PALUBA
May 25, 2020, 09:25:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 17   Go Down
  Print  
Author Topic: 91. zrakoplovna baza HRZ i PZO (Pleso - Zagreb)  (Read 68520 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #45 on: June 22, 2012, 05:01:15 am »

"Slobodna Dalmacija" Split
http://www.slobodnadalmacija.hr/

21.06.2012.

‘SLOBODNA’ OTKRIVA

Kabina otpala zbog istrošenosti MiG-a


* Selak.jpg (72.89 KB. 639x404 - viewed 218 times.)
Sreća da je Ivan Selak upravljao zrakoplovom

Zamor cjelokupnog sustava zatvaranja poklopca kabine (istrošenost rubne gume za zaptivanje poklopca, te brava poklopca), a pod utjecajem standardnih vibracija, uzrok je nezgode 38 godina starog MiG-21UMD HRZ-a kojemu je nakon uzleta s piste zračne baze Plesa prije dva dana otpao poklopac drugog pilotskog prostora, odnosno kokpita.

Trenažni dvosjed MiG-21UMD, popularna “kockica”, proizveden je davne 1974. godine. U travnju 2003. obavljen je generalni remont u Rumunjskoj, a na proljeće 2013. predviđen je otpis i povlačenje iz službe. Za upravljačem lovca bio je najiskusniji pilot kojeg ima HRZ, pilot Ivan Selak.

Premda se u javnosti pojavila početna informacija kako, navodno, poklopac druge kabine nije bio dobro zatvoren (informacija je plasirana iz redova Vojne policije koja je obavljala očevid), visoki izvori unutar HRZ-a kazuju da je gotovo nemoguće da zrakoplov, u ovom slučaju MiG-21, uzleti s poluotvorenim poklopcem kokpita koji, dakle, nije propisno zabravljen.
Naime, četiri do pet tehničara radilo je na pripremi i pregledu Selakova aviona prije uzleta. Sukladno proceduri, glavni tehničar predao je prijavak pilotu da je MiG spreman za let. Nakon toga pilot Selak, uz pratnju tog istog tehničara, prema strogo propisanim procedurama, obavio je vizualni pregled aviona i potvrdio vizualnu ispravnost svojim potpisom u knjižicu aviona.
Vizualni pregled obuhvaća pregled trupa i svih vanjskih sustava aviona, od kabine, nosnih i krilnih kotača, pito-cijevi, istrošenost guma kotača, površina krila, zakrilaca, oplate itd...
Kako se poklopac kokpita kod MiG-a 21 zatvara dvama klinovima, golim okom bilo bi uočljivo, posebno oku iskusnog pilota kao što je Selak, da je poklopac lagano podignut, odnosno odvojen od trupa aviona. Treba reći da je Selak pilot s najviše naleta u Domovinskom ratu, te jedini strani pilot koji je u borbenom lovcu letio iznad Izraela.

S obzirom da MiG-21 uzlijeće brzinom većom od 300 kilometara na sat, već bi u toj fazi, u snažnom opstrujavanju oko aviona, došlo do nestandardnih vibracija i buke koju bi proizvodio djelomično zabravljen poklopac druge kabine. Da poklopac kokpita nije bio zabravljen, otpao bi već u trenutku zaleta, odnosno u trenutku odvajanja aviona od tla. Poklopac bi se u toj ranoj fazi odvojio od kabine, a ne na visini većoj od 800 metara kao u slučaju incidenta Selakova MiG-a 21 iznad Plesa.
Samo od dotrajalosti sustava zatvaranja kabine lovca starog gotovo 40 godina, uz standardne vibracije, moguće je da poklopac otpadne na visini od 800 metara.

Malobrojni, ali hrabri piloti HRZ-a, jedini vojnici koji i u miru obavljaju ratne zadaće, s pravom se pitaju što bi bilo da je poklopac kabine MiG-a otpao na visini od par tisuća metara? Bi li država imala na duši život jednog pilota?

