PALUBA
January 27, 2021, 10:40:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 30   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - novosti  (Read 113312 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« on: November 13, 2009, 11:55:19 pm »

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana grana je Oružanih snaga RH namjenjena za osiguranje suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u združenim operacijama. Nositelj je i organizator integriranog sustava protuzračne obrane Republike Hrvatske.

Ova dvostruka namjena HRZ i PZO ostvaruje se sljedećim glavnim zadaćama:

- Nadzor i kontrola sigurnosti zračnog prostora
- Postizanje prevlasti u zračnom prostoru RH, iznad kopna i mora, obrambenim i napadnim djelovanjem
- Pružanje pomoći kod prirodnih, humanitarnih i tehnoloških katastrofa
- Operacije traganja i spašavanja
- Potpora nadzoru proliferacije ljudi i materijalnih dobara

HRZ i PZO trebalo bi činiti dio stalno spremnih snaga, sposobnih pružiti brz i učinkovit odgovor na vojnu ugrozu te sudjelovati u provedbi netradicionalnih zadaća. Takvoj je namjeni primjerena i traži se visoka tehnološka razina oružja i opreme, kvalitetna popuna, specijalistička i stalna izobrazba i obuka te prilagođen sustav mobilizacije i uravnotežen i skladan razvoj svih sastavnica HRZ i PZO. Sustav protuzračne obrane nositelj je zadaće zaštite suverenosti zračnog prostora RH. Izgrađuje se kao jedinstven, cjelovit i integriran, sposoban osigurati kvalitetnu i učinkovitu zaštitu teritorija, snaga i materijalnih dobara RH od različitih ugroza.

Za izvršavanje svojih zadaća HRZ i PZO na raspolaganju ima 1468 pripadnika, od čega 1279 djelatnih vojnih osoba (DVO) i 189 državnih službenika i namještenika (DSiN) (www.osrh.hr, 18.12.2017.). U sastavu HRZ i PZO je ukupno 99 letjelica (51 aviona i 48 helikoptera) raspoređenih u 7 eskadrila (EBA, ETA, EA, PPE, EVH, ETH, EH). Eskadrile su raspoređene u sastva dviju zrakoplovnih baza. Za održavanje zrakoplova I. i II. razine zadužene su dvije Zrakoplovno-tehničke bojne (po jedna u svakoj bazi). Obuku pilota i tehničkog osoblja provodi Središte za obuku HRZ i PZO, u Zemuniku kraj Zadra, a nadzor zračnog prostora vrši Bojna zračnog motrenja i navođenja (bZMiN).

Ustroj

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zapovjedništvo HRZ I PZO
- Stožer HRZ i PZO
- Zapovjedna satnija ZHRZ i PZO
91. zrakoplovna baza (Pleso - Zagreb)
- Zapovjedništvo
- Zapovjedna satnija
- Eskadrila borbenih aviona (MiG-21bisD/UMD)
- Eskadrila transportnih aviona (An-32B)
- Eskadrila višenamjenskih helikoptera (Mi-171Sh)
- Zrakoplovno-tehnička bojna
93. zrakoplovna baza (Zemunik - Zadar)
- Zapovjedništvo
- Zapovjedna satnija
- Eskadrila aviona (Pilatus Pc-9M i Zlin 242L)
- Eskadrila helikoptera (OH-58D Kiowa Warior i Bell 206B-III)
- Protupožarna eskadrila (Canadair Cl-415 i AirTractor AT-802A/F)
- Eskadrila transportnih helikoptera (Mi-8T/MTV-1)
- Zrakoplovno-tehnička bojna
Bojna zračnog motrenja i navođenja (ZMiN)
Središte za obuku HRZ i PZO


Letjelice u sastavu HRZ i PZO
(Stanje 2017.)

