PALUBA
November 22, 2019, 03:56:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Središte za obuku i doktrinu logistike ZzP OSRH  (Read 50492 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #15 on: May 04, 2011, 03:09:21 am »

U Požegi završio Tečaj za razvoj temeljnih sposobnosti vođenja

Dana 29. travnja 2011. u Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega završio je Tečaj za razvoj temeljnih sposobnosti vođenja (TRTSV).
Cilj i zadaća tečaja je osposobiti polaznike za uspješno zapovijedanje i vođenje u svim zadaćama službi do razine skupina/desetina te metodički osposobiti polaznike u izvedbi zadaća motoričkih priprema u postrojbama te za učinkovitu primjenu govornih metoda i metoda demonstracije.
Tečaj je proveden u vremenu od 11. do 29. travnja 2011.g. Program je uspješno završio 21 polaznik. Time su ujedno svi polaznici ovog tečaja osposobljeni za vođenje i zapovijedanje do razine skupina/desetina.
Potvrdnice o završenom tečaju polaznicima je uručio zapovjednik Središta pukovnik Ivica Pejaković.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #16 on: May 10, 2011, 02:00:42 am »

Obuka pripadnika ZzP-a za sastavnice 18. HRVCON-a ISAF iz Međunarodnog ratnog prava i dušobrižništva

Temeljem plana i programa obuke sastavnica ZzP-a koji se upućuju u MVO ISAF/Afganistan u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi 6. svibnja 2011. godine časnica za pravne poslove Zapovjedništva ZzP-a natporučnica Suzana Kocman provela je predavanje iz Međunarodnog ratnog prava.

Velečasni Slavko Rajić, vojni kapelan ZzP-a, pripadnike sastavnica 18. HRVCON-a (NEP, G OMLT, ANA CSS škola logistike) upoznao je s osnovama islama te nekim temeljnim razlikama između islama i kršćanstva i općenito o dušobrižništvu u OS RH.

Nakon održanih predavanja vlč. Slavko Rajić održao je i svetu Misu pripadnicima koji će se nakon završetka obuke uputiti u MVO ISAF/Afganistan.


Tečaj osvježenja za borbenog spasioca

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega od 3. do 6. svibnja 2011. godine proveden je tečaj osvježenja za borbenog spasioca.
Cilj tečaja je obnoviti znanja i vještine potrebne u zbrinjavanju ozlijeđenih na bojištu. Svrha tečaja su vježbe koje se provode na lutkama u realnom vremenu u simuliranoj situaciji borbenog okruženja. Tečaj je završilo 22 polaznika koji su osposobljeni za borbenog spasioca. Na svečanoj dodjeli potvrdnica nazočili su svi instruktori za provedbu tečaja, a potvrdnice im je uručila voditeljica tečaja bojnica Vesna Majić dr. med.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #17 on: May 10, 2011, 02:06:34 am »

Tečaj sigurne i terenske vožnje

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega od 2. do 6. svibnja 2011. godine proveden je tečaj sigurne i terenske vožnje.
Cilj tečaja je osposobiti polaznike u sigurnom upravljanju motornim vozilima u složenim cestovnim i terenskim uvjetima te korištenje uređaja na vozilima koji omogućuju veću upravljivost i prohodnost. Tečaj je završilo 8 polaznika koji su osposobljeni za korištenje motornih vozila u otežanim cestovnim i terenskim uvjetima te su pokazali veliko zanimanje i htijenje za stjecanje novih znanja.
Na svečanoj dodjeli potvrdnica nazočili su voditelj tečaja stožerni narednik Zlatko Jogun, a potvrdnice im je uručio časnik za izobrazbu i doktrinu prometne službe satnik Boris Galić.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #18 on: June 22, 2011, 12:21:41 pm »

