PALUBA
May 25, 2020, 08:32:45 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 30   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - novosti  (Read 101880 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 854« Reply #285 on: December 27, 2013, 03:47:30 pm »

Da takva je nažalost naša realnost ,pitam se gdje je nestala tehnička kultura i odgovornost za državnu imovinu, pretpostavljam da u glavama odgovornih nema mjesta za takvo što odnosno pretjesna im je, tamo ima samo mjesta za prazne fraze tipa Domoljublje, Europa, Euroatlantkse integracije pa tako u krug..., slika i prilika njihovog znanja i sposobnosti su ove dvije slike ;


* Autor fotografije Boran Pivčić preuzeto sa Forum hr.jpg (59.11 KB. 720x480 - viewed 98 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #286 on: December 31, 2013, 07:29:41 am »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split

KASNI ISPORUKA

Hrvatska u 2014. ulazi bez ispravnih vojnih zrakoplova
 
I zadnjem MiG-21 (oznake 112) 22. prosinca u tišini, daleko od očiju javnosti, istekli su predviđeni tehnički resursi, a od 1. siječnja istječu i oni krajnji resursi produljeni za premostiti razdoboblje do dolaska remontiranih zrakoplova čija isporuka kasni tri mjeseca.

Od prvog dana 2014. piloti HRZ-a letjeti će na zrakoplovima izvan svojih tehničkih resursa, a što je let sa velikim sigurnosnim rizikom za život pilota, ali i opasnost za građane i imovinu na zemlji.

Kada će biti isporučeni zrakoplovi iz Ukrajine još nije poznato, s obzirom da je prvi trebao biti isporučen još 15. listopada.

Uz nadolazeće novogodišnje praznike, te slavlje pravoslavnog Božića u Ukrajni, teško je, u najboljem slučaju, očekivati dolazak prvog zrakoplova prije druge polovice siječnja 2014.

Nepostojanje ispravnih zrakoplova otvara pitanje kvalitete nadzora hrvatskog zračnog prostora, koji je i dio združenog prostora NATO saveza.

Studije rađene u MORH-u dilemu nabave novog lovca su svele na kupnju ruskog MiG-a-29 ili švedskog gripena.

Odnedavno pojavila se i nova mogućnost u obliku ideje 'smart defence', odnosno udruženje nadzora neba sa zračnim snagama Mađarske, Slovačke i Češke koje raspolažu sa suvremenijim borbenim lovcima.

Oprezniji u toj inicijativi vide opasnost potpunog nestanka borbene komponente HRZ-a, ukoliko se ne nabavi suvremeniji zrakoplov, te u konačnici prepuštanju 'air policinga' hrvatskog neba nekoj od susjednih zemalja.

Jednom kada se izgubi lovačko zrakoplovstvo, struka to dobro zna, gotovo ga je nemoguće povratiti.


* ImageHandlerCAXJXGWB.jpg (39.12 KB. 680x445 - viewed 61 times.)

D. KRNIĆ
Foto: Arhiv CROPIX.

« Last Edit: January 21, 2014, 06:42:17 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #287 on: January 02, 2014, 12:57:50 pm »

Evo demanti gornje vijesti!


Vir: Defender Hr

Prvog dana 2014. HRZ raspolaže ipak sa tri ispravna borbena aviona
 
Datum objave: 02.01.2014

HRZ i PZO prvog dana Nove godine raspolaže trenutno sa tri borbena aviona MiG-21 BIS u ispravnom stanju unatoč medijskim spekulacijama. Nakon što mu je zamjenjen motor, prošlog su tjedna obavljene probe na avionu MiG-21 koji 14.studenog 2013. imao "bliski susret" sa pticom prilikom čega je došlo do oštećenja motora. Nakon probnog leta, avion je ponovno vraćen u operativnu uporabu eskadrile borbenih aviona na Plesu te se tako pridružio borbenom dvojcu. Premda su proklamirani resursi na avionima istekli, prema Pravilniku o kontinuiranoj plovidbenosti i održavanju vojnih zrakoplova može se odobriti produženje resursa što je i učinjeno do dolaska remontiranih Migova iz Ukrajine.

Već se neko vrijeme pojavljuju različite priče o razlozima kašnjenja dolaska prvih remontiranih Migova iz ukrajinskog zavoda u Hrvatsku. Defender.hr je došao do pouzdanih informacija potvrđenih u MORH-u i OSRH,  a to je da su hrvatski dužnosnici iznimno zadovoljni kvalitetom remontnih radova u ukrajinskom zavodu. Zapravo, ukrajinski zavod je na avionima odradio sve što se od njega tražilo, a za što je ovlašten da radi. Dakle, mehanika, motori, radarski i ciljnički sustav, ožičenja i slično.