HRZ i PZO u svom sastavu ima ukupno 96 letjelica, od toga 48 aviona i 48 helikoptera

Borbeni avioniMiG-21bis8
MiG-21UM4
Transportni avioniAntonov An-32B2
Školski avioniPilatus PC-9M17
Zlin 242L5
Protupožarni avioniCanadair CL-4156
AirTractor AT-802A/F6
Transportni helikopteriMil Mi-171Sh10
Mil Mi-8MTV-111
Mil Mi-8T3
izvidničko-borbeni helikopteriOH-58D Kiowa Warior16
Školski helikopteriBell 206BIII8

_____________________________________________________________

91. zrakoplovna baza HRZ i PZO Pleso - Zagreb
93. zrakoplovna baza HRZ i PZO Zemunik - Zadar
Središte za obuku HRZ i PZO - aktivnosti
Bojna zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) HRZ i PZO - aktivnosti
Akro grupa HRZ I PZO - aktivnosti
HRZ i PZO: Izbor novog višenamjenskog borbenog zrakoplova
Protupožarne namjenski organizirane snage OS RH (PP NOS OSRH)
HRZ i PZO: Hitni medicinski prijevoz
Zrakoplovno-tehnički centar (Velika Gorica)

______________________________________________________________


14.11.2009.

HRZ i PZO: Posjet zrakoplovstvu BiH

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, general bojnik Vlado Bagarić, zajedno s Načelnikom stožera HRZ i PZO, brigadirom Ivanom Koncom, te zapovjednikom Pilotske škole, pukovnikom Željkom Jurkovićem boravio je od 10. do 12. studenog u posjetu Zrakoplovnoj brigadi oružanih snaga Bosne i Hercegovine gdje se susreo sa  zapovjednikom brigadirom Zoranom Dunovićem. Ovaj susret prvi je susret zapovjednika ratnih zrakoplovstava dviju zemalja.

Ispred Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, generala Bagarića primio je i zapovjednik za operacije oružanih snaga Bosne i Hercegovine, genaral bojnik Anto Jeleč.
U sklopu bilateralnog posjeta razgovaralo se o formacijskim strukturama, mjestu i ulozi letačkih postrojbi u misijama, obuci zrakoplovnih tehničara – letača, te poslužitelja i operatera na radaru.

Izvor: MORH web


* hrz_ustroj_velika.jpg (26.27 KB, 800x378 - viewed 285 times.)

* Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.jpg (33.67 KB, 150x197 - viewed 833 times.)
« Last Edit: March 19, 2018, 03:07:44 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #1 on: December 07, 2009, 04:20:25 pm »

Ponedjeljak, 07. Prosinac 2009.

Pilotu Zvonimiru Milatoviću nagrada "Ponos Hrvatske"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Satnik Zvonimir Milatović, pilot HRZ-a, jedan je od 24 dobitnika ovogodišnje nagrade  "Ponos Hrvatske", koju već petu godinu dodijeljuje udruga Ponos Hrvatske iznimnim pojedincima i skupinama koji su u teškim situacijama pokazali hrabrost, humanost i poštenje, a kojima je priznanje za njihova hrabra djela dodijeljeno na svečanosti uručenja nagrada u nedjelju, 06. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Nagrada "Ponos Hrvatske" dodijeljena je satniku Milatoviću zbog hrabrosti i profesionalnosti koju je pokazao tijekom leta na generalnoj probi za Dan Oružanih snaga 2008 godine, kada je zbog kvara na zrakoplovu, i unatoč punom spremniku goriva, uspio sigurno prizemljiti borbeni zrakoplov MIG 21. Za svoj iznimni i hrabri čin odlikovao ga je i Predsjednik RH Stjepan Mesić Medaljom za iznimne pothvate. Budući da se satnik Milatović nalazi na školovanju u SAD-u, nagradu "Ponos Hrvatske" u njegovo ime primili su roditelji Zvonko i Dragica Milatović. U svojoj video poruci satnik Milatović zahvalio se udruzi Ponos Hrvatske i listu 24 sata na dodijeljenoj nagradi izrazivši zadovoljstvo i čast biti dobitnikom nagrade sa svim velikim i nesebičnim ljudima.

