PALUBA
February 20, 2020, 05:51:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatsko vojno učilište (HVU) - novosti  (Read 104407 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #15 on: September 06, 2010, 04:17:16 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

Kolovoz 2009.

VOJNI POLIGON GAŠINCI

Ljetni kamp kadeta

Kadeti šestog i sedmog naraštaja Kadetske bojne tri su tjedna u kolovozu proveli na ljetnom kampu na vojnom poligonu Gašinci. Obuci su od prvog dana pristupili veoma ozbiljno. Bili su izvrsni od prvog dana kampa i zaslužuju svaku pohvalu. Odmah se vidjelo da su željni znanja i rada na terenu, napomenuo je natporučnik Rimac


* kadeti.jpg (104.28 KB. 600x452 - viewed 572 times.)

Kadeti šestog i sedmog naraštaja Kadetske bojne tri su tjedna u kolovozu proveli na ljetnom kampu na vojnom poligonu Gašinci. Riječ je o njihovoj redovitoj obučnoj aktivnosti tijekom koje usvajaju nova i usavršavaju već stečena znanja i vojničke vještine. U kampu 2 bili su kadeti koji su tek završili prvu godinu studija i kojima je ovo bio prvi pravi dodir s vojničkim pozivom. Kamp 3 polazili su djevojke i mladići koji su već drugu godinu u programu Kadet. Ukupno njih 98. Cjelokupnu obuku provodila je Obučna bojna pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a. Na ovogodišnjem kampu bilo je angažirano 16 instruktora, iskusnih dočasnika od kojih je većina s iskustvom iz međunarodnih misija, što je bitno za obuku kadeta na kampu 3 koji su u sklopu plana i programa imali i obuku za međunarodne mirovne misije.

Poručnik korvete Matija Udiković, zapovjednik prve kadetske satnije u Kadetskoj bojni bio je voditelj kampa, dok je voditelj obuke bio natporučnik Anđelko Rimac, zapovjednik prve obučne satnije u Obučnoj bojni pješačke pukovnije. Zanimanje kadeta za obuku, njihovu motivaciju i angažiranje u svim, pa i najtežim obučnim aktivnostima ocijenili su izvrsnim. Obuci su, napomenuo je natporučnik Rimac, od prvog dana pristupili veoma ozbiljno. "Bili su izvrsni od prvog dana kampa i zaslužuju svaku pohvalu. Odmah se vidjelo da su željni znanja i rada na terenu." S obukom bi počinjali u šest ujutro. Kadetima, onim mlađima na kampu 2 obuka je trajala osam, dok je onima na kampu 3 trajala deset sati, a radne su im bile i sve subote. Nakon prva tri dana kad je težište bilo uglavnom na teoriji, postupno se intenzitet obuke pojačavao. Na kampu 2 težište je bilo na gađanjima, pripremnim, bojnim gađanjima na rednom broju jedan i dva i pripremnim gađanjima iz pištolja na rednom broju 1. Na kampu 3 uz gađanja, kadeti su provodili i obuku za mirovne operacije. U svim aktivnostima, napominje natporučnik Rimac, kadetima su davali i neke zapovjedne dužnosti."Oni će biti budući časnici OS-a. Željeli smo da osjete kako je to stati pred ljude, zapovijedati, prihvatiti odgovornost". Kadetima je nazanimljivija bila taktika, što i ne čudi jer je to, ističu naši sugovornici, onaj pravi realistični dio obuke. Stvarna situacija na terenu gdje se najbolje vidi što znači biti vojnik.

Sve aktivnosti i fizičke napore na kampu kadeti su podnosili iznimno dobro. Pošteda nije bilo. Bez ikakvog problema odrađivale su se sve zadaće. A bilo je mnogo toga, pa i hodnji pod punom ratnom opremom. "Posebno me dojmilo", kazao nam je natporučnik Rimac, "što su energiju koja im je ostala nakon obuke u slobodno vrijeme koristili za rekreaciju. Stvarno zadivljujuće". Poručnik korvete Matija Udiković posebno je naglasio veliku motiviranost kadeta, što je u pozivu kojim se namjeravaju baviti itekako bitno. - Motivirani su, što mi je posebno drago. To su sve mladi ljudi, budući časnici OS-a i iznimno sam zadovoljan - zaključio je Udiković.

