PALUBA
December 12, 2019, 08:00:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatsko vojno učilište (HVU) - novosti  (Read 103141 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #30 on: January 28, 2011, 06:55:04 pm »

četvrtak, 27 Siječanj 2011, Vijesti

Predstavljene četiri knjige HVU-a

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Petar Zrinski", danas, 27. siječnja 2011. održana je promocija četiri knjige HVU-a, i to: "Trošenje cijevi topničkih oružja", autora pukovnika Mirka Jakopčića, "Priručnik za tjelovježbu", autora bojnika Njega Kožulja, Gorana Rogala i Dražena Čurčića, "Vojni teoretičari i stratezi od 18. do sredine 20. stoljeća", autora brigadira Borisa Trnskog i "Zbornik izabranih radova polaznika vojnih izobrazbi za 2009.", izabrani radovi polaznika Ratne škole, Zapovjedno stožerne škole i Časničke škole.

Na predstavljanu knjiga nazočili su zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu (ZzP) brigadni general Nikola Škunca, dekan HVU-a brigadir Željko Akrap, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, predstavnici GS OS RH, sveučilišne zajednice, djelatnici HVU-a, kao i polaznici Ratne škole, Zapovjedno stožerne škole i Visoke dočasničke škole.
Dekan HVU-a brigadir Željko Akrap u svom je govoru istaknuo važnost promocije knjiga, kao i značaj vojno izdavačke djelatnosti, kako za OS RH tako i za širu zajednicu. O promoviranim djelima također, govorili su autori i recenzenti.
Nakon predstavljanja knjiga, gosti su obišli postav vojno izdavačke djelatnosti Učilišta, kojeg je pripremilo Središte za izdavaštvo i multimediju HVU-a, kao i izložbu Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnim misijama i operacijama.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #31 on: February 09, 2011, 02:01:46 am »

Utorak, 08. Veljača 2011.

Radionica projekta "Istraživanje ljudskih resursa i potencijala"

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) „Petar Zrinski“ danas je, 8. veljače 2011., održana radionica za implementiranje istraživačkih rezultata projekta pod nazivom „Istraživanje ljudskih resursa i potencijala“.

Skup na kojem su sudjelovali predstavnici Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava (IROS), Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Oružanih snaga RH otvorili su predsjednik Savjeta projekta, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, ravnatelj IROS-a brigadir Dario Matika i voditelj projekta te  dekan Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Igor Jukić.

Radionice su bile podijeljene u tri sekcije: Kondicijska pripremljenost, Zdravstveni status te Psihološke karakteristike i sociološki status. General Lucić rekao je da je istraživanje garancija prepoznavanja problema koji mogu zasmetati pri sveukupnom razvoju OS RH, a posljedica su ustrojavanja vojske u ratnom razdoblju. Projekt je nazvao izvanrednim istraživanjem koje je rezultiralo cijelim nizom vrijednih spoznaja, čija će analiza stvoriti postupke i standarde koji će popraviti cijelu psihofizičku sliku pripadnika OS RH. Brigadir Matika istaknuo je činjenicu da je Projekt interdisciplinaran i proizvod suradnje OS RH sa znanstvenom i akademskom zajednicom, što ga čini potpuno relevantnim. „Struka je ovdje došla do punog izražaja“, zaključio je ravnatelj IROS-a.

Voditelj Projekta, dekan Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc Jukić naglasio je kako je  istovremeno provođenje projekta i njegovo implementiranje u OS RH, čiji je dio i ova Radionica, veliki korak naprijed.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #32 on: February 09, 2011, 05:56:12 pm »

Srijeda, 09. Veljača 2011.

