PALUBA
August 10, 2020, 06:07:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Down
  Print  
Author Topic: Republika Hrvatska i NATO  (Read 36233 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #135 on: June 29, 2018, 05:38:26 pm »

29.6.2018.

Održana Inicijalna planska konferencija skupa vježbi


* inicijalna_planska_konferencija_skupa_vjezbi_29062018_v.jpg (211.36 KB. 1200x800 - viewed 64 times.)

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica – Barba" i u Domu HV "General-bojnik Ivo Jelić" u Splitu u petak, 29. lipnja 2018. godine završila je petodnevna Inicijalna planska konferencija skupa vježbi u okviru – Južne kampanje vojne vježbe "Black Sea/Balkan Region Exercises (BS/BRE)", na kojoj je sudjelovalo preko tri stotine sudionika iz više od 20 zemalja i NATO zapovjedništava.

Inicijalna planska konferencija za skup vježbi u okviru – Južne kampanje, pod vodstvom Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM), sastoji se od šest velikih različitih vježbi (Immediate Response, Astral Knight, Swift Response, Sabre Guardian, Black Swan, Agile Spirit). Prva vježba u toj seriji "Immediate Response 19" održat će se na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a završna vježba u sklopu aktivnosti Južne kampanje bit će "Saber Guardian 19" u Rumunjskoj.

Cilj vježbe je povećanje interoperabilnosti i integracije saveznika i partnera te uvježbavanje procedura i postupaka prilikom prelaska državnih granica kako bi se u slučaju ugroze u što kraćem vremenu snage mogle premještati poštivajući pozitivne propise zemalja kroz koje se obavlja izmještanje snaga.

U ime direktora Glavnog stožera OS RH viceadmirala Roberta Hranja konferenciju je otvorio zamjenik zapovjednika Zapovjedno operativnog središta GS OS RH brigadir Robert Suntešić.

Foto: MORH / M. Škovrlj, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #136 on: July 14, 2018, 08:48:48 am »

11.7.2018

Ministar Krstičević na NATO summitu u Bruxellesu


* bruxelles_11072018_v.jpg (187.36 KB. 1200x800 - viewed 66 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, u sklopu izaslanstva Republike Hrvatske sudjeluju na sastanku predsjednika država odnosno vlada Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koji se održava 11. i 12. srpnja 2018. godine u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Ceremonija svečanog početka NATO summita održana je u srijedu, 11. srpnja 2018. godine u novom sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Uoči NATO summita, ministar Krstičević je istaknuo: "NATO summit koji se održava na razini predsjednika država odnosno vlada NATO-a iznimno je bitan za Hrvatsku i Savez. Cilj summita je jačanje Saveza, jačanje odvraćanja i obrane, jačanje stabilnosti i borba protiv terorizma, jačanje suradnje NATO-a i Europske unije te pravedniju raspodjelu tereta“.

"Na sastanku će se raspravljati i o dva nova Zapovjedništva - Zapovjedništvu za Atlantik i Zapovjedništvu za vojnu pokretljivost s ciljem bržeg i efikasnijeg kretanja opreme, naoružanja i ljudi kroz Atlantik i kroz Europu kako bi bili brži i spremniji odgovoriti ugrozama i rizicima. Također, uspostavit će se inicijativa 4x30 čime NATO želi podići sposobnost podizanja spremnosti na 30 manevarskih bojni, 30 zrakoplovnih jedinica i 30 brodskih jedinica koje će biti u spremnosti u roku od 30 i manje dana. To nisu nove snage, nego postojeće kojima se diže razina spremnosti i prilagodba procesa u okviru NATO-a", istaknuo je Krstičević pojasnivši kako u tome i Hrvatska ima značajnu ulogu.

"Neprestano jačamo sposobnosti Hrvatske vojske te podižemo kvalitetu života i rada vojnika", a nakon dugogodišnjeg uzastopnog pada, ova Vlada je zaustavila pad proračuna prije dvije godine i imamo projekcije za povećanje proračuna i za iduće godine“, poručio je ministar Krstičević naglasivši kako je Republika Hrvatska odgovorna članica NATO saveza te će nastaviti s kontinuiranim povećanjem izdvajanja za obranu prema ciljanih 2% BDP-a.