Obuku na ljetnom kampu djelatnici Obučne bojne pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a provode već treću godinu. Sve su to iskusni profesionalci. Suradnja s kadetima i Kadetskom bojnom, potvrdili su nam naši sugovornici, je izvrsna. To i ne čudi jer su na obuci kadeta angažirani izvrsni profesionalci koji sve rade s jednim ciljem - što bolje obučiti mlade kadete, buduće časnike OSRH-a.

Autor: Leida Parlov
Snimio: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: February 25, 2018, 05:47:47 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #16 on: September 06, 2010, 04:27:19 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

SREDIŠTE ZA TEMELJNU OBUKU U POŽEGI

Kadeti na stjecanju prvih vojničkih iskustava

Prvi tjedan temeljne vojne obuke je najlakši. To je razdoblje prilagodbe, kad se privikavaju na vojnički način života i rada. Nakon toga slijede zahtjevnije aktivnosti, kao što su gađanja na rednom broju jedan automatskom puškom i samokresom, dok će u trećem tjednu polaziti taktičku obuku


* kadet1.jpg (97.41 KB. 600x402 - viewed 512 times.)

Kandidati za 8. naraštaj kadeta u Središtu za temeljnu obuku u Požegi od 16. kolovoza do 3. rujna nalaze se na kampu 1, koji je osmišljen tako da se tijekom njega upoznaju i steknu temeljna vojnička znanja. Prvi tjedan temeljne vojne obuke je najlakši. To je razdoblje prilagodbe, kad se privikavaju na vojnički način života i rada. Nakon toga slijede zahtjevnije aktivnosti, kao što su gađanja na rednom broju jedan automatskom puškom i samokresom, dok će u trećem tjednu polaziti taktičku obuku. Gađanje tijekom kojeg smo ih mi posjetili provodilo se na poligonu Novo Selo nedaleko Požege. Gađanje je, pojasnio je satnik Damir Marušić, zapovjednik kampa 1, inače zapovjednik 1. obučne satnije Središta za temeljnu obuku Požega, bitno kako bi se kadeti upoznali s naoružanjem. Satnik Marušić, koji već drugu godinu radi obuku s kadetima, a ima i bogato iskustvo iz rada s dragovoljnim ročnicima, zadovoljan je s, nada se, budućim časnicima Oružanih snaga. - Motivacija im je velika, no nemaju svi jednake sposobnosti. Neki su se prilagodili lakše, nekima je potrebno više vremena. Ali svi imaju volju i tako se može mnogo toga postići - ističe satnik Marušić. Na obuci je angažirano deset instruktora te tri viša instruktora.


* kadet2.jpg (117.36 KB. 600x402 - viewed 339 times.)

Inače, Središte za temeljnu obuku Požega već treću godinu zaredom provodi temeljnu obuku kadeta. Od ove godine prvi put, prema riječima zamjenika zapovjednika pukovnika Zorana Andrića, osim za obuku, Središte je zaduženo za sve aktivnosti koje kadeti provode tijekom boravka u kampu. Na taj se način, pojašnjava pukovnik Andrić, osigurava potpun uvid u aktivnosti kadeta te može dati kvalitetnija prosudba kandidata. - Tranzicija iz civila u vojnike nije laka. Za sada su prvu fazu obuke dobro završili. Slijedi im teži dio - pojašnjava pukovnik Andrić. Ističe i da kandidati u ovom, kao i u prethodnim naraštajima imaju veliku motivaciju te pokazuju veliko zanimanje za zadovoljenje obučnih standarda. A, napominje, nije im strana ni knjiga. Naime, osim praktičnih moraju svladati i teorijski dio. - Mi smo u Središtu zadovoljni ako je vojnik na kraju dana, na kraju obuke umoran ali zadovoljan - zaključio je pukovnik Andrić te ukazao i na dobru suradnju s Kadetskom bojnom. S budućim kadetima na kampu je cijelo vrijeme i natporučnica Katica Osrečki iz Kadetske bojne. - U početku su bili malo zbunjeni i preplašeni, ali vrlo brzo su se prilagodili na vojnički život - kazala je natporučnica Osrečki, čiji je sud, s obzirom na njezino više nego bogato iskustvo rada s kadetima, itekako bitan. Instruktori s kojima rade, napomenula je, imaju bogato iskustvo a obuku prilagođavaju. Natporučnica Osrečki voditeljica je kampa uime HVU-a, obavlja razgovore s kadetima i procjenjuje njihovu motivaciju... "Obuka koju sada provode je za vojnika. No, oni kao budući časnici OS-a moraju imati nešto više. Moraju imati izgrađen stav da će sutra biti voditelji, lideri, da će imati ljude za koje će biti zaduženi." S kadetima rade i vojni psiholozi, koji također procjenjuju njihovu prilagođenost za vojni poziv. - Rad s ljudima je zahtjevan. Mi iz Bojne kadetima smo na raspolaganju 24 sata. Ali kad na kraju vidite rezultate, kad vidite da ste nekog izgradili kao osobu, kao časnika, sve to nam nije teško - zaključila je natporučnica Osrečki.
Svi koji uspješno prođu kamp, potpisuju ugovor i od tada počinje njihov vojnički život - život kadeta Oružanih snaga.

