PALUBA
July 11, 2020, 04:10:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Ikarus ŠM - Školsko Mornarički "Šimika"  (Read 25745 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 854« on: September 23, 2009, 11:38:02 am »

Uključenjem hidroplana u svoj sastav i formiranjem Pomorskog vazduhoplovstva, RM je dobila sebi podobnu letilicu, koja patrolira, izviđa, snima, prati protivničko brodovlje, i kada se ukaže potreba ili iskrsne prilika, dejstvuje protiv njih bombama i mitraljezima.

U vremenu nastajanja Pomorskog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, hidroplani su bili "trofejni" tj. poticali su iz ratnog plena Austro-ugarskog P.V. Kasnije su nabavljani u inostranstvu, na osnovu ratnih reparacija ili iz domaćeg budžeta i na osnovu stranih zajmova. Kako je na međunarodnom tržištu bilo teško pronaći odgovarajuć osnovni početni školski hidroplan pod povoljnim uslovima, rešenje je potraženo u domaćoj industriji.


Razvoj

Tokom 1921. i 1922. godine inženjer Jožef Mikl je sa grupom saradnika iz Vazduhoplovnog arsenala kopnenog vazduhoplovstva izradio projekat novog dvokrilnog školskog hidroplana. Inž. Mikl je crteže hidroplana ponudio Ministarstvu vojske i mornarice Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, koje ih je otkupilo za potrebe svog P.V.

ŠM je bio hidroplan dvokrilac drvene konstrukcije. Trup mu je bio u obliku centralnog čamca. Krila su imala relativno tanak, zakrivljen aeroprofil i bila su presvučena platnom. Međusobno i sa trupom krila su bila povezana upornicama i čeličnim sajlama. Gornje krilo je izgrađeno iz tri dela. Na krajevima donjeg krila su se nalazili mali plovci. Motor sa potisnom elisom bio je smešten na nosaču između krila a sa trupom i centralnim delom krila je bio povezan pomoću čeličnih cevi.

Ugovor je sklopljen početkom 1924. godine da Kraljevina SHS besplatno ustupi crteže hidroplana fabrici "Ikarus", koja je pristupila izradi prve serije od šest aviona.


* ŠM.jpg (40.63 KB. 600x357 - viewed 743 times.)


Prvi hidroplan je bio dovršen već krajem oktobra, a prvi let je obavljen 10. novembra, kada je direktor "Ikarusa" Dimitrije Konjović, jedan od napoznatijih austrougarskih pilota, leteo nad Dunavom skoro jedan sat na visini od 300 metara u blizini zimovnika u Novom Sadu.

Probni letovi su nastavljeni do 25. novembra, kada je i zvanična državna komisija zaključila, da ovaj prvi hidroplan projektovan u novoj državi u potpunosti ispunjava postavljene zahteve i da je potrebno izvršiti samo nekoliko manjih izmena u konstrukciji i opremi. Zvaničan naziv aviona je ŠM, štoje bila skraćenica od naziva "školsko-mornarički". U Pom.vazduhoplovstvu su hidroplan nazvali "Šimika".

U Kumboru je krajem aprila 1925. izvršena zvanična predaja Pomorskom vazduhoplovstvu prve serije od 6 aviona.


* Kumbor.jpg (14.66 KB. 440x228 - viewed 695 times.)


Tokom 1925 godine su isporučene još dve serije od po šest aviona. Oni su svi bili opremljeni sa čehoslovačkim motorima Blesk, od 100 Ks.

Hidroplani četvrte serije su znatnije se razlikovali od prve tri serije. Oni su nastali kao rezultat potrebe Pomorskog vazduhoplovstva da obezbedi hidroplane za obalsko izviđanje i za druge zadatke koji su prevazilazili mogućnosti školskih ŠM i starih austrougarskih tipova ubrzano povlaćenih iz upotrebe.

ŠM.1 je po dimenzijama isti kao standardni školski hidroplan, ali je ugrađen motor Mercedes od 160 konjskih snaga. Masa aviona je povećana kao i brzina leta a plafon je dostigao 5000 metara. Šest ŠM.1 je isporučeno do februara 1926. godine.


* ŠM. pete serije.jpg (48.39 KB. 850x567 - viewed 572 times.)