Svim ovogodišnjim dobitnicima zahvalili su se visoki pokrovitelj nagrade predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. "To je i poruka svima nama da moramo učiniti sve da budemo hrabri, pošteni i dobri i budite sigurni, svladat ćemo sve izazove koji su danas pred našom zemljom i domovinom", rekao je u svom obraćanju predsjednik Mesić.  Premijerka Kosor je dobitnicima priznanja rekla kako njihova djela obvezuju. "Vi ste uistinu naš ponos, ponos Hrvatske. Želimo da vaša hrabrost, humanost, poštenje, ljubav, budu putokaz za sve tri vlasti u Hrvatskoj", rekla je Kosor.

Statuetu Srce na dlanu, koju je izradio umjetnik Ivica Propadalo, dobitnicima su uručili Željko Mavrović, Zvonimir Milčec, Dalibor Matanić, Ana Sršen i Gordana Buljan Flander.
Nagradu Ponos Hrvatske utemeljio je dnevni list "24 sata", a 2008. godine osnovana je udruga Ponos Hrvatske koja okuplja dobitnike te prestižne nagrade. Od ove godine kao medijski pokrovitelj i partner, zajedno sa listom "24 sata", sa udrugom Ponos Hrvatske surađuje i HRT.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/


* Satnik Zvonimir Milatović.jpg (54.73 KB, 630x425 - viewed 367 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #2 on: December 07, 2009, 04:26:08 pm »

Hrabri pilot: 'Najvažnije mi je bilo da nitko ne strada'

Satniku Zvonimiru Milatoviću (33) u letu je otpao dio krila s MIG-a. Odvojio se od ostala dva MIG-a iz grupe kako ih ne bi ugrozio. Uspješno je sletio

Letio sam nisko 950 kilometara na sat iznad stadiona. MIG se počeo tresti. Motor je čudno zvučao. Strašno je brujao, opisao je situaciju u kabini zrakoplova Zvonimir Milatović (33) iz Pule, satnik HV-a. Lani na generalnoj probi uoči Dana Oružanih snaga upravljao je borbenim zrakoplovom MIG21 u Karlovcu. U zraku se oštetio dio zrakoplova i satnik je morao brzo reagirati. Odvojio se od ostala dva MIG-a iz grupe s kojom je startao kako ih ne bi ugrozio.
- Odlomio se i otpao komad lijevoga krila, zakrilce. To je utjecalo i na hidrosustav bitan za kretanje zrakoplova. Dio je još nekoliko puta udario u tu stranu MIG-a i oštetio je.  Morao sam sletjeti - nastavlja Milatović. Objasnio je kako zakrilce inače smanjuje brzinu pri slijetanju i tako ga olakšava. Sada mu je mogla puknuti guma. Imao je pun spremnik goriva, od oko 2000 litara, a MIG-ovi inače slijeću s 800 litara. U minutu i pol koliko mu je trebalo do aerodroma Pleso morao se pripremiti za slijetanje. Milatović kaže da se nije stigao niti prestrašiti. Stao je uz pomoć kočnog padobrana na stražnjoj strani MIG-a.
- Tek sada kada razmišljam o svemu što se dogodilo, svjestan sam koliko je situacija bila kritična. Komadići krila mogli su odletjeti i negdje drugdje u avion i napraviti još veću štetu - pojasnio je satnik Milatović, koji je u zraku osiguravao i posjet američkog predsjednika Georgea Busha. Kaže kako bi, da je bila teža situacija, išao prema nenaseljenome mjestu, iskočio padobranom, a avion pustio da padne. Dio krila koji je pao u dvorište u Karlovcu nije nikoga ozlijedio. Predsjednik Mesić odlikovao ga je Medaljom za iznimne pothvate jer je spasio avion. Satnik ne želi nagađati što je pošlo po zlu, ali siguran je da su svi MIG-ovi dobro pregledani i da nije zbog starosti aviona.

OSTAO MU PUN SPREMNIK
Za sigurno slijetanje u MIG-u ne bi smjelo biti više od 800 litara goriva. Milatović je zrakoplov uspio spustiti s gotovo punim rezervarom - oko 2000 litara.

BEZ KONTROLA
Otpali dio zrakoplova oštetio je MIG-ov sustav za manevriranje. Milatoviću je stoga bilo otežano upravljanje borbenim zrakoplovom.

