PALUBA
September 21, 2020, 10:32:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 ... 79   Go Down
  Print  
Author Topic: HRZ i PZO: Izbor novog višenamjenskog borbenog zrakoplova  (Read 300586 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 798« Reply #1065 on: July 13, 2019, 11:34:30 am »

U slučaju potrebe Mađarska će štititi nebo Hrvatske


Zagreb -  Hrvatska vlada podržala je predlog sporazuma kojim se ukidaju zakonske i diplomatske prepreke da Mađarska u slučaju potrebe obavlja nadzor vazdušnog prostora Hrvatske, prenosi „Sputnjik” navode neimenovanih hrvatskih medija.

Navodi se da će, ukoliko Sabor podrži taj sporazum, komandi NATO biti omogućeno da uz pomoć mađarskih vazdušnih snaga organizuje zaštitu vazdušnog prostora, ukoliko to ne bude mogla Hrvatska svojim borbenim avionima.

Napominje se da su sporazum potpisali mađarski i hrvatski ministari odbrane, prenosi Tanjug.


izvor
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 494


# proće i ova prehlada


« Reply #1066 on: July 13, 2019, 08:09:40 pm »

ČEKA SE POTVRDA SABORA

MAĐARI ĆE USKORO SVOJIM GRIPENIMA MOĆI NADZIRATI NAŠ ZRAČNI PROSTOR
Vlada podržala sporazum za slučaj da više ne budemo sami mogli provoditi nadzor
AUTOR: Krešimir Žabec
13.07.2019.

Hrvatska Vlada ovog je tjedna podržala prijedlog Sporazuma kojim su ukidaju zakonske i diplomatske prepreke da Mađarska, u slučaju potrebe, obavlja nadzor zračnog prostora Hrvatske. Ukoliko Sabor podrži taj međunarodni sporazum Hrvatske i Mađarske, on će NATO zapovjedništvu omogućiti da bez odlaganja i čekanja s mađarskim zračnim snagama organizira zaštitu zračnog prostora NATO-a ukoliko Hrvatska više to ne bude mogla sa svojim borbenim avionima.

Riječ je o Sporazumu između Hrvatske i Mađarske o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti. Prema neslužbenim informacijama, sličan ili istovjetan sporazum Hrvatska dogovara i s Italijom. Sporazum s mađarskim ministrom ministar Damir Krstičević potpisao je u travnju u Budimpešti. Tada su u MORH-u naglašavali kako “Sporazum ne znači da će zračni prostor Hrvatske štititi borbeni avioni Mađarskog ratnog zrakoplovstva niti obratno te je nadzor i zaštita zračnog prostora Republike Hrvatske u nadležnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”.

U tekstu usvojenog Sporazuma navodi se kako dvije zemlje nadzor i zaštitu zračnog prostora obavljaju u sklopu integriranog sustava protuzračne obrane i proturaketne obrane NATO-a. Najvažnija odredba sporazuma stoji u članku 5, a propisuje da “zrakoplov za nadzor i zaštitu zračnog prostora, uključujući i letove za obuku za nadzor i zaštitu zračnog prostora, može ući i koristiti nacionalni zračni prostor druge stranke bez podnošenja diplomatskog odobrenja ili plana leta”. Kako odredbe NATO-a određuju da zračni prostor članica Saveza mora biti pod zaštitom 24 sata dnevno, ova odredba Sporazuma omogućuje NATO zapovjedništvu u Španjolskoj, koje direktno zapovijeda zračnim snagama zemalja članica za zaštitu zračnog prostora, da u najkraćem mogućem roku bez pravnih zavrzlama naloži mađarskim zračnim snagama nadzor nad hrvatskim zračnim prostorom.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže s osam borbenih aviona MiG-21, no to ne znači da je toliki broj operativan i speman za operacije. HRZ uvijek mora imati na raspolaganju dva dežurna aviona za nadzor zračnog prostora koji u slučaju alarmiranja mogu odmah poletjeti. S obzirom na tehničko stanje hrvatskih borbenih aviona, potpuno je očekivano donošenje jednog ovakvog sporazuma. Naime, već više od godinu dana u političkim i vojnim krugovima se govori o mogućem scenariju da Hrvatska više neće sama moći nadzirati svoj zračni prostor. Mađarska u svom sastavu ima 12 Gripena i u slučaju potrebe oni bi najvjerojatnije služili za nadzor zračnog prostora istočne i središnje Hrvatske, dok bi talijanski avioni, ako se potpiše bilateralni sporazum, nadzirali zračni prostor obalnog dijela i priobalnog dijela Hrvatske.

