PALUBA
September 21, 2020, 01:19:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 79   Go Down
  Print  
Author Topic: HRZ i PZO: Izbor novog višenamjenskog borbenog zrakoplova  (Read 300472 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« on: October 09, 2009, 05:23:43 pm »

HRZ i PZO: Izbor novog višenamjenskog borbenog zrakoplova

Republika Hrvatska nalazi se pred izborom novog višenamjenskog borbenog zrakoplova koji bi zamjenio postojeće MiG-21bisD i UMD kojima istječu resursi. U planu je kupovina jedne eskadrile (12-14, najviše do 16 zrakoplova).
Evo još jedan članak na ovu temu od autora koji navija za MiG 29...


09.10.2009.
Borbeni mlažnjak iz Skandinavije nudi se hrvatskom zrakoplovstvu

Švedski vojni zrakoplov skup i nedokazan u ratu

Usprkos gospodarskoj oluji koja grmi nad Europom i Hrvatskom, Švedska ne odustaje od izvoza svog borbenog mlažnjaka JAS-39 gripen. Ovotjedni dolazak nekoliko gripena Švedskog ratnog zrakoplovstva na zagrebački Pleso najava je ozbiljne kampanje u kojoj će Švedska, odnosno koncern SAAB, nastojati Hrvatskoj prodati eskadrilu tih jednomotornih mlažnjaka.

Podsjetimo, u sljedećih pet godina MORH mora donijeti odluku o nasljedniku potrošenih MiG-ova HRZ-a. Osim gripena, u utrci sudjeluju iznimno okretni ruski MiG-29M/2M, tehnološki napredni europski EF-2000 eurofighter i zastarjeli američki F-16.

Valja istaknuti objektivne nedostatke gripena, o kojima se, iz nekog razloga, uopće ne govori. Posebno ne u Ministarstvu obrane RH čija politika, vlada dojam, ispod zelenog stola navija za gripene.

Valja notirati kako je, osim hvalospjeva, švedska aerovizita prošla bez analitičko-kritičkog pristupa i kod dobrog dijela hrvatskih medija. Gripen je zrakoplov čiji razvoj još uvijek nije financijski opravdan. Naime, nije proizvedeno najmanje 500 primjeraka. To je neslužbeni, ali pouzdani orijentir u ocjeni popularnosti i dokazanosti nekog zrakoplova. Izvezeno je tek 50-ak aviona, a švedsko ratno zrakoplovstvo koristi oko 200 gripena. Dakle, još se i te kako moraju potruditi prodati oko 250 aviona kako bi tek postigli nulu.

Dvomotorni eurofighter, konkurent gripenu, novi je avion koji se doduše počeo razvijati kad i gripen (prva polovina 80-ih prošlog stoljeća), u optjecaju ih je već 700. MiG-ova 29 proizvedeno je više od tisuću primjeraka!

Isto tako, ostvarivanje dominacije na novim tržištima nije lako pa se može očekivati da će Šveđani biti spremni na svakakve ustupke kako bi pošto-poto prodali gripene. Posebno kada je Hrvatska u pitanju.

Ekstremno visoka cijena za jednomotorca - parametar je protiv kojega se ne može. Visokih 60 milijuna eura. Eurofighter iste je cijene, MiG-29 40 milijuna, a, da ne bude zabune, riječ je o dvomotornim zrakoplovima više klase, neusporedivo boljih letno-taktičkih osobina.

Nema improvizacija

Gripen je borbeno nedokazan. Filozofija razvoja mlaznih borbenih aviona teče od 1950. godine, od prve zračne borbe mlaznih lovaca u Korejskom ratu. Do današnjih dana, svaka nova generacija borbenih aviona nastajala je na temelju borbenih iskustava prethodne generacije sudjelovanjima u lokalnim ratovima. Gripen je nastao bez takvih osnova i ne može se opravdati u borbenom smislu. Pouzdanost u ratnim uvjetima – borbena žilavost.