Završio Tečaj strategijskog planiranja

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Petar Zrinski", u srijedu, 9. veljače 2011. uručena su Uvjerenja polaznicima 7. naraštaja Tečaja strategijskog planiranja. Tečaj je organizirao i proveo Dekanat HVU-a, na čelu s voditeljem Tečaja, nastavnikom strategijskog upravljanja obranom iz Katedre nacionalne sigurnosti i vojne strategije brigadirom Sinišom Šimičevim.
Tečaj je uspješno završilo 16 polaznika, predstavnika MORH-a, GS OS RH, sve tri grane OS RH te jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i jedan polaznik Ministarstva unutarnjih poslova.
Tečaj se provodi za časnike koji obnašaju najviše dužnosti unutar OS RH, a program obuhvaća strategijsko planiranje i upravljanje, donošenje odluka na strategijskoj razini i određivanje potrebitih vojnih sposobnosti u odnosu na trenutni ustroj OS RH.
Uvjerenja polaznicima uručio je ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov koji je u prigodnom obraćanju naglasio važnost ovog tečaja kako za cjelokupni MORH i GS OS, tako i za druge resore odnosno druga ministarstva.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #33 on: February 22, 2011, 04:22:52 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

Kadeti na vježbi u Austriji


* cro_aus.jpg (79.7 KB. 600x400 - viewed 247 times.)
Snimio Michael FANUKO

Kadeti Časničke škole Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski", Berislav Držanić i Marko Čepo te kadetkinja Magdalena Matijević, na čelu s prvim dočasnikom Časničke škole, časničkim namjesnikom Michaelom Fanukom od 30. siječnja do 6. veljače sudjelovali su na taktičkoj vježbi na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Republici Austriji. Navedena je aktivnost u projektu Europske unije, a riječ je o razmjeni u obuci nižih časnika. Ona je dio vojne suradnje s Republikom Austrijom, i predstavlja praktični dio izobrazbe i ocjenjivanja kadeta šestog semestra Terezijanske vojne akademije iz predmeta Taktika.

Najzahtjevniji dio navedene aktivnosti jest provedba trodnevne taktičke vježbe bez postrojbi (TEWT - Tactical Excersize Without Troups) po scenariju PSO (Peace Support Opeations) u kojoj se scenarijima i različitim ulogama kadeta u njoj, provjerava njihova sposobnost donošenja odluka u ulozi zapovjednika satnije vojnim procesom donošenja odluka. Projekt je prilika za razmjenu i stjecanje novih sposobnosti, znanja i vještina u zajedničkom radu s međunarodnim kadetima i instruktorima. Opća je ocjena da je aktivnost bila korisna za nastavak i razvoj suradnje u izobrazbi časnika, te programa Kadet u OSRH. OJI

Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: February 25, 2018, 05:51:34 pm by leut » Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #34 on: February 25, 2011, 09:40:58 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

KADETSKA BOJNA ČASNIČKE ŠKOLE HVU-a

Uz malo ideja, odlučnosti i volje uspjeh neće izostati

Kao časnici koja se školovala kod nas, a vojnu akademiju završila u SAD-u, te između ostalog zapovijedala i vodom vojne policije u misiji ISAF, povjereno je stvaranje mladih budućih časnika Oružanih snaga. Odmah se prihvatila posla i u vrlo kratkom vremenu uspostavila novi način rada. Inzistira na dosljednom poštivanju pravila i standarda, pokrenula je niz novina u obuci kadeta

Satnica Vlasta Zekulić s početkom je ove akademske godine (listopad 2010.) preuzela zapovijedanje Kadetskom bojnom Časničke škole HVU-a. Časnica zavidnog civilnog i vojnog obrazovanja s magisterijem iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti i pred doktoratom iz istog područja, s iskustvom rada na stožernim i zapovjednim dužnostima u zemlji i međunarodnom okružju, na ovu je dužnost došla s mjesta provedbenog časnika zamjenika načelnika GSOSRH-a general-pukovnika Slavka Barića. Kao časnici koja se školovala kod nas, a vojnu akademiju završila u SAD-u, te između ostalog zapovijedala i vodom vojne policije u misiji ISAF, povjereno je stvaranje mladih budućih časnika Oružanih snaga. Odmah se prihvatila posla i u vrlo kratkom vremenu uspostavila novi način rada. Inzistira na dosljednom poštivanju pravila i standarda, pokrenula je niz novina u obuci kadeta, aktivirala i neke obučne aktivnosti koje se neko vrijeme nisu provodile. I sami kadeti koji su često isticali da bi im trebalo više vojne obuke, sada dolaze na svoje.

