PALUBA
February 19, 2020, 05:39:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Središte za obuku HRZ i PZO  (Read 28189 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« on: November 27, 2009, 06:11:24 pm »

Središte za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin"


* SzO_600.png (297.16 KB. 493x600 - viewed 54 times.)

Središte za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Rudolf Perešin" (SzO HRZ-a i PZO-a) smješteno je u vojarni Zemunik, nedaleko grada Zadra. Ova postrojba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ustrojena je za provedbu obuke i izobrazbe pripadnika grane HRZ i PZO te tako ostvaruje svoju misiju - osigurati visoku razinu obučenosti pripadnika HRZ-a i PZO-a.

Glavne zadaće SzO HRZ-a i PZO-a su:

■ provedba letačke izobrazbe kadeta i učenika letača,

■ obuka i izobrazba časnika i dočasnika zrakoplovstva, motrenja i navođenja te tehničke službe HRZ-a i PZO-a,

■ obuka dragovoljnih ročnika i djelatnih vojnika motrenja i navođenja te tehničke službe HRZ-a i PZO-a.

SzO HRZ-a i PZO-a prve dvije zadaće provodi za potrebe HRZ-a i PZO-a i OS RH, ali i za pripadnike oružanih snaga drugih zemalja te provedbom tih aktivnosti postrojba postaje obučno središte međunarodnog značaja.

U sastavu SzO HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin” nalaze se sljedeće ustrojstvene cjeline i postrojbe:

Zapovjedništvo SzO-a HRZ-a i PZO-a sastoji se od zapovjednikove skupine u kojoj su prvi dočasnik središta, časnik za protuobavještajne poslove i sigurnost i administrativni dočasnik te dvije ustrojstvene cjeline: Odsjek za obuku, doktrinu i standardizaciju obuke i Odsjek za potporu obuke.

Pilotska škola provodi letačku izobrazbu kadeta i učenika letača uz potporu 93. zrakoplovne baze. U užem zapovjedništvu Pilotske škole uz zapovjednika nalaze se časnik za metodiku letačke obuke, časnik za sigurnost letenja te zrakoplovni psiholog, koji uz časnika za obuku, višeg instruktora i dočasnika za potporu prate sve elemente procesa letačke izobrazbe.

Odjel za obuku provodi izobrazbu i obuku svih kadrova grane, a sastoji se od Odsjeka zrakoplovstva, Odsjeka motrenja i navođenja i Odsjeka tehničke službe HRZ-a i PZO-a.

Satnija za obuku sastoji se od Voda za obuku vojnika motrenja i navođenja te Voda za obuku vojnika tehničke službe HRZ-a i PZO-a.

Adresa:
VP 3049
23222 Zemunik Donji

Obuka

SzO HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ provodi obuku i izobrazbu u skladu s potrebama grane HRZ i PZO za slijedeće kategorije osoblja: kadete, učenike letače, vojnike, dočasnike i časnike borbenog roda zrakoplovstvo, roda borbene potpore motrenja i navođenja te tehničke službe HRZ-a i PZO-a. Obuka iz sadržajnog područja navedenih rodova i službi provodi se također i za potrebe oružanih snaga drugih zemalj

Povjesnica

15. prosinca 1992. – ustrojavanje Zrakoplovnog nastavnog središta Zadar u vojarni "Šepurine", Zadar

10. travnja 1995. – objedinjavanje ZNS Zadar i ZB Zemunik u postrojbu Zrakoplovno vojno učilište (ZVU)

10. travnja 1997. – preustrojavanje ZVU u Učilište HRZ-a "Rudolf Perešin"

1. siječnja 2003. – izdvajanje ZB Zadar kao samostalne postrojbe i ustrojavanje Zapovjedništva za izobrazbu i obuku HRZ-a i PZO-a "Rudolf Perešin" (ZIO HRZ i PZO)