 Parametar povezan s gornjom točkom. U NATO-u smo pa više neće biti rata - slogan je kojemu ne bi trebalo pridavati pažnju. Zamislimo na trenutak ratno stanje, totalna blokada, treba uzletjeti i udariti na agresora...

Gripen zbog svog novog koncepta i operativne filozofije ne dopušta improvizacije niti ih je moguće primijeniti kod naših stručnjaka koji prvi put vide sofisticiranu letjelicu zapadnog porijekla. Svaka čast, održava ga pet do šest ljudi bez posebne obuke, ali se pretpostavlja da imaju vrhunsku aparaturu i uređaje za provjeru sustava.

Zbog velikog udjela kompozitnih materijala u konstrukciji gripena, tehnologija održavanja i popravak dijelova u RH zahtjevalo bi usvajanje tehnologije kompozita, što opet iziskuje ljudski i financijski potencijal i vrijeme dostizanja određene profesionalne razine.

Svi armiranobetonski kaponiri, hangari, radionice oružarnice, uzletno-sletne staze i rulnice HRZ-a optimirane su za MiG-ove. Ova činjenica za posljedicu ima brzu, učinkovitu i jeftinu implementaciju aviona u postojeće stanje.

Nespojiv mentalitet hladnog Nordijca i temperamentnog Slavena u vojnotehničkoj suradnji i nije baš najsretnije rješenje. Dok su prvi pravi profesionalci koji služe u izgrađenom i dokazanom sustavu, potonji su, zbog čestog nedostatka materijalno-financijskih sredstava, skloniji pribjeći metodama improvizacije.

Improvizacija nikako nije popularna u postupcima održavanja i eksploatacije borbenih aviona, ali ipak, kada se u obir uzmu jedinstvena iskustva iz Domovinskog rata, više je nego poželjno da borbeni zrakoplov „prihvaća” improvizacijska rješenja, a sve u svrhu borbene učinkovitosti s konačnim ciljem pobjede.

Češka, Mađarska i JAR su kupci

JAS-39 gripen zamišljen je kao tipični višenamjenski borbeni avion, što njegova skraćenica JAS na švedskom jeziku zapravo i znači: Jakt (lovac), Attack (napad na ciljeve na zemlji) i Spaning (izviđanje), koji je projektiran za zadovoljenje specifičnih potreba obrane Švedske. Švedski ponuđač napominje kako je gripenom moguće zadovoljiti sve trenutačne zahtjeve OSRH uz istovremenu spremnost na buduće izazove.

Češka (14), Mađarska (14) i Južnoafrička Republika (26) prve su države koje su za svoja ratna zrakoplovstva odabrale upravo gripen koji će ostati u operativnoj uporabi sljedećih 30 godina. Dodajmo kako je i Tajland naručio 6 primjeraka.

Skandal s raketama RBS-15

Neutralnost Kraljevine Švedske – parametar je koji u ratnom sukobu dovodi do prekidanja svih veza s korisnicima švedske vojne tehnike. Iako će neki možda tvrditi drukčije, dovoljno se prisjetiti vježbe OSRH-a “Posejdon 94.” kada je ispaljena protubrodska raketa RBS-15 i diplomatskog skandala na relaciji RH-Kraljevina Švedska.

Radi čega? Vježbe. Švedska je tada poručila kako je RBS-15 prodala Jugoslaviji koja je, tvrdili su, pravni nasljednik raketa, a ne RH. Bio je to uspješno zataškan skandal.


Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr
« Last Edit: August 24, 2010, 07:54:47 pm by leut » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #1 on: October 09, 2009, 06:32:57 pm »

Quote
Isto tako, ostvarivanje dominacije na novim tržištima nije lako pa se može očekivati da će Šveđani biti spremni na svakakve ustupke kako bi pošto-poto prodali gripene.