D. KRNIĆ

‘Nebeski’ vojni policajci

Samo je u Hrvatskoj slučaj da kod nezgoda vojnih aviona očevid provode pripadnici Vojne policije, i to, kako kažu u MORH-u, na “mjestu događaja”. Kako se incident zbio na visini od 800 metara, teško je povjerovati da su vojni policajci došli na “mjesto događaja”. Vojna policija nema ni ovlasti, ni potrebna znanja da vrši očevide u avioincidentima. Njezina je zadaća osigurati prostor u kojem se nalazi avion ili njegovi dijelovi.
 
Skupio 2400 sati leta

MiG-21, popularna “kockica”, u letačkoj je knjižici skupio 2400 sati leta ili dvostruko više nego što je predvidio ruski proizvođač. Ta činjenica samo potvrđuje pouzdanost ruske tehnike, posebno MiG-ova, za koje se često kaže da su “kalašnjikov među avionima”.
 
Samo dva visinska odijela u HRZ-u

Tužno stanje u HRZ-u dobro ilustrira i podatak da samo dva pilota imaju visinska odijela, svi ostali lete u običnim kombinezonima.
 
Sreća da je Ivan Selak upravljao zrakoplovom

Sreća da je zrakoplov kojem je u utorak tijekom probnog leta otpala pilotska kabina bio ruski i da je njime upravljao Ivan Selak. Tako su nam jučer najnoviji incident u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu prokomentirali neki od bivših pripadnika HRZ-a, koji su pristali razgovarati o oštećenju MiG-a 21 prije dva dana bez da im navodimo identitet.

- Riječ je o MiG-u starom više od 30 godina, što znači da mu je istekao rok trajanja, iako se avion upravo vratio s remonta u Rumunjskoj. Budući da je ipak riječ o ruskoj proizvodnji, sve je prošlo bez većih oštećenja i dodatnih poteškoća, što u nekim drugim slučajevima, neke druge proizvodnje, vjerojatno ne bi bio slučaj.

Selak je naš jedini preostali probni pilot, obučen u bivšoj JNA i, zapravo, naš najbolji kadar – kaže jedan od naših sugovornika. Ne ulazeći u uzrok incidenta, odnosno kvara na zrakoplovu, naši izvori kažu da na takve stvari, na žalost, treba računati jer je riječ o zastarjeloj tehnici koja hitno treba zamjenu.  

V.  MARJANOVIĆ

Volio bih da kupimo nove avione, ali...

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti nove avione za ratno zrakoplovstvo ili ići u remnot postojećih migova te najavio skoru sjednicu Vijeća za obranu koje će o tome donijeti odluku.

Upitan o tome kakva će odluka biti, a nakon jučerašnjeg otpadanja zadnje pilotske kabine na Migu 21 tijekom probnog leta, Kotromanović je uoči današnje sjednice Vlade rekao kako odluku treba donijeti što prije jer se s njom već ionako kasni.

„Nažalost, dugo se odgađala odluka i meni je žao što se na nju čekalo osam godina. Mi sad na jedan način moramo žuriti i donijeti nekakvu odluku. Razgovaramo i tražimo ono što je za nas najbolje, najrentabilnije, najjeftinije s obzirom na stanje u ukupnom gospodarstvu i financijama“, rekao je Kotromanović i ponovio da će se napraviti „ono što je u ovom trenutku najisplativije i najbolje za Hrvatsku“ te da i idući tjedan slijede razgovori „s nekim ljudima koji nude određene opcije“.

Upitan što je izgledno, remont ili nabavka novih aviona, Kotromanović je rekao kako je „sve izgledno“. „Kao ministar obrane volio bih da kupimo nove avione, ali to ne ovisi o meni. Mi ćemo imati Vijeće za obranu i ono će razmotriti sve ponude do najsitnijih detalja. Ako ćemo imati nešto više novca možemo imati nešto veće ambicije, ako ćemo imati sredstva kakva su danas na raspolaganju onda je to ono što imamo“, ustvrdio je.