Tokom 1926. godine u radionicama "Ikarusa" je izgrađena peta serija od šest standardnih ŠM sa motorima Mercedes od 100 KS.

Poslednje dve serije hidroplana ŠM su isporućene Pomorskom vazduhoplovstvu krajem dvadesetih godina, jedna od njih je imala motore Mercedes od 120 KS. Od 1924. do 1930. godine "Ikarus" je u Novom Sadu sagradio ukupno sedam setrija od 6 aviona raznih verzija odnosno ukupno 42 ŠM svih varijanti.

U hidroplane ŠM su ugrađivani motori čehoslovačkim motori Blesk, od 100 Ks kao i nemački motori Mercedes DI sa snagama od 100, 120 i 160 Ks. U prve serije ŠM su ugrađivane elise berlinske fabrike "Hajne", a kasnije elise proizvedene u "Ikarusu".


* Ikarus ŠM 02.jpg (40.5 KB. 600x598 - viewed 545 times.)


Prvi primerak ŠM je bio obojen standardno svetloplavom bojom, usvojenom za borbene hidroplane Pomorskog vazduhoplovstva. Duž obe strane trupa se nalazila štrafta bele boje, karakteristična za školske mašine, a na prednjem kraju su postavljene oznake Šl m, i to sa leve strane-latinicom, a sa desne-ćirilicom. Odmah iza su se nalazili oznake vojnog vazduhoplovstva. Na repu se nalazila jugoslovenska zastava, a na gornjoj i donjoj strani krila velike oznake vojnog vazduhoplovstva. Ostali hidroplani prve i sledećih serija su imali tamnoplavu boju, usvojenu za školske avione; a oznake vojnog vazduhoplovstva na trupu su se nalazile ispred oznaka tipa.

« Last Edit: October 23, 2009, 05:25:39 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 854« Reply #1 on: September 23, 2009, 11:56:36 am »

Služba

ŠM je u jugoslovenskom pomorskom vazduhoplovstvu korišćen punih 18 godina, sve do aprila 1941. godine. "Šimika" bio dobar avion za obuku pošto je bio dobro upravljiv po uzburkanom moru, a zahvaljujući podreljefnoj stepenici, brzo se odlepljivao od vode.


* Divulje.jpg (130.04 KB. 800x665 - viewed 545 times.)


"Šimika" je uglavnom upotrebljavan za osnovnu obuku hidropilota u Pomorskoj vazduhoplovnoj školi. Pored obuke, ŠM su često korišćeni za pomoćne zadatke kao što su prevoz oficira, pošte i naređenja, kao i hidrološka i kartografska istraživanja, i za vuču meta u toku vežbi gađanja.

Mnogi hidropiloti su potvrdili, da je "Šimika" bio idealan avion za obuku. Dobro upravljiv i po uzburkanom moru, a zahvaljujuči podreljefnom redanu (stepenici), brzo se odlepljivao od vode. Pored toga, što je zbog nedostatka trimera imao nešto tvrđe komande, bio je vrlo lak za letenje. Odlikovao se velikom stabilnošću i teško se prevlačio na manjim brzinama, što je bilo neobično važna osobina za hidroplan namenjen za osnovnu obuku letača. Dobro je "ležao" i u oštrijim zaokretima, a pokazao se i kao izvrstan planer u slučajevima kada je motor namerno ili slučajno prekidao rad u letu.


* Slava-mornarice--Spasovdan.jpg (30.83 KB. 929x531 - viewed 423 times.)


"Šimika" je uglavnom upotrebljavan za osnovnu obuku hidropilota u Pomorskoj vazduhoplovnoj školi, u kojoj je pored nekoliko stotina pomorskih oficira i podoficira obučeno i najmanje pet klasa rezervnih oficira pilota. Kada je počev od 1935. godine Pomorsko vazduhoplovstvo obuku svojih pilota obavljalo u školama Vazduhoplovstva vojske, ŠM su poslužili kao osnovni tip za preobuku na hidroplane. Tokom tridesetih godina su korišćeni i za obuku u noćnom letenju, za šta su, pored neophodnih signalnih svetala i opreme za osvetljavanje instrumentske table, dobili i posebnu libelu za kontrolu nagiba po uzdužnoj osi, što je prilikom sletanja trebalo da spreči jače udare o površinu mora.