Završena dočasnička izobrazba prve razine Službe borbene potpore

PU Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega od 28.ožujka do 17. lipnja 2011. godine proveden je specijalistički dio dočasničke izobrazbe prve razine Službi borbene potpore. Izobrazba je provedena prema specijalnostima polaznika: raketna tehnika, UbS, goriva i maziva i moto tehnike.
Izobrazba se sastojala od zajedničkog dijela za tehničku službu i posebnog dijela za određenu specijalnost, a provodila se u kabinetima Središta za obuku i doktrinu logistike. Pojedine vježbe su odrađene u ostalim postrojbama Zapovjedništva za potporu (Bojni za opću logističku potporu i Bojni za opskrbu). Kruna izobrazbe bila je zajednička taktička obuka na vojnom vježbalištu “Glavica” u Požegi.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #19 on: June 28, 2011, 05:27:37 pm »

Provedeno ocjenjivanje sastavnica ZzP-a 18. HRVCON-a za NATO vođenu operaciju ISAF u Afganistanu

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi od 14. do 17. lipnja 2011. godine provedeno je ocjenjivanje sastavnica ZzP-a 18. HRVCON-a za NATO vođenu operaciju ISAF u Afganistanu. Ocjenjivanje sastavnica provedeno je u skladu s novim konceptom sustava spremnosti OS RH koji se odnosi na ocjenjivanje spremnosti postrojbi kopnene vojske, a temelji se na ACO Force Standards, VOL VII, Part III, Combat Readiness Evaluation – CREVAL. Isto je provedeno u dvije faze: 1. Faza: In – Barracks Inspection i 2. Faza: Field Inspection s ciljem ocjenjivanja sposobnosti za provedbu zadaća u sastavu MVO ISAF u Afganistanu. Ocjenjivački tim ZzP-a bio je sastavljen od NATO certificiranih ocjenjivača (CREVAL), časnika s iskustvom na istim poslovima i zadaćama iz NATO-vođene operacije ISAF te eksperata za područja ocjenjivanja spremnosti. Čelnik tima ZzP-a bio je bojnik Ivica Kordić NATO certificiran ocjenjivač (CREVAL) s iskustvom iz NATO vođene operacije ISAF.


* 20110617-52.jpg (100.09 KB. 800x569 - viewed 274 times.)

Nadzor ocjenjivanja s primarnom zadaćom da osiguranje ocjenjivanja i izvješćivanja bude u skladu s važećim NATO procedurama, proveo je nadzorni tim GS OS RH koji je vodio brigadir Mijo Kožić. Zaključak nadzornog tima bio je da je ocjenjivanje provedeno na profesionalan način u skladu s NATO procedurama definiranima u ACO Force Standards, VOL VII, Part III, Combat Readiness Evaluation – CREVAL.


* 20110617-53.jpg (120.99 KB. 800x569 - viewed 275 times.)

Izvor: OSRH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #20 on: July 02, 2011, 01:15:09 pm »

Svečana dodjela diploma časnicima za rakete i raketne sustave i dočasnicima pirotehničarima tehničke službe

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega 30. lipnja 2011. godine uspješno je završena specijalistička izobrazba 2. naraštaja časnika za rakete i raketne sustave te 3. naraštaja pirotehničara tehničke službe. Specijalističku je izobrazbu uspješno završilo 7 časnika, 6 dočasnika, 12 vojnika, 2 policijska službenika i 1 vojni službenik. Izobrazbu je uz pripadnike OS RH pohađalo i pet pripadnika Vojske Republike Makedonije.

Specijalistička izobrazba časnika predstavlja prvu fazu izobrazbe za obnašanje dužnosti časnika za skladištenje, čuvanje i održavanje raketa i raketnih sustava dok je specijalistička izobrazba dočasnika prva faza osposobljavanja za dužnosti pirotehničara. U drugoj fazi dočasnici i časnici se raspoređuju na odgovarajuće dužnosti u postrojbama, gdje će stažirati uz mentorstvo iskusnih časnika i pirotehničara.