1. siječnja 2008. – preustrojavanje ZIO HRZ i PZO u Središte za obuku HRZ-a i PZO-a "Rudolf Perešin" (SzO HRZ i PZO)


_________________________________________________


PILOTSKA ŠKOLA HRZ I PZO

Specijalizacija za nastavnike LETENJA

U Pilotskoj školi Zemunik prva škola nastavnika letenja organizirana je 1993. godine. Provodi se ovisno o potrebama HRZ-a, a deveti naraštaj školovanje je završio prije tri godine. Trenutačno je na Specijalizaciji za nastavnike letenja deseti naraštaj u kojem je šesnaest pilota a školovanje su započeli sredinom listopada...

Školovanje vojnih pilota dugotrajan je proces. Ima mnogo faza koje moraju prijeći, a nakon svake im se otvaraju nove mogućnosti. Jedna od njih jest i Specijalizacija za nastavnike letenja. "Biti nastavnik letenja zahtjevan je posao. On treba čovjeka koji nikad nije upravljao zrakoplovom, helikopterom, naučiti toj vještini koja je komplicirana i teorijski i praktično. Ali, u tome jest čar. Baš to što ćete od nekog napraviti pilota i reći: "On leti jer sam ga ja naučila". Tako je posao nastavnika letenja opisala natporučnica Antonija Trupinić, pilotkinja helikoptera Bell 206. Ona i njezinih petnaest kolega polaznici su desetog naraštaja Specijalizacije za nastavnike letenja. Sa školovanjem su započeli sredinom listopada u Pilotskoj školi HRZ i PZO 93. ZB Zemunik gdje će odslušati teorijski dio nastave, a potom se na praktičnu obuku vratiti u svoje eskadrile. Osim što HRZ treba definirati potreban broj nastavnika letenja, piloti koji se upućuju na specijalizaciju odabiru se po strogo zadanim kriterijima.

Kad krene na svoje prvo selekcijsko letenje kandidat za pilota dobiva osobnik u kojem se prate njegove letačke, radne i druge osobine. Na temelju ukupnog praćenja tijekom školovanja definira se tko odgovara, a tko ne profilu nastavnika letenja. Oni koji žele biti nastavnici letenja na Pilatusu i Zlinu, odnosno Bellu, školovanju za nastavnike mogu pristupiti odmah po završetku školovanja, odnosno završetka temeljne časničke škole. Za višesjedne zrakoplove na specijalizaciju mogu ići kapetani- piloti, a za borbene zrakoplove, u našem slučaju MiG-21, piloti koji su na tom zrakoplovu prošli kompletnu obuku. Rekao nam je to pukovnik Željko Jurković, zapovjednik Pilotske škole i nastavnik letenja koji tijekom školovanja svojim mladim kolegama prenosi znanje i svoje iskustvo. Školovanje za nastavnika letenja, pojasnio je pukovnik Jurković, provodi se u tri modula.

Tri modula školovanja

Sve počinje usvajanjem teorijskih znanja koja nastavnici letenja trebaju imati da bi mogli dobro raditi svoj posao. Nakon toga slijedi letačka obuka, odnosno osposobljavanje nastavnika letenja za letenje s nastavničkog sjedala, a treći modul je stažiranje u postrojbama na dužnostima nastavnika letenja. Drugi modul polaznici Škole provode na tipovima zrakoplova na kojima će biti nastavnici letenja. Teoretski dio nastave provodi se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i to je, napomenuo je pukovnik Jurković, nastavak civilno-vojnog školovanja koji se primjenjuje u daljnjem usavršavanju letačkog osoblja. Profesori sa zadarskog Sveučilišta drže predavanja iz pedagoško-didaktičkih i metodičko-psiholoških područja, dok su za druga područja kao što su organizacija sigurnosti letenja, zrakoplovne psihologija.... predavači iz HRZ-a.

