PALUBA
December 05, 2021, 02:47:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Down
  Print  
Author Topic: Minobacači  (Read 51381 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 560


« Reply #75 on: December 14, 2020, 06:14:17 pm »

Quote
Ako neko ima podatak iz literature ili iz iskustva koliko se granata trošilo za dan intezivne borbe?

Одговор не ово питање је тешко дати. Војска је имала у нормативима као "мрене јединице" "борбени комплет" ( б/к), али и "дан рата" (д/р). Не сећам се тачно колико је граната било предвиђено у б7к а колико д/р. За већину оружја (оруђа) та два броја су се поклапала, али је било и разлике, односно д/р је чешће био мањи. Има овде бољих познавалаца логистике који би ти могли објаснити (као ово виде) како се дошло до б/к, односно д/р и шта су подразумевале ове две "мерне јединице". У сваком случају и б/к и д/р су одређивани на основу процене отварања средњег интензитета и генерално, број граната (метака или већ чега) био је довољан. У прорачун се полазило и од чињенице да се ватра не отвара (гађа, "пуца") сваки дан, а ако се и отвара то није једнаким интентзитетом. Такође, и од процене објективних циљева за поједина средства, односно потребне муниције да се неутралише или уништи одређени "просечни циљ".

У пракси су се дешавало да послуга (или стрелци) испале читав борбени комплет за пар сати. Најчешће непотребно. То је посебно било присутно код пешадије. Такве ствари углавном сведоче о необучености појединаца и јединица и њиховом страху кога прикривају ("терју") непотребним трошењем муниције.

Quote
koliko je bilo poslužilaca za jedan minob?

Заборавио сам па ће ме неко допунити за МБ 60. За МБ 82 су 4 послужиоца. У сваком случају за ношење, преношење и гађање МБ 60 су довољна двојица. За командо минобацаче 60мм довољан је један.

Quote
koliko su daleko mogli da se premeštaju sa minob. ako idu peške (bez tovarnih konja, vozila) i koliko granata su u tom slučaju nosili sa sobom?

Минобацачи 60 и 82мм су направљени тако да се могу расклопити (минобацач 82мм се расклапа у три дела: цев, лафет и подлога, плус две муницијске кутија са по три мине коју носи један члан послуге од 4 човека) и носити довољно дуго у далеко како би пратили пешадију. Дакле, колико може пешадијска чета толико могоже и послуга да носи минобацач.  Ја сам као питомац, као члан послуге минобацача носио цев на маршу од око 20 км (иначе сам ситан растом). Сваки део минобацача 82мм са рамом за ношење није тежи од 20кг,а минобацач 60мм је тежак 22 кг (нисам баш сигуран за тежину, јер не гледам литературу). Дакле, свака послуга минобацача 82мм носи 6 мина са собом. И послуга одељења 60мм носи један број мина са собом, али не знам тачно колико.

Борбени комплет минобацача 82мм је мислим (нисам сигуран) 60 мина (толико мина на један минобацач). Мине (које нису код послуге) се превозе у транспорту чете (возилом) . Мине се пакују у дрвене сандуке од по 10 ком (у њему су и барутна пуњења за мине). У борби, траспорт чете се распоређује на удаљености не већој од 1000м од положаја минобацача (најчешће на пар стотина метара), тако да чим почне гађање, послужиоци (доносилац и по потреби додавач, иду да донесу нове гранате). Обично у одбрани уз себе (у склоништу) имају више граната а у нападу само онолико колико могу понети. Зависно од расположивости возила и могућности прилаза, у броби се организује и дотур муниције на сам положај. О свему томе треба да мисле старешине (командир чете, командир вода за подршку) и да то договоре (утаначе) пре почетка борбе. Ако, на пример нема возила или оно не може доћи, онда командир чете може да нареди да пешадијски водови дају пар војника за преношење (ношење) мина за минобацаче. То пре свега зависи од ситуације и способности старешина. 


Logged
vojoche
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #76 on: December 14, 2020, 11:17:41 pm »

hvala Dzumba na iscrpnom odgovoru.

 Ja sam nalazio na netu razne podatke ali polovične i stalno me buni kako se četni minobacači (60mm) snabdevaju municiom. Znam da četa ima malo vozila pa mi izgleda da ne moze da ima veće zalihe. Minob 81mm i 120mm obično su u bataljonu i imaju svoja ozila.
Po tvom odgovoru i onome što sam nalazio na netu ispada da je potreban čest dotur od strane bataljona i/ili brigade. 
O potrošnji u borbi našao sam samo podatke za drugi sv. rat za US i SSSR da su prosečno trošili USA između 50 i 400 granata (zavisno od ratišta/vrste jedinice) a SSSR (150). To bi značilo da se za recimo 5 dana intezivne borbe potroši par stotina granata a činimi se da četa ne može da skladišti/transportuje te količine.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 560


« Reply #77 on: December 16, 2020, 06:49:17 pm »

Иначе, "четни" минобацач није 60мм већ 82мм. Дакле, у пешадијској чети је у наоружању минобацач 82мм, осим ако нешто није промењено у назад пар година. Чета је имала 2 минибацача 82мм (једно одељење). Не знам како је сада. Ако их и нема, команда батаљона може да је ојача, да јој препотчини одељење, па чак и вод МБ 82мм.

