PALUBA
August 26, 2019, 08:44:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve clanove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Središte za međunarodne vojne operacije ZOD HKoV  (Read 10411 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #15 on: May 09, 2015, 10:48:26 am »

4.5.2015.

Započeli novi tečajevi u SMVO

U Središtu za međunarodne vojne operacije (SMVO) u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju 4. svibnja 2015. godine započela je provedba integriranog Tečaja za vojne promatrače UN-a (UNMOC) i Tečaja za policijske časnike UN-a (UNPOC). Ovo je prvi integrirani tečaj koji SMVO provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Cilj tečaja je osposobiti časnike OS RH i oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje dužnosti vojnih promatrača u misijama UN-a te policijske službenike za sudjelovanje u mirovnim misijama u svojstvu policijskih časnika. Teorijski dio tečaja u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni „Vitez Damir Martić“ i u njega je implementiran Tečaj za policijske časnike UN-a. Praktični dio obuke za potrebe Tečaja za vojne promatrače UN-a u trajanju od tjedan dana provest će se na vojnom vježbalištu „Gakovo“.

Na provedbi navedenog tečaja sudjeluje 13 pripadnika OS RH, jedan pripadnik OS Filipina te 14 policijskih časnica iz Egipta, Etiopije, Indije, Jordana, Nigerije, Sudana te Myanmara. Potporu provedbi tečaja pruža instruktor iz Švicarskog središta za obuku (SWISSINT).

Svečanoj ceremoniji otvaranja tečaja nazočili su sudionici tečaja, djelatnici SMVO, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH te predstavnici RACVIAC-a.


* IMG_8288.JPG (616.65 KB. 1556x1037 - viewed 114 times.)


* IMG_8272.JPG (890.66 KB. 1556x1037 - viewed 143 times.)

Autor teksta: OSRH/Kristina Dukarić, Fotografije: OSRH/Krešimir Knezek, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #16 on: July 22, 2015, 05:27:43 pm »

Broj 478 | 16.07.2015

Preživljavanje, izbjegavanje, otpor, izvlačenje

Američka vojska, a potom i NATO, već desetljećima razvijaju posebni program S.E.R.E., što je kratica za Survival, Evasion, Resistance, Extraction, tj. preživljavanje, izbjegavanje, otpor i izvlačenje. Zahvaljujući suradnji s Amerikancima, uskoro će Oružane snage RH biti sposobne same provoditi obuku vojnika po sličnom programu i to na najvećoj i najzahtjevnijoj C razini koja uključuje i 72-satnu obuku na terenu. Velik je korak postignut od 30. lipnja do 2. srpnja u vojarni "Vitez Damir Martić" na svojevrsnom stručnom skupu u organizaciji SMVO-a...* hv-478-prezivljavanje-2.JPG (161.52 KB. 750x502 - viewed 104 times.)

Vojnik, ili više njih, neplanirano i nesrećom izgubljeni ili ostavljeni iza protivničkih crta, česta su i uzbudljiva tema knjiga i filmova, temeljena ponajprije na događajima iz stvarnih ratnih sukoba. Moderne zapadne vojne doktrine sve više posvećuju iznimnu pozornost sličnim scenarijima, i to iz tri najbitnija razloga. Prvi je, svakako, spašavanje vlastitog čovjeka od pogibelji koju mu može donijeti padanje u ruke protivnika, glad, žeđ, težak teren, ozljede ili iscrpljenost. Drugi je spriječiti protivnika u izvlačenju informacija i njihovu korištenju u propagandne svrhe. Treći naizgled nije konkretan, ali je vrlo bitan: spašavanje ili povratak u zonu koju nadziru prijateljske snage uvelike utječe na moral postrojbi, mišljenje javnosti te, moguće, i na strateške čimbenike operacije.