Autor: Leida Parlov
Snimio: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: February 25, 2018, 05:48:13 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #17 on: September 14, 2010, 01:14:08 pm »

Utorak, 14. Rujan 2010.

Svečano obilježen početak izobrazbe na HVU "Petar Zrinski"

U zagrebačkoj vojarni "Petar Zrinski" u utorak, 14. rujna, svečanim postrojavanjem polaznika i djelatnika Hrvatskog vojnog učilišta, obilježen je početak izobrazbe za školsku godinu 2010/2011. Svečanosti su nazočili i gosti iz više ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH, kao i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora, Vojnog ordinarijata te Ministarstva unutarnjih poslova.


* HVU - amblem.jpg (15.63 KB. 180x222 - viewed 432 times.)

U kraćem obraćanju polaznicima, ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov je naglasio da je u "sustavu modernih vojski Svijeta, kojemu OS RH teže i zasigurno imaju svoje mjesto, proces izobrazbe i profesionalnog razvoja ključan. To je jedan od najvažnijih oblika upravljanja i razvoja ljudskih potencijala koji mora osigurati uvjete za ulaz novog, te razvoj i održavanje osposobljenosti postojećeg osoblja". "Znanje i vještine koje se stječu na HVU izravno su vezane uz postizanje interoperabilnosti i kompatibilnosti s partnerima u NATO-u, stoga je vrlo bitno doseći čim višu razinu znanja i vještina", naglasio je general Šundov.

Ovu školsku godinu izobrazbu na HVU pohađat će 354 polaznika, od čega 14 polaznika Ratnu školu "Ban Josip Jelačić", 40 polaznika Zapovjedno stožernu školu "Blago Zadro", 45 polaznika Zapovjedno stožernu – strukovnu školu, 109 polaznika Temeljno dočasničku izobrazbu, 16 polaznika Visoku dočasničku izobrazbu, 55 polaznika Napredno dočasničku izobrazbu i 75 polaznika Temeljno dočasničku izobrazbu. Od ukupno 354 polaznika svih razina vojne izobrazbe na školovanju u HVU ovu će školsku godinu pohađati i 10 stranih polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Slovenije


Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #18 on: September 14, 2010, 03:37:54 pm »

Evo i dvije slikice...


* hvu_7_1409.jpg (32.83 KB. 316x472 - viewed 181 times.)


* hvu_8_1409.jpg (68.04 KB. 630x421 - viewed 142 times.)


Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #19 on: October 14, 2010, 02:12:33 pm »

četvrtak, 14. Listopad 2010.

Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa na HVU

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" danas, 14. listopada 2010. započela je dvodnevna Druga konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa, u organiaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na Konferenciji sudjeluju predstavnici Ministarstva obrane RH, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, akademske zajednice, Državne geodetske uprave, Hidrometeorološkog zavoda, Vatrogasne zajednice i drugih ustanova i zavoda koje na bilo koji način sudjeluju u odgovoru na izvanredne situacije i katastrofe te predstavnici službi zaštite i spašavanja iz zemalja u regiji.

Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Tom je prigodom ukazao na značaj prevencije i uređenog zakonodavstva u smanjenju rizika od katastrofa, neprekidnu izgradnju i jačanje sustava odgovora na katastrofe kao i na značaj međunarodne suradnje. „U odgovoru na katastrofe svijet se opredijelio na zajedničko djelovanje. Sustav zaštite i spašavanja nije moguće graditi izolirano. Katastrofe ne poznaju granice zato je međunarodna suradnja i zajedničko djelovanje na smanjenju rizika od katastrofa nužno“, istaknuo je ministar Karamarko. Napomenuo je i kako Hrvatska aktivno sudjeluje u brojnim međunarodnim institucijama i inicijativama koje se bave smanjenjem rizika od katastrofa.

