PALUBA
October 24, 2020, 03:56:55 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 30   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - novosti  (Read 108995 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 966« Reply #15 on: May 13, 2010, 03:14:34 pm »

samo u ona vremena ako te nahvataju ide se na Goli otok tj barem neko je isao tamo a sad ...

a i da se nelazemo tad se znalo ko moze da proba da kraducka (a i stalno su bili isti pa nisu bili toliko alavi) a danas smo vec u fazi ko stigne pre.

najgore sto bude jedno 22 komisije ove one i nikom nista.

uglavno sve bude DEMOKRATSKI I TRANSPARENTNO !

bojim se da ce bas da potraje ovde kod nas dok se zavede malo reda

barem mozemo slobodno da "lajemo" na njih a sad sto od toga nema vajde to je vec nesto drugo Smiley

odoh u off

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 120« Reply #16 on: May 13, 2010, 03:15:56 pm »

A da počnu napokon nešto raditi, a ne samo žicati i grebati.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 131« Reply #17 on: May 13, 2010, 04:27:31 pm »

Meni se najvise dopada kada "AAA" kazu da "struka treba kazati svoje" i da "radi pravna drzava".

Kada to cujem ....... : 
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 120« Reply #18 on: May 13, 2010, 05:10:03 pm »

To je biser naših preplaćenih pametnjakovića. Blago materi koja ih rodi.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 598


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #19 on: May 14, 2010, 05:09:03 am »

Blago i njihovoj djeci. Osigurani su za idućih pet pokoljenja.
Logged
brka-65
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 423« Reply #20 on: May 14, 2010, 06:31:09 am »

Cvorovic je to lepo predvideo...
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/mEn-L9-PObc?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 751


« Reply #21 on: May 14, 2010, 10:05:09 am »

Оно сви воле песму "Узми све што ти живот пружа...". Наравно да је раније било сличних ствари,али сада су баш претерали. Као што рече Пванја радили су једни те исти па су били умерени. Ови сада гледају да што пре, и што више, за што краће време, захвате. И то без икаквог скрупула.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #22 on: July 01, 2010, 06:20:22 pm »

Utorak, 29. Lipanj 2010.

Hrvatski piloti na vježbi zrakoplovstva u Danskoj

Skupina pilota pripadnika 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, sa tri zrakoplova Pilatus PC-9M, sudjelovala je od 13. do 26. lipnja na međunarodnoj NATO/PfP vojnoj vježbi zrakoplovstva za blisku zračnu potporu „Close Air Support“ u Karupu, u Kraljevini Danskoj. Zračnu potporu prijevoza snaga za održavanje aviona pružila je Eskadrila transportnih aviona 91. zb sa zrakoplovom An 32.

Uz zemlju domaćina, Dansku, na vježbi su sudjelovali pripadnici Hrvatske, SAD i Norveške. Vježba je planirana i provedena u cilju razvoja svih elemenata u lancu bliske zračne potpore kroz scenarij razvijen za taktičku razinu, te cjelokupan razvoj zračno-kopnenog intergranskog djelovanja, provjeru funkcionalnosti nove opreme i borbeno usredotočenog uvježbavanja svih sudionika.

Kao prethodnica ovoj aktivnosti piloti 93. ZB početkom lipnja sudjelovali su na zrakoplovnoj manifestaciji („Air show 2010“) obilježavanja 60 godina postojanja Danskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva u zračnoj bazi Skrydstrup s jednom posadom Pilatusa PC-9 M.

Ovom aktivnošću u potpunosti su usvojene procedure i načini pružanja bliske zračne potpore (CAS) uz navođenja sa zemlje od strane kvalificiranih i nekvalificiranih prednjih zračnih navoditelja (FAC) sa srednjih i velikih visina čime je potvrđena spremnost i visoka osposobljenost hrvatskih pilota i u međunarodnim okvirima.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #23 on: July 01, 2010, 06:23:35 pm »

Srijeda, 30. Lipanj 2010.

Seminar o traganju i spašavanju u planinama

U vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama od 29. lipnja do 1. srpnja održava se seminar iz funkcionalnog područja traganja i spašavanja u planinama („MOUNTAIN SEARCH AND RESCUE), a na kojem sudjeluju hrvatski piloti iz 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, Bojne za specijalna djelovanja, PP NOS OS RH, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Nositelji provedbe seminara su Služba za međunarodnu obrambenu suradnju MORH i Ured BAO (Bilateral Affairs Office-Croatia), dok su izvođači pripadnici spasilačke eskadrile američkog ratnog zrakoplovstva.