PUNOM BRZINOM NA PISTU
MIG-u je otpao dio zakrilca koja zrakoplovu olakšavaju uzlijetanje i slijetanje. Pilot nije mogao smanjiti brzinu pri slijetanju, a pri toj brzini mogla je puknuti i guma.

KOSILI TRAVU PA NAŠLI OTPALE DIJELOVE AVIONA
Stanovnici Turanjskih Goljaka nedaleko od Karlovca u svojim su dvorištima i okućnicama za košnje trave našli tri komada koji su otpali s aviona. Vojna policija došla je i odnijela te dijelove. Rekli su kako je riječ o repnim stabilizatorima MIG-a.

Autor: Anela Kuburaš
Izvor: 24sata http://www.24sata.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #3 on: December 14, 2009, 05:27:59 pm »

Petak, 11. Prosinac 2009.

Obilježena 18. obljetnica HRZ i PZO-a

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U prostorima vojarne Pleso, gdje je smješteno Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te 91. zrakoplovna baza, u petak, 11. prosinca,  svečano je obilježena 18. obljetnica osnutka HRZ i PZO-a. Osim djelatnika HRZ i PZO-a OS RH, svečanosti su nazočili i mnogobrojni visoki državni i vojni dužnosnici, na čelu s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom OS RH Stjepanom Mesićem, državnim tajnikom Matom Rabotegom i načelnikom GS OS RH generalom zbora Josipom Lucićem. Među gostima su bili i bivši djelatnici HRZ i PZO-a, predstavnici civilnih tijela koja surađuju s HRZ i PZO-om, Vojnodiplomatskog zbora, te Vojnog ordinarijata i braniteljskih udruga.
Svečanost je započela postrojem pripadnika HRZ i PZO-a koje je obišao predsjednik Mesić nakon čega su uslijedili govori i čestitke dužnosnika. Prvi se nazočnima obratio zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Vlado Bagarić koji je istaknuo da su sve bitne zadaće postavljene u proteklih 18 godina uspješno izvršene, kako ratne tako i mirnodopske. Od najnovijih dostignuća general je podsjetio na sudjelovanje pripadnika HRZ-a u misiji KFOR, koja je "dokaz stručnosti i profesionalnosti s kojom ova grana raspolaže".
Načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić osvrnuo se na zahtjevne reforme provođene proteklih godina i naglasio da njima znanja i sposobnosti djelatnika grane nisu samo sačuvani, nego i poboljšani. "Sve navedeno ulijeva nam optimizam i ohrabruje nas u daljnjim naporima", zaključio je načelnik GS.
U ime ministra obrane državni tajnik MORH-a Mate Raboteg istaknuo je brojnost zadaća koje obavlja HRZ i PZO, od obrane suvereniteta hrvatskog zračnog prostora pa sve do prijevoza bolesnika, traganja i spašavanja, te je nabrojio projekte modernizacije koji su ostvareni u protekle dvije godine.
Na kraju se okupljenima obratio i predsjednik Republike koji je naglasio da je ova obljetnica HRZ i PZO-a posebno važna, jer se poklopila s punopravnim članstvom Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu, koje predstavlja priznanje za postignuća, ali i postavlja cijeli niz izazova. Bez obzira na to što se oni javljaju u nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, to ne smije biti opravdanje da se ne ispoštuju obveze preuzete članstvom u NATO-u, smatra predsjednik Mesić.
Nakon govora, najistaknutijim djelatnicima HRZ i PZO-a uručena su promaknuća, nagrade i pohvale. U više činove promaknuto je 34 časnika i 24 dočasnika HRZ i PZO. Također, dodijeljen je i pilotski znaki poručniku Robertu Mitrovskom, pripadniku OS Republike Makedonije, prvom stranom pilotu koji je završio školovanje u HRZ i PZO.
Nakon središnjeg dijela svečanosti, gosti su obišli novouređene radionice Zrakoplovno-tehničke bojne 91. zrakoplovne baze, te Tehničko-taktički zbor, u kojem su predstavljeni svi tipovi letjelica zastupljeni u našem ratnom zrakoplovstvu.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/


