PALUBA
May 27, 2020, 05:43:21 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 55   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 223150 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 169


« Reply #15 on: June 15, 2011, 10:15:57 pm »

Teži, i to kako teži. Koliko je samo teška hydromatic transmisija! Ali , to je normalno. Neće valjda davati najnovije varijante koje su značajno lakše. A dodatni oklop je svakako težak, ma od čega da je.
Inače, jutros sam došao iz Boke. Nema ništa novo, a ni ništa staro. Šest komada u bajatom ulju priganih, prethodno triput leđenih, neočišćenih iznutra kineskih lignjica košta 6 EUR u Igalu. To se u Montenegro zove porcija. Nisam ih ja jeo, ja sam friga friške šarune po 3 EUR/kila. Neki su se još gicali kad sam ih čistio. Lepi, masni, pa u projino brašno, pa na vrelo ulje, ili zejtin, kako vam volja.
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #16 on: October 26, 2011, 03:48:47 pm »

Hrvatska je vlada jučer na svojoj 158. sjednici u prvoj točki preraspodjelom dala Hrvatskoj vojsci za modernizaciju još 205 milijuna kuna iliti skoro 30 milijuna eura.
U ovoj proračunskoj godini HV je za modernizaciju dobio 558 mln. kuna, a od jučer je taj iznos povećan na gotovo 770 milijuna kuna.
Paradoks je da je ove godine HV dobio nominalno najmanji proračun ikad (oko 4,4 milijarde kuna/1,43%BDP), ali za modernizaciju kao nikad ovako puno (104 milijuna eura).
Kad se oduzmu mirovne misije, protupožarne snage, medicinski letovi, spašavanje i traganje (skoro 500 mln. kuna) procjene su da ove godine vojsci ostaje možda 1,15% BDP-a.
Ovime se, bar što se sredstava za modernizaciju tiče, drže plana od prije krize, iako je planirano da proračun bude preko 5,3 milijardi kuna za ovoliku razinu sredstava predviđenih za modernizaciju. Štedilo se na svim drugim stavkama u vojnom proračunu - od putovanja, isplate dnevnica , velikih vojnih vježbi itd.

Bilo bi zanimljivo čuti kolika su sredstava predviđena za modernizaciju u ostalim zemljama bivše države u ovoj 2011.
« Last Edit: October 26, 2011, 03:58:38 pm by leut, Reason: naslov » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #17 on: October 26, 2011, 03:55:55 pm »

Izvrsna vijest. Zna li se na što će se utrošiti sredstva? Možda za izgradnju OOB za potrebe Obalne straže HRM?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #18 on: December 10, 2011, 04:45:54 pm »

četvrtak, 08. Prosinac 2011.

Prijem 400 vojnika u djelatnu vojnu službu

Sukladno godišnjem Planu pribavljanja djelatnih vojnih osoba u OS RH, ovih dana proveden je prijem u djelatnu vojnu službu 400 vojnika, koji su sa Ministarstvom obrane RH potpisali Ugovor o službi u Oružanim snagama RH u statusu djelatnog vojnika.

Radi se o 307 osoba koje su završile dragovoljno služenje vojnog roka, te 93 osobe ranije prijavljene za prijem u djelatnu vojnu službu, a koje su imale odsluženi vojni rok te su ispunile sve potrebne kriterije za prijem.

Vojnici su sukladno potrebama OS RH raspoređeni na specijalističku obuku u sljedeće postrojbe: Središte za obuku HRM-a Split, Središte za obuku i doktrinu logistike Požega, Inženjerijsku pukovniju Karlovac, Pukovniju veze Zagreb, Pješačku pukovniju Đakovo te u Topničko-raketnu pukovniju Bjelovar.

Ugovor o službi u OS RH u statusu djelatnog vojnika potpisuje se na tri godine, uz probni rok od šest mjeseci.

Izvor: MORH web
« Last Edit: December 10, 2011, 04:51:39 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #19 on: January 07, 2012, 02:41:30 pm »

Prema planu ministra obrane Ante Kotromanovića, HV će se dodatno profesionalizirati, a neke poslove preuzet će ugovorna pričuva.

