PALUBA
November 27, 2020, 03:28:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 36   Go Down
  Print  
Author Topic: 63.падобранска бригада  (Read 211293 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
sremac
mornar
*
Offline Offline

Posts: 40


« Reply #420 on: January 05, 2014, 09:24:25 am »

Neka narod vidi kako Srbija poštuje svoje junake!Gospoda iz Nemanjine,neka se stide takvog odnosa prema starešinama,koji su u njihovo ime branili državu!
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 226« Reply #421 on: January 05, 2014, 09:28:28 am »

Godina je pogresna, Tarzan je vec 1990 godine ponovo bio u trupi i otprilike u to vreme postao je pomocnik bezbednjaka u brigadi.
Ako se ne varam, pad se desio 1988-89 godine, a kad sam ja dosao na sluzbi (septembar 1990), Tarzan se vec vratio u trupu.
Covek je bio neverovatna legenda jos pre tog pada, a posle njega je postao jos veca. Cheesy Cheesy

Inace drvo i odbojkarsko igraliste na koje je pao nalazi se izmedju hangara blizu same avionske piste na aerodromu Medosevac. O ovom slucaju je pisao i casopis Front. Imao sam taj broj, ali ko zna gde je sada.
Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #422 on: January 05, 2014, 10:58:49 am »

У новинама свашта пише. Могуће је да су имали неки заробљени комад. Ипак, о некој "употреби" таквог оружја није било ни говора, осим за сликање по новинама.

To je ono zaplenjeno oruzje iz B707 tkz "Kikaš", korišćeno je malo u psih prop svrhe. Ostalo je liferovano za čvrstu valutu.


Quote
Nad Jadranom su ga sačekali jugoslovenski lovci i dopratili do Zagreba, gde su na aerodromu Pleso čekali pripadnici 63. padobranske brigade JNA. Anton Kikaš je uhapšen, a avion i tovar zaplenjeni. Kikaš je kasnije razmenjen za nekog generala JNA, a manji deo pušaka završio je kod niških padobranaca; veći deo (nekih 360 komada) nekako je "nestao u vihoru rata", da bi se neke kasnije pojavile na crnom tržištu u Srbiji (za 1200 maraka komad).
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=436963

@Brok

Quote
Jedino mu zameram, a verujem da nisam jedini, šta je morao da se pojavljuje kod onog blesavog Marića (da li je stvarno belsav ne znam ali se tako ponaša) u emesiji Goli život.

Nisam znao, da je nakon tužbe protiv Srbije dobio, penziju i čin ? Nisam ni znao za emisiju do sad Brok, hvala :-)
Inače odma na početku, laže neznam što mu to treba,  da je 1.x skakao s Kluz-1A tog dana ?

Pa godinu dana ranije (prije udesa) na Kupu Niša, ekipa brigade je skakala s K1 (Tarzn je skakao, Jovčevski bio šef), mi smo imali PF282, mi bili prvi oni drugi.
Onda se express oporavio, uzeo ga Avdija sebi i onda su skupa 1991. u Zemunu obučavali one "labradorovce" za rad s "điđa bidžama", Rudi čajavec, što je Tarzan nas inače učio u brigadi, inercijalni, svetlosni , urjum bujrumi..
Posle su obojica imali problem s krvnim zrncima, Avdija otišo Amerike a Tarzan se sudio... do emisije, sad vidim da je jos zdrav i dobar.
Kao čovek, drug i starešina, bio je odličan a kao padobranac, sirovina, grub, nije baš ni čudo što je zveknuo. Al čvrst ko bukva.
« Last Edit: January 05, 2014, 11:29:59 am by airbag » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 770


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #423 on: January 05, 2014, 11:45:07 am »

Samo pojašnjenja radi, nije mi krivo što se pojavio u emisij, da je sreće takvi ljudi ne bi trebalo da silaze sa TV-a, nego mi je krivo što se pojavio u toj emisjiji Goli život, jer koncept te emisije je da su u njoj gosti uglavnom polusvet (čast retkim izuzecima uključujući i njega). Čak tu emisiju nisam ni pogledao.
Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #424 on: January 05, 2014, 11:58:35 am »

