PALUBA
October 22, 2021, 04:02:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Municija  (Read 41194 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 142« Reply #15 on: April 30, 2013, 04:49:29 pm »

Zanimljiv materijal:

http://hshrcomh.lin28.host25.com/Dokumenti/Edukacija/Literatura/Streljivo1.pdf
Logged
taz1cl
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 61


« Reply #16 on: May 01, 2013, 05:42:27 pm »

to ja sam punim
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 250


« Reply #17 on: May 01, 2013, 06:38:08 pm »

Izvini, taz1cl - nisam dobro shvatio.

Šta to puniš sam, a vezano je za ovaj topic?
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #18 on: April 30, 2016, 01:55:18 pm »

Vir: Revija „Obramba“ jul 2008.godine
Autor: Franc Klemenčič

U OKLOP I KROZ OKLOP

Prva ofanzivna oklopna sredstva bili su brodovi sa oklopom - oklopnjače. Prvi tenkovi, kao tipično kopneno oklopno ofanzivno oružje u 1916-toj godini upotrijebili su Englezi. Do kraja I.svj. rata razvile i upotrijebeila su druge armije. Prvi tenkovi imali su oklop debljine 60mm, a pokazali su se kao efikasno ofanzivno oružje. Imali su veliki utjecaj na taktiku vođenja borbi i razvoj ostalih oklopnih vozila. Sve do danas su na tenkovima poboljšavali oklopnu zaštitu – klasična homogena, pa do današnjih višeslojnih i dodatno zaštičenih  (ERO)… Razvoj tenkova i drugih oklopnih vozila poticao je razvoj protuoklopnih oružja.

U ovom stogodišnjem razdoblju razvijeno je više protuoklopnih oružja. Korištena su iskustva iz proizvodnje protuklopnih projektila protiv oklopljenih brodova. Tako je razvijena cijela paleta protuoklopnih oružja i streljiva za vojnika i kolektivnog oružja za protuoklopnu borbu. Danas su, za protuoklopnu borbu,  u upotrebi različite protutenkovske mine, ručne bombe, tromblonske mine, mine za ručne bacače, ručni raketni bacači, raketni lanseri, topovi, avio bombe, avionske rakete i topovi . Sva ta sredstva za djelovanje na oklop  koriste:

1.-kinetičku energiju

2.-kinetičku energiju, kombiniranu s kemijskom energijom (detonacija eksploziva)

3.-potencijalnu kemijsku energiju detonacije eksploziva

Kinetičku energiju osigurava sam projektil svojom masom i brzinom. Kemijsku energiju  koja se oslobodi prilikom detonacije, osigurava eksplozivno punjenje sredstva. Za dobre rezultate protuoklopne borbe koristi se brizantno djelovanje detonacije eksploziva.


* d0ef83ec-935f-4d9b-837e-674c993707bd_zpsbmu3kky4.jpg (116.86 KB, 459x535 - viewed 243 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #19 on: April 30, 2016, 02:02:58 pm »

Protuoklopni probojni projektili s djelovanjem  kinetičke energije

Kinetička energija, koja se koristi za protuoklopni boj, osigurava masa projektila i njegova brzina koju mu daje
 
1.-potisno barutno punjenje (deflagracija) – barutna akceleracija

2.-detonacija eksplozivnog punjenja

Protuoklopni projektili s barutnom akceleracijom

Sredstva protuoklopne borbe, kad se kinetička energija osigurava potisnim barutnim punjenjem,  su najstarija protuoklopna sredstva, dok su sredstva,  kojima kinetičku energiju osigurava detonacija eksplozivnog punjenja, među najnovijima. Sredstva protuoklopne borbe sa deflagracijskom akceleracijom su samo topovski projektili , dok su sredstva sa detonacijskom akceleracijom u različitim oružanim sistemima, prije svega u skoro svim modernim protuoklopnim oružjima u razvoju kao što su SWF (Senzor Fused Weapons).