Ističe kako je potrebno reagirati „najviše za mjesec i pol dana“. „Mi to moramo naprosto jer bilo koja odluka koju donesemo u ovom trenutku pomalo kasni jer je odluku trebalo donijeti prije tri godine“, dodao je.

Upitan je li točno da će se prodati dio vozila čiju je nabavku Hrvatska ugovorila s tvrtkom Patrija, a kako bi se kupili ophodni brodovi, Kotromanović je rekao kako su sredstva za ophodni brod za iduću godinu osigurana, ali je cilj riješiti se jednog dijela vozila Patrije jer nam ovom trenutku nije potrebno 126 komada. Bolje je da ta sredstva iskoristimo za nešto drugo, kazao je novinarima.

« Last Edit: December 30, 2012, 08:22:52 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 395


# proće i ovo


« Reply #46 on: June 23, 2012, 02:56:17 pm »

Stakleni pokrov na MiG-21 se rasprsnuo zbog istrošenosti "kapronske" trake

Prvotne sumnje da je ljudski faktor kriv za nedavni incident sa zrakoplovom MiG-21 ev.broj 165, pri čemu je prema prvim informacijama otpao poklopac kabine, nisu se obistinile. Niti je ljudski faktor kriv za nesreću, niti je poklopac kabine otpao sa zrakoplova MiG-21. Istražitelji su utvrdili kako je kabina bila zabravljena. Poklopac kabine  je ostao spojen sa trupom zrakoplova, dakle nije otpao kako se tvrdilo. Međutim, došlo je do prsnuća staklenog pokrova na poklopcu zbog pojave mikropukotina na staklu, doznaje Defender.hr od izvora u Samostalnom odjelu za vojni zračni promet MORH-a.

Naime, pokopac kabine izrađen je od pleksiglasa koji se pak izrađuje toplim formiranjem u kalupu. Staklo je podosta debelo (prosječno 8 – 10 mm po cijelom poklopcu). Na spoju, između stakla i metalnog okvira poklopca kabine umeće se posebna traka (kolokvijalno se naziva „kapronska“ ili „teflonska“ traka) čija je zadaća spriječiti izravno doticanje ta dva materijala kako bi se onemogućila pojava mikropukotina na pleksi staklu zbog vibracija i različitih toplinskih koeficijenata istezanja ta dva materijala. Kolokvijalno rečeno, traka dozvoljava da se oba materijala za određen sitan iznos deformiraju u spoju, a sve bez oštećenja – osiguravajući zabrtvljen i čvrst spoj.

Sama traka viri iz spoja okvira i stakla za otprilike 10 – 20 mm kako bi zaštitila i to područje stakla od djelovanja UV zraka (na koje je pleksi staklo izuzetno osjetljivo jer je organskog porijekla), a zbog toga jer se u tom području koncentriraju naprezanja spoja stakla i okvira. Ukoliko dođe do mehaničkog oštećenja trake, u tom području može doći do pojave mikropukotina na staklu (vremenom, kao posljedica djelovanja UV zraka od sunca ili zato jer je ono što je oštetilo traku oštetilo i samo staklo) što će pak rezultirati rasprskavanjem stakla.

Premda je sada posve jasno koji su uzroci doveli do ove nezgode, ipak donosimo i stručno objašnjenje vezano uz zabravljivanje kabine, odnosno problematiku koja se spominjala odmah po nezgodi.   

Poklopac kabine na avionu MiG-21 povezan je sa trupom aviona. Sa desne strane aviona, u smjeru leta, na mjestu ga drže okovi („šarke“, „panti“) kako bi se poklopac mogao otvarati, a na lijevoj strani dvije mehaničke brave koje pri zatvaranju/otvaranju rade zajedno (pojednostavljeno, poput brava na vratima zaklopnog tipa – sa nosićem).