Tako sam i shvatio, to je čudna emisija u kojoj se senzacionalistički ispituju gosti, slažem se s tobom.
Ispravka, nismo bili prvi oni drugi nego 2. i 3. mislim, davno bilo, cca 25 godina, medalja negde u arhivi, uglavnom mi bilo drago da smo svojim oficirima uzeli meru :-) zato pamtim da je imao K1, a to je bio skroz siguran padobran, nema šanse da je greška bila u tom sistemu.

Više je problem bio u lošoj procjeni otkaza i odbacivanju i otvaranju rezerve, to se sve omda upetlja i eto belaja.

Ja san kratko koristio K1 jedno godinu dana, prao sam ga kući u veš mašini prekrajao ranac, stavio hand deploy umesto feder padobrancica, vadio mu mast i samo ga je ponekad trebalo lupit laktovima da izađe kontejner iz ranca, ostalo je ko po loju ako si znao pakovat.. rezervu ni na kraj pameti otvarat, a njemu ko dobar dan..
« Last Edit: January 05, 2014, 12:08:31 pm by airbag » Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #425 on: January 07, 2014, 04:05:20 pm »

Evo pogledao sam emisiju i saslušao priču Tarzana:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/ccLd20xsfBQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 1h40min

vala svaka mu je na mestu, je da ga je voditelj lako provocirao u teme koje Tarzan rjesava silom ali onaj tko zna covjeka da je dobar i posten

kakav i je, zna da takav nije mogao opstati u onim kombinacijama. Njega je puno likova koji su dosli u Brigadu zaboravilo, a on bi i danas dao ruku za

svakog vojnika Brigade, e svaka mu cast.
« Last Edit: January 07, 2014, 04:32:23 pm by airbag » Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #426 on: January 07, 2014, 11:45:22 pm »

I još da za kraj ovog mog ponovnog virtualnog susreta s Omerom, Tarzanom, Rusom, Malim i kako li su ga sve zvali već, napomenem da se slažem s njim ali da je zaboravio jednu veliku stvar, nije SFRJ propala tad kad su odustali u KRV od prvotnog naređenja izdanog Brigadi za Sloveniju i državni udar, nego nekoliko godina ranije, prije čl.11 pa mislim da mogu objasniti jer sam isto kao i vik Omerović tada neposredno učestvovao u početku raspada sistema koji on misli da se raspao kasnije, a obojica smo položili istu zakletvu, a verujem i Đomba .. pa ovako za omladince koji su rođeni kasnije.

1987. trebala je da se održi i održala se je vanredna sednica Centralnog komiteta SK Srbije u Beogradu, na KiM su se događale nevolje i Slobodan MIlošević je poslan tamo u proleće 24. aprila 1987. da smiri situaciju, jer su srpski i crnogorski aktivisti na Kosovu i Metohiji planirali su da organizuju marš na Beograd u znak nezadovoljstva zbog situacije na Kosovu a to sve pred vanrednu sednicu CK SKS koja je najvažniji događaj i početak sveg što se dogodilo posle.

"Tokom sastanka sa lokalnim predstavnicima u Kosovu Polju, grupa srpskih radnika napolju pokušavala je da uđe u zgradu i predstavi svoje probleme beogradskom izaslaniku. U pokušaju da priđu bliže, sukobili su se sa većinski albanskom policijom koja je počela da ih tuče. Milošević je pokušao da sa balkona zgrade smiri okupljene radnike, ali nije uspeo. Nemajući drugi izlaz, Milošević je izašao napolje da popriča sa radnicima. Radnici su probili policijski kordon, a Milošević je, praćen TV kamerama, prošao policijsku liniju i ušao među radnike. Na opasku jednog radnika da ih tuku, Milošević je odgovorio: „Niko ne sme da vas bije!“ Ova njegova izjava je dobila ogroman publicitet i od Miloševića je u očima srpske javnosti stvorila heroja. Nakon njegovog govora tog dana usledile su nove, još agresivnije pritužbe kosovskih Srba na račun albanskog kosovskog rukovodstva i kosovskih Albanaca uopšte."