Međutim, problem se pojavio kod ukrajinskog partnera iz Češke, tvrtke koja je zadužena za modernizaciju navigacijskog i komunikacijskog sustava u konfiguraciji koja se prvi put uopće postavlja u MiG-21. S obzirom na tu činjenicu, potrebno je vrijeme da se stvari dovedu u red, prvenstveno sa, kako ga piloti zovu KSI (kursnim sistemom), koji ne radi kako bi trebao,  a to onda povlači sa sobom i ostale navigacijske komponente VOR i tome slično. Prema riječima visokih dužnosnika MORH-a, situacija sa modernizacijom navigacijskog sustava je puno bolja danas nego prije mjesec dana. Radi se o tome da su odstupanja znatno manja u odnosu na vrijeme kada je sustav tek ugrađen u MiG-21.

To znači da stvari idu nabolje i da se software iz dana u dan poboljšava. Procjena je da bi sustav u potpunosti bio operativan ovaj mjesec, a to znači kad se uredi na jednom avionu, više neće biti problema niti sa jednim drugim remontiranim koji dolazi. Hrvatski stručnjaci, inženjeri i probni pilot Ivan Selak napustili su Ukrajinu 22.12.2013. kako bi proveli Božićne i novogodišnje blagdane sa svojim obiteljima. U Odessu se vraćaju 08.01.kako bi nastavili sa postupkom prihvata zrakoplova.


« Last Edit: January 21, 2014, 06:43:05 pm by leut » Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 854« Reply #288 on: January 02, 2014, 01:06:12 pm »

Ma je kako ne ,biće ljudi nisu išli doma za Novu Godinu nego su tamo iz grmlja na Plesu onako iz zabave uz pivicu i odojak izvukli i sastavili dva komada  pilot
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #289 on: February 19, 2014, 10:20:45 am »

19.2.2014.

Kako je siromašna Hrvatska preko noći postala Švicarska


* article-main-1392795181_886.jpg (19.82 KB. 476x269 - viewed 65 times.)
Photo: MORH   

Teško bi bilo odgovoriti na pitanje što je bizarnije, imati na raspolaganju borbene zrakoplove 3-4 generacije i ne učiniti ništa sa njima u slučaju ulaska otetog aviona u zračni prostor koji isti borbeni zrakoplovi trebaju štititi..ili žarko željeti barem dva naoružana borbena aviona sa pilotima koji su sposobni djelovati u noćnim uvjetima. Upravo smo sve spomenuto imali prilike vidjeti na slučaju otmice etiopijskog aviona koji je sletio u Ženevu u pratnji francuskih preesretača umjesto švicarskih. Razlog: švicarski piloti rade dvokratno, pa im ne pada napamet letejti noću makar orilo i gorilo. I sve to se događa u zemlji koja uopće nije članica NATO saveza, dakle sama plaća svoju neutralnost i trebala bi sama brinuti o svom teritorijalnom suverenitetu.

Donedavno smo bili uvjereni, uzmemo li u obzir NATO i EU članice, kako jedino Republika Hrvatska nema presretače i pilote spremne i osposobljene za djelovanje u noćnim uvjetima. Međutim, preko noći smo postali Švicarska koja ima čime, ali kao da nema. Doduše, Švicarska nije članica NATO saveza ili EU, ali prema svim potpisanim sporazumima, kao da jest.

Za one manje upućene, hrvatski zračni prostor potpuno je nezaštićen noću i RH ga ne može samostalno štititi, jer je još 1. 12. 2009. prekinuta obuka iz noćnog letenja zbog nedostatka guma i neispravnosti zrakoplova. Četvorica pilota koja su obučavana za tu zadaću nisu završila obuku, a do danas se ništa u vezi s tim nije promijenilo. Dežurnog dvojca koji bi mogao i noću djelovati nemamo ni dalje, osobito je teško u zimskim uvjetima kada mrak padne već u 17 sati, pa se letenje ne odvija sve do osam sati ujutro idućeg dana.

Nije problem postalo samo noćno letenje, nego preostala nekolicina pilota borbenih zrakoplova uopće nisu dovoljno osposobljena za misije presretanja u zraku jer nemaju dovoljno sati naleta na zrakoplovima ni obuke. Pojednostavnjeno, nisu u trenaži, jer su prevelike pauze između letova, što je nedopustivo za pilote borbenih zrakoplova. Osim toga, pilotima je zabranjeno djelovanje raketama R-60, a razlog se ne zna. Riječ je o raketama kojima se gađaju neprijateljske letjelice na manjim udaljenostima, a mogu se gađati i ciljevi na zemlji.Nikad se nije moglo planirati letenje ni tijekom jednog mjeseca, jer se nije znalo koliko će borbenih zrakoplova biti ispravno.