U prigodi završetka izobrazbe osmorici je pirotehničara tehničke službe koji su prethodno završili ovu vrstu izobrazbe, stažirali i položili završni ispit, dodijeljen certifikat za samostalni rad u funkcionalnom području održavanja UbS-a. Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović u svom je obraćanju gostima i polaznicima specijalističke izobrazbe za postignute rezultate na izobrazbi pohvalio satnika Dimeta Stanojoskog, pripadnika Vojske Republike Makedonije i policijskog inspektora Zorana Bencekovića kao najbolje polaznike naraštaja. Zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Ivica Pejaković pohvalio je poručnika Zvonimira Žižića, policijskog narednika Ivana Srdarevića te pozornika Niku Milušića.

Svečanoj dodjeli diploma i certifikata nazočili su predstavnici grana i uprava GS OS RH, Ravnateljstva policije MUP-a Republike Hrvatske, Zapovjedništva Specijalne policije, Protueksplozijskog odjela Policijske uprave Zagrebačke, načelnik Policijske uprave Požeško – slavonske te svi profesori i nastavnici koji su sudjelovali u procesu izobrazbe.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #21 on: July 15, 2011, 01:56:26 pm »

Dekonzervacija HMMWV 1151 i obuka vozača u Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u vojarni Požega 4. srpnja 2011. godine počela je dekonzervacija nedavno primljenih 13 vozila tipa HMMWV 1151 s pripadajućom opremom.


* 20110711-2.jpg (90.62 KB. 800x569 - viewed 271 times.)

Proces dekonzervacije provode pripadnici Bojne za opću logističku potporu koji će kontinuirano voditi brigu o tehničkom održavanju ovih motornih vozila. Sam proces dekonzervacije predstavlja prvu fazu održavanja motornih vozila u cilju daljnjeg pravilnog rukovanja motornih vozila. Središte za obuku i doktrinu logistike te Bojna za opću logističku potporu kroz proces obuke vozača i održavanja kontinuirano će osposobljavati pripadnike OS RH za njihove zadaće u međunarodnim vojnim operacijama i misijama. Kako su navedena vozila specifične izvedbe te zadovoljavaju najviše standarde zaštite na terenu sama obuka bit će izazov za provoditelje obuke i djelatnike uključene u proces održavanja.
         

* 20110711-5.jpg (91.06 KB. 800x569 - viewed 276 times.)

Obuka vozača na HMMWV 1151 provodi se u vremenu od 6. do 13. srpnja 2011. godine na cestovnom vježbalištu Glavica u Požegi, dok će nakon završetka obuke vozača uslijediti i obuka pripadnika OS RH za održavanje motornih vozila HMWV.

Izvor: OSRH web

Vezane teme:
- Donacija 13 oklopnih vozila tipa HMMWV 1151 s opremom Vlade SAD Hrvatskoj
- Bojna za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu - aktivnosti

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #22 on: October 01, 2011, 01:38:21 pm »