"Vlada RH donijela je zaključak o predanosti Republike Hrvatske o ispunjavanju obveza investiranja u obranu koje je NATO usvojio na summitu u Walesu 2014. godine. Novim Strateškim pregledom obrane, Strategijom nacionalne sigurnosti i zaključkom Vlade RH, nastavit ćemo s povećanjem izdvajanja za potrebe obrane, uvažavajući fiskalne i ekonomske mogućnosti Republike Hrvatske, te povećanjem udjela troškova opremanja i modernizacije u obrambenom proračunu prema ciljanih 20%, čime će se osigurati daljnji razvoj obrambenih sposobnosti", pojasnio je ministar Krstičević.

Također, dodao je kako je jedna od trajnih zadaća svih članica NATO saveza ulaganje u sigurnost koja je iznimno bitna i za Hrvatsku i za Savez kako bismo se mogli nositi sa svim ugrozama i rizicima. "Hrvatska ima nacionalni plan i sve što je potrebno kako bismo doprinijeli međunarodnoj sigurnosti", poručio je u Bruxellesu ministar Krstičević.

Uoči dolaska američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u službeni posjet Republici Hrvatskoj, u petak, 13. srpnja 2018. godine, ministar Krstičević je istaknuo: "Sjedinjene Američke Države su naš ključan partner u području obrane i sigurnosti, a Posebni sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) na kojemu će sudjelovati i američki ministar Mattis je potvrda da je Republika Hrvatska stabilna i sigurna zemlja te je sigurnosni čimbenik na prostoru jugoistočne Europe".

Foto: Ured Predsjednice RH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #137 on: February 14, 2019, 07:23:54 pm »

14.2.2019.

Mihatov sudjelovao na sastanku ministara obrane NATO-a


* nato-bruxelles_14022019_v.jpg (445.25 KB. 2200x1250 - viewed 54 times.)

O sigurnosnim izazovima u kritično vrijeme za transatlantsku sigurnost, razgovarali su 13. i 14. veljače 2019. ministri obrane NATO-a na svom redovitom sastanku u Bruxellesu, na kojem je, ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske, sudjelovao pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov.

Ministri obrane NATO-a održali su zasebne rasprave o: INF sporazumu, NATO postavu za odvraćanje i obranu, raspodjeli tereta između saveznika, operacijama i misijama Saveza te europskoj suradnji u području obrane. U ulozi pozvane države, svim sastancima nazočila je i ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, dok je ispred SAD-a po prvi put na sastanku u ovom formatu sudjelovao obnašatelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan.

U pogledu ruskog kršenja INF sporazuma, svih 29 saveznica je suglasno kako raketni sustav SSC-8 koji je razvila i rasporedila Rusija predstavlja značajan rizik za sigurnost saveznica. Savez je najavio kako razmatra posljedice ruskog kršenja Sporazuma, te će svi daljnji koraci biti obrambeni, odmjereni i koordinirani. Također, obzirom na navedeno, saveznice su podržale objavu SAD-a o njihovoj namjeri da se povuku iz tog Sporazuma.

Ministri su raspravljali o kredibilnom postavu za odvraćanje i obranu, uključujući i o tzv. „4x30“ -  NATO inicijativi spremnosti, koja podrazumijeva spremnost u roku do 30 dana za 30 borbenih brodova, 30 zračnih eskadrila te 30 manevarskih bojni. U tom smislu će sve saveznice, pa tako i Republika Hrvatska, tijekom ove godine raditi na implementaciji odluke koja se tiče inicijative spremnosti i koja osim u ovim konkretnim brojkama, treba pomoći saveznicama na razvoju kulture spremnosti diljem oružanih snaga članica. Ministri su i usvojili nove političke smjernice za obrambeno planiranje.

Tema radne večere bila je raspodjela tereta, na kojoj je glavni tajnik izrazio zadovoljstvo dosad postignutim, ali jednako tako i podsjetio na važnost daljnjeg rada na implementaciji ranije usvojenih obveza koje se tiču izdvajanja za obranu (2% BDP-a) te usmjeravanja sredstava u modernizaciju oružanih snaga (20% obrambenih proračuna), u prvom redu u tražene ciljeve sposobnosti. Od 2016. europski saveznici i Kanada povećali su obrambena izdvajanja za ukupno 41 milijardu američkih dolara, dok se procjenjuje kako će 2020. taj ukupni rast dosegnuti 100 milijardi američkih dolara.