U Sporazumu s Mađarskom definirano je da naoružani avion jedne stranke u provedbi nadzora zračnog prostora druge stranke može upotrijebiti silu u skladu s NATO pravilima. Doduše, ona strana čiji avioni borbeno djeluju pritom moraju poštivati nacionalna ograničenja zemlje na čijem teritoriju djeluju. To, primjerice, znači da mađarski avioni ne bi smjeli srušiti civilni avion u hrvatskom zračnom prostoru jer hrvatski zakoni to ne dozvoljavaju.

Troškovi ispaljenih raketa, streljiva i pirotehnika u zaštiti zračnog prostora podmirila bi država u čijem je interesu djelovanje poduzeto. Sporazumom je također propisano da avioni u zaštiti zračnog prostora mogu slijetati na unaprijed određenim aerodromima. Osim letova borbenih zrakoplova sporazumom su definirani i letovi aviona za zaštitu i spšavanje.

https://www.jutarnji.hr/
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 494


# proće i ova prehlada


« Reply #1067 on: July 13, 2019, 08:10:52 pm »

Tanjug   03.07.2019.
Hrvatska nabavlja borbene avione

Posle 10 godina, 70 strana i više od 1000 postova sve kreće iz početka.

Imam utisak da će se  uskoro ponoviti naslov iz ovog posta http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,6852.msg46717.html#msg46717

Niste se nešto baš obnovili ali eto ...

poz.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 677


« Reply #1068 on: July 13, 2019, 08:41:44 pm »

А ово око надзора хрватског неба, ако устреба, од стране Мађара је "бефел" из НАТО...Нема рупа у ваздушном простору НАТО-а. Наравно да ће Сабор потврдити тако нешто...
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #1069 on: July 13, 2019, 08:48:22 pm »

Tanjug   03.07.2019.
Hrvatska nabavlja borbene avione

Posle 10 godina, 70 strana i više od 1000 postova sve kreće iz početka.

Imam utisak da će se  uskoro ponoviti naslov iz ovog posta http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,6852.msg46717.html#msg46717

Niste se nešto baš obnovili ali eto ...

poz.

Није ми била намера подјебавање ако си то помислио већ само констатација да већ 10 година тема постоји да је написано десетине страна и стотине постова и да је после свега поново дошло до онога што је било на самом почетку теме - формирање неке комисије за набавку или што би се рекло ``ајмо Јово наново``.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #1070 on: July 24, 2019, 07:03:21 pm »

24.07.2019.

Održana prva sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona

Temeljem Odluke Vlade RH o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona održana je prva sjednica Povjerenstva


Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske od 4. srpnja 2019. godine o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, u srijedu 24. srpnja 2019., održana je prva sjednica Međuresornog povjerenstva.

U nastavku procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona i dalje se polazi od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane, kojom je definirana ambicija (višenamjenske sposobnosti aviona), broj aviona te njegove karakteristike, kao i potrebe da se radi o VBA koji je proizveden u državi članici Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.
 
Temeljna načela pristupa ostaju ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government – G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). Koristit će se iskustva i dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sada nisu razmatrane. Pritom će se voditi računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni avioni.
 
Paralelno s procesom odabira i nabave višenamjenskoga borbenog aviona, pokrenut će se proces istraživanja opcija za obuku pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni avion.

morh.hr
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #1071 on: August 19, 2019, 08:59:02 pm »

I ako kupimo skupe borbene zrakoplove, ostaje jedno veliko pitanje
Darko Bičak   19.8.2019.