Svjesna svih tih činjenica, ali i na temelju dugogodišnjeg iskustva, američka vojska desetljećima razvija poseban program S.E.R.E., što je kratica za Survival, Evasion, Resistance, Extraction, tj. preživljavanje, izbjegavanje, otpor i izvlačenje. U te četiri riječi jasno je sažeto što je posrijedi, a program je prihvatio i NATO u sklopu programa izvlačenja osoblja (Personnel Recovery) te ga uvelike razvija i uključuje u planiranje svih sadašnjih i mogućih budućih operacija. Naravno, ne može se reći kako Oružane snage RH nemaju iskustva u tom području, počevši još od Domovsinkog rata, ali pristupanjem NATO savezu ta je vrsta obuke postala obveza zbog čega se i usvaja prema propisanim standardima. Zadnjih su godina na tome radile te se intenzivno i vrlo uspješno obučavale specijalne i izvidničke postrojbe OSRH za koje se može reći da im je S.E.R.E. sastavni dio obuke i djelovanja. Sjetimo se samo commando obuke koju provodi Zapovjedništvo specijalnih snaga. NATO, međutim, za međunarodne misije i postrojbe pod svojim zapovjedništvom traži usvajanje propisanih standarda te u skladu s njima obuku svih vojnika koji sudjeluju. Velik je korak za cijele Oružane snage RH postignut od 30. lipnja do 2. srpnja u vojarni "Vitez Damir Martić" na svojevrsnom stručnom skupu čiji je cilj bila Izrada Plana provedbe S.E.R.E. obuke razine C, a prema već izrađenom Programu S.E.R.E. obuke, za dio pripadnika OSRH koji su prema kriterijima prepoznati kao osobe visokog rizika od izolacije zbog prirode posla i dužnosti koje obavljaju.

Skup je bio međunarodni i intergranski, na njemu su sudjelovali pripadnici Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao nositelji projekta i obuke, 91. zrakoplovne baze (zb), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Središnjice za obavještajno djelovanje te Ratnog zrakoplovstva SAD-a za Europu (USAFE). Najdulji staž u međunarodnoj suradnji vezanoj uz izvlačenje osoblja imaju upravo pripadnici HRZ-a. Naime, kako nam je objasnio bojnik Ivan Đelagić iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb, obuka za taj dio programa započela je prije dvije godine suradnjom USAFE-a i EVH-a. Tijekom prvog susreta, odnosno aktivnosti, pripadnici USAFE-a upoznali su se s pripadnicima hrvatske eskadrile i održali im osnovni tečaj S.E.R.E. razine A. Kako su već tad pripadnici HRZ-a i PZO-a sudjelovali u dvjema operacijama potpore miru (ISAF i KFOR), stečeno znanje bilo je više nego vrijedno.


* hv-478-prezivljavanje3.jpg (53.34 KB. 750x579 - viewed 89 times.)

Štoviše, tijekom obuke za upućivanje u misije pod vodstvom NATO-a, a i obveze implementacije i usvajanja propisanih NATO-ovih standarda, brzo se uvidjela potreba za proširenjem te vrste obuke na sve pripadnike HRZ-a i PZO-a koji se upućuju u misiju ili su za njih deklarirani kao snage. Nakon aktivnosti uslijedila je izrada Programa obuke tijekom koje se uvidjela potreba za proširenjem te vrste obuke na ostale pripadnike OSRH. Kako je HRZ i PZO to pitanje podignuo na višu razinu te u planiranje uključio i Upravu za operativne poslove i obuku GS OSRH, u svibnju 2014. sazvan je koordinacijski sastanak na kojem je zaključeno kako Oružane snage RH itekako posjeduju sva potrebna znanja i vještine za samostalnu organizaciju i provedbu kompletne zahtijevane S.E.R.E. obuke. Na tom je sastanku donesena odluka da je SMVO najbolji odabir za nositelja organizacije, planiranja i provedbe obuke, a kao instruktore, odnosno provoditelje dijelova obuke će, osim svojih snaga, kao ispomoć koristiti i pripadnike ZSS-a te HRZ-a i PZO-a prema njihovim stručnim specijalnostima. Time je započeo proces uspješne suradnje među postrojbama OSRH.

SMVO se vrlo uspješno prihvatio vodeće uloge u izradi zahtjevnog Programa obuke. Prošle je godine započela izrada Programa koji bi zadovoljio sve trenutačne i buduće potrebe OSRH. Nadalje, zbog potrebe za obukom za operacije potpore miru, SMVO je već započeo obuku razine A koja se temelji na teorijskim predavanjima o S.E.R.E.-u. Dosad je SMVO održao više od deset tečajeva razine A raznim postrojbama i kontingentima OSRH. No, kad Program bude konačno završen i odobren, bit će omogućena provedba i složenije B razine (koja uz teorijsku ima i praktičnu obuku) te najveće i najzahtjevnije C razine koja uključuje i 72-satnu obuku na terenu. Bit će to dvostruka obuka koja se ne odnosi samo na one koji bi se trebali izvući iz neprijateljskog ili neprikladnog područja, nego i na one koji ih trebaju tražiti, identificirati, s njima komunicirati i izvlačiti ih. Mnoštvo je tu procedura, znanja, tehnologije i mogućih scenarija, nije to samo preživljavanje u divljini iza neprijateljskih crta, ne podrazumijeva samo pilote ili izvlačenje helikopterom... Vojniku segmenti S.E.R.E.-a mogu zatrebati i na vježbi, obuci, tijekom asimetričnih sukoba u urbanim područjima... Upravo moderni sukobi brišu jasnu razliku između bojišnica i crta pa je S.E.R.E. potrebniji sve širem broju osoblja, a ne samo pilotima ili specijalnim postrojbama.