Drugog dana sastanka, ministri su raspravljali o operacijama i misijama Saveza uključujući Afganistan, Kosovo, Irak te pomorske operacije Saveza. Pritom je istaknuto kako NATO kontinuirano podupire sigurnosne snage Afganistana u kreiranju uvjeta za mirno rješenje, dok u Iraku pomaže u preveniranju ponovnog bujanja ISIL-a ili drugih terorističkih grupa. Sastanak je završio diskusijom o NATO-EU suradnji na kojoj je sudjelovala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini te ministri obrane partnerskih država Kraljevine Švedske i Finske.     

Pomoćnik ministra Mihatov izvijestio je o trenutnim aktivnostima i planovima Republike Hrvatske za ispunjavanje Zavjeta o obrambenim izdvajanjima iz Walesa, implementaciji ciljeva sposobnosti i sudjelovanja u NATO-ovim misijama i operacijama kao i ojačanoj prednjoj prisutnosti Saveza.

Republika Hrvatska je izrazila zadovoljstvo novim Političkim smjernicama za obrambeno planiranje te iznijela stav o usklađivanju Inicijative spremnosti s trenutnim naporima u okviru Koncepta vodećih snaga. Vezano uz operaciju Odlučna potpora u Afganistanu, pomoćnik ministra Mihatov je ukazao na nužnost zajedničkog planiranja daljnjih koraka te podsjetio na važnu ulogu NATO-ove misije KFOR na Kosovu za stabilnost jugoistočne Europe.

morh.hr

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 499« Reply #138 on: October 25, 2019, 04:49:02 pm »Kratak rok: NATO traži od Hrvatske plan povećanja izdvajanja za odbranu


Hrvatska ima rok od šest sedmica da sačini konkretan plan kako da poveća izdvajanje za odbranu na dva posto BDP-a do 2024. godine.

To je danas izjavio u Briselu potpredsednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

"NATO smatra da Hrvatska mora više da ulaže u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske. Za šest sedmica je sastanak šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a u Londonu i NATO smatra da Hrvatska mora doći s konkretnim planom kako doći do izdvajanja od dva posto", rekao je ministar Krstičević, koji u Briselu učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Čelnici zemalja Severnoatlantskog saveza obavezali su se na samitu u Velsu 2014. godine da u periodu od deset godina, do 2024, povećaju izdvajanje za odbranu na najmanje dva posto BDP-a, od čega najmanje 20 posto za modernizaciju i opremu. Na tome posebno insistira američki predsednik Donald Tramp od početka svoga mandata.

Hrvatska trenutno za odbranu izdvaja između 1,71 i 1,75 posto BDP-a. Krstičević kaže da će poruke NATO-a preneti predsedniku vlade i predsednici Republike.

Hrvatska može povećati izdvajanje za odbranu nabavkom borbenih aviona. Nakon što je propao posao nabavke aviona od Izraela, pokrenut je drugi proces koji vodi međuresorna komisija. Prva faza toga procesa, slanje upita zemljama koje su zainteresovane za prodaju aviona Hrvatskoj, je završena, a druga faza, u kojoj će se od određenih država tražiti konkretne ponude, trebala bi da počne uskoro.

"Nadam se da će međuresorna komisija vrlo skoro krenuti s drugom fazom i da će tražiti od određenih država konkretne ponude koje će onda za to dobiti rok od nekoliko meseci", rekao je Krstičević, prenela je Hina.

izvor
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #139 on: October 28, 2019, 10:55:07 pm »

24.10.2019.

Hrvatska i Mađarska o uključivanju MND-C u NATO strukturu snaga

Hrvatska i Mađarska potpisale zajedničko pismo vezano za uključivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar u NATO strukturu snaga* hrvatska_madjarska_mndz-c_nato_241019_08.jpg (145.47 KB. 1600x1060 - viewed 49 times.)

Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a, u četvrtak, 24. listopada 2019. godine potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Mađarske Tibor Benkő potpisali su Pismo upućeno Glavnom tajniku NATO-a, vezano za iskazivanja namjere uključivanja Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar (MND-C) u NATO strukturu snaga.

Time je učinjen inicijalni korak, koji će omogućiti da Savezničko zapovjedništvo za operacije može pokrenuti propisanu proceduru prihvaćanja ponude. Konačnu odluku o prihvaćanju, nakon provedene procedure donosi Sjevernoatlantsko vijeće.

Podsjećamo da je Pismo namjere o uspostavi MND-C u Mađarskoj, a kojemu su suosnivači Mađarska i Republika Hrvatska, potpisano 8. travnja 2019. u Budimpešti prilikom bilateralnog posjeta hrvatskog ministra obrane.