Oni koji žele biti nastavnici letenja na Pilatusu i Zlinu, odnosno Bellu, školovanju za nastavnike mogu pristupiti odmah po završetku školovanja, odnosno završetka temeljne časničke škole. Za višesjedne zrakoplove na specijalizaciju mogu ići kapetani-piloti, a za borbene zrakoplove, u našem slučaju MiG-21, piloti koji su na tom zrakoplovu prošli kompletnu obuku.

Nakon što uspješno polože teoriju, da bi dobili zvanje nastavnik letenja, trebaju proći obuku u zraku. Tako, pojašnjava pukovnik Jurković, za klasično školovanje nastavnika letenja primjerice na Pilatusu i Bellu obuka u zraku traje tri i pol do četiri mjeseca intenzivnog letenja tijekom kojih se ostvari oko 76 do 80 sati naleta. Potom ih čeka još tri mjeseca stažiranja, odnosno samostalnog rada vođenja nastavne skupine uz mentorstvo iskusnog nastavnika letenja. Tek tada mogu reći da su nastavnici letenja. "Otkad sam se prijavila za pilota, svidio mi se posao nastavnika letenja. To je bila moja želja, a eto i sustav me prepoznao tako da su se moje želje i mogućnosti uskladile. Zadovoljna sam i očekujem da bi dogodine u ovo doba već mogla imati svoje kadete," rekla je natporučnica Trupinić. Posao nastavnika letenja ocijenila je zahtjevnim, a tako misle i njezini kolege satnik Luka Tomljenović, pilot MiG-a 21, satnik Ante Kozina kapetan na helikopteru MI 8 i poručnik Renato Radovanović, pilot Pilatusa. Osim znanja i iskustva, nastavnici letenja, istaknuli su naši sugovornici, trebaju imati i dosta strpljenja, volje i motivacije. Iako bi neki od njih htjeli biti odmah nastavnici letenja, a drugi pri kraju svojih karijera, u jedno su sigurni - pilotima koje budu obučavali na najbolji će način prenositi svoja znanja i iskustva.


* Pilatus PC-9.jpg (36.38 KB. 200x223 - viewed 301 times.)

* Bell 206 III.jpg (31.58 KB. 200x142 - viewed 312 times.)

Podsjetimo, u Pilotskoj školi Zemunik prva škola nastavnika letenja organizirana je 1993. godine. Provodi se ovisno o potrebama HRZ-a, a deveti naraštaj školovanje je završio prije tri godine.

Autor: Leida Parlov
Foto: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik (broj 268, studeni 2009.)

« Last Edit: March 09, 2018, 04:44:49 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #1 on: December 01, 2009, 12:57:50 pm »

Natporučnik Robert Mitrovski


* makedonac.jpg (40.25 KB. 200x267 - viewed 285 times.)

Polaznik desetog naraštaja Specijalizacije za nastavnike letenja jest i natporučnik Robert Mitrovski, pilot makedonskog Ratnog zrakoplovstva. Prvi je pilot iz Makedonije što se školuje u inozemstvu, a istodobno i prvi pilot iz neke druge zemlje na školovanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu". "Razbijam dva leda istodobno", rekao je natporučnik Mitrovski više nego zadovoljan što mu se pružila mogućnost da pilotsku obuku provede u Hrvatskoj. Pilotski poziv je odabrao zbog želje za letenjem, one kako kaže treće dimenzije koju letenje pruža. "To je" kaže "presudno za odabir pilotskog poziva."