Upravo je to ključna prednost Gripena, činjenica da će Šveđani pristati na apsolutno sve, samo da ga prodaju. Što se ostatka teksta tiče, mogu samo da konstatujem da papir trpi sve.   Grin Tongue
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 677


« Reply #2 on: October 09, 2009, 08:16:45 pm »

И овде у Србији ће бити ускоро слично - надметање продаваца.Свако купац, па макар и мали, је добродошао. Аеромитинг у Батајнци је био почетак тога. Лично мислим да све мале земље треба да паралелно узму у обзир економски ефект заједно са сврхом (наменом) поседовања конкретног авиона. Дакле, једно рационално опредељење, а потом политичко.

Готово је незамисливо да чланица НАТО-а набави руске авионе. Американци би побеснели. А зна се које "тата". Али и то ће бити могуће.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 220« Reply #3 on: October 10, 2009, 09:13:58 am »

Uz svo postovanje autora teksta , ovo mi apsolutno lici na placenu reklamu.
Moje misljenje je da bi trebalo da bi se zemlje balkana koje imaju i mogu imati avijaciju trebale udruziti i zajedno nabaviti jedan tip vojnog aviona , kako bi smanjili cenu nabavke novih aviona za svoje zemlje.
Ovako narucivati po deset - petnaest aviona , i nije neki nacin obarati cenu aviona , ali recimo kada bi Srbija i Hrvatska zajedno narucili 30 do 50 aviona , onda bi i cena bilo nesto niza.
Mada znam da na zalost to sada nije bas moguce.  Sad
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 677


« Reply #4 on: October 10, 2009, 08:39:01 pm »

Трпе, идеја ти није лоша, али биће спроводљива тек за 2-3 генерације или ако нас нека сила натера пре тога. Можда би се ми и договорили али превише је спољних ментора који одлучују. Сети се како је Макдеонија "утврдила" да јој не треба борбена авијација.

Било је покушаја око наставка заједничке производње тенка М-84 али за сада ништа. Привредници би се и договорили, али политичарима треба неко да каже "може".
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 220« Reply #5 on: October 10, 2009, 08:57:32 pm »

Znam @Dzumba , na zalost apsolutho si u pravu , secam se cak i kada je hrvatska delegacija dolazila u Makedoniji da pregovaraju o obnavljanju proizvodnje M-84 za sve bivsojugoslovenske zemlje , a znam i kako se sve to zavrsilo. Sad Sad Sad
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 565


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6 on: October 11, 2009, 07:42:16 am »

Trpe, kad si spomenuo ponovnu proizvodnju M84, da nisu možda dolazili u MZT Skopje.

Ako je ovo tema o Gripenu, pošalji mi odgovor na PM.

Pozdrav

Vlado
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #7 on: October 11, 2009, 09:11:47 am »

Uz svo postovanje autora teksta , ovo mi apsolutno lici na placenu reklamu.
Moje misljenje je da bi trebalo da bi se zemlje balkana koje imaju i mogu imati avijaciju trebale udruziti i zajedno nabaviti jedan tip vojnog aviona , kako bi smanjili cenu nabavke novih aviona za svoje zemlje.
Ovako narucivati po deset - petnaest aviona , i nije neki nacin obarati cenu aviona , ali recimo kada bi Srbija i Hrvatska zajedno narucili 30 do 50 aviona , onda bi i cena bilo nesto niza.
Mada znam da na zalost to sada nije bas moguce.  Sad

Teško da će to ikada biti ostvareno, iako je to veoma primamljiva ideja. A toliko je očigledno da je tekst plaćen da o tome nema govora. Ni Eurofajter nije "omirisao barut", a skuplji je za 20 i kusur miliona dolara po komadu. što reče Zastavnik, prapir trpi sve.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 908« Reply #8 on: October 12, 2009, 03:21:56 pm »

Da se i ja slozim PAPIR TRPI SVE.


Sto se tice gripena nije bas da nije dokazan tehnologija posto je dosta uzeto od amera itd.