Posljednjih deset godina svake godine se planiralo gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva na zemlji zrakoplovima MiG-21, i to u proljeće i jesen, ali je ono ostvareno samo u 2006. i posljednje tragično 2010. nad Slunjem, što najbolje govori o kakvom niskom stupnju obučenosti pilota se radi. U nedostatku novca za kupovinu prijelaznog zrakoplova za školovanje pilota borbenog zrakoplova kakav je MiG-21 morao se improvizirati i prilagoditi sustav obuke, i to prije nešto manje od deset godina, pa je tako Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja pilote MiG-ova stvara nakon obuke na turboprop zrakoplovima Pilatus PC-9.

Pretpostavljalo se da bi zbog toga obuka trebala biti temeljitija i znatno dulja od uobičajene. Međutim, mlađi piloti u prvim generacijama obuke nisu odradili ni planiranih 55 sati koji su trebali uključivati obuku iz osnovnog, navigacijskog, grupnog i instrumentalnog letenja. Obuka je znala trajati i po dvije godine zbog neispravnosti zrakoplova. Nije ispoštovan niti Program letačke obuke i “dekretom“ pojedinih zapovjdnika preobuka je završena, a da nisu odrađeni svi planirani zadaci. Nisu odrađeni svi letovi vezani uz instrumentalno letenje, visinsko letenje ni letovi ubrzanja kako na jednosjedu, tako i dvosjedu. Upravo takvu improviziranu obuku završio je satnik Igor Trošelj, jedan od dvojice pilota koji su sudjelovali u nesreći u Slunju.

Mladi piloti, pa tako i satnik Igor Trošelj, tijekom daljnje obuke radili su vježbe presretanja bez upotrebe radara i na dvosjedima, što je nonsens. Ubrzanim su tempom, kršeći pravila sigurnosti letenja, u većoj ili manjoj mjeri morali što prije završiti presretačku obuku samo zato da se stariji piloti na tada nacionalnom borbenom dvojcu rasterete i da mladi piloti uskoče na njihovo mjesto. Koliko su mladi piloti bili osposobljeni za to, nitko nije pitao, a pogotovo ne zapovjednici koji su određivali pravila igre. Godišnji nalet hrvatskih pilota na MiG-ovima je 40-ak sati, što je nedovoljno za bilo kakvu ozbiljniju ocjenu njihove spremnosti, jer da bi svoje zadaće u zrakoplovu izvršavali rutinirano i bez suvišne napetosti, potrebno je najmanje 90 - 100 sati naleta godišnje. Da bi prošao put od pete do prve kategorije pilota MiG-a, mladi pilot mora imati oko 500 sati naleta. Za vrhunskog pilota MiG-a školovanje traje deset godina i, prema nekim procjenama, državu stoji do šest milijuna USD. Zbog malog broja sati naleta godišnje i velikih vremenskih razmaka između dvaju letova, pilotima refleksi gube na oštrini, više vremena im treba za neku radnju. Najgore od svega, mlade pilote više nema tko podučavati. Brigadir Ivan Selak je instruktor, ali on je probni pilot. Ostali su instruktori oboljeli u nekoliko posljednjih godina od šećerne bolesti, tromboze, jedva su preživjeli infarkt i tome slično, a većina njih je dragovoljno napustila oružane snage i zatražila mirovinu.

Sasvim je jasno koliko se sa nestrpljenjem očekuju Migovi iz Ukrajine, jer će samo sa ispravnim i minimalno nadograđenim avionima piloti dobiti priliku za obukom, trenažom i osposobljavanjem za noćno letenje te gađanje ciljeva na zemlji.

Defender.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #290 on: February 21, 2014, 12:25:00 pm »

21.2.2014.

Zrakoplovne zadaće u specijalnim operacijama


* 02ahrz.jpg (118.19 KB. 1024x768 - viewed 45 times.)

Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bilo je domaćin aktivnosti „Special Operatins Air Planning Course“ (SOAPC) koja se provodila od 17. do 21. veljače 2014. godine u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

Aktivnost su sponzorirale Sjedinjene Američke Države putem CRPS fonda (Coalition Readiness Support Program) u sklopu višegodišnje bilateralne vojne suradnje između oružanih snaga SAD-a i RH. Aktivnost je usmjerena pripremanju naših snaga za sudjelovanje u međunarodnim misijama s ciljem poboljšanja interoperabilnosti u međunarodnom okruženju. Tečaj je provodio stručni tim iz JSOU (Joint Special Operations University) Mobile Education Team.