Prošle je godine nastavljena suradnja s USAFE-om gdje su njegovi specijalisti za S.E.R.E. sudjelovali u izradi konačne inačice Programa te su nastavljene i spomenute nedavne radne aktivnosti s ciljem izrade Plana provedbe S.E.R.E. obuke razine C. Ona će se u rujnu ove godine provesti kao pilot projekt, pod mentorstvom i u savjetničkoj ulozi instruktora USAFE-a. Bit će to vrlo atraktivna intergranska obuka koja će se ujedno iskoristiti i za provedbu više obučnih događaja različitih postrojbi.

Tijekom suradnje pripadnici USAFE-a nesebično su prenosili svoja znanja, savjete i iskustva vezane uz organizaciju i provedbu te vrste obuke. Vrijedi spomenuti nadnarednika Brandona Fountaina (S.E.R.E. specijalist) koji je sudjelovao u projektu od samog početka, a nazočit će i planiranom obučnom događaju u rujnu. "Zadovoljstvo je raditi s pripadnicima OSRH iz različitih grana i različitih činova, vrlo sam optimističan i uzbuđen zbog buduće vježbe," rekao nam je nadnarednik Fountain nakon sastanka u Rakitju.

"Projekt ne samo da je uspješna priča između pripadnika USAFE-a i OSRH koja se privodi kraju, nego je i pokazatelj velike suradnje postrojbi unutar OSRH. Spojile su se vještine i znanja svih pripadnika kako bi se ostvario zajednički cilj te započela suradnja u potrebnoj obuci za sve pripadnike OSRH," zaključio je bojnik Đelagić. Nakon uspješnog završetka pilot projekta, o čemu ne treba dvojiti, OSRH će samostalno moći obučavati ljude prema propisanim NATO-ovim kriterijima. Naravno, treba pričekati rujan i C razinu obuke koja će sigurno biti iznimno zahtjevna i atraktivna te na korist svih pripadnika OSRH.

 Pukovnik Ivica Plejić, Zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije


* hv-478-prezivljavanje-1.JPG (94.06 KB. 750x499 - viewed 116 times.)

Ovo je još jedan u nizu izazova za djelatnike SMVO-a kojima je provedba S.E.R.E. obuke na opisanoj razini novina koju će, uvjeren sam, apsolvirati na najbolji mogući način, posebice u svjetlu činjenice da u pripremi i provedbi imamo znatnu potporu i pomoć ostalih ustrojstvenih cjelina HKoV-a i OSRH te veliko iskustvo u organizaciji i provedbi srodnih aktivnosti i zadaća. Provedba pilot projekta bit će najzahtjevnija za polaznike s obzirom na to da predmnijeva znatne psihofizičke napore. Moram istaknuti da je upravo iz iskustva provedbe tečajeva koji su core primus Središta vidljiv velik napor koji polaznici pokazuju i ulažu kako bi stekli što više znanja te nemam razloga sumnjati u to da će i predmetni tečaj biti prije svega izazov koji će željeti svladati. Koncepcijski je riječ o tečaju koji je usuglašen sa svim relevantnim programima i dokumentima koji pobliže označuju područje S.E.R.E.-a, a prije svega STANAG-om 7196 koji je i bio bazični dokument za cjelokupan program obuke i ocjenjivanja koji je trenutačno u fazi odobrenja nadređenog zapovjedništva. Na kraju, moram istaknuti i pomoć američke strane, specijalista za područje S.E.R.E.-a iz Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu u Ramsteinu, Njemačka, koji su nam zapravo bili i recenzenti dosad poduzetih aktivnosti i napisane obučne dokumentacije, koju su ocijenili iznimno pozitivno te izrazili želju za ponovnim dolaskom u vrijeme pilot tečaja u rujnu ove godine.

 Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: arhiva HVGI-ja, Hrvatski vojnik

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 972« Reply #17 on: July 22, 2015, 07:22:02 pm »

Zadivljen sam kraticama kao što je SERE.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #18 on: September 30, 2015, 01:16:34 pm »

30.09.2015.

Obuka preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja


* 01SEREobuka.jpg (1240.82 KB. 4672x3104 - viewed 118 times.)