Mehanička brava može se zatvoriti/otvoriti iz kabine aviona i izvana. Uz navedeni sustav mehaničkog zatvaranja, postoji i pneumatska brava čija je zadaća zabrtviti kabinu nakon mehaničkog zatvaranja zbog osiguravanja mogućnosti presurizacije kabine (povećanja tlaka u kabini zbog osiguravanja „mikroklime“ za pilota tokom leta zrakoplova).

Sustav funkcionira tako da na rubu poklopca kabine postoji napuhavajuća brtva koja prilikom zatvaranja kabine ulazi u utor na obrubu kabine na tijelu zrakoplova i napuhavanjem mijenja volumen i oblik čime dodatno mehanički zabravljuje kabinu.

Nakon ovoga opisa cijelog sustava, razvidno je da je mala vjerojatnost da dođe do jednovremenog zakazivanja presurizacijskog podsustava i mehaničkog podsustava brave što bi rezultiralo otpadanjem cijelog sklopa poklopca stražnje kabine.

Ukoliko se (nekim nevjerojatnim slučajem)  desilo upravo to, poklopac je potrebno pronaći i analizirati tehničko stanje pričvrsnog mehanizma jer će se na njemu moći pronaći razlog otpadanja bez obzira na činjenicu da je vjerojatno oštećen nakon pada.

    defender
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 395


# proće i ovo


« Reply #47 on: June 23, 2012, 03:11:08 pm »

Brigadir Ivan Selak: "Konačno sam letio s MIG-om Cabrio"

Nakon što je sigurno prizemljio MIG-21 sa kojeg je otpao poklopac zadnje pilotske kabine 19. lipnja oko 13 sati, brigadir Ivan Selak se uspio i našaliti, pa je jednom od svojih prijatelja rekao kako je konačno imao priliku letjeti na MIG-u-21 "Cabrio". Međutim, Selak nije daleko od istine. U svojoj dugogodišnjoj pilotskoj karijeri susretao se sa različitim inačicama MIG-ova 21, pa tako i izraelskom, rumunjskom, indijskom, sovjetskom ...


* article-gallery-big-1340261131_847.jpg (59.21 KB. 600x402 - viewed 300 times.)

Njegova riječ, kad su u pitanju MiG-ovi, bilo da je riječ o sposobnostima letjelice, nedostacima, ima posebnu težinu u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, pa tako i u OSRH općenito. To nije samo zbog činjenice što je brigadir Ivan Selak probni pilot HRZ-a koji se prvi susreće s letjelicom nakon remonta ili popravka već zbog jednostavne činjenice da je letenje njegov život. "Volim svoj posao i ne bih ga mijenjao ni za što na svijetu", rekao je brigadir Selak u razgovoru za Hrvatski vojnik u svibnju 2007. i dodao kako "piloti nisu ti koji odlučuju što će se kupiti kad je u pitanju borbeno zrakoplovstvo. Sasvim je svejedno koji će avion to biti. Dajte mi metlu i ja ću letjeti". Nakon ovih izjava lako je zaključiti da se radi o čovjeku profesionalcu koji je isključivo vezan uz svoju profesiju.

Sigurnim prizemljenjem "Kockice" spasio je vlastiti život, živote ljudi na zemlji i tehničko sredstvo koje mu je povjereno na čuvanje. Teško je pretpostaviti kako bi se mlađi i neiskusniji piloti ponašali u takvim situacijama gdje se odluka donosi u sekundi. Ali, Selak nije ni mlad, a još manje neiskusan. U Selaka je vjerovao i najviši vojni vrh kada je, nedavno donio odluku da se pri Zapovjedništvu HRZ ustroji Odjel probnih pilota, jer je do tada Selak bio raspoređen na mjestu probnog pilota u Zrakoplovno-tehničkom centru.