Није потребан чест дотур од стране батаљона. Заправо, то зависи од динамике борбе. Ако се зна да ће бити жешћа борба чете, односно батаљони, посебно у одбрани, су се могле попунити и са више од 1б/к.

Чета, односно војници у чети  "на рукама" (а за минобацаче и РБ делом и у траспорту чете) има један б/к за све стрељачко наоружање. У траспорту батаљона је још један б/к, а у бригада још један или два б/к за све јединице. Значи, батаљон, односно пешадијска чета може да ратује два дана а да не добије ништа од муниције од више команде. Како се не "пуца" сваки дан у рату (не води борба), посебно не истим интензитетом, то у пракси значи и је јединица (чета) подмирена муницијом за више од два дана.  Резреве у позадини (логистици) су прављене тако да се поседује од 10-30 б/к (нисам потпуно сигуран за ове цифре, али су приближно тачне) за свако борбено средство. Кад почене рат или нека борбене активност, троше се средства из залиха, а оне попуњавају из производње и/или увоза (ако је могућ). То отприлике значи да ако је б/к за АП 150 метака, 30 б/к је 4500 метака (око 3 сандука муниције по војнику, односно пушци). За војску од 100000 људи то је 450.000.000 метака. Један сандук има 1260 метака (или 1120, завсино од  паковања) то је 357.143 сандука муниције. Рачунај да је један сандук око 20 кг, то значи да је то око 7.143 тоне и то само муниције за пушке. Додај још артиљеријску муницију, тенковску, мине, експлозиве, ракете, што је све неупоредиво теже, па храна, друга опрема, резервни делови и сл. и т. онда ћеш видети колико је то огроман терет који се чува (складишти) и да то није само: "пуцај Мики..." (и испалиш б/к за 15 минута (а тако је чести било за време т.11). То се негде чува, па онда треба превући и доставити људима на положају, а нова из фабрика. Па још кад из складишта требаш све што тамо чуваш у миру разместити због претње напада из ваздушног простора.... То је ноћна мора за логистику и генерале. Логистика је наука, ако ниси знао. То је неки систем који ради 24 часа у миру и рату, без прекида. Не може другачије. И велика је могућност да негде запне, неко киксне, нешто се поквари, а онда војник "Пера" или "ескперти за меко дрву" (сада са интернета) кажу: "ма немају ови појма, кад бих ја био...."... А ја знам да би такви "експерти" и то што је радило како-тако сј..али "док си рекао кекс".

Пешадијска чета (она која није моторизована) је имала два камиона од 4,5 тона ("дајца") у које је могла да стане сва муниција и опрема која се не носи на леђима војника, па и муниција за минобацаче.. Па је чак и имало места у њима.
« Last Edit: December 16, 2020, 07:38:41 pm by dzumba » Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 422« Reply #78 on: December 16, 2020, 07:03:38 pm »

MOžda to pomogne.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Screenshot_1.jpg (343.25 KB, 840x1122 - viewed 15 times.)

* Screenshot_2.jpg (239.46 KB, 829x863 - viewed 13 times.)

* Screenshot_3.jpg (281.75 KB, 1130x818 - viewed 13 times.)
Logged
kosmonaut
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 281


« Reply #79 on: December 16, 2020, 10:46:32 pm »

155mm SH M-17 A, sta je ovo?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 422« Reply #80 on: December 17, 2020, 06:30:16 am »

Knjiga je iz 54 godine ako to šta pomogne. Inače nemam ideju šta bi to bilo
Logged
vojoche
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #81 on: December 18, 2020, 09:03:46 am »

Hvala Bozo13 i Dzumba.  Ovo je baš ono što mi treba.

Bozo13 jos ako bi mogao da nekako okacis celu knjigu ili link gde moze da se skine.
Logistika je bas ono sto me zanima a i bavim se na neki nacin time (civilna log).

