина (фино речено)! Такође, да је таква руина, те чак дошлепали у Јадран после рата..Ово је заиста преко сваке мере! Ако је тако зашто га после рата брозовци воде у списку бојно активних пловила РМ брозовске ЈА? Коме то смета чак и истина о једној подморници Југословенске краљевске морнарице? Имате Британски национални архив-Ленгли (Лондон), Италијански државни архив-Рим...Распитајте се. Ја Вам наводим следеће архивске изворе: МОРС-ВА, ЧА, 9, 46, 3; АЕВ, 11, 19, 1; 198, 51, 1...Иначе, сви пловни састави Морнарице Краљевине Југославије Југословенске војске ван Отаџбине, су били целог рата борбено активни. У почетку 5, касније 11. Поред Небојше, посебно стално су активне торпиљерке Т.1 'Кајмакчалан' и Т.5 'Дурмитор', најчешће у ескорту (пратњи) англо-америчких конвоја, али и у самосталном лову на немачке и италијанске подморнице и друге површинске ратне бродове. Има још тога... (в. генералштабни пуковник Живомир Р. Подовац, „Верни Заклетви, Народу, Отаџбини'-хронологија борби, бојева и операција Југословенске војске 1941-1958“, УПЈВуО, Београд-Ниш, 2013) „Небојша“ је носилац и ратних одликовања...
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 26 queries.