Standardi jednaki za sve

U Kadetskoj bojni sada boravi 251 kadet raspoređen u pet satnija od kojih su četiri u Zagrebu, a jedna u Splitu. S projektom civilno-vojnog školovanja počelo se 2003. godine. Od 546 upisanih kadeta, program je do sada uspješno završilo njih 123. Nije lako, priznaju svi, biti kadet. Da bi dobili prolaznu ocjenu, dužni su ispuniti uvjete iz tri područja: akademskog, vojnog i psihofizičkog. Akademski uvjeti podrazumijevaju ispunjavanje obveza na fakultetima i redovito polaganje ispita. Kadeti su dužni uspješno završiti vojnu obuku koja se provodi ljetnim i zimskim kampovima kao i redovitom tjednom obukom tijekom cijele godine. Treća je obveza zadovoljiti psihofizičke uvjete prolaskom motoričkih provjera i zadovoljavanje standarda na liječničkim pregledima.

Satnica Zekulić uvela je, uz potporu ravnatelja HVU-a general-bojnika Mirka Šundova, novine u sva tri područja, a sve sa svrhom da budući časnici budu doista oni najbolji, najobrazovaniji i najkvalitetniji, kompletne ličnosti koje će biti spremne preuzeti obveze i odgovornosti koje ih kao časnike očekuju. "Vojnim dijelom njihova školovanja, treba se razvijati njihov karakter, treba ih učiniti sposobnim vođama, budućim zapovjednicima. Da bi se u jednoj ovakvoj postrojbi provodila obuka, potrebno je uložiti mnogo vremena za svaki nastavni sat koji ćete s njima odraditi. Kadeti su zahtjevni učenici. No, može se."

U samo tri mjeseca realizirala je tri velike obučne aktivnosti kadeta: vojnu hodnju četiri kadetske satnije na Sljeme, vojne sportske igre gdje su se kadeti prvi put natjecali u vojničkim vještinama kao što je sastavljanje i rastavljanje naoružanja, punjenje okvira, nošenje ranjenika, bacanje ručne bombe i urbana topografija, a upravo je u tijeku i obuka kadeta na zimskim kampovima u suradnji s BSD-om. Uz standardne vojničke teme uvedena je i nastava iz bontona. Zimi se, kaže, više radi u zatvorenim prostorima (teme poput osnove prve pomoći, topografije, službovnika, stegovnika i slično), a na proljeće opet vani na teren. Kadeti svaki dan imaju obuku barem jedan školski sat i mjesečno minimalno jednu radnu subotu. "Obuka mora biti provedena u skladu sa standardima HVU-a s odgovarajućom pripremom, potporom, utemeljena na relevantnoj i aktualnoj obučnoj literaturi... Sada provodimo gotovo jednaku obuku sa svim naraštajima. No kad odrade ljetne kampove, od jeseni ćemo ih razdvajati unutar naraštaja i progresivno razvijati njihova znanja i vještine", pojašnjava zapovjednica Kadetske bojne. Dodaje i kako se standardi jednako primjenjuju na sve i trebaju se u cijelosti ispunjavati.

U skladu s naučenim lekcijama, analizama, a posebno iskustvima do kojih se došlo kad su prvi časnici obrazovani po programu Kadet došli u postrojbe, program školovanja i vojne obuke se dograđuje, mijenja i prilagođava. Sada je u tijeku izmjena Koncepta vojne obuke kadeta, iz kojeg će proizaći i djelomične promjene sadržaja kampova. Namjera nam je, kaže, na temelju naučenih lekcija doći do jednog boljeg, funkcionalnijeg i originalnijeg pristupa organizaciji i provedbi kampova i vojne obuke, te vjeruje da će se to već ove godine uspješno i primijeniti. HVU prati kadete od dana kad uđu u sustav do dana kad postanu časnici i cjelovitu sliku svakog od tih mladih ljudi, stoga je odgovornost svih onih koji sudjeluju u tom procesu itekako velika. "Časnik treba biti u stanju prepoznati i preuzeti svoju dužnost i znati sigurno provesti postavljene zadaće. U programu Kadet moramo inzistirati na razvijanju svakog dijela njihove stručnosti: akademske, ali i vojne, obučne i stegovne. Ako ne, dobit ćemo, kako ja znam reći, uniformirane civile - visokoobrazovane časnike, koji u mentalnom sklopu ostaju civili. Ako od kadeta ne stvorimo sigurne, samouvjerene i obučene vojnike, a zatim i sposobne, educirane vođe, nekoga tko zna zapovijedati, poznaje svoju struku i razumije kako sigurnosni sustav funkcionira i svoje mjesto i ulogu u njemu, onda nismo napravili svoj posao", ističe satnica Zekulić.