Kotromanović: Vojska vojnicima, a straža – zaštitarima

HV bi potpisao ugovore s oko 2000 pričuvnih kirurga, pilota, vojnika, koji bi bili na raspolaganju za misije u zemlji i svijetu.


* kotromanovic-vojska-vojnicima-a-straza-zastitarima.jpg (35.25 KB. 640x348 - viewed 218 times.)

Piše: Davor Ivanković

– Motiviran sam uvijek kada vidim da se stvari mogu pomaknuti nabolje – kaže novi ministar obrane Ante Kotromanović koji je, kao bivši profesionalni vojnik (stožerni brigadir), dobio zadaću brinuti se o tom važnom sektoru. Kotromanović neće izmišljati toplu vodu jer planovi dugoročnog razvoja HV-a postoje i samo ih treba doraditi i svesti u aktualne društveno-ekonomske uvjete, no ministar želi brze rezultate i pomake tamo gdje je to, uz postojeći vojni proračun, moguće postići.

Obučena rezerva

Nakon što je Hrvatska prije nekoliko godina odlučila ukinuti ročnu, obveznu vojsku, planirano je da će profesionalni vojni sastav brojiti oko 16.000 profesionalnih vojnika, plus 2000 civila i od 4000 do 8000 tzv. ugovornih pričuvnika. Taj program, međutim, nije realiziran i HV u ovom trenutku nema nikakvu vojnu "zamjenu" za svoje profesionalce, od kojih sve veći broj sudjeluje u misijama NATO-a i UN-a (već oko 500 pripadnika HV-a). – Sustavu bi bilo potrebno od 1000 do 2000 pričuvnika i planiramo time ojačati sustav obrane i nacionalne sigurnosti jer rezervu moramo posjedovati – kaže Kotromanović. Plan je jednostavan: posebne ugovore potpisivali bi uglavnom stručnjaci i vojnici koji su već bili dio vojnog sustava te su njihove sposobnosti provjerene.

– Primjerice, HV sada nema u svom djelatnom sastavu kirurške ekipe s obzirom na to da u RH ne postoji vojna bolnica, a povremeno se pojavljuje potreba da, za vježbe u zemlji ili angažman u inozemnim operacijama, imamo na raspolaganju i takav kadar. Isto je i s pilotima, helikoptera primjerice. RH upućuje u druge zemlje pilotske posade kao mentore i učitelje, a to bi mogli raditi i bivši piloti – kažu u MORH-u.

Pojačati obuku

Isto se odnosi i na mentorske timove i vojnike određenih kvalifikacija. Takva, ugovorna pričuva poslužila bi i bila obučena za slučajeve prirodnih i drugih elementarnih katastrofa i izvanrednih situacija, poput potresa, poplava i nesreća. Time bi u svakom trenutku sustav mogao računati na obučenu rezervu. Kada se tome doda podatak da se svake godine za dragovoljnu obuku jave stotine mladića i djevojaka, a svi ne mogu biti obuhvaćeni, računa se da će biti dovoljno dragovoljaca i za ugovornu pričuvu.

Takav sustav razrađen je u SAD-u, kroz sustav Nacionalne garde, a polovica američkih vojnika koji služe u svijetu čine baš pripadnici Garde. – Cilj nam je da profesionalci HV-a budu još bolje obučeni, stoga planiramo rasteretiti ih nepotrebnih zadaća, a pojačati obuku, bojna gađanja i podignuti njihove sposobnosti djelovanja i u miru, i u ratu, i u kriznim situacijama te ispuniti sve standarde koje pred njih postavlja NATO – kaže ministar. Ugovorni pričuvnici stoje od tri do četiri puta manje nego profesionalni vojnici.

I NATO-u za to vojnici preskupi


Velik je teret što čak oko 600 profesionalnih vojnika HV-a obavlja stražarske poslove. U zemljama NATO-a većinu tih poslova obavljaju zaštitarske tvrtke jer su profesionalni vojnici preskupi i vrijedni. Ubuduće bi profesionalni vojnici HV-a čuvali tek najvažnija skladišta oružja i MORH, a ostale objekte, domove HV-a, zaštitari.

Izvor : Vecernji

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #20 on: January 30, 2012, 07:00:58 pm »

U MORH-u manje generala i administracije, te novi zakoni.