Mi smo tad u Brigadi sve to gledali uveče na Bectima i Dnevniku i nije nam ništa bilo jasno, usred tog belaja, general Kulić postroji Brigadu sve nas dole na igralištu i kaže ukratko da je neka usrana situacija ali da ti radnici, demonstranti koji idu za Beograd, peške i žele da ugroze održavanje te sednice, mogu da stignu do Niša ali od Niša dalje ni stopu !!!

E onda smo mi bili malo zbunjeni, pa oni nose Titove slike i zastave SFRJ, Srbije i SKJ, kako mi to da ih "zaustavimo" ?!

Naravno uzbuna borbena, po prvi put iz magacina u četama izuzmemo borbene komplete, ranac oprema, kaciga i pod krila An-26 i čekaj.. čekaj ...  hebo te pa kako da pucamo u te ljude koje smo gledali u Dnevniku i Bectima.. svima je bilo mučno i tako smo čekali, čekali i došla komanda, Ostav, povlačenje, demonstranti su prošli za Beograd, 23. i 24. septembra na Osmoj vanrednoj sednici Centralnog Komiteta SK Srbije, koja je trajala 30 sati i bila prenošena uživo, Milošević je svrgnuo Pavlovića. Ivan Stambolić je podneo ostavku pod pritiskom Miloševićevih pristalica par dana posle toga. I sve ostalo je ISTORIJA propasti kojoj smo bili svedoci i učesnici samo tad nismo bili toga svesni, a Hasan Omerović je to fino shvatio iz drugog pokušaja nakon što je spasio ljde, opremu, porodice i ostalo što nije bilo u interesu kasnijim Warlordima.

Eto, hvala na pažnji i veliki pozdrav drugu Omeroviću i njegovom tadašnjem načelniku bezbednosti u Brigadi koji je doživeo sličnu sudbinu kao i on.

Naravoučenije, 63. Brigada je uvek bila spremna da izvrši zadatak pa i ta dva puta kad je time moglo da se spreče velika zla koja su se kasnije desila, ali generali u suknjama u KRV koji su tvrdili pazar s političarima i time dokazali da nemaju muda ići do kraja, zato su kasnije kukavički pustili "dobrovoljce" da okaljaju sve što se moglu ukaljati za veke vekova.

Kaže Tarzan, "pa nisam ja išao u rat da jedem janjetinu i pivo ili pijem vina iz 17 veka....." 
da je bilo više takvih kao on...
« Last Edit: January 08, 2014, 12:04:31 am by airbag » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #427 on: January 08, 2014, 11:01:32 pm »

Да, и моја чета је тада, у време које описује Аирбаг била у пуној б/г. Ја сам нисам имао дилему да ли ћу је употребити онако како се нареди. И употребио бих је, али команде није било. Било је прилике и после (фамозни "државни" удар), али опет команде није било.

Можда је ово што пише Аирбаг почетак распада али узроци тога су малчице дубљи. Идеја југословенства се није  примила од почетка, или не бар једнако свуда. Можда је после Другог светског рата било наде, но партијске републичке олигархије да би се оправдале, посебно за економске неуспехе мало, по мало су више играле на карту националног и оног "боље први у селу него други у граду".  И у записима са седница разних ЦК-а јасно пише одакле се то тражило више "права" за "своју(е)" републику(е) и шта је Тито, приватно говорио о свима њима. Кад год је било проблема, посебно економских онда се проблем видео у "онима другима". Биће да је то 1987. године био ипак само повод за неке да учине оно што су увек хтели  док је Тито био жив нису смели да баш гласно кажу. И десило се то што се десило. Сада је свако на своме и сви проблеми иду само "домаћима" на душу. Можда је тако боље да би смо опет постали браћа и/или најближе комишије који се искрено поштују, помажу колико могу, без да то "морају".