Na vježbalištima vojarne “Josip Jović” na Udbini, Središte za međunarodne vojne operacije organiziralo je i provelo prvu obuku preživljavanja, izbjegavanja, otpora i zarobljavanja. Riječ je o pilot obuci koja se provodila po konceptu S.E.R.E. (Survival, Evasion, Resistance, Extraction). Cilj obuke je dostizanje određene razine pripremljenosti pripadnika Oružanih snaga koji se planiraju ili se upućuju u područje operacija gdje postoji rizik od zarobljavanja ili izolacije. U skladu s procjenom rizika postoje tri razine S.E.R.E. obuke (A,B,C), a na Udbini je, uz razinu B, provedena ona najsloženija i najkompleksnija obuka razine C na kojoj se polaznici praktično uvježbavaju u vještinama i tehnikama preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja u situacijama izolacije ili zarobljeništva.


* 02SEREobuka.jpg (1509.22 KB. 4672x3104 - viewed 91 times.)

Uz instruktore iz SMVO-a, u obuci su sudjelovali instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga s višegodišnjim iskustvom u provođenju i organiziranju Commando obuke te instruktori iz HRZ-a i PZO-a koji ujedno imaju i najdulji staž u međunarodnoj suradnji vezanoj uz izvlačenje osoblja. Voditelj obuke bio je satnik Goran Boroš, časnik za obuku Središta za međunarodne vojne operacije.

Obuku koja se provodila od 14. do 25. rujna 2015. uspješno je završilo 4 pripadnika OSRH i to pripadnici GMTBR-e, GOMBR-e i Pješačke pukovnije ZOD-a HKoV-e te pripadnik HRZ-a i PZO-a.
 

* 03SEREobuka.jpg (1267.08 KB. 4672x3104 - viewed 101 times.)


* 04SEREobuka.jpg (1178.16 KB. 4672x3104 - viewed 85 times.)

Tekst i foto: OSRH/ Kristina Dukarić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #19 on: September 30, 2015, 01:25:00 pm »

Obuka preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja


* 06SEREobuka.jpg (1386.14 KB. 4672x3104 - viewed 90 times.)


* 07SEREobuka.jpg (1469.93 KB. 3104x4672 - viewed 93 times.)


* 08SEREobuka.jpg (1385.77 KB. 4672x3104 - viewed 86 times.)


* 09SEREobuka.jpg (1370.55 KB. 4672x3104 - viewed 114 times.)

Foto: OSRH/ Kristina Dukarić, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #20 on: February 24, 2016, 11:59:03 pm »

Plan tečajeva u 2016. godini


* Kalendar_SMVO_2016_HR.jpg (321.97 KB. 1332x779 - viewed 85 times.)

Međunarodni tečajevi

1. Tečaj za stožerno osoblje NATO-a (NATO SOC)
2. UN tečaj o zaštiti civila u operacijama potpore miru (UNPOC)
3. Tečaj radio veza u operacijama potpore miru (RADCOM)
4. Tečaj za medijske izvjestitelje (MIKS) (provodi se na zahtjev)
5. Tečaj za vojne promatrače UN-a (UNMOC)
7. Tečaj civilno-vojne suradnje na taktičkoj razini (TCIMIC)
8. Orijentacijski tečaj sigurnosne politike i operacija EU (EUSPOOC)
9. Tečaj za stožerne časnike UN-a (UNSOC)
10. Tečaj za NATO KFOR timove za suradnju i promatranje (KFOR LMT PDC) (provodi se na zahtjev)
11. Komunikacijsko–informacijski sustavi u OPM (CISPSOC) (provodi se na zahtjev)

Nacionalni tečajevi

1. Obuka „Preživljavanje, izbjegavanje, otpor, izvlačenje“ (S.E.R.E.)
2. Tečaj osnova pregovaranja (TOP)
3. Tečaj za moderatore i komentatore vojnih vježbi (TMKVV)
4. Tečaj osnova operacija potpore miru (TOOPM) (provodi se na zahtjev)
5. Orijentacijski tečaj psiholoških operacija (PSYOPS) (pilot)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #21 on: September 20, 2016, 06:15:30 pm »

14.09.2016.

Obuka preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja (S.E.R.E.)


* 01_sere_osrh.jpg (1470.56 KB. 2048x1232 - viewed 54 times.)

Program S.E.R.E. (Survival, Evasion, Resistance, Extraction) obuke razvijen je u Središtu za međunarodne vojne operacije s ciljem usvajanja neophodnih vještina preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja za pripadnike OS RH od trenutka njihove moguće izolacije ili zarobljavanja (za posade zrakoplova to je trenutak iskakanja/prinudnog slijetanja, a za ostale pripadnike OS to je trenutak odvajanja od vlastitih i/ili prijateljskih snaga) do njihova izvlačenja.