Nakon što je u Skoplju završio vojnu akademiju, prošao je selekciju i obuku na Zlinu i dobio zvanje pilota, u HRZ-u je nastavio sa školovanjem i stručnim usavršavanjem za pilota helikoptera. U Hrvatskoj je nešto više od godinu dana. Završio je kompletnu letačku obuku na helikopteru Bell 206, nakon čega je odmah nastavio sa specijalizacijom za nastavnika letenja. "Na Bellu sam završio kompletnu letačku obuku i u godini dana odletio 193 sata što je doista mnogo", ističe natporučnik Mitrovski te se zahvalio svima u 93. ZB koji mu kaže pomažu i poslovno i privatno. U početku je imao malu jezičnu barijeru, no hrvatski je brzo naučio tako da nije bilo problema. "Čast mi je što sam ovdje došao na obuku. Ovdje se doista može mnogo naučiti. U vojarni mi je odlično i imam sve uvjete koje jedan pilot treba imati."

Program na Specijalizaciji za nastavnika letenja ocijenio je zahtjevnim, ali i zanimljivim. "Program na Specijalizaciji je odličan. Imamo vrhunske profesore, a znanje i iskustvo predavača iz Pilotske škole je neprocjenjivo. Siguran sam da ću svojim kolegama u Makedoniji prenijeti veliko iskustvo koje sam ovdje stekao". Vjeruje da će u HRZ na školovanje i dalje dolaziti piloti iz drugih zemalja. Nakon završetka školovanja natporučnik Mitrovski se vraća u Makedoniju gdje će, očekuje, raditi kao nastavnik letenja. Na pitanje hoće li biti strog nastavnik letenja kaže da ne zna. "Ovisi o kadetima", zaključio je naš prijatelj iz Makedonije.

Robertov nastavnik letenja na Bellu, natporučnik Roko Gospić, rekao nam je kako je Robert na početak obuke došao potpuno spreman. "Maksimalno je motiviran, a tijekom obuke ostvarivao je iznadprosječne rezultate. Maksimalno se pripremao za svaki let, a letenje je podnosio bez poteškoća". Natporučnik Gospić vjeruje da će jednako uspješno Robert završiti i školovanje za nastavnika letenja.

Autor: Leida Parlov
Foto: Kristian Kraljić
Izvor: Hrvatski vojnik (broj 268, studeni 2009.) http://www.hrvatski-vojnik.hr/

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #2 on: March 19, 2010, 02:39:56 pm »

Petak, 19. Ožujka 2010.

Izobrazba za vojne pilote u SzO HRZ i PZO "Rudolf Perešin"

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Rudolf Perešin" u vojarni "Zemunik Donji" u tijeku je Temeljna časnička izobrazba 9. naraštaja za vojne pilote na kojoj sudjeluje 6 polaznika koji se školuju za borbeni rod zrakoplovstva HRZ i PZO-a.

Na izobrazbi po prvi put sudjeluju polaznici koji su završili studij aeronautike po Bolonjskom programu.
Po završetku općeg dijela na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, 25. siječnja 2010., polaznici izobrazbe nastavili su školovanje u Središtu za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin". Nakon završenog teorijskog dijela, u ponedjeljak, 22. ožujka 2010. polaznici započinju sa namjenskom letačkom obukom, koja je sastavni dio Temeljne časničke izobrazbe vojnih pilota.

Izvor: MORH web http://www.morh.hr/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #3 on: March 27, 2010, 11:09:25 pm »

Petak, 26. Ožujka 2010.

Završen tečaj za zrakoplovne tehničare


* tecaj_1_26032010_c.jpg (71.26 KB. 330x210 - viewed 315 times.)

U vojarni "Zemunik Donji" u Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Rudolf Perešin" u petak, 26. ožujka 2010. godine završen je šestomjesečni Tečaj prekvalifikacije za zrakoplovne tehničare za prvi stupanj održavanja.