U ime MORH-a i OS RH sudionike je pozdravio zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, koji je tom prigodom istaknuo kako su Oružane snage RH u svakom trenutku spremne dati potporu u odgovoru na katastrofe što je u praksi već i potvrđeno.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut u uvodnom izlaganju rekao je da je osnivanje nacionalnih platformi opravdalo svoje postojanje već zbog neumoljivih brojki o stotinama elementarnih nepogoda godišnje diljem svijeta. Također, istaknuo je kako je na ovoj Konferenciji prijavljeno 45 radova eminentnih stručnjaka iz Hrvatske iz područja borbe protiv prirodnih katastrofa.

Upravljanje u izvanrednim uvjetima, klimatske promjene, rano upozoravanje i razvoj kapaciteta za odgovor na izvanredne situacije i katastrofe, jačanje svijesti o opasnostima i razvoj sigurnosne kulture, međunarodna suradnja u smanjenju rizika od katastrofa, samo su neke od tema o kojim će se raspravljati tijekom dvodnevnog zasjedanja. Očekuje se kako će drugog dana na Konferenciji biti nazočna i pomoćnica glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, Margaret Wahlstrom.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #20 on: October 21, 2010, 12:19:24 pm »

ZAPOVJEDNO STOŽERNA ŠKOLA

Ponedjeljak, 18. Listopad 2010.

Dan Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro"

U zagrebačkoj vojarni "Petar Zrinski" danas, 18. listopada, svečano je obilježen Dan Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" i 17. obljetnica ustrojavanja. Svečanosti su, osim djelatnika Škole i polaznika aktualnog 19. naraštaja, nazočili i gosti iz drugih ustrojbenih cjelina Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski", te bivši djelatnici Škole.

Obilježavanje obljetnice započelo je Svetom misom, koju je u kapelici "Sv. Mihael Arkanđeo" na Hrvatskom vojnom učilišta služio pater Zoran Vujičić, nakon čega je izaslanstvo Škole položilo vijence i upalilo svijeće pred bistom Blage Zadre, ispred Časničkog doma HVU-a.

Svečanost  je nastavljena projekcijom kratkog dokumentarnog filma o Blagi Zadri, koji je poginuo 16. listopada 1991. godine, kada se  obilježava Dan Škole i po kojem je Škola dobila ime.

Zamjenik ravnatelja HVU-a brigadni general Slaven Zdilar, čestitao je djelatnicima i polaznicima Škole te je istaknuo je da je kontinuirana kvaliteta izobrazbe u Zapovjedno-stožernoj školi pridonijela i pobjedi u ratu, uspješnom sudjelovanju OS RH u međunarodnim mirovnim misijama, kao i punopravnom članstvu RH u NATO-u.  

Zapovjednik Zapovjedno-stožerne škole, brigadir Zvonko Brajković, nazočne je upoznao sa povjesnicom Škole, te naglasio da je školovanje dosad uspješno završilo preko 1000 časnika kroz 18 redovnih i 4 izvanredna naraštaja. Osim hrvatskih, Škola je za zapovjedne i stožerne časnike obučavala i polaznike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Makedonije, SAD i Ukrajine. U školskoj godini 2010/2011 izobrazbu pohađaju četvorica časnika iz inozemstva.

Izvor: MORH web
« Last Edit: February 25, 2018, 10:20:11 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #21 on: November 04, 2010, 01:47:23 am »

ČASNIČKA ŠKOLA

Srijeda, 03 Studeni 2010.

Kadetima 8. naraštaja uručeni Ugovori o stipendiranju

Ministar obrane Branko Vukelić i načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić danas, 3. studenog 2010., u Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ uručili su 39 Ugovora za stipendiranje studentima - kadetima 8. naraštaja koji se školuju kroz model civilno-vojnog obrazovanja za potrebe OS RH na Sveučilištu u Zagrebu. Osim Zagreba, MORH je također potpisao 35 Ugovora za stipendiranje studenata – kadeta koji se školuju na Sveučilištu u Splitu. Od ukupno 74 kadeta 8. naraštaja koji su na školovanju 15 je žena i 59 muškaraca.