Мислим да је најбоље да се овде зауставим, као и евентуални нови дискутанти и лепо пређемо на основну тему.

Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #428 on: January 09, 2014, 12:43:12 am »

Hvala Đomba, naravno i to je vazan deo istorije Brigade ..


Inace za one koji neznaju
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo su orginalno Sovjetske značke, JNA nije nikad imala svoje orginalne

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 4.jpg (54.16 KB, 429x400 - viewed 542 times.)

* 2b.jpg (41.87 KB, 450x721 - viewed 357 times.)

* 2d.jpg (77.34 KB, 570x428 - viewed 218 times.)
« Last Edit: January 09, 2014, 12:56:55 am by airbag » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #429 on: January 09, 2014, 08:56:43 pm »

Meni se čini da su narukavni znak,  kao i amblem za kapu ipak originalni.
Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #430 on: January 09, 2014, 10:51:56 pm »

To da, u pravu si prvu verziju je proizvodio IKOM Zagreb a drugu Aurometal Subotica, za ovu drugu neznam koliko se dugo održala u upotrebi

IKOM Zagreb
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Amblem za padobransku beretku se izrađuje od metala, a sastoji se od crvene zvijezde petokrake sa zlatnožutim okvirom, lovorovog vijenca i padobrana. Kupola padobrana je od bijelog emajla. Lovorov vijenac je srebrne boje i patiniran, a prostor između konopaca i vijenca je od plavog emajla. Širina amblema je 45 milimetara, a visina 50 milimetara.

 t. 193. Pravilnik o vojnim uniformama oružanih snaga SFRJ iz 1989.

***********************************************
Aurometal Subotica
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


A ovo su valjda napravili u par iljada komada, samo neznam ko je pravio al je trajala od SFRJ preko VJ do VS
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 Vojnici i aktivna vojna lica padobranskih jedinica na oba rukava vanjskih dijelova uniforme nose padobranski znak, pričvršćen na sredini vanjske strane rukava, 150 milimetara ispod ramenog šava. Padobranski znak se sastoji od svijetloplave podloge, na kojoj je srebrnobijelom svilom izvezen padobran sa devet konopaca. Širina znaka je 55 milimetara, a visina 75 milimetara.

 t. 193. Pravilnik o vojnim uniformama oružanih snaga SFRJ iz 1989.


* w2.jpg (56.54 KB, 466x500 - viewed 1060 times.)

* w1.jpg (24.14 KB, 451x486 - viewed 438 times.)

* w3.jpg (36.57 KB, 490x637 - viewed 311 times.)
« Last Edit: January 09, 2014, 11:04:27 pm by airbag » Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #431 on: January 09, 2014, 11:37:10 pm »

A kad me već vrag potenta da se petljam, evo još malo ...

VOJNIČKA OZNAKA ZA BERETKU
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zvijezdu petokraku na beretki nose: 1) žene-vojnici, žene-mornari i žene-studenti fakulteta i smjerova općenarodne obrane i visokih škola unutrašnjih poslova; 2) vojnici padobranskih jedinica; 3) mornari i vojnici mornaričko-desantne pješadije; 4) uz ratnu uniformu - aktivna vojna lica padobranskih jedinica osim generala; 5) uz ratnu uniformu - žene-aktivna vojna lica KoV i RV i PVO.

t. 188. Pravilnik o vojnim uniformama oružanih snaga SFRJ iz 1989.