Ante Kotromanović, ministar obrane, provodi reorganizaciju MORH-a i cijelog sustava obrane.
Radi se i na novom zakonu koji bi trebao povećati učinkovitost


Piše: Maja Blažević


* u-morh-u-manje-generala-i-administracije-te-novi-zakoni.jpg (35.34 KB. 504x335 - viewed 361 times.)

Nakon što je skenirano stanje u MORH-u i Oružanim snagama, novi ministar obrane Ante Kotromanović odlučio je uvesti reda. MORH i cijeli sustav obrane su u fazi reorganizacije zbog učinkovitosti. Radi se i na novom zakonu o obrani i o službi u Oružanim snagama koji bi trebao biti spreman za jesensku sjednicu Sabora. Doznaje da će se smanjiti broj generala, ali i broj administrativnog osoblja za 180 do 200 ljudi, za koje su već pripremljene otpremnine.

Zakonom će se povećati učinkovitost sustava, te će se definirati prava i obaveze profesionalnog vojnika, kao i njihovo radno vrijeme, što u sadašnjem zakonu, po kojem vojnik ima osmosatno radno vrijeme, nije jasno definirano.

Ministar je ocijenio kako nije zadovoljan učinkovitošću rada MORH-a i sustava, te da se svi poslovi i procesi trebaju ubrzati. Uskoro se planira i donošenje novih strateških dokumenata za obranu zemlje koji će se prvo predstaviti predsjedniku koji je vrhovni zapovjednik, a zatim i javnosti.

Izvor : 24sata

« Last Edit: February 01, 2012, 10:33:35 am by SOLARIS 1972 » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #21 on: January 31, 2012, 09:47:13 pm »

Rezanje u Ministarstvu obrane.

U vojsci previše generala: u dva mjeseca iz MORH-a odlazi 180 zaposlenih.

Autor: Danko Radaljac

ZAGREB U sljedećih mjesec, dva dana iz MORH-a bi trebalo otići oko 170-180 zaposlenika. Rekli su to na neformalnom sastanku s novinarima čelni ljudi Ministarstva obrane i Oružanih snaga predvođeni ministrom Antom Kotromanovićem , uz napomenu kako je već definiran način kojim bi se to obavilo. Naime, većina njih bi otišla ili uz otpremninu ili u mirovinu, a točna će se brojka znati nakon što se obavi skeniranje čitavog sustava.


* U-vojsci-previse-generala.jpg (55.89 KB. 518x329 - viewed 326 times.)

Svi koji bi tako trebali otići pripadaju neborbenom sektoru, odnosno radi se o administraciji unutar Ministarstva obrane, a ne o aktivnim pripadnicima Oružanih snaga. Novi ministar i njegovi ljudi očekivano su zaključili kako je administrativni sektor jednostavno prevelik za broj vojnika. Za tako nešto nisu trebale presistematične analize, obzirom da MORH ima tek nešto manje neborbenog sektora od njemačke vojske, koja pak broji preko 200.000 vojnika. Pored toga, nakana je smanjivati i broj generala, koji je jednostavno prevelik za ukupan broj vojnika. Ustrojstveno HV ima 37 generala, a trenutno ih ima 30, a taj broj će se smanjivati.

    Dugoročniji plan je srezati još najamnje 200-tinjak ljudi, kada to bude financijski moguće. Za sada će to biti nešto malo ispod 200 osoba, jer se njima mogu ponuditi potrebni uvjeti za izlazak iz sustava. I u ovom segmentu se vidi kako obrambeni proračun pati, možda čak i malo više od svih ostalih, u recesiji.

    Da pritisak bude i malo jači, MORH je u prošloj godini na sudovima izgubio radnih sporova u vrijednosti od oko 82 milijuna kuna. To se odnosilo na neplaćeni prekovremeni rad, odvojeni život, dnevnice i slične stvari. Veliki je problem Zakon o službi u Oružanim snagama, koji je veliki dio regulacija ostavio Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru za državne službenike, što je u praksi značilo da su vojnici često bili najobičniji državni službenici s radnim vremenom od 8 do 16, a za sve ostalo se plaćalo dodatno, rekao je ministar Kotromanović. Da je Zakon veliki problem potvrdili su i pomoćnica ministra obrane Višnja Tafra te načelnik Glavnoga stožera general Drago Lovrić . Stoga su najvili da bi se do ljeta trebao završiti nacrt novog zakona, a uz njega bi novi bio i Zakon o obrani. S ta dva pravna akta trebalo bi bolje regulirali vojničke zadaće.