Predstavnike MORH-a i OS RH, te nazočne kadete i djelatnike Hrvatskog vojnog učilišta pozdravio je ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov. U kratkom predstavljanju Učilišta general Šundov posebno se osvrnuo na program „Kadet“, uz naglasak da su prethodni naraštaji na školovanju postigli dobre rezultate, ali da oni trebaju biti i bolji.
U svom obraćanju načelnik GS OS RH general Lucić istaknuo je da su, unatoč svojim mladim godinama, kadeti opredijelili za zahtjevni poziv. Također, rekao je kako je njihov program školovanja pouzdano jedan od najboljih u Hrvatskoj, po mogućnostima koje pruža i uloženim sredstvima.

Ministar Vukelić čestitao je kadetima što su postali dio jedne velike zajednice, ponosne i pobjedničke Hrvatske vojske. Naglasio je kako je program „Kadet“ vrlo bitan za Oružane snage RH 21. stoljeća, kao i za izvršavanje zadaća koje su svakim danom sve složenije. „Hrvatska, MORH i OS RH vas trebaju! Želim da što prije završite školovanje i da se vidimo u vašim postrojbama“, zaključio je ministar.  

U ime 8. naraštaja, nazočnima se obratila kadetkinja Ivana Grgić koja je zahvalila na pruženoj prilici, uz obećanje da će se kadeti posvetiti radu, učenju, uvježbavanju i izvršavanju vojnih i akademskih obveza.

Po završetku uručivanja Ugovora kadetima, ministar Vukelić je u pratnji djelatnika HVU-a obišao kompleks vojarne „Petar Zrinski“ na Črnomercu gdje su ujedno smješteni i kadeti.

Izvor: MORH web
« Last Edit: February 25, 2018, 05:48:25 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #22 on: November 17, 2010, 02:21:49 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

Subota, 13. Studeni 2010.

Svečana prisega osmog naraštaja kadeta

U subotu, 13. studenog 2010., na Kninskoj tvrđavi, osmi naraštaj kadeta Časničke škole Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski" položio je svečanu prisegu kojom su postali pripadnici Oružanih snaga RH.

U  nazočnosti vojnih i civilnih dužnosnika, kao i svojih roditelja, rodbine i prijatelja, prisegu su položila 74 kadeta, od čega je 15 kadetkinja, koji se školuju na Sveučilištu u Zagrebu i Splitu. Čestike kadetima uputili su izaslanik ministra obrane, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg i ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, general bojnik Mirko Šundov.

U svom obraćanju kadetima državni tajnik Raboteg naglasio je značaj vojnog poziva kao i potrebu za stručnim i sposobnim časnicima i dočasnicima u OS RH. "Vi predstavljate ne samo sebe, već i svoju Domovinu ma gdje bili, vi ste predstavnici pobjedničke vojske“ naglasio je državni tajnik u svom govoru. Čestitajući na svečanoj prisezi general Šundov je istaknuo kako su kadeti imali više mogućnosti u svom izboru, ali su se opredjeli za program civilno-vojnog školovanja Kadet na čemu im je čestitao i izrazio svoju podršku u daljnjem stjecanju novih znanja i vještina kako na fakultetu, tako i u OS RH.

Prije svečanog čina prisege kadeti su se upoznali i s granama OS RH, tako su u četvrtak, 11. studenog, posjetili 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku kod Zadra, gdje su se upoznali sa funkcioniranjem HRZ i PZO-a. Tom prigodom posjetili su u Zadru i stalni postav Muzeja crkvene umjetnosti "Zlato i srebro grada Zadra".

Također su posjetili i Hrvatsku ratnu mornaricu te brod HRM-a "Faust Vrančić", a primio ih je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić i zamjenik zapovjednika Gardijsko motorizirane brigade u Kninu, brigadir Tihomir Kundid.

Svečanost ovogodišnje prisege uveličali su nastupom Orkestar HRM-a i klapa HRM "Sv. Juraj".