Nakon što je ZTC izdvojen iz obrambenog sustava, brigadir Selak kao visoki hrvatski časnik nije više mogao biti na istom radnom mjestu, a u HRZ-u nije postojao Odjel probnih pilota. Neko vrijeme Selaka je zbog toga administracija HRZ-a držala na "ledu" i nije mu dozvoljavala da radi ono što najbolje zna. Međutim, Selak je ponovno "oživio" kada je postao šef Odjela probnih pilota u HRZ-u.

Zbog onog što je učinio 19.lipnja 2012.zaslužio je najmanje pohvalu vojnog vrha uključujući načelnika Glavnog stožera i ministra obrane. Možda bi i predsjednik Ivo Josipović trebao biti šire ruke i pokazati da mu je zaista stalo do HRZ-a i opstanka borbenog zrakoplovstva, unatoč prvotnim najavama kako razmišlja da li Hrvatskoj uopće treba borbeno zrakoplovstvo. Ako ništa drugo, barem primiti brigadira Selaka na razgovor i zahvaliti mu za sve ono što je učinio...ne samo 19.lipnja, već puno.. puno prije...

Ako je već posve jasno da će hrvatski piloti i dalje letjeti na MiG-ovima, barem u idućih pet godina, onda bi zasigurno brigadir Selak bio osoba koju bi trebalo poslušati kad je u pitanju skora odluka o zrakoplovima MIG-21. Pitanje koje mu vojni vrh i politika treba postaviti jest: zaokružite najbolju ponudu a) rumunjska ponuda, ili b) ukrajinska ponuda.

   defender

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 395


# proće i ovo


« Reply #48 on: July 17, 2012, 02:30:59 pm »

Kotromanović uručuje brigadiru Selaku sat s posvetom, a Josipović odličje

Quote
Ministar obrane Ante Kotromanović dodjelit će 17.srpnja 2012. sat s posvetom brigadiru pilotu Ivanu Selaku, doznao je Defender.hr. Zbog činjenice da je 19.lipnja 2012. sigurnim prizemljenjem zrakoplova MiG-21 "Kockice", na kojem je došlo do prsnuća poklopca zadnje kabine, spasio vlastiti život, živote ljudi na zemlji i sačuvao tehničko sredstvo koje mu je hrvatska država povjerila  na upravljanje, ministar obrane Ante Kotromanović će na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnika Drage Lovrića uručiti brigadiru Selaku sat s posvetom.

Vrlo skoro, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dodjelit će iz istih razloga, pilotu Ivanu Selaku odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.

Nastavak vijesti na defender
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #49 on: July 23, 2012, 12:40:41 pm »

18.07.2012.

Uspješno završena praktična nastava za učenike srednje Zrakoplovno tehničke škole Rudolf Perešin
u 91. zb HRZ-a i PZO-a* 20120727-2-3.jpg (73.87 KB. 1024x685 - viewed 342 times.)

U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni Pleso 18. srpnja 2012. godine uspješno je završena stručna praktična nastava za učenike srednje Zrakoplovno tehničke škole Rudolf Perešin iz Velike Gorice. Tijekom dvotjedne prakse učenici su usvojili nastavne sadržaje o organizaciji rada, mjerama i zaštiti pri radu sa zrakoplovima, osnovnim postupcima održavanja te konstrukcijskim sklopovima i sustavima zrakoplova. Učeničku praksu proveli su djelatnici Zrakoplovno tehničke bojne 91. zb koji već niz godina uspješno  sudjeluju u provedbi praktične nastave.

Suradnja 91. zb HRZ-a i PZO-a na Plesu sa školskim institucijama iz V. Gorice nastavlja se i provedbom studijske prakse studenata studija "Održavanje zrakoplova" Veleučilišta Velika Gorica koja je započela ovog tjedna.