Sustavno praćenje rezultata na fakultetima

Kad je o fakultetskim obvezama riječ, napravljena je cjelovita raščlamba njihova uspjeha na studijima, a rezultati koje postižu u civilnom dijelu školovanja sustavno se prate. Iako je njihova prolaznost na fakultetima u sveučilišnom prosjeku, na HVU smatraju da bi trebala biti još bolja. Kazao je to i general Šundov u intervjuu za naš list u povodu obilježavanja Dana HVU-a potkraj prošle godine. Već tada je najavio neke aktivnosti koje će se poduzeti da se kadetima pomogne u što boljem ispunjavanju obveza na studijima, što se počelo i realizirati. Između kadeta su, pojašnjava satnica Zekulić, izabrane generacijske vođa za svako funkcionalno područje života i rada. Primjerice kadeti koji studiraju na kineziologiji mentori su kadetima koji su lošiji u motorici. Kadeti su grupirani i po fakultetima. Najstariji ili oni koji imaju najbolje ocjene ili prolaznost na ispitima mentoriraju i pomažu onima kojima ide lošije. "Tako dobivamo trostruki učinak, kaže naša sugovornica, pomažemo onima kojima pomoć treba, poboljšavamo sustav odgovornosti, a tako se kadeti uče za svoje časničke dužnosti tijekom kojih će sigurno držati nastavu i obuku podređenim vojnicima."

"Trudimo se svi. Sve se može. Treba malo ideja, odlučnosti, volje i uspjeh neće izostati", zaključila je satnica Vlasta Zekulić koja je na svim vojnim izobrazbama bila najbolji polaznik u svom naraštaju, a odlikovana je i Redom hrvatskog pletera.

Bili ste kadetkinja u američkoj vojsci. Na temelju iskustava koje imate, mislite li da se ovakvim modelom školovanja može dobiti NATO časnik?

Može. NATO časnik je netko tko je akademski obrazovan, što će oni svakako biti, profesionalac u vojnom smislu i koji je dovoljno hrabar i odlučan da može prihvatiti sve ono što vojni sustav traži i donosi tijekom vojne karijere. Mi za naše kadete ne možemo učiti, ali možemo raditi na izgradnji njihove osobnosti da bi sutra bili spremni odgovoriti na izazove časničkog poziva koji sigurno nije lagan.
Biti kadet znači mnogo više nego biti student. Kod kadeta treba raditi na onom vojnom u njemu jer ako se to tijekom školovanja ne razvije, nismo napravili ništa. Osim vojnih znanja i vještina, na vojnoj sam akademiji naučila prije svega kako biti vojnik, kako biti časnik, kako razmišljati, ponašati se i reagirati kao časnik. Vojna znanost, znanja i vještine se stalno mijenjaju i dograđuju ovisno o promjenama sigurnosne situacije i ugroza u svijetu, razvijaju se nove tehnike, taktike, naoružanja i biti dobar časnik znači da nikad ne smijete prestati učiti. No u ovoj ranoj fazi obuke kadeta, važan je razvoj njihova mentalnog sklopa, stalna svijest da jesu vojnici i budući časnici. Istina, mi s našim kadetima nismo cijeli dan, ali sama činjenica da se svaki dan moraju vratiti u vojarnu i da im radni dan počinje prozivkom, pregledom soba i pozdravom domovini prije odlaska na fakultet dovoljan je svakodnevni podsjetnik da doista jesu nešto posebno.

Inzistirate na dosljednom poštivanju standarda...

