PALUBA
June 16, 2019, 03:29:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Odluka Vlade o poništavanju nezavisnosti Kosova  (Read 2127 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 389WWW
« on: February 23, 2008, 04:20:36 pm »

Tekst "Odluke Vlade Srbije o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti".

Polazeći od činjenice da je Republika Srbija međunarodno priznata država, jedan od osnivača i član Ujedinjenih nacija, kao i da je član mnogih drugih međunarodnih organizacija;

Da se na Republiku Srbiju, kao i na sve ostale države članice UN, primenjuje osnovna načela i norme Povelje UN kojima se garantuje i jemči suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država u njihovim međunarodno priznatim granicama;

Da Ustav Republike Srbije jemči suverenitet i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije, kao i da Ustav Republike Srbije izričito određuje da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Republike Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Kosova i Metohije svi državni organi, pa i Vlada Republike Srbije, imaju ustavnu obavezu da zastupaju i štite državne interese Republike Srbije na Kosovu i Metohiji;

Da je Narodna skupština Republike Srbije 26. decembra 2007. godine usvojila Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, u kojoj se utvrđuje da bi proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i priznanje nezavisnosti Pokrajine od strane bilo koje države, predstavljali grubo kršenje međunarodnog prava, a pre svega Povelje Ujedinjenih nacija, Završnog akta iz Helsinkija i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Takvim aktima i aktivnostima bili bi neposredno ugroženi suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Srbije;

Da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izričito predvidela da je Kosovo i Metohija integralni deo Republike Srbije, da je potvrdila "privrženost svih država njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", kao i da je ta pravna činjenica izričito navedena i u ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija br. 1160, br. 1199, br. 1203 (sve od 1998. godine) i br. 1239 od 1999. godine;

Izražavajući bezrezervnu privrženost Povelji Ujedinjenih nacija i principima i načelima suverene jednakosti država članica Ujedinjenih nacija koji čine osnov Povelje Ujedinjenih nacija, poštujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na osnovu koje je uspostavljena misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, kao i snažno opredeljenje Republike Srbije da se poštuje međunarodno pravo koje čini temelj sveopšteg mira i bezbednosti u svetu,

Na osnovu člana 97. tačka 1. Ustava Republike Srbije, člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, člana 182. stav 2. Ustava Republike Srbije i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05 i 71/05-ispravka i 101/07),

Vlada Republike Srbije donosi

O D L U K U

O PONIŠTAVANJU PROTIVPRAVNIH AKATA PRIVREMENIH ORGANA SAMOUPRAVE NA KOSOVU I METOHIJI O PROGLAŠENJU JEDNOSTRANE NEZAVISNOSTI

1. Poništavaju se akti i radnje privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji kojima se proglašava jednostrana nezavisnost, jer narušavaju suverenitet i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije zajemčenu Ustavom Republike Srbije, Poveljom UN, Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 od 1999. godine i drugim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, kao i važećim međunarodnim pravom.

Ovi akti i radnje predstavljaju nasilno i jednostrano otcepljenje dela teritorije Republike Srbije, i zato su nevažeći i ništavni.

Ovi akti i radnje ne proizvode nikakvo pravno dejstvo u Republici Srbiji, kao ni i u međunarodnom pravnom poretku. Jednostrano otcepljenje dela teritorije suverene države predstavlja pravno nasilje nad Republikom Srbijom i nasilje nad važećim međunarodnim pravom.

2. Vlada Republike Srbije i ovom odlukom potvrđuje da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija neotuđivi deo jedinstvenog i nedeljivog ustavnog i državnopravnog poretka Republike Srbije na osnovu Ustava Republike Srbije i Povelje UN.

3.Vlada Republike Srbije i ovom odlukom potvrđuje da su Srbi i svi građani Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija koji priznaju državu Srbiju u potpunosti punopravni i ravnopravni građani Republike Srbije, i da imaju puno pravo da ne priznaju nelegalne akte o proglašavanju jednostrane nezavisnosti.

4. Vlada Republike Srbije potvrđuje spremnost da na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sprovodi Ustav i zakone, kao i celokupan pravni poredak Republike Srbije.

5. Vlada Republike Srbije zahteva da i sve druge, Ustavom određene državne institucije i organi Republike Srbije, preduzmu sve ustavne i zakonske akte i mere kojima se obezbeđuje i osigurava Ustavom Republike Srbije zajemčena jedinstvenost i nedeljivost teritorije Republike Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom između Međunarodnih bezbednosnih snaga („KFOR”) i vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije.

6. Pozivajući se na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srbije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, posebno na tačku 5. Rezolucije u kojoj Narodna skupština traži od Vlade Republike Srbije da sa Evropskom unijom utvrdi da misija Evropske unije ne može doći na teritoriju Republike Srbije, na Kosovo i Metohiju, bez adekvatne odluke Saveta bezbednosti UN, Vlada Republike Srbije proglašava ništavnim sve odluke organa EU o slanju misije na Kosovo i Metohiju.

Kao protivpravne, ove odluke za Republiku Srbiju nemaju nikakvo pravno dejstvo i ne proizvode bilo kakve obaveze Republike Srbije prema Evropskoj uniji, niti prema bilo kome ko bi ih sprovodio.

7.Vlada Republike Srbije zahteva hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi saglasno Povelji UN i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 odmah bio poništen protivpravni akt o proglašavanju jednostrane nezavisnosti Pokrajine.

Vlada Republike Srbije zahteva da Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN preduzme sve mere koje mu stoje na raspolaganju prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i prema drugim aktima tog organa UN, da spreči kršenje Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, i da odmah poništi sve akte i radnje kojima se protivpravno proglašava jednostrana nezavisnosti Pokrajine, kao i da predupredi svako dalje kršenje te rezolucije, drugih akata Saveta bezbednosti UN, Povelje UN i važećih normi i pravila međunarodnog prava.

8. Vlada Republike Srbije zahteva od svih država članica Ujedinjenih nacija da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, saglasno međunarodnom pravu, Povelji UN i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

9.Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 24 queries.