* hrz_11122009_c.jpg (56.06 KB, 330x220 - viewed 256 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #4 on: December 18, 2009, 12:52:49 pm »

OBILJEŽENA 18. OBLJETNICA HRZ-a I PZO-a

SUDJELOVANJE U MISIJI - dokaz stručnosti i profesionalnosti

Zapovjednik HRZ-a i PZO-a general- -bojnik Vlado Bagarić ustvrdio je da su sve bitne zadaće postavljene u proteklih 18 godina uspješno izvršene, kako ratne tako i mirnodopske. Od najnovijih dostignuća, general je podsjetio na sudjelovanje pripadnika HRZ-a u misiji KFOR, što je "dokaz stručnosti i profesionalnosti kojom ova grana raspolaže"

U vojarni "Pleso", gdje je smješteno Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te 91. zrakoplovna baza, 11. prosinca svečano je obilježena 18. obljetnica osnutka HRZ-a i PZO-a. Osim djelatnika te grane OSRH, svečanosti su nazočili i mnogobrojni visoki državni i vojni dužnosnici na čelu s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom OSRH Stjepanom Mesićem, državnim tajnikom Matom Rabotegom i načelnikom GSOSRH generalom zbora Josipom Lucićem. Među gostima su bili i bivši djelatnici HRZ-a i PZO-a, predstavnici civilnih tijela koja surađuju s tom granom OSRH, Vojnodiplomatskog zbora, te Vojnog ordinarijata i braniteljskih udruga.

U početku svečanosti, svečani postroj pripadnika HRZ-a i PZO-a obišao je predsjednik Mesić, a zatim je pročitana povijest grane. Uslijedili su kraći govori i čestitke dužnosnika. Prvi se nazočnima obratio zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Vlado Bagarić, koji je ustvrdio da su sve bitne zadaće postavljene u proteklih 18 godina uspješno izvršene, kako ratne tako i mirnodopske. Od najnovijih dostignuća, general je podsjetio na sudjelovanje pripadnika HRZ-a u misiji KFOR, što je "dokaz stručnosti i profesionalnosti kojom ova grana raspolaže". Načelnik GSOSRH general zbora Josip Lucić osvrnuo se na zahtjevne reforme provođene proteklih godina i naglasio da tim reformama znanja i sposobnosti djelatnika grane nisu samo sačuvani nego i poboljšani. "Sve navedeno ulijeva nam optimizam i ohrabruje nas u daljnjim naporima", zaključio je načelnik GS-a. Uime ministra obrane državni tajnik MORH-a Mate Raboteg istaknuo je brojnost zadaća što ih obavlja HRZ i PZO, od obrane suvereniteta hrvatskog zračnog prostora pa sve do prijevoza bolesnika, traganja i spašavanja, te je nabrojio projekte modernizacije koji su ostvareni u protekle dvije godine.

Članstvo u NATO-u postavlja nove izazove

Završni govor pripao je Predsjedniku Republike, koji smatra da je za HRZ i PZO ova obljetnica posebno važna, jer se poklopila s ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, što je priznanje za postignuća, ali i postavlja nove izazove. Bez obzira na to što se javljaju u nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, to ne smije biti opravdanje da se ne ispoštuju obveze preuzete članstvom u NATO-u, smatra predsjednik Mesić.

Nakon govora, najistaknutijim djelatnicima HRZ-a i PZO-a uručena su promaknuća, nagrade i pohvale. U više činove promaknuto je 34 časnika i 24 dočasnika. Vrijedi istaknuti i dodjelu pilotskog znaka poručniku Robertu Mitrovskom, pripadniku OS Republike Makedonije, prvom stranom pilotu koji je završio školovanje u HRZ i PZO.