Cilj tečaja bio je obučiti polaznike HRZ-a i PZO-a i Bojne za specijalna djelovanja za planiranje i izvješćivanje zadaća kroz niz prezentacija te provedbu praktičnih vježbi u sindikalnoj radionici. Polaznici su na tečaju usvojili potrebna znanja i vještine kako bi bili spremni isplanirati i sinkronizirati ciljeve i resurse te uključiti i ostale čimbenike koji podupiru dodatne kopnene i pomorske specijalne operacije u združenom okruženju.

Tečaj je predviđen za osobe koje se bave ili će se baviti planiranjem specijalnih zračnih operacija te za zrakoplovne časnike za koordinaciju u potpori provedbe kopnenih i pomorskih operacija u združenom okruženju.


* 03hrz.jpg (131.3 KB. 1024x768 - viewed 44 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #291 on: April 30, 2014, 01:04:15 pm »

30.04.2014

Postoji li sustavna diskriminacija hrvatskih pilota borbenih aviona?
   

* mig.jpg (26 KB. 476x269 - viewed 46 times.)
Photo: MORH

Hrvatska nije postala prva zemlja članica Saveza koja je ukinula borbenu komponentu zrakoplovstva. Bugarska je zbog lošeg stanja svojih aviona pozvala u pomoć Grčku, ali još uvijek se nije u potpunosti odrekla vlastite borbene komponente. Dakle, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na raspolaganju će imati do ljeta puno veći broj operativnih zrakoplova nego što ih je imalo ikada u posljednjih pet godina. Posljedično, povećati će se broj sati naleta pilota, prije svega, kontinuitet u letenju, trenaža.

Piloti će se osjećati "kao kod kuće" svaki put kad sjednu u zrakoplov, jer se više neće moći dogoditi da između dva leta prođe dva tjedna i više. Obuka pilota će biti intenzivnija, a mlađi piloti će stjecati znanje i iskustvo. Dolaskom remontiranih zrakoplova steći će se uvjeti za obuku u noćnim uvjetima, kritičan nedostatak sposobnosti zbog kojeg nisu piloti krivi već sustav koji im nije osigurao pričuvne dijelove za zrakoplove, odnosno odabrao je inozemnog partnera koji nije bio sposoban isporučiti tražene dijelove na vrijeme, a resursi motora su bili potrošeni daleko prije nego što je to bilo rečeno nakon obavljenog remonta.

Vrlo je vjerojatno da će i integrirana obuka i vježbe u suradnji sa Kopnenom vojskom i Hrvatskom ratnom mornaricom dobiti na značaju i intenzitetu.

Reklo bi se za tako malo novaca, toliko toga. Dežurni kritičari uvijek će naći vremena smatrati ovakvu odluku promašenom, sramotnom ili tko zna kakvom. Međutim, u uvjetima ekonomskog, političkog i sigurnosnog okruženja najvažnije je bilo zadržati sposobnost.

Ostankom Migova i jačim intenzitetom obuke stvaraju se preduvjeti za bolju pripremu uvođenja nekog novog borbenog zrakoplova kroz najviše pet do deset godina. Air policing je jedino što se očekuje od RH u sklopu kolektivne sigurnosti. Dakle, nema i neće biti nikakvih zahtjeva za sudjelovanjem hrvatskih Migova bilo gdje izvan RH. Kada im dođe vrijeme za odlazak, ne treba sumnjati da će ih zamijeniti neki drugi borbeni zrakoplovi u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Toliko o lijepim stvarima. Ipak, puno je i onih ružnih koje će se morati hitno rješavati. Idemo redom.

Sada kada je donekle pokrpana sposobnost borbenog zrakoplovstva, ostali su ljudi u njemu, piloti i inženjeri. Njihovu motivaciju, volju i znanje ne može se pokrpati nikakvim remontima. Više nije upitna ispravnost Migova već raspoloživost ljudskog faktora u njihovoj eksploataciji. Sustava mora hitno odgovoriti na urušavanje tog dijela sposobnosti. Kao da nisu dovoljno bili podcjenjeni u proteklih deset godina od tog istog sustava, i danas se pilote borbenog zrakoplovstva ostavlja na začelju napredovanja u karijeri, promaknućima i slično. Naime, oni nisu dio mirovnih misija i operacija NATO saveza na Kosovu i Afganistanu kao piloti helikoptera koj zbog istih misija dobivaju znatne bodove važne za bilo kakva napredovanja u karijeri.