SERE obuka je namijenjena svim pripadnicima OS RH koji se upućuju ili bi se mogli uputiti u područje OPM, civilnim/službenim osobama koje nisu pripadnici OSRH, ali sudjeluju ili se nalaze u području OPM zbog potrebe i prirode svog posla ili dužnosti koje obnašaju (diplomati i dr.).

Od 12. do 23. rujna 2016. na vojnom vježbalištu „Gakovo“ SMVO u suradnji s drugim ustrojstvenim cjelinama OS RH provodi S.E.R.E. obuku razine B (srednja razina - teorijska i praktična obuka) i razine C (najviša razina - objedinjena teorijska i praktična obuka uz završnu vježbu na zemljištu) u planiranju, pripremi i njenoj provedbi. Obuka razine C namijenjena je pripadnicima za koje je procijenjen visoki rizik od izolacije (pripadnicima ZSS-a, SOD-a, SSVP-e, VOS-a gardijskih brigada), vojnim pilotima iz sastava HRZ-a i PZO-a te instruktorima i provoditeljima obuke iz sastava HRM-a i ZOD-a.

Uz instruktore SMVO-a na obuci sudjeluju instruktori ZSS-a, HRZ-a i PZO-a i PVP-e uz potporu sanitetskog tima i OPFOR-a iz Gombr-e, tima za uspostavu i održavanje veze iz BV te zračne helikopterske potpore iz HRZ-a i PZO-a. Obuci su nazočna i dva instruktora S.E.R.E. specijalista Ratnog zrakoplovstva (US Air Force) u svojstvu promatrača, savjetnika i mentora s ciljem učinkovitije i svrsishodnije provedbe SERE obuke te razmjene iskustva.

Na obuci sudjeluje 23 pripadnika OS RH: pripadnici HRZ-a i PZO-a, HRM-a, SOD-a, ZSS-a, GMTBR-e, GOMBR-e i PVP-e.


* 02_sere_osrh.jpg (1397.72 KB. 2048x1232 - viewed 77 times.)


* 03_sere_osrh.jpg (1350.1 KB. 2048x1232 - viewed 87 times.)

Tekst i foto: SMVO / Kristina Dukarić, osrh.hr

OPM - operacija potpore miru
ZSS - Zapovjedništvo specijalnih snaga
SOD - Središnjica za obavještajno djelovanje
PVP - Pukovnija Vojne policije
SSVP - Satnija specijalne Vojne policije
VOS - Vojno-obavještajna satnija
BV - Bojna veze

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #22 on: October 21, 2017, 11:34:33 am »

Broj 535 | 22.09.2017

Iza neprijateljskih linija

Obuka iz preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – S.E.R.E.) označuje postupke koje vojna, ali u nekim uvjetima i civilna osoba treba poduzeti ako se nađe izolirana u području pod nadzorom protivnika, kako bi se na koncu uspješno vratila među prijateljske snage. Ovog je rujna u C razini doživjela svoje treće izdanje u OSRH…* 535-cerovac-1.JPG (239.06 KB. 750x500 - viewed 155 times.)

Nakon vojarne "Josip Jović" u Udbini 2015. i vojnog vježbališta "Gakovo" kod Grubišnog Polja 2016. godine, poprište trećeg izdanja S.E.R.E. obuke razine C ove je godine bio vojni poligon "Cerovac" kod Karlovca. S.E.R.E. (Survival, Evasion, Resistance, Extraction), tj. preživljavanje, izbjegavanje, otpor i izvlačenje označuje postupke koje vojna, ali u nekim uvjetima i civilna osoba (policijski djelatnik, diplomatsko osoblje…) treba poduzeti ako se nađe izolirana u području pod nadzorom protivnika, kako bi se na koncu uspješno vratila među prijateljske snage. Obuka je u nadležnosti Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO), a rangira se s A, B ili C, ovisno o procjeni polaznikove izloženosti riziku od izolacije. Na poligonu je od 11. do 14. rujna bila provedena i obuka razine B, sa 16 sati teorije te 14 sati instruktorskih demonstracija i praktične obuke.

Za Hrvatski vojnik uvijek je najatraktivnija C razina jer predviđa praktičnu obuku u divljini, gdje su polaznici izloženi najkompleksnijem scenariju i najvećim iskušenjima. Traži povišenu razinu vojničke obučenosti te psihofizičke spremnosti i sposobnosti. Sve završava 72-satnom vježbom u kojoj se polaznici ubacuju u simuliranu situaciju izolacije i zarobljeništva. Oblikom i sadržajem obuka slijedi NATO-ovu doktrinu PR (Personal Recovery).

