PALUBA
May 31, 2020, 04:05:00 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 17   Go Down
  Print  
Author Topic: 91. zrakoplovna baza HRZ i PZO (Pleso - Zagreb)  (Read 68707 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« on: November 06, 2009, 09:26:12 pm »

91. zrakoplovna baza HRZ I PZO (Pleso - Zagreb)


* 91zb_600.png (141.84 KB. 475x600 - viewed 118 times.)

91. zrakoplovna baza HRZ i PZO-a (skraćeno 91. ZB) postrojba je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane smještena u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, s izdvojenom Eskadrilom višenamjenskih helikoptera u vojnom objektu Lučko.

Adresa: VP 3046 Zagreb (pp252)

Misija

- Zaštita zračnog prostora RH,
- Potpora svim sastavnicama OS RH
- Sudjelovanje u međunarodnim vojnim misijama i operacijama
- Pružanje pomoći civilnim institucijama u zemlji
- Zrakoplovno – tehničko održavanje i opsluživanje glavnih i pomoćnih oružnih sustava u I. i II. stupnju održavanja.

Sastav ustrojstvenih jedinica

Zapovjedništvo 91. ZB provodi stožerne i druge zadaće koje su u funkciji planiranja, pripreme, provedbe i nadzora obuke snaga 91. ZB s ciljem razvoja sposobnosti.

Eskadrila borbenih aviona (EBA) provodi zaštitu zračnog prostora RH i sudjeluje u Integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane zemalja članica NATO-a (NATINAMDS) i vatrenoj potpori postrojbama OS RH djelovanjem po ciljevima na površini i moru u združenim operacijama OS RH.

Temeljno borbeno sredstvo EBA je borbeni avion MiG-21.

Eskadrila transportnih aviona (ETA) provodi zračno prevoženje za potrebe postrojbi OS RH i humanitarne operacije pružanja pomoći civilnim institucijama u zemlji.

Eskadrila višenamjenskih helikoptera (EVH) provodi zračno prevoženje, potrage i spašavanje, gašenje požara, međunarodne vojne misije i operacije i humanitarne operacije pružanja pomoći civilnim institucijama u zemlji

Zrakoplovno-tehnička bojna (ZTB) održava zrakoplove iz sastava 91. ZB u II. stupnju zrakoplovno tehničkog održavanja te održava i rukuje specijalnim vozilima za opsluživanje i potporu letenja u 91. ZB.

Zapovjedna satnija (ZS) pruža potporu sustavu zapovijedanja i nadzora (C2), skladištenju, transportu, pružanju sanitetskog osiguranja i osiguranju vojarne.* vrtic_10052012_6.jpg (75.15 KB. 630x472 - viewed 504 times.)


* Oznaka_91._zb_Zagreb.jpg (40.18 KB. 304x400 - viewed 214 times.)

________________________________________________________

Vezana tema: 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO (Zemunik - Zadar)
________________________________________________________


ESKADRILA BORBENIH ZRAKOPLOVA 91. ZB

NA NOĆNOM LETU od Pule do Zagreba

Obuka za noćne letove na zrakoplovu MiG-21 nije nekakav početni letački stupanj. Da biste uzdigli zrakoplov prema tami, lišeni svih prednosti danjeg svjetla, trebate već biti iskusni, prokušani pilot. Četvorica koja su letjela te večeri upravo su takvi...
Link na članak

Za uvježbavanje noćnih letova nebo mora biti zvjezdano. Nije lako pogoditi takvo vedro vrijeme u listopadu, no piloti Eskadrile lovačkih zrakoplova 91. zrakoplovne baze imali su sreće, koju su, priznajmo, najavljivala i meteorološka izvješća. Ukratko, nad Velikom Goricom i cijelom Hrvatskom noć je bila svjetlucava. S našim pilotima imali smo sreće i mi, jer raditi reportažu o najzahtjevnijim oblicima letačke obuke uvijek je zadovoljstvo. Da ne govorimo o fotografu, koji se uvijek nastoji što više približiti hrvatskim čeličnim pticama i dobiti atraktivne fotografije, bez obzira na tehnička ograničenja fotografskog aparata. Želite li uloviti dobre kadrove (nažalost, ovaj put samo sa zemlje), potrebno je izložiti oči bljesku i uši zaglušujućoj buci koju izaziva MiG pri forsažu i polijetanju.