Sa druge stane video sam ga na Batajnici i nisam nesto bio impresioniran (ovo je sad vec subjektivno), letacki program i nije bio nesto interesantan, na statici mi je f-16 delovao bolje od gripena a i u vazduhu. E sad ovo je kao sto rekoh subjektivno ali za 40 miliona trebalo bi svedjani da daju neke opake kredite i ostale uslove jer za 40 miliona Rusi nude mnogo muzike + mogucnost ugradnje zapadne opreme po zelji kupca.

Sa druge strane Gripen je dosta slican koncepciski sa NOVIM AVIONOM, bives nam zajednicke drzave, tako da me ne bi cudilo da ima prodju i dalje kod nas. Ako se tu doda i dobro iskustvo sa Svedjanima (Borofsi 40,57, radari za mornaricu i pvo itd.) sve je moguce.

Najracionalnije bi bilo kupiti Mig-35, mada ja sam za nerealan pa bih pre hteo da vidim neku noviju verziju Su-27.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #9 on: October 12, 2009, 04:14:45 pm »

Evo i jedan raniji tekst istog autora (Denis Krnić), objavljen 16.08.2009. Moram dodati da je isti autor objavio i još jedan tekst, koji trenutno ne mogu pronaći, a čitao sam ga u tiskanom izdanju Slobodne, u kojem također "navija" za MiG 29. Ćim ga pronađem postirat ću ga ovdje.

Susjedi planiraju kupiti najsuvremenije lovce

DOK HRZ U SNU LETI Novi srpski MiG-ovi 29: od Beograda do Knina za 25 minuta

Ako se  Hrvatska odluči za kupnju švedskog Gripena ili primjerice američkog F-16, ovi jednomotorni lovci jedva da će imati goriva za dolet od Zagreba do Knina, zračni ‘fight’ te - ako uopće prežive susret za ruskim superlovcem - slijetanje na Resnik

Kada je ratna avijacija u pitanju, Srbija, za razliku od Hrvatske, ozbiljno misli. Nije tajna da je stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na rubu preživljavanja i da se nešto mora učiniti, inače nam država ostade bez vojnih krila. Alarmantno stanje uglavnom nailazi na deklarativno razumijevanje političkog vrha.

Eventualno klimanje glavom uz obećanje i prešutno “izdržite još malo”. Hrvatskim MiG-ovima 21 za dvije godine (konac 2011.) istječu resursi.

Odluka o nabavi novih letjelica prolongirana je za neku neodređenu budućnost. Lovačka eskadrila HRZ-a u usporedbi s avijacijama susjedne Mađarske, Italije, Austrije, pa čak i Srbije, nije ništa drugo nego - jato otupjelih kandži.

Recesiji usprkos, srpsko ministarstvo obrane donijet će odluku o nabavi novog borbenog mlažnjaka. Odluka se, doznajemo, očekuje krajem 2012. godine, a istekom 2013. prvi borbeni lovci čuvali bi srpsko nebo, a možda i nekih susjednih zemalja.

Zapadni lovci (Eurofighter, Gripen...) odazvat će se srpskom natječaju. Javit će se i ruski avioni: MiG-29 M/2M i Suhoj 30 MK.

Tu nastaje golem problem kojeg su svjesne i domaće vojno-sigurnosne službe. S obzirom na borbena iskustva na MiG-ovima i tradiciju korištenja ruske tehnike, pretpostaviti je da će se Srbija odlučiti za napredni MiG-29 M/M2.

Što to znači? MiG-29 M/M2 s vojnog aerodroma Batajnica kod Beograda, penetriranjem kroz BiH, za 25 minuta može doletjeti do Knina. Hrvatski vojnik u zraku, u tom slučaju, gubi svaki smisao...

Zračni nadzor

Ako se Hrvatska odluči za kupnju švedskog Gripena ili primjerice američkog F-16, kojeg protežira dio političkog i vojnog vrha, ovi jednomotorni lovci jedva da će imati goriva za dolet od Zagreba do Knina, zračni ‘fight’ te - ako uopće prežive susret za ruskim dvomotornim superlovcem - slijetanje na Resnik.