Ti i takvi bodovi nose jako puno. Prilično nakaradna politika, zar ne? Današnja zapovjedna struktura HRZ i PZO isključivo je u rukama helikopteraša i to nije nikakva tajna. Ne radi se o ovdje o generalu Šćuriju kao zapovjedniku koji ipak ima dosta sluha za pilote Migova, nego o strukturi zapovjedništva po odjelima. Najnovije što možemo čuti iz "kuhinje" je pokušaj da se glavni inženjer pukovnik Željko Šimić, koji Migove poznaje do najsitnijeg detalja premjesti u Službu za razvoj, opremanje i nabavu Ministarstva obrane (SROM). Njega bi trebao naslijediti, naravno, helikopteraš. No, to je već za neku drugu priču.

Vratimo se minornoj ulozi borbenih pilota koju im je dodjelio sustav. Pa zar isti borbeni piloti ne bi možda trebali dobiti dodatne bodove zbog "dežurne pare" kada se čuva zračni prostor RH koji pripada jedinstvenom NATO zračnom prostoru. Nije li i to neka vrsta međunarodnih vojnih operacija i polazište da se i pilotima borbenih aviona dodjeli pokoji bod. Naravno, da se sve može urediti kada bi postojala volja onih gore.

Nadalje, nužna je potreba stvaranja novih pilota borbenih aviona. Kako i na koji način, zaista je pitanje svih pitanja. Ne postoji gotovo nikakav interes da se iz postojeće pilotske strukture općenito netko odluči postati borbeni pilot na Migovima. Zašto i bi? U Zadru se leti 100 sati godišnje, rješena su stambena pitanja, primanja se znatno povećavaju ako se ide u NATO vođene operacije sa helikopterima ili sudjeluje u protupožarnim aktivnostima. Dakle, sušta suprotnost onome što se događa u zrakoplovnoj bazi borbene eskadrile u Zagrebu. Zato danas imamo situaciju da je najbolji kandidat 34 godišnji pilot iz Zadra. Sa toliko godina se već pomalo povlače piloti zapadnih zemalja u zapovjedništva i operativna središta.

Hrvatski zračni prostor potpuno je nezaštićen noću i ne možemo ga štititi jer je još 1. 12. 2009. prekinuta obuka iz noćnog letenja zbog nedostatka guma i neispravnosti zrakoplova. Četvorica pilota koja su obučavana za tu zadaću nisu završila obuku, a do danas se ništa u vezi s tim nije promijenilo.

Nije problem postalo samo noćno letenje, nego preostala nekolicina pilota borbenih zrakoplova uopće nisu dovoljno osposobljena za misije presretanja u zraku jer nemaju dovoljno sati naleta na zrakoplovima ni obuke. Pojednostavnjeno, nisu u trenaži, jer su prevelike pauze između letova, što je nedopustivo za pilote borbenih zrakoplova. Posljednjih deset godina svake godine se planiralo gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva na zemlji zrakoplovima MiG-21, i to u proljeće i jesen, ali je ono ostvareno samo u 2006. i posljednje tragično 2011. nad Slunjem, što najbolje govori o kakvom niskom stupnju obučenosti pilota se radi. U nedostatku novca za kupovinu prijelaznog zrakoplova za školovanje pilota borbenog zrakoplova kakav je MiG-21 morao se improvizirati i prilagoditi sustav obuke, i to prije nešto manje od deset godina, pa je tako Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja pilote MiG-ova stvara nakon obuke na turboprop zrakoplovima Pilatus PC-12. Pretpostavljalo se da bi zbog toga obuka trebala biti temeljitija i znatno dulja od uobičajene.

Međutim, mladi piloti u prvim generacijama obuke nisu odradili ni planiranih 55 sati koji su trebali uključivati obuku iz osnovnog, navigacijskog, grupnog i instrumentalnog letenja. Obuka je znala trajati i po dvije godine zbog neispravnosti zrakoplova. Nije ispoštovan Program letačke obuke i “dekretom“ pulskog zapovjednika baze preobuka je završena, a da nisu odrađeni svi planirani zadaci. Nisu odrađeni svi letovi vezani uz instrumentalno letenje, visinsko letenje ni letovi ubrzanja kako na jednosjedu, tako i dvosjedu. Upravo takvu improviziranu obuku završio je satnik Igor Trošelj, jedan od dvojice pilota koji su sudjelovali u nesreći u Slunju.

Mladi piloti, pa tako i satnik Igor Trošelj, tijekom daljnje obuke radili su vježbe presretanja bez upotrebe radara i na dvosjedima, što je nonsens. Ubrzanim su tempom, kršeći pravila sigurnosti letenja, u većoj ili manjoj mjeri morali što prije završiti presretačku obuku samo zato da se stariji piloti na tada nacionalnom borbenom dvojcu rasterete i da mladi piloti uskoče na njihovo mjesto. Godišnji nalet hrvatskih pilota na MiG-ovima je donedavno bio 40-ak sati, prošle godine i manji, što je nedovoljno za bilo kakvu ozbiljniju ocjenu njihove spremnosti, jer da bi svoje zadaće u zrakoplovu izvršavali rutinirano i bez suvišne napetosti, potrebno je najmanje 90 - 100 sati naleta godišnje. Da bi prošao put od pete do prve kategorije pilota MiG-a, mladi pilot mora imati oko 500 sati naleta. Za vrhunskog pilota MiG-a školovanje traje deset godina i, prema nekim procjenama, državu stoji do šest milijuna USD.