Protuoklopni probojni projektili, kojima energiju osigurava deflagracijska akceleracija su:

1.-protuoklopni probojni projektili pješadijskog oružja različitih kalibara

2.-protuoklopni probojni topovski projektili bez eksplozivnog punjenja

3.-protuoklopni probojni projektili sa eksplozivnim punjenjem

S obzirom na kalibar poznajemo:

1.-protuoklopni probojni projektili u kalibru bez ili sa manjim eksplozivnim punjenjem

2.-protuoklopne probojne projektile manje od kalibra (potkalibarni) sa sastavljenim čvrstim plaštem u kalibru – HVAP odnosno APCR (Hyper Velocity Armur Piercing odnosno Armur Piercing Composite Rigid)

3.-protuoklopne probojne projektile manje od kalibra (potkalibarni) iz osiromašenog urana (DU- Depled Uranium) sa sastavljenim čvrstim plaštem u kalibru – APDU

4.-protuoklopne probojne projektile  manje od kalibra (potkalibarni) sa plaštem koji otpade od projektila poslije lansiranja (opalenja) – APDS (Armur Piercing Discarding Sabot) u različitim verzijama (APFSDS – Armur Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot ili APFSDUDS – Armur Piercing Fin Stabilized Depleted Uranium Discarding Sabot)


* PT puška M SS 41usporedba streljiva 7,9mm.jpg (207.43 KB, 640x558 - viewed 279 times.)

* Za pješadijsko naoružanje.jpg (272.21 KB, 521x640 - viewed 375 times.)
« Last Edit: April 30, 2016, 02:13:54 pm by duje » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #20 on: April 30, 2016, 02:08:08 pm »

Protuoklopni projektili u kalibru bez ili sa manjim eksplozivnim punjenjem

Najprije su bili u upotrebi protuoklopni probojni projektili u kalibru bez ili sa manjim eksplzivnim punjenjem (djelovanje kinetička energija  ili kinetička + kemijska energija), tako za protutenkovske puške  (kalibra 7,7mm do 20mm) i topove (od 20mm- protuavionski topovi, odnosno od 37mm – protutenkovski topovi, do topova najvećeg kalibra). Protuoklopno probojno streljivo za protutenkovske puške imalo je često, pored probojnog umetka  između probojnog umetka i vanjskog plašta, zapaljivo punjenje. Time se pokušalo obezbjediti probojno zapaljivo djelovanje, zapaljivo pujnjenje se je zapalilo radi trenja. Razvijeno je bilo više,  konstrukcijsko različitih projektila radi sigurnijeg djelovanja na cilju (pogotku). Konstruktori tenkova su jako brzo ustanovili da oklopne ploče teško zaustave direktan pogodak protuoklopnog projektila, ako je pod zadovoljavajućim kutom. Pokušali su smanjiti kut pogotka sa nagibom zaštitnih površina (duži put proboja i mogućnost  da se projektil odbije). Ta novost u konstrukciji oklopnih sredstava zahtjevala je i promjenu oblika protuokopnih projektila. Do tada su se proizvodili klasični oštri vrhovi projektila, sada tzv. protuodbojni (rikošet) projetili sa ravnim vrhom, protukliznim kapama i sa dodatnom balističnom kapom. Za izradu protuoklopnih prijektila su upotrebljavali posebne čelične legure, koje su bile teške, a prije svega žilave i jako tvrde. Na početku su upotrebljavali legure (krom – vanadij…).  Njemci su već i II.svj. ratu, za proizvodnju protuoklpnih projektila,  upotrebljavali  leguru volframa sa karbidom. Danas se upotrebljavaju volframove legure (volfram sa karbidom i kobaltom). U zadnje vrije se u nekim zemljama upotrebljava, za izradu protuoklopnih projektila, osiromašeni uran. Tako proizlazi, da su dobre protuoklopne projektila mogli proizvoditi samo u državama sa razvijenom metalnom  industrijom.
 