Nakon središnjeg dijela svečanosti, gosti su obišli novouređene radionice Zrakoplovno-tehničke bojne 91. zrakoplovne baze i Tehničko-taktički zbor, u kojem su predstavljeni svi tipovi letjelica zastupljeni u našem ratnom zrakoplovstvu. Pri dolasku u vojarnu "Pleso", moglo se primijetiti i zanimljivo gradilište: riječ je o budućem memorijalnom muzejskom parku HRZ-a i PZO-a, u kojem će biti izloženi eksponati povezani s prošlošću najatraktivnije grane OSRH, a u planu je i spomen-obilježje pripadnicima poginulim u Domovinskom ratu.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na proslavi Dana HRZ-a i PZO-a imali smo se prilike upoznati sa zanimljivim pothvatom izdavačke komponente te grane. Riječ je o publikaciji "Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i PZO", u kojoj na osamdesetak stranica možete naći zaista sve informacije o možda i najatraktivnijem dijelu naših Oružanih snaga. Tu je povjesnica, ustroj i operativni raspored, tekstovi o Zapovjedništvu, bazama i postrojbama, školovanju pilota te opremi i naoružanju. Izdanje je vrlo pregledno i ukrašeno nizom fotografija, no, ipak je informativnost ono što iskače u prvi plan i zbog čega je brošura i napravljena.

U svakom slučaju, riječ je o štivu koje nije zanimljivo samo za "insidere" iz MORH-a i OSRH nego za sve zaljubljenike u zrakoplovstvo i "čelične ptice", pa i za one najambicioznije koji bi jednog dana željeli obući pilotsku odoru.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Makedonski poručnik Robert Mitrovski, prvi strani zrakoplovac koji je stekao letačke oznake u sustavu školovanja HRZ-a i PZO-a, privukao je priličnu pozornost nazočnih novinara. Mladi časnik odsad može upravljati helikopterima. Završio je obuku na letjelici Bell 206. Činjenica da je kao stranac "probio led" za njega je, kaže, velika čast. Mitrovski je i prvi makedonski vojni pilot koji je svoje školovanje završio u inozemstvu. U Hrvatskoj je godinu i četiri mjeseca i prezadovoljan je uvjetima koji su mu pruženi. Nije propustio uputiti i zahvale, osobito "nastavnicima iz 93. zrakoplovne baze Zemunik, bez kojih od ovoga ne bi bilo ništa". Ipak, za predah nema vremena: odmah slijedi specijalizacija za nastavnika letenja, a u Makedoniju bi se trebao vratiti do srpnja 2010.

Autor: Domagoj Vlahović
Snimio: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik (broj 271, prosinac 2009.) http://www.hrvatski-vojnik.hr/


* HRZ casopis.jpg (127 KB, 600x875 - viewed 301 times.)

* Robert Mitrovski.jpg (47.04 KB, 200x300 - viewed 244 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #5 on: February 01, 2010, 04:07:55 pm »

Ponedjeljak, 01. Veljača 2010.

Probijanje zvučnog zida 2. veljače 2010.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Arhivska snimka MORH-a

Zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 izvršit će u utorak, 2. veljače, u vremenu od 11.00 do 15.00 sati, planirani redovni probni let tijekom kojeg se može očekivati probijanje zvučnog zida.
Probni let provest će se na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske županije te Sisačko-moslavačke županije, a zbog specifičnosti širenja zvuka postoji mogućnost da će se probijanje zvučnog zida čuti i na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Radi se o redovitoj proceduri nakon obavljenih radova na zrakoplovu, a let će se izvoditi na visini od 11000 metara uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera prilikom izvođenja leta.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/


* mig_01022010_c.jpg (41.16 KB, 330x206 - viewed 260 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #6 on: February 10, 2010, 02:10:09 am »

Međunarodni Završni planski sastanak za "FPC NVG Training Event"

U vojarni Zemunik 2. veljače 2010. godine održao se međunarodni dvodnevni Završni planski sastanak za aktivnost "FPC NVG Training Event", obuka pilota u letenju noću s NVG (Night Visio Googles) što će se organizirati tijekom ožujka i travnja ove godine u postrojbi 93. zrakoplovne baze.

