PALUBA
August 11, 2020, 02:10:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatsko vojno učilište (HVU) - novosti  (Read 110741 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #360 on: August 12, 2019, 04:46:02 pm »

29.07.2019.

Kadeti HVU-a na međunarodnom vojnom natjecanju u Hamburgu

Trojica kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ sudjelovali su na 3. međunarodnom vojnom natjecanju održanom od 21. do 26. srpnja u Hamburgu u Njemačkoj, gdje su ostvarili zapažene rezultate.* military_sport_and_shooting_challenge_26072019_00.jpg (1235.25 KB. 2016x980 - viewed 60 times.)
Nakon 2 tjedna iscrpljujućeg ljetnog kampa na vojnom vježbalištu „Gakovo“ tri kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ – kadeti desetnici Matija Mršo, Matija Kos i Ivan Plazibat, sudjelovali su na 3. međunarodnom vojnom natjecanju održanom u Hamburgu, u Njemačkoj

Uz natjecatelje iz Hrvatsku i Njemačke, sudjelovali su i predstavnici Velike Britanije, Danske, Finske, Poljske, Litve, Latvije, Rumunjske, Nizozemske, Slovačke i Češke. Po tri natjecatelja iz svake zemlje natjecali su se pojedinačno i timski, a Hrvatsku su predstavljali kadeti desetnici Matija Mršo, Matija Kos i Ivan Plazibat.

Nakon dvotjednog iscrpljujućeg ljetnog kampa na vojnom vježbalištu „Gakovo“, uputili su se na natjecanje pod nazivom Military Sport and Shooting Challenge (MSSC), na kojem su se okušali u različitim vještinama, od prelaska prepreka i gađanja pa sve do atletskih disciplina i plivanja.

Po dolasku na njemačko sveučilište Helmut Schmidt, natjecatelji su se upoznali s rasporedom natjecanja i ostalim natjecateljima, a idućeg dana uslijedila je i prva zadaća – Field March, hodnja duga 12 km s teretom od 15 kg, čija se težina povremeno provjeravala tijekom cijele trase.

„Dogovorili smo se kao tim da ćemo hodati cijelim putem, međutim kada je hodnja počela sve ekipe su počele trčati pa smo i mi cijelu utrku pretrčali s timskim vremenom od 1 sat i 15 minuta.“

Uslijedila je teorijsko-praktična vježba s njemačkim naoružanjem G-36 i P-8, kao i testiranje za njemačku sportsku značku u sklopu kojega je trčanje 3 km, bacanje kugle i skok u dalj, a potom i provjera tjelesne spremnosti koja je uključivala sprinteve 11×10 m, trčanje 1 km i izdržaj u zgibu.


* military_sport_and_shooting_challenge_19072019_01.jpg (277.87 KB. 1600x1060 - viewed 42 times.)

Drugog dana natjecanja provedeno je gađanje iz puške i pištolja te poligon s pješačkim preprekama, koje su naši kadeti uspješno svladali.

Treći dan provedena su pojedinačna i timska natjecanja. Vojni crossfit podrazumijevao je trčanje na 800 m, podizanje tereta, nošenje ranjenika i opreme te bacanje bombe. Iduća disciplina bila je plivanje u odori na 100 m te sprint na 25 m, a potom je provedena i NBK vježba u kojoj su se natjecali timovi.

Najzahtjevnija disciplina natjecanja bila je orijentacijska hodnja s 15 kg opreme na duljini oko 12 km.


* military_sport_and_shooting_challenge_19072019_02.jpg (318.81 KB. 1600x1060 - viewed 41 times.)

Zadnji dan natjecanja trebalo je svladati dvoranske prepreke koje su bile slične dvoranskom parkuru i njemački allrounder u kojemu je po jedan pripadnik svakog tima morao trčati s pancirkom, nositi spremnike napunjene vodom koji teže 40 kg i ranjenika od oko 50 kg te na kraju držati pivo kao simbol Njemačke što dulje može, čime su se dobivali dodatni bodovi.

Kadet Ivan Plazibat osvojio je 1. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a kadet Matija Mršo 4. mjesto, dok su timski sva trojica osvojili 5. mjesto. Također, sva trojica hrvatskih kadeta osvojili su obje zlatne značke – Njemačku značku izvrsnosti i Njemačku sportsku značku, za koje su morali postići određene rezultate u okviru zadanog vremena. Hrvatska ekipa jedina je u kojoj su svi predstavnici osvojili obje zlatne značke.

Za sve natjecatelje organiziran je i obilazak grada u sklopu kulturnog dijela programa, a slobodno vrijeme natjecatelji su iskoristili za međusobna upoznavanja i razmjenu iskustava u sustavu školovanja.

Naime, natjecanje je osmišljeno za mlade časnike i kadete, a glavni je cilj ostvariti što bolji timski i pojedinačni rezultat te zadovoljavanje kriterija za Njemačku značku izvrsnosti i Njemačku sportsku značku. Konkurencija je bila iznimno jaka jer je svaka zemlja poslala svoje najbolje i najspremnije kadete, a kao tim najspremniji su bili Poljaci koji su pobijedili u svim timskim disciplinama.


* military_sport_and_shooting_challenge_19072019_03.jpg (371.37 KB. 1600x1060 - viewed 58 times.)

morh.hr

« Last Edit: August 12, 2019, 05:08:54 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #361 on: February 05, 2020, 06:39:25 pm »

29.01.2020.

Na Hrvatskom vojnom učilištu počeo Tečaj strategijskog planiranja

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. počela je izobrazba 18. naraštaja Tečaja strategijskoga planiranja.* 20200129_strategijsko_planiranje_1.jpg (181.02 KB. 1200x800 - viewed 25 times.)