Zbog malog broja sati naleta godišnje i velikih vremenskih razmaka između dvaju letova, pilotima refleksi gube na oštrini, više vremena im treba za neku radnju. U Hrvatskoj su trenutno samo dva instruktora za MiG-ove. Ostali su instruktori oboljeli u nekoliko posljednjih godina od šećerne bolesti, tromboze, jedva su preživjeli infarkt i tome slično, a većina njih je dragovoljno napustila oružane snage i zatražila mirovinu. Nagli gubitak zdravlja tih pilota treba pripisati činjenici da u Hrvatskoj piloti na MiG-ovima operativno lete i do 45. godine, dok se u zapadnim borbenim zrakoplovstvima ta granica penje najviše do 35 godina.

Sve ovo gore ima i imat će za posljedicu, ako se nešto ne promijeni, ono što je Defender.hr objavio ranije. Piloti borbenih aviona nisu i ne mogu biti "svete krave", ali istovremeno i sustav mora priznati svoje greške koje su daleko veće od pilotskih. Pilotske greške su do sada bile samo posljedica "brige" i ulaganja sustava u borbeno zrakoplovstvo.

Defender.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #292 on: May 06, 2014, 11:51:17 am »

6.5.2014.

Letovi MiG-21 i helikoptera Bell-206 B

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane piloti zrakoplova MIG-21 provest će danas, 6. svibnja 2014., u vremenu od 10.00 do 16.00 sati redovite letačke aktivnosti tijekom koje se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Let će se izvesti na visini iznad 10 000 metara na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Također, helikopter HRZ i PZO-a Bell-206 B izvršit će na području Grada Zagreba od 6. do 8. svibnja 2014., u vremenu od 9.00 do 18.00 sati izviđanje terena za izvanaerodromsko slijetanje i polijetanje helikopterom u slučaju elementarnih nepogoda, potresa i drugih katastrofalnih situacija.

Riječ je o zajedničkoj aktivnosti HRZ i PZO-a te Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba izviđanja terena helikopterom u cilju pružanja potpore civilnim strukturama.

Letovi helikoptera Bell-206 B će se odvijati na visini od minimalno 50 m do maksimalno 300 m iznad terena, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

morh.hr
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 008


« Reply #293 on: May 06, 2014, 09:07:39 pm »

"Najnovije što možemo čuti iz "kuhinje" je pokušaj da se glavni inženjer pukovnik Željko Šimić, koji Migove poznaje do najsitnijeg detalja premjesti u Službu za razvoj, opremanje i nabavu Ministarstva obrane (SROM). Njega bi trebao naslijediti, naravno, helikopteraš. No, to je već za neku drugu priču."

Pukovnik Zeljko Simic je 9. klasa Vojne gimnazije Zagreb, skolovanje je kasnije nastavio na Vazduhoplovno-tehnickoj VA u Rajlovcu kraj Sarajeva. Rodom je iz Gruda, BiH.


« Last Edit: May 07, 2014, 09:13:36 am by leut, Reason: ubacen citat » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #294 on: May 24, 2014, 04:55:46 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija"

PITANJE BEZ ODGOVORA

Zašto antonovi leže dok se Slavonci dave?


* ImageHandler.jpg (30.78 KB. 680x453 - viewed 90 times.)
U Antonov 727 prije tri godine uloženo je 15 milijuna kuna / FOTO: Ronald Goršić / CROPIX

Kako se u Hrvatskoj donose odluke najbolje pokazuju poplave i povlačenje ispravnih transportnih zrakoplova An-32B iz upotrebe. Prije nešto više od dvije godine Vojnotehnički savjet donio je “mišljenje” kako je korištenje tih aviona “neekonomično”. Pa se tako u odluci Savjeta navodi kako je “raščlambom utvrđeno je da su u OS RH najčešće potrebe za prevoženjem manjeg broja osoba (pet do sedam)”.

Antonovi su tako stavljeni na prodaju a da odluka o nabavi novog zrakoplova nije donesena. Usput se mjerkaju poslovni zrakoplovi poput PC-12 spectre za prijevoz generala i njihovih tajnica u Bruxelles i na neke druge destinacije.