Možda bi novi laki lovac T-X, europsko-američki projekt Saaba i Boeinga, čija cijena neće prelaziti 30-ak mil. dolara, bio dobro rješenje za manje i siromašnije zemlje EU među kojima je i Hrvatska. Posebno zato što se njegovom narudžbom ne bismo zamjerili ni Washingtonu niti Bruxellesu.

Nakon što je nabava suvremenih, ili barem suvremenijih borbenih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo krajem prošle godine neslavno propala, nedavno je Vlada krenula u novi postupak nabavke s kojim će možda imati više "sreće". Prema dostupnim informacijama, Hrvatska će krenuti u nabavu novog višenamjenskog borbenog aviona (VBA) od samog početka. Prošli postupak nabave je od odluke Vlade pa do očekivanog potpisivanja ugovora s odabranim Izraelcima trajao dvije godine.

U prošlom natječaju je švedski, a samim tim i EU, JAS 39 Gripen bio ocjenjivan kao bolji "ekonomski deal", dok je američko-izraelski F-16 Barak slovio za "bolji politički deal i superiorniji ratni stroj". Cijenama se, u oba slučaja, licitiralo prigodno, po potrebi onoga tko ih iznosi jer je jasno da cijenu zrakoplova ne čini samo trup stroja već i kompleksni sustavi elektronike, naoružanja, obuke, a u konačnici i čitave logistike.

Tako se u Hrvatskoj javno nagađalo da će nas kompletna obnovljena eskadrila od 12 funkcionalnih zrakoplova F-16 Barak s obukom, elektronikom, naoružanjem i logistikom stajati ukupno 500 milijuna dolara. S druge strane, službeni podaci o prošlotjednoj bugarskoj kupovini F-16 Block 70 govore da je za osam aparata, stručnjaci kažu s osrednjim paketom elektronske opreme i vrlo skromnim paketom naoružanja, Lockheed Martinu plaćeno 1,2 milijarde dolara, odnosno 150 milijuna dolara po avionu.

Nadzor prepustili NATO-u

Ovdje dolazimo do pitanja koje se već godinama provlači, ne samo u Hrvatskoj, nego i u sličnim zemljama, prije svega u središnjoj i istočnoj Europi - o mogućnosti malih i relativno siromašnih zemalja da posjeduju vlastito nadzvučno borbeno zrakoplovstvo.  Neke od njih su već u početku samostalnosti nadzor svog neba prepustile na brigu NATO savezu. Sve druge, uključujući i Hrvatsku, odlučile su da će i dalje imati borbene mlažnjake.

Tu se pojavio problem cijene i tehničkih mogućnosti. Prije 30-ak godina zrakoplovi su bili jednostavniji i jeftiniji, te su zemlje poput Mađarske, Čehoslovačke, Rumunjske i bivše Jugoslavije imale stotine borbenih mlažnjaka.  U međuvremenu su se promijenile geopolitičke okolnosti, ali možda još i više tehnologija te su danas vojni zrakoplovi više kompleksni elektronski sustavi cjelokupnog obrambenog djelovanja neke zemlje nego samo ratna oruđa. Možda je najbolji primjer za to sveprisutni F-16 kojeg u naoružanju ima 30 zemalja svijeta.

To je zrakoplov koji je primarno zamišljen kao "lakši" i jeftiniji lovac u odnosu na superiorniji i skuplji F-15 i kojeg su SAD namijenile svojim saveznicima, nešto slično kao što je radio SSSR radio sa svojim MIG-om. U međuvremenu je razvojem tehnologije i F-16 postao "teškaš" nakrcan tehnologijom, ali i skuplji, koji se možda samo još u detaljima razlikuje od F-15 ili čak i F-35.

