PALUBA
July 19, 2019, 01:24:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Go Down
  Print  
Author Topic: HRZ i PZO: Hitni medicinski prijevoz  (Read 24570 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« on: November 27, 2009, 05:05:24 pm »

Hrvatski kongres hitne medicine: "Pregled organizacije i mogućnosti razvoja hitnih medicinskih letova u RH"


Na Hrvatskom kongresu hitne medicine s međunarodnim predznakom koji je održan u Zagrebu, od 19. do 20. studenoga, predavanje "Pregled organizacije i mogućnosti razvoja hitnih medicinskih letova u Republici Hrvatskoj", održao je pilot Eskadrile transportnih helikoptera 93. ZB, satnik Dalibor Ivelja.


* Mi-8 Split-Marjan (foto ivelja).jpg (43.31 KB. 600x400 - viewed 201 times.)


U uvodnom dijelu predavanja satnik Ivelja predstavio je kratak povijesni pregled pružanja usluga helikopterskog prijevoza od 1993. kada HRZ i PZO sa svojim resursima organizira medicinske letove. U toj zadaći HRZ i PZO sudjeluje s dvije posade u stalnom 24-satnom operativnom dežurstvu s mogućnošću angažiranja dodatnih snaga po potrebi. Prevoženje se provodi helikopterima MI-8 T/MTV-1/17/171 iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. ZB (Divulje) i Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. ZB ( Lučko). Posadu čine kapetan, kopilot i do dva tehničara letača.

Posebno je istaknuo važnost pridruživanja medicinskog tima u 24-satno dežurstvo ETH u Divuljama tijekom ljetnih mjeseci, a u sastavu tima je i letač spašavatelj Hrvatske gorske službe spašavanja kao asistent medicinskom timu.

Iznoseći statistički pregled broja prevezenih pacijenata po mjesecima od 2005. do srpnja ove godine, Ivelja je istaknuo kako su lipanj, srpanj i kolovoz "udarni" mjeseci po broju pacijenata (prosječno 44 mjesečno). Broj intervencija u tom razdoblju i u ostalim mjesecima nije nikada padao ispod 10 prevezenih pacijenata iz čega je razvidna potreba organizacije helikopterskog medicinskog prevoženja tijekom cijele godine. Od ukupno 1200 intervencija i 1400 sati naleta u zadnjih pet godina, posade ETH 93. ZB za prvih sedam mjeseci ove godine u 156 intervencija prevezle su 189 pacijenata. Ukupan broj prevezenih pacijenata za razdoblje 2005.- srpanj 2009. jest 1429.

Uspoređujući broj medicinskih letova po mjestima intervencija, satnik Ivelja je konstatirao kako više od 80% letova gravitira području srednje Dalmacije, od čega su na otok Hvar organizirana 483 leta (Korčula 158, Šolta 107, Vis 133, Dubrovnik 76, Lastovo 50, Brač 28...).

Na temelju dosadašnjih iskustava u provedbi hitnih medicinskih letova, satnik Ivelja je naznačio i mogućnosti unapređenja sustava sveukupne organizacije medicinskih letova uzimajući u obzir raspored bolničkih centara, zemljopisni raspored i lokacije HEMS baza, gdje let helikoptera treba promatrati kao trokut u kojem su dvije stranice let k pacijentu i let s pacijentom k bolnici. Na kraju izlaganja pilot Ivelja je zaključio kako je sustav hitnih medicinskih letova socijalno nužan ne samo zbog potreba domicilnog pučanstva i unapređenja kvalitete i sigurnosti života nego i pojačanog prometa u RH, a u znatnoj mjeri pridonosi izgradnji i učvršćivanju turističkog statusa naše zemlje.

Autor: Marinko Karačić
Izvor: Hrvatski vojnik http://www.hrvatski-vojnik.hr/

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #1 on: July 19, 2010, 02:40:02 pm »

Ponedjeljak, 19. Srpanj 2010.

Tijekom vikenda posade helikoptera HRZ i PZO-a prevezle sedam pacijenata

Tijekom proteklog vikenda, u vremenu od 16. do 19. srpnja 2010., posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a obavile su sedam hitnih medicinskih letova  helikopterom MI-8 MTV.