„Ovo je važno za Hrvatsku, jer s ovim zapovjedništvom jačamo sigurnost na području srednje Europe, a time i našu nacionalnu sigurnost“, rekao je ministar obrane Krstičević.

Radi se o izrazu volje dviju susjednih država da udruženim naporima osnuju Multinacionalno divizijsko Zapovjedništvo na prostoru srednje Europe, s namjerom da isto postane sastavni dio NATO strukture snaga.

Planirano je da inicijalna operativna sposobnost MND-C-a bude dostignuta tijekom 2020., dok bi puna operativna sposobnost bila dostignuta 2022. godine. Neposredna blizina i zemljopisna povezanost smanjit će troškove za obuku, kroz multinacionalnu suradnju implementirat će se dio NATO ciljeva sposobnosti, a Zapovjedništvo će doprinijeti jačanju ekonomske i gospodarske suradnje, posebno na području obrambene industrije. MND-C će se u perspektivi moći koristiti i za potrebe operacija i misija Europske unije.

Foto: MORH / G. Pranjic, morh.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 457


# proće i ova prehlada


« Reply #140 on: October 30, 2019, 04:35:17 pm »

Quote
Hrvatska ima rok od šest sedmica da sačini konkretan plan kako da poveća izdvajanje za odbranu na dva posto BDP-a do 2024. godine.

Kad cijenjeni drug NATO bude izdvajao za zdravstvo, skolstvo, mirovine, socijalu ... kao RH, nek se onda izvole javiti sa svojim prijedlozima.
Do tad svak po svoju, reklo bi se.

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #141 on: October 30, 2019, 08:44:32 pm »

25.10.2019.

Osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije

Na svečanoj ceremoniji u NATO-u u Bruxellesu potpisan Sporazum o razumijevanju za uspostavu Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije* potpisivanje_sporazuma_1867.jpg (515.83 KB. 1200x858 - viewed 45 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević te ministri obrane Mađarske Tibor Benko, Slovenije Karl Erjavec i Slovačke Peter Gajdoš na svečanoj ceremoniji održanoj u petak, 25. listopada 2019. godine, potpisali su Sporazum o razumijevanju za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC), na marginama sastanka ministara obrane NATO-a.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i novi zamjenik Glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana, koji je u svom govoru istaknuo važnost uspostave R-SOCC-a: „Budući da su specijalne snage vrlo svestran alat u modernom ratovanju, ova ceremonija potpisivanja čini važan korak ka jačanju specijalnih snaga u regiji i povećanju suradnje i interoperabilnosti unutar Saveza”.

Inicijativa doprinosi jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije, doprinijet će razvoju interoperabilnosti te integriranih sposobnosti, kao i ojačati suradnju svih saveznica na tom području.

Podsjećamo da je na margini sastanka ministara obrane država članica NATO-a 13. veljače 2019. u Sjedištu NATO-a potpisano Pismo namjere za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (R-SOCC) čije će sjedište biti u Mađarskoj.

Četiri saveznice uložit će zajedničke napore na stvaranju Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije, u cilju povećanja nacionalnih sposobnosti učinkovitog angažiranja vlastitih specijalnih snaga.

Struktura R-SOCC-a će svakoj zemlji/sudioniku omogućiti zasebnu uporabu vlastitih doprinosa, uz istovremenu mogućnost dobivanja koristi i od integriranih sposobnosti R-SOCC-a. Multinacionalno zapovjedništvo R-SOCC će se razvijati u skladu s normama NATO-a i uz stručnu potporu NATO Zapovjedništva za specijalne operacije. Premda je prvenstveno namijenjena operacijama NATO-a i EU-a, R-SOCC će moći biti angažiran i u drugim multilateralnim misijama, vježbama i obučnim aktivnostima.

Foto: MORH/ G. Pranjić, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #142 on: October 30, 2019, 09:00:10 pm »

25.10.2019.

Krstičević na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević sudjelovao na sastanku ministara obrane članica NATO-a 24. i 25. listopada 2019. u Bruxellesu* bruxelles_191024g-004.jpg (438.1 KB. 1200x682 - viewed 45 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je na sastanku ministara obrane članica NATO-a koji se održava 24. i 25. listopada 2019. godine u Bruxellesu. Riječ je o zadnjem sastanku ministara obrane prije sastanka čelnika država i vlada, koji će se održati u Londonu 3. i 4. prosinca 2019. godine.

