PALUBA
April 09, 2020, 04:09:53 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Srbija u Prvom svetskom ratu...  (Read 102910 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
aleksandar9
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 77


« Reply #60 on: July 19, 2012, 12:33:42 am »

Излазиш са тезом да је било пожељно потписати сепаратни мир. У почетку не наводиш када, а касније кажеш након преласка Албаније (ако сам добро схватио). Зашто те не бих питао када би потписао тај сепаратни мир?  Не навоодиш како би се потписао тај сепаратни мир. са или без збања тадашњих савезника. Па то је кључно за целу причу.  Ако желиш да кажеш да данас требамо бити лукави, промишљени, да одлучујемо у своју најбољу корист и тд. слажем се. Међутим, кључно је питање како, и онда и сада. Одлуке се доносе тад, у том тренутку са тадашњом памећу, не данашњом.

Evo mog komentara  « Reply #46 on: July 17, 2012, 05:47:27 pm » deo....
".......Nisam rekao da je trebalo izabrati sile osovine za saveznike, vec potpisati mir, koji ne znaci promenu strane, vec jednostavno kvalitetno resenje u datom trenutku, kojim bi se izbegle dalje zrtve, kojim bi se "kupilo" vreme i cekao dalji razvoj dogadjaja.Zato sam i spomenuo tu opciju u vidu "strateskog partnera" , ali pod znacima navoda jer, partnerstvo se naravno moze menjati.Voljno i nevoljno , ali se gleda interes.Pa videli smo slicne situacije.Na primer Bugarska je neutralna, prati razvoj situacije, ima ponude Austrougarske i Nemacke, ima istovremeno i ponudu Britanije da pristupi Antanti i da se teritorijalno prosiri na racun Srbije (odkud to?), odlucuje kako odlucuje, i ipak na kraju rata malte ne kao da se nije nista desilo! Zatim Italija, zvanicno clanica sila osovine, drzi se neutralno manje vise , ali u drugoj polovini 1915. razmislja , pa i prelazi na stranu Antante....."

zatim isti komentar Reply #46 on: July 17, 2012, 05:47:27 pm » opet deo...
....."I onda,Austrougarska nudi separatni mir Srbiji.
Srbija od saveznika ne dobija konkretno nista osim obecanja.Isto tako Austrougarska obecava znamo koje teritorije, ali sto je najbitnije prestace ratne operacije, pa ce dalji razvoj dogadjaja pokazati.Istovremeno se eliminise vrlo bitan "albanski faktor" odnosno po jednoj od tacaka , Austrougarska bi prestala finansiranje i huskanje albanskih plemena (koje je nazalost nastavljeno i koje je pocelo upravo tada!). U tome je osnovna poenta moje teze.Ovde sam izneo najbitnije cinjenice, i stvari sa kojima se "raspolagalo", odnosno ono sto je Srbija u to vreme znala.!
-Zar nije bilo dosta zrtava za tako malu Srbiju,u samo dve godine rata?
-Zar Srbija na neki nacin nije imala sve ovo kao opravdanje pred saveznicima u slucaju potpisivanja primirja?Zasto bi neko to uzeo za zlo?Iskreno je ispostovan saveznicki dogovor , ali ako nemam sa cime i ako je toliko ljudi vec do sada palo a ide zima i predlaze mi se povlacenje u albanske vrleti. Hmmm!....."
a pre toga kazem da se desio Cer ,Kolubara....sto znaci posle pobeda , kao pobednicima u bitkama 1914. i 1915. nam je nudjen mir.......procitaj pazljivije jer na sva tvoja pitanja iz proslog komentara imas odgovor.Spominjem i posle prelaska Albanije ali "drugi" put .Mozda ti se ne svidja ali malo pazljivije procitaj.

Sutra se radi pa drugi put se pisemo... Wink Svakako ...u zdravlju se pisali!!! Smiley


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 474


« Reply #61 on: July 19, 2012, 12:25:33 pm »

Опет исто. То су опште ствари. Да, било би добро да Србија није ратовала и да се могла извући из Правог светског рата, односно да није ни учествовала у њему. Могла је водити помирљиву политику са Аустро-Угарском, могла јој је бити савезница. Све је могла а није. Зашто није? Зашто није потписала и тај понуђени (иза кулиса) сепаратни мир са Аустро-Угарском. То ја тебе питам. Да је потписала, шта би било? Да ли си сигуран да би историјски ток догађаја био повољнији по Србију? На основу чега то тврдиш.