Previsoki troškovi

Tu dolazimo do problema da su takvi visokotehnološki zrakoplovi, s čitavom mrežom sofisticirane i skupe infrastrukture koja je nužna da bi njihova primjena u punoj funkciji uopće imala smisla, primjereniji za velike i bogate zemlje koje imaju, više ili manje, realne neprijatelje i prijetnje te gotovo neograničene vojne proračune, nego za relativno siromašne zemlje istoka Europe. Činjenica da je Bugarska naručila svega 8 zrakoplova, Slovačka 14, dok je Rumunjska kupila 12 rabljenih, a Češka i Mađarska već od prije imaju po 12 Gripena, dovoljno govori o kakvim skupim i kompleksnim sustavima je ovdje riječ.

Svatko tko misli da sa 8-12 zrakoplova ima smisla graditi neki ozbiljniji sustav obrane, uključujući vrlo skupu obuku, logistiku, radarski i satelitski nadzor itd. u zabludi je. Poseban slučaj je Poljska koja je među uspješnijim, a i bogatijim zemljama Nove Europe i koju uglavnom opravdani strah od susjeda tjera da ulaže u obranu "više nego sve ostale zemlje Nove Europe zajedno". Poljaci su prije 10-ak godina kupili 48 najnovijih aparata F-16. No, susreli su se s problemom niskih plaća - da zbog nedostatka kvalitetnog tehničkog kadra, ne nužno samo pilota, a nakon toga i nedostatka novca za održavanje i obnovu resursa, imaju zabrinjavajuće malu operativnost tih aviona.

Tako su F-16 tek lani preuzeli nadzor neba nad Poljskom, što je početni stadij operativnosti nekog vojnog zrakoplova, a ovih dana se pojavila vijest da je od 48 poljskih F-16 operativno samo njih 10.

Razlog je nedostatak novca i stručnjaka te činjenica da im je jeftinije letjeti s MIG-ovima koji su još funkcionalni. Preneseno na Hrvatsku, čak da naša zemlja pod pritiskom SAD-a i kupi eskadrilu F-16 Block 70 i za nju plati 1,2-2,5 milijardi dolara, postavlja se pitanje koliko bi ona bila operativna. Riječ je o materijalnom standardu društva, troškovima i plaćama, jer je teško zamisliti da bi vojni pilot mogao predano i dugoročno voziti zrakoplov vrijedan više od 150 milijuna dolara, a da njegova plaća bude 1500-2000 dolara.

Potražnja za pilotima

Po pitanju tehničkog zemaljskog osoblja ova je problematika još poraznija jer će teško netko od njih prijeći iznos plaće od tisuću dolara. Istodobno, što te pilote prijeći da se zahvale domovini na službi i svoje znanje prodaju civilnom zrakoplovstvu, ili pak nekoj od 30-ak zemalja koja koristi te zrakoplove, posebno onima na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji?

Ako je Katar mogao uzeti gotovo pola pilota naše akrobacijske eskadrile Krila oluje, zar nije puno veća opasnost da bi takva potražnja bila puno poraznija za nas po pitanju elitnih borbenih pilota? Vjerujem da su o svim ovim izazovima obaviješteni i u dijelu američke administracije - onaj drugi dio želi jedino svima kojima može što skuplje prodati svoje najskuplje vojne zrakoplove.  Zbog toga se ozbiljno krenulo u razvoj novog lakog lovca jednostavnijeg i jeftinijeg za održavanje, koji nosi oznaku T-X i koji bi trebao objediniti karakteristike postojećeg trenažnog zrakoplova T-38 Talon, ali i standardnog lakog borbenog lovca za air policing te borbeno djelovanje po zemaljskim ciljevima.

Cijena T-X-a ne bi trebala prelaziti 30-ak milijuna dolara (SAD su ih naručile 350 za 10 milijardi, početak isporuke 2024.), a Hrvatskoj, kao i svim gore navedenim članicama EU, to bi moglo biti dodatno zanimljivo jer je riječ o europsko-američkom projektu Saaba i Boeinga. T-X bi trebao biti sveobuhvatan i dostupan svim američkim saveznicima. Hrvatska i ostale "male" članice EU-a tako se ne bi zamjerile niti Washingtonu, a niti Bruxellesu.