Nositelji planskog sastanka su Odjeli A-7 i A-5 Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a, a uz predstavnike hrvatskog zrakoplovstva na sastanku su sudjelovali i timovi Zapovjedništva za specijalne operacije (SOCEUR) SAD i ratnog zrakoplovstva Mađarske. Cilj sastanka bio je dogovoriti sve pripremne aktivnosti za uspješan početak obuke pilota helikoptera hrvatskog i mađarskog zrakoplovstva u noćnim uvjetima pod stručnim vodstvom američkih instruktora.

Na otvorenju završnog sastanka sudionike je pozdravio načelnik stožera 93. zb pukovnik Darko Brajković, a nakon prezentacija sudjelujućih snaga slijedio je obilazak prostora te nastavak rada po stručnim skupinama.

Izvor: OSRH web http://www.osrh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #7 on: February 14, 2010, 05:59:41 pm »

četvrtak, 11. Veljača 2010.

General Bagarić u posjeti turskom ratnom zrakoplovstvu

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Vlado Bagarić boravio je početkom tjedna u Ankari u Turskoj, u bilateralnom posjetu zapovjedniku turskog ratnog zrakoplovstva generalu zbora Hasanu Aksayu.

Tijekom posjeta turski general Aksay upoznao je hrvatskog generala Bagarića s ustrojem turskog ratnog zrakoplovstva i radom operativnog središta. O ustroju  zrakoplovne baze i operativnim postupcima pri dizanju dežurnog dvojca govorio je zapovjednik turske zrakoplovne baze brigadni general Adnan Demirci.
Osim zapovjednika HRZ i PZO-a general bojnika Bagarića, u bilateralnom posjetu turskom ratnom zrakoplovstvu boravili su načelnik stožera HRZ i PZO-a brigadir Ivan Konc i načelnik Ureda zapovjednika HRZ i PZO-a pukovnik Karolo Lučan.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/


* bagaric11022010_c.jpg (50.02 KB, 330x241 - viewed 199 times.)
« Last Edit: February 14, 2010, 06:10:52 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #8 on: February 23, 2010, 05:30:49 pm »

Ponedjeljak, 22. Veljača 2010.

Probijanje zvučnog zida

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U utorak, 23. veljače 2010. godine, u vremenu od 12 do 15 sati, zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 izvršit će redovni probni let tijekom kojeg se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Probni let provest će se na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske županije te Sisačko-moslavačke županije, a zbog specifičnosti širenja zvuka postoji mogućnost da će se probijanje zvučnog zida čuti i na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Radi se o redovitoj proceduri nakon obavljenih radova na zrakoplovu, a let će se izvoditi na visini iznad 11000 metara uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera prilikom  izvođenja leta.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/


* mig-21_c.jpg (33.09 KB, 330x219 - viewed 255 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #9 on: April 01, 2010, 01:06:04 am »

Srijeda, 31 Ožujka 2010, Vijesti

Probijanje zvučnog zida, 01. travnja 2010.

Zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 izvršit će u četvrtak, 1. travnja 2010. godine, u vremenu od 12.00 do 14.00 sati redovni probni let na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, tijekom kojeg se očekuje probijanje zvučnog zida.

Let će se izvoditi na visini od 12000 metara uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Probni letovi izvode se kao dio redovite procedure, nakon obavljenih radova na zrakoplovu.

Izvor: MORH web
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 003« Reply #10 on: April 01, 2010, 08:25:31 am »

Pa zar im nije bolje da to rade iznad mora ?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 636WWW
« Reply #11 on: May 13, 2010, 01:35:34 pm »

05.05.2010.
jutarnjilist.hr

Državni vrh zbog straha ne želi u VIP helikopter, leti samo vojska

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u posljednjih je mjesec dana ostalo bez tri transportna helikoptera Mi8, doznaje Jutarnji list. Na sva tri helikoptera, od petnaestak koliko ih ima, otkazao je barem jedan motor.

Najdramatičnija situacija dogodila se u vezi s helikopterom oznake H 213. Njemu je jedan motor otkazao tijekom obavljanja medicinskog leta.