Izvor: MORH web
« Last Edit: February 25, 2018, 05:49:26 pm by leut » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 524


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #23 on: November 17, 2010, 02:27:21 pm »

Četitam svim mladim časnicima OS RH.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #24 on: November 17, 2010, 05:13:06 pm »

U prigodi svečanog uručenja ugovora za stipendiranje kadetima 8. naraštaja nazočne je pozdravila zapovjednica Kadetske bojne satnica Vlasta Zekulić te ih je upoznala s radom i programima.
http://www.osrh.hr/

« Last Edit: November 20, 2010, 11:01:26 pm by Broker » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #25 on: December 02, 2010, 01:17:42 pm »

DOČASNIČKA ŠKOLA

Temeljni dočasnički tabor OSRH

Od svibnja do studenoga 2010. godine proveden je Temeljni dočasnički tabor Oružanih snaga RH 2010. u vojarni „Josip Jović“ u Udbini radi održavanja i unaprjeđenja obučenosti dočasnika OSRH iz područja općih pojedinačnih vojnih zadaća i daljnjeg razvoja Dočasničkog zbora OSRH.

Završni ciklus obuke dočasnika 10. rotacije Temeljnog dočasničkog tabora OSRH proveden je od 15. do 26. studenoga 2010. godine, a nazočilo joj je 52 polaznika.
      
Obuka je provedena u skladu s odobrenim Elaboratom i Programom obuke i ocjenjivanja po programskim područjima: vojna služba, postrojbena obuka, pješačko oružje sa zadaćama gađanja ( POZG ), topografija, prva pomoć i tjelovježba. Program obuke obuhvatio je i obavjesno-obrazovne sadržaje iz područja: nuklearno-biološko-kemijska obrana ( NBKO ), prepoznavanje, kontrola i suzbijanje straha i stresa, NATO, međunarodne vojne operacije, kao i kulturno-povijesni sadržaji.

Polaznici su s Prvim dočasnikom OSRH časničkim namjesnikom Željkom Bilićem posjetili i načelnika općine Udbina g. Ivana Pešuta.
« Last Edit: February 25, 2018, 10:27:30 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #26 on: December 07, 2010, 05:19:29 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

Vojnosportsko natjecanje kadeta


* vojno-sportske igre 010.jpg (97.3 KB. 600x450 - viewed 636 times.)

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" 07. je prosinca provedeno vojnosportsko natjecanje kadeta. Organizirala ga je Kadetska bojna Časničke škole HVU-a, s ciljem razvijanja i provjere uvježbanosti temeljnih vojničkih vještina kadeta, ali i uvježbanosti u timskoj provedbi zadaća.

Kadeti svih naraštaja, podijeljeni u 12 desetina, natjecali su se u sedam disciplina: nošenje ranjenika s naoružanjem i bojnom opremom, bacanje ručne bombe, svladavanje horizontalne zapreke, sastavljanje i rastavljanje AK47, punjenje i pražnjenje okvira za VHS, urbana orijentacija i memori. Ostvareni su izvrsni rezultati kod kadeta svih naraštaja. Natjecanje je osmislio časnički namjesnik Michael Brindzej, prvi dočasnik Kadetske bojne, a natjecanje su organizirali i proveli djelatnici Bojne. V. ZEKULIĆ

Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: February 25, 2018, 05:49:47 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #27 on: December 18, 2010, 03:34:52 pm »

Petak, 17. Prosinac 2010.

Obilježena 19. obljetnica HVU "Petar Zrinski"

U nazočnosti visokih dužnosnika MORH-a i OS RH u Časničkom domu u Zagrebu danas, 17. prosinca 2010. svečano je obilježena 19. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".
Obilježavanje je započelo Svetom misom koju je u kapelici Svetog Mihovila Arkanđela predvodio vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac. Potom je izaslanstvo HVU-a položilo vijence kod biste legendarnog vukovarskog branitelja generala bojnika Blage Zadre.


Čestitavši obljetnicu djelatnicima i polaznicima HVU-a u ime ministra obrane Branka Vukelića, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg rekao je da je HVU u ratu devedesetih  hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima davao možda i najjače oružje, a to je znanje. „Znanje je živi organizam, kojega stalno treba nadopunjavati, osvježavati i usklađivati“, istaknuo je državni tajnik potvrđujući da je HVU odavno prepoznao tu činjenicu. "Zahvaljujući tome, u sklopu svih svojih programa izobrazbe, Učilište stvara vrhunske vojne stručnjake koji svoje znanje potvrđuju svakodnevno, u zadaćama u Hrvatskoj i izvan nje", zaključio je državni tajnik.