Tako su u petak, 16. srpnja 2010. prevezle dva pacijenata sa otoka Hvara i Korčule do KBC Split, dok su u nedjelju, 18. srpnja 2010. posade ETH prevezle četiri pacijenata sa otoka Lastova, Brača i Hvara do KBC Split. Također, posada ETH sudjelovala je noćas, 19. srpnja 2010. u prijevozu pacijenta kojemu je život bio ugrožen s otoka Lastova do KBC Split.  

U 2010. godini posada ETH 93. zb HRZ i PZO-a iz Divulja prevezla je ukupno 184 pacijenata, a najveći broj medicinskih letova Eskadrila je ostvarila tijekom ljetnih mjeseci.

Izvor: MORH web
« Last Edit: August 15, 2010, 07:00:56 pm by leut, Reason: izmijenjen naslov » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #2 on: August 04, 2010, 07:54:39 pm »

Danas poslijepodne dok sam se kupao na moru, helikopter(i) Mi-8 MTV iz sastava ETH (Eskadrila transportnih helikoptera) 93. zb Zemunik-Zadar, stacionirane na Letjelištu Divulje, u nepunih sat vremena tri put su slijetali na bolnički heliodrom KBC Split.

Ovim momcima stvarno treba skinuti kapu jer konstantno lete počevši od medicinskog prijevoza trudnica i težie povrijeđenih, uglavnom sa otoka, preko sudjelovanja u traganju i spašavanju planinara i izletnika zajedno sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) na Velebitu, Mosoru, Biokovu...pa sve do protupožarnih letova, gašenja požara i prijevoza ljudstva i opreme. Ako tome dodamo i zadaće za potrebe Obalne straže te ostale potrebe OSRH, vidimo da imaju poprilično posla, posebice sada u sezoni.

A lete sa starim Mi-8/17 dok se Mi-171š nalaze u sastavu Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zb Pleso-Zagreb, stacionirani na letjelištu Lučko.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #3 on: August 15, 2010, 07:03:26 pm »

Helikopter HV-a sletio na stadion u Mostaru u sred utakmice


* helikopter140810.jpg (27.38 KB. 468x310 - viewed 340 times.)

Utakmica između Zrinjskog i Slavije, igranu na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostrau,  prekinuta je u 33 minuti jer je na travnjak morao sletjeti helikopter Hrvatske vojske.

U MI 8 ukrcan je 16-godišnjak iz Širokog Brijega  koji je zbog teških ozljeda glave hitno prebačen u Hrvatsku na daljnje liječenje. (PSD)

Foto: cropix / Dnevni List
Izvor: Slobodna Dalmacija

Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« Reply #4 on: August 15, 2010, 08:32:06 pm »

Ovo je baš bila neka spektakularna akcija. Ima li nekih vesti o povređenom dečaku? I da li je on povređen na stadionu tokom utakmice ili nevezano za utakmicu negde u blizini pa su iskoristili stadion kao heliodrom?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #5 on: August 15, 2010, 11:29:09 pm »

Ovo je baš bila neka spektakularna akcija. Ima li nekih vesti o povređenom dečaku? I da li je on povređen na stadionu tokom utakmice ili nevezano za utakmicu negde u blizini pa su iskoristili stadion kao heliodrom?

Evo malo detaljnija vijest, i video same akcije.
Mene zanima kakva je procedura kod ovakvih letova, ipak se radi o vojnoj letjelici koja ulazi u zračni prostor druge države, a situacija je hitna?

Uspješno operiran: Usred utakmice u Mostaru smjestili ga u helikopter HV-a i spasili

U MOSTARU na nogometnoj utakmici između Zrinjskog i Slavije u 33. minuti helikopter, koji je sletio na nogometni teren, iznenadio je prisutne. Naime, na travnjak stadiona pod Bijelim Brijegom sletio je helikopter Mi-8 Vojske Republike Hrvatske, a u helikopter je smješten 16-godišnjak iz Širokog Brijega. Mladić je nakon iznenadnog krvarenja u mozak helikopterom upućen na liječenje u Hrvatsku.