Kako je riječ o još uvijek svježoj obuci u OSRH, Središte za međunarodne vojne operacije svake godine, temeljem naučenih lekcija spoznatih u suradnji s američkim partnerima (i ove je godine u organizaciji i provedbi obuke sudjelovao tim specijalista iz USAF-a), ubacuje neke nove momente u planiranje. Nakon dolaska naše ekipe na "Cerovac", voditelj obuke bojnik Danko Vuk objasnio je za Hrvatski vojnik najzapaženiju novost: uvedena je međuvježba. Dakle, kad završi dio koji B i C razina imaju zajedno, polaznici B razine dobivaju certifikate i napuštaju obuku. Polaznici C razine nastavljaju međuvježbom, tj. prolaze kroz uvježbavanje vodećim putem koje traje otprilike 50 sati. Taj je dio glavna priprema za završnu vježbu.


* 535-cerovac-2.JPG (511.18 KB. 750x1123 - viewed 70 times.)

Dakle, petorica polaznika odslušala su predavanja i prezentacije i prošla dio praktične obuke. Status im je potom promijenjen: umjesto prezimena na odorama su dobili kodne nazive – Alfa 1, 2, 3, 4 i 5 i tako ih se ubuduće i zvalo. Od njih je formiran tim koji je upućen u šumu sa zadaćom izviđanja rute te dostave vode i hrane na određenu točku iza protivničkih crta. No, tim je razbijen i svaki se Alfa našao sam u šumi. Vježbu smo posjetili upravo u početku međuvježbe pa smo imali priliku vidjeti kako se vojnici kao pojedinci snalaze u šumi, kakve si zaklone rade, kako paze na hranu i vodu, kako nastoje biti neprimijećeni, a sve to samo u običnoj odori te opremljeni čuturicom, nožem i plastičnom bocom koja služi za prikupljanje. Ipak, nisu to još ona poznata 72 sata izolacije, jer uz njih su još uvijek instruktori Odsjeka za tečajeve posebne namjene SMVO-a koji ih nastoje što više poučiti uoči teške završnice. Oni imaju podijeljene odgovornosti tijekom obuke i vježbe. Nadnarednik Zlatko Starešina zadužen je za segment preživljavanja i obuku opisuje kao izazov jer ne traži tek osvježavanje temeljnih vojničkih vještina poput maskiranja, taktičkog kretanja, reakcije na ugrozu ili izvlačenja ranjenika, nego i usavršavanje vještine preživljavanja. "Djeluju kao tim, no i individualno, pa zatim u binomu. Jako sam zadovoljan jer se u radu vidi velika motiviranost i profesionalnost. Zasad izvršavaju svaku zadaću koju stavljamo pred njih. Evo, možete vidjeti kako su napravili ovaj improvizirani kamp," objašnjava nam dočasnik dok nam među mokrim grmljem i drvećem pokazuje skloništa i zamke koje su polaznici vješto napravili svojim skromnim alatom. Kišovito je, vlažno i to dodatno otežava uvjete. Zanimljivo je i da su instruktori prije obuke i sami prošli nešto slično jer su i oni boravili na poligonu "Cerovac" u akciji koju zovu Instruktorski tjedan. Tom prilikom odrede sve pozicije na kojima će se raditi i uvježbavaju sami sebe onim vještinama kojima će poučavati polaznike. "Ne stavljamo polaznike u situacije koje nismo i sami iskusili," zaključuje nadnarednik Starešina.

Iako u provedbi obuke i dalje sudjeluju i predstavnici drugih cjelina, primjerice HRZ-a i PZO-a, ove je godine SMVO, tj. spomenuti Odsjek za tečajeve posebne namjene, na čijem je čelu bojnik Vuk, u tome preuzeo veći teret, s ciljem suženja odgovornosti i učinkovitijeg nadzora svih segmenata obuke.

Kakve će zaključke donijeti treća obuka C razine tek će se vidjeti. Prvi dojmovi stižu nakon 22. rujna, dakle, na dan izlaska ovog broja Hrvatskog vojnika, kad obuka i dobiva pečat koji daje završna vježba. Postoji intencija da se obuka proširi, tj. da u njoj sudjeluju i druge državne institucije. Jer, kao što smo spomenuli, izolacija u protivničkom okruženju nije nešto što se može dogoditi isključivo vojnicima.


* 535-cerovac-3.JPG (268.37 KB. 750x501 - viewed 67 times.)

Psiholozi iz USAF-a

U provedbi obuke, prvi put u OSRH, među pripadnicima američkog tima bili su i psiholozi iz USAF-a koji su uz kolege iz SMVO-a pratili i podupirali obuku, a cijelo vrijeme bio je nazočan ROLE-1 tim koji se brinuo o zdravstvenom stanju polaznika. Američki psiholozi o svojim su iskustvima održali prezentaciju i za ključno osoblje SMVO-a, dakle, izvan okvira same vježbe.