* 20120727-2-1.jpg (79.31 KB. 1024x685 - viewed 378 times.)


* 20120727-2-2.jpg (92.87 KB. 1024x685 - viewed 329 times.)


* 20120727-2-4.jpg (112.96 KB. 1024x685 - viewed 282 times.)


* 20120727-2-5.jpg (91.21 KB. 685x1024 - viewed 291 times.)

osrh.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 395


# proće i ovo


« Reply #50 on: July 29, 2012, 11:55:19 am »

Ovu tematiku smo već spominjali.

-----------------POGLED NA GLAVNU BAZU HRVATSKOG ZRAKOPLOVSTVA

Ovo je zemljište kojeg se vojska odrekla da bi se sagradio novi terminal Pleso

Aerodrom će moći primiti 8,2 milijuna putnika. Unutar njega trebala bi biti smještena 42 šaltera za prijavu putnika, 34 za međunarodne letove i 8 za domaće. S vanjske strane zgrade predviđen je prostor za avione od 100 tisuća četvornih metara, a na parkiralištima za putnike moći će se smjestiti 1200 automobila.


* pl1.jpg (12.5 KB. 652x326 - viewed 185 times.)

Nakon što avion sleti u zagrebačku zračnu luku, pilot ga još nekoliko stotina metara vozi po pisti do aerodromske zgrade. Na putu prema glavnoj zgradi kroz prozor s lijeve strane možete vidjeti vojni dio aerodroma. Možete ga vidjeti i prije polijetanja, samo vam je u tom slučaju vojni aerodrom s desne strane. Riječ je Zračnoj bazi Pleso u kojoj su smještene glavne zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Imate li sreće, kroz prozor aviona možete vidjeti borbene avione MiG, možda koji helikopter i transportni avion Antonov te protupožarne avione. U svijetu nije rijetkost da se odmah pokraj civilnog aerodroma nalazi i baza s vojnim zrakoplovima.

No, Zračna luka Zagreb danas je rijedak primjer u Europi da je aerodrom glavnog grada istovremeno i zrakoplovna baza, te da dijeli samo jednu uzletno-sletnu stazu za civilne i vojne potrebe. Na lokaciji gdje su danas smješteni vojni avioni i helikopteri za otprilike šest mjeseci propinjat će se građevinski kranovi, radnici će iz zemlje čupati instalacije, rovokopači će rušiti kaponire u kojima su desetljećima bili smješteni borbeni avioni. U roku dvije godine na tom mjestu trebala bi niknuti nova zgrada putničkog terminala zagrebačkog aerodroma. Potpuno ostakljena, futurističkog izgleda, zgrada će se prostirati na 65.860 četvornih metara. Najveći dio zgrade i stajanke za avione nalazit će se upravo na današnjem vojnom dijelu aerodroma. Vojska se za te potrebe odrekla 55 hektara zemljišta. Koliko joj je ostalo? To je, naravno, stroga vojna tajna. “Ostatak površine na kojoj se nalazi Zračna baza Pleso kapacitetom potpuno zadovoljava sadašnje i buduće potrebe stacioniranja postrojbi zrakoplovstva”, stoji u iscrpnom odgovoru Ministarstva obrane na pitanje o površini zemljišta na kojoj će se u budućnosti prostirati Zračna baza Pleso.


* pl2.jpg (102.29 KB. 460x307 - viewed 311 times.)

Nadzor prostora

Nova blještava staklena zgrada bit će potpuna suprotnost sadašnjem sivilu i konspirativnosti koja vlada tim područjem. U pratnji djelatnika Zrakoplovne baze Pleso prošetali smo većim dijelom zemljišta kojeg se vojska odrekla u korist novog terminala. Vojnicima i nije previše žao što će ostati bez dijela baze: “Bar će nam ostati manje trave za kositi”, uz smiješak nam priča jedan vojnik. Doduše, dobar dio područja kojim smo prolazili već je zarastao u visoku travu i žbunje, pa opaska o košnji trave možda i nije najrelevantnija.