Čelnik hrvatskog tima satnik Dalibor Ivelja prezentirao je hrvatski model školovanja vojnih pilota, te ustroj i aktivnosti Eskadrile transportnih helikoptera 93. ZB. Također, satnik Ivelja  predstavio je hrvatska iskustva u traganju i spašavanju kroz navođenje nekoliko specifičnih primjera u kojima su sudjelovali piloti eskadrile iz Divulja s posebnim naglaskom na tehniku pilotiranja u planinama, dok su američki predavači izlagali o organizaciji i tehnici spašavanja koju oni provode.

Na seminaru su razmijenjena iskustava hrvatskih i američkih pilota u misijama traganja i spašavanja, uvjetima u planinama koji traže vrhunsku spremnost i osposobljenost posada i nacionalnih službi uključenih u provedbu zadaća potpore društvenoj zajednici.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #24 on: July 11, 2010, 02:34:55 pm »

MEĐUNARODNA SURADNJA

Fiziološka trenaža pilota

Fiziološka trenaža i obuka pilota provodi se sa svrhom upoznavanja pilota sa specifičnim uvjetima i karakteristikama letenja na velikim visinama, velikim opterećenjima, nepovoljnim meteo uvjetima te noću, kao i osvježivanja teorijskog znanja vezanog za zrakoplovnu medicinu


* trenaza1.jpg (93.77 KB. 600x450 - viewed 244 times.)
Iako je čitav tjedan bio izuzetno fizički i psihički naporan, naši su piloti uspjeli postići sve potrebne i zahtijevane NATO standarde

U Köningsbrücku, malenom mjestu pokraj Dresdena u SR Njemačkoj od 13. do 18. lipnja provedena je aktivnost "Fiziološka trenaža pilota" u kojoj su sudjelovali i piloti 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a.

Fiziološka trenaža i obuka pilota provodi se sa svrhom upoznavanja pilota sa specifičnim uvjetima i karakteristikama letenja na velikim visinama, velikim opterećenjima, nepovoljnim meteo uvjetima te noću, kao i osvježivanja teorijskog znanja vezanog za zrakoplovnu medicinu. Provođenjem ovakvih aktivnosti podiže se kvaliteta obuke pilotskog sastava kao i sigurnost letenja.

Ovo je četvrta skupina pripadnika HRZ-a i PZO-a koja je provela obuku u navedenom središtu. Obuka naših pilota provedena je u četiri osnovne cjeline, i to: obuka u centrifugi, barokomori, simulatoru iluzija te obuka u simulatoru za NVG (night vision googles).

Sva je obuka koncipirana tako da se nakon kvalitetno pripremljenog i razrađenog teorijskog dijela provodi praktični.

Centrifuga, u kojoj su naši pripadnici provodili obuku, jedna je od najmodernijih u Europi i uvedena je u uporabu prije četiri godine. Centrifuga zadovoljava najviše zahtjeve za provođenje obuke u skladu s NATO-ovim standardima. Maksimalno opterećenje što se može simulirati u centrifugi jest +9 G. Svi hrvatski piloti, polaznici ove obuke, uspješno su zadovoljili standardnu NATO-ovu normu od 15 sekundi pri opterećenju 7 G, a neki su je gotovo dvostruko nadmašili čime su osigurali dobivanje certifikata u skladu sa STANAG-om 3827 za pilote borbenih zrakoplova.


* trenaza2.jpg (95.83 KB. 600x450 - viewed 260 times.)

Dio obuke u barokomori sastojao i od standardnog treninga u skladu s profilom A i rapidne dekompresije. Provedba ovog dijela obuke možda je i jedna od najvažnijih jer se njome pilot dovodi u stvarne uvjete hipoksije, odnosno "nedostatka kisika" te se svaki od njih može upoznati s osobnim simptomima ove bolesti. Iznimno je važno da se ovo provodi u strogo nadziranim uvjetima. Hipoksija je iznimno opasna i nezgodna bolest koja se javlja na velikim visinama zbog nedostatka kisika, a prouzročila je mnoge zrakoplovne nesreće. Rapidna dekompresija ustvari je simulacija pucanja "prešurizirane" kabine borbenog zrakoplova na velikoj visini pri čemu se piloti mogu upoznati sa stvarnim uvjetima ovakvog događaja prilikom kojeg uvježbavaju izvanredne postupke za takav slučaj. Prilikom provedbe ove simulacije dolazi do snažne detonacije te zamagljivanja zraka u barokomori, a iznimno snažni klimatizacijski uređaji pobrinuli su se da se temperatura spusti do - 50 Celzijevih stupnjeva.