Varijanta ŠM.1 je služila za izviđanje obale, za praćenje kretanja torpeda, otkrivanje minskih polja, kao i za korekciju vatre obalske artiljerije i koordinaciju sadejstava mornarice i kopnenih trupa.

Tehnička služba Pomorskog vazduhoplovstva, koja je postigla visok nivo održavanja i remonta hidroplana i motora, imala je najviše zasluga za tako dug vek upotrebe "Šimika". Tokom generalnih revizija i popravki oštećenih hidroplana često su zamenjivani celi trupovi, krila i stabilizatori, izrađivani u radionicama 2. i 3. Hidroplanske komande u Kumboru i Divuljama, tako je već od polovine tridesetih godina poneki od ŠM jedva mogao da se smatra Ikarusovim proizvodom.

Poručnik korvete Eugen Šoštarić je postavio prvi jugoslovenski rekord u dostignutoj visini leta, 29. oktobra 1929. godine kada je u Divuljama jednim standardnim ŠM sa motorom od 120 KS dostigao visinu od 6720 metara.


* 2009-09-23_155426.jpg (37.61 KB. 983x671 - viewed 418 times.)


Pri kraju "karijere", početkom 1936. godine, dve "Šimike" su dodeljene oblasnim odborima aeroklubova u Splitu i Sušaku, sa ciljem da doprinesu unapređenju vazduhoplovnog sporta i vazduhoplovne propagande na Jadranskom primorju. Jedan od "Šimika" je dobio naziv "Split" i civilnu registraciju ZU-PDR i smešten je u pomorsku bazu u Divuljama, gde su sportski i rezervni piloti iz Splita i okoline dolazili na trenaž. Drugi "Šimika" sa registracijom ZU-PDU je dobio naziv "Sušak", a za njega je podignut zaseban hangar u uvali Martinšćica u blizini Sušaka. Oba hidroplana su do kraja 1940. godine korišćena za preobuku i trenaž članova aerokluba i za mnogobrojne propagandne letove.

Poslednji primerci "Šimike" su se 6. aprila 1941. godine zatekli u sastavu Školske eskadrile, koja je bila dislocirana u Rezetovcu kod Divulja, a nekoliko ih se nalazilo i u zalivu Boka Kotorska. Postoje podatci da je u Aprilski rat PV je ušlo sa nešto preko deset "Šimika". Ev.br. Šm: Š1m – Š6m, Š7bk – Š18bk (m), Š19m – Š42m Šm.1: Š57m – 62m. Prema italijanskim podacima, ukupno četiri neispravna ŠM, i to brojevi 7, 23, 26, 57, pali su u ruke neprijatelju, koji ih je zbog zastarelosti ubrzo uništio.


* Ikarus ŠM 01.jpg (40.98 KB. 882x308 - viewed 418 times.)* 2009-09-23_130449.jpg (53.17 KB. 420x280 - viewed 506 times.)


Literatura: Aeromagazin br. 15 / "Ikarusov hidroplan" - Čeda Janjić
               Leteći Čunovi / katalog - Šime Oštrić

« Last Edit: September 23, 2009, 03:27:29 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 854« Reply #2 on: September 23, 2009, 12:44:40 pm »

Jedan lep Seitsov akvarel ... Šimika na poletanju pred hidrobazom u Kumboru ...


* Seits.jpg (30.94 KB. 845x529 - viewed 367 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #3 on: September 23, 2009, 03:07:49 pm »

Vrlo dobar uvod u temu.

"Nastavnici i slusaoci pilotskog kursa god 1925." AJS 1928/29


* 2009-09-23-1557-57.jpg (54.99 KB. 640x422 - viewed 512 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #4 on: September 23, 2009, 03:20:16 pm »

"Pripreme za uzlet", Kumbor, oko 1926.g.
Isti izvor


* 2009-09-23-1612-49.jpg (60.94 KB. 647x523 - viewed 420 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #5 on: September 23, 2009, 03:26:55 pm »* 2009-09-23-1623-48.jpg (49.8 KB. 627x523 - viewed 406 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #6 on: September 23, 2009, 03:37:37 pm »* 2009-09-23-1631-10.jpg (82.79 KB. 1002x618 - viewed 479 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #7 on: September 25, 2009, 07:50:39 pm »

Prilazem fotografiju koja, po uputi cijenjenih kolega, spada u ovu temu.