Aurometal Subotica prije 1990.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Onda isto Aurometal Subotica ali posle 1992, do .. ?
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Onda reveri oficira i podoficira stari tip
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Onda reveri oficira i podoficira novi tip, valjda je i danas u upotrebi
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Oznaka se nosila na obadva revera bluze službene svakodnevne radne uniforme aktivnih vojnih lica padobranskih jedinica. Na amblemu veličine 20 x 20 mm  padobran stoji nad stiliziranom pješadijskom oznakom (ukrštene puške okružene lovorovim vijencem koji je u svom donjem dijelu spojen zvijezdom petokrakom).

Padobranski instruktor 1. klase
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Vijenac, petokraka zvijezda i grb su isti kao i kod pilotske prsne značke. Umjesto orla u sredini vijenca nalazi se postolje na kojem je otvoren padobran sa padobrancem. Postolje je od azurno plavog emajla, a kalota padobrana i padobranac od bijelog emajla. Znak je reljefno izrađen od srebra 900/1000, težak je 19,5 grama. Revers je gladak, s vijkom i maticom za pričvršćenje na grudi; vijak se nalazi ispod grba i petokrake, matica je od alpake na kojoj su oznake proizvođača: "IKOM Zagreb". Dimenzije su: visina 39 mm, a širina 53 mm. Od 1953 -1963 u grbu je pet buktinja, od 1963. do 1991. u grbu je šest buktinja. Znak padobranskog instruktora posjeduje minijaturni znak izrađen od srebra finoće 900/1000. težak je 2,0 grama, iza ravan, na iglu pribadaču, po obliku odgovara znaku padobranskog instruktora. Kalota i padobranac reljefno su utisnuti i nisu emajlirani. Visina mu je 9,5 mm,širina 12 mm.

Padobranski instruktor 2. klase
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Letački znak padobranskog instruktora II klase je identičan znaku padobranskog instruktora I klase, uz razlike koje se uočavaju na postolju: otvoren padobran bez padobranca ispod kalote, kalota je od bijelog emajla, a postolje od azurno plavog emajla. Ostalo odgovara znaku padobranskog instruktora. Proizvođač je 'IKOM Zagreb". Dimenzije: visina 39 milimetara, širina 53 milimetra. Znak se koristio od  1971-1985. godine. Napomena: Uz ovaj znak nije izrađen minijaturni znak
Izvor:  Nenad Bjeloš, časopis ORUŽJE, 1991


* w8subotica.jpg (26.46 KB, 382x411 - viewed 346 times.)

* w9.jpg (154.98 KB, 858x946 - viewed 503 times.)

* w6.jpg (10.52 KB, 455x307 - viewed 348 times.)

* w5.jpg (38.37 KB, 748x543 - viewed 373 times.)

* w9a.jpg (2.96 KB, 134x105 - viewed 1476 times.)

* w7.jpg (15.13 KB, 424x327 - viewed 259 times.)

* w9b.jpg (3.29 KB, 129x125 - viewed 1459 times.)
« Last Edit: January 09, 2014, 11:42:23 pm by airbag » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 770


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #432 on: January 10, 2014, 01:36:54 pm »

Ovu padobransku značku w8subotica.jpg sam nosio ispod vojnopolicajske i ako nisam bio padobranac (značka za bere).
Postojala je jedna tradicija (skidanje belih uprtača i padobranske značke) jedno vreme između padobranaca i vojnih policajaca. Svaki skinut beli uprtač se dizao na jarbol, a mi smo nosili njihove značke, nešto kao trofej.
Skinuo sam je jednon padobrancu, ali ne na osnovu moje značke (niti bi ijedan pravi padobranac to dozvolio bar dok ne bi bilo svašta, a niti sam imao osnova za to) već na "fino". Smiley
I ako pripadnik vojne policije, ovu jedinicu sam uvek poštovao. Kada ti neko dva puta spase život a da to nije u stilu "Mirko pazi metak - hvala Slavko, spasio si mi život", onda ne znam koliki rivali bili, mora im se odati zasluženo poštovanje. A i kasnije su se pokazali, kada su svi nalazili opravdanja da odu, oni su ostajali.