Da. Časnik mora biti cjelovita osoba. Pravila nisu napisana zato što se nekom pisalo, već da sustavno oblikuju ponašanje i djelovanje vojnih osoba u skladu s traženim vojnim standardima. Kadetska bojna ima svoje posebnosti koje se moraju uvažavati. No standardi zapovijedanja, vođenja i nadziranja moraju se jednako primjenjivati na sve i to od onih osnovnih stvari kao što je poštivanje propisanog radnog vremena, vojne hijerarhije, domovnika, stegovnika.... Sad, recimo imamo kadete koji su u istom danu dobili i kaznu i nagradu. Kvalitetna provedba zadaća u jednom području ne isključuje sankcioniranje za povredu propisa u drugom.

Nastojimo im dati jasan sustav vrijednosti, naučiti ih kako se kao vojnici, a poslije i kao časnici, moraju ponašati. Pokazati im da će njihov rad biti prepoznat, vrednovan i objektivno ocijenjen.

Kakav je još, osim što nije lagan, časnički poziv?

Izrazito zanimljiv, dinamičan, nepredvidiv. Posao koji vam omogućava da dosta toga vidite, prođete, osjetite. Tjera vas da se stalno razvijate, educirate, učite. Pruža toliko mogućnosti, a, s druge strane, to je zahvalan poziv jer kvalitetnim obavljanjem dužnosti, stožerne ili zapovjedne, gotovo neposredno vidite učinke onoga što ste napravili. To vas motivira da radite i više.


* WIL_8066.jpg (95.58 KB. 600x902 - viewed 266 times.)


* Kabul (3).jpg (79.26 KB. 600x447 - viewed 245 times.)


* Kabul (5).jpg (170.64 KB. 600x800 - viewed 450 times.)

Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: February 25, 2018, 05:59:41 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #35 on: February 27, 2011, 01:51:37 am »

Pročitao sam prethodni članak i moram reći da mi se sviđa kako razmišlja i radi satnica Vlasta Zekulić.
Promjene koje je uvela i planira uvesti bi trebale rezultirati znatno kvalitetnijim i obučenijim časničkim kadrom koji će u bližoj budućnosti preuzeti zapovjedne i stožerne dužnosti u OS RH.

S obzirom na njeno civilno i vojno obrazovanje te dužnosti koje je do sada obavljala, s pravom se može reći da je zaslužila da zapovjeda Kadetskom bojnom Časničke škole HVU-a i dokazala da žene imaju svoje mjestu u oružanim snagama.

Koliko vidim, satnica ima i padobransku značku.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #36 on: February 27, 2011, 04:28:07 pm »

Samo da satnica ima odriješene ruke da ju nebi neko saplitao kao što se to zna dogoditi onima koji imaju ideje,ali pošto i novi načelnik GS-a isto ima novu viziju HV-a nebi trebalo biti problema.
Satnica je jako sposobna i dobro je da ne gubi dane negdje u kancelariji ko zna možda jednog dana postane ravnateljica HVU-a.

Ona je svoju padobransku značku vjerojatno zaradila ima nekih koji tu značku nose a da vjerojatno nisu ni stavili padobran na sebe.

Kako bi rekao jedan moj prijatelj "ima škole"
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #37 on: May 04, 2011, 02:53:12 am »

Tri "kadetske" zastave. (Izvor: Wikipedia)


* kadet_hkov.jpg (91.78 KB. 800x534 - viewed 242 times.)


* kadet_hrzipzo.jpg (85.95 KB. 800x534 - viewed 128 times.)


* kadet_hrm.jpg (89.33 KB. 800x534 - viewed 89 times.)

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #38 on: May 08, 2011, 10:31:36 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

Promidžba za 9. naraštaj kadeta

Odjel za odabir i promidžbu Središnjice za upravljanje osobljem (SzUO), u suradnji s granama OS RH, organizirao je promidžbene aktivnosti za 9. naraštaj kadeta. U razdoblju od 6. travnja do 3. svibnja 2011. godine 20 promidžbenih timova sastavljenih od djelatnika svih grana OS RH te djelatnika Odsjeka za poslove obrane posjetilo je 227 srednjih škola na području cijele Hrvatske. Promidžbom su bili obuhvaćeni učenici 3. i 4. razreda srednjih škola.

