PALUBA
January 23, 2021, 06:38:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 [30]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - novosti  (Read 113180 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 643


# proće i ova prehlada


« Reply #435 on: February 13, 2020, 04:43:01 pm »

Zbog čestih kvarova ne leti nijedan vojni transportni helikopter

Prizemljeni su samo Sh da bi mogli naplatiti reklamaciju Rusima.
Ostale osmice lete normalno.

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #436 on: February 14, 2020, 09:44:43 am »

13.02.2020.

Četiri helikoptera Mi-171 Sh ponovno spremna za uporabu, HRZ pravovremeno reagirao

General Križanec: “Niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika, putnika, primijećena je tehnička greška i reagirali smo na vrijeme”


Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, u četvrtak, 13. veljače 2020. izvijestio je o aktualnostima vezanim za remont helikoptera Mi-171 Sh. Istaknuo je kako situacija nije dramatična i pojasnio je pojedinosti o uočenoj tehnološkoj greški na helikopterima.

HRZ reagirao na vrijeme, poduzete mjere za održavanje pripravnosti hitnog medicinskog prevoženja na Krku
“Jučer poslijepodne iza 15 sati dobio sam informaciju o određenoj tehnološkoj grešci koja se potkrala tijekom remonta helikoptera Mi-171 Sh. Nakon toga smo odlučili prekinuti uporabu helikoptera, poduzeli mjere da se ne prekine pripravnost za hitno medicinsko zračno prevoženje na Krku”, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Križanec.

Na Krk je upućen helikopter iz 395. Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja i u roku od tri sata ponovno je bila spremna pripravnost na Krku, a u međuvremenu nije bilo zahtjeva za medicinskim prevoženjem.
“Istaknuo bih da su jučer prije 15 sati provedena dva medicinska leta, dva života su spašena. Nakon toga smo poslijepodne pa do kasno u noć sjeli s djelatnicima Zrakoplovno-tehničkog centra, povezali se i s ruskim izvođačem koji je bio i odgovoran za taj dio posla i obavili intenzivne konzultacije, kako i što dalje, kako riješiti problem. Došli smo do određenih zaključaka, predložili mjere i postupili po njima danas tijekom dana”, rekao je general Križanec.

“Od ranog jutra su djelatnici ZTC-a i zrakoplovni tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Lučkom predano radili i uspješno otklonili tu tehnološku grešku na četiri helikoptera, a sutra ćemo otkloniti istu grešku i na helikopteru na Krku”, istaknuo je general Križanec.

“Riječ je o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom eksploatacije nismo imali nikakve indikacije. Ruski inženjer je primijetio grešku i upozorio nas. Naši tehničari su potvrdili da su cijevi na hladnjaku krivo spojene na svih deset helikoptera, a od jučer do danas je kvar otklonjen na četiri helikoptera”, pojasnio je Križanec.

Niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika, putnika
General Križanec je naglasio da niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, bolesnika i putnika. Greška je primijećena i reagirano je na vrijeme.

“Ovog trena su riješena četiri helikoptera na Lučkom, sutra ćemo riješiti peti helikopter na Krku, a ostali dio flote transportnih helikoptera s kojima raspolažemo nam i dalje omogućava provedbu svih zadaća, pripravnost za treću misiju, provedbu obuke, kao i potpore koju radimo u zemlji”, zaključio je general Križanec.morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #437 on: February 27, 2020, 04:31:40 pm »

27.02.2020.

HRZ u vježbovnoj aktivnosti presretanja ciljeva u zraku

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo provelo je vježbovnu aktivnost presretanja ciljeva u zraku uz potporu NATO Airborne Early Warning komponente


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva proveli su u utorak, 25. veljače 2020. uz potporu NAEW komponente (NATO Airborne Early Warning) na području iznad Slavonije vježbovnu aktivnost presretanja ciljeva u zraku.

Riječ je o vježbi u kojoj su uvježbavani različiti scenariji reagiranja na ciljeve u zračnom prostoru, presretanje sporog cilja na malim i velikim visinama te presretanje brzih ciljeva na velikim visinama.

U ulozi lovaca sudjelovali su avioni MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona 91. Krila, dok su ulogu meta sporih ciljeva imali avioni Pilatus PC-9M 392. eskadrile aviona 93. Krila, a ulogu mete brzih ciljeva također avioni MiG-21 iz sastava 191. ELA.

Koordinaciju i usklađivanje procedura i interoperabilnosti tijekom vježbe unutar NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane – NATINAMDS (NATO Integrated Air Defense System) provodilo je Središte za nadzor zračnog prostora HRZ-a.

NAEW komponenta u ovom uvježbavanju bio je avion E3A AWACS (Airborne Early Warning And Control System) koji je u koordinaciji sa Središtem za nadzor zračnog prostora navodio avione MiG-21 na ciljeve u zraku.

Ova aktivnost uz potporu NAEW sustava nastavak je redovitih vježbovnih aktivnosti koje HRZ provodi uz potporu NATO snaga sa svrhom zadržavanja sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora u sustavu NATINAMDS.