Tečajevi posebne namjene

Odsjek za tečajeve posebne namjene SMVO-a čine časnici za obuku i dočasnici-instruktori koji imaju završene odgovarajuće škole i tečajeve u institucijama članica NATO-a. Najmlađi instruktor desetnik Branimir Utković nedavno je u SAD-u uspješno završio obuku za rendžera.


* 535-cerovac-4.JPG (329.49 KB. 750x501 - viewed 65 times.)


Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio: Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #23 on: April 29, 2018, 04:00:45 pm »

19.4.2018

Završen S.E.R.E. tečaj "C" razine


* sere_slunj_19042018_02.jpg (201.91 KB. 1200x800 - viewed 42 times.)

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju u četvrtak, 19. travnja 2018., završen je tečaj S.E.R.E. (Survival, Evasion, Resistance, Escape – preživljavanje, izbjegavanje, odupiranje, izvlačenje), kojeg su provodili instruktori Središta za međunarodnu vojnu obuku (SMVO).

Tečaju najviše, "C" razine pristupilo je deset polaznika, započeo je 9. travnja, a njegova voditeljica bila je psihologinja, satnica Renata Koković Novosel. Tijekom trajanja S.E.R.E. tečaja polaznici su usvojili teorijski dio u kojem su se upoznali s tehnikama preživljavanja, nakon čega je proveden praktični dio tečaja i vježba na otvorenom te završna vježba u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Voditeljica tečaja, satnica Koković Novosel na kraju vježbe izrazila je zadovoljstvo radom i napretkom grupe, koju je ocijenila vrlo kvalitetnom, te je najavila kako će ove godine, za razliku od prethodnih, S.E.R.E. tečaj razine "C" biti proveden dva puta. "Tečaj je namijenjen osobama koje obavljaju visokorizične funkcije, odnosno poslove za koje postoji procjena visokog rizika od mogućnosti izolacije i odvajanja od prijateljskih snaga, a cilj tečaja je osposobiti osobe na takvim poslovima, pripremiti ih i naučiti kako se trebaju ponašati u takvim situacijama", naglasila je satnica Koković Novosel.

Desetorici polaznika koji su uspješno završili prvi ovogodišnji S.E.R.E. tečaj razine "C" priznanja je uručio zapovjednik SMVO-a, pukovnik Ivan Miloš.

Završetkom tog tečaja polaznici stječu potrebna znanja u primjeni tehnika preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja, kao i sposobnosti potrebne za preživljavanje i kretanje protiv neprijateljske potrage, otpor iskorištavanju u svim situacijama zarobljeništva, improvizaciju i korištenje osobne opreme i prirodnog okoliša kako bi se povećao uspjeh izvlačenja.

Tečaj S.E.R.E. provodi se na razinama "A", "B" i "C", a namijenjen je prvenstveno pripadnicima OSRH koji se upućuju u područje operacija na dužnosti visokog rizika od izolacije i zarobljavanja, pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje, vojnim pilotima te instruktorima i provoditeljima obuke iz sastava HRM-a i ZOD-a, ali i svima za koje se planira angažiranje izvan nadziranog sigurnosnog okružja.


* sere_slunj_19042018_03.jpg (274.09 KB. 1200x800 - viewed 35 times.)


* sere_slunj_19042018_04.jpg (319.93 KB. 1200x800 - viewed 50 times.)


* sere_slunj_19042018_06.jpg (202.73 KB. 1200x800 - viewed 37 times.)


* sere_slunj_19042018_10.jpg (364.05 KB. 1200x800 - viewed 39 times.)


* sere_slunj_19042018_11.jpg (168.68 KB. 1200x800 - viewed 49 times.)


* sere_slunj_19042018_13.jpg (224.29 KB. 1200x800 - viewed 46 times.)

Foto: MORH/K. Brigljević, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #24 on: June 11, 2019, 01:38:10 pm »

6.5.2019.

Provedba UNMOC i UNPOC tečajeva u SMVO


* 20190506_093936.jpg (824.18 KB. 2064x1548 - viewed 11 times.)

Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO) u vremenu od 6. do 24. svibnja 2019. godine u vojarni "Vitez Damir Martić" provodi 23. UNMOC (United Nations Military Observers Course) tečaj.