Održana završna planska konferencija „IEL MILU 2011“

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu u vojarni „Požega“ od 5. do 8. rujna 2011. godine održana je završna planska konferencija „IEL MILU 2011“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Rumunjske, Bugarske i Hrvatske, predstavnik zemlje mentora Velike Britanije te predstavnici Glavnog stožera OS RH Uprave za operativne poslove i obuku te Uprave za logistiku.
IEL MILU (Multinacionalna integrirana logistička postrojba, Infrastrukturna inženjerija za logistiku) uspostavljena je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između Rumunjske, Bugarske, Gruzije i Hrvatske 7. studenoga 2007. godine u Bruxsellesu.
Vodeća zemlja je Rumunjska, a Velika Britanija je zemlja mentor. Zadaća postrojbe veličine ojačane satnije je osiguranje inženjerijske potpore za logistiku u području operacija, za združeno zapovjedništvo snaga u NATO vođenim operacijama.
Temeljne sposobnosti postrojbe su izgradnja, popravak, održavanje i zbrinjavanje infrastrukture i postrojenja u potpori logističkim sastavnicama.
Zapovjedništvo za potporu je nositelj provedbe ispred OS RH i sudjeluje u postrojbi s vodom za horizontalne konstrukcije i dva časnika u stožeru satnije iz sastava Bojne za opću logističku potporu, Zapovjedništva za potporu.
Kao vodeća nacija Rumunjska je pokrenula organizaciju i provedbu vježbi stožernog osoblja postrojbe te je u 2009. provedena evaluacija, a u 2010. i certifikacija od strane NATO zapovjedništva, nakon koje je postrojba dobila status „spremna za misiju“. U 2011. nastavlja se podizanje na višu razinu rada stožera postrojbe kroz vježbu tipa MAPEX, a za zemlju domaćin odabrana je Hrvatska.
Tijekom godine održane su dvije planske konferencije: inicijalna planska konferencija i i glavna planska konferencija na kojima su postavljene osnovne postavke potrebne za provedbu vježbe.
Završna planska konferencija koja se održala ovih dana sastojala od završnog definiranja vremenskog plana provedbe vježbe, određivanja scenarija vježbe i određivanja zapovjedništva vježbe koje će se sastojati od predstavnika iz svih zemalja sudionica.
U nastavku konferencije zemlja nositeljica Rumunjska je prezentirala prijedlog priprema i provedbi vježbi postrojbe IEL MILU u periodu od 2014. do 2018. godine. Prijedlog je prije usvajanja potrebno usvojiti na nacionaloj razini svake zemlje sudionice.
Radnu skupinu Zapovjedništva za potporu kao domaćina svih konferencija i vježbe vodio je bojnik Vladimir Požgajčić koji je ujedno i nacionalni koordinator za provedbu međunarodno preuzete obaveze „IEL MILU“.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #23 on: October 20, 2011, 04:40:53 pm »

VJEŽBA NA POLIGONU "GLAVICA"

Organizacija i pratnja konvoja

Svrha vježbe koja se odvijala na poligonu "Glavica" u Požegi bila je prikazati sastav i organizaciju konvoja. Uključivala je prikaz radnji i postupaka u pripremi, organizaciji i provedbi zadaće prijevoza materijalnih sredstava i ljudstva u području operacije. Uz to, vježbom je pokazano i kako treba izgledati organizacija, transport i zbrinjavanje ozlijeđenih u području operacije te pružanje potpore tehničke službe u terenskim uvjetima...


* szoidl_KIR_8498.jpg (79.96 KB. 600x399 - viewed 91 times.)

Na raznim vježbama Hrvatske kopnene vojske, ponajviše onima u kojima se naši vojnici pripremaju za mirovne misije, čest je scenarij zaštita konvoja. Konvoj vojnih vozila koji ide prema odredištu i biva napadnut iz zasjede ili nailazi na improviziranu eksplozivnu napravu bio je scenarij vježbe koja je 22. rujna održana na poligonu "Glavica" u Požegi, a u organizaciji Središta za obuku i doktrinu logistike.

Svrha vježbe "Organizacija i pratnja konvoja", bila je prikazati sastav i organizaciju konvoja. Uključivala je prikaz radnji i postupaka u pripremi, organizaciji i provedbi zadaće prijevoza materijalnih sredstava i ljudstva u području operacije. Uz to, vježbom je pokazano i kako treba izgledati organizacija, transport i zbrinjavanje ozlijeđenih u području operacije te pružanje potpore tehničke službe u terenskim uvjetima. Osim djelatnika SODL-a, u vježbi su sudjelovali djelatnici Vojnozdravstvenog središta, i Bojne za opću logističku potporu ZzP-a, te polaznici Tečaja za borbenog spasioca.