Prema procjenama mnogih vojnih analitičara, Srbija ne krije namjere da i dalje bude dominantna nad Hrvatskom kad je u pitanju avijacija.

Dok hrvatsko lovačko zrakoplovstvo doslovce umire, u srpskom ministarstvu obrane idu i korak dalje.

Naime, u planovima obnove avijacije, vojno neutralna Srbija bavi se mišlju da usluge zračnog nadzora svojim novim zrakoplovima u narednom desetljeću ponudi i susjedima.

- Nebo Slovenije ili pribaltičkih država štite zrakoplovstva drugih NATO država za iznos koji se procenjuje da je između 40 i 60 milijuna dolara na godišnjoj razini. U okruženju Srbije bez vlastite kontrole zračnog prostora su Crna Gora, Albanija i Makedonija - kaže sugovornik “Slobodne”, blizak srpskom ministru obrane Draganu Šutanovcu.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra kako Srbija koja grca u financijskim problemima nikako ne želi shvatiti da su se oklonosti na Balkanu promijenile.

Stiže Medvedev

- Srbija uporno gaji velike ambicije kada je vojska u pitanju. Na vidim kojim novem Beograd može kupiti nove avione u trenutku dok sklapa aranžmane sa MMF-om, te uzima kredite od Rusije i Kine za golo preživljavanje.

Činjenica je da nisu sposobni tehnički održavati svoje letjelice, što se vidjelo na nedavnom padu MiG-a 29 kada im je poginuo vrlo iskusan pilot. Bez obzira na to kada će i kakve avione Srbija nabavljati, Hrvatska mora imati suvislije zrakoplovstvo radi sebe same.

Ako se nešto brzo ne poduzme, HRZ će ostati bez lovačke komponente. Tri su opcije pred HRZ-om: kupnja novog aviona, rabljenog ili modernizacija postojećih MiG-ova 21, a što je sve izglednija opcija - kaže Tabak.

Prema priopćenju ureda ruskog predsjednika, krajem listopada u Beograd stiže Dmitrij Medvedev. Razlog dolaska je 65 godina od oslobođenja Beograda i, ono mnogo važnije, summit o srpsko-ruskom strateškom partnerstvu.

Treba li uopće reći da će novi višenamjenski mlažnjaci za srpske pilote sasvim sigurno biti važna karika budućeg partnerstva?

Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr


« Last Edit: June 23, 2010, 02:02:45 pm by leut » Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #10 on: October 12, 2009, 04:28:34 pm »

Već smo to pominjali OVDE
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #11 on: October 12, 2009, 04:35:02 pm »

Nisam pronašao spomenuti, ali evo još par članak iz pera istog autora, objavljenih u Slobodnoj Dalmaciji posljednjih mjesec-dva dana. Da ne kopiram sve dat ću samo linkove.

Što radi inozemni predstavnik u državnoj instituciji uoči najveće investicije u hrvatskim oružanim snagama
Američki lobist iz svojeg ureda u MORH-u prodaje zrakoplove Hrvatskoj
Autor: Denis Krnić (19.09.2009.)
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/70745/Default.aspx

Kako smo ostali bez najmasovnijeg sredstva zračnog odvraćanja potencijalnih agresora (strela-2M, nap. leut)
Na rubu pameti: MORH uništio našu protuzračnu obranu
Autor: Denis Krnić (25.09.2009.)
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/71721/Default.aspx

A evo i jedan članak, druge autorice, vezan za dolazak gripena u Hrvatsku:

Morh-u predstavljeni borbeni zrakoplovi
Šveđani avion slali po ‘svome’ Hrvatu
Autor: Snježana Dukić (06.10.2009.)
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/73182/Default.aspx
« Last Edit: June 23, 2010, 02:03:35 pm by leut » Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #12 on: October 12, 2009, 04:44:07 pm »

Često se u zemljama koje se spremaju kupiti određeni avion, ili helikopter, počne koketirati sa konkurentskim proizvođačima kako bi se oborila cena. Moguće je da je takva kampanja počela i u Hrvatskoj putem ovakvih novinskih članaka.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #13 on: November 18, 2009, 12:10:50 am »