Tečaj je otvorio dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić uz nazočnost voditelja tečaja, nastavnika obrane i nacionalne sigurnosti na Katedri strategije brigadira Bože Vukasovića.

Tečaj pohađa 20 polaznika iz Ministarstva obrane, Glavnog stožera i Hrvatske vojske.

Cilj i zadaća Tečaja strategijskog planiranja je sistematizirati i proširiti znanja i vještine iz područja planiranja na strateškoj razini te shvaćanja interakcije niza struktura, funkcija i procesa koji se odvijaju u formuliranju strategije i izboru načina njenog ostvarenja, kao i usvojiti znanstveni pristup u strategijskom upravljanju organizacijom i odlučivanju te unaprjeđivanje sposobnosti planiranja kroz radionice po zadanim temama.

Predavanja izvode predavači s Hrvatskog vojnog učilišta, Ministarstva obrane i sveučilišne zajednice, a nastavljaju se raspravama i radionicama u kojima sudjeluju svi polaznici. Time dobivaju priliku čuti različita iskustva i poglede na strategiju i stratešku razinu te se kroz tečaj potiče kritičko i kreativno promišljanje u formuliranju strategije.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 444« Reply #362 on: May 14, 2020, 06:46:58 pm »

07.05.2020.

Vlada usvojila Prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti

Transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman” od posebnog je državnog interesa


Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 7. svibnja 2020. godine usvojila Nacrt prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti te ga uputila u Hrvatski sabor.

Predstavljajući prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević istaknuo je: “Od početka mandata ove Vlade čovjek je stavljen u fokus kao središte obrambenog sustava stoga je ova transformacija dokaz ustrajnosti na ulaganju u znanje, obrazovne programe, obuku i razvoj sposobnosti Hrvatskog vojnika jer ljudi su najvažniji dio Hrvatske vojske.”

Krstičević: Transformacija HVU u Sveučilište obrane i sigurnosti od posebnog je državnog interesa

“Moramo težiti što kvalitetnijem obrazovnom sustavu i na taj način pridonijeti razvoju moderne Hrvatske vojske stvaranjem osoblja koji će stečenim znanjem dobiti svu potrebnu širinu neophodnu za kvalitetno vođenje i upravljanje prilikom izvršenja svih zadaća koje nas čekaju u budućnosti”, rekao je ministar Krstičević te poručio kako je slijedeće godine velika trideseta obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske i transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman“ od posebnog je državnog interesa.
 
Ministrica Divjak: Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje podršku i aktivno je uključeno u ustrojavanje Sveučilišta obrane i sigurnosti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dala je punu potporu osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti istaknuvši kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom obrane od početka uključeno u ovaj značajan projekt. “Do sada se izvode kvalitetni studijski programi u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i sa Sveučilištem u Splitu u području društvenih i tehničkih znanosti i ovo je najbolja preporuka i baza za ovakav veliki projekt. Dajem punu podršku da se ovo Sveučilište korak po korak kvalitetno ustroji.”
 
Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti stvaraju se ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti

Predloženim Zakonom o osnivanju Sveučilišta za potrebe obrane i sigurnosti stvaraju se ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti, što je prepoznato i u Strategiji nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske koju je donijela ova Vlada 2017. godine.

Sustav obrane i nacionalne sigurnosti nalazi se u stalnom procesu prilagodbe i transformacije kako bi kroz razvoj odgovarajućih sposobnosti bio u stanju pružiti odgovor na konstantne promjene u sigurnosnom okruženju te na sve vrste ugroza.

Proces razvoja sustava vojnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci traje od listopada 1991. godine te je prolazio kroz nekoliko razvojnih faza. Sve faze su imale isti cilj – poboljšanje stručne osposobljenosti hrvatskih časnika, prihvaćanje međunarodnih standarda te usklađivanje s civilnim znanstveno-obrazovnim standardima i institucijama. Prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti nastavak je tog procesa.

Hrvatsko vojno učilište do sada je bilo partner studijskih programa sveučilišta u Zagrebu i Splitu, a osnivanjem Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” bit će nositelj tih programa jer to omogućuje daljnje jačanje Hrvatske vojske. Sveučilišta u Zagrebu i Splitu i dalje će pružati potporu u obrazovnom procesu.

Kao nositelji, osim unaprjeđenja sustava obrazovanja časnika, Sveučilište će omogućiti razvoj nastavnog osoblja za područje vojnog umijeća i znanosti, a moći će aplicirati i za fondove Europske unije, što se do sada nije moglo.

Sveučilište će omogućiti i snažnu afirmaciju Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni.

Kao Sveučilište lakše će surađivati sa stranim sveučilištima na zapadu nego što je to bilo do sada. Time će se stvoriti i kvalitetniji uvjeti za razmjenu naših kadeta i nastavnog osoblja sa stranim sveučilištima, kako bi dodatno proširili njihova znanja i vještine.

Pokretanje sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija Domovinska sigurnost

Također, Sveučilište će, u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, izvoditi i sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Domovinska sigurnost te će time Sustav domovinske sigurnosti dobiti snažnu razvojnu potporu.

Za provedbu ovoga Zakona osigurana su financijska sredstva u sklopu dosadašnjeg djelovanja Hrvatskog vojnog učilišta na poziciji Ministarstva obrane te nisu potrebna dodatna financijska sredstva u Državnom proračunu.

morh.hr
Logged
Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 [25]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 25 queries.