Izaslanik načelnika GS OS RH kontraadmiral Zdenko Simičić rekao je da je HVU danas poprimio obilježja moderne obrazovne institucije koja se prilagođava novim zadaćama i trendovima. „Takvo Učilište predstavlja cijenjenu instituciju i u inozemstvu, što potvrđuje sve veći broj stranih polaznika koji prolaze kroz razne modele izobrazbe na HVU", rekao je kontraadmiral Simičić. Također, naglasio je uspjeh civilno-vojnog programa „Kadet".

Ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov govorio je o povjesnici Učilišta, podsjetivši na rat 90-ih. „Tada je HVU kroz školovanje i naobrazbu polaznika koji su dolazili izravno s bojišta izravno doprinio obrani Hrvatske, a zatim i konačnoj pobjedi. Sadašnji programi su velikim djelom posvećeni sudjelovanju OS RH u međunarodnim mirovnim operacijama, te integraciji u NATO“, napomenuo je general. Govoreći o planovima za budućnost, general Šundov je izdvojio povezivanje sa civilnim obrazovnim sustavom, s ciljem akreditacije programa i priznavanja diploma.
Na središnjom svečanosti upriličena je i dodjela promaknuća, nagrada i pohvala djelatnicima HVU-a u 2010. godini. Program je završio kulturno-umjetničkim programom Orkestra OS RH te duom kadeta na akustičnim gitarama.

Po završetku svečanosti, gosti su u predvorju dvorane obišli izložbu vojno-stručne literature izdane na HVU.

Izvor: MORH web
« Last Edit: August 03, 2014, 03:07:26 pm by Rade » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #28 on: December 26, 2010, 05:18:29 pm »

ČASNIČKA ŠKOLA

Kadeti prvi u hapkidu


* kiki skok.jpg (95.27 KB. 600x398 - viewed 172 times.)

Hapkido tim "Petar Zrinski" sastavljen od kadeta Kadetske bojne Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" osvojio je prvo mjesto na 1. prvenstvu Hrvatske u hapkidu koje je održano 12. prosinca u Zagrebu. Nastupilo je stotinjak natjecatelja iz sedam različitih klubova, među kojima i kadetski Hapkido tim ""Petar Zrinski"" pod vodstvom trenera natporučnika Marka Kadije i kadeta Berislava Držanića. Pokazavši veliku borbenost, motivaciju i poštivanjem pravila vojni je tim osvojio 16 pojedinačnih medalja i 1. mjesto u ukupnom poretku u seniorskoj konkurenciji.

Atmosfera je na natjecanju bila izvrsna, a kadeti su primili pohvale od ostalih natjecatelja i organizatora za sportski i pozitivan duh. Potkraj listopada 2011. organizira se Europsko prvenstvo u hapkidu na koje je Hapkido tim ""Petar Zrinski"" pozvan. Trebali bi sudjelovati uz civilnu reprezentaciju i još jednom ponosno predstavljati OSRH i Kadetsku bojnu.

V. ZEKULIĆ, Hrvatski vojnik

« Last Edit: February 25, 2018, 05:50:40 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #29 on: January 28, 2011, 06:25:19 pm »

Petak, 28. Siječanj 2011.

Završetak 1. naraštaja vojno strukovne izobrazbe

Na Hrvatskom vojnom učilištu  "Petar Zrinski" , u petak, 28. siječnja 2011. svečano je obilježen završetak petomjesečne izobrazbe, prvog naraštaja vojno strukovne slijedno rastuće izobrazbe časnika u funkcionalnom području, koju je uspješno završilo 39 polaznika i pet polaznica iz svih grana OS RH.

Svečanosti su nazočili načelnik Uprave za personalne poslove GS OS RH brigadni general Tomo Medved, zamjenik ravnatelja HVU-a i zapovjednik Ratne škole "Ban Josip Jelačić", brigadni general Slaven Zdilar, zapovjednik Središnjice za upravljanje osobljem, brigadir Zdravko Andabak, dekan HVU-a brigadir Željko Akrap, zapovjednik Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro", brigadir Zvonko Brajković, načelnici katedri Dekanata HVU te nastavnici koju su proveli izobrazbu.
Vojno strukovna izobrazba časnika treća je razina vojne izobrazbe, a cilj programa je osposobiti polaznike za obnašanje stožernih i rukovoditeljskih dužnosti. Program izobrazbe se sastoji od tri modula: općeg, strukovnog i Tečaja za višeg stožernog časnika. Nositelj provedbe prvog i trećeg modula je HVU, a nositelj provedbe drugog modula je GS OS RH.

Izvor: MORH web
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 26 queries.