Naravno, obuka za noćne letove na zrakoplovu MiG-21 nije nekakav početni letački stupanj. Da biste uzdigli zrakoplov prema tami, lišeni svih prednosti danjeg svjetla, trebate već biti iskusni, prokušani pilot. Četvorica koja su letjela te večeri upravo su takvi, a to je potvrđivala i njihova vidljiva hladnokrvnost. Ipak, i ona je dijelom površinska, jer se "ipak ide u nepoznato, pa je nervoza prisutna".

Težina i zahtjevnost "instrumentalnog letenja u noćnim uvjetima", kako glasi "službeniji" opis, pilote koji završe tu obuku čini još kvalitenijima tijekom dnevnog letenja. Logično, ako vam ide noću, kad ste oslonjeni na instrumente i teoriju, te možda i malo instinkta, onda let pri danjoj svjetlosti postaje jednostavniji, iako nikad ne smije biti opuštanja. Ali, posebni kao uvijek, naši piloti kao cilj navode poboljšavanje "airmanshipa". Ta engleska riječ za pilote je magična, kako sami kažu, i označava stjecanje znanja i iskustava pomoću kojih se u zraku osjećate kao kod kuće.

Prvi se te večeri u zrak dignuo novi zapovjednik eskadrile, bojnik Adrian Celija. U dvosjedu, jer uz njega mora biti instruktor. A teško da igdje postoji bolji i iskusniji: brigadir Ivan Selak, koji je prvi put u MiG-u samostalno letio još prije 28 godina. Neuništivi pilot i dalje se najbolje osjeća u zraku i uživa u svakom novom satu leta. Mislite da smo stigli od njega uzeti barem i kratku izjavu? Ni slučajno, jer je, tek nekoliko minuta nakon završetka prvog leta, već krenuo na drugi. I to sa sasvim primjetnim zadovoljstvom. Ipak, uspjeli smo bar kliknuti fotoaparatom.

U svakom slučaju, u prvim letovima ovog "ciklusa" letjelo se na liniji Zagreb-Pula i natrag. Riječ je o prvim noćnim slijetanjima mladih pilota MiG-ova na pulski aerodrom.

Tijekom Celijina leta, imali smo priliku porazgovarati s još nekim pilotima, koji su nestrpljivo čekali na svoj let, satnikom Mariom Brajkovićem, te njegovim kolegama satnicima Ivanom Milotićem i Christianom Jagodićem, koji je nedavno imao priliku okušati se u Gripenu. O MiG-u 21 u tisku se i po raznim forumima može pročitati svašta, ali naši piloti o njima nemaju nijednu ružnu riječ. Istina je, MiG je "ultrazahtjevan po pitanju samog letenja", no oni su ponosni na svoju vještinu i znanje, koje izaziva vidljivo poštovanje stranih kolega. Također, i nas je iznenadio podatak da Nijemci još koriste F-4, koji je i stariji avion". Čavrljanje je prekinuto kad je javljeno da su bojnik Celija i brigadir Selak napokon sletjeli. Bojnik je u nekoliko rečenica opisao vrlo povoljnu noć i povoljan let: "Mjesečina je velika i pri odlasku prema Puli vidio se cijeli Jadran prema jugu. Bilo je prekrasno. Sve je bilo odrađeno kako treba, u svim sigurnosnim okvirima". "Kako je letjeti sa Selakom?" nismo izdržali a da ne upitamo. "Gušt! S njim je u avionu uvijek pozitivna atmosfera, vlada neki drugi osjećaj", rekao je bojnik. Piloti MiG-a, njihovi tehničari i novinari nisu bili jedini koji su se te večeri nalazili u sjedištu Lovačke eskadrile. Noćno letenje bitan je obučni događaj, pa su potporu i pokoji savjet došli dati i najviši časnici HRZ-a i PZO-a: zapovjednik general-bojnik Vlado Bagarić i načelnik stožera HRZ-a i PZO-a brigadir Ivan Konc. Atmosfera je bila opuštena, ali i radna. Ništa se ne smije prepustiti slučaju, osobito u ovakvoj situaciji. "Svaka noć je drukčija", citirat ćemo zapovjednika 91. zračne baze, brigadira Zdenka Sokića.