Prezentacijom „Postani kadet OS RH“ i promidžbenim filmovima timovi su pokušali privući što više kandidata za buduće kadete. Svi zainteresirani dobili su sve potrebne informacije te su za dodatna pojašnjenja upućeni na info-telefon SzUO-a. Pri posjetu školama postavljeni su plakati („Postani kadet OS RH“ i „Postani vojni pilot“) a učenicima su podijeljeni i promidžbeni letci.

Izvor: OSRH web
« Last Edit: February 25, 2018, 06:44:27 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #39 on: June 22, 2011, 12:23:50 pm »

Ponedjeljak, 20. Lipanj 2011.

Božinović o strateškim smjernicama razvoja obrambenog sustava

Ministar obrane Davor Božinović održao je u ponedjeljak 20. lipnja predavanje polaznicima visokih vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, o strateškim smjernicama razvoja obrambenog sustava u narednom razdoblju.

Predavanje ministra obrane Davora Božinovića možete u cijelosti pročitati ovdje.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #40 on: June 22, 2011, 12:32:59 pm »

Izdvojit ću najzanimljivije:

Quote
ORUŽANE SNAGE

Okvir razvoja i pripreme Oružanih snaga bit će i dalje kopnene, pomorske i zrakoplovne
snage. Zadržat će se granska i rodovska struktura Oružanih snaga, dok će sadašnja zapovjed-
ništva grana biti preimenovana i strukturirana u stožere grana s temeljnom zadačom pripreme
i obuke snaga za zadaće iz svoje nadležnosti.
Brojčana velićina Oružanih snaga postupno će se smanjiti na 15.000. Pri tome, mijenjat će
se i unutarnja struktura radi povećanja učinkovitosti i uporabljivosti snaga.
Ukupna zapovjedna struktura od Glavnog stožera do zapovjedništava razine bojne bro-
jčano će se smanjiti do 25%, uz odgovarajuće smanjenje broja generalskih te visokih časničk-
ih i dočasničkih činova na svim razinama zapovijedanja.
U upravnom dijelu Ministarstva obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga objedinjavat će
se funkcije radi izbjegavanja preklapanja i multipliciranja poslova i ovlasti. Jasno će se razd-
vojiti planske i upravne od provedbenih funkcija. Upravljanje i zapovijedanje će se decentral-
izirati uz jačanje funkcije nadzora i mjerljivosti učinkovitosti svih elemenata organizacije.

Kopnene snage i nadalje će ostati glavni generator snaga, kako za provedbu zadaća u
zemlji, tako i za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama. Kako bi mogli odgovoriti
na široki spektar budućih izazova, kopnene snage će se razvijati tako da je 50% ukupnih kop-
nenih snaga strukturirano, obučeno i opremljeno za sudjelovanje u međunarodnim vojnim
operacijama, a 10% snaga može biti raspoređeno u područje operacija ili će biti raspoloživo
za upućivanje u operacije u bilo koje vrijeme.

Mornaričke snage razvijat će sposobnosti za zaštitu suvereniteta te nadzor i zaštitu prava
i interesa Republike Hrvatske na moru. U prvom razdoblju Obalna straža imat će prioritet u
opremanju novim plovilima te će se, već ove godine, započeti s procesom nabave jednoga
obalnog ophodnog broda, kako bi se u idućim godinama nastavila izgradnja dodatnih obal-
nih ophodnih brodova.

Zračne snage će, još neko vrijeme, osiguravati nadzor i zaštitu zračnog prostora postojećim
avionima  MIG-21.  Opcije  daljnjeg  osiguranja  ove  zahtjevne  sposobnosti  ovisit  će  kako  o
raspoloživim proračunskim sredstvima, tako i o mogućim modalitetima nabave. Nacionalni
sustav nadzora i zaštite zračnog prostora bit će u potpunosti uključen u NATO integrirani sus-
tav protuzračne obrane (NATINADS). Zrakoplovne snage će, do 2018. godine, biti sposobne
uputiti u međunarodne vojne operacije, na rok do šest mjeseci bez rotacije, helikopterske
snage jačine do osam helikoptera Mi-171 ili Mi-8. U dugotrajne stabilizacijske operacije bit će
sposobne uputiti i održavati, na rotacijskoj osnovi, do četiri helikoptera.
Sposobnosti za gašenje požara iz zraka i nadalje će se odrđavati i razvijati u okviru HRZ i
PZO, s primarnim osloncem na postojeće avione Canadair i Air Tractor.