Veća otvorenost prema medijima

 Ova postava MORH-a zaključila je i kako je potrebna veća otvorenost sustava prema medijima i javnosti. Tako se već razglabaju ideje o posebnim televizijskim produkcijama, ali i uspostavi direktnog kontakta s ljudima putem socijalnih mreža. Želja je, kažu Kotromanović i njegovi suradnici, približiti rad vojske običnim ljudima, a time i dodatno promovirati oružane snage, za koje se danas može kazati kako nisu dovoljno medijski popraćeni. Što zbog hermetičnosti samog sustava, što zbog teškog sporazumjevanja s novinarima.

Izvor : novilist

« Last Edit: February 01, 2012, 10:33:04 am by SOLARIS 1972, Reason: uređena vijest » Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 093« Reply #22 on: February 01, 2012, 09:44:43 am »

Baš su zločesti. Kad ne mogu postati generali onda ukidaju ustrojbena generalska mjesta.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #23 on: February 01, 2012, 02:11:54 pm »


 Citat:   Da pritisak bude i malo jači, MORH je u prošloj godini na sudovima izgubio radnih sporova u vrijednosti od oko 82 milijuna kuna. To se odnosilo na neplaćeni prekovremeni rad, odvojeni život, dnevnice i slične stvari.


Pisao sam več o tome. MORH-u se više isplati, da ga pojedinci tuže i MORH izgubi tužbu, nego da svim kojima to pripada redovno isplačuju. Nikad neče svi tužit. Ponavlja se priča iz slovenske vojske (SV).
Šteta što tako pada ugled instituciji kao što je vojska. Onda se još pitaju, kako to, da ne mogu popunit aktivni sastav vojnika? Huh? Jer največi je problem isplata upravo najnižim strukturama unutar vojske (barem u SV)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #24 on: February 03, 2012, 01:49:35 pm »

01.2.2012.

Kotromanovićeva generalka

Dok u misije ide neka vrsta hrvatske vojne reprezentacije za koju jednostavno moraju biti osigurani i najbolja oprema i najbolji uvjeti, kod kuće profesionalni vojnici rade osam sati. Više od stotinu autobusnih linija razvozi ih svako jutro na posao i u 16 sati vraća kućama


Piše: Mile FRANIČEVIĆ

Šok i nevjerica ne silaze s lica novog ministra obrane Ante Kotromanovića. Nije ni ekipirao tim najbližih suradnika, a već su ga zaskočili prvi pravi problemi u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama. Dok u mirovnim operacijama u Afganistanu i drugim kriznim područjima hrvatski vojnici nižu pohvale za vrhunske vještine i profesionalizam, na domaćem terenu organizacija i okolnosti nisu ni blizu idealnih. Dok u misije ide neka vrsta hrvatske vojne reprezentacije za koju jednostavno moraju biti osigurani i najbolja oprema i najbolji uvjeti, kod kuće profesionalni vojnici rade osam sati. Više od stotinu autobusnih linija razvozi ih svako jutro na posao i u 16 sati vraća kućama. Čak i iz pozicije bivšeg vojnika, Kotromanović to jednostavno ne može vjerovati. »Pa ovo jednostavno nema veze s profesionalnom vojskom. To moramo odmah mijenjati«, zavapio je ministar već na prvom sastanku s novinarima.

Profesionalizacija vojske zakonima se do kraja nije uspjela urediti. Štoviše, u zakonima o obrani i službi u Oružanim snagama ostavljen je prostor u kojem su pripadnici Oružanih snaga sjedili u dvije fotelje. Mogli su malo biti djelatne vojne osobe, a malo državni službenici, a ceh takva rješenja plaćali su porezni obveznici. MORH je samo lani iz proračuna izdvojio 82 milijuna kuna na račun izgubljenih tužbi koje su na naplatu stizale kao na pokretnoj traci.