Ministri obrane članica NATO-a raspravljali su o izdvajanjima za obranu i raspodjeli tereta, sudjelovanju u NATO operacijama i misijama potpore miru, globalnim sigurnosnim izazovima i situaciji na sjeveroistoku Sirije, NATO spremnosti snaga te hibridnim prijetnjama.


* bruxelles_191024f-019.jpg (535.41 KB. 1200x682 - viewed 48 times.)

Ministar Krstičević je naglasio kako su NATO i Hrvatska vojska temelj sigurnosti Republike Hrvatske te kako bez sigurnosti nema niti gospodarskog rasta.

U pogledu izdvajanja za obranu, što će biti jedna od glavnih tema i na predstojećem sastanku čelnika država i vlada NATO-a u Londonu, ministar je rekao kako Savez smatra da njezine članice trebaju ispunjavati preuzete obveze. U tom smislu, dio saveznica, uključujući i Republiku Hrvatsku, moraju više izdvajati za obranu te investirati u opremanje i modernizaciju. Podsjetimo, to su se uostalom saveznici i obvezali još 2014. godine na NATO summitu u Walesu, gdje je i usvojen “Zavjet o obrambenom investiranju” (Defence Investment Pledge-DIP). Navedena obveza dodatno je potvrđena i na NATO sastanku na vrhu 2017. te potom i prošle godine na NATO summitu u Bruxellesu, gdje je dodatno dogovoreno kako će članice podastrijeti nacionalne planove o implementaciji DIP-a. To konkretno znači da će sve saveznice imati plan kako do 2024. godine dostići razinu izdvajanja za obranu od 2% BDP-a, odnosno ukupno 20% obrambenog proračuna usmjeriti u opremanje i modernizaciju.

Ministar je naglasio kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2018. godine Zaključak u kojem je rečeno kako će Republika Hrvatska nastaviti s kontinuiranim povećanjem izdvajanja za obranu kako bi se postiglo traženih 2% BDP-a. O tome kako će do 2024. godine dosegnuti dogovoreno, saveznice moraju imati nacionalni plan.


* krsticevic-geoana_251020192056.jpg (685.34 KB. 1984x1418 - viewed 45 times.)

Krstičević sa zamjenikom Glavnog tajnika NATO-a

Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a, ministar Krstičević održao je sastanak s novim zamjenikom Glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana.

Na sastanku je istaknuta važnost NATO i EU suradnje, a razgovaralo se i o doprinosu Hrvatske vojske u NATO misijama i operacijama.

Zamjenik Glavnog tajnika posebno je istaknuo Hrvatsku kako pouzdanog i važnog saveznika.

Foto: NATO, MORH / G. Pranjić, morh.hr


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 499« Reply #143 on: December 03, 2019, 09:18:00 am »


Hrvatska dobila ultimatum NATO i SAD


Hrvatski ministar odbrane izjavio da je njegova zemlja napravila plan za izdvajanje za NATO, koji se od nje tražio.

Krajem oktobra u Briselu Hrvatska je, kao i neke druge članice NATO-a, dobila gotovo ultimatum od SAD i NATO da za šest nedelja sastavi konkretan plan kako da dođe do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević rekao je danas da je takav plan napravljen. "Hrvatska će biti u 'zelenom'", rekao je Krstičević za Večernji list.

Kako se navodi, na samit NATO, koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu, putuju i Krstičević i premijer Andrej Plenković i tom prilikom će preuzeti javnu obvezu da će Hrvatska tih dva odsto izdvajanja dostići za pet godina, odnosno 2024, kada će zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna godišnje.

Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu, a u to su uračunate i vojne penzije veterana.

List navodi da Hrvatska manje troši na opremanje i modernizaciju, odnosno nabavku novih oružanih sistema i modernizaciju postojećih i dodaje da je Hrvatska najgora među 28 članica NATO i nalazi se na zadnjem mestu po trošenju za opremanje i modernizaciju.

U Evropi najviše troši Velika Britanija - 61 milijardu dolara, Nemačka - oko 55, Francuska - oko 51, Italija 25, Kanada 22,5, Turska i Španija po 13 milijardi, Poljska 12 milijardi dolara.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 499« Reply #144 on: December 21, 2019, 03:02:24 pm »U metodologiju obračuna ubačene vojne penzije


Od svih članica NATO Hrvatska proporcionalno najmanje izdvaja za modernizaciju odbrane, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Istovremeno je po personalnim troškovima na samom vrhu, odmah iza Grčke, piše portal.