Zapovjedniπtvo  za  potporu će,  kao  i  ostale  strukture,  proći  kroz  proces  optimizacije  i
poboljšanja funkcioniranja cjelokupnoga logističkog sustava.

Hrvatsko  vojno  učilište će,  u  idućem  desetljeću,  biti  transformirano  u  visokoobrazovnu
vojnu ustanovu integriranu u sveučilišnu zajednicu i usredotočenu na obrambeno-sigurnosne
sadržaje. HVU će, kao ustanova, biti sposobno za uvođenje inovacija, predviđanja i prilagod-
bu programa u razvoju obrambeno-sigurnosnih studija na različitim razinama i dimenzijama.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #41 on: June 22, 2011, 12:36:18 pm »

I još malo o pričuvi (rezervi):

Quote
Ugovorna  pričuva  će  se  organizirati  u  modularno  organizirane  pričuvne  postrojbe  za
najpotrebnije nedostajuće vojnostručne specijalnosti koje su kritično potrebne u operacijama
i misijama, a nisu pogodne za ustrojavanje u djelatnom sastavu. Ukupan broj ugovornih priču-
vnika bit će do 1.000 osoba.

Mehanizam narastanja snaga uspostavit će se razvojem nerazvrstane pričuve kao posebne
kategorije osoblja. Ukupan broj pripadnika nerazvrstane pričuve bit će najviše 20.000 osoba,
za koje će se izdvojiti i čuvati naoružanje i oprema. Nerazvrstana pričuva bit će organizirana
u modularne bojne na teritorijalnom principu.

Izvor: MORH web
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 472


« Reply #42 on: June 22, 2011, 01:16:07 pm »

Obični prdež u vjetar.Prvi DPR OS i ovaj drugi i SPO i Razvoj OS od 2011-2013 su u mnogočemu suprotivi dokumeti i u sadržaju i u dinamici i modalitetima pristupa istim stvarima.
Nakon 6 godina od prvod DPR OS konstatirali su da nisu od akitvne pričuve od 8 tisuća napravil inisšta.
Os doborovljnog služenja vojnog roka postigli su 35% od planiranog i pred urušavanjem je ovaj projekt.
O tim nebulozama od 20 000 ne treba trošiti riječi.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #43 on: June 26, 2011, 05:00:24 pm »

Petak, 24. Lipanj 2011.

Na HVU "Petar Zrinski" promovirano 379 polaznika

Na Hrvatskom je vojnom učilištu "Petar Zrinski", u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, u petak, 24. lipnja održana svečana promocija polaznika vojnih škola u nazočnosti predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića, ministra obrane Davora Božinovića, načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnika Drage Lovrića, visokih vojnih i civilnih dužnosnika, te obitelji i prijatelja polaznika.


* promocija-hvu_24062011__1595.jpg (45.68 KB. 630x414 - viewed 117 times.)

U ovoj školskoj godini na svim razinama izobrazbe, školovanje je završilo 379 polaznika među kojima su i 42 žene i 15 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

U svom obraćanju nazočnima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović čestitao je polaznicima na završenoj izobrazbi. "Od vas očekujemo maksimalnu odgovornost i profesionalizam u obavljanju vaših zadaća u zemlji i inozemstvu", rekao je predsjednik Josipović. Dodao je da je Republika Hrvatska danas uvažena članica međunarodne zajednice, odnedavno članica NATO saveza, odavno članica Vijeća Europe, članica Ujedinjenih naroda, a vrlo skoro i članica Europske unije i sudionica brojnih različitih regionalnih organizacija i inicijativa. "Posebno ističem naše članstvo u Europskoj uniji. Praktički sutra, uskoro, vi ćete biti članica jedne od europskih vojski. Budite ponos našim građanima, državi i društvu, ponos svojim obiteljima i prijateljima", rekao je hrvatski predsjednik.