NAEW komponenta je NATO integrirana, multinacionalna letačka postrojba koja pruža mogućnost brzog raspoređivanja zračnog sustava za rano otkrivanje, zapovijedanje, nadzor, kontrolu i komunikaciju za potrebe NATO operacija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: HRZ / I. Rendulić, morh.hr


* 191-ela-awacs-2020-veljaca-1.jpg (362.7 KB, 1200x800 - viewed 40 times.)

* 191-ela-awacs-2020-veljaca-3-870x600.jpg (58.32 KB, 870x600 - viewed 47 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #438 on: March 30, 2020, 12:21:51 pm »

HRZ traži pilote i u civilistvu. Kraljevstvo za pilota.

18.03.2020.

MORH prima civilne pilote u djelatnu vojnu službu

MORH raspisao natječaj za prijam sveučilišnih prvostupnika – civilnih pilota za časnike/časnice – vojne pilote/pilotkinje


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu, 18. ožujka 2020. javni natječaj za prijam kandidatkinja, odnosno kandidata za časnike/časnice – vojne pilote/pilotkinje, temeljem kojeg prima pet sveučilišnih prvostupnika (baccalaureus) inženjera aeronautike – civilnih pilota/pilotkinja.

Kandidati moraju ispunjavati opće uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske koji su propisani člankom 34. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. U službu u Oružane snage Republike Hrvatske ne može biti primljena osoba za čiji prijam postoje zapreke iz članka 35. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Ostali posebni uvjeti koje kandidati trebaju ispunjavati propisani člankom 43. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske su:

-  najviše navršenih 30 godina života do kraja 2020. godine,
-  kandidati koji nisu završili program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili vojni rok bit će upućeni na dragovoljno vojno osposobljavanje po skraćenom programu,
-  kandidati koji imaju odslužen vojni rok ili završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja imaju prednost pri prijamu.

Kandidati za časnike za vojnog pilota, prije upućivanje na dragovoljno vojno osposobljavanje trebaju prethodno uspješno završiti pripremno osposobljavanje (selekcijsko letenje) tijekom mjeseca srpnja 2020. godine.

Po uspješnom okončanju dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidati za časnike će biti upućeni na temeljnu časničku izobrazbu.

Nakon završetka časničke izobrazbe kandidati će biti primljeni u djelatnu vojnu službu, dodijeljen će im biti prvi časnički čin i bit će raspoređeni na časničku dužnost, a mjesto osposobljavanja i mjesto službe je teritorij Republike Hrvatske.

Prije upućivanja na osposobljavanje kandidati prolaze posebni odabirni postupak.

Kriteriji i postupak za utvrđivanje uvjeta propisani su Zakonom o službi u Oružanim snagama RH (Narodne novine, br. 73/13, 75/15, 50/16, 30/18 i 125/19) i Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske (Narodne novine br.13/14, 134/15 i 138/15).

Ministarstvo obrane će u postupku odabira isključivati kandidate koji nisu ispunili pojedini od uvjeta.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz Natječaja dostavljaju se na adresu: Uprava za ljudske potencijale, Sektor za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, Zagreb, Stančićeva 6. tel. 01/3784-636.

Rok za podnošenje prijave na natječaj je 30 dana od dana objave u Narodnim novinama.

Javni natječaj za prijam kandidata/kandidatkinja za časnike/časnice – vojne pilote

morh.hr


* 2020-03-18-postani-vojni-pilot-870x600.jpg (86.26 KB, 870x600 - viewed 41 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #439 on: April 07, 2020, 03:32:06 pm »

06.04.2020.

Zračne snage HRZ-a tijekom vikenda angažirane osam puta

Tijekom proteklog vikenda zračne snage 93. krila sudjelovale u osam akcija potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama


Zračne snage 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom vikenda, u subotu i nedjelju, 4. i 5. travnja 2020. bile su angažirane osam puta u pružanju potpore civilnim institucijama i lokalnoj zajednici, a pojačani angažman nastavljen je i u ponedjeljak kroz tri nove akcije.

Tako su letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera u subotu 4. travnja 2020. prevezle četiri pacijenta do KBC Split. Najprije je letačka posada u ranim jutanjim satima prevezla pacijenta s Korčule, a akcije prevoženja pacijenata nastavile su se i u večernjim satima kada je žurnim letom sa Hvara prevezeno dvoje pacijenata od kojih je bilo jedno jednogodišnje dijete. Subotnje intervencije završile su prevoženjem švicarskog dežavljanina sa otoka Brača.

Medicinska prevoženja nastavljena su i nedjelju 5. travnja kada je s Brača hitno zbrinuta još jedna osoba.

Zračne protupožarne snage 855. protupožarne eskadrile tijekom vikenda bile su angažane tri puta. Tako je u subotu 4. travnja 2020. jedan Canadair CL-415 sudjelovao u gašenju požara na otoku Žirju u Šibensko-kninskoj županiji dok su u nedjelju 5. travnja dva Canadaira gasila požar poviše Smokvice na otoku Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na trećem požarištu kod Galovca u Zadarskoj županiji djelovao je Airtractor AT-802, a u gašenje se uključio i Canadair u povratku s akcije gašenja požara na Korčuli.