Neće to tako više ići, upozorava ministar i napominje kako i izvan sustava ima onih koji su navikli da MORH plaća njihove račune. Svemu jednom dođe kraj pa će tako i povlasticama onih koji koriste vojne prostore, a Ministarstvu ispostavljaju račune za struju i vodu. Kotromanović najavljuje da MORH u reformu kreće od glave. Priprema se novi ustroj i zakonski okvir koji će točno definirati prava i obveze pripadnika Oružanih snaga. Već sljedećeg ljeta slika će biti osjetno drukčija, najavljuje bivši vojnik i visoki časnik, danas ministar obrane. Obrisi Kotromanovićeva plana već se naziru. U administraciji bit će, za početak, 170 do 200 ljudi manje, a ministar će time urediti stvari najprije u svom dvorištu. Istim putem krenut će nakon toga i prema Glavnom stožeru i Oružanim snagama. Dvadeset posto smanjit će se sadašnja veličina stožera i zapovjedništava, a iz sustava će otići i određeni broj generala. Kotromanović je već zacrtao svoj cilj: u administraciji i zapovjedništvima 1000 ljudi manje jednako jedna bojna pješaštva u Kopnenoj vojsci više.

Izvor: Vjesnik.hr
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 093« Reply #25 on: February 03, 2012, 02:08:10 pm »

Kotromanović kao čudi se. Zaboravlja s koje je dužnosti umirovljen i kako je u njegovom ZP-u bio organiziran prijevoz.  Današnje izjave  su  priče za malu dicu i zabava za javnost. Zbilja je nešto sasvim drugo.
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #26 on: February 06, 2012, 12:36:16 pm »

ORUŽANE SNAGE Manjak kadra

Kopnenoj vojsci nedostaje tisuću vojnika

Iako je Sabor planom razvoja HV-a naložio da u Kopnenoj vojsci bude 10.310 vojnika, dočasnika i časnika, tamo manjka više od 1000 ljudi. To ne znači da u pješaštvu neće biti odlazaka iz sustava i nastavka započete transformacije. Oni koji su sposobni i radišni, ne moraju se bojati za svoj status, kaže general bojnik Dragutin Repinc


Dok obrambeni ministar Ante Kotromanović najavljuje veliku reformu, smanjenje i podizanje efikasnosti administracije Ministarstva obrane, najbrojniju granu Oružanih snaga muče drukčiji problemi.

U odnosu na veličine koje su kao cilj u aktualnim dugoročnim planovima razvoja (DPR) odredili prije pet-šest godina, Hrvatskoj kopnenoj vojsci danas nedostaje više od tisuću ljudi, otkrio je zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc. U razgovoru za stručni časopis Hrvatski vojnik, Repinc je objasnio kako manjak od tisuću vojnika nipošto ne znači da u pješaštvu neće biti odlazaka iz sustava i nastavka započete transformacije. »Oni koji su sposobni i radišni, ne moraju se bojati za svoj status bez obzira na to kako će izgledati buduća struktura HKoV-a.

Nama u ovom trenutku nedostaje više od tisuću ljudi u odnosu na važeći DPR, što znači da za svakoga ima mjesta. Međutim, sustav se ne može hermetički zatvoriti jer stariji i oni koji se nisu prilagodili novim uvjetima i standardima profesionalnog razvoja časnika, dočasnika i vojnika, moraju polako odlaziti da bi se otvorio prostor za prijam novih mladih časnika i vojnika. Svatko mora biti svjestan i spreman ulagati u sebe da bi bio spreman na nove izazove«, ističe zapovjednik Kopnene vojske.

Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila isporučila je dosad HV-u 64 nova borbena vozila, koja su sva sada u skladištu vojarne u Petrinji. Prvih 17 vozila naoružat će se borbenom stanicom 12,7 mm i ući u mehaniziranu brigadu za mjesec dana

Prema aktualnom planu razvoja HV-a do 2015., Hrvatska bi danas trebala imati 10.310 vojnika, dočasnika i časnika u kopnenim snagama te, uz njih, još 1300 dragovoljnih ročnika, a čak i sa sadašnjom razinom popunjenosti pješaštvo je najzastupljeniji dio HV-a koji sudjeluje u međunarodnim mirovnim operacijama.