"Vaše školovanje završava se u trenutku kada Hrvatsko vojno učilište navršava 20 godina uspješnog rada. U tom razdoblju različite oblike školovanja na HVU prošlo je više od 28 tisuća polaznika. U taj broj uključeno je i više od 140 polaznika drugih zemalja kao i polaznika iz drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske", istaknuo je na početku svog obraćanja ministar obrane Davor Božinović dodavši da je sustav vojnog školovanja, područje gdje se izravno vidi otvorenost oružanih snaga inovativnostima. Govoreći o planovima za iduće razdoblje kao i o izradi novog strateškog pregleda obrane ministar je rekao kako polaznici vojnih škola završavaju školovanje u trenutku kada Oružane snage i cjelokupni obrambeni sustav ulazi u novu fazu razvoja. "Naše članstvo u NATO-u i rastuće angažiranje u zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, što uključuje i promišljanje našeg budućeg djelovanja u obje organizacije, pokrenule su proces preispitivanja dosadašnjih planova i načina djelovanja obrambenog sustava. Rezultat ovih aktivnosti bit će i novi strateški pregled obrane koji će dati smjernice za razvoj Oružanih snaga do 2020. godine. Za postizanje tih ciljeva nije dovoljno samo nabaviti nove visokotehnološke sustave. Njih treba znati efikasno upotrijebiti. Dakle, na prvom mjestu treba biti čovjek, a ne tehnologija. Stoga ćemo u novom strateškom pregledu dati i smjernice iduće faze razvoja sustava vojnog školovanja te povezivanje vojne izobrazbe s nacionalnim obrazovnim sustavom koji traži jačanje akademskih standarda unutar sustava te integraciju znanstveno-istraživačke i obrazovne djelatnosti", rekao je ministar Božinović Na kraju svog obraćanja ministar se obratio obiteljima i prijateljima polaznika naglasivši kako je velika čast imati vojnika, dočasnika ili časnika u obitelji te u ime Vlade Republike Hrvatske zahvalio na trudu i odricanju tijekom godina koje su ulagali da bismo svi skupa došli do današnjeg dana.

Obraćajući se nazočnima načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić istaknuo je da su naši vojnici prepoznati kao odlični vojnici i pouzdani saveznici. "Svoja znanja, iskustva i vještine ugradite u daljnji razvoj Oružanih snaga koje trebaju biti na ponos svim građanima Republike Hrvatske. Oružane snage i nadalje žele razvijati sustav vojne izobrazbe čije će težište biti na permanentom obrazovanju", rekao je general Lovrić. Naglasivši kako je izuzetno ponosan na 15 stranih polaznika koji su ove godine na Hrvatskom vojnom učilištu završili svoje školovanje general Lovrić na kraju je zahvalio svima onima koji su omogućili kvalitetnu izobrazbu.

Nazočne je pozdravio i ravnatelj HVU-a "Petar Zrinski" general bojnik Mirko Šundov. "Pokazali ste da ste najbolji, da ste oni na koje se računa. Stoga ste vi na najbolji način iskoristili mogućnost da usvojite znanja, vještine i sposobnosti važne za vašu profesionalnu karijeru te za proces integracije kako s partnerima u NATO savezu, tako i u vojnoj strukturi Europske unije", zaključio je general Šundov.


* promocija-hvu_24062011__1618.jpg (53.01 KB. 630x418 - viewed 149 times.)


* promocija-hvu_24062011__1640.jpg (35.15 KB. 630x418 - viewed 137 times.)

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 293« Reply #44 on: June 26, 2011, 05:14:29 pm »


* promocija-hvu_24062011__1666.jpg (53.14 KB. 630x418 - viewed 108 times.)


* promocija-hvu_24062011__1674.jpg (50.47 KB. 630x418 - viewed 171 times.)


* promocija-hvu_24062011__1706.jpg (56.76 KB. 630x418 - viewed 137 times.)


* promocija-hvu_24062011__1876.jpg (67.83 KB. 630x418 - viewed 233 times.)


* promocija-hvu_24062011__1983.jpg (69.21 KB. 630x451 - viewed 117 times.)


Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.2 seconds with 25 queries.