Kako doznajemo, u nedjelju u popodnevnim satima mladić je uspješno operiran te se nalazi na jedinici intenzivne njege u KBC-u Rebro. Na respiratoru je i zdravstveno stanje mu je stabilno.


* helikopter.jpg (40.82 KB. 625x417 - viewed 401 times.)

Kako je izvijestio DUZS, mostarska bolnica zatražila je pomoć splitskog DUZS-a vezano uz prijevoz 16-godišnjaka iz Mostara u Zagreb jer je trebao hitnu operaciju, a na zagrebačkom Rebru već ga je čekao spreman liječnički tim.

Nakon toga provedene su konzultacije s Kabinetom predsjednice Vlade i Zapovjedno-operativnim središtem Oružanih snaga RH (ZOS GS OS RH) o mogućnosti prijevoza.
Zrakoplov Vlade RH nije mogao poletjeti za Mostar jer tamošnji aerodrom nema mogućnosti primiti zrakoplov tog tipa. Nakon provedenih konzultacija većeg broja sudionika Kabineta predsjednice Vlade, Ureda Predsjednika RH, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva Obrane – Zapovjedno-operativnog središta Oružanih snaga RH (ZOS GS OS RH), Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Državni centar 112 (DC 112), KBC-a Rebro, Bolnice Mostar i odgovarajuće službe BiH, dogovoren je plan prijevoza: helikopter HRZ-a leti iz Splita u Mostar i natrag u Split, a zrakoplov Vlade RH iz Zagreba u Split i natrag u Zagreb.

Prvotno je bilo predviđeno da helikopter leti iz Splita u Mostar, a onda direktno za Zagreb, ali let prema Zagrebu nije bio moguć zbog vremenskih prilika.

Dječak je u Zagreb stigao oko 22.10 sati. Pacijenta je preuzela ekipa HMP Velika Gorica i prevezla ga u KBC Rebro.

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/yXlvW3k0l_4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Foto: Bljesak.info
Video: Hercegovina.info
Izvor: Index.hr

Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 069


Palubin savetnik za hardver


« Reply #6 on: August 16, 2010, 12:47:08 am »

Dobro je mali ostao živ koliko njih je moralo da veća pre nego su uopšte i poslali helić po njega. Pusta birokratija. Roll Eyes
Logged
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 416« Reply #7 on: August 16, 2010, 08:28:47 am »

ma svaka im čast.meni je ima 3 godine baka pala s balkona na braču,doživila je težak lom kičme,niti pola sata nakon pada je već bila na hitnom prijemu u kbc firule.hvala im ovim putem!
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #8 on: August 16, 2010, 09:27:03 am »

Inace, kolko vidim, radi se o Mi-171Sh helikopteru, a ne Mi-8 kao sto pise u prilogu.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #9 on: August 16, 2010, 11:36:24 am »

Inace, kolko vidim, radi se o Mi-171Sh helikopteru, a ne Mi-8 kao sto pise u prilogu.

Trpe, nisam osobit poznavalac zrakoplovne tehnike, ali mislim da se ipak ne radi o Mi-171Sh iz tri razloga:

1. Mi-171Sh iz sastava HRZ imaju izlaznu rampu, odnosno koso "odrezan" stražnji dio, dok je kod helikoptera na snimci on zaobljen kao kod Mi-8
2. helikopter iz ove akcije ima ev. oznaku 215, dok hrvatski Mi-171SH imaju oznake 220-229
3. u prilogu kažu da je poslan helikopter iz Splita, a u Splitu, točnije na Letjelištu Divulje pokraj Splita je locirana ETH (Eskadrila transportnih helikoptera) 93. zb koja raspolaže samo helikopterima Mi-8 i Mi-17 dok su Mi-171Sh u sastavu EVH 91. zb i locirani na Letjelištu Lučko pokraj Zagreba
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #10 on: August 16, 2010, 05:00:42 pm »

Imas pravo, radi se o Mi-8-MTV, iliti poznatiji kao Mi-17.
Malo me je zbunila boja, jer sam mislio da su ovako ofarbani samo Mi-171Sh, kao i radar ugradjen u nosu helikoptara. Wink
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #11 on: August 20, 2010, 02:08:31 pm »

Ovo je baš bila neka spektakularna akcija. Ima li nekih vesti o povređenom dečaku? I da li je on povređen na stadionu tokom utakmice ili nevezano za utakmicu negde u blizini pa su iskoristili stadion kao heliodrom?