Бугарска ти није добар доказ за ову тезу. Она није била у политичком сукобу са Аустро-Угарском и Немачком. Нема своје сународнике на њиховој територији и није их могла подстицати против тамошње власти. Није осумњичена (послужила као повод) за почетак рата. Нико јој на правду Бога није објавио рат. Осим тога, да би се физички дошло до Бугарске (из правца Аустро-Угарске) мора да се прво прође Србија. Да је изазивач Првог светског рата била, на пример Турска, да је неки Гаврилов убио турског престолонаследника, да је потом Бугарска мудро избегла и "заобишла" турски ултиматум и избегла да уђе у Први светски рат, онда би тај "бугарски" пример био прави.
Logged
aleksandar9
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 77


« Reply #62 on: July 19, 2012, 02:54:14 pm »

Ufff. Pa jeste isto ponovio sam delove posta zato sto me pitas "kada potpisati separatni mir"-a tu stoji....
Bugarska je primer samo za to kako se ceka i procenjuje situacija  (neutralnost pa posle ponude i Antante i centralnih sila pa odabir) a ne kako kazes neki "dokaz"....

Ja bih sada ponudio tebi dzumba separatni mir.Imam razloga , mozda smo malo i dosadili , a treba biti "promisljen" pa spremiti "valjanu konstrukciju". Sala mala Wink
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #63 on: August 12, 2012, 08:38:32 pm »

Moj otac je krajem sedamdesetih dobio veoma lepu knjigu: "Solunci govore; ovako je bilo". Tu knjigu sam procitao nekoliko puta. Ta knjiga ima dosta poglavlja, i svaka predstavlja svedocenje jednog Solunca koji se prisecaju rata.
Jedan ratnik se priseca trenutka kada su na Bozic 1918. nasi i bugarski vojnici izasli iz rovova i krenuli da se grle i daju jedni drugima hranu i rakiju. Nasa artiljerija je prekinula taj susret. Stevan Jakovljevic opisuje taj trenutak u svojoj knjizi, ali sa stanovista artiljerijske jedinice koja je ispalila granatu. Interesuje me zna li neko vise o ovom lepom primeru iz nase i bugarske istorije.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 402WWW
« Reply #64 on: August 12, 2012, 08:42:50 pm »

Vrlo ružan primer...
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #65 on: August 12, 2012, 08:54:24 pm »

Ne, nisam mislio na to kad su nasi ispalili hitac, nego na to da su se vojnici iz rovova sreli i delili hranu i pice. Jakovljevic kaze da su nasi artiljerci ispalili hitac koji je eksplodirao u vazduhu i nije povredio vojnike na zemlji, koji su brzo pobegli u svoje rovove.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 474


« Reply #66 on: August 12, 2012, 09:33:07 pm »

Нису артиљерци сами испалили хитац, већ им је наредио командант дивизије. Због описа тог чина у роману "Српска трилогија" Стеван Јаковљевић је био жустро нападан и критикован (и не само због тога). Иначе, да артиљеријски хитац није дошао са наше стране, дошао би са бугарске јер ни њихова команда то није одобравала. Суштина проблема је у томе што је рат дуго трајао, људи су гинули а да нису видели смисао тога. Незадовољство је било велико, а код Бугара је владала и глад. Осим тога то је време када се десила Октобарска револуција. А почело је (у војсци) на сличан начин. Више него ичега команде свих зараћених страна су се бојале да се "бољшевичка зараза" и захтев да се прекине рат не прошири на начин како се десио у Русији. Зато нису презали ни од таквих мера да дејствују практично по својим снагама. Ипак, у српској војсци тог времена та опасност није постојала, али су се команде такве могућности врло плашиле.

Ево споменика породице Стевана Јаковљевић на коме је, осим његовог уклесано име и његове рођене сестре новинарке и књижевнице Милице Јаковљевић "Мирјам" (као и остале родбине), по чијим делима су скоро снимљене две романтичне серије.


* DSC_2337rs.jpg (327.64 KB. 900x1353 - viewed 158 times.)* DSC_2337cr.jpg (520.87 KB. 2179x1514 - viewed 168 times.)

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 402WWW
« Reply #67 on: August 13, 2012, 07:14:16 am »

Ne, nisam mislio na to kad su nasi ispalili hitac, nego na to da su se vojnici iz rovova sreli i delili hranu i pice.