Dzumba svestan sam slozenosti logistike mada je obicno ne tretiraju kao nauku vec disciplinu ekonomije ili tehnoloskih nauka. "Politička ekonomija je nauka ostalo su zanati [logistika, finansije,marketing...]" što jednom reče prof Vasiljković sa ek.fak. u Subotici inače predavao marketing.
Logged
vojoche
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #82 on: December 18, 2020, 10:30:42 am »

Dzumba sto se tice minobacaca nisam siguran ali mislim da je JNA imala minobacace 60mm u lakim (partizanskim)  brigadama. A mislim da je u nekom periodu od 2sv rata do reorganizacija  sedamdesetih imala i u drugim jedinicama. 
Moja pitanja su uglavnom načelne prirode, nije mi strogo bitno koji period ili armija je u pitanju već kako se rešavao problem dotura municije za jedinice koje su prevaskodno pešadijske (lake, planinske, desantne i slično)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 560


« Reply #83 on: December 18, 2020, 04:28:50 pm »

Слажем се са твојим професором (и сам имам неку академску титулу). Наравно да знам да логистика није наука сама за себе.  Тврдњу да је логистика наука сам изрекао фигуративно, у смислу да се користе научна сазнања у њеном вођењу. Већина то не схвата већ мисли да се организација логистике ради од данас до сутра.

Да, у неким јединицама ЈНА су били минобацачи 60мм као подршка. Осим тих које си ти набројао били су и у диверзантским јединицама, па и у 63.падбр, практично до краја постојања ЈНА. Моја констатација се односи на пешадијске јединице у пешадијским и моторизованим брогадама (пуковима) јер су они основа војске у целини.

Иначе, један од постулата у пројектовању опреме и наоружања за пешадију јесте да се та средства, па и она за подршку, расклопљена могу носити на дужим или краћим растојањима. Тако могу да "прате" пешадију где год да она доспе и да чета, као основна тактичка јединица има неку своју минималну аутономију и по питању ватрене подршке.
Logged
vojoche
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #84 on: December 23, 2020, 10:31:07 am »

155mm SH M-17 A, sta je ovo?

iz oznake se da zaključiti da je samohodna haubica američka. tako da bi na osnovu perioda mogla biti 155 mm Gun Motor Carriage M40
https://en.wikipedia.org/wiki/M40_Gun_Motor_Carriage
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 136« Reply #85 on: December 23, 2020, 10:45:54 am »

155mm SH M-17 A, sta je ovo?

iz oznake se da zaključiti da je samohodna haubica američka. tako da bi na osnovu perioda mogla biti 155 mm Gun Motor Carriage M40
https://en.wikipedia.org/wiki/M40_Gun_Motor_Carriage

Ima li iko podatak da je ova SH bila u naoružanju JNA, ili da je uopšte isporučena u okviru MDAP?
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 314


« Reply #86 on: February 22, 2021, 12:46:28 am »

Imam par pitanja za minobacačlije. Pitanja su u vezi minobacača 60mm koji su u sastavu pešadijskih četa (ili su bili bar nekada).
U tom vodu za podršku bilo je valjda tri minobacača 60mm.
Зависи во кој период и која армија користела минофрлачи .На пример во црвената армија и во армијата на вермахтот се користат 50 мм топови за подршка на пешадиски вод или чета но сфајкат брзо и германците и советите дека 50 мм минофрлачи се слаби па затоа се прифајка калибарот од 82 мм како минофрлач за чета , но при секој напад еве на германските гранометни единици се користел и 50 мм и 82 мм минфрлач.Додека Американската и Франуската војска прифатила 60 мм минфрлачи во втората светска војна но повеке како одбрабено оружје за разлика од кај русите јапонците и германците 50мм минфрлачи имаат офанзивен карактер. Но во 30 тите години во црвената армија  82 мм минфрлач е на ниво на баталјон или бм- батальонные минометы но по шпанската граганска војна се прифајка идејата за посилен минофрлач од82 мм или русите во 1938 го воведуват 107 мм минфрлач како минофрлач на дивизија или на полк но и за планиските единици. Истиот концепт го воведуват и Британците и Американците со своите 107 мм како   минфрлачи за подршка на полк и дивизија ,додека кај германците 105 мм минфрлачите се означени како баталјонски. 120 мм минфрлачи по распоредот од втора светска војна се тешки опсадни и дивизиони орудија дел на инжинерците но и на артилеријата . Во ЈНА од 1945 до кај 1960 година имало доста и германски 50 мм и италјански 45 мм минфрлачи некаде по 1950 се воведуват и 60 мм минфрлачи од Америка , и некаде кон 60 тите се прифајка 60 мм минфрлачи во јна за подршка на вод но многу повеке се користеја 82 мм минофрлачи.


м30 американски 107 мм
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* m30 107m.jpg (18.41 KB, 380x442 - viewed 0 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 063


# proće i ova prehlada


« Reply #87 on: November 03, 2021, 06:33:40 pm »

How does mortar work?

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 560


« Reply #88 on: November 04, 2021, 08:49:02 pm »

Ово објашњење је доста добро и једноставно, без улажења у проблематику гађања. Што се тиче темпирања нисам сигуран да га има на минамаа мањег калибара (60 и 82/81мм). Можда код мина новије производње.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 25 queries.