"Ovo je jedan od bitnih iskoraka u profilu obučavanja mladih pilota HRZ-a. Naime, poznato je da Hrvatska u sklopu NATO-a daje doprinos nadzoru zračnog prostora i stoga je potrebno da piloti dosegnu i ovaj stupanj", pojasnio je general Bagarić, i sa zadovoljstvom ustvrdio da su piloti "sposobni za kratko vrijeme usvojiti sve elemente zahtjevne profesije koja je iznimno bitna za HRZ i PZO".

Autor: Domagoj Vlahović
Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: March 19, 2018, 03:03:16 pm by leut » Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 825« Reply #1 on: November 06, 2009, 11:34:12 pm »

Koliko operativnih migova 21 ima hrvatska - zvanicno / nezvanicno ?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #2 on: November 08, 2009, 11:26:42 pm »

Na forumu AIRSERBIA (član Pilatus9 u temi Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo) san naša podatak da je u svibnju (maju) i lipnju (junu) ove godine, prema foto-reportažama (dolazak kineskog predsjednika Hu Jin Taoa, dan OSRH, vježba s Amerikancima, ...) letjelo 10 od 12 hrvatskih migova:

7 jednosjeda MiG-21 bisD (108, 110, 116, 117, 120, 121, 122)
3 dvosjeda MiG-21 UMD (164, 166, 167)

Nisu letjeli samo jednosjed oznake 115 i dvosjed oznake 165 (popularna "kockica" - obojan u boje hrvatske šahovnice)

Izvor: http://forum.airserbia.com/
« Last Edit: November 09, 2009, 12:06:53 pm by Broker » Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 825« Reply #3 on: November 09, 2009, 02:12:48 pm »

Na forumu AIRSERBIA (član Pilatus9 u temi Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo) san naša podatak da je u svibnju (maju) i lipnju (junu) ove godine, prema foto-reportažama (dolazak kineskog predsjednika Hu Jin Taoa, dan OSRH, vježba s Amerikancima, ...) letjelo 10 od 12 hrvatskih migova:

7 jednosjeda MiG-21 bisD (108, 110, 116, 117, 120, 121, 122)
3 dvosjeda MiG-21 UMD (164, 166, 167)

Nisu letjeli samo jednosjed oznake 115 i dvosjed oznake 165 (popularna "kockica" - obojan u boje hrvatske šahovnice)

Izvor: http://forum.airserbia.com/


To je preko 80% ispravnosti.

Prilicno impresivno da se odrzava tako visok stepen ispravnosti.

Dobra strana je je postojanje velike kolicine rezervnih delova sa rashodovanih aviona a sa druge strane to su jedni pravi borbeni avioni hrvatskog RV-a (ako izuzmemo PC-9 koji su pre svega skolski avioni).

Sa druge strane koliko intezivno lete ti migovi i koji nalet ostvaruju pilot - da li postoji taj podatak ?

« Last Edit: November 09, 2009, 04:42:19 pm by Broker » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #4 on: December 28, 2009, 07:21:47 pm »

Četvrtak, 24. Prosinac 2009.