PREDSTAVNICI KOMPANIJE SAAB KOJA HRVATSKOJ NUDI BORBENE ZRAKOPLOVE TIPA GRIPEN, POJAČALI ‘OFFSET PONUDU’ TIJEKOM PREZENTACIJE NA PANTOVČAKU

ZRAČNI OBRAČUN Šveđani nude gradnju pet ledolomaca u Puli

U sklopu offset programa, neslužbeno se doznaje, Šveđani bi povjerili ‘Uljaniku’ posao vrijedan pola milijarde eura

Da se zahuktava kampanja za kupnju novih borbenih zrakoplova za HRZ, potvrđuje i informativna prezentacija ponuda koju su Stjepanu Mesiću, predsjedniku RH i vrhovnom vojnom zapovjedniku, održali predstavnici švedske tvrtke SAAB (proizvođači lovca gripen) i europskog konzorcija “EADS-Eurofighter” (proizvođač lovca eurofighter typhoon). Zasebne prezentacije održane su u Uredu predsjednika.

- Obje tvrtke navele su u sklopu svojih ponuda mogućnost davanja povoljnih offset programa usmjerenih ne samo na ulaganje u gospodarstvo nego i ulaganje u znanstveni sektor u Hrvatskoj. Švedski predstavnici istaknuli su spremnost za davanje tzv. pred-offseta, odnosno ulaganja u hrvatske tvrtke i prije formalnog sklapanja ugovora, i naveli da su identificirali do sada mogućnosti offset ulaganja u preko 20 hrvatskih tvrtki.

Predstavnici EADS-a naveli su mogućnost uključivanja hrvatskih tvrtki kao kooperanata na području proizvodnje komponenti letjelica, ali i znanstvene suradnje u sklopu konzorcija EADS - kaže nam Danja Šilović-Karić, pročelnica Predsjednikova odjela za informiranje.

Dodajmo kako su 10-ak dana prije spomenutog sastanka Pantovčak posjetili i predstavnici izraelske kompanije IAI koji nude svoju, moderniziranu verziju američkog lovca F-16.

Kako neslužbeno doznajemo, Šveđani su, u kontekstu offset programa, spremni brodogradilištu “Uljanik” ponuditi gradnju pet velikih ledolomaca vrijednih pola milijarde eura, kao i uključiti pojedine hrvatske tvrtke, poput “Dalekovoda”, u veće infrastrukturne projekte u Švedskoj. Vojni analitičar Igor Tabak kampanju SAAB-a i EADS-a ocjenjuje pozitivnom i dobrodošlom.

- To što ih je primio predsjednik na odlasku umanjuje važnost sastanka. Treba napomenuti da prvo hrvatskim poreznim obveznicima treba objasniti kako je kupnja zrakoplova opravdana stvar. Tek nakon toga priča o nabavi zrakoplova može se dalje razvijati - smatra analitičar Tabak.

Što je u ponudi

F-16 (jednomotorni) - 20 milijuna eura

Eurofighter (dvomotorni) 60-80 milijuna eura

Gripen (jednomotorni) 60 milijuna eura

Mig 29 M/2M (dvomotorni) 40 milijuna eura

SAD u prednosti

U odabiru novog lovca u završnici bi se moglo odlučivati između američkog F-16 i još jednog od ponuđenih mlaznjaka. Za razliku od ostalih ponuđača, SAD je u bitnoj, nelojalnoj, prednosti jer ima službeni ured u zgradi Ministarstva obrane RH.

Riječ je, kako smo već pisali, o uredu naziva “Office of Defense Cooperation–ODC” čiji predstavnik ima izravan pristup hrvatskom ministru obrane.

Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 220« Reply #14 on: November 18, 2009, 05:26:48 pm »

Koji se to F-16 kupuje za 20miliona dolara Huh?
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 79   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 26 queries.