Izvor: www.poslovni.hr
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 677


« Reply #1072 on: August 20, 2019, 07:37:43 pm »

Солидна анализа! Боља него ових што се издају за војне аналитичаре.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 226


« Reply #1073 on: August 20, 2019, 09:49:36 pm »

Авион за контролу ваздушног простора мора бити довољно брз да пресретне путничке авионе који лете максималном брзином. Мислим да нове генерације боингових авиона достижу 0.9 маха. Може се израчунати која је брзина потребна за пресретање авиона који лете том брзином. Ако су наоружани T-X авиони довољно брзи, онда то можда и није лоша опција.

Хрватска мора да повећа војни буџет на 2% GDP, тренутно је ваљда 1.25% или $767 милиона. Разлика је преко 450 милиона долара, довољно да могу да покрију набавку и издржавање борбене ескадриле.  Борбени авиони су најефикаснији начин да се набију трошкови доприноса заједничким мисијама НАТО пакта. Радије бих послао 8 авиона и 24 пилота да набију по 100 сати лета изнад Балтичког мора, него да потрошим одговарајућу количину пара на пешадију у Авганистану.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #1074 on: August 20, 2019, 09:51:49 pm »

Na netu se navodi da bi maksimalan brzina Boingovog T-X trebala da bude oko 1.300 km/h.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 395


« Reply #1075 on: August 20, 2019, 10:14:25 pm »Putna brzina putničkog mlaznjaka je danas oko 900km/h, maksimalna oko 1,000km/h. Avion za air-policing mora imati najmanje 200 čvorova, oko 370km/h veću brzinu od putničkog aviona da bi efikasno mogao izvršiti presretanje. Tu je onda T-X jedva dovoljan, a u stvari nedovoljno brz, ako mu je 1300km/h maksimalna brzina na visini. To je na visini 11.000m oko 1,2M.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 226


« Reply #1076 on: August 20, 2019, 10:48:06 pm »Putna brzina putničkog mlaznjaka je danas oko 900km/h, maksimalna oko 1,000km/h. Avion za air-policing mora imati najmanje 200 čvorova, oko 370km/h veću brzinu od putničkog aviona da bi efikasno mogao izvršiti presretanje. Tu je onda T-X jedva dovoljan, a u stvari nedovoljno brz, ako mu je 1300km/h maksimalna brzina na visini. To je na visini 11.000m oko 1,2M.

Хвала на објашњењу.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 076« Reply #1077 on: August 21, 2019, 05:07:42 am »

Ja bih pak rekao da su ti jeftini borbeno-skolski avioni prava stvar za zemlje naseg regiona. Npr KAI T-50 ima maksimalnu brzinu od mach 1.5, tj n 10 000 m 1640 km/h. Verzija T je trenazni i kosta oko 21m USD, TA je laki jurisnik cena oko 25m USD i FA laki borbeni avion sa cenom od oko 30m za novi aparat, koji nosi jako ozbiljnu opremu i naoruzanje.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 395


« Reply #1078 on: August 21, 2019, 06:29:01 am »Slažem se da je taj korejski KAI-T-50 već upotrebljiv avion. I dobar. A nije skup kao drugi koji "rade posao"(!?)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #1079 on: September 03, 2019, 08:13:51 am »

Plenkovićev savetnik: Cilj kupovina 12 borbenih aviona
Tanjug  03.09.2019.

Glavni analitičar i posebni savetnik hrvatskog premijera Robert Kopal izjavio je danas da je krajnji cilj hrvatske vlade potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine, dodajući da u obzir dolaze i polovne letelice.

"Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima reč. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahteva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtevima Hrvatske", rekao je Kopal. On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke, prenosi Hina. Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva.

"Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda", zaključio je Kopal. Početkom januara Izrael je obavesti Ministarstvo obrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona. Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 ... 79   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 26 queries.