Skenirana iz vec poznatog AJS-a  ("Komandant vazduhoplovstva g. gen. Stanojlovic, nakon letenja") 
« Last Edit: September 25, 2009, 07:52:35 pm by dreadnought » Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #8 on: September 25, 2009, 07:52:00 pm »


* 2009-09-25-2009-26.jpg (54.41 KB. 634x460 - viewed 480 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #9 on: September 28, 2009, 09:31:06 am »

.. ispred hangara, 1926.


* 2009-09-28-0741-06.jpg (60.67 KB. 640x467 - viewed 518 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 129« Reply #10 on: September 28, 2009, 09:46:42 am »

"cetvorka" 1926. u letu iznad Bobare(?)


* 2009-09-28-0730-47.jpg (51.33 KB. 634x467 - viewed 486 times.)

Logged
rcopec
mornar
*
Offline Offline

Posts: 25


« Reply #11 on: October 23, 2009, 03:48:19 pm »

Pozdrav,

vezano za Šimike tzv. IV. serije (s motorima DM od 160 ks), nisam baš uvjeren da br. 21 koje sken je gore postiran spada u tu seriju. Malo sam proučavao građu na tu temu (Let2, YASIG-ov special, Insignia, Mikić etc.), pa mi se nameće zaključak da prema rednim brojevima pojedinih aparata baš i nije sretno određivati seriju. Osim toga, navodno je ta IV. serija dobila brojeve koji su nastavili niz iza CAMS-ova (Š.51-56), dakle od Š.57 do Š.62. S tim što i kod te serije postoje dvojbe da li su ti Mercedesi 160 ks ugrađeni na svih šest primjeraka iz te serije. Navodno su samo tri dobila te motore, a na preostala tri su ugrađeni oni od 120 ks.
Konačno, posvjetljivanjem i povećavanjem skena originalne fotografije ove 21-ice, motor koji je na istoj mi baš i ne djeluje kao Daimler-Mercedes D.III od 160 ks. Više mi liči na D.II od 120 ks.
E sad u koju seriju bi stoga spadala ova 21-ica, nemojte me previše pitati. Stoga sam se i javio ovdje za polemiku, možda netko zna nešto više? U svakom slučaju bi pomogla fotografija iz ranije faze ovog aparata (s punom oznakom Š.21M). Osobno pretendiram da je ovo aparat iz V. serije s motorom od 120 ks (neovisno o tome što npr. u Letu br. 2 piše da bi ta serija (kao i prva) trebala imati stari D.I od 100 ks). Neki izvori upućuju na drugačiji zaključak.

R. Čopec  
« Last Edit: October 23, 2009, 03:50:50 pm by rcopec » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 854« Reply #12 on: October 23, 2009, 05:16:45 pm »

Pozdrav rcopec

Veliko ti hvala što si primetio moj propust ... Pogrešno sam potpisao ŠM 21 kao hidroplan 4. serije dok je ustvari bio hidroplan 5. serije. Dakle biće ispravljeno, još jednom hvala ...

I po nekim mojim izvorima hidroplani 5. serije su nosili oznake Š.19 do Š.24, tako da je tvoja konstatacija da su hidroplani 4. serije nosili oznake od  Š.57 do Š.62 takođe na mestu ...

Tu bi negde trebao da bude i odgovor na tvoje sledeće pitanje i konstataciju ..


E sad u koju seriju bi stoga spadala ova 21-ica, nemojte me previše pitati. Stoga sam se i javio ovdje za polemiku, možda netko zna nešto više? U svakom slučaju bi pomogla fotografija iz ranije faze ovog aparata (s punom oznakom Š.21M). Osobno pretendiram da je ovo aparat iz V. serije s motorom od 120 ks (neovisno o tome što npr. u Letu br. 2 piše da bi ta serija (kao i prva) trebala imati stari D.I od 100 ks). Neki izvori upućuju na drugačiji zaključak.


Oko info iz leta br. 2 da su 5. seriju trebalo biti ugrađeni  D.I  motori od 100 ks, postoje oprečna mišljenja.