Svrha ovog tečaja je osposobiti časnike za provedbu dužnosti i zadaća vojnih promatrača u UN operacijama, a namijenjen je stranim i domaćim časnicima. Trajat će sveukupno tri tjedna. Prvi tjedan obuke uključuje upoznavanje s Organizacijom te osnovnim principima i načinima djelovanja Ujedinjenih naroda. U drugom tjednu obuke fokus se stavlja na razvijanje praktičnih znanja i vještina potrebnih za provedbu dužnosti vojnog promatrača, dok se zadnji tjedan tečaja provodi u terenskim uvjetima. Tamo će polaznici, u realno simuliranim uvjetima i pod stalnim nadzorom instruktora, provoditi zadaće vojnih promatrača. Terenski dio obuke provodi se na vojnom poligonu „Cerovac“ kraj Karlovca. Tečaju su, uz domaće polaznike, pristupili i polaznici iz Albanije, Irana i Slovenije.

Kako se Republika Hrvatska 2014. godine obvezala organizirati preduputnu obuku za policijske službenice iz drugih zemalja koje će biti upućene u UN-ove misije, u Središtu se paralelno s UNMOC tečajem provodi i 5. po redu UNPOC (United Nations Police Officers Course) - Tečaj za policijske službenice UN-a uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Navedeni tečaj se provodi u trajanju od dva tjedna. Prva faza se provodi integrirano s tečajem za vojne promatrače obzirom da se obrađuju iste teme vezane za organizaciju i funkcioniranje UN-a dok se drugi dio tečaja provodi odvojeno i u njoj se obrađuju specifična znanja i vještine potrebne za provedbu policijskih poslova u UN operacijama. Na tečaju sudjeluje 7 policijskih službenica iz Kolumbije, Kosova, Malija, Maroka, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.

Organizator i provoditelj oba tečaja je Središte za međunarodne vojne operacije. Uz instruktorski tim Središta, u provedbi tečaja sudjeluju vanjski instruktori iz Peace Support Training Centre (PSTC) OS Republike Mađarske, iz OS Švicarske Konfederacije (SWISSINT), pripadnici MUP-a RH, gosti predavači iz drugih ustrojbenih cjelina OS RH te pripadnici međunarodnih humanitarnih organizacija (UNICEF, UNHCR, ICRC).

Tekst i foto: npr Jasmina Vrgoč, osrh.hr

UNMOC (United Nations Military Observers Course) - Tečaj za vojne promatrača u UN operacijama
UNPOC (United Nations Police Officers Course) - Tečaj za policijske službenice UN-a

« Last Edit: June 11, 2019, 01:44:58 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 175« Reply #25 on: June 11, 2019, 01:43:19 pm »

7.6.2019.

U SMVO proveden Orijentacijski tečaj „Psihološke operacije“ (PSYOPS)

Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO) je od 03. do 07. lipnja 2019. godine u vojarni "Vitez Damir Martić" provelo četvrti po redu Orijentacijski tečaj „Psihološke operacije“.

PSYOPS je razvijen 2016. godine u Središtu za međunarodne vojne operacije s ciljem upoznavanja zapovjednika i stožernih časnika HKoV sa namjenom, planiranjem i provedbom psiholoških operacija tijekom operacijskih ciklusa. Iako je primarno razvijen za pripadnike HKoV-a, tečaj operativno podupire i ostale sastavnice OS RH. Neke od tema koje su polaznici prolazili su: Proces planiranja psiholoških operacija, Povijesni pregled, Osnove i načela PSIOP-a, Stavovi i ponašanje, Mediji u službi PSIOP-a, Obrana od PSIOP-a… Krajnji cilj ovog tečaja bio je omogućiti uvid u način planiranja i provedbe psiholoških operacija sukladno NATO doktrini te strukturama postrojbi koje provode psihološke operacije.

Tečaj je vodila stn Renata Koković Novosel, a pristupilo mu je i uspješno ga završilo ukupno 11 polaznika. Uz sudjelovanje instruktorskog tima SMVO važno je istaknuti i potporu provedbi tečaja koju su pružili satnica Ana Tadić sa Hrvatskog vojnog učilišta i bojnik Danko Vuk iz RACVIAC-a. Izniman doprinos tečaju pružilo je i predavanje gostiju iz operativne uprave GS OSRH koja je nositelj razvoja i implementacije sposobnosti psiholoških operacija. Brg Svjetlana Doričić je polaznike upoznala s aktualnim temama iz područja psiholoških operacija u OSRH i NATO. Zadnji dan provedena je raščlamba i evaluacija tečaja tijekom koje su polaznici sveukupnu organizaciju i provedbu tečaja ocijenili vrlo visokom ocjenom.

Pozitivna povratna informacija polaznika tečaja potvrda je postavljenog programa što provoditelje tečaja motivira za planiranje i provedbu budućih tečajeva u Središtu.

Tekst: npr Jasmina Vrgoč, osrh.hr
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 26 queries.