Desetorici polaznika uvjerenja o uspješnom završetku tečaja uručio je zamjenik zapovjednika SzO HRZ i PZO, pukovnik Dragan Oljica, a najboljeg polaznika, razvodnika Mirka Rogulja, pripadnika 93. zrakoplovne baze Zadar pohvalio je zapovjednik Središta brigadir Pero Galić.
Polaznici su tijekom šestomjesečne obuke usvojili znanja iz općeg i specijalističkog zrakoplovno tehničkog područja, izučavajući zrakoplovne sustave, pogonsku skupinu te konstrukciju osnovnih tipova školskih zrakoplova – aviona ZLIN 242L, Pilatus PC9M te helikoptera Bell 206B. Nakon završenog tečaja polaznici se upućuju na šestomjesečno stažiranje u postrojbe HRZ gdje će se osposobiti za zrakoplovno tehničko održavanje konkretnog tipa letjelice i steći ovlaštenje za samostalan rad na zrakoplovu.
Ovo je drugi održani tečaj koji se provodi po novom programu, a po kojem je od 2008. godine ukupno 44 polaznika iz postrojbi HRZ i PZO steklo osposobljenost za zvanje zrakoplovni tehničar za potrebe OSRH.

Izvor: MORH web

« Last Edit: August 01, 2011, 03:10:07 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #4 on: August 03, 2010, 09:01:10 pm »

Srijeda, 28. Srpanj 2010.

Započelo selekcijsko letenje kandidata za vojne pilote

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni „Zemunik“ danas, 28. srpnja 2010. započelo je selekcijsko letenje 18. naraštaja kandidata koji se školuju za vojne pilote.

Polaznici će, nakon uspješno završenog teorijskog dijela, tijekom praktične letačke obuke na avionu ZLIN 242 L pod stručnim vodstvom nastavnika letenja uvježbavati temeljne manevre aviona na zemlji i u zraku kroz 9 sati naleta (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti i akrobacije). Po završetku selekcijskog letenja provodi se ispit kojim se procjenjuje stupanj usvojenosti pojedinih elemenata letenja i donosi ocjena o sposobnosti za studij vojnog pilota.

Selekcijsko letenje provode nastavnici letenja, članovi akro-grupe „Krila Oluje“.

Izvor: MORH web
Logged
80sBoy
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 337« Reply #5 on: August 09, 2010, 03:24:53 pm »

Koliko bude kandidata na selektivnom letenju,i kolika je prolaznost ?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #6 on: September 03, 2010, 12:40:51 am »

Koliko bude kandidata na selektivnom letenju,i kolika je prolaznost ?

Ne znam kako inaće, ali ovaj put je selekcijskom letenju pristupilo 8 kandidata. Evo i kratka reportaža iz HV-a.

VOJARNA ZEMUNIK

Selekcijsko letenje

Osam kandidata 18. naraštaja kadeta pilota, u Eskadrili aviona 93. ZB u vojarni Zemunik mjesec su dana proveli na selekcijskom letenju. Tijekom selekcije oni neće naučiti letjeti. Bit je u tome da vidimo kako brzo napreduju, da pratimo tempo kojim napreduju. Sada gradimo temelje, a baza je doista dobra, pojasnio je satnik Matija Vrđuka, voditelj selekcije. Cijeli posao dodatno olakšava to što polaznicima motivacije ne nedostaje, doista daju sve od sebe


* selekcija.jpg (72.68 KB. 600x479 - viewed 259 times.)

Kandidati 18. naraštaja kadeta pilota, njih osam, u Eskadrili aviona 93. ZB u vojarni Zemunik mjesec su dana proveli na selekcijskom letenju. Nakon što su upisali fakultet i prošli zahtjevni liječnički pregled, tijekom selekcije trebali su potvrditi jesu li i koliko su doista sposobni za poziv vojnog pilota.

- Tijekom selekcije oni neće naučiti letjeti. Bit je u tome da vidimo kako brzo napreduju, da pratimo tempo kojim napreduju - pojasnio je satnik Matija Vrđuka, voditelj selekcije. Kako su na selekciju došli odmah nakon srednje škole, počeli su doista od nule. "Sada gradimo temelje, a baza je doista dobra", dojmovi su satnika Vrđuke. Cijeli posao dodatno olakšava to što polaznicima motivacije ne nedostaje i doista daju sve od sebe. Nakon uspješno svladane teorije, u Eskadrili aviona provodili su praktičnu, letačku obuku.