* pl3.jpg (108.55 KB. 460x307 - viewed 118 times.)

U dijelu baze koju vojska prepušta uglavnom se nalaze napušteni otvoreni i zatvoreni kaponiri. Prevedeno s vojne terminologije, riječ je o otvorenim i zatvorenim parkirnim mjestima za vojne avione. Većina otvorenih kaponira dobrano je zarasla u travu. Kod jednog smo naletjeli na ostatke nekakvog davno raščerupanog aviona. Po ostacima bi se reklo da je riječ o migu. Slikanje? Ne dolazi u obzir!

   JL

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #51 on: July 29, 2012, 05:14:24 pm »

Ovo je samo dio članka, ostatak u tiskanom izdanju...
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 395


# proće i ovo


« Reply #52 on: July 29, 2012, 05:47:08 pm »

Eh, ti bi čitav članak  Smiley
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 395


# proće i ovo


« Reply #53 on: July 29, 2012, 09:42:03 pm »

Ovo je samo dio članka, ostatak u tiskanom izdanju...
Evo par sličica.

Valjda skica novog terminala.


* pleso 1.jpg (100.28 KB. 768x828 - viewed 185 times.)

Dvije sličice iz šume.


* pleso 2.jpg (88.38 KB. 1200x384 - viewed 478 times.)

Inače ništa spec. samo nagađanje da će lokacija dežurnog para biti na južnom djelu aerodroma.
Priča je uglavnom o novom putničkom terminalu.

poz.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #54 on: August 02, 2012, 02:37:38 pm »

Jedan zanimljiv snimak, neka znalci malo prokomentiraju...

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/hisotN0WZXU?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #55 on: August 02, 2012, 04:07:45 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/O-tF4S73KS0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/l9sZyhFaC0I?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/gubxm7Afd0E?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #56 on: September 12, 2012, 01:10:20 pm »

Redoviti letovi borbenih aviona MiG-21


* 330210_4553855682870_402699254_o.jpg (83.58 KB. 2048x1200 - viewed 265 times.)

U sklopu redovitog provođenja planirane obuke pilota Eskadrile borbenih aviona (EBA) iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a na nadzvučnim zrakoplovima MiG-21, danas 12. rujna te 13. i 14 . rujna  2012.  godine, od 09,00 do 14,00 sati može se očekivati probijanje zvučnog zida.

Letovi će se izvesti na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera letenja.

morh.hr

« Last Edit: September 17, 2012, 10:21:14 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #57 on: September 19, 2012, 06:09:59 pm »

18.09.2012.

Bilateralna vojna suradnja pripadnika USAF i HRZ i PZO

U sklopu bilateralne vojne suradnje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana bila je domaćin američkom timu sastavljenom od dva dočasnika USAF iz AFB Ramstein u vremenu od 11. do 14. rujna u 91. zrakoplovnoj bazi u vojarni Pleso.

Tijekom boravka američkom timu je u sklopu aktivnosti „Ground Weapons Safety“ prikazana prezentacija o zrakoplovnom naoružanju i demonstracija pripreme naoružavanja aviona MiG-21. Razmjena iskustva je nastavljena u Zrakoplovno-tehničkoj bojni 91. zb gdje su gosti upoznati s tehnikom i naoružanjem koji se nalaze u postrojbi. Također gosti su obišli ubojno skladište.
Bilateralna vojna suradnja je poslužila u cilju razmjene iskustva između pripadnika USAF i HRZ i PZO.


* 20120918-2-1.jpg (127.77 KB. 1200x900 - viewed 793 times.)


* 20120918-2-2.jpg (123.46 KB. 1200x900 - viewed 254 times.)


* 20120918-2-3.jpg (158.95 KB. 1200x900 - viewed 247 times.)