Pojačani angažman zračnih snaga nastavljen je i u ponedjeljak 6. travnja 2020. kada su ponovno u gašenje požara na Korčuli uključena dva Canadaira, a letačka posada helikoptera Mi-8 MTV1 prevezla je jednog pacijenta također s Korčule. U jutarnjim satima započela je i akcija potrage za dvije nestale osobe kod otoka Vira u Zadarskoj županiji, a u potrazi sudjeluje posada aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže iz 392. eskadrila aviona.

morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #440 on: September 23, 2020, 06:35:13 pm »

Ministar obrane je gostujući na Vinkovačkoj TV pred par dana izjavio da se za HRZ planira nabava "pojedinih" Zlinova za obuku pilota. Očito je riječ o zamjeni za tragično izgubljeni ZLIN Z-242L prije par mjeseci, kojom prigodom su smrtno stradala dva mlada pilota. Nije poznato hoće li se nabaviti samo jedan avion za zamjenu izgubljene letjelice ili možda više njih, iako bi se iz Banožićevih riječi moglo zaključit da se ipak nabavavlja samo jedan.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 515« Reply #441 on: October 21, 2020, 07:32:30 pm »

10.10.2020.

MORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih škola

Riječ je o novom modelu stipendiranja učenika srednjih škola zainteresiranih za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U vojarni “Pukovnik Marko Živković” u subotu, 10. listopada 2020. godine, Ministarstvo obrane RH potpisalo je ugovore o stipendiranju sa šest učenika četvrtih razreda srednjih škola, budućim stipendistima vojnim pilotima.

Riječ je o novom modelu stipendiranja učenika srednjih škola koji su zainteresirani za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti.

Naime, nakon prijave na javni natječaj za stipendiranje u veljači ove godine šest učenika je uspješno prošlo odabirni postupak za stipendiste-vojne pilote, od psihologijskog ispitivanja i provjere tjelesne spremnosti do liječničkog pregleda i selekcijskog letenja. Time su stekli sve potrebne uvjete kako bi postali stipendisti Ministarstva obrane RH, odnosno stipendisti-vojni piloti.

Njihov sljedeći korak je prijava polaganja ispita državne mature u skladu s traženim ispitima za smjer Aeronautika, te odabir Fakulteta prometnih znanosti, smjer Aeronautika, modul vojni pilot. Paralelno s prijavom na Fakultet, trebaju se prijaviti i na javni natječaj koji će Ministarstvo obrane RH raspisati za akademsku godinu 2021./2022. za upis kandidata na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija (3+2 god.) Aeronautika – vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, zajedno s ostalim kandidatima – učenicima 4. razreda srednje škole koji će tek morati prolaziti cijeli odabirni postupak.

Potpisivanju ugovora su, uz obitelj i prijatelje, nazočili i načelnik Operativnog odjela Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Željko Ninić, načelnik Odjela za provedbu izobrazbe Ministarstva obrane RH brigadir Goran Wagner, te djelatnici Zapovjedništva HRZ-a.

Tom prigodom, brigadir Ninić je izjavio kako je ponosan na hrabrost i odlučnost novih kandidata za vojne pilote i poručio kako i sami moraju biti ponosni na svoj uspjeh koji je tek prva stepenica na putu do njihovog novog ureda koji je sve samo ne običan.

“Poziv vojnog pilota nije za svakoga, ne čuju ga svi, zato vas ovdje danas nema mnogo. Svi koji ste tu, zasluženo ste ovo ljeto proveli u kabini aviona i potpisali ovaj Ugovor. Zbog toga možete biti ponosni do neba. Dajemo vam i veliku odgovornost koju ćete nositi sa sobom do kraja vaše karijere. Vi ste naši prvi stipendisti za vojne pilote, prva generacija koja je uspješno provela selekcijsko letenje prije završetka srednje škole”, istaknuo je brigadir Ninić.

Osamnaestogodišnji Kristijan Barić rekao je kako je njegov san let na borbenim nadzvučnim avionom, a ova stipendija bit će mu potpora i podsjetnik za ulazak u obitelj Hrvatske vojske, te ostvarenje svih njegovih želja i snova.

“Današnji dan za mene je iznimno ponosan trenutak, obzirom da dugi niz godina sanjam kako ću postati vojni pilot”, poručio je Roko Jurac.

Njegov kolega Stipe Lulić izjavio je kako potpisivanje ugovora za njega znači početak nezaboravne avanture, a u budućnosti se vidi na avionu Pilatus kao član akro grupe “Krila Oluje”.

Nakon potpisivanja Ugovora, stipendisti i pripadnici MORH-a i HRZ-a razgledali su borbene avione MiG-21, avion Rudolfa Perešina, te su se upoznali sa svim informacijama o letenju i pozivu vojnog pilota.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: HRZ/ A. Trupinić, morh.hr


* 50446584692_4c19af616e_o.jpg (501 KB, 2400x1800 - viewed 7 times.)

* 50445708428_dca285e7f8_o.jpg (752.38 KB, 2400x1800 - viewed 10 times.)
Logged
Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 [30]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 24 queries.