Obilježena 18. obljetnica 91. ZB Pleso HRZ i PZO-a

U vojarni Pleso, u srijedu 23. prosinca, svečano je obilježena 18. obljetnica osnutka 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Osim djelatnika  91. zrakoplovne baze svečanosti je nazočio zamjenik zapovjednika HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Šćuri.
Obilježavanje 18. obljetnice osnutka 91. zb HRZ i PZO-a započelo je Svetom misom u kapeli Vojne kapelanije „Sv. Petra i Pavla“ za sve poginule i nestale branitelje i djelatnike 91. zb. Svečanom postroju i okupljenim pripadnicima baze prvi se obratio zapovjednik 91. zb HRZ i PZO-a brigadir Zdenko Sokić istaknuvši da se svakim posjetom savezničkih snaga prepoznaje profesionalnost 91. zb HRZ i PZO-a kao sad punopravne članice NATO-a. „Izvršeni su svi tipovi obuke, obučeni su nastavnici na najzahtjevnijem, lovačkom avionu (MiG-21), za dnevno i noćno letenje, te je podignut novi naraštaj kapetana i kopilota na transportnom avionu“, rekao je brigadir Sokić koji se na kraju svog izlaganja zahvalio svim djelatnicima 91. zb na suradnji, trudu i zalaganju u dosadašnjem radu.
Zamjenik zapovjednika HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Šćuri osvrnuo se na povijest 91. zrakoplovne baze istaknuvši da je osnivanjem 91. zb stvorena stručna snaga koja je s ostalim dijelovima novostvorenih zračnih snaga  postala glavni oslonac u očuvanju slobodnog hrvatskog neba. „Pred 91. zrakoplovnom bazom danas se nalaze izazovi misije KFOR, prevoženje djelatnika i transporta zračnim putevima za potrebe OS RH i zemalja NATO saveza. To je trajno obvezujuća zadaća 91. zrakoplovne baze koja će kao i uvijek do sada biti odrađena na najbolji mogući način“, rekao je brigadni general Dražen Šćuri.
Okupljenim djelatnicima pročitan je govor i čestitka zapovjednika HRZ i PZO-a general bojnika Vlade Bagarića.
Nakon prigodnih govora, najistaknutijim djelatnicima 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a dodijeljena su promaknuća, nagrade i pohvale.

Izvor: MORH web


* HRZ i PZO - ZB Pleso.JPG (47.96 KB. 800x600 - viewed 829 times.)

« Last Edit: December 14, 2012, 07:05:29 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #5 on: March 15, 2010, 02:59:17 pm »

Petak, 12. Ožujka 2010.

Posjet OS Ruske Federacije 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a

Na temelju godišnjeg plana Međunarodne obrambene suradnje, a u skladu s preuzetim obvezama iz Bečkog dokumenta '99., evaluacijska ekipa Oružanih snaga Ruske Federacije posjetila je u četvrtak, 11. ožujka 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH.

Zamjenik zapovjednika  91. zb HRZ i PZO-a pukovnik Stjepan Romšić upoznao je pripadnike Oružanih snaga Ruske Federacije s povjesnicom baze, te s trenutnim stanjem zrakoplova i tehničkim sredstvima. Nakon radnog sastanka inspektori OS Ruske Federacije posjetili su ZT bojnu, letjelište u Lučkom i Eskadrilu višenamjenskih helikoptera. U sklopu posjeta RH, evaluacijska ekipa OS Ruske Federacije posjetila je i Eskadrilu borbenih aviona 91. zb HRZ i PZO-a u Puli gdje su održali radni sastanak sa zapovjednikom EBA-e bojnikom Adrijanom Celijom.

Na kraju radnog posjeta čelnik inspekcijske ekipe OS Ruske Federacije brigadir Aleksandr Vihrov izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrom suradnjom pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ruske Federacije.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #6 on: May 13, 2010, 01:17:13 pm »

četvrtak, 13. Svibanj 2010.

Predstavnici OESS-a u posjetu 91. zb HRZ i PZO-a


* oess-zb_1_12052010_v.jpg (176.55 KB. 1024x685 - viewed 847 times.)

Program posjete predstavnika zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), RACVIAC-a, NATO-a i Središta za prevenciju sukoba OESS-a (CPC) Hrvatskoj i obilaska vojarni OS RH, koji se od provodi temeljem odredbi Bečkog dokumenta '99, nastavljen je u srijedu, 12. svibnja posjetom 91. zračnoj bazi HRZ i PZO-a.

Tom prilikom, na lokacijama u Zagrebu i Puli, promatrači su imali priliku vidjeti i promatrati svakodnevne i redovite aktivnosti djelatnika 91. zb HRZ i PZO-a, te njihovu obuku.
Program je otpočeo pozdravnim govorom zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a brigadnog generala Dražena Šćurija, nakon kojeg je održana prezentacija o povijesti i ustroju baze. Uslijedio je obilazak Tehničko-taktičkog zbora sredstava 91. zb HRZ i PZO-a, koji je uključivao i letjelice MiG-21, An-32B, Mi-8 MTV1 te Mi-171Sh. Nakon obilaska Zrakoplovno-tehničke bojne, gostima je održana prezentacija o snagama brzog djelovanja Baze i aktivnostima koje provode do polijetanja.
U sklopu aktivnosti „OESS 10“ predstavnici OESS-a posjetili su i letjelište Pula. Kratku prezentaciju održao je zapovjednik Eskadrile borbenih aviona bojnik Andrija Celija. Nakon predletačkog brifinga i obilaska radnih prostorija pilota, uslijedio je letački program dvaju MiG-ova 21. Raščlamba posjeta 91. zb HRZ i PZO-a rezultirala je visokim ocjenama izrečenim od strane gostiju.
Radni dio cjelokupnog posjeta koji se održava od 10. svibnja završava danas, 13. svibnja.