I ja sam na to mislio...
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 292


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #68 on: August 13, 2012, 08:42:52 am »

O položaju ivalida učesnika I sv.rata može se čitati osim  u "Knjizi o Milutinu" i u "Sveti Georgije ubija aždaju", "Vreme smrti", kao i u "Sve će to narod pozlatiti". Nažalost taj usud prati ranjene učesnike ratova do današnjih dana.
Jedina nada normalnom životu posle ranjavanja je umešno i profesionalno zbrinjavanje povređenih i obolelih od strane sanitetske službe.Koliko je tadašnja Kraljevina Srbija imala razvijenu i organizovanu službu saniteta i civilne zaštite možda može da ilustruje i podatak da je procentualno gledano Srbija imala mnogo manje civilnih žrtava tokom I sv. rata nego tokom II sv. rata.Naravno da ovo treba uzeti sa rezervom jer je II sv. rat imao osim odlika klasičnog rata i odlike građanskog rata a i okupatora koji je zdušno sprovodio plan genocida.
Lekari srpskog vojnog saniteta jesu bili malobrojni ali su svojim znanjem i profesionalnošću prevazilazili teškoće i pružali najbolju moguću negu.
Samo da spomenem čuvenog prof.dr Vojislava Subotića francuskog đaka inače jedan od osnivača medicinskog fakulteta u Beogradu koji je prvi uveo praktičnu primenu vaskularne hirurgije u zbrinjavanju ratnih rana.Koji je još tokom Balkanskih ratova uvideo značaj hitne revaskularizacije u zaceljivanju rana a naručito povređenih ekstremiteta.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #69 on: August 13, 2012, 08:56:44 am »

Vrlo ružan primer...

Rade, molio bi te za malo šire obrazloženje. Naime nije mi jasno iz kog razloga bi ovo bio ružan primjer.
Ako si od volje...
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 402WWW
« Reply #70 on: August 13, 2012, 08:59:38 am »

Gde ćeš ružniji primer od ljubljenja srpskih vojnika sa bugarskim? Dobro je poznato šta su Bugari činili za vreme ratova srpskom civilnom stanovništvu. Surdulica, Vlasotince... sva mesta koja su potpala pod bugarsku okupacionu vlast. Reći ću samo da je bugarska vojska najviše volela bajonete.
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 292


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #71 on: August 13, 2012, 09:05:49 am »

Ćiro da me ne razumeš da želim da budem drveni advokat.
Predpostavljam da je Rade mislio a slično mislim i ja da je pogled na taj događaj osim ljudskog i vojnički profesionalan problem jer predstavlja rušenje discipline i nekakv primer trenutnog dezerterstva na obe strane.Zamisli da čitave jedinice mimo naređenja predpostavljenih komandi odluče da se lepo izmire na terenu a posle zajedničke gozbe raziđu se lepo kućama i nikom ništa.Oni su držali naređene položaje na bojištu i tu odstupanju i ličnoj mirovnoj inicijativi nema mesta.I taj komentar ne bi trebalo gledati ni ništa više ni manje od toga.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #72 on: August 13, 2012, 09:09:37 am »

Gde ćeš ružniji primer od ljubljenja srpskih vojnika sa bugarskim? Dobro je poznato šta su Bugari činili za vreme ratova srpskom civilnom stanovništvu. Surdulica, Vlasotince... sva mesta koja su potpala pod bugarsku okupacionu vlast. Reći ću samo da je bugarska vojska najviše volela bajonete.
Ma to sve stoji. Nije da meni nisu poznati ti odnosi između te dve zemlje u to doba, ali mi taj gest obični vojnika
više govori da je običnom narodu i vojnicima ipak bio pun kufer rata, te da su ga prvenstveno "njegovale" političke elite.


 
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 402WWW
« Reply #73 on: August 13, 2012, 09:11:30 am »

Koliko god da mi je pun kufer rata, verujem da nikad ne bih mogao da se ljubim, grlim i jedem sa onima koji su mi zatrli porodicu.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #74 on: August 13, 2012, 09:13:10 am »

Ćiro da me ne razumeš da želim da budem drveni advokat.
Predpostavljam da je Rade mislio a slično mislim i ja da je pogled na taj događaj osim ljudskog i vojnički profesionalan problem jer predstavlja rušenje discipline i nekakv primer trenutnog dezerterstva na obe strane.Zamisli da čitave jedinice mimo naređenja predpostavljenih komandi odluče da se lepo izmire na terenu a posle zajedničke gozbe raziđu se lepo kućama i nikom ništa.Oni su držali naređene položaje na bojištu i tu odstupanju i ličnoj mirovnoj inicijativi nema mesta.I taj komentar ne bi trebalo gledati ni ništa više ni manje od toga.
Da tu bi se sa vojničkog stanovišta upotpunosti složio. I to stoji.
Samo sam tražio malo šire obrazloženje i to je sve.
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.