Repinc je najavio da su pred HKoV-om stalne promjene sustava obuke i izobrazbe, personalnog upravljanja te logističke potpore. Sada se radi prijedlog nove strukture i ustroja HKoV-a, a prema najavama, najveće promjene dogodit će se u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu.

Ono će se, objasnio je Repinc, umjesto sadašnje dvostruke uloge operativnog i funkcionalnog zapovjedništva, ubuduće baviti isključivo obukom djelatnog, ročnog i pričuvnog sastava te razvojem priručnika za potrebe HKoV-a.

Govoreći o opremi postrojbi, prvi čovjek Kopnene vojske podsjetio je da su hrvatski vojnici već sad opremljeni odorom, puškom, pištoljem, kacigom i čizmama domaće vojne industrije, i ti proizvodi zbog kvalitete postaju sve traženiji u svijetu. Hrvatska jurišna puška VHS u postrojbama je nakon testiranja ocijenjena visokim ocjenama. Pušku već nose naši pripadnici u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni, a nekoliko je primjeraka na testiranju u operaciji u Afganistanu.

General Repinc potvrdio je Hrvatskom vojniku da su do sada iz Đure Đakovića Specijalnih vozila isporučili 64 nova borbena vozila. Smještena su sada u skladištu vojarne u Petrinji, a za desetak dana preuzet će još deset novih.

U pitanju su bazna vozila još uvijek bez ugrađene temeljne opreme, a Repinc je rekao da će prvih 17 potpuno opremljenih vozila naoružanih borbenom stanicom 12,7 mm u mehaniziranu brigadu ući do ožujka.

Kao što je to već najavila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, prva borbena vozila dobit će motorizirana satnija koja će se ove godine uključiti u borbenu skupinu Europske unije (EUBG II/2012.). Repinc je objasno da će satnija provesti obuku i nacionalnu certifikaciju u ožujku, a već u travnju zapovjedništvo i jedan njezin vod u Njemačkoj će sudjelovati na zajedničkoj vježbi »CORE BG«.

Dvije postrojbe HV-a ulaze u NATO-snage brzog odgovora

Hrvatska kopnena vojska uputit će već ove godine u NATO-ove snage za brzi odgovor (NATO Response Force - NRF) postrojbu za dekontaminaciju i vod Vojne policije. Obje skupine prošle su lani NATO-ovu afirmaciju i spremne su za ulazak u NRF, potvrdio je general Dragutin Repinc.


Mile FRANIČEVIĆ, http://www.vjesnik.hr/


« Last Edit: March 05, 2012, 02:45:43 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #27 on: February 23, 2012, 03:47:55 am »

DPR plan 2012: 1.6 mlrd kuna za modernizaciju, pogreška velika milijardu kuna

Ministar obrane Ante Kotromanović naišao je na prepreku u ostvarivanju svoje vizije i strukture obrambenih snaga nakon što se suočio s vojnim proračunom za 2012. i projekcijama do 2015. Naime, iz svega priloženog je vidljivo kako nema govora da se oružane snage bave isključivo svojim "core businessom" u idućih nekoliko godina, a da se na sve drugo primjeni model "outsourcinga" i ponudi civilnom tržištu usluga.

MORH će do 2015. biti svake godine opterećen s 200 milijuna kuna izdvajanja za protupožarnu sezonu i ostale "društvene" aktivnosti koje pokrivaju troškove letačkih operacija helikoptera u misijama prijevoza pacijenata, potom pripadnika gorske službe spašavanja i slično. Nema sumnje kako je nužno i humano imati resurse za takve potrebe, ali o tome treba računa voditi hrvatska vlada i konačno uspostaviti profesionalni civilni HEMS kao što je to slučaj u svim modernim europskim državama.

Umjesto da se do 2015. smanji broj posve nepotrebnih misija UN-a i tako donese uštedu u proračunu, broj misija UN-a će ostati isti i na njega će se trošiti oko 330 milijuna kuna. Očekivano, za operacije NATO saveza sredstva su ostala na razini 390 milijuna kuna. U 2012. neće biti natječaja za ophodne brodove, a ništa bolja situacija ne smiješi se niti borbenom zrakoplovstvu.