Izvor: MORH web

« Last Edit: May 13, 2010, 01:24:07 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #7 on: June 16, 2010, 01:24:13 am »

Utorak, 15. Lipanj 2010.

Posjet slovenskog izaslanstva 91. zb HRZ i PZO-a

Eskadrilu višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Lučko, posjetilo je u utorak, 15. lipnja izaslanstvo eskadrile helikoptera Slovenskog Ratnog zrakoplovstva, predvođeno pukovnikom Romanom Hrovatom.

Tijekom posjeta razmijenjena su iskustva dviju država u misiji KFOR na Kosovu, a zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ i PZO pukovnik Michel Križanec upoznao je slovensko izaslanstvo s aktivnostima i budućim planovima rada Eskadrile.
Pukovnik Roman Hrovat izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i najavio  nove projekte kao potvrdu nastavka višegodišnje uspješne suradnje helikopterskih eskadrila iz Slovenije i Hrvatske.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #8 on: August 22, 2010, 12:53:15 pm »

ESKADRILA BORBENIH ZRAKOPLOVA 91. ZB

Obuka za zadaće dežurnog dvojca

Srpanj je već godinama mjesec kad mlađi piloti hrvatskih MiG-ova ulaze u praktičnu fazu osposobljavanja za zadaće dežurnog dvojca. Riječ je o dva borbena zrakoplova spremna da u trenutku uzlete i izvrše zadaću vezanu uz čuvanje sigurnosti neba iznad Hrvatske, ali i njezina kopna. Za dvojac se obučavaju piloti koji po stažu jesu mlađi, ali već dovoljno iskusni i s dobrim samostalnim letačkim stažem


* obuka.jpg (80.67 KB. 600x446 - viewed 711 times.)

Ljetni mjeseci donose ponekad teško podnošljivu vrućinu. No za pilote borbenih zrakoplova HRZ-a vedri i sunčani dani idealni su za provedbu obučnih aktivnosti. Srpanj je već godinama mjesec kad mlađi piloti hrvatskih MiG-ova ulaze u praktičnu fazu osposobljavanja za zadaće dežurnog dvojca. Riječ je o dva borbena zrakoplova spremna da u trenutku uzlete i izvrše zadaću vezanu uz čuvanje sigurnosti neba iznad Hrvatske, ali i njezina kopna. Za dvojac se obučavaju piloti koji po stažu jesu mlađi, ali već dovoljno iskusni i s dobrim samostalnim letačkim stažem. Biti u dežurnom dvojcu jest dio one nadogradnje koja lovačke pilote čini toliko drukčijim od ostalih.

Zahvaljujući suradnji sa zapovjedništvom 91. zrakoplovne baze, 14. srpnja uputili smo se u Pulu, gdje je obuka bila u punom jeku. Vrućina je bila iscrpljujuća, a kako je pilotima u njihovoj kabini, pod kacigom, letačkim kombinezonom i bez klimatizacije, mogli smo samo zamišljati. No u razgovoru s njima nismo primijetili da im bilo što smeta. Štoviše, svatko od njih nestrpljivo čeka svoj red za let. To naravno ne znači da zaboravljaju i polazišni, teorijski dio svoje obuke. Njihova učionica u pulskoj vojarni prepuna je karata, nacrta, planova, grafički opisanih postupaka... Za samo letjelište u Puli dečki imaju dobre riječi. Naime, uz pogodne vremenske prilike, broj zrakoplova koji tamo slijeću i polijeću je ipak mnogo rjeđi nego u Zagrebu, tako da se MiG-ovi ne trebaju "probijati kroz gust promet".