Na žalost, ova priča ima nesretan završetak.

Iako je operiran i skinut s aparat, te mu je stanje bilo stabilno, sinoć je došlo do naglog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja i jutros je preminuo.
Za više informacija klikni ovdje

Počivao u miru!

Inaće dexy, nije ozljeđen na stadionu, već je isti iskorišten za slijetanje helikoptera, s obzirom da mostarski aerodrom nije mogao primiti zrakoplov Vlade RH kojim je, prema prvotnoj zamisli, trebao biti prebačen direktno u Zagreb.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« Reply #12 on: August 20, 2010, 02:11:37 pm »

To sam shvatio kasnije čitajući vesti, ipak hvala za info. Žao mi je što je na kraju sve bilo uzalud, i što nije uspeo da preživi Sad
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #13 on: May 22, 2011, 09:48:53 am »

21.05.2011.

PREBACIO TRUDNICU S HVARA U SPLIT

JUBILEJ ZA POHVALU Stoti let helikoptera HRZ-a s bolesnikom.


* VJEZBA_VATROGASCI1-190411_thumb.jpg (16.19 KB. 250x374 - viewed 165 times.)

Helikopter MI-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u petak je oko 1.30 sati u noći prevezao trudnicu iz Jelse u KBC Split. Bio je to stoti pacijent koji je u ovoj godini s otoka helikopterom prevezen u županijsko središte.

U ovom slučaju radilo se o hitnom medicinskom letu što ga je zatražio Centar 112 Split.

Dr. Vesna Traljić kaže da se u Jedinicu HMP-Jelsa javila trudnica Dragana B. M. koja je bila u visokom stupnju trudnoće i s puknutim vodenjakom, pa ju je zbog toga hitno trebalo prevesti u Rodilište Split.

Budući da se nisu očekivale teže komplikacije, s pacijenticom je u svojstvu pratnje letjela i medicinska sestra Ruža Tomić.

Voditelj hvarske Hitne pomoći dr. Ozren Đerek iznosi da brojka obavljenih hitnih medicinskih letova dovoljno sama za sebe govori o kojem se opsegu posla radi, osobito što turistička sezona praktično još nije ni počela.

Kad su ozbiljnije komplikacije, zimi s pacijentima leti i cijeli tim HMP, pa je onda problem kako zapravo pokriti otok. Ljeti je ipak nešto povoljnija situacija, jer dva do tri mjeseca uz posadu leti i medicinska ekipa iz Splita.

Piše: Mirko Crnčević
Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/

« Last Edit: January 15, 2012, 09:07:24 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #14 on: June 06, 2011, 01:12:43 pm »

Utorak, 31. Svibanj 2011.

Zbog ugriza zmije hitnim letom zbrinuta žena sa Hvara

Helikopterom HRZ i PZO-a, MI-8 MTV, u ponedjeljak 30. svibnja 2011. godine, tijekom popodnevnih sati hitnim medicinskim letom prevezena je 78-godišnja žena iz Sućuraja sa otoka Hvara do KBC Split.

Žena je zbrinuta hitnim letom zbog ugriza zmije, a po zahtjevu Županijskog centra  112 Split.

Od početka 2011. godine, helikopterima HRZ i PZO-a ostvareno je 380-ak letova tijekom kojih je prevezeno više od 100 pacijenata te preko 200 pratitelja.

Izvor: MORH web

Inače radilo se o ugrizu poskoka koji je ušao u kuću i ugrizao nesretnu staricu.
« Last Edit: June 06, 2011, 01:26:42 pm by leut » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.