* 20120918-2-4.jpg (86.38 KB. 1200x900 - viewed 654 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #58 on: December 30, 2012, 08:30:37 pm »

21.12.2012.

21. obljetnica osnutka 91. zb HRZ i PZO-a


* 20121227-01-01.jpg (114.98 KB. 1024x768 - viewed 227 times.)

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" 21. prosinca 2012. obilježena je 21. obljetnica osnutka 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Program obilježavanja započeo je Svetom misom za poginule i nestale branitelje u kapeli vojne kapelanije "Sv. Petra i Pavla" koju je predvodio vojni kapelan HRZ i PZO-a o. Viktor Grbeša, a svojom pjesmom slavlje je uveličao zbor "Sv. Petar i Pavao", nakon čega je uslijedila središnja svečanost.

Tom prigodom izaslanik zapovjednika HRZ i PZO-a brigadir Marinko Galović podsjetio je na osnutak 91. zb HRZ i PZO-a i pri tome je posebno istaknuo današnju ulogu koju baza zauzima u sigurnosnom sustavu RH i NATO-a.
Čestitavši obljetnicu djelatnicima zapovjednik 91. zb HRZ i PZO-a brigadir Darko Brajković prisjetio se svih žrtava DR i onih koji su poginuli obavljajući svoje zahtjevne zadaće i nakon rata.

Istaknuo je kako su pripadnici 91. zb u 2012. godini u okviru suradnje sa civilnim institucijama sudjelovali u prevoženju više od 89 bolesnih osoba i 179 pripadnika medicinskog osoblja. Također baza je djelovala u PP zaštiti i u akcijama spašavanja ljudskih života. Ove godine u 91. zb provodila se praktična nastava sa 28 srednjoškolaca i 4 studenta.

Brigadir Brajković je u svom govoru istaknuo da je 91. zb temeljnu zadaću zaštite zračnog prostora, te zaštitu suvereniteta naše Domovine i ove godine uspješno i  učinkovito provodila. Istodobno postrojbe 91 zb u MVO KFOR na Kosovu sudjeluju već s 11. kontingentom s dva transportna helikoptera Mi-171Sh većinom sastavljenom od pripadnika naše baze. Do sada je više od stotinu pripadnika baze sudjelovalo u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu KFOR. Također pripadnici naše baze sudjeluju u NATO operaciji ISAF u Afganistanu kao i u UN misijama diljem svijeta.

Na kraju svog izlaganja brigadir Brajković se zahvalio svim djelatnicima na doprinosu pri uređenju vojarne i istaknuo da se i u idućoj godini nastavlja kontinuirani proces integracije u NATO sustav i nastavak obuke svih pripadnika baze po NATO standardima.
Na središnjoj svečanosti upriličena je i dodjela promaknuća, nagrada i pohvala djelatnicima 91 zb HRZ I PZO  u 2012. godini.


* 20121227-01-05.jpg (106.44 KB. 1024x768 - viewed 87 times.)

osrh.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 395


# proće i ovo


« Reply #59 on: January 17, 2013, 04:20:14 pm »

Već smo spominjali da se vojni dio Plesa mora premjestit na drugu lokaciju zbog novog terminala.
Danas se to malo spominjalo na sjednici vlade, ništa konkretno.

Quote
Vlada će do travnja ispuniti sve obveze iz koncesijskog ugovora s francuskim konzorcijem ZAIC-om o izgradnji putničkog terminala Zračne luke Zagreb. 'Do travnja ćemo ispuniti sve obveze kao davatelji koncesije i stvoriti sve preduvjete koncesionaru da konzumira ugovor', potvrdio je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić na sjednici Vlade

Budući da je MORH-u osigurana nova lokacija, taj dio sa zemljištem je praktički riješen pa će, sukladno koncesijskom ugovoru, 11. travnja ZAIC imati sve preduvjete za konzumaciju ugovora.

  tportal  
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 26 queries.