Inače, u aktualnom dijelu obuke nema uporabu streljiva, čak ni školskog. Školsko-trenažni poligon Marlera blizu Pule, koji letači rabe, ne prima nikakve pogotke ni udarce. Borbeni manevri izvode se bez naoružanja. Dakle, brojni turisti koji borave u Istarskoj županiji mogu se na miru odmarati, tek će ponekad začuti zvuk MiG-a 21 u preletu. Obuka traje prilično dugo: do završnog dijela će doći tek u rujnu. Jedan od njezinih "najvatrenijih" događaja, s djelovanjem na ciljeve na zemlji, odvijat će se na slunjskom poligonu. Vrhunac obuke bit će bilateralna vježba "Jadranski mač 10", također početkom rujna, u kojoj će piloti uvježbavati presretanje.

Obuka pilota za dežurni dvojac bitna je i u širem kontekstu. To nam je potvrdio zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. ZB. "Obuka nije samo u nacionalnom interesu", kaže bojnik Adrian Celija, " danas je ona i dio obveza koje imamo prema NATO-u, odnosno prema NATINADS-u, NATO-ovom sustavu zračne obrane". Stalno pripravni dežurni dvojac s obučenim pilotima jedna je od ključnih karika našeg udjela u sustavu.

Zapovjednik je iskoristio priliku i pohvalio svoje pilote, rekavši da "dečki pokazuju veliko zanimanje i motivaciju za rad te ostvaruju odlične rezultate".

Autor: Domagoj Vlahović
Snimio: Tomislav Brandt
Izvor: Hrvatski vojnik

Vezane vijesti:
- HRZ i PZO: Zrakoplovna vježba ADRIATIC SWORD 2010.
- HRZ i PZO: Obuka pilota na vojnom poligonu na Slunju

« Last Edit: September 20, 2010, 01:54:46 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #9 on: December 09, 2010, 03:14:53 pm »

Srijeda, 08. Prosinac 2010.

Osnovne škole u posjetu 91. zb HRZ i PZO

Povodom 19. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, od 6. do 8. prosinca 2010. godine, 91. zrakoplovnu bazu na Plesu, organizirano su posjetili učenici osnovnih škola s područja grada  Zagreba i Zagrebačke županije.

 

* pleso_20101209_05.jpg (70.73 KB. 630x423 - viewed 573 times.)

Prilikom posjeta, piloti iz sastava Eskadrile transportnih aviona učenicima su predstavili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu i pokazali letjelice iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Posjetiteljima je posebno atraktivan bio ulazak u transportni avion An-32B u kojem je organizirano i zajedničko fotografiranje.

Ovim posjetima, osnovnoškolcima je pružena mogućnost neposrednog uvida u zrakoplovnu tehniku i opremu te razgovor sa zrakoplovnim osobljem. U trodnevnoj aktivnosti 91. zb HRZ i PZO na Plesu, posjetilo je ukupno osam osnovnih škola s oko petstotinjak djece.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #10 on: May 17, 2011, 01:54:51 am »

Ponedjeljak, 16 Svibanj 2011.

Primopredaja dužnosti zapovjednika 91. zb HRZ i PZO

U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a  na Plesu, 16. svibnja 2011. godine izvršena je primopredaja dužnosti zapovjednika 91. zrakoplovne baze brigadira Zdenka Sokića i zamjenika zapovjednika 93. zrakoplovne baze brigadira Darka Brajkovića koji je temeljem Rješenja načelnika GS OS RH, privremeno postavljen na dužnost zapovjednika 91. zrakoplovne baze, počevši od 16. svibnja 2011. godine do 16. kolovoza  2011. godine.

Brigadir Darko Brajković pripadnik je Oružanih snaga RH od 1991. godine. Do sada je obnašao razne dužnosti u HRZ i PZO-u, od pilota borbenog zrakoplova  MiG-a 21 do posljednje dužnosti Načelnika stožera i ujedno zamjenika zapovjednika 93. zrakoplovne baze. Više je puta pohvaljivan i nagrađivan te odlikovan Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti kao i medaljama „Bljesak“ i „Oluja“. Diplomirani je inženjer aeronautike-pilot , a od vojnih škola završio je Časničku školu, Zapovjedno stožernu školu „Blago Zadro“ i Ratnu školu OS RH „Ban Josip Jelačić“.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #11 on: May 17, 2011, 02:04:19 pm »

A kakva je daljnja sudbina brigadira Zdenka Sokića? Čeka li ga možda skoro promaknuće, povodom Dana OS RH, i mjesto novog zapovjednika HRZ i PZO?