* szoidl_KIR_8603.jpg (111.04 KB. 600x399 - viewed 102 times.)
Nailazak konvoja na eksplozivnu napravu i zasjedu iz šume

Naš novinarski tim i drugi gosti mogli su jasno pratiti vježbu po radnim točkama uz pomoć djelatnika SODL-a, na čelu s voditeljem vježbe pukovnikom Antunom Mikićem. Konvoj je trebao stići i opskrbiti logističku postaju na području operacija. Sve je započelo s ukrcajem tereta, formiranjem konvoja, polaskom i kretanjem. Već iza toga stoji niz pripremnih radnji i jasno postavljenih standarda. Svaki detalj pomno je razrađen, od načina ukrcaja, preko rasporeda vozila u konvoju, točno utvrđene daljine između pojedinih vozila, brzine kretanja, međusobne komunikacije, eventualnog zaustavljanja...Uskoro, situacija se zakomplicirala i došlo je do nailaska na eksplozivnu napravu te zasjede iz šume. I tada ne smije doći do kaosa. Reakcije i tzv. taktičko kretanje vozila i ljudi pomno su isplanirane i za takve situacije.


* sodl_KIR_8682.jpg (113.8 KB. 600x400 - viewed 131 times.)
Nekolicina je vojnika u paljbi ranjena i potrebna im je brza medicinska pomoć i evakuacija

Napadač je, uz pomoć skupine za paljbenu potporu, naposljetku poražen, ali uz visoku cijenu: četiri ranjena. Bila je potrebna brza intervencija koju su obavili vojnici što se školuju na tečaju za borbene spasioce. Riječ je o ljudima koji moraju biti u stanju, u terenskim uvjetima, pružiti osnovnu i žurnu pomoć, dok ranjenici ne budu medicinski evakuirani. Polaznici su dobro reagirali, ranjenici su zbrinuti dok nije stiglo evakuacijsko vozilo. Za to vrijeme, tehničko začelje konvoja je pregledavalo i osposobljavalo oštećena vozila. Uskoro se moglo krenuti prema cilju. Nakon dolaska, konvoj je rasformiran. Vježba je pokazala da konvoj mora djelovati kao jedno tijelo, svi se moraju skupiti u skladno organiziran tim. Zapovjednici su iskazali zadovoljstvo onime što su vojnici pokazali na vježbi, a mi smo se još jednom uvjerili kolikoj odgovornosti i zahtjevima moraju udovoljavati logističari OSRH-a.


* sodl_KIR_8722.jpg (118.82 KB. 600x400 - viewed 101 times.)

Autor: Domagoj VLAHOVIĆ
Snimio: Davor KIRIN
Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #24 on: October 20, 2011, 04:43:58 pm »

Funkcioniranje sanitetske stanice ROL-1 u terenskim uvjetima


* sodl_KIR_8831.jpg (91.99 KB. 600x400 - viewed 1802 times.)
Ranjeni vojnici zbrinjavaju se u sanitetskoj stanici ROL-1 koje su obično smještene u neposrednoj blizini područja operacije

Zanimljiv udio u vježbi imali su djelatnici Vojnozdravstvenog središta ZzP-a. Osim što vojni liječnici obučavaju borbene spasioce, prvi put su u sklopu vojne vježbe predstavili funkcioniranje sanitetske stanice ROL-1 u terenskim uvjetima. Riječ je o stanici koja uobičajeno pruža potporu postrojbi razine manevarske bojne, ali se može formirati i drukčije. U skladu s potrebama ROL-1 je obično smješten u neposrednoj blizini područja operacija, sa zadaćom pružanja hitne pomoći (uglavnom prihvata ranjenih i oboljelih s "prve crte"), pružanja primarne medicinske zaštite (opća medicina), stomatoloških zahvata, kao i preventivne medicinske zaštite. Nakon pružanja prve skrbi, ranjenici se, po potrebi, šalju u ROL-2, što je uglavnom oznaka za poljsku bolnicu u pozadini operacija, ili u bilo koju zdravstvenu stanicu gdje se provode medicinski tretmani više razine.