Sigurnost prije svega

Deset sati pilotiranja plus jedanaesti ispitni provodili su na avionu ZLIN 242 L.

Uvježbavali su temeljne manevre aviona na zemlji i u zraku - sigurno polijetanje i slijetanje, odlazak i povratak u zonu, održavanje horizontalnog leta, penjanje, spuštanje, blagi i oštri zaokreti, let na minimalnim brzinama... Najprije se, pojašnjava Vrđuka, radi razigra leta. Nakon toga jedan sat letenja dnevno, a potom analiza i priprema za sljedeći dan.

Stupanj usvojenosti pojedinih elemenata letenja i ocjena o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi se nakon ispitnog leta. Kod ispitnog leta najbitnija je sigurnost: - Sve moraju odraditi u granicama sigurnosti. Postoje određeni brojčani kriteriji koje moraju zadovoljiti, ali nama je najbitnije da cijeli let izvedu sigurno. Ne smiju izgubiti koncentraciju. Moraju bit orijentirani, znati gdje se nalaze, položaj zrakoplova u prostoru - dodaje voditelj selekcije Vrđuka.

S mladim, nadamo se budućim pilotima hrz-a radila su četiri nastavnika letenja. Dobar je nastavnik letenja, potvrdili su nam to i sami kandidati, jako bitan. On je taj koji im dodatno podiže samopouzdanje, dodatno ih motivira a sve je to ovim mladim ljudima itekako potrebno. "odnos prema kadetima", napominje satnik vrđuka, "mora biti korektan i pošten. Inzistiramo na tome." na selekciji je inače angažirano sedam pilota nastavnika letenja iz eskadrile aviona. Svi su članovi akro grupe krila oluje.

Tijekom boravka u ZB Zemunik uspjeli smo razgovarati s četvoricom od osam odabranih. Josip Klaić, Marin Oštarjaš, Mladen Matić i Tomi Puljić podijelili su s nama svoja prva pilotska iskustva i otkrili zašto su izabrali poziv vojnog pilota.

Tomi Puljić: Prvo pilotiranje bilo je iznad svih mojih očekivanja. Ovaj je poziv izazovan, pun adrenalina. To je i "gušt" i posao. Još kao dijete sam htio znati kako funkcionira avion, kako takva masa može letjeti. Sad mi je dosta toga jasnije. Da nisam uspio za pilota, alternativa mi je bila održavanje zrakoplova. Ako bude moguće, na kraju se vidim na Pilatusima.

Mladen Matić: Želja mi je biti isključivo vojni pilot. Vojno pilotiranje je mnogo zahtjevnije od civilnog. Vojni pilot treba znati prepoznati situaciju, izvoditi akrobacije - to me privlačilo oduvijek. Najviše dok sam kao dijete živio u Njemačkoj. Stan nam je bio nekoliko kilometara od vojne baze. Znao sam satima sjediti na balkonu i gledati kako prelijeću avioni. Najviše me privlače nadzvučni avioni, a nemam ništa ni protiv akrobacija.

Marin Oštarjaš: Poziv pilota privlačio me još odmalena, a tako je ostalo i nakon srednje škole. Pilot sam htio biti oduvijek, a ljubav prema vojnom pozivu naslijedio sam od oca koji je bio u Domovinskom ratu i zato sam se odlučio za vojnog pilota. Iskustva sa selekcije, a pogotovo letačka su odlična.

Josip Klaić: Ovo je posao i hobi u jednom. Doista možeš uživati u onome što radiš. Kod izbora zvanja nisam imao alternative. Iskustvo pilotiranja mi je bolje od očekivanog. Nastavnik ima razumijevanja. Zna nas motivirati. Jednostavno sam prezadovoljan.