Iznimno zanimljiv dio obuke s uporabom naočala za noćno gledanje predstavljen je u različitim uvjetima u simulatoru NVG. Kao i ostali dijelovi obuke, i ovaj je popraćen dobrim teorijskim dijelom.

Simulator iluzija ima veliku važnost za obuku svakog pilota, jer ih upoznaje s mogućim iluzijama koje se mogu javiti za vrijeme leta zrakoplovom. Osim što iluzije mogu prouzročiti nelagodne osjećaje, te poremećaje rada vestibularnog aparata posada zrakoplova, vrlo su često uzroci zrakoplovnih nesreća.

Ovakva fiziološka trenaža pilota u većini NATO članica provodi se svakih četiri do pet godina. Njome se podiže kvaliteta obuke pilotskog sastava kao i sigurnost letenja.

Autor: Mario Bujanić
Foto: Ivan Zovak
Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #25 on: July 19, 2010, 02:37:25 pm »

Ponedjeljak, 19. Srpanj 2010.

Redoviti probni let MIG-a 21


* mig_19072010_c.jpg (30.58 KB. 330x220 - viewed 351 times.)

Zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 izvršit će danas, 19. srpnja 2010. godine, u vremenu od 12,00 do 14,00 sati redovni probni let na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, tijekom kojeg se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Let će se izvoditi na visini od 13000 do 18000 metara uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.
Probni letovi izvode se kao dio redovite procedure, nakon obavljenih radova na zrakoplovu.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #26 on: July 23, 2010, 08:37:01 pm »

četvrtak, 22. Srpanj 2010.

Redoviti probni let zrakoplova MiG-21

Zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovsta MIG-a 21 izvršio je u četvrtak, 22. srpnja na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije probni let tijekom kojeg je došlo do probijanja zvučnog zida oko 13,40 sati.

Let je izveden na visini od 13 000 metara uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Probni letovi izvode se kao dio redovite procedure, nakon obavljenih radova na zrakoplovu.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #27 on: August 11, 2010, 02:53:02 pm »

Izaslanstvo HRZ i PZO u 74. lovačkoj pukovniji OS Republike Njemačke


* posjet.jpg (72.38 KB. 600x450 - viewed 396 times.)

Izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane boravilo je od 20. do 23. srpnja u Neuburgu, Republika Njemačka, u bilateralnom posjetu 74. lovačkoj pukovniji oružanih snaga Republike Njemačke. U izaslanstvu su bili bojnik Željko Ninić, voditelj odsjeka A3 Zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, bojnik Adrian Celija, zapovjednik eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze i satnik Darko Šumanovac, zapovjednik voda u eskadrili borbenih aviona 91. zrakoplovne baze. Domaćini su im bili pukovnik Thomas Koller, Načelnik S3, i brigadir Andreas Pfeiffer, zapovjednik 74. lovačkog puka oružanih snaga Republike Njemačke. Međusobno su razgovarali o dežurstvu u sklopu NATO PZO snaga, obuci i školovanju borbenih pilota, kao i integraciji Eurofightera u oružane snage Republike Njemačke. OJI

Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #28 on: September 09, 2010, 01:38:43 am »

Utorak, 07. Rujan 2010.

Zrakoplovna vježba ADRIATIC SWORD 2010.

Eskadrila borbenih aviona 91. zb HRZ i PZO  sudjelovat će  od 7. do 10. rujna zajedno sa pilotima USAF 31. FW (Fighter  Wing)/555 FS (Fighter Squadron) na zrakoplovnoj vježbi "Adriatic Sword 2010".


* mig.jpg (79.36 KB. 1024x663 - viewed 172 times.)