Na osnovi iskustva iz II.svj. rata su za protuoklopne projektile postavljeni sljedeći kriteriji :

1.-relativna masa projektila mora biti između 13 i 20 kg/dm³ (kg/l)

2.-koeficient eksplozivnog punjenja  (ako ga ima) 0,4 -  2,5%

3.-relativna masa eksplozivog punjenja (ako ga ima 0,1 – 0,4 kg/dm³

Protuoklpne puške su jako brzo izgubile važnost za brbu protiv tenkova  (brzo rastuća oklopna  zaštita tenkova). Razvojem novih snajperskih pušaka većeg  kalibra (12,7mm , 14,5mm i 20mm), a prije svega streljiva sa osiromašenim uranom, te su postale učinkovite protiv oklopnih vozila, ali ne protiv tenkova.


* odboj i proboj.jpg (121.45 KB, 557x640 - viewed 251 times.)

* Oddboj i usmjeravanje projektila.jpg (95.24 KB, 516x640 - viewed 265 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #21 on: April 30, 2016, 02:29:00 pm »

Vrste protuoklopnih probojnih projektila u kalibru

1.-protuoklopni probojni projektili  sa manjim eksplozivnim punjenjem i oštrim vrhom (APHE – Armur Piercing High Explosive)

Čitav projektil je izrađen iz kvalitetnog čelika, u zadnjem dijelu ima manje eksplzivno punjenje koje aktivira, sa zakašnjenjem donji (zadnji)upaljač. Zakašnjenje aktiviranja omogučava da projektil probije oklop i eksplozivno punjenje aktivira tek kada uđe u unutrašnjost. Uzadnjem dijelu upalača je, obično, i traser. Neki projektili imaju, uprkos oštrom vrhu, dodatnu balističnu kapu, radi boljih balističnih osobina. U prednjem dijelu imaju, često, ti projektili urezane lokalizatore (kanale) koji sprečavaju prerano pucanje projektila po dužini.

2.-Protuoklopni probojni projektili sa manjim eksplozivnim punjenjem, ravnim vrhom bez eksplozivnog punjenja (AP – Armor Pisrcing)

Ovaj projektil djeluje na cilj (metu) samo svojom kinetičkom energijom

3.-Protuoklopni probojni projektili  sa manjim eksplozivnim punjenjem , ravnim vrhom i balističnom kapom (APHEBC – Armour Piercing High Explosive with Ballistic Cap)

Ti projektili slični su prije opisanim, ali sa odrezanim vrhom, jer se projektil prilikom udara u oklop, pod manjim kutom, okrene tako da počne probijanje pod kutom od oko 90°. Radi odrezanog vrha su njegove balistične karakteristike jako loše, zato imaju uvjek balističnu kapu. Kapa je proizvedena iz mekih metala koji se prilikom udara bez  velike sile deformira.

4.-Protuoklopni projektili sa ravnim vrhom i balističnom kapom (APBC – Armour Piercing with Ballistic Cap)

Ti projektili su identični protuoklopnim projektilima APHEBC, ali nemaju eksplozivnog punjenja. U zadnjem dijelu je samo traser.

5.-Protuoklopni projektili sa protukliznom i balističnom kapom (APcBC – Armour Piercing Capped with Ballistic Cap)

Ti projektili su slični projektilip pod točkom 1 (APHE), no, nemju eksplozivnog punjenja, dodana je prozuklizna kapa iz mekog metala  i balistična kapa. Protuklizna kapa služi da se projektil „zalijepi“ na oklop i sprijeći odbijanje (rikošet) te da  usmjeri u probijanje.

Slika:

Protuoklopni probojni projektili:

1  45mm BP-240SP APBC
2  76mm BP-350SP APBC
3  152mm BR-540 APHE
4  40mm Pz.Gr.39 APHEC
5  75mm Pz.Gr39/42APHECBC
6  76mm BP-350A APHEBC* 5.jpg (163.32 KB, 640x390 - viewed 254 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #22 on: April 30, 2016, 02:39:06 pm »

Protuoklopni probojni projektili kod probijanja u oklop sabijaju materijal oklopa ispred sebe, djelomično i bočno. Posljedica protuoklopnih projektila može biti:

-Proboj
: cijeli projektil prođe oklopnu ploču i eventualno detonira iza nje. Otvor u oklopu je jednak kalibru projektila ili malo veći.

-Nepravilni proboj: kroz oklopnu ploču prođe cijela masa projektila, no, to nije cijeli projektil. Otvor u oklopu je ista ili mali veća od kalibra projektila.