Posada je iz vojarne u splitskim Divuljama krenula po unesrećenu osobu u Dubrovnik. Tijekom povratka iz Dubrovnika otkazao je lijevi motor, no zahvaljujući prisebnosti posade helikopter se uspješno s jednim motorom spustio u Divulje gdje je osoba prebačena u drugi helikopter i prebačena u bolnicu u Zagreb.

Motori u Kazahstanu

Kako neslužbeno doznajemo, motor je izvađen iz helikoptera koji je sada onesposobljen za let, kao i ostala dva helikoptera koji su prizemljeni i nalaze se u Divuljama.

Na helikopteru H 213 generalni remont obavila je ukrajinska tvrtka Ukrspetseexport 2003., dok je ostala dva helikoptera ista tvrtka remontirala 2005. godine. Poznavatelji situacije podsjećaju da su motori u slučaju oba remonta poslani u Kazahstan, a predstavnici MORH-a za to nisu dali pristanak iako su na to bili obvezni ugovorom. U sklopu remonta 2005. godine, osim dva helikoptera prizemljena u Splitu, remontiran je i helikopter MI8 oznake H 253 koji se prije tri godine srušio u Vukovaru. Nakon pada tog helikoptera otkrivene su brojne nepravilnosti u obavljenom remontu, ali i nabavi rezervnih dijelova za helikoptere. U sve su bili upleteni brigadir Željko Idek i Đuro Sesar preko čije se tvrtke nabavljaju dijelovi, a tadašnji ministar obrane Berislav Rončević sve to nije sankcionirao.

Zanimljivo je da se danas ne oglašavaju ni MORH-ov Samostalni odjel za vojni zrakoplovni promet, na čijem je čelu pukovnik Veljko Frlan, ni glavni inspektor general Marijan Mareković, koji bi trebali utvrditi zbog čega se kvare motori transportnih helikoptera.
Radnici bez certifikata

Oni bi također trebali reagirati na činjenicu da drugi VIP helikopter, oznake 254, dvije i pol godine nakon pada helikoptera H 253 i dalje leti, iako je u međuvremenu utvrđeno da su radnici ZTZ-a u Velikoj Gorici radili poslove opremanja za koje nisu bili osposobljeni ni certificirani. U dvije i pol godine helikopter je imao 300 sati leta.

No, nadležni i dalje ne spuštaju helikopter jer se njime prevozi samo vojska dok državni vrh u njemu ne leti.
« Last Edit: August 25, 2012, 05:45:56 pm by leut » Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 003« Reply #12 on: May 13, 2010, 02:20:38 pm »

Smiley

"Lepo" smo se razdruzili ali neke stvari ovde na brdovitom balkanu se ne menjaju.

Srbija - Davinici sateliti itd.
Slovenija - oklopnjaci tockaci itd.
Hrvatska - helioperi i jos sto sta ali ovo je sveze
....

ovo je sto mi je sad palo na pamet a ima i kod drugih (cg, bih, makedonija)Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 231« Reply #13 on: May 13, 2010, 02:46:25 pm »

Cekaj, cekaj, da pocnem tek sa Makedonijom.
Neovlascena (od MIL-a) modernizacija u ELBIT-u po ceni od dvadesetak miliona dolara je glavna fora.
Nabavka tenkovskih delova za desetak godina, modernizacija tridesetak od njih, a zatim secenje istih (naravno pricam o T-55).
Forsiranje otvaranja pilotske akademije kod nas u reziji (a koga drugu do ELBIT-a), a istovremeno imamo potpisan ugovor sa Hrvatskom i Crnom Gorom o obuci pilota helikoptera.
Da ne nastavljam dalje, jer ce me srcka strefiti.
@Pvanja, meni se cini da bas od kad smo se razdruzili, pocele su ove navike. Mozda nisam dovoljno informiran, ali cini mi se da kad smo bili zajedno nije (barem toliko) bilo ovakvih gluposti.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 170« Reply #14 on: May 13, 2010, 02:58:20 pm »

U demokratskim državama to se naziva '' transparentni marifetluci '', a oni koji to rade su visokostručni i sposobni menađeri. Prije se to uspješno maskiralo pod državnom tajnom i strogo povjerljivo.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 30   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 24 queries.