Za ovu priliku formirana je manja stanica, ROL-1 s dva šatora (kapaciteta 10 kreveta), jednim liječnikom i nekoliko tehničara. Četvorica vojnika koji su bili ranjeni u napadu na konvoj su, nakon intervencije borbenih spasioca, dovezeni do stanice, gdje ih je odmah pregledao liječnik. Postupkom "trijaže" odredio je prioritete, "zeleno", "žuto" ili "crveno", s tim da je kod prvonavedenog riječ o lakoj, a kod posljednjeg o po život opasnoj rani. Po prioritetima su podijeljeni i odjeli u šatorima.

Sustav s borbenim spasiocima i stanicom ROL-1 zaživio je u zadnjih 10 godina. Pokazao se djelotvornim za brzu reakciju i primarnu pomoć ranjenima. Ova je vježba pokazala da on kvalitetno funkcionira i u OSRH-u, a očekuje se i njegov razvoj uz nabavu odgovarajuće opreme.

Autor: Domagoj VLAHOVIĆ
Snimio: Davor KIRIN
Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #25 on: October 27, 2011, 12:56:25 pm »

Posjet izaslanstva OS Republike Poljske Središtu za obuku i doktrinu logistike


* sodl_20111027-21.jpg (110.37 KB. 800x535 - viewed 1004 times.)

Izaslanstvo Oružanih snaga Republike Poljske od 18. do 21. listopada 2011. godine posjetilo je Središte za obuku i doktrinu logistike u Požegi.
Poljsko vojno izaslanstvo predvodio je zapovjednik Središta za obuku logistike (Commander of Logistic Training Centre-LOGTC) brigadir Dariusz Żuchowski, a uz njega su u programu sudjelovali voditelj Odjela za obuku u Inspektoratu za potporu (Chief of Specialized Training Department/STAFF/IAFS) pukovnik Mariusz Miechowicz i voditelj Odsjeka didaktike u Središtu za obuku logistike (Chief of Didactic Department/LOGTC) pukovnik Jarosław Kłos.
Međunarodna bilateralna vojna aktivnost je započela kratkim uvodom i prezentacijom Središta za obuku i doktrinu logistike u Požegi koju je održao zamjenik zapovjednika pukovnik Zdenko Kosina. Nakon uvodnog dijela poljskoj vojnoj delegaciji predstavljene su zadaće Središta te provedba logističke obuke u kabinetima i na vježballištima. Brigadir Dariusz Żuchowski predstavio je poljsko Središte za obuku logistike te je iznio svoja iskustva i ulogu njihova Središta u Oružanim snagama Poljske. Naglasio je da je u potpunosti ostvarena svrha posjete te je istaknuo potrebu nastavka bilateralne vojne suradnje u vidu uzvratnog posjeta predstavnika SzOiDL-a Poljskoj tijekom iduće godine.

Izvor: OSRH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #26 on: November 09, 2011, 03:41:37 pm »


Međunarodna vojna vježba IEL MILU 2011

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu u vojarni "Požega" od 6. do 12. studenoga 2011. godine održava se međunarodna vojna vježba IEL MILU 2011. Na vježbi sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Rumunjske kao vodeće zemlje te pripadnici Oružanih snaga Republike Bugarske, Republike Hrvatske i predstavnik zemlje mentora Kraljevine Velike Britanije.
IEL MILU (Multinacionalna integrirana logistička postrojba, Infrastrukturna inženjerija za logistiku) uspostavljena je potpisivanjem Mamoranduma o razumijevanju između Rumunjske, Bugarske, Gruzije i Hrvatske 7. studenoga 2007. godine u Bruxellesu. Zadaća postrojbe veličine ojačane satnije je osiguranje inženjerijske potpore za logistiku u području operacija Združenog zapovjedništva snaga u NATO vođenim operacijama. Temeljne sposobnosti postrojbe su izgradnja, popravak, održavanje i zbrinjavanje infrastrukture i postrojenja u potpori logističkim sastavnicama.
Radnu skupinu Zapovjedništva za potporu kao domaćina svih konferencija i vježbe vodi bojnik Vladimir Požgajčić koji je ujedno i nacionalni kordinator za provedbu mađunarodno preuzete obaveze "IEL MILU".