-Prodor: projektil u djelovima probije oklopnu ploču, otvor je manji od kalibra projektila.

-Prolom: projektil prođe kroz oklopnu ploču, ali napravi puno veći otvor od kalibra projektila (karakteristično za kalibar projektila koji je puno veći od debljine oklopne ploče).

-Djelomično oštečenje oklopne ploče: projektil se kod udara rasprši i u ploči napravi djelomično oštečenje, koje se kaže kao izbočenje na unutarnoj strani ploče.

-Odbijanje projektila (rikošet)
: n a oklopnoj ploči ostane manje oštečenje u obliku elipse ili manje udubljenje.

-Zaglavljenje: projektil probije oklopnu ploču i ostaje u tom položaju zaglavljen jer nema dovoljno snage za potpuno probijenje.

Primjeri djelomičnog oštečenja oklopne ploče, odbijanje (rikošet) i zaglavljenje projektila se u praksi ne računa kao proboj iako vidimo kroz oklopnu ploču.


* različita deformacija oklpne ploče.jpg (139.54 KB, 468x640 - viewed 262 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #23 on: April 30, 2016, 02:44:50 pm »

Protuoklopni projektili , manji od kalibra (potkalibarni) sa sastavljenim čvrstim plaštom u kalibru

Protuoklopni probojni projektili  manji od kalibra (potkalibarni) sa sastavljenim čvrstim plaštem u kalibru – HVAP (Hyper Velocity Armour Piercing ili APCR Armour Piercing Composite Rigid) i sa plaštem, koji otpadne od projektila odma poslije izlaska iz cijevi– APDS (Armour Piercing Discarding Sabot) u različitim verzijama (APFSDS – Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot).

Pošto je kinetička energija projektila, za probijanje oklopnih ploča, ovisna od mase i brzine projektila, donesena je odluka o smanjenju kalibra i mase projektila a povečati brzinu. Radi smanjenja kalibra projektila  morali bi konstruirati nove topove, što nebi bilo pametno. Radi toga su projektilom koji su manji od kalibra (potkalibarski projektili), dodali poseban plašt koji je u kalibru oružja (topa). Potkalibarski projektil u posebnom plaštu omogučava čvrsti spoj sa čaurom, u cijevi brtvi prostor između projektila, koji je manji od kalibra, i unutrašnje strane cijevi. Taj plašt preuzme potrebnu potisnu  enrgiju barutnog punjenja, kod ožljebljenih cijevi i stabilu rotaciju. Razlog za proizvodnju potkalibarnog oružja je i u tome što dolazi do istrošenosti cijevi oružja.  Standardni protuoklopni projektili više, radi svoje tvrdoće,  više  „troše“ cijevi. Potkalibarsko streljivo je ujedinjeno (čaura i projektil su u čvrstoj vezi). Neki potkalibarsko strelivo ozačavaju i sa APS (Armour Piercing Sub caliber).

Razvijeno je tri vrste potkalibarskih projektila i to:

-potkalibarski projektili koji skupa sa posebnim plaštom lete do cilja, do odvajanja dođe kod udara u cilj (HVAP – Hyper Velocity Armour Piercing ili APCR – Armour Piercing Composite Rigid)

-potklibarski projektili , kod kojih se poseban plašt odvoji odma poslije izlaska iz cijevi (APDS – Armour Piercing Discarding Sabot)

-Potkalibarski projektili stabilizirani krilcima, poseban plašt se odvoji odma poslije izlaska iz cijevi (APFSDS – Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot)* potkalibarski sa čvrstim plaštem.jpg (123.68 KB, 406x640 - viewed 234 times.)