Vježba je planirana  sa ciljem uvježbavanja pilota borbenih aviona za uporabu vježbovnih procedura presretanja na srednjim visinama te standardnih operativnih postupaka u zadaći nadzora i zaštite zračnog prostora, a s ciljem povećanja sigurnosti i zaštite suvereniteta zračnog prostora RH i zadaća preuzetih iz ciljeva snaga. Vježbe letenja izvodit će se od 7. do 10. rujna iznad područja Like i Velebita,  a u vježbi će sudjelovati dva zrakoplova tipa MiG-21 i dva zrakoplova tipa F-16. Letenje će se izvoditi uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #29 on: September 17, 2010, 04:08:40 pm »

ZRAKOPLOVNA VJEŽBA

Adriatic Sword 2010

Eskadrila borbenih aviona 91. zb HRZ-a i PZO-a sudjelovala je zajedno s pilotima USAF 31. FW/555 FS na zrakoplovnoj vježbi Adriatic Sword 2010. Vježba je planirana radi uvježbavanja postrojbi HRZ-a i PZO-a i unapređivanja interoperabilnosti za provođenje zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora RH te podizanje razine interoperabilnosti za NATO operacije...


* DSCF0958.jpg (53.02 KB. 600x449 - viewed 161 times.)

Međunarodna vojna vježba Adriatic Sword 10 nastavak je dugogodišnje bilateralne suradnje USAFE-a i HRZ-a i PZO-a. Suradnja s američkim zračnim snagama započela je 2005. vježbom Adriatic Sword 05 i od tada se provodi praktički na godišnjoj razini. Svaki Adratic Sword na neki je način bio logičan nastavak i nadogradnja započete suradnje. Provedbom ovih vježbi, razmjenom iskustava i upoznavanjem SOP-ova naših partnera stečena su dragocjena iskustva koja su ugrađivana u planove obuke pilota borbenih aviona HRZ-a i PZO-a.

Iako ove godine u donekle smanjenom opsegu, Adratic Sword 10 ponovno je bio novi izazov za sudionike. Vježba je provedena od 6. do 10 rujna u zračnom prostoru iznad Kvarnera i Like. Američki partner sudjelovao je u vježbi sa snagama 31. FW ( Fighter Wing) /555. FS (Fighter Squadron), ili nama poznatije eskadrile F-16 Triple Nickel. Uime HRZ-a i PZO-a sudionici vježbe bili su 91. zrakoplovna baza, bojna ZMIN, Operativno središte HRZ-a i PZO-a te tim BSD-a koji je bio u sastavu Službe potrage i spašavanja. Nositelj vježbe uime 91. zb bila je Eskadrila borbenih aviona u Puli.

Za potrebe vježbe organiziran je i postavljen vježbovni sustav dežurnog borbenog dvojca u Zračnoj luci Pula, gdje je i smještena Eskadrila borbenih aviona. Zrakoplovi F-16 polijetali su iz baze Aviano u Talijanskoj Republici. Za potrebe vježbe kretali su se po zadanom navigacijskom putu prema Lici i predstavljali su prijetnju odnosno moguću RENEGADE situaciju. Nakon ulaska u zračni prostor Republike Hrvatske, koji nadzire i motri GOS bZMIN, označeni su kao potencijalna opasnost te je pokrenut postupak uzbunjivanja vježbovnog dežurnog borbenog dvojca.

Piloti Eskadrile borbenih aviona dokazali su svoju uvježbanost zaista kratkim vremenom reakcije od davanja "uzbune" do polijetanja. Zadaća naših lovaca MiG-21 bila je presretanje i identifikacija cilja koji su u ovom slučaju bili američki avioni F-16. Znatnu ulogu u presretanju američkih lovaca odigrali su časnici za navođenje. Ovo je bila izvrsna prilika za uvježbavanje svih potrebnih postupaka u provedbi zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora, te za "skeniranje" cijelog sustava.

U drugom dijelu vježbe piloti MiG-ova su nakon presretanja aviona F-16, uvježbavali radnje i postupke za izvođenje manevara gađanja, raketiranja i bombardiranja na vojnom poligonu u Slunju. Ovaj je dio obuke inače iznimno važan u obuci pilota borbenih aviona.

Glavne zadaće sudionika aktivnosti bile su uvježbati pilote EBA za rad po NATO (ICAO) postupcima i terminologijom za presretanje, uvježbati snage brzog odgovora u primjeni standardnih operativnih postupaka prilikom provođenja presretanja nepoznatih ciljeva u zračnom prostoru RH, te uvježbati bZMIN za navođenje zrakoplova uporabom standardnih operativnih postupaka za presretanje.

Autor: Mario Bujanić
Izvor: Hrvatski vojnik

Vezana tema: 91. zrakoplovna baza HRZ i PZO Pleso - Zagreb

« Last Edit: May 15, 2011, 09:12:59 pm by leut » Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 30   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 26 queries.