Taj portal navodi da na taj podatak ukazuju uporedni podaci o odbrambenim troškovima država članica koje je obelodanio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u novembru.

Pozivajući se na analizu hrvatskog portala Obris (Obrana i sigurnost), dodaje se da je Zagreb i prošle i ove godine na samom dnu liste prema udelu budžeta koji se izdvaja na modernizaciju vojske.

"U želji da dostigne cilj Alijanse da troškovi odbrane iznose dva odsto bruto društvenog proizvoda, u metodologiju obračuna ubačene su vojne penzije. Takvom matematikom je stvoren privid velikog ulaganja u oružane snage jer se vojne penzije prema međunarodnim standardima (s obzirom da se novac isplaćuje ljudima koji nisu deo sistema odbrane) ne računaju kao troškovi za odbranu", navodi se.

Navodi se da je hrvatski sistem odbrane suočen s problemima u domenu dugoročnih planova, kapitalnih projekata i domaćim i međunarodnim javnim nabavkama, ali da se troškovi za odbranu povećavaju samo na prvi pogled, dok najavljeni krupni projekti poput nabavke višenamenskih borbenih aviona i ratnih brodova nisu sprovedeni.

"Hrvatski troškovi su postali potpuno transparentni u martu kada je pažnju stručnjaka privukla struktura personalnih troškova u sistemu odbrane Hrvatske. Poređenja radi, troškovi za odbranu iznosili su 1,6 odsto BDP-a 2011. godine, a onda strmoglavo krenuli nadole i 2016. dostigli rekordno niskih 1,21 odsto BDP-a. Međutim, formalno, sa ubacivanjem penzija, 2016. godine na papiru nije bilo 'toliko strašno' jer je vojni budžet prividno iznosio 1,62 odsto BDP-a", dodaje se u tekstu.

Hrvatski vojni budžet realno raste od 2016. godine i procenjuje se da će 2019. godine na odbranu otići 1,68 odsto BDP-a, odnosno oko 646 miliona evra.

"Prema poslednjem rebalansu budžeta iz novembra 2019. godine na plate, druge personalne troškove i vojne penzije otići će 72,96 odsto vojnog budžeta ili 471,7 miliona evra, na investicije samo 6,73 odsto ili 43,5 miliona evra, a ostalih oko 20 odsto na redovne troškove i operacije. Ti parametri nisu u skladu sa preporučenim propozicijama NATO po kojoj države do 50 odsto budžeta treba da izdvajaju za personalne troškove, 30 odsto za redovne troškove i operacije i 20 odsto na investicije", navodi portal.

To je Hrvatsku svrstalo na poslednje mesto po udelu troškova investicija u vojnom budžetu, a po personalnim troškovima odmah ispod Grčke, koja ubedljivo drži prvo mesto.

izvor
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 457


# proće i ova prehlada


« Reply #145 on: January 06, 2020, 06:35:09 pm »

Sredstva i tehnika Hrvatske vojske upućena iz Knina za Litvu

Ukrcavanjem kontejnera s opremom završio je ukrcaj vojnih sredstava i tehnike koja će se koristiti u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.Počeo ukrcaj sredstava i tehnike Hrvatske vojske u Kninu za Litvu

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 457


# proće i ova prehlada


« Reply #146 on: January 06, 2020, 06:38:21 pm »

Samo kratki komentar, imam nažalost iskustva sa teškim teretima.
Ja bi Patrije vezao za vagon lancima a ne španerima. MHO
Nema se tu šta desiti u normalnoj vožnji ali u slučaju nekog jačeg kočenja ili sl. bilo bi svega.

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #147 on: July 01, 2020, 01:08:46 pm »

17-18.06.2020.

Ministri obrane NATO-a o odvraćanju i obrani te operacijama i misijama Saveza

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop na video sastanku ministara obrane država članica NATO-a


Sastanak ministara obrane država članica NATO-a održava se 17. i 18. lipnja 2020. putem zaštićene video telekonferencijske veze, a na njemu sudjeluje državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop.