Vezana vijest: Brigadni general Dražen Ščuri obnašatelj dužnosti zapovjednika HRZ i PZO
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #12 on: May 29, 2011, 10:44:32 pm »

Osnovna škola "Ban Josip Jelačić" u posjetu 91. zb HRZ-a i PZO-a


* banjelacic.jpg (100.16 KB. 600x403 - viewed 415 times.)

Učenici i nastavnici drugih razreda Osnovne škole "Ban Josip Jelačić" iz Zagreba posjetili su 18. svibnja 91. zb u vojarni "Pleso". Tijekom posjeta pukovnik Mladen Paun, časnik za obuku i vježbe Odjela za obuku i doktrinu Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a, učenike je upoznao s temama iz zračnog prometa i predstavio im je ulogu HRZ-a i PZO-a u oslobađanju Hrvatske.

Učenici su također obišli i hangar zrakoplovno-tehničke bojne gdje su imali priliku upoznati se s avionima i helikopterima koji se nalaze u 91. zb.

Posebno im je bio atraktivan ulazak u transportni avion An-32B i posjet Oglednom taktičko-tehničkom polju HRZ-a i PZO-a gdje su imali priliku vidjeti avione, helikoptere i naoružanje te ostalu tehniku koja je rabljena u Domovinskom ratu. OJI

Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #13 on: July 14, 2011, 01:31:56 am »

Ponedjeljak, 04. Srpanj 2011.

Posjet studenata Veleučilišta iz Velike Gorice 91. zb

Studenti prve godine studija Održavanja zrakoplova Veleučilišta u Velikoj Gorici posjetili su danas, u ponedjeljak, 4. srpnja 2011., 91. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a u vojarni Pleso.


* vvg.04072011_1_c.jpg (53.66 KB. 330x222 - viewed 2207 times.)

Prilikom posjeta, piloti i zrakoplovni tehničari iz sastava Eskadrile transportnih aviona (ETA), Eskadrile borbenih aviona (EBA) i Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) studentima su predstavili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu i pokazali letjelice iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Također, tijekom posjeta, studenti su se upoznali s povjesnicom 91. zb te sa organizacijom i tehnologijom održavanja vojnih zrakoplova u 91. zb. 
Posjetiteljima je posebno atraktivno bilo upoznavanje sa zrakoplovnom tehnikom, avionima MiG-21 i An-32B te helikopterom Mi-171Sh.
Ovim posjetom, studentima je pružena mogućnost neposrednog uvida u zrakoplovnu tehniku i opremu te razgovor sa zrakoplovnim osobljem.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #14 on: August 11, 2011, 02:03:55 pm »

četvrtak, 11. Kolovoz 2011., Vijesti

Suradnja hrvatske i talijanske eskadrile transportnih aviona


* simulator_11082011_v.jpg (214.76 KB. 1200x900 - viewed 454 times.)

Predstavnici Eskadrile transportnih aviona 91. zb HRZ i PZO-a predvođeni bojnikom Draženom Ivandićem sudjelovali su od 8. do 10. kolovoza 2011. u radnom posjetu 46. eskadrili transportnih aviona Talijanskog ratnog zrakoplovstva smještenoj u Pisi, a u sklopu aktivnosti pod nazivom "Stručni razgovori posada transportnih aviona – prevoženje na kratke i duge relacije ljudi i sredstava".

Tijekom posjeta pripadnici eskadrila dvaju država razgovarali su o planovima obuke letenja posada transportnih aviona, procedurama vezanim uz letenje na velikim i malim visinama te desantiranju padobranaca i tereta danju i noću. Naročita pozornost posvećena je tijeku priprema za određenu vrstu leta i korištenje potrebnih tehničkih sredstava za uspješno obavljanje letačkih zadaća. Također, poseban naglasak je stavljen na pripremu posade u simulatoru za letenje i uvježbavanje svih kritičnih situacija koji se mogu dogoditi tijekom obavljanja letačke zadaće.

Ovim posjetom potvrđena je dobra suradnja zrakoplovstava dvaju država, te je najavljen i nastavak suradnje, posjetom talijanske eskadrile transportnih aviona HRZ i PZO-u.

Izvor: MORH web

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 27 queries.