Autor: Leida Parlov
Foto: arhiva 93. ZB
Izvor: Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #7 on: October 08, 2010, 12:58:51 am »

Nakon 8 kandidata iz programa "Kadet" koji su selekcijsko letenje odradili kroz srpanj i kolovoz, sada je započelo selekcijsko letenje za još 5 kandidata, djelatnih vojnih osoba - časnika iz redova OS RH, te jednog kandidata iz BiH.

četvrtak, 07. Listopad 2010.

Započelo selekcijsko letenje vojnih pilota


* piloti_10_07102010.jpg (66.83 KB. 630x472 - viewed 378 times.)

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni "Zemunik" danas, 7. listopada 2010. započelo je selekcijsko letenje na avionu ZLIN 242L za kandidate po modelu školovanja u kojem selekcijskom letenju pristupaju kandidati u statusu časnika iz sustava OS RH, a koji su zadovoljili zdravstvene kriterije, te polaznici iz partnerskih zemalja.

Među šest kandidata pet dolazi iz OS RH, a šesti je časnik Dražen Matijević, pripadnik OS R BiH koji će temeljem bilateralnog sporazuma sa R BiH školovanje za vojnog pilota provoditi u 93. zrakoplovnoj bazi. To je drugi strani vojni pilot koji se školuje u Republici Hrvatskoj. U srpnju ove godine školovanje za vojnog pilota uspješno je završio poručnik Robert Mitrovski, pripadnik makedonskog ratnog zrakoplovstva.


* piloti_4_07102010.jpg (37.09 KB. 630x472 - viewed 203 times.)

Na ovaj način školovanja mogu se prijaviti djelatne vojne osobe iz sustava OS RH poručnici/natporučnici sa završenim dodiplomskim ili diplomskim studijem tehničkih usmjerenja do 25 godina starosti i s potrebitim poznavanjem engleskog jezika. Nakon završene letačke selekcije polaznici nastavljaju izobrazbu po važećem programu letačke izobrazbe za učenike-letače, a nakon uspješnog završetka školovanja vojni piloti će biti raspoređeni u postrojbe HRZ i PZO-a.

Na ovaj se način, uz postojeći model školovanja kroz program „Kadet“, stvaraju i dodatni uvjeti za mogućnost formiranja regionalnog središta za obuku pilota u vojarni "Zemunik".

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #8 on: November 02, 2010, 01:21:42 am »

Petak, 22. Listopad 2010.

Završeno selekcijsko letenje vojnih pilota


* selekcija_22102010_c.jpg (60.57 KB. 330x248 - viewed 765 times.)

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni "Zemunik" danas, 22. listopada 2010. završeno je selekcijsko letenje za šest kandidata na avionu ZLIN 242L po modelu školovanja u kojem selekcijskom letenju pristupaju kandidati u statusu časnika iz sustava OS RH, a koji su zadovoljili zdravstvene kriterije, te polaznici iz partnerskih zemalja.

Ispitni let uspješno je završilo pet kandidata iz OS RH te jedan pripadnik OS R BiH, vojnik Dražen Matijević, koji će školovanje za vojnog pilota nastaviti u 93. zrakoplovnoj bazi temeljem bilateralnog sporazuma RH i R BiH.

Nakon završene letačke selekcije polaznici nastavljaju sa teorijskom izobrazbom koja se provodi u vojarni "Zemunik" u suradnji sa Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a koja traje do ožujka iduće godine. Nakon toga polaznici pristupaju temeljnoj padobranskoj obuci te nastavljaju izobrazbu po važećem programu letačke izobrazbe za učenike-letače.
Nakon uspješnog završetka školovanja vojni piloti će biti raspoređeni u postrojbe HRZ i PZO-a.

Izvor: MORH web

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #9 on: February 01, 2011, 04:57:57 pm »

Utorak, 01. Veljača 2011.