* 1=85mm IZ-365 SP APCR 2=75mm 40-42 APCR.jpg (166.64 KB, 482x640 - viewed 236 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #24 on: April 30, 2016, 02:46:09 pm »

Protuoklopni probojni potkalibarni projektil APFSDS sa uskim vodilom

Potkalibarni projektil koji skupa sa plaštem leti do cilja, u stvari nije pravi potkalibarni projektil, neki predlažu da bi ih preimenovali u protuoklopni probojni projektil sa penetratorom . Kod tih projektila je u plaštu, iz mekog  metala, napravljeno ležište u kojem se nalazi manji potkalibarni projektil iz teškog metala – penetrator. Penetrator je plaštem spojen sa precizno izrađenim ležištem koji osigurava da se pomjeri tek kada kad udari u oklopnu ploču. Penetrator skupa sa plaštem leti do cilja, kod udara u cilj dolazi do brzog zaustavljana, u tom trenutku penetrator dobije veliko inercijsko ubrzanje, probije plašti  i udari u oklopnu ploču – probije je. Iza prepreke (oklopne ploče), penetrator raspadne na veliki broj dijelova (radi brzog zaustavljanja).

Pošto su spomenuti potkalibarski projektili  u kalibru, brzina projektila nije jako velika, poveća se inercijskom akceleracijom.  Radi toga je počela proizvodnja potkalibarnih projektila kod kojih se plašt odvoji odma poslije izlaska iz cijevi. Radi manjeg kalibra - manjeg poprečnog presjeka, otpor zraka je  puno manji, a to omogučava veću brzinu projektilu. Prvi  protuoklopni probojni projektili (penetratori) bili su kratki, stabilnost prilikom leta im je osiguravala brza rotacija, upravo radi toga je bio efikasan domet relativno mali (oznaka u literaturi APDS – Armour Piercing Discharging Sabot).


* 77mm Mk II APDS.jpg (42.64 KB, 309x640 - viewed 214 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #25 on: April 30, 2016, 02:49:30 pm »

Razvoj tenkovskih topova zahtjevao je i proizvodnju streljiva za njih. Glatke cijjevi nisu osiguravale  stabilnost projektilima sa brzom rotacijom, zato je njihov let stabiliziran krilcima. Potkalibarski protuoklopni projektili su se u borbama pokazali efikasni, zato su projektirali, za te nove topove, novo potkalibarsko streljivo.  Streljivo je bilo duže, stabilan let su osiguravala krilca, koja su napravljena tako da upadni kut, prilikom leta,  osigurava određenu rotaciju. Radi toga ih neki zovu i dugi penetratori. U literaturi su označeni kraticom APFSDS – Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot.
Sto se tiče konstrukcijske karakteristike plašta, koji omogučava spoj projektila i čaure, a poslije izlaska iz cijevi otpadne, razlikujemo dva modela:

-uzak plašt, koji osigurava samo spoj projektila sa čaurom i brtvenje između projektila i cijevi oruđa u jednoj točci

-dugi plašt
, koji omogučava spoj sa čaurom, brtvljenjem u cijevi kao i veću preciznost, jer radi dodira u dvije točke u cijevi ne dozvoljava vibracije potkalibarskog projektila.

Plašt se sastoji iz dva dijela koje spaja čaura i vodeči prsten. Radi toga su u njemu otvori , koji omogučavaju plinovima kidanje istoga. Danas su u upotrebi, prije svega, potkalibarski projektili sa dugim plaštem. Sam projektil je u srednjem dijelu rebrast, isto tako sva tri elemnta plašta, da u čauri i cijevi oruđa osiguravaju čvrst spoj plašta i cijevi, ali da se poslije lansiranja (opaljenja) odma odvoje.

Brzina ovih pokalibarskih projektila dosta prelazi 1.000m/s, radi toga na putanji (trajektoriji) lete u djelomičnom vakumu jer prave udarne valove i ispred vrha projektila. Velika brzina i težina osuguravaju im veliku kinetičku energiju, koja omogučava probijenje večine tenkovskih oklopa.  


* potkalibarni APFSDS.jpg (26.22 KB, 640x214 - viewed 237 times.)

* proboj sa APFSDS.jpg (122.32 KB, 640x308 - viewed 231 times.)

* dugi plašt otpada.jpg (214.38 KB, 640x435 - viewed 238 times.)
« Last Edit: April 30, 2016, 02:50:46 pm by duje » Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 326« Reply #26 on: September 30, 2017, 04:56:57 pm »

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.