U međuvremenu, Hrvatsku su pogodile tri velike poplave, jedna gora od druge. Prošle godine Metković, pa šire područje Velike Gorice i Siska, i sada Slavonija s dramatičnim slikama spašavanja ljudi pred nadiranjem vode. Sve tri poplave imale su isti problem, a to je kašnjenje u dostavi pomoći i ljudstva navrijeme. Da smo kojom srećom sada imali spremne antonove, u zračnoj luci Resnik kod Splita mogao se uspostaviti centar za prikupljanje humanitarne pomoći iz cijele Dalmacije.

Uspostavom zračnog mosta između Resnika i Čepina kod Osijeka, za manje od sata leta preko BiH, pomoć se mogla dostaviti kudikamo brže u poplavljena područja koja se nalaze na sat cestovne vožnje od Čepina.

Također, postoji i uređena travnata pista kod Vinkovaca, kojom se koristi aeroklub “Vrabac”, a nalazi se samo pola sata vožnje do potopljene Gunje.

Umjesto toga, imamo višesatne vožnje kamiona prema poplavljenim područjima, uz bjesomučne nalete helikoptera, uz naprezanja posade i tehnike do krajnjih granica. Komparacije radi, AN-32B u jednom letu može dopremiti sedam tona tereta, a helikopter Mi-171 manje od četiri tone. Cijena sata leta Antonova je 15.000 kuna, dok sat leta Mi-171 prema objavljenim podacima stoji 50.000 kuna!

Ukratko, zrakoplov jeftinijeg doleta i većeg teretnog kapaciteta za hrvatske vojne reformatore je neekonomičan u odnosu na helikopter manjeg dometa, manjeg prostora za teret, a skupljeg sata leta. Dva transportna zrakoplova AN-32B, oznaka 707 i 727, pod vedrim nebom leže na zagrebačkom aerodromu Pleso. An-32 B,oznake 727, prije tri godine bio je na generalnom remontu u Ukrajini, te su mu resursi produženi za sljedećih sedam godina. Vrijednost posla iznosila je 15 milijuna kuna.

Kažu da su antonovi preskupi za vojsku. Ali što je napravljeno da se ti zrakoplovi bolje iskoriste, ili čak ponude svoje kapacitetu na tržištu aviotransporta?


Denis KRNIĆ


15.000 kuna košta cijena sata leta transportnog zrakoplova antonov
50.000 kuna iznosi sat leta transportnog helikoptera Mi-171
 

« Last Edit: June 05, 2014, 09:20:56 pm by leut, Reason: uređena vijest » Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 163


« Reply #295 on: May 24, 2014, 05:04:24 pm »


Eh, Srbija nema ni An-32, nijedan. A i od onih An-26 valjda su u letnom stanju dva. Šta su preživeli i prevezli, dobro su i ta dva na broju.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #296 on: June 01, 2014, 04:15:36 pm »

30.5.2014.

Zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstava u Zemuniku


* zemunik_30052014_v.jpg (255.4 KB. 1200x900 - viewed 53 times.)
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Albert Safar posjetio je u petak 30. svibnja 2014. vojarnu Zemunik gdje ga je primio zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri.

Riječ je o dvodnevnom uzvratnom posjetu čelnog čovjeka mađarskog ratnog zrakoplovstva, tijekom kojega je mađarskom izaslanstvu u Zemuniku prezentiran program školovanja hrvatskih vojnih pilota te organizacija rada i aktivnosti školskih eskadrila.

Suradnja dvaju nacionalnih zrakoplovstava ocijenjena je kvalitetnom i uspješnom, a ponajviše dolazi do izražaja kroz provedbu tečajeva zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC - Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u sklopu kojeg se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Također, Mađarska je uz Hrvatsku uključena i u projekt uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzimati značajno mjesto treninga i obuke pilota, a oba projekta dio su NATO inicijative "Pametne obrane" (Smart Defense).

Iznoseći slijedeće korake suradnje, general Ščuri kazao je kako su Mađari iskazali interes za školovanjem dvaju kadeta za vojne pilote helikoptera dok je hrvatska strana zainteresirana za provedbu obuka u Mađarskoj iz područja zračnog motrenja i obuke časnika za navođenje. „Očekujemo također potpisivanje pograničnog sporazuma po kojem bi hrvatski piloti na MiG-ovima i mađarski na Gripen-ima uvježbavali presretanje istoga cilja u pograničnom području“, istaknuo je general Šćuri.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #297 on: June 05, 2014, 08:50:00 pm »

Malo opširniji članak u kojem je popraćen cjelokupni boravak zapovjednika mađarskog RZ Hrvatskoj, odnosno HRZ-u.

2.6.2014.

Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva Mađarske u posjetu HRZ-u i PZO-u


* 01hrz.jpg (240.55 KB. 1200x900 - viewed 83 times.)

Zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Albert Safar uz mađarskog vojnog izaslanika Andreje Gombosa i stručnog savjetnika za zračne operacije Simona Petera, 29. i 30. svibnja 2014. godine posjetio je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu.

U četvrtak 29. svibnja 2014. godine zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri primio je goste Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske gdje im je kroz kratku prezentaciju prikazana povijest, ustroj, zadaće i planovi za budućnost HRZ-a i PZO-a. Potom su gosti Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske zajedno s domaćinom brigadnim generalom Draženom Ščurijem posjetili Radarsku postaju Sljeme gdje su im prikazane operativne mogućnosti zračnog motrenja bojne ZMIN u sklopu HRZ-a i PZO-a.

U petak 30. svibnja 2014. godine helikopterom HRZ-a i PZO-a gosti Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske uputili su se u vojarnu Zemunik gdje ih je dočekao domaćin zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri. Riječ je o dvodnevnom uzvratnom posjetu čelnog čovjeka mađarskog ratnog zrakoplovstva, a u programu u Zemuniku domaćini su mađarskom izaslanstvu prezentirali program školovanja hrvatskih vojnih pilota te organizaciju rada i aktivnosti školskih eskadrila.

Suradnja dvaju nacionalnih zrakoplovstava ocijenjena je kvalitetnom i uspješnom, a ponajviše dolazi do izražaja kroz provedbu tečajeva zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC - Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u sklopu kojeg se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Također, Mađarska je uz Hrvatsku uključena i u projekt uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzeti značajno mjesto treninga i obuke pilota, a oba projekta dio su NATO-ove inicijative "Smart Defense" odnosno "Pametne obrane".

Iznoseći sljedeće korake suradnje general Ščuri je rekao da su mađarske oružane snage iskazale interes za školovanje dvaju kadeta za vojne pilote helikoptera dok je hrvatska strana zainteresirana za provedbu obuka u Mađarskoj iz područja zračnog motrenja i navođenja kao časnika za navođenje. „Očekujemo također potpisivanje pograničnog sporazuma po kojem bi hrvatski piloti na MiG-ovima i mađarski na Gripenima uvježbavali presretanje istog cilja u pograničnom području“, istaknuo je general Ščuri.

Tijekom boravka u Zemuniku mađarsko izaslanstvo posjetilo je Muzej antičkog stakla u Zadru upoznavši se s dijelom kulturno-povijesne baštine grada Zadra.

Isti dan po povratku iz 93. zrakoplovne baza Zemunik zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri zaprimio je zapovjednika mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Alberta Safara u svom uredu gdje mu je uz zahvalu na posjeti uručio počasni letački znak HRZ-a i PZO-a. Potom se brigadni general Albert Safar uz zahvalu na iznimnom gostoprimstvu tijekom dva dana posjeta HRZ-u i PZO-u upisao u knjigu dojmova. Nakon prijema u uredu zapovjednika HRZ-a i PZO-a i razmjene prigodnih poklona gosti su otpraćeni do graničnog prijelaza Goričan gdje su se uz oproštaj uputili svojim domovima.


* 05hrz.jpg (318.98 KB. 1200x900 - viewed 290 times.)


* 10hrz.jpg (205.8 KB. 1200x803 - viewed 37 times.)


* 14hrz.jpg (264.02 KB. 1200x803 - viewed 72 times.)


* 15hrz.jpg (445.03 KB. 1200x803 - viewed 39 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #298 on: June 05, 2014, 08:54:27 pm »

Jedna kratka vijest: načelnik stožera - zamjenik zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadir Miroslav Kovač promaknut je u čin brigadnog generala.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #299 on: June 15, 2014, 05:18:06 pm »

6.6.2014.

Novi izgled zrakoplovnih tehničara


* 01_hrz_mehanicar.jpg (271.25 KB. 1600x1200 - viewed 557 times.)

Nakon hrvatskih vojnih pilota i zrakoplovni vojni tehničari koji se brinu o tehničkom održavanju i ispravnosti vojnih letjelica u oba stupnja održavanja dobili su nove kape lađice kao sastavni dio radnog kombinezona.

Kapa je izrađena u tradicionalnoj zrakoplovnoj plavoj boji, a oblikovana je tako da se jednostavnim premotavanjem može staviti u radni kombinezon.

Uz novi izgled tehničari će nositi kape u postrojima s radnom tehničarskom odorom, a nošenje kape lađice propisano je i Pravilnikom o vojnim odorama za tehnički sastav postrojbi HRZ-a i PZO-a.

osrh.hr

Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 30   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 26 queries.