Ja sam naveo u tekstu informaciju koju donosi Let br. 2 i koja se takođe nalazi u tekstu Čede Janjića iz Aeromagazina br. 15 zj da su bili ugraćeni D.I motori od 120 Ks, mada postoje (neobjavljene) informacije da je i u 5. i 6. seriju ugrađen motor od D.II od 120 Ks.

Nadam se da smo donekle razjasnili ovo pitanje, a ostaje otvoreno za raspravu ako se javi neko sa detaljnijim informacijama ... Takođe, bilo bi lepo i korisno da nađemo (kao što si lepo primetio) fotografiju iz ranijeg perioda ..

Još jednom, veliko hvala na tome što si primetio propust ... biće ispravljeno ....
Logged
rcopec
mornar
*
Offline Offline

Posts: 25


« Reply #13 on: October 24, 2009, 11:03:15 am »

Drago mi je da sam potaknuo polemiku, jer ima dosta nedoumica vezano za te serije. Nemam tu doduše tu Čedinu referencu (članak iz Aeromagazina) pa kad si u prilici, molio bih te da mi na mail pošalješ sken tog članka da vidim što čovjek piše. Vidi se da se Ognjan u Letu i nije previše upuštao u raščlambu evidencijskih oznaka vezano za serije, vjerojatno upravo iz razloga postojanja tih kontroverzi. Za ono što je pak ovdje napisano o dodjeli motora po serijama ima opozitnih mišljenja, pače i fotografija koje dio tih zaključaka demantiraju.
Tako sam vrlo blizu zaključka da su motori od 100 ks (Mercedes i Blesk) bili ugrađivani samo na prve dvije serije. No dok je za Mercedes to vrlo teško utvrditi temeljem postojećih fotki (svi ti motori imaju prefiks "M" na pramcu, a Šimike s konca 20-tih i dalje više ne nose ni taj prefiks) + toga su ta dva motora 100/120 vizuelno vrlo slični, izgleda je Bleskove dobila samo II. serija. Naime, nisam vidio ni jednu Šimiku višu od br. 12 da bi imala taj prefiks. Ako idemo logikom da je III. serija imala evid. brojeve od 13-18, tada ne može biti točna teorija da su oni imali Bleska. Evo dokaz:

* 1.jpg (77.87 KB. 790x288 - viewed 380 times.)

Foto izvor: Insignia br. 18

Vidimo dakle cijelu seriju od 13-18 snimljenu u fazi montaže s Mercedesovim motorima. Nejasno je tek koji Mercedes je u pitanju.  

Nadalje, postoje kontroverze vezano za tu IV. seriju. Prema nekim izvorima, a i ova fotka to poprilično dobro ilustrira, Š-60,61 i 62 dobili su motore M.120 ks. Navodno se oni od 160 ks baš i nisu nabolje ponašali na Šimikinoj konstrukciji (premda je navodno za tu seriju bila djelomično i izmijenjena; produžen i ojačan trup na Š.57 etc.) pa se odustalo od ugradnje istih na sve aparate. Obzirom se taj 160 ks motor vizuelno ipak može diferencirati od onog od 100/120 ks, meni ovaj na Š.60 ipak više vuče na potonji ...

* 2.jpg (102.68 KB. 600x428 - viewed 432 times.)

Foto izvor: Insignia br. 18

No, vjerojatno će odgovore na neka od tih pitanja dati i knjiga Danijela Frke o PV (pripremana u suradnji s nžl. pokojnim V. Isaićem), tako da falabogu još ni izbliza nismo završili s referencama. Pojedine informacije koje sam o ovoj temi dobio zahvaljujući korespondenciji s autorom, upućuju na to da je ono što sam rekonstruirao na temelju postojećih izvora vrlo blizu Isaićevim zaključcima. Nadamo se samo skorom izlasku knjige (nžl. još nije izašla zbog problema u kojima se našao izdavač).

R. Čopec

« Last Edit: October 24, 2009, 11:10:51 am by trpe grozni, Reason: prevelike fotografije » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 854« Reply #14 on: November 15, 2009, 09:30:42 pm »

Rano bojenje ŠM ....


* skolsko-mornaricki.jpg (46 KB. 997x632 - viewed 416 times.)

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 26 queries.