Vojni proračun u 2012. iznosit će 4.828 milijardi kuna što je 231 milijun kuna manje nego u 2011. Gotovo sva sredstva namjenjena opremanju i modernizaciji od 749 milijuna kuna biti će utrošena na završetak projekta borbenih oklopnih vozila.

Prema projekcijama za 2013. sredstva za modernizaciju biti će nešto manja u odnosu na ovu godinu, ali ako se uzme u obzir kako se više neće financirati isporuka BOV-a, to znači da će predviđena sredstva biti sasvim dovoljna da se konačno krene u nabavu brodova za potrebe obalne straže i da se donese odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva. Treba reći kako sve pripreme za oba programa trebaju biti gotove još ove godine kako bi se u idućoj krenulo u realizaciju.

Nadalje, u 2013. bi trebalo krenuti s konačnom obnovom smještajnih kapaciteta oružanih snaga, logističkih središta i skladišnih prostora, nabavom taktičkih komunikacijsko zapovjednih sustava u svim granama oružanih snaga. Svi spomenuti projekti nastavit će se financirati i u 2014.

Apsurdno je i neozbiljno da se planeri ovogodišnjeg proračuna pozivaju na Dugoročni plan razvoja oružanih snaga iz 2006., jer ako se iz tog dokumenta samo usporedi tablica projekcije proračuna do 2015.može se vidjeti koliko je situacija dramatično izmjenjena i da je dokument i više nego beskoristan, a njegove revizije niti nema premda je u financijskom smisli sve krenulo nizbrdo još prije tri godine.

Koliko je dokument irelevantan najbolje govore slijedeći podaci. Prema njemu, sredstva za modernizaciju u 2012. su trebala biti u visini 1,6 milijardi kuna, a stvarna su 749 milijuna kuna, potom u 2013. prema istom dokumentu sredstva za modernizaciju su trebala biti 1,74 milijarde kuna, a biti će zapravo 594 milijuna kuna!

Nadalje, troškovi za međunarodne misije i operacije ukupno iznose u ovoj godini nešto više od 710 milijuna kuna, a prema dokumentu DPR 2006-2015. taj je iznos bio 530 milijuna kuna.

Jedina pozitivna vijest vezana uz vojni proračun je izdvajanje za obuku u iduće tri godine koje će biti na razini 56 milijuna kuna godišnje za razliku od 2011.kada su sredstva iznosila 17 milijuna kuna.

http://www.defender.hr/
« Last Edit: March 05, 2012, 02:42:21 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #28 on: February 27, 2012, 06:46:11 pm »

Da ne otvaram novu temu.

-----------

MORH štedi: Beneficirani radni staž ukidaju i 'režu' naknade?

Štednja: Osim ukidanja beneficiranog radnog staža, smanjit će se i mjesečna naknada za ročnike na dragovoljnom služenju vojnog roka s 2660 kn na 1500 kn

Piše: Đurđica Sarjanović


Ministarstvo obrane RH će ove godine ukinuti beneficirani radni staž svim zaposlenicima oružanih snaga koji ne pripadaju profesionalnim postrojbama, tj. gardijskim brigadama i ostalim operativnim postojbama, javlja Defender.hr. Tako će se beneficirani radni staž ukinuti zaposlenicima na Hrvatskom vojnom učilištu, Domu GS OSRH i slično.

Osim toga, smanjit će se i mjesečna naknada za ročnike na dragovoljnom služenju vojnog roka s 2660 na oko 1500 kuna. Prema tome bi ušteda na jednom kontingentu ročnih vojnika bila oko 300.000 kuna mjesečno. Na teret proračuna MORH-a ostaju naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, zdravstveno osiguranje, osiguranje na ozljede na radu i profesionalne bolesti te prehrana i smještaj.

Izvor : 24sata

Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 373« Reply #29 on: February 27, 2012, 07:09:15 pm »


 Mislim da neću u Off ako pitam da li neko zna ko ima beneficirani radni staž i koliko!?
 Piloti, padobranci, podmorničari, ronioci - 6 meseci     itd ! ?
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 55   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 25 queries.