Prvog dana sastanka održane su dvije sjednice – sjednica u formatu NPG (Nuclear Planning Group) na kojoj su sudjelovale sve članice, izuzev Francuske, koja ne sudjeluje u tom formatu, te druga sjednica u formatu 30 saveznica koja je bila posvećena Savezničkom postavu za odvraćanje i obranu te misijama, operacijama i ostalim angažmanima Saveza.

Ministri obrane su tako danas donijeli odluke koje se tiču odvraćanja i obrane, uključujući i saveznički odgovor na razmještanje sustava SSC-8 koji je i doveo do rušenja INF sporazuma prošle godine. Riječ je o važnom i balansiranom paketu političkih i vojnih mjera Saveza pri čemu se naglašava kako Savez ostaje predan djelotvornoj kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji.

Što se tiče operacija i misija, ministri su posebnu pozornost posvetili savezničkim misijama u Afganistanu i Iraku. Istaknuto je kako je situacija u Afganistanu izazovna, te će Savez nastaviti prilagođavati svoju prisutnost u toj državi u potpori mirovnih procesa. Zaključeno je kako se u Afganistanu talibani moraju pridržavati svojih potpisanih mirovnih obveza, smanjiti nasilje i uključiti se u unutar-afganistanske mirovne pregovore.

O misiji u Iraku je zaključeno kako su lokalne sigurnosne snage učinile velike korake u suzbijanju terorističkih skupina te da NATO i dalje ostaje posvećen jačanju iračkih sigurnosnih snaga, tako da one i dalje imaju sposobnosti koje će sprječavati da terorističke skupine ponovo ojačaju. Savez ostaje predan u jačanju NATO obučne misije u toj državi, te se očekuje povećanje prisutnosti kada to uvjeti dozvole.

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je u raspravi na sjednici koja se odnosila na Saveznički postav za odvraćanje i obranu te operacija i misija, pri čemu je naglasio važnost jedinstvenog i koherentnog procesa prilagodbe Saveza. Istaknuo je kako svi instrumenti moći Saveza moraju biti korišteni na odgovarajući način čime zadržavamo relevantnost, kredibilnost i snagu jedinstva Saveza. Vezano uz operacije i misije te ostale angažmane Saveza, državni tajnik Jakop posebno je naglasio trajnu predanost Republike Hrvatske u sudjelovanju u savezničkim misijama i operacijama ističući nastavak našeg sudjelovanja u NATO obučnoj misiji u Iraku te u KFOR-u na Kosovu. Tome je dodao i nastavak sudjelovanja Republike Hrvatske u formacijama NATO ojačane prisutnosti u Poljskoj i Litvi, kao i hrvatski doprinos savezničkim pomorskim operacijama na Mediteranu.

Sastanak ministara obrane NATO-a nastavlja se u četvrtak, 18. lipnja, sjednicom koja će biti posvećena aktivnostima na suzbijanju pandemije COVID-19, a na kojoj će sudjelovati i visoki predstavnik/potpredsjednik EU Josep Borrell, te ministri obrane partnerskih država Finske, Švedske i Australije.


Ministri obrane NATO-a o planovima za borbu protiv pandemije

Dvodnevni sastanak ministara obrane NATO-a na kojem je sudjelovao državni tajnik Zdravko Jakop nastavljen je sjednicom posvećenoj pandemiji COVID


Sastanak ministara obrane NATO-a na kojem je sudjelovao državni tajnik Zdravko Jakop nastavljen je u četvrtak 18. lipnja 2020. putem zaštićene video telekonferencijske veze sjednicom posvećenoj pripremi za potencijalni drugi val pandemije COVID-19 kao i NATO potporom saveznicama i partnerima u odgovoru na tu krizu. Na sjednici su pored NATO ministara i dužnosnika sudjelovali, potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borell te ministri obrane Australije, Finske i Švedske.

Na početku sjednice je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg predstavio objedinjeno izviješće o COVID-19 koje je poslužilo kao podloga za raspravu. U izviješću je istaknuto sve što je NATO učinio u odgovoru na pandemiju kao i ulozi koju su u navedenim aktivnostima imale oružane snage saveznica u potpori civilnim institucijama. Raspravljalo se još i o geopolitičkim promjenama izazvanim krizom, utjecaju pandemije na NATO operacije i misije te o naporima Saveza u borbi protiv dezinformacija i propagande.