Najnezgodnije privođenje u životu mi je bilo upravo kada su nas (dežurni aerodroma, naravno pokvareno, bez ikakvog upozorenja) poslali da privedemo jednog padobranca, zapravo dva, i rečeno nam je da jedan baš pravi probleme, a da ga drugi podržava u tome.
Šta je zapravo bilo. Jedan od tih momaka je bio teško ranjen u nogu, i nije hteo da napusti svoju jedinicu i ode u stacionar jer je to smatrao izdajom svojih drugara. I ovi ni pet ni šest pošalju nas da ih privedemo. Sva sreća ja sam u to vreme bio već stariji vojnik i znao sam šta mi je činiti. Da privodim ja ranjenog čoveka koji neće da odstupi od svojih drugova?
Ispušili smo po cigaretu u toj sali gde su se nalazili, porazgovarali o opštim temama, i vratili se naravno bez njih.
Čuo sam da su ga kasnije nagovorili drugari iz jedinice da ipak ode da se bar previje. Da li je ostao u bolnici, predpistavljam da jeste, ali to mi već nije poznato.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 770


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #433 on: January 11, 2014, 06:06:31 pm »

Evo pogledao sam emisiju i saslušao priču Tarzana:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/ccLd20xsfBQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 1h40min

vala svaka mu je na mestu, je da ga je voditelj lako provocirao u teme koje Tarzan rjesava silom ali onaj tko zna covjeka da je dobar i posten

kakav i je, zna da takav nije mogao opstati u onim kombinacijama. Njega je puno likova koji su dosli u Brigadu zaboravilo, a on bi i danas dao ruku za

svakog vojnika Brigade, e svaka mu cast.

Natera me Airbag Wink da pogledam video prilog. Pa bre on ipak nije jos dobio penziju, a bio sam ubedjen da je u zasluzenoj penziji. Ovo je stvarno neopisiva sramota za Srbiju. Dodje mi svasta da napisem, ali cu se nekako, na jedvite jade, suzdrzati.
Logged
konjićev skok
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 58« Reply #434 on: January 15, 2014, 07:31:04 pm »

Evo pogledao sam emisiju i saslušao priču Tarzana:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/ccLd20xsfBQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 1h40min

vala svaka mu je na mestu, je da ga je voditelj lako provocirao u teme koje Tarzan rjesava silom ali onaj tko zna covjeka da je dobar i posten

kakav i je, zna da takav nije mogao opstati u onim kombinacijama. Njega je puno likova koji su dosli u Brigadu zaboravilo, a on bi i danas dao ruku za

svakog vojnika Brigade, e svaka mu cast.

Natera me Airbag Wink da pogledam video prilog. Pa bre on ipak nije jos dobio penziju, a bio sam ubedjen da je u zasluzenoj penziji. Ovo je stvarno neopisiva sramota za Srbiju. Dodje mi svasta da napisem, ali cu se nekako, na jedvite jade, suzdrzati.

Tražeći nešto drugo na Vikipediji, Srpska heraldika, u temi Srpski grbovi naišao sam i na naše vojne grbove-oznake sa po meni pristojnim objašnjenjima među kojima i grbovi naših specijalnih jedinica među kojima je i grb 63. Padobranske brigade sa interesantnim i možda malo poznatim objašnjenjem u vezi nošenja.Smatran interesantnim pogledati ih.

"63. падобранска јединица ВСЦГ је стационирана у Нишу. Део је специјалног корпуса ВСЦГ. Има дугу традицију још из ЈНА, а реноме је стицала на свим бојиштима, тамо где је најгушће, јер као ваздушно-десантна јединица има велику покретљивост и маневарске способности. Једна је од најпознатијих јединица ВСЦГ и свакако најславнија. Доказ за то је чињеница да је то једина јединица наше војске којој је допуштено да свој грб постави на лево раме униформе. Остале јединице своје грбове постављају на десно раме, док је лево резервисано за грб ВСЦГ."

Logged
Pages:  1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 36   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 24 queries.