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #27 on: November 11, 2011, 03:28:26 pm »

Izvještaj i atraktivna fotogalerija s vježbe u temi: Međunarodna logistička i inženjerijska vježba u organizaciji ZZP-a IEL MILU 2011
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #28 on: November 18, 2011, 05:11:58 pm »

Provedeni tečajevi za vozače HMMWV-ija i rukovatelje pretovarne dizalice


* zzp_obuka_20111118-4-2.jpg (90.08 KB. 850x567 - viewed 130 times.)

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu od 14. do 18. studenoga 2011. godine proveden je tečaj za vozača višenamjenskog vozila velike pokretljivosti HMMWV M1151. Cilj tečaja bio je osposobiti polaznike za sigurno upravljanje ovim višenamjenskim vozilom u različitim terenskim i cestovnim uvjetima, za uporabu svih uređaja koji omogućavaju bolju prohodnost u svim vremenskim i zemljišnim uvjetima te upoznati polaznike sa sigurnosnim mjerama vezanim uz korištenje vozila. Kroz pet dana polaznici su osposobljeni za dnevne i noćne cestovne, gradske i terenske uvjete vožnje, za vožnju na prirodnim nekontroliranim terenima, a prošli su i obuku na poligonu terenske vožnje na cestovnom vježbalištu „Glavica“. Tečaj je pohađalo i uspješno završilo 12 pripadnika Oružanih snaga RH.
      

* zzp_obuka_20111118-4-3.jpg (128.59 KB. 850x567 - viewed 970 times.)
      

* zzp_obuka_20111118-4-5.jpg (117.38 KB. 850x567 - viewed 933 times.)

U Središtu je također od 24. listopada do 18. studenoga 2011. godine proveden tečaj „Rukovatelj pretovarne dizalice“. Kroz obuku se polaznike osposobilo za sigurno i pravilno rukovanje pretovarnom dizalicom u svim uvjetima eksploatacije te za njeno opsluživanje i održavanje. Ispitivači Učilišta Link iz Požege provjerili su znanje šestorice polaznika tečaja te im, nakon uspješno položenog ispita, uručili uvjerenje o osposobljavanju na temelju kojeg je moguće upisivanje tečaja u radnu knjižicu.

Izvor: OSRH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #29 on: December 03, 2011, 11:20:40 am »

Hitna stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

U Središtu za obuku i doktrinu logistike (SzOiDL) Zapovjedništva za potporu od 23. do 25. studenoga 2011. godine proveden je tečaj „Hitna stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“. Tečaj koji se provodi prvi put pohađala su 24 vojno-medicinska djelatnika Oružanih snaga RH (liječnici i medicinski tehničari).


* szoidl_20111202-1-3.jpg (104.99 KB. 766x574 - viewed 72 times.)

Tečaj je u razini temeljnog održavanja života, a o njegovoj važnosti govori i podatak da se boduje od strane liječničke i sestrinske komore. U planu je i napredni tečaj. Nakon ovog tečaja polaznici će aktivno sudjelovati u narednoj obuci kao predavači i instruktori.
Tečaj je višeznačajan, ima primarni i sekundarni cilj. Primarni cilj tečaja je održavanje medicinskih vještina, stjecanje dodatnih vještina i pružanje zdravstvene zaštite pripadnicima Oružanih snaga RH. Sekundarni cilj se odnosi na obuku samih obučavatelja. Pored ovog tečaja u SzOiDL je u planu provođenje tečaja obučavatelja prve pomoći, a već se provodi tečaj borbenog spasioca. Krajnji cilj ovog tečaja je „BATLS“ (Battlefield Advanced Trauma Life Support) tj. tečaj naprednog zbrinjavanja ozlijeđenih u borbenim uvjetima.


* szoidl_20111202-1-6.jpg (98.2 KB. 766x574 - viewed 317 times.)

Izvor: OSRH web

Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 25 queries.