Saveznici su donijeli odluku o NATO operativnom planu koji može poslužiti u suočavanju s potencijalnim drugim valom pandemije, a koji uključuje i stvaranje zaliha medicinske opreme i namjenskih fondova koji bi se mogli koristiti za žurne nabavke neophodne opreme. Ministri su također odobrili i ažurirane NATO smjernice za nacionalne otpornosti koje pokrivaju područja poput energetike, transporta i telekomunikacija te se reflektiraju na prijetnje koje dolaze sa cyber područja, pitanja sigurnosti lanaca opskrbe kao i vlasništva i kontrole. Taj dokument članicama omogućava bolju pripremljenost u slučajevima novih kriza ali i za brži oporavak kad se krize već dese.

Državni tajnik Zdravko Jakop je istaknuo kako je pandemija COVID-19 bila jedinstvena prilika za testiranje i poboljšanje otpornosti našeg sustava upravljanja krizama. Nadalje je spomenuo kako je Hrvatska pravovremeno i efikasno odgovorila na krizu, što je rezultiralo velikim brojem izliječenih, a broj novih slučajeva je smanjen. Naglasio je ulogu Hrvatske vojske u aktivnostima pomoći u suzbijanju pandemije te istaknuo kako pripadnici Hrvatske vojske raspoređeni u misije i operacije moraju imati odgovarajuću zdravstvenu potporu, pouzdane COVID-19 testove i dostatnu zaštitnu opremu.

Ova sjednica je za Republiku Hrvatsku bila značajna i zbog rezultata postignutih u borbi protiv COVID-19, ali i činjenice hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, gdje je jedan od prioriteta bilo jačanje NATO-EU suradnje.

morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #148 on: July 01, 2020, 01:13:05 pm »

19.06.2020.

RH pristupila NATO-ovoj inicijativi za uspostavu zrakoplovnog obučnog središta u Europi

Državni tajnik MORH-a Ivić potpisao Pismo namjere pristupanja RH NATO-ovoj multinacionalnoj inicijativi za uspostavu zrakoplovnog obučnog središta u Europi* 200619a-001_rdax_775x517-1.jpg (152.01 KB. 775x517 - viewed 9 times.)
Pismo namjere, potpisali su i ministri obrane 10 zemalja članica NATO-a | Foto: NATO

Nakon završetka sastanka ministara obrane NATO saveza, koji je održan 17. i 18. lipnja 2020. godine, jedanaest članica NATO saveza pokrenulo je multinacionalnu inicijativu za obuku borbenih pilota na europskom kontinentu. U ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske državni tajnik Tomislav Ivić potpisao je Pismo namjere pristupanja Republike Hrvatske NATO-ovoj multinacionalnoj inicijativi za uspostavu zrakoplovnog obučnog središta u Europi (NFTE).

Pismo namjere, osim Republike Hrvatske, potpisali su i ministri obrane 10 zemalja članica NATO-a: Bugarske, Češke, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Portugala, Rumunjske, Španjolske i Turske.

NFTE inicijativa će omogućiti obuku pilota aviona, helikoptera, ali i bezposadnih zračnih sustava u posebnim središtima za obuku pilota navedenih platformi. Lokacije će biti odabrane temeljem raspoložive infrastrukture i zemljopisnih preduvjeta, ali i interesa zrakoplovne industrije koja će biti uključena. Ideja koncepta obuke koji treba osigurati potrebite platforme te koji treba doprinijeti smanjivanju troškova obuke pilota, baziran je na pozitivnim iskustvima obuke borbenih pilota u nekim od starijih članica Saveza. Pismo namjere nije obvezujući dokument niti u jednom aspektu, te njegove potpisnice samostalno odlučuju o implementaciji svojih interesa u okviru NFTE inicijative.

NATO je pokrenuo ovu multinacionalnu inicijativu iz razloga što većina članica Saveza ima velike financijske izdatke u održavanju potrebne razine spremnosti borbenih pilota, te su u tom kontekstu prepoznali benefite u ekonomskom smislu i predvidivim godišnjim troškovima obuke.

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Ivić pozdravio je pristup Republike Hrvatske NATO-ovoj multinacionalnoj inicijativi za uspostavu zrakoplovnog obučnog središta u Europi naglasivši važnost udruživanja snaga za obuku pilota i povećanja kapaciteta obuke. „Ovaj model multinacionalne suradnje će biti od iznimne važnosti za mnoge europske članice NATO-a, pa tako i za Republiku Hrvatsku, koje će na ovaj način povećati kapacitete obuke svojih pilota“, istaknuo je državni tajnik Ivić.

morh.hr

Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 26 queries.