Promocija 10. naraštaja nastavnika letenja

U vojarni Zemunik, danas 1. veljače 2011. u organizaciji Središta za obuku (SzO) HRZ i PZO-a „Rudolf Perešin“ održana je promocija polaznika 10. naraštaja Specijalizacije za nastavnike letenja, u čijoj provedbi su uz SzO, sudjelovali 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO-a i Sveučilište Zadar.


* foto10v.jpg (285.22 KB. 1200x900 - viewed 885 times.)

Trinaestorici novih nastavnika letenja, među kojima je i pilot Vojske Republike Makedonije poručnik Robert Mitrovski, čestitao je zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Vlado Bagarić, te je između ostalog naglasio kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima kapacitete, ambicije i mogućnosti sustavnog školovanja ne samo hrvatskih nego i pilota iz drugih partnerskih i prijateljskih zemalja. „Još na početkiu rata uspostavili smo kvalitetan model školovanja pilota i on je danas jamac opstojnosti grane HRZ i PZO-a. Stoga je održavanje sustava školovanja i prenošenje vojnih i letačkih vještina na nove naraštaje imperativ i zadaća svih pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva“, istaknuo je general Bagarić.

Svečanosti dodjele zvanja nastavnika letenja nazočili su i zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Miroslav Kovač, zapovjednik SzO HRZ i PZO-a „Rudolf Perešin“ brigadir Pero Galić, zapovjednik Pilotske škole brigadir Željko Jurković i rektor Sveučlišta Zadar prof. dr. sc Ante Uglešić.

Specijalizacija za nastavnike letenja nastavak je stručno-letačkog usavršavanja pilota organizirana po modelu civilno-vojne izobrazbe u cilju osposobljavanja pilota za zadaće iz područja školovanja učenika-letača i usavršavanja pilota. Specijalizacija je trajala nešto više od godinu dana, a obuhvaćala je teorijsku izobrazbu, vježbe letenja sa primijenjenom metodikom letačke obuke i stažiranje u postrojbama HRZ i PZO-a na dužnostima nastavnika letenja.

Izvor: MORH web

« Last Edit: August 03, 2014, 02:58:44 pm by Rade » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #10 on: March 13, 2011, 09:47:45 pm »

Petak, 11. Ožujka 2011.

Završetak padobranske obuke u Zemuniku


* padobranci_01_11032011.jpg (42.97 KB. 354x473 - viewed 382 times.)

U vojarni Zemunik, danas 11. ožujka 2011. završena je obuka iz padobranstva za prvi naraštaj učenika letača koji se školuju po novom modelu školovanja vojnih pilota uz postojeći program "Kadet".

Padobransku obuku uspješno su završila sedmorica polaznika Središta za obuku HRZ i PZO-a „Rudolf Perešin i to sa dva skoka iz helikoptera MI-8 MTV. Potporu u provedbi skokova pružili su 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO-a te Bojna za specijalna djelovanja.

Obukom iz padobranstva polaznici se upoznaju sa specifičnostima doskoka padobranom čime postižu uvjete za početak temeljne letačke obuke na avionu ZLIN 242 L.


* padobranci_02_11032011.jpg (13.63 KB. 354x473 - viewed 260 times.)

* padobranci_03_11032011.jpg (50.63 KB. 630x472 - viewed 214 times.)

Izvor: MORH web

Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 307« Reply #11 on: March 13, 2011, 10:41:10 pm »


 Da li znaš koji su padobrani za osnovnu obuku u upotrebi ?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #12 on: March 13, 2011, 10:55:49 pm »

Nažalost, nemam taj podatak.
Logged
MirkoiliSlavko
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #13 on: March 14, 2011, 10:59:16 pm »


 Da li znaš koji su padobrani za osnovnu obuku u upotrebi ?

PD-08-3U
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 307« Reply #14 on: March 15, 2011, 03:11:50 pm »


 Hvala